ΚΚ Φιλιππίνων–Νέος Λαϊκός Στρατός: Ανακοίνωση τερματισμού της κατάπαυσης πυρός

H ανακοίνωση έρχεται ως συνέπεια της συστηματικής εκμετάλλευσης της μονομερούς κατάπαυσης του πυρός από τις δυνάμεις του καθεστώτος Ντουτέρτε, αλλά και στον απόηχο της πρότασης Ντουτέρτε για τη διαφιλονικούμενη Νότια Κινεζική Θάλασσα (κήρυξής της ως “ασύλου”), της βελτίωσης των κινεζοβιετναμέζικων σχέσεων, όπως αυτή σηματοδοτήθηκε από την επίσκεψη του νεοεκλεγμένο γ.γ. της ΚΕ του ΚΚ Βιετνάμ Nguyen Phu Trong το Γενάρη στην Κίνα, καθώς και της ανάμειξης της Ρωσίας στην ASEAN.

Ανακοίνωση τερματισμού κατάπαυσης πυρός

Με την παρούσα δήλωση, η μονομερής κατάπαυση πυρός στην οποία είχαν προχωρήσει στις 28 Αυγούστου 2016 η Κεντρική Επιτροπή του Κομμουνιστικού Κόμματος Φιλιππίνων και η Πανεθνική Επιχειρησιακή Διοίκηση του Νέου Λαϊκού Στρατού τερματίζεται. Η Διαπραγματευτική Ομάδα της Κυβέρνησης της Δημοκρατίας των Φιλιππίνων (ΚΔΦ) θα ενημερωθεί σήμερα για αυτό τον τερματισμό από τη Διαπραγματευτική Ομάδα του Εθνικού Δημοκρατικού Μετώπου (ΕΔΜΦ).

Ο Ka Oris Εκπρόσωπος, εκ μέρους της Κεντρικής Επιτροπής του Κομμουνιστικού Κόμματος Φιλιππίνων και της Πανεθνικής Επιχειρησιακής Διοίκησης του Νέου Λαϊκού Στρατού, ανακοινώνει τον τερματισμό της εκεχειρίας (βλ.βίντεο εδώ)

Με αυτή τη δήλωση και την ενημέρωση, η μονομερής κατάπαυση πυρός της 28ης Αυγούστου θα τερματιστεί στην πράξη στις 11:59 μμ. της 10ης Φλεβάρη.

Οι λόγοι για τον τερματισμό

Αποφασίσαμε να τερματίσουμε τη μονομερή προσωρινή κατάπαυση του πυρός για τους ακόλουθους λόγους:

1.Η ΚΔΦ δεν έχει συμμορφωθεί με την υποχρέωσή της να προχωρήσει σε αμνηστία και να απελευθερώσει όλους τους πολιτικούς κρατούμενους που προνοούσε Ολοκληρωμένη Συμφωνία για το Σεβασμό των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και του Διεθνούς Ανθρωπιστικού Δικαίου και η Κοινή Συμφωνία για την Ασφάλεια και τις Εγγυήσεις στην Ασυλία, ως ένα θέμα δικαιοσύνης και εκπλήρωσης της υπόσχεσης του Προέδρου Ντουτέρτε.

Η μονομερής δήλωση κατάπαυσης του πυρός είχε γίνει σε αμοιβαία συμφωνία με την ΚΔΦ ότι οι απελευθερώσεις των πολιτικών κρατουμένων θα λάβουν χώρα εντός 60 ημερών από την 28η Αυγούστου. Αυτό ήταν το πλαίσιο βάσει του οποίου η διαπραγματευτική ομάδα της ΚΔΦ προσέγγισε την ομάδα του ΕΔΜΦ ζητώντας επέκταση της μονομερούς εκεχειρίας υποσχόμενη ότι περίπου 200 πολιτικοί κρατούμενοι θα απελευθερώνονταν.

Το καθεστώς Ντουτέρτε δεν εκπλήρωσε μια τέτοια υποχρέωση, παρότι το ΚΚΦ προχώρησε στην επέκταση της ισχύος της δήλωσης κατάπαυσης του πυρός για πάνω από 150 ημέρες.

2.Η ΚΔΦ ύπουλα επωφελήθηκε της δήλωσης μονομερούς προσωρινής κατάπαυσης του πυρός για να παρεισφρύσει στο έδαφος της λαϊκής δημοκρατικής κυβέρνησης.

Σε 164 δήμους και 43 επαρχίες, οι ένοπλες δυνάμεις της ΚΔΦ κατέλαβαν τουλάχιστον 500 περιοχές που βρίσκονται εντός της δικαιοδοσίας της επαναστατικής κυβέρνησης.

