post image

«Βλέπουμε τη ζωή μας να φεύγει...»

Την Κυριακή 22/1/2017, αλληλέγγυοι/ες από τη συνέλευση του κατεδαφισμένου Ορφανοτροφείου καθώς και άλλοι σύντροφοι και συντρόφισσες, πήγαμε σε τρία camps έξω από τη Θεσσαλονίκη: στη Softex, στα Διαβατά και στο Καλοχώρι.

Στο S.K. Market στο Καλοχώρι οι σκηνές έχουν σκεπαστεί εδώ και μια βδομάδα με ακάλυπτες πλάκες πετροβάμβακα (το ίδιο έχει γίνει και στο Ωραιόκαστρο), οι οποίες είναι επικίνδυνες έως και καρκινογόνες (ανάλογα με τον τρόπο κατασκευής τους), ενώ οι τεχνίτες πρέπει να φοράνε γάντια, γυαλιά προστασίας και μάσκα κατά την τοποθέτησή τους. Εκεί, παιδιά παίζουν αμέριμνα και όλοι/ες όσοι/ες μένουν εισπνέουν τις ίνες του μέσα από «παράθυρα» που άνοιξαν στις σκηνές τους. Έχουν πεταχτεί έξω από την αποθήκη στρώματα που είχαν κοριούς, κατεστραμμένες σκηνές, παλιά ρούχα και άλλα που οι «υπεύθυνοι» αποφάσισαν να τα αφήσουν εκεί, δημιουργώντας έναν ενδιαφέροντα παιδότοπο. Ακόμη, οι πίνακες ηλεκτρικού ρεύματος είναι ανοιχτοί και προσβάσιμοι, συνεπώς άκρως επικίνδυνοι.

Στα Διαβατά υπάρχουν εγκαταστάσεις δύο γενεών. Οι παλιότερες, στις οποίες έχουν προστεθεί «επεκτάσεις» από λαμαρίνες, νοβοπάν κλπ, και οι νέου τύπου, που φαίνεται να έχουν μεταφερθεί από διάφορα σημεία (πολλοί είχαν ξεκολημένα αυτοκόλητα από προηγούμενες χρήσεις, π.χ. «Ιατρείο», «UNHCR» κλπ). Δεν έχουν τουαλέτες μέσα, ή ακόμα και αν έχουν σίγουρα δεν είναι συνδεδεμένες σε αποχετευτικό δίκτυο ή σε βόθρο (φωτογραφία). Οι περισσότεροι/ες μαγειρεύουν σε αυτοσχέδιες φωτιές και ελάχιστοι/ες έχουν συσκευές μαγειρέματος.

Στη Softex υπάρχει ακόμα κόσμος που μένει σε σκηνές, μέσα στο κτίριο. Οι σκηνές έξω έχουν φύγει και έχουν μπει κοντέινερ,τα οποία έχουν μαζέψει από διάφορα σημεία, όπως φαίνεται π.χ. ένα διαφημίζει οικόπεδα και αγροτεμάχια. Και στις σκηνές μέσα και στα κοντέινερ, η σύνδεση με το ηλεκτρικό ρεύμα είναι αδιανόητη (φωτογραφία με «συνδεσμολογία» πάνω στη λάσπη). Ενδιαφέρουσα σημειολογική προσέγγιση για τη σήμανση των εγκαταστάσεων υγιεινής για άνδρες ή γυναίκες. Το σκίτσο πρέπει να το έκανε ο μπάτσος / η μπατσίνα που κάνει τα σκίτσα των καταζητούμενων (το αντίστοιχο για τις γυναίκες απεικόνιζε μία με μαντήλα).

Είναι προφανές ότι δεν υπάρχει ο σκοπός ούτε να τα κλείσουν ούτε να βελτιωθούν. Παραμένουν και θα παραμένουν φυλακές ψυχών. Πρόκειται για χώρους στρατιωτικοποιημένους, με κάγκελα, σίδερα και φράχτες, διοικούμενους από στρατό και μπάτσους, όπου οι μετανάστ(ρι)ες είναι απομονωμένοι/ες, μακριά από τις φωνές, τους ήχους, την κίνηση της πόλης και τους ρυθμούς της ζωής.

ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΕ ΚΡΑΤΟΣ ΚΑΙ ΜΚΟ ΠΟΥ ΕΜΠΟΡΕΥΟΝΤΑΙ ΑΝΘΡΩΠΙΣΜΟ ΚΑΙ ΕΞΟΝΤΩΝΟΥΝ ΜΕΤΑΝΑΣΤ(ΡΙ)ΕΣ

ΜΕΧΡΙ ΤΟ ΚΛΕΙΣΙΜΟ ΚΑΘΕ ΧΩΡΟΥ ΚΡΑΤΗΣΗΣ ΚΑΙ ΓΚΕΤΟΠΟΙΗΣΗΣ

ΘΕΛΟΥΜΕ ΤΟΥΣ/ΤΙΣ ΜΕΤΑΝΑΣΤ(ΡΙ)ΕΣ ΣΤΙΣ ΓΕΙΤΟΝΙΕΣ ΜΑΣ

 

Αλληλέγγυοι/ες από τη συνέλευση του κατεδαφισμένου Ορφανοτροφείου

 

 

Εικόνες:

.

από Αλληλέγγυοι/ες από τη συνέλευση του κατεδαφισμένου Ορφανοτροφείου 25/01/2017 12:27 μμ.


post image

.

Εικόνες:

Προσθέστε περισσότερες πληροφορίες

To μέγιστο μέγεθος των αρχείων είναι 16ΜΒ. Επιτρέπονται όλες οι γνωστές καταλήξεις αρχείων εικόνας,ήχου, βίντεο. ΠΡΟΣΟΧΗ! Για να υπάρχει η δυνατότα embed ενός video πρέπει να είναι της μορφής mp4 ή ogg.

Νέο! Επιλέξτε ποιά εικόνα θα απεικονίζεται στην αρχή του σχόλιου.

Creative Commons License

Όλα τα περιεχόμενα αυτού του δικτυακού τόπου είναι ελεύθερα προς αντιγραφή, διανομή, προβολή και μεταποίηση, αρκεί να συνεχίσουν να διατίθενται, αυτά και τα παράγωγα έργα που πιθανώς προκύψουν, εξίσου ελεύθερα, υπό τους όρους της άδειας χρήσης Creative Commons Attribution-ShareAlike 4.0 International License