Για την συντροφισσά μας Σταυρούλα Λαγκαδινού

λεζάντα για φωτό: Η Σταυρούλα στο ΡΗΓΜΑ το καλοκαίρι του 1976

post image

Για την συντροφισσά μας Σταυρούλα Λαγκαδινού

 

Το προπερασμένο Σάββατο (21/1) το μεσημέρι, μετά το τέλος της πορείας Αλληλεγγύης στα μέλη της οργάνωσης Επαναστατικός Αγώνας στο Μοναστηράκι, καθίσαμε για να πιούμε καφέ στην Πλατεία Εξαρχείων. Χωρίσαμε κατά τις τέσσερις με την υπόσχεση να μιλήσουμε στο τηλ. για να συναντηθούμε την επόμενη μέρα. Την άφησα γιατί θα πήγαινε στην Λαϊκή της Καλλιδρομίου για να ψωνίσει. Στη διαδρομή αισθάνθηκε μια λιποθυμία και σωριάστηκε κάτω. Έτρεξαν περαστικοί την σήκωσαν συνήλθε λίγο και πήγε στο σπίτι της (Ανδρέα Μεταξά). Εκεί άρχισε να νοιώθει μια δυσφορία, ειδοποιήθηκε ασθενοφόρο και με τη συνοδεία του αγαπημένου της γιου Σπύρου μεταφέρθηκε στο εφημερεύων νοσοκομείο “Ευαγγελισμός”. Η πρώτη διάγνωση αναφέρθηκε σαν καρδιοαναπνευστική δυσλειτουργία και εν συνεχεία ήρθε το εγκεφαλικό οίδημα με ρήξη ανευρύσματος εγκεφάλου! Από εκείνη τη στιγμή έπεσε σε κώμα με τεχνική υποστήριξη της καρδιάς της μέχρι που σταμάτησε το μεσημέρι της περασμένης Πέμπτης...

---------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Στα πρώτα χρόνια της “μεταπολίτευσης”

Η Σταυρούλα από τότε που ήταν μαθήτρια στο εξατάξιο Γυμνάσιο θηλέων στη Κοκκινιά άρχισε να έχει προβλήματα με το καθηγητικό χουντικό κατεστημένο του σχολείου της. Ήρθε σε ρήξη και αντεγκλήσεις με μία καθηγήτρια για την εμφάνισή της (διότι δεν έκοβε και δεν μάζευε τα πλούσια κατσαρά μαλλιά της και τα άφηνε να κρέμονται στους ώμους της, διότι φόραγε μπλουτζήν έξω από το σχολείο, διότι έκανε πολιτικές συζητήσεις μέσα στο σχολείο διότι, διότι, διότι... με αποτέλεσμα να τιμωρείται συχνά με πειθαρχικές ποινές-αποβολές). Οι συμμαθήτριές της την εκτιμούσαν και την θαύμαζαν στο σημείο να την βγάλουν πρόεδρο στο γενικό συμβούλιο του σχολείου. Άμεση ήταν τότε και η αντίδραση των χουντικών καθηγητών να ζητήσουν να ακυρωθεί η εκλογή της, αλλά μπροστά στη γενικευμένη αντίδραση των μαθητριών υποχώρησαν. Η έντονη πολιτικοποίησή της την ώθησε να συχνάζει για λίγο σε έναν χώρο που είχε ανοίξει τότε στην πλατεία της Κοκκινιάς με τον ψευδεπίγραφο τίτλο “Δημοκρατική Κίνηση Νέων” -με ανάλογους χώρους σε αστικά κέντρα σε όλη την ελλάδα- με σκοπό αυτά να λειτουργήσουν ως προθάλαμος κομματικής στρατολόγησης της νεολαίας στην προετοιμαζόμενη τότε οργάνωση της “ΚΝΕ”. Γρήγορα αποχώρησε και έφυγε από εκεί με τους κομματικούς τραμπούκους να εκτοξεύουν εναντίον της έναν οχετό από βρωμερές συκοφαντίες, λασπολογίες κ.α.

