[Σπάρτη] Τα παιδιά των προσφύγων είναι καλοδεχούμενα στα σχολειά μας

Ιανουάριος 2017, Σύλλογος Εκπαιδευτικών Α/θμιας Εκπαίδευσης Λακεδαίμονος «Ο Πλήθων»

Τα παιδιά των προσφύγων είναι καλοδεχούμενα στα σχολειά μας!

Στηρίζουμε το δικαίωμα όλων των παιδιών στην εκπαίδευση. Το δικαίωμα των θυμάτων πολέμων, ιμπεριαλιστικών επεμβάσεων κι αντιδημοκρατικών καθεστώτων να αναζητήσουν άσυλο σε άλλες χώρες και να συνεχίσουν εκεί τη ζωή τους με ασφάλεια.

Στα σχολεία μας δεν υπάρχει χώρος για το ρατσιστικό παραλήρημα των χρυσαυγιτών, θέλουμε τα παιδιά μας να μεγαλώσουν με τις αξίες της ειρήνης, της αλληλεγγύης, της συνεργασίας και της αγάπης προς τον άνθρωπο.

Συνεχίζουμε να διεκδικούμε την ένταξη των προσφυγόπουλων στο Δημόσιο Σχολείο, με ευθύνη του υπουργείου παιδείας και τη δημιουργία όλων των απαραίτητων τάξεων υποδοχής και των αναγκαίων υποστηρικτικών δομών για την εκπαίδευσή τους.

Η εκπαίδευση είναι βασικό και απαράγραπτο ανθρώπινο δικαίωμα, το οποίο εξάλλου κατοχυρώνεται από την Χάρτα των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, τις Διεθνείς Συνθήκες, τη Διεθνή Σύμβαση για τα Δικαιώματα του Παιδιού, η οποία έχει κυρωθεί με νόμο από το ελληνικό κράτος (Ν.2101/1992) και ορίζει πως τα παιδιά - πρόσφυγες πρέπει να χαίρουν της κατάλληλης προστασίας και ανθρωπιστικής βοηθείας, που θα τους επιτρέψουν να απολαμβάνουν τα δικαιώματά τους (άρθρο 22). Το δικαίωμα αυτό προστατεύεται και από το Ελληνικό Σύνταγμα.

Ζητάμε:
• Τα παιδιά - πρόσφυγες να ενταχθούν ισότιμα στο δημόσιο εκπαιδευτικό σύστημα και με συνθήκες συνεκπαίδευσης μαζί με τα υπόλοιπα παιδιά που ζουν στη χώρα.
• Να δημιουργηθούν τάξεις υποδοχής και τμημάτων ένταξης στα σχολεία στα οποία θα εγγραφούν τα προσφυγόπουλα.
• Να γίνει πρόσληψη μόνιμου εκπαιδευτικού προσωπικού για την κάλυψη των εκπαιδευτικών αναγκών που προκύπτουν.
• Να παρέχεται δωρεάν μεταφορά των προσφυγόπουλων προς και από το σχολείο.
• Να υπάρχει πλήρης υγειονομική κάλυψη και περίθαλψη όλων των μαθητών/μαθητριών.

Στεκόμαστε αλληλέγγυοι στους εκπαιδευτικούς που δέχονται πιέσεις και απειλές επειδή πράττουν το αυτονόητο, δηλαδή υπερασπίζονται το δικαίωμα όλων των παιδιών στη μόρφωση,
κάτι που είναι υποχρέωση όλων.

Η Πολιτεία μας οφείλει να λάβει όλα τα απαραίτητα μέτρα για την αξιοπρεπή διαβίωση όλων των προσφύγων εντός του αστικού και κοινωνικού ιστού με όλα τα δικαιώματα των κατοίκων της χώρας και να διασφαλίσει τους καλύτερους όρους για την εκπαίδευση των παιδιών τους, όπως και όλων των άλλων παιδιών, και για τους αιτούντες άσυλο μέχρι να ικανοποιηθεί το αίτημα τους για μετεγκατάστασή τους στις χώρες τελικού προορισμού.

Για το ΔΣ

Η Πρόεδρος, Σαρακίνη Κονδυλία

Ο Γενικός Γραμματέας, Καψάλης Θεόδωρος

αναδημοσίευση από - https://www.facebook.com/nisafispartis/

Προσθέστε περισσότερες πληροφορίες

To μέγιστο μέγεθος των αρχείων είναι 16ΜΒ. Επιτρέπονται όλες οι γνωστές καταλήξεις αρχείων εικόνας,ήχου, βίντεο. ΠΡΟΣΟΧΗ! Για να υπάρχει η δυνατότα embed ενός video πρέπει να είναι της μορφής mp4 ή ogg.

Νέο! Επιλέξτε ποιά εικόνα θα απεικονίζεται στην αρχή του σχόλιου.

Creative Commons License

Όλα τα περιεχόμενα αυτού του δικτυακού τόπου είναι ελεύθερα προς αντιγραφή, διανομή, προβολή και μεταποίηση, αρκεί να συνεχίσουν να διατίθενται, αυτά και τα παράγωγα έργα που πιθανώς προκύψουν, εξίσου ελεύθερα, υπό τους όρους της άδειας χρήσης Creative Commons Attribution-ShareAlike 4.0 International License