ΡΩΣΙΚΕΣ ΔΙΑΔΗΛΩΣΕΙΣ ΥΠΗΚΟΩΝ ΚΑΙ ΟΧΙ ΠΟΛΙΤΩΝ

Το ίδιο φαινόμενο... διανθισμένο με τις ακρότητες ενός εντελώς ακατέργαστου πολιτεύματος «made in russia», με κύρια χαρακτηριστικά την επίδειξη πλούτου και δύναμης, συναντάμε, ως «σήμα κατατεθέν» πια της σύγχρονης Ρωσίας. Μια χώρα διχασμένη, η μισή ευνοημένη από το καθεστώς και η άλλη βυθισμένη στη φτώχεια και τον αλκοολισμό, με ένα από τα χαμηλότερα προσδόκιμα ζωής και με ασυγχώρητα μεγάλα ποσά «νόμιμης» (δια του γάμου) και μη, πορνείας, έχουν ένα και μοναδικό κρίκο να τους ενώνει: Την εθνική τους, ρώσικη ταυτότητα. Είναι, ευνοημένοι και μη, πάνω και πρώτα απ΄όλα, Ρώσοι πατριώτες σε ποσοστό σχεδόν 80%!

ΣΕ ΟΛΗ ΤΗ ΧΩΡΑ

Η ΓΕΝΙΑ ΤΟΥ ΠΟΥΤΝ ΚΑΤΕΒΗΚΕ ΓΙΑ ΠΡΩΤΗ ΦΟΡΑ ΣΤΟΥΣ ΔΡΟΜΟΥΣ

 

Ελεγαν ότι ήταν απόμακροι και είχαν εμβολιαστεί από την πολιτική. Ωστόσο, οι νεαροί Ρώσοι ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα του αντιπολιτευόμενου Αλεξέι Ναβάλνι και διαδήλωσαν εναντίον «της διαφθοράς της εξουσίας».

«Ηταν η επανάσταση των παιδιών εναντίον των πατεράδων τους», ήταν ο τίτλος της εφημερίδας Moskovski Komsomolets, στις 27 Μαρτίου, την επομένη ημέρα της πιο σημαντικής διαδήλωσης που γνώρισε η Ρωσία μετά την επανεκλογή Πούτιν το 2012.
Ανάμεσα στα 1.030 άτομα που συνελήφθησαν στη Μόσχα, τα οποία καταμετρήθηκαν από την OVD-Info, μια ΜΚΟ που εξειδικεύεται στον έλεγχο των κινημάτων αμφισβήτισης, 46 από τους συλληφθέντες ήταν ανήλικοι. Πολλοί άλλοι ήταν 18 ετών, ή λίγο περισσότερο, δηλαδή είχαν την ηλικία όσων δεν γνώρισαν παρά τον Βλαντιμίρ Πούτιν, ο οποίος ανήλθε στην εξουσία το 2000. Ηταν η γενιά Πούτιν.


Το φαινόμενο δεν διέφυγε της προσοχής του Κρεμλίνου. «Δεν μπορούμε να σεβαστούμε όσους, συνειδητά, εξαπατούν την νεολαία, σχεδόν παιδιά, και τα ενθαρρύνουν υποσχόμενοι ορισμένα ανταλλάγματα και να συμμετάσχουν σε μια απαγορευμένη διαδήλωση, θέτοντας έτσι σε κίνδυνο την ασφάλειά τους και τη ζωή τους», δήλωσε την επόμενη της διαδήλωσης ο εκπρόσωπος του ρώσου προέδρου, Dmitri Peskov.
«Οσα είδαμε σε πολλά σημεία και περισσότερο στη Μόσχα ήταν μια προβοκάτσια», πρόσθεσε, αφήνοντας να εννοηθεί ότι για την μαζική διαδήλωση ευθύνεται ο ηγέτης της αντιπολίτευσης Αλεξέι Ναβάλνι, ο οποίος παρέσυρε νέα παιδιά. Ο Ναβάλνι , υποψήφιος πρόεδρος της Ρωσίας για τις εκλογές του 2018, καταδικάστηκε σε 15 ημέρες φυλάκιση για αντίσταση στις αρχές και πρόστιμο 20.000 ρούβλια (περίπου 330 ευρώ) για παράνομη συγκέντρωση.