'Ηταν αρχές του 1976 όταν ήρθε στο ΡΗΓΜΑ, μαθήτρια τότε με την σχολική μπλε ποδιά! Ο δυναμικός της χαρακτήρας, ο αυθορμητισμός της, η δυνατή φωνή της, το χαμόγελο και το γλυκό της γέλιο, ήταν στοιχεία που την έκαναν να ξεχωρίζει από τα άλλα κορίτσια που ερχόντουσαν εκεί. Από τότε συμμετείχε σε όλες τις δραστηριότητες, παρεμβάσεις, επεμβάσεις στους κοινωνικούς-πολιτικούς χώρους, των Αναρχικών της Κοκκινιάς.

 

Η Κρατική τρομοκρατία δολοφονεί... και φυλακίζει...

18-19/10/1977 Μετά τις δολοφονίες των ισοβιτών Γερμανών μαχητών της RAF(Φράξια Κόκκινος Στρατός) Αντρέας Μπάαντερ, Γκούντρουν Ένσλιν και Γιάν Κάρλ Ράσπε στα “λευκά κελιά” των δυτικογερμανικών φυλακών του Στάμχαιμ, ξεσπάει θύελλα αντιδράσεων σε όλη την Ευρώπη. Στις διαδηλώσεις και άλλες εκδηλώσεις της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης συλλαμβάνονται και παραπέμπονται στο Αυτόφωρο 20 άτομα.

Στις 24 Οκτωβρίου, την ίδια μέρα που αφήνεται ελεύθερος από τις φυλακές ο βασανιστής της χούντας Μπάμπαλης, στην Αθήνα καταδικάζονται και στέλνονται στις φυλακές οι διαδηλωτές: Χρήστος Κωνσταντινίδης, εκδότης με ποινή 3,5 χρόνια, Μιχάλης Σύρπος, 20 χρόνων με φυλάκιση 28 μηνών, Γιώργος Ταχτσίδης, 17 χρόνων με φυλάκιση 2 χρόνων και η 19χρονη σπουδάστρια (σχολής θεάτρου ΚΕΑ) Σταυρούλα Λαγκαδινού, σε φυλάκιση 1,5 χρόνου. Στη Θεσσαλονίκη καταδικάζονται οι 10 από τους κατηγορούμενους σε ποινές από 22 έως 28 μήνες, με ανασταλτικό χαρακτήρα της έφεσης. Η Λαγκαδινού συνελήφθη μισή ώρα μετά τη διάλυση της διαδήλωσης σε απόσταση από το μαγαζί (στη Σκουφά) που υποτίθεται ότι κατάστρεψε, από έναν καταστηματάρχη που ισχυρίστηκε ότι αφού δεν μπόρεσε να πιάσει ένα νεαρό που του έσπασε τη βιτρίνα του, συνέλαβε τη Λαγκαδινού που την είδε απλώς σε ομάδα διαδηλωτών. Με βάση αυτή την κατάθεση και χωρίς ο μοναδικός μάρτυρας κατηγορίας να έρθει στο δικαστήριο(!), καταδικάζεται χωρίς η έφεσή της να έχει ανασταλτικό αποτέλεσμα για να εκτίσει την ποινή της στις φυλακές του Κορυδαλλού, χωρίς να αποδειχθεί η ενοχή της. Στην ερώτηση του δικαστηρίου αν είναι αναρχική απάντησε <<για τις ιδέες μου δικάζομαι;>> και στην άλλη αν καταδικάζει τα έκτροπα, είπε θαρραλέα <<πως με πιέζετε να μιλήσω επιβαρυντικά για ενέργειες άλλωνανθρώπων>>! Όπως είπε και η ίδια στην απολογία της και όπως φάνηκε, δεν δικάστηκε για τις πράξεις της αλλά για τις ιδέες της. Είναι η πρώτη αναρχική γυναίκα από τη “μεταπολίτευση” που κλείνεται στη φυλακή!

