Ομιλία της Αngela Davis στην Πορεία Γυναικών, στην Ουάσιγκτον

22 Ιανουαρίου 2017 — από Μεταφράσεις

Σε αυτή την γεμάτη προκλήσεις στιγμή της ιστορίας μας, ας θυμίσουμε στους εαυτούς μας ότι εμείς, οι εκατοντάδες χιλιάδες, τα εκατομμύρια των γυναικών, των τρανς, των αντρών και των νέων που είμαστε σήμερα εδώ στην Πορεία των Γυναικών, εμείς αντιπροσωπεύουμε τις δυνάμεις της αλλαγής και είμαστε αποφασισμένοι/ες να εμποδίσουμε τις πεθαμένες κουλτούρες του ρατσισμού και της έτερο-πατριαρχίας (hetero-patriarchy) να αναγεννηθούν.

Είμαστε ο συλλογικός φορέας της ιστορίας και η ιστορία δεν διαγράφεται όπως οι ιστοσελίδες. Ξέρουμε ότι μαζευόμαστε αυτό το απόγευμα σε γη αυτοχθόνων και ακολουθούμε την κατεύθυνση των πρώτων ανθρώπων που παρόλη την γενοκτονική βια ποτέ δεν εγκατέλειψαν τον αγώνα για γη, νερό και πολιτισμό. Ιδιαίτερα χαιρετούμε σήμερα τους Σίου του Standing Rock.

Οι αγώνες των μαύρων που έχουν διαμορφώσει την ίδια τη φύση της ιστορίας αυτής της χώρας, δεν μπορεί να εξαφανιστούν με μια απλή κίνηση του χεριού. Δεν θα μας κάνουν να ξεχάσουμε ότι οι ζωές των μαύρων πράγματι μετράνε. Αυτή είναι μια χώρα που στηρίχθηκε στην αποικιοκρατία και τη δουλεία και αυτό συνεπάγεται, καλώς ή κακώς, ότι η ίδια η ιστορία των Ηνωμένων Πολιτειών είναι μια ιστορία μετανάστευσης και υποδούλωσης. Το να σπέρνεις την ξενοφοβία, να κραυγάζεις για δολοφονίες και βιασμούς και να χτίζεις τοίχους δεν θα διαγράψει την ιστορία.

Κανένας άνθρωπος δεν είναι παράνομος

Ο αγώνας για να σώσουμε τον πλανήτη, να σταματήσουμε την κλιματική αλλαγή, να εξασφαλίσουμε την πρόσβαση σε νερό για την γη των Σίου του Standing Rock, του Φλιντ στο Μισιγκαν, για τη Δυτική Όχθη και τη Γάζα, ο αγώνας για να σώσουμε την χλωρίδα και την πανίδα, να σώσουμε τον αέρα - αυτό είναι το σημείο μηδέν του αγώνα για την κοινωνική δικαιοσύνη.

Αυτή είναι μια πορεία γυναικών και αυτή η πορεία γυναικών αντιπροσωπεύει την ελπίδα του φεμινισμού ενάντια στην ολέθρια εξουσία της κρατικής βίας. Και ο συμπεριληπτικός και διαθεματικός φεμινισμός είναι αυτός που καλεί όλες και όλους εμάς να γίνουμε μέρος της αντίστασης απέναντι στο ρατσισμό, την ισλαμοφοβία, τον αντι-σημιτισμό, το μισογυνισμό και την καπιταλιστική εκμετάλλευση.

Ναι, χαιρετούμε των αγώνα για τα 15 δολάρια ωρομίσθιο (fight for 15). Αφιερώνουμε τους εαυτούς μας στη συλλογική αντίσταση. Αντίσταση στους δισεκατομμυριούχος κερδοσκόπους και εξευγενιστές (gentrifiers). Αντίσταση στους πειρατές του συστήματος υγείας. Αντίσταση στις επιθέσεις ενάντια σε Μουσουλμάνους και σε μετανάστες. Αντίσταση στις επιθέσεις ενάντια στους ανθρώπους με αναπηρία. Αντίσταση στην κρατική βία που ενορχηστρώνεται από την αστυνομία και μέσα από την  βιομηχανοποίηση του σωφρονιστικού συστήματος. Αντίσταση στην θεσμική και διαπροσωπική έμφυλη βία, ιδιαίτερα ενάντια στις έγχρωμες τράνς γυναίκες.