«Πούτιν, κλέφτη»
Στο Nijni-Novgorod, στις όχθες του Βόλγα, οι γονείς των νεαρών που συνελήφθησαν πήραν κλήση για «μη εκτέλεση των παιδαγωγικών καθηκόντων τους». Στο Tomsk, ένας νεαρός ομιλητής, τον οποίο είχαν εγγράψει σε κινητό τηλέφωνο, μαθητής λυκείου, αναγκάστηκε να κατέβει δια της βίας και του πήραν το μικρόφωνο, στη διάρκεια συγκέντρωσης στη μικρή αυτή πόλη της δυτικής Σιβηρίας. «Καλημέρα, λέγομαι Gleb Tokmakov. Το Σύνταγμα πρέπει να δουλεύει για μας και όχι για τους διεφθαρμένους» πρόλαβε να πει ο νεαρός.

 

 

Οφείλουμε, πριν σχολιάσουμε τις παραπάνω πληροφορίες και καθορίσουμε τη στάση μας απέναντι  σ΄αυτές τις λαϊκές  κινητοποιήσεις στη Ρωσία , να υπενθυμίσουμε-επισημάνουμε κάποιες αλήθειες, απαραίτητες να ξεστομίζονται απ΄ όποιους ασκούν  "εποικοδομητική, αρνητική κριτική"    και μάλιστα ως "στρατιώτες"   στα μετερίζια της ... αστράτευτης Ιστορίας.

 

  1. Καμιά εξουσία, έστω  κι αν δείχνει ανθρώπινο πρόσωπο, δεν έχει εξουσιοδοτηθεί από τη Φύση να   ελέγχει ή να καταδυναστεύει τις ζωές των ανθρώπων (άτομα) σε κοινωνίες, συλλογικότητες,  χώρες.

  2. Ο άνθρωπος διαθέτει το  φυσικό δικαίωμα στην απόλυτη ελευθερία, ανεξαρτησία, αυτεξουσιότητα. Και  τα  μοναδικά κριτήρια αυτοπεριορισμού και αυτοελέγχου μιας τέτοιας στάσης,  απορρέουν από τους κανόνες τις λογικής και είναι  απότοκα ενός μη σκοτισμένου (ανήθικου)   ΝΟΥ, που σημαίνει πάλι της  φυσικής ιδιότητας του νοείν.  Και η ηθική, ως  μοναδικό κέντρο εκπόρευσης, έχει τη Φύση. Γι΄αυτό και «ό,τι είναι φυσικό, είναι και ηθικό».

  3. Η εξουσία φαίνεται να   είναι ηλικιακά σύγχρονη και «ποιοτικά» συνώνυμη της εμφάνισης  του ιδιοκτησιακού καθεστώτος, που ανέτρεψαν και οι δυο τη φυσική «τάξη πραγμάτων» στις πρώτες ανθρώπινες κοινωνίες, με πρώτη    την απώλεια του   κορυφαίου δικαιώματος στην απόλυτη ελευθερία του ατόμου.

4.΄Εκτοτε,  οι εξουσίες συνεχίζουν, άλλες εγκληματικά καταπιεστικές, άλλες λιγότερο, αλλά πάντως καταπιεστικά και αφύσικα, να ταλαιπωρούν τις ανθρώπινες συλλογικότητες, οργανωμένες σε κοινωνίες, κράτη ή έξω από εκείνα.

5.Την "αθώα" αυτή εποχή των πρώτων κοινωνιών, που ανέτρεψαν οι εξουσίες, οφείλουμε να τις ξαναφέρουμε. Κοινωνίες αταξικές, αντιεξουσιαστικές, κομμουνιστικές. Που σημαίνει ελεύθερες. Χωρίς περιορισμούς,  πέραν αυτών που επιβάλει η ηθική, όπως την προσδιορίσαμε.  Και σε τέτοιες κοινωνίες θα οδηγηθεί μια μέρα ο άνθρωπος. Μόνο που πρέπει να αγωνιστούμε εμείς, για να ανοίξουμε στους "τυχερούς" και ευνοημένους το δρόμο.