 

ΚΑΠΑ ΒΙΤΑ

 

Η πολιτική της κηδεία θα γίνει στο Νεκροταφείο Σχιστού (ημέρα και ώρα θα ανακοινωθούν την Δευτέρα το πρωί).

 

Εικόνες:

από @Α. Ο. 29/01/2017 11:59 μμ.


Θα σε θυμόμαστε συντρόφισσα και φίλη Σταυρούλα

από @από ΡΗΓΜΑ 31/01/2017 3:24 μμ.


Ψυχοφθόρα αναμονή για την ταφή της Σταυρούλας συνεχίζεται για τέταρτη μέρα!!!         Η συνεχής μονότονη απάντηση απ'το νεκροταφείο είναι ότι δεν υπάρχουν κενοί τάφοι Γ' κατηγορίας! Πρέπει να υπάρχει και οικονομικό παρασκήνιο, στο οποίο εμπλέκεται και το άθλιο παπαδαριό (μητρόπολη Νίκαιας-μητρόπολη Πειραιά) όταν πρόκειται για τέτοιες περιπτώσεις (άπορη, πολιτική κηδεία) και δεν έχουν έσοδα!                                         Τα τηλέφωνα στο νεκροταφείο Σχιστού (τμήμα Ταφολόγιο) είναι 210-4320172, 210-4010320-21-22-23-24 για διαμαρτυρία, πίεση κτλ.

    

από @από ΡΗΓΜΑ 31/01/2017 6:16 μμ.


Αυτό πρέπει να είναι το μοναδικό βίντεο που υπάρχει για τις πολυάριθμες δίκες των αναρχικών της "μεταπολίτευσης" (24 Οκτώβρη 1977 στα δικαστήρια της Σανταρόζα: Χ.Κωνσταντινίδης, Μ.Σύρπος, Γ.Ταχτσίδης, Σταυρούλα Λαγκαδινού).

 

https://www.youtube.com/watch?v=0NpLZnfkJLY

από B.K. 31/01/2017 6:41 μμ.


συντροφοι-ισεs, υπαρχει και στο νεκροταφειο Zωγραφου χωροs για ταφεs Γ΄κατηγοριαs..


Τι έγραφαν οι εφημερίδες τότε για την σύλληψη και την δίκη της Σταυρούλας Λαγκαδινού και των συντρόφων της, όπως τα περιγράφει στο βιβλίο του ο Μανόλο.

ΤΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΑ ΚΙΝΗΜΑΤΑ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΟΙ ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΙΣ ΤΩΝ ΑΝΑΡΧΙΚΩΝ/ΑΝΤΙΕΞΟΥΣΙΑΣΤΩΝ (1973-1981)

(Αποσπάσματα):

“Απογευματινή” Τετάρτη 19 Οκτωβρίου 1977 Σελ.1 & 15. Ανυπόγραφο.

 

Επιδρομές από 200 Αναρχικών τη νύχτα στο κέντρο της Αθήνας, τα επεισόδια ξεκίνησαν έξω από το Πολυτεχνείο, που ξεκίνησε πορεία από την Πατησιών, με συνθήματα κατά της Γερμανικής κυβέρνησης που εξόντωσε τα μέλη της Μπαάντερ-Μάϊνχοφ, κρατώντας ένα πανό, με σύνθημα κατά του Γερμανού καγκελάριου Σμίτ.

Λόγο μετά εμφανίστηκαν οι αστυνομικές δυνάμεις των κρανοφόρων και ο διοικητής του Δ' αστυνομικού τμήματος Σακέλιος, ο οποίος δήλωσε πως ο αστυνομικός διευθυντής Αθηνών Αγγελόπουλος διέταξε την απαγόρευση της πορείας, και αμέσως έδωσε διαταγή τους κρανοφόρους να τους διαλύσουν, οι διαδηλωτές τότε απάντησαν πετώντας πέτρες και άλλα αντικείμενα, στους αστυνόμους, αλλά κατάφεραν να διαλύσουν την πορεία.

