Εργατικό ατύχημα ταχυμεταφορέα της Speedex

Για τον Παναγιώτη Βρέτταρο, που σκοτώθηκε εν ώρα εργασίας.

Στις 14 Φλεβάρη σκοτώθηκε σε τροχαίο ατύχημα ο ταχυμεταφορέας Π.Β, υπάλληλος της εταιρείας Speedex.

Όσο κι αν έχουμε συνηθίσει να βλέπουμε τα τροχαία συμβάντα ως ατυχήματα, στην περίπτωση εργατών που δουλεύν στον δρόμο και ιδίως για τους ντελιβεράδες με δίκυκλα, η λέξη "ατύχημα" δεν αποτυπώνει ούτε στο ελάχιστο την αλήθεια. Η απουσία μέτρων προστασίας για τους αναβάτες, τα κακοσυντηρημένα οχήματα και η πίεση της δουλειάς, βάζουν σε κίνδυνο καθημερινά χιλιάδες οδηγούς ντελίβερι. Φυσικά οι εργοδότες πατάνε στην απουσία αυστηρού θεσμικού πλαισίου για την προφύλαξη του εργαζόμενου και θέτουν σε άμεσο κίνδυνο τη ζωή του, για να συμπιέσουν το κόστος παραγωγής, να γίνουν ανταγωνιστικοί, με στόχο εν τέλει το κέρδος. Παρόλο που σε άλλους τομείς της παραγωγικής διαδικασίας (όπως λόγου χάρη σε κατασκευαστικά εργοτάξια, χώρους μαζικής εστίασης, εργοστάσια κλπ) δε λείπουν τα θανατηφόρα ατυχήματα, η τήρηση των μέτρων προστασίας είναι ευθύνη του εργοδότη και η απειλή της βαριάς καμπάνας κάνει πολλά αφεντικά να τηρούν την κείμενη νομοθεσία.

Αντίθετα, στον κλάδο των ταχυμεταφορών που τώρα πια περιλαμβάνει -εκτός από την παραδοσιακή αλληλογραφία- ό,τι άλλο βάζει ο νους του καθενός, από μαναβική, μέχρι τσιγάρα και καφέδες, οι ντελιβεράδες εργάζονται κάτα κύριο λόγο σε καθεστώς ανασφάλιστης και κακοπληρωμένης εργασίας, με δικό τους μηχανάκι, με τη βενζίνη να βαραίνει τις δικές τους τσέπες, με ανύπαρκτα ωράρια (όπως π.χ. για τους οδηγούς βαρέων οχημάτων ορίζονται υποχρεωτικές στάσεις και αυστηρό 8-ωρό). Σε αυτό το ασύδοτο εργασιακό καθεστώς τα μέτρα προστασίας όπως κράνος, μπουφάν, μπότες, αδιάβροχα κλπ. ακούγονται ανέκδοτο. Κι όμως, όσοι έχουμε καβαλήσει μηχανή ξέρουμε πόσο βασικά είναι τα παραπάνω για την αποφυγή τραυματισμών. Και το σημαντικότερο, κατά πόσο ένα καλοσυντηρημένο μηχανάκι βοηθάει στην αποφυγή του ατυχήματος, στους άθλιους δρόμους της ελλάδας. Όσο κι αν όλα αυτά κοστίζουν κάποια ευρώ για τα αφεντικά, για τους εργαζόμενους κοστίζουν από τραυματισμούς μέχρι και την ίδια τους τη ζωή, όπως στην περίπτωση του Παναγιώτη Βρέτταρου. Άρα, λέγοντας "εργατικό ατύχημα" είναι σαν να κρύβουμε την αλήθεια και τους υπαίτιους για ους σακατεμένους και σκοτωμένους εργάτες, τους συναδέλφους μας, τους ανθρώπους της τάξης μας που παλεύουν να κερδίσουν τη ζωή τους στην (οδική) ζούγκλα της καπιταλιστικής μητρόπολης. Οι υπαίτιοι είναι εργοδότες όπως η Speedex, όπως η κάθε πιτσαρία, όπως το τελευταίο συνοικιακό καφενείο, που πατάνε στην ανάγκη μας για ένα μεροκάματο. Υπαίτιο είναι το κράτος που δεν κατηγορεί όλους αυτούς -και γιατί να το κάνει άλλωστε- ως εν δυνάμει δολοφόνους.

Προσθέστε περισσότερες πληροφορίες

To μέγιστο μέγεθος των αρχείων είναι 16ΜΒ. Επιτρέπονται όλες οι γνωστές καταλήξεις αρχείων εικόνας,ήχου, βίντεο. ΠΡΟΣΟΧΗ! Για να υπάρχει η δυνατότα embed ενός video πρέπει να είναι της μορφής mp4 ή ogg.

Νέο! Επιλέξτε ποιά εικόνα θα απεικονίζεται στην αρχή του σχόλιου.

Creative Commons License

Όλα τα περιεχόμενα αυτού του δικτυακού τόπου είναι ελεύθερα προς αντιγραφή, διανομή, προβολή και μεταποίηση, αρκεί να συνεχίσουν να διατίθενται, αυτά και τα παράγωγα έργα που πιθανώς προκύψουν, εξίσου ελεύθερα, υπό τους όρους της άδειας χρήσης Creative Commons Attribution-ShareAlike 4.0 International License