…Τούτων ούτως εχόντων, όπως λέγανε οι παλιοί λογιότατοι, η ιδιόμορφη και μάλιστα μαφιόζικης βέρσιον  κρατική εξουσία που ασκεί στη Ρωσία εδώ και χρόνια ο δικτάτορας Πούτιν, δεν είναι στα γενικά  χαρακτηριστικά  της εξουσίας, που καθορίσαμε παραπάνω,  καθόλου χειρότερη για παράδειγμα, από εκείνη που ασκεί ή έχει στο νου να ασκήσει, ο επίσης ακροδεξιός ,ρατσιστής και φαλλοκράτης Ντόναλντ Τραμπ στην Αμερική.  Και όπως δια στόματος ενός σοφού, με ρήση κοινώς αποδεκτή, επιβεβαιώνεται σε μας εδώ «όλα τα γουρούνια έχουν την ίδια μούρη». Ειδικά τα...ακροδεξιά. Η διαφορά στην "ποιότητα"  άσκησης εξουσίας  σε ένα  κράτος συγκριτικά με άλλο, αφορά περισσότερο στο τρόπο διαχείρισης των προσχημάτων «δημοκρατικότητας», όπως χαρακτηρίζουν οι φορείς της εξουσίας τα «καλά» πολιτεύματα.*

Εν προκειμένω, οι λεγόμενες «δημοκρατικές» εξουσίες,  δείχνουν να κάνουν καλύτεροι διαχείριση αυτών των προσχημάτων απ΄όσο  εκείνες των ολοκληρωτικών ή των θεοκρατικών συστημάτων.  Κι αυτό είναι και δεν είναι σημαντικό.

Είναι σημαντικό γιατί α. υπάρχει, έστω και σε μορφή ψευδαίσθησης η αντίληψη περί καλύτερης διασφάλισης  της ελευθερίας και των ατομικών δικαιωμάτων στα πολιτεύματα, που αυτό-χαρακτηρίζονται ως δημοκρατικά.   Οι αμερικανικές κυβερνήσεις, ας πούμε, του «Δημοκρατικού»  κόμματος,  φροντίζουν να κρατούν  καλύτερα τα προσχήματα. Γι αυτό και το πολίτευμά  τους χαρακτηρίζεται ως δημοκρατικότερο,  συγκρινόμενο με εκείνο του ακροδεξιού Τραμπ σήμερα ή  του Ιράν και της Β. Κορέας. β. Αυτή η...πρεμούρα τέτοιων εξουσιών να διεκδικούν δημοκρατικές περγαμηνές,  επιτρέπει και σε μας τους "διαφορετικούς"  να διεκδικούμε και να κατέχουμε   λίγο,  έστω, ελεύθερο τράτο να λέμε και να κάνουμε τα δικά μας.

Δεν είναι, όμως,   ταυτόχρονα σημαντικό αυτό, αν λάβουμε υπόψη μας πως ΟΛΕΣ οι εξουσίες πρώτα και πάνω απ΄όλα φροντίζουν να διασφαλίζουν την ύπαρξη και τη διατήρησή τους. Και όχι τόσο ως πρόσωπα, αλλά ως θεσμός, ως καθεστώς, ως κράτος. Και στον αγώνα αυτό της διατήρησης  στους υπηκόους της  συνειδητοποίησης  υποταγής  άνευ όρων, όχι μόνο στους κανόνες και τους νόμους του δικαιικού τους συστήματος, αλλά κυρίως στην έννοια του Κράτους, δε διστάζουν, είτε είναι δημοκρατικές είτε δικτατορικές, να χρησιμοποιούν τις ίδιες μεθόδους καταστολής και τιμωρίας των παραβατών. Για παράδειγμα. Οι Τζούλιαν Ασάνζ  και  Έντουαρντ Σνόουντεν διέπραξαν σύμφωνα με τη… δημοκρατική κυβέρνηση των ΗΠΑ έγκλημα προδοσίας. Όμως, έτυχε  οι «προδότες» να  ζουν στην Αμερική. Θα εισέπρατταν τον ίδιο χαρακτηρισμό και τιμωρία ,  αν ζούσαν στη Ρωσία. Το κράτος εδώ, ως θεσμός, δεν κάνει…εκπτώσεις και χάρες.