Μια ώρα μετά οι διαδηλωτές, συγκεντρώνονται μπροστά στα Προπύλαια, όπου εν τω μεταξύ είχαν φτάσει και περίπου 100 ακόμα άτομα του χώρου, και είχαν αναρτήσει ένα πανό που έγραφε: Δολοφόνε Σμίτ – συνεργάτη Καραμανλή (που ήταν και πρωθυπουργός).

Αργότερα έφτασαν και εδώ οι κρανοφόροι και επιτέθηκαν στους συγκεντρωμένους, κυνηγημένοι αυτοί, έτρεχαν μέσα στα διάφορα στενά, κατά ομάδες 5 με 10 άτομα φωνάζοντας συνθήματα: “Ζήτω η Αναρχία” - “Κάτω το κράτος” - “Έξω η βρώμικη κυριαρχία της εξουσίας” και όποιο εκλογικό κέντρο συναντούσαν το έσπαζαν (ήταν βουλευτικές εκλογές – αυτές μας μάραναν που έλεγε και η γιαγιά μου), τα επεισόδια στην συνέχεια γενικεύτηκαν, καθώς οι αστυνόμοι συνέχιζαν το κυνηγητό, από το Σύνταγμα μέχρι την Ομήρου, την Ακαδημίας, Ζαλοκώστα και Βουκουρεστίου. Με βόμβες μολότοφ με λοστούς και ξύλα καταστρέφουν τα εκλογικά κέντρα και μαγαζιά.

 

Απογευματινή” Τετάρτη 19 Οκτωβρίου 1977 Σελίδα 1 & 15. {Ανυπόγραφο κείμενο}.

Αναρχικό ΑΜΟΚ στην Ευρώπη και στην Ελλάδα. Έριξαν βόμβα μολότοφ στο υπουργείο Δημοσίας τάξεως, στην Γ' Σεπτεμβρίου.

Στον Πειραιά, ομάδα αναρχικών βγήκε στους δρόμους μετά τις 12:00 την νύχτα και έκανε διαδήλωση διαμαρτυρίας φωνάζοντας συνθήματα όπως:

“Μπαάντερ Ανδρέα”.

“Κάτω το κράτος”.

“Μπάτσοι δολοφόνοι”.

και όταν τους επιτέθηκαν οι αστυνομικοί έκαναν οδοφράγματα για να αμυνθούν.

Με πορεία και διαδήλωση διαμαρτυρήθηκαν Αναρχικοί στο κέντρο της Αθήνας, όπου συνελήφθη και η Λαγκαδινού Σταυρούλα 18 ετών σπουδάστρια σκηνοθεσίας.

Τα συνθήματα που ακούστηκαν σε αυτή την πορεία ήταν: 

“Λευτεριά – εκδίκηση στους νεκρούς μας”, και “Ζουν”.

 

Η Βραδυνή” Δευτέρα 24 Οκτωβρίου 1977 Σελ. 2. (κείμενο χωρίς υπογραφή με μια φωτογραφία με τρεις από τους συλληφθέντες, στη λεζάντα γράφει: Τρεις από τους Αναρχικούς στο ειδώλιο. Χωρίς τα ονόματά τους).

Δικάζονται σήμερα στο Αυτόφωρο τριμελές Πλημμελειοδικείο που συνεδριάζει στη μεγάλη αίθουσα των Πολιτικών Αποφάσεων του Πρωτοδικείου Αθηνών (οδός Σανταρόζα), οι συλληφθέντες Αναρχικοί, αυτουργοί των οχλοκρατικών εκδηλώσεων της περασμένης εβδομάδας που έγιναν για συμπαράσταση στους Γερμανούς τρομοκράτες.