Τα δικαιώματα των γυναικών είναι ανθρώπινα δικαιώματα σε όλο τον κόσμο και για αυτό λέμε ελευθερία και δικαιοσύνη για την Παλαιστίνη. Χαιρετίζουμε την απελευθέρωση της Τσέλσι Μάνινγκ και του Όσκαρ Λόπεζ Ριβέρα. Αλλά λέμε ακόμη ελευθερία στον Λέοναρντ Πετιέ. Ελευθερία στον Μουμία Αμπού-Τζαμάλ. Ελευθερία στην Ασάτα Σακούρ.

Τους επόμενους μήνες και χρόνια θα κληθούμε να εντείνουμε τα αιτήματά μας για κοινωνική δικαιοσύνη, να γίνουμε πιο αγωνιστικοί/ες στην υπεράσπιση των πιο ευάλωτων ομάδων του πληθυσμού. Αυτοί που ακόμη υπερασπίζονται την ανωτερότητα της λευκής ανδρικής έτερο-πατριαρχίας καλύτερα να προσέχουν.

Οι επόμενες 1459 μέρες της διακυβέρνησης του Τραμπ, θα είναι είναι 1459 μέρες αντίστασης: Αντίσταση στους δρόμους, αντίσταση στις σχολικές τάξεις, αντίσταση στη δουλειά, αντίσταση στην τέχνη και την μουσική μας.

Αυτή είναι η αρχή και μέσα από τα λόγια της Ελα Μπέικερ “Εμείς που πιστεύουμε στην ελευθερία δεν μπορούμε να ξαποστάσουμε μέχρι να έρθει”.

Ευχαριστώ

Το κείμενο της ομιλίας στα αγγλικά, εδώ

Μετάφραση: Δημήτρης Πούλιος

πηγή κ βίντεο

από @ρε ΣΟ 27/01/2017 7:24 μμ.


Ψηλά γράμματα οτι η επίτιμη πρόεδρος του Woman's March, Gloria Steinem, ήταν πράκτορας της CIA στο εσωτερικό των κινημάτων στα 60s-70s. ( https://en.wikipedia.org/wiki/Gloria_Steinem#CIA_ties )

Όλα καλά όμως, κακός Trump, "καλή" Χιλαρι, και ας μοιράζουν θάνατο οι ΗΠΑ σε εκατομμύρια γυναίκες του "Τρίτου Κόσμου".

Η λευκή/δυτική πολιτική ταυτοτήτων να είναι καλά για να κάνουμε διεκδικήσεις αν θα έχουμε ποσοστώσεις γυναικών ή εγχρωμων στην αστυνομία ή το πολιτικό προσωπικό του D.C.

Προσθέστε περισσότερες πληροφορίες

To μέγιστο μέγεθος των αρχείων είναι 16ΜΒ. Επιτρέπονται όλες οι γνωστές καταλήξεις αρχείων εικόνας,ήχου, βίντεο. ΠΡΟΣΟΧΗ! Για να υπάρχει η δυνατότα embed ενός video πρέπει να είναι της μορφής mp4 ή ogg.

Νέο! Επιλέξτε ποιά εικόνα θα απεικονίζεται στην αρχή του σχόλιου.

Creative Commons License

Όλα τα περιεχόμενα αυτού του δικτυακού τόπου είναι ελεύθερα προς αντιγραφή, διανομή, προβολή και μεταποίηση, αρκεί να συνεχίσουν να διατίθενται, αυτά και τα παράγωγα έργα που πιθανώς προκύψουν, εξίσου ελεύθερα, υπό τους όρους της άδειας χρήσης Creative Commons Attribution-ShareAlike 4.0 International License