Η διακοπή των στρατιωτικών επιχειρήσεων και των επιχειρήσεων αστυνόμευσης που ανακοίνωσαν οι Ένοπλες Δυνάμεις των Φιλιππίνων (ΕΔΦ) και η Εθνική Αστυνομία Φιλιππίνων (ΕΑΦ) ως βάση για τη δήλωση μονομερούς προσωρινής κατάπαυσης του πυρός χρησίμευσαν ως άδεια για τα ένοπλα στρατεύματά τους, το προσωπικό της αστυνομίας, παραστρατιωτικές μονάδες και τάγματα θανάτου να προβούν σε εχθρικές δράσεις, προκλήσεις και κινήσεις, παρακολουθήσεις και άλλες επιθετικές ενέργειες στις οποίες δίνονταν ονομασίες όπως “ειρήνη και ανάπτυξη”, “πολιτικοστρατιωτική επιχείρηση”, “ειρήνη και τάξη”, “εκστρατεία εναντίον των ναρκωτικών”, “ιατρικές αποστολές”, “επιβολή του νόμου”.

Επέβαλαν σε ολόκληρους οικισμούς την ένοπλη παρουσία τους και διέπραξαν εκτεταμένες παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, όπως κατάληψη κατοικιών του λαού, των εδρών των barangay (σ.parapoda: η κατώτερη διοικητική μονάδα στις Φιλιππίνες), κέντρων ημερήσιας νοσηλείας και άλλων πολιτικών υποδομών. Άνθρωποι δέχτηκαν απειλές, εκφοβισμό και κακοποιήσεις από τους στρατιώτες των ΕΔΦ στους οικισμούς τους. Αυτός ο έλεγχος του πληθυσμού και των πλουτοπαραγωγικών πόρων του στα πλαίσια των “αντιεξεγερσιακών” επιχειρήσεων, έβλαψαν σοβαρά την παραγωγικότητα της γεωργίας, του εμπορίου και της ζωής του λαού.

Σε μια ωμή παραβίαση του πνεύματος των αμοιβαίων δηλώσεων κατάπαυσης του πυρός, οι ΕΔΦ ανέπτυξαν περαιτέρω μονάδες ενάντια στο ΝΛΣ σε όλη τη χώρα. Στις 21 Γενάρη, ανοίχτηκε πυρ, καθώς οι ΕΔΦ διεξήγαγαν επιθετικές επιχειρήσεις ενάντια σε έναν ουλαμό του ΝΛΣ στη Μακιλάλα στο βόρειο Κοταμπάτο, με αποτέλεσμα 8 στρατιώτες νεκρούς και έναν Κόκκινο μαχητή του ΝΛΣ μάρτυρα.

Κατά τους τελευταίους μήνες, μονάδες του ΝΛΣ επανειλημμένα έκαναν ελιγμούς για να αποφύγουν επιθετικές επιχειρήσεις των ΕΔΦ οι οποίες εντάθηκαν κατά τις τελευταίες εβδομάδες. Ένοπλες αψιμαχίες κατά τις τελευταίες ημέρες ήταν αναμενόμενο να ξεσπάσουν, με δεδομένες τις ασταμάτητες και σφοδρές επιθέσεις των ΕΔΦ, από τη μια, και τις προσπάθειες του ΝΛΣ να υπερασπιστεί τα συμφέροντα του λαού αποτελεσματικά, από την άλλη.

Συνέχιση υποστήριξης των ειρηνευτικών διαπραγματεύσεων

Παρότι τερματίζουμε τη μονομερή προσωρινή εκεχειρία, συνεχίζουμε να υποστηρίζουμε τις ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις ΚΔΦ – ΕΔΜΦ εντός του πλαισίου της Κοινής Δήλωσης του 1992 στη Χάγη. Με βάση την εμπειρία μας και την εμπειρία άλλων λαών, είναι εφικτό να διαπραγματευόμαστε ενώ ταυτόχρονα παλεύουμε μέχρι να υπάρχουν ουσιαστικές συμφωνίες για την αντιμετώπιση των αιτιών της ένοπλης σύγκρουσης, η οποία θα θέσει τη βάση για μια δίκαιη και διαρκή ειρήνη.

Είμαστε αντίθετοι στην εκμετάλλευση των προσωρινών καταπαύσεων πυρών ως βάση για μια παρατεταμένη ή επ’ αόριστο κατάπαυση του πυρός χωρίς ουσιαστικό όφελος για το λαό και τις επαναστατικές δυνάμεις και για να αποφεύγονται ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις για ουσιαστικά ζητήματα όπως κοινωνικές, οικονομικές και πολιτικές μεταρρυθμίσεις. Κάτι τέτοιο είναι παρόμοιο με συνθηκολόγηση και καταστολή της εξέργσης του επαναστατημένου λαού και των επαναστατικών δυνάμεων.

Τάξη

Από σήμερα και μέχρι τη λήξη της δήλωσης κατάπαυσης πυρός, όλες οι διοικήσεις και μονάδες του ΝΛΣ, συμπεριλαμβανομένων των λαϊκών πολιτοφυλακών και των σωμάτων αυτοάμυνας, έχουν το καθήκον να πάρουν πρωτοβουλία και πιο ζωηρά να προβούν σε ενεργητική άμυνα προκειμένου να υπερασπιστούν το λαό και τις επαναστατικές δυνάμεις.

