Προσπαθήσαμε να απελάσουμε απεργό πείνας και δεν μας αφήσανε κάτι ασυνείδητοι γιατροί

Προσπαθήσαμε να απελάσουμε απεργό πείνας και δεν μας αφήσανε κάτι ασυνείδητοι γιατροί

αναδημοσίευση από τοπική εφημερίδα εμπρός:

 

«Ποιος επεμβαίνει στο έργο ποιου;» Ή ποιος απαντά στη θέση ποιου;

Ποιος επεμβαίνει στο έργο ποιου, όταν ζητείται από την Αστυνομία να ματαιώσει μια νόμιμη διαδικασία επιστροφής συγκεκριμένου παράτυπου μετανάστη». Αυτό διερωτάται… με νόημα η Ένωση Αστυνομικών Υπαλλήλων Λέσβου, απαντώντας στην Ομοσπονδία Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδας, την Ένωση Γιατρών ΕΣΥ Λέσβου και της παράταξης Δημοκρατική Πανεπιστημονική Κίνηση Γιατρών που έκαναν λόγο περιστατικό αστυνομικής αυθαιρεσίας και παρέμβασης στο έργο των ιατρών του νοσοκομείου Μυτιλήνης.

Αλήθεια… ποιος επεμβαίνει;

 

Η Ένωση των αστυνομικών αναφέρει ότι ο Αιγύπτιος «τελεί υπό διοικητική κράτηση προς επιστροφή» και επισημαίνει μεταξύ άλλων:

 

«Οφείλουμε να διαβεβαιώσουμε ότι η διοικητική επιστροφή του ανωτέρω μετανάστη προφανώς θα γίνει όπως ορίζει ο νόμος, λαμβάνοντας υπόψη την κατάσταση της υγείας του. Συνεπώς, η Αστυνομία έχει καθήκον να ζητά για κάθε νόμιμη συνέπεια, από το αρμόδιο ιατρικό προσωπικό του Νοσοκομείου, όπου ο αλλοδαπός νοσηλεύεται, να μας γνωρίσει τυπικώς και εγγράφως, την εξέλιξη της υγείας του, με υπεύθυνη ενυπόγραφη ιατρική γνωμάτευση των αρμοδίων περί της αδυναμίας του να υποβληθεί στη νόμιμη διαδικασία επιστροφής του. Αντί του εγγράφου αυτού, που είναι απαραίτητο κατά νόμο για τη διασφάλιση των νομίμων δικαιωμάτων του αλλοδαπού, εισπράξαμε τα ανωτέρω δημοσιευθέντα», δηλαδή τις καταγγελίες.

 

Ενώ μέχρι στιγμής δεν υπάρχει καμιά απάντηση από την Αστυνομική διεύθυνση Λέσβου ή από το υπουργείο προστασίας του Πολίτη σε σχέση με τις καταγγελίες των Ενώσεων και της Ομοσπονδίας Νοσοκομειακών Γιατρών για «παρέμβαση της Αστυνομίας στην υπόθεση του αιγύπτιου απεργού πείνας», η Ένωση των Αστυνομικών αναφέρει:

 

«η Ελληνική Αστυνομία υπηρετεί με αξιοπρέπεια το καθήκον της ως εγγυητής της νομιμότητας σε σεβασμό στα δικαιώματα του Ανθρώπου τα οποία διασφαλίζει και προστατεύει».

 

Κι ενώ ούτε το υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής έχει πάρει κάποια θέση, υπενθυμίζει ότι:

 

 «στην Ελλάδα υπάρχει ανεξάρτητη υπηρεσία Ασύλου, που έχει εμπειρία και εξετάζει με ευαισθησία και σύμφωνα με τη διεθνή νομοθεσία τα υποβαλλόμενα αιτήματα, συνεπικουρούμενη από διεθνείς φορείς όπως η Ύπατη Αρμοστεία, ο EASO, εξετάζοντας όλως εξατομικευμένα και κρίνοντας κατά περίπτωση, κατά πόσο στο πρόσωπο του εκάστοτε αιτούντος συντρέχει η ιδιότητα του πρόσφυγα, εφόσον υπάρχει βάσιμος και δικαιολογημένος φόβος δίωξης αυτού στη χώρα του…»

 

Και καταλήγει μεταξύ άλλων: «Επιτρέψτε μας να διατηρούμε άποψη ότι κάθε άλλο παρά εμπίπτει στο ιατρικό έργο η προαίρεση όσων επικαλούμενοι τον Ιπποκράτειο όρκο τους, αρθρώνουν διευρυμένο πολιτικό λόγο και προβαίνουν σε γνωματεύσεις για το ποιος δικαιούται πολιτικό άσυλο και παραγγέλνουν να ματαιωθεί κάθε διαδικασία επιστροφής του. Προτείνουμε τον αρμόζοντα σεβασμό προς τις αρμόδιες για το Άσυλο Πολιτειακές Δομές.»

 

Και σε άλλες περιπτώσεις παλιότερα, η Ένωση είχε γίνει… βασιλικότερη του βασιλέως επιχειρηματολογώντας στη θέση της διοίκησης της Αστυνομίας και χωρίς αυτή να έχει βγάλει… κιχ!

 

Κι όλα τα παραπάνω, ενώ οι ανακοινώσεις των γιατρών, δεν καταφέρονταν εναντίον προσώπων και συγκεκριμένων αστυνομικών, αλλά κατά των εντολών της Αστυνομίας…

 

Απ’ όσο γνωρίζουμε η Αστυνομική Διεύθυνση διαθέτει γραφείο Τύπου!

 

Για την επισήμανση δε ότι «Ασφαλώς, ουδείς διατρανώνει την άποψη ότι κάθε απεργός πείνας δικαιούται πολιτικό άσυλο. Μια τέτοια άποψη δεν είναι μόνο μη νόμιμη, αλλά και εξαιρετικά επικίνδυνη και ανεύθυνη, αφού θα μπορούσε να ενθαρρύνει περισσότερους απελπισμένους παράτυπους μετανάστες σε ομαδικές απεργίες πείνας, προκειμένου να ματαιώσουν την επιστροφή τους, θέτοντας σε κίνδυνο ανθρώπινες ζωές»,

 

δεν χρειάζεται περαιτέρω συζήτηση, απλώς μια υπενθύμιση ότι

 

η απεργία πείνας δεν είναι ο πιο… εύκολος τρόπος διεκδίκησης ενός αιτήματος.

 

Προσθέστε περισσότερες πληροφορίες

To μέγιστο μέγεθος των αρχείων είναι 16ΜΒ. Επιτρέπονται όλες οι γνωστές καταλήξεις αρχείων εικόνας,ήχου, βίντεο. ΠΡΟΣΟΧΗ! Για να υπάρχει η δυνατότα embed ενός video πρέπει να είναι της μορφής mp4 ή ogg.

Νέο! Επιλέξτε ποιά εικόνα θα απεικονίζεται στην αρχή του σχόλιου.

Creative Commons License

Όλα τα περιεχόμενα αυτού του δικτυακού τόπου είναι ελεύθερα προς αντιγραφή, διανομή, προβολή και μεταποίηση, αρκεί να συνεχίσουν να διατίθενται, αυτά και τα παράγωγα έργα που πιθανώς προκύψουν, εξίσου ελεύθερα, υπό τους όρους της άδειας χρήσης Creative Commons Attribution-ShareAlike 4.0 International License