Ατίθετα, το ποινικό έγκλημα, δεν έχει ενδιαφέρον "ζωής και θανάτου"  για το θεσμό του κράτους.  Εκείνο που αποτελεί έγκλημα «καθοσίωσης» είναι η αμφισβήτηση του κράτους ,του κύρους και της…λαϊκής  εξουσίας του.  Σ΄αυτό πάνω  ΟΛΑ τα καθεστώτα  δείχνουν το ίδιο σκληρό και απάνθρωπο πρόσωπο σε όσους επιχειρούν να αποδράσουν ή το έχουν ήδη πετύχει.

Οι  λαοί  σε όλα τα πολιτεύματα, έχουν κυρίως συμπεριφορά όχλου. Και φυσικά  δεν έχουν καμιά όρεξη ή πρόθεση να καταργήσουν το κράτος. Αντίθετα, το κράτος είναι  «φύλακας άγγελος», ο πατερούλης που φέρνει τα "καλούδια στην οικογένεια". Αφού τα συστήματα εξουσίας (καπιταλιστικά και σοβιετικά) κατάφεραν και πήραν στην κατοχή τους τα Μέσα Παραγωγής, κατέστησαν τον αυτεξούσιο, παλιό "κυνηγό"-«καλλιεργητή" , υπήκοο και «ψυχοπαίδι»  με αντάλλαγμα  ένα μισθό και μια σύνταξη σε ψίχουλα.

΄Ετσι, αν κάποτε, ένας τέτοιος  λαός  (ως σύνολο ή συντεχνίες), αγωνίζεται  με συγκεκριμένα «δημοκρατικά μέσα», που ορίζουν οι ίδιοι οι  νόμοι, δηλαδή με  διαμαρτυρίες, απεργίες, άντε, κάποτε και βιαιότητες ,είναι σε περιπτώσεις γιατί διαπιστώνει πως το κράτος στέρησε ένα μικρό  ή μεγάλο μέρος  από τα συστατικά (καταναλωτικά κυρίως)    "του άρτου και του θεάματος", που οι υπήκοιοι τα  θεωρούν ως κεκτημένα. Για να βγουν στους δρόμους ,όμως, να διαμαρτυρηθεί  επίσης    το σύνολο του πληθυσμού ή  έστω  σε μεγάλα  λαϊκά μεγέθη για τη μοίρα  του μετανάστη, του πρόσφυγα, του αποδεκατισμένου από το λιμό και τους εμφύλιους πολέμους παιδικού πληθυσμού  της Αφρικής , ΔΕ  ΘΑ ΤΟ ΚΑΝΟΥΝ ΠΟΤΕ. Τέτοια ποιοτική  δραστηριότητα και αγώνα την έχουν, και μάλιστα  ειρωνικά…εκχωρήσει ,ως  καθήκον στους αιθεροβάμονες, τους ακτιβιστές, τους «διαφορετικούς», μέλη των ευαισθητοποιημένων συλλογικοτήτων που μετριούνται  πάντα σε μικρά μεγέθη.

Εν προκειμένω, για να αποφύγουμε άλλους πλατειασμούς στο θέμα και  να  συμμορφωθούμε στο ζητούμενο,  οι λαϊκές μάζες που ξεσηκώθηκαν στη Ρωσία εναντίον της δικτατορίας Πούτιν, δεν είναι τόσο οι συνειδητοποιημένοι αγωνιστές που περιγράψανε πιο πάνω (υπάρχουν σίγουρα και τέτοιοι ανάμεσά τους, αλλά δεν είναι η πλειοψηφία). Δεν κατέβηκαν για να διαμαρτυρηθούν ούτε καν   για  τις δολοφονίες, τις συλλήψεις, τους βασανισμούς, τις καταδίκες στους αντιπάλους του καθεστώτος στην ίδια τους τη χώρα. Ούτε ενάντια στο ρατσισμό κάθε μορφής και την προκατάληψη στη «διαφορετικότητα» (ομοφυλοφιλία, χρώμα δέρματος ,φυλή, θρήσκευμα κ.α) που ενδημούν σε τρομακτικά  μεγέθη στη ρώσικη κοινωνία. Διαμαρτύρονται, κυρίως, για το  όργιο διαφθοράς και μαφιόζικης συμπεριφοράς  του κράτους στο ιδιόμορφο καθεστώς Πούτιν.

