Α.Κ. Κομοτηνής: Αυτοί αποφασίζουν πως θα πεθάνουμε, εμείς πως θα ζήσουμε

κείμενο ενάντια στην εξόρυξη χρυσού

post image

ΑΥΤΟΙ ΑΠΟΦΑΣΙΖΟΥΝ ΠΩΣ ΘΑ ΠΕΘΑΝΟΥΜΕ

ΕΜΕΙΣ ΑΠΟΦΑΣΙΖΟΥΜΕ ΠΩΣ ΘΑ ΖΗΣΟΥΜΕ

 

Η επιχείρηση εξόρυξης χρυσού και χαλκού στη βόρεια Ελλάδα από τις εταιρίες Eldorado Gold και Ελληνικός Χρυσός ΑΕ είναι γνωστή εδώ και χρόνια στη Θράκη. Το σχέδιο ξεκινά από την περιοχή των Σκουριών στη Χαλκιδική και προγραμματίζεται να φτάσει μέχρι τις Σάπες και το Πέραμα Έβρου. Η τοπική κοινωνία στα χωριά της Χαλκιδικής, όπως είναι λογικό, αντιστέκεται σ’αυτήν την προσπάθεια ερημοποίησης του τόπου τηςαπό την πρώτη στιγμή και συνέχιζει ακόμα. Η απάντηση της εξουσίας, έπειτα από αρκετά χρόνια μεγάλων και δυναμικών κινητοποίησων των κατοίκων ενάντια στην εξόρυξη, ήταν η εφαρμογή ενός καθεστώτος εξαίρεσης σε ένα ολόκληρο χωριό με τα ΜΜΕ να βαφτίζουν αρκετές φορές «τρομοκράτες» όσους τολμούν να είναι ενάντια στα επενδυτικά και καταστροφικά σχέδια των εταιρειών και του κράτους.

 

Η κυβέρνηση Σαμαρά υποδέχθηκε το έργο ως ένα «άνοιγμα προς τις επενδύσεις και την ανάπτυξη» μια ανάπτυξη που περνάει πάνω από τις ζωές ανθρώπων και το κατασπάραγμα της φύσης. Στην ίδια ρητορική και η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ κατα τη διάρκεια της οποίας και παρά τα θεαματικά «στοπ στις εργασίες», το δάσος έχει αποξηλωθεί και το τοπίο μοιάζει με έρημο ενώ επόμενος σταθμός της εταιρείας εφόσον εγκριθεί το έργο στις Σκουριές θα είναι περιοχές της Β.Ελλάδας όπως οι Σάπες και το Πέραμα. Ουσιαστικά πρόκειται για μια εξόρυξη η οποία πέρα απ΄το γεγονός ότι όπου αλλού έχει υλοποιηθεί άφησε έναν νεκρό τόπο πίσω της με καρκινοπαθείς καταστρέφοντας μια για πάντα το περιβάλλον, αποτελεί λόγο ακραίας μόλυνσης των υδάτων και του αέρα, της ζωής δηλαδή των τοπικών οικισμών. Έχουμε να κάνουμε δηλαδή την εκπομπή βαρέων μετάλλων όπως το αρσενικό που μπορεί να μεταφερθεί σε μεγάλες αποστάσεις στην ατμόσφαιρα της Βόρειας Ελλάδας. Καταστροφή του υδροφόρου ορίζοντα μέσω των φραγμάτων όπου θα πάνε τα τοξικά απόβλητα τα οποία θα περνάνε στα υπόγεια νερά με αποτέλεσμα το νερό να καθιστάται μη πόσιμο. Αυτές είναι μόνο κάποιες από τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις της εξόρυξης με τις περισσότερες να είναι μη αναστρέψιμες και θα κάνουν την περιοχή μη κατοικίσιμη.

 

Από μεριάς μας δηλώνουμε αλληλέγγυοι στους κατοίκους της Χαλκιδικής που στέκονται έναντια στην εξόρυξη χρυσού και διώκονται γι΄αυτό καθώς ο αγώνας για τη ζωή μόνο δίκαιος και αυτονόητος μπορεί να χαρακτηριστεί. Ένας αγώνας ο οποίος οφείλει να είναι αδιαμεσολάβητος με την άμεση δράση και συμμετοχή των ατόμων πέρα από κομματικά συμφέροντα και καιροσκόπους. Γιατί η ανάπτυξη που υπόσχονται σημαίνει θάνατος και επιλέγουμε να μαχόμαστε για την ζωή και την αξιοπρέπεια.

 

Το Σάββατο 04/03 και ώρα 19.00 θα πραγματοποιηθεί εκδήλωση – συζήτηση στον ελεύθερο κοινωνικό χώρο Adelante(Αγ. Γεωργίου 36) σχετικά με το ζήτημα τις εξόρυξης, με τίτλο «Σκουριές: Ο αγώνας για τη γη και την ελευθερία στο εδώλιο».

 

ΟΛΟΙ/-ΕΣ ΣΤΑ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΑ ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ ΤΗ ΔΕΥΤΕΡΑ 13/03

 

ELDORADOΚΑΙ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΣΚΟΡΠΙΖΟΥΝ ΤΟ ΘΑΝΑΤΟ

 

ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΗΣ ΦΥΣΗΣ ΤΗ ΛΕΗΛΑΣΙΑ ΑΓΩΝΑΣ ΓΙΑ ΤΗ ΓΗ ΚΑΙ ΤΗΝ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ

 

ΑΝΤΙΣΤΑΣΗ-ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ-ΑΥΤΟΟΡΓΑΝΩΣΗ

 

ΑΝΤΙΕΞΟΥΣΙΑΣΤΙΚΗ ΚΙΝΗΣΗ ΚΟΜΟΤΗΝΗΣ

Εικόνες:

O σχολιασμός έχει απενεργοποιηθεί.

Creative Commons License

Όλα τα περιεχόμενα αυτού του δικτυακού τόπου είναι ελεύθερα προς αντιγραφή, διανομή, προβολή και μεταποίηση, αρκεί να συνεχίσουν να διατίθενται, αυτά και τα παράγωγα έργα που πιθανώς προκύψουν, εξίσου ελεύθερα, υπό τους όρους της άδειας χρήσης Creative Commons Attribution-ShareAlike 4.0 International License