Στο εδώλιο οι: Κωνσταντινίδης Χρηστ. ετών 28 εκδότης. - Σύρπος Μιχ. 20 ετών εργάτης. - Ταχτσίδης Γεωργ. 17 ετών πλασιέ. - Μαντζουράνης Παναγ. 18 εργάτης. - Παναγιωτίδου Σοφία 17 ετών μαθήτρια και Λαγκαδινού Σταυρούλα 18 ετών σπουδάστρια.

 

Διωκόμενα αδικήματα:

Περιύβριση κατά της αρχής, αντίστασις, φθορά με ιδιάζουσα θρασύτητα και διατάραξη οικιακής ειρήνης.

 

Η δίκη των ανωτέρων επρόκειτο να γίνει προχθές τη νύκτα στο ίδιο δικαστήριο επειδή όμως δεν είχαν δικαστεί οι υποθέσεις του τακτικού πινακίου, ανεβλήθη για σήμερα.

 

Πλήθη μακρυμάλληδων και γενειοφόρων ομοϊδεατών των κατηγορουμένων είχαν κατακλύσει ασφυκτικά την αίθουσα και τους διαδρόμους του δικαστηρίου, παράλληλα με την ισχυρή αστυνομική δύναμη που τηρούσε τη τάξη.

 

Η Βραδυνή” Τρίτη 25 Οκτωβρίου 1977 Σελ. 1.

Για τα έκτροπα στο κέντρο της Αθήνας.

ΣΤΗ ΦΥΛΑΚΗ 3 αναρχικοί.

Την περασμένη εβδομάδα, μια ομάδα Αναρχικών, μαζί με τον Κωνσταντινίδη που κρατούσε μια ντουντούκα και φώναζε συνθήματα κατευθύνθηκε στην οδό Ακαδημίας.

Στην οδό Σκουφά συνελήφθη η Λαγκαδινού, από ένα αστυφύλακα και την παράπεμψε στο δικαστήριο.

Όπου ο πρόεδρος την ρώτησε αν είναι Αναρχική, αυτή απάντησε:

Εδώ δεν δικάζομαι για το τι είμαι, αλλά για το τι έκανα, και αφού δεν έκαναν τίποτα, αρνούμαι να απαντήσω στην ερώτηση”.

 

Απογευματινή” Τρίτη 25 Οκτωβρίου 1977 Σελίδα 1 & 14. (Ανυπόγραφο κείμενο).

Εν τω μεταξύ στο Αυτόφωρο Τριμελές, την νύχτα της Δευτέρας, δικάστηκαν και καταδικάστηκαν οι: Κωνσταντινίδης Χρ. σε 3,5 χρόνια φυλακή – Μαθιουδάκης Ε. 26 ετών σε 2 χρόνια φυλακή – Λαγκαδινού Στ. σε 1,5 χρόνο.

 

Η αίθουσα του δικαστηρίου ήταν γεμάτη κόσμο από άτομα του χώρου και τα μέτρα φύλαξης δρακόντια, εκατοντάδες αστυνόμοι με στολή και πολιτικά.

Οι κατηγορίες που δικάστηκαν ήταν οι γνωστές: Περιύβριση και αντίσταση κατά της Αρχής, φθορές ξένης περιουσίας, διατάραξη κοινής ησυχίας, σπουδαίες κατηγορίες.

Σελίδα 14. γράφει ο δημοσιογράφος Γιώνης Γιωρ.

Ο Μαθιουδάκης μέλος της ΟΛΜΕ, κατηγορήθηκε ότι στην οδό Ακαδημίας έγραψε στις 19 Οκτωβρίου υβριστικό σύνθημα για τον Καραμανλή (πρωθυπουργό). Όταν τον πήγαν στον Κορυδαλλό, είπε στους δημοσιογράφους:

Το ιμπεριαλιστικό δικαστήριο, έβγαλε ιμπεριαλιστική απόφαση”.

Τον Κωνσταντινίδη, που συνελήφθησαν στα γεγονότα του Πολυτεχνείου υπερασπίστηκαν και ο βουλευτής Γλέζος Μ. και ο δημοσιογράφος Βότσης Γ. και μίλησαν για το ήθος του.