Πρέπει να εξουδετερώνουν, να ματαιώνουν τους σχεδιασμούς και να τιμωρούν τις επιχειρήσεις περιπολίας των ΕΔΦ, των Ένοπλων Δυνάμεων Πολιτών Γεωγραφικών Μονάδων (CAFGU) και της ΕΑΦ, τις επιχειρήσεις ψυχολογικού πολέμου των ΕΔΦ υπό την επιχείρηση Oplan Kapayapaan, την κατάληψη οικισμών και κοινοτήτων από μονάδες των ΕΔΦ και τις ένοπλες επιθέσεις του εχθρού υπό το πρόσχημα των επιχειρήσεων ενάντια στα ναρκωτικά και το έγκλημα.

Μετά τη λήξη της μονομερούς εκεχειρίας μας, όλες οι περιφερειακές διοικήσεις και διοικήσεις μονάδων του ΝΛΣ εντέλλονται να αναλάβουν πλήρη πρωτοβουλία για το σχεδιασμό, συντονισμό και διεξαγωγή ένοπλων εκστρατειών και τακτικών επιθέσεων ενάντια στις αντιδραστικές Ένοπλες Δυνάμεις των Φιλιππίνων ΕΔΦ), την Εθνική Αστυνομία Φιλιππίνων (ΕΑΦ), τις διάφορες παραστρατιωτικές μονάδες και τάγματα θανάτου της κυβέρνησης Ντουτέρτε, τους διακινητές και εμπόρους ναρκωτικών, τους μεγαλοτζογαδόρους, τους ιδιωτικούς στρατούς και τις ιδιωτικές ένοπλες δυνάμεις πολέμαρχων, τους τοπικούς τυρράνους όπως και τους κατασκόπους.

Από εκδήλωση στο Νταβάο για τον εορτασμό της 48ης επετείου ίδρυσης του ΚΚ Φιλιππίνων στις 26 Δεκέμβρη 2016

Ο ΝΛΣ θα συνεχίσει επίσης να θέτει σε εφαρμογή τις πολιτικές και τους νόμους της λαϊκής δημοκρατικής κυβέρνησης, να ασκεί τις απαραίτητες και κατάλληλες λειτουργίες διακυβέρνησης, και να κινητοποιεί το λαό και να αξιοποιεί τους πόρους στις περιοχές που βρίσκονται υπό τη δικαιοδοσία της. Συγκεκριμένα, ο ΝΛΣ θα θέσει σε ισχύ οικονομικές πολιτικές όσον αφορά την ενοικίαση γης, τα τοκογλυφικά δάνεια, τους μισθούς, τα μέσα διαβίωσης, την παροχή κοινωνικών υπηρεσιών, όπως επίσης και πολιτικές για την προστασία του περιβάλλοντος και την υπεράσπιση των συμφερόντων των εθνικών μειονοτήτων, των αγροτών και των εργατών που πλήττονται από τις μεγάλης κλίμακας επιχειρήσεις εξόρυξης, υλοτομίας και φυτειών.

Περαιτέρω, ως πολιτιστική, πολιτική και κοινωνική οργάνωση, ο ΝΛΣ θα συνεχίσει να αποστέλλει τις δυνάμεις του για να διεξάγουν καμπάνιες εκπαίδευσης και καταπολέμησης του αναλφαβητισμού, πολιτιστικές δραστηριότητες, ιατρικές αποστολές και καμπάνιες υποστήριξης της παραγωγής.

Ka Oris Εκπρόσωπος Τύπου Νέου Λαϊκού Στρατού

1 Φλεβάρη 2017

εκ μέρους της

Κεντρικής Επιτροπής του Κομμουνιστικού Κόμματος Φιλιππίνων

και της Πανεθνικής Επιχειρησιακής Διοίκησης του Νέου Λαϊκού Στρατού

Η δήλωση στα αγγλικά εδώ

πηγή:https://parapoda.wordpress.com/2017/02/01/%ce%ba-%ce%ba-%cf%86%ce%b9%ce%bb%ce%b9%cf%80%cf%80%ce%af%ce%bd%cf%89%ce%bd-%ce%bd%ce%ad%ce%bf%cf%82-%ce%bb%ce%b1%cf%8a%ce%ba%cf%8c%cf%82-%cf%83%cf%84%cf%81%ce%b1%cf%84%cf%8c%cf%82-%ce%b1%ce%bd/

Προσθέστε περισσότερες πληροφορίες

To μέγιστο μέγεθος των αρχείων είναι 16ΜΒ. Επιτρέπονται όλες οι γνωστές καταλήξεις αρχείων εικόνας,ήχου, βίντεο. ΠΡΟΣΟΧΗ! Για να υπάρχει η δυνατότα embed ενός video πρέπει να είναι της μορφής mp4 ή ogg.

Νέο! Επιλέξτε ποιά εικόνα θα απεικονίζεται στην αρχή του σχόλιου.

Creative Commons License

Όλα τα περιεχόμενα αυτού του δικτυακού τόπου είναι ελεύθερα προς αντιγραφή, διανομή, προβολή και μεταποίηση, αρκεί να συνεχίσουν να διατίθενται, αυτά και τα παράγωγα έργα που πιθανώς προκύψουν, εξίσου ελεύθερα, υπό τους όρους της άδειας χρήσης Creative Commons Attribution-ShareAlike 4.0 International License