Ο Κωνσταντινίδης Χρ. δικάστηκε στις 30 Ιανουαρίου 1978 από το Τριμελές Εφετείο Αθηνών μαζί με τον Σύρπο αυτός καταδικάστηκε σε 2 μήνες φυλακή, και ο Κωνσταντινίδης απελευθερώθηκε.

 

 

από ΡΗΓΜΑ 01/02/2017 2:48 μμ.


post image

Εικόνες:

από @ΝΤ 01/02/2017 9:38 μμ.


Κι απ΄την τελευταία άτυπη ΑΟ 'Άδακρυς μάχη" (όνομα το οποίο ήταν επιλογή της Σταυρούλας.           Καλό ταξίδι συντρόφισσα και φίλη.... Μας έλειψες ήδη!!!

από @στον μεγάλο φωτεινό ουρανό 02/02/2017 12:52 πμ.


Στο εδώλιο οι: Κωνσταντινίδης Χρηστ. ετών 28 εκδότης. - Σύρπος Μιχ. 20 ετών εργάτης. - Ταχτσίδης Γεωργ. 17 ετών πλασιέ. - Μαντζουράνης Παναγ. 18 εργάτης. - Παναγιωτίδου Σοφία 17 ετών μαθήτρια και Λαγκαδινού Σταυρούλα 18 ετών σπουδάστρια.

-------------------------------------------------------

Ο Χρήστος "έφυγε" νωρίς ,τό ίδιο κι η Σταυρούλα,ο Παναγιώτης Μαντζουράνης πού αναγράφεται στο σχόλιο με τούς συλληφθέντες εκείνων των γεγονότων ένα πολύ ευαίσθητο παιδί , αυτοκτόνησε άν θυμάμαι καλά στις αρχές τής δεκαετίας τού 80.....Αφού κλάψουμε για τούς χαμένους συντρόφους και φίλους (το δάκρυ από τον πόνο τής φυσικής απώλειας είναι νερό που ποτίζει με ελπίδα τούς ζωντανούς....)θα συνεχίσουμε γιατί η ζωή μάς θέλει εδώ να την τιμήσουμε και να την χαρούμε.Φροντίστε τούς εαυτούς σας και δώστε αγάπη και συντροφικότητα για όσο κρατήσει η περαστική μας διάβαση στον μικρό μας πλανήτη....

δεν υπάρχει θάνατος,δεν υπάρχει θλίψη.......

καλό μήνα,καλή άνοιξη

Χρήστο,Νίκο,Σύλβια,Γιάννη,Βαγγέλη,Χριστόφορε,Κατερίνα,Μυρτώ,Ρίκα,Μιχάλη,Σταυρούλα.....,

Προσεύχομαι στον δικό μου άγνωστο θεό για σάς,καλή περιπλάνηση στον μεγάλο φωτεινό ουρανό!

 

Προσθέστε περισσότερες πληροφορίες

To μέγιστο μέγεθος των αρχείων είναι 16ΜΒ. Επιτρέπονται όλες οι γνωστές καταλήξεις αρχείων εικόνας,ήχου, βίντεο. ΠΡΟΣΟΧΗ! Για να υπάρχει η δυνατότα embed ενός video πρέπει να είναι της μορφής mp4 ή ogg.

Νέο! Επιλέξτε ποιά εικόνα θα απεικονίζεται στην αρχή του σχόλιου.

Creative Commons License

Όλα τα περιεχόμενα αυτού του δικτυακού τόπου είναι ελεύθερα προς αντιγραφή, διανομή, προβολή και μεταποίηση, αρκεί να συνεχίσουν να διατίθενται, αυτά και τα παράγωγα έργα που πιθανώς προκύψουν, εξίσου ελεύθερα, υπό τους όρους της άδειας χρήσης Creative Commons Attribution-ShareAlike 4.0 International License