 Ο δικτάτορας  της Ρωσίας, δεν έχει φροντίσει να είναι αυτός μόνο  ο  κάτοχος μιας τεράστιας περιουσίας και το θύμα  (στην ουσία) ενός τρυφηλού τρόπου ζωής, που σε άλλα «δημοκρατικά» καθεστώτα θα ήταν σκάνδαλο. ΄Εχει  διδάξει και εξασφαλίσει  την ίδια  νοοτροπία σε όλους τους οπαδούς του, ακροδεξιοί οι περισσότεροι, σε ένα  περίεργης ακόμα και για τους κρατικιστές, σύστασης-λειτουργίας κράτος,   έμφορτο από προκλητικές, πελατειακές σχέσεις, νεποτισμό και παρεϊστικης αντίληψης. Είναι εκείνο το μεγάλο πληθυσμιακό κομμάτι  που  απολαμβάνει  μια πρωτοφανή μεταχείριση και δικαιοδοσία,  ειδικά στον εθνικό πλούτο, αλλά και μια εξωφρενικά προκλητική-παραλυτική  ζωή σε σκάνδαλα πάσης φύσεως και πρωτοφανή χλιδή. 

Το  πιο επικίνδυνο, όμως,  δεν είναι πως σε μια απλή, την πρόσφατη παραπάνω  διαδήλωση, συλλαμβάνονται πάνω από 1000 «ειρηνικοί» διαδηλωτές, ούτε αυτή καθ΄αυτή η νοοτροπία -συμπεριφορά του κράτους Πούτιν  και των οπαδών του (λίγο πολύ ίδια σε όλα τα ολοκληρωτικά καθεστώτα). Είναι μεγαλύτερος ο κίνδυνος,  γιατί: α. Ο δικτάτορας, κατάφερε εδώ και χρόνια να  έχει αποκτήσει ιδιότητες «Τσάρου» στην πολιτική ζωή της χώρας  (τον μιμείται επαξίως, ως "Σουλτάνος", ο Ερντογάν, κι αυτός εκλεγμένος με....δημοκρατικές διαδικασίες). β. Ο ίδιος ,ως παλιός πράκτορας της Κα-Γκε-Μπε, είναι ένας φρικτά συνειδητοποιημένος φορέας του σκληρού πυρήνα της κρατικής εξουσίας και της ασύστολης, χωρίς έλεος,  καταστολής και το δείχνει σε κάθε περίπτωση. γ. Οι οργανωμένοι οπαδοί του, ακροδεξιοί και εθνικιστές οι πιο πολλοί, είναι αριθμητικά, ως δύναμη ψηφοφόρων, σύμφωνα με το ρώσικο εκλογικό νόμο, αλλά και λόγω των μεγάλων ποσοστών  αποχής στις εκλογές, πιο ισχυροί  από τους "αντιπάλους".

 Γενικότερα τώρα, ο δικτάτορας  της Ρωσίας έχει εφαρμόσει μια συγγενή   με το παλιότερο και νεότερο  ελληνικό κράτος,  νοοτροπία, σύμφωνα με την οποία ο ψηφοφόρος-οπαδός του κυβερνώντος κόμματος, είναι ένας ευνοημένος-κερδισμένος πελάτης. Το κράτος της ΕΡΕ, οι  «πρασινοφρουροί» του ΠΑΣΟΚ και η «γαλάζια ακρίδα» της Ν.Δ , ήταν  πάντα μια δυνατή κομματική  πλειοψηφία στην Ελλάδα, που έδινε μονοκομματικές και αυτοδύναμες κυβερνήσεις από τη μια, κι από την άλλη απολάμβανε και την  αμέριστη εύνοια του κομματικού κράτους.       

Το ίδιο  φαινόμενο... διανθισμένο με τις ακρότητες ενός εντελώς ακατέργαστου  πολιτεύματος «made in russia», με κύρια χαρακτηριστικά την επίδειξη πλούτου και δύναμης, συναντάμε, ως «σήμα κατατεθέν»  πια της σύγχρονης  Ρωσίας.  Μια χώρα  διχασμένη, η μισή ευνοημένη  από το καθεστώς και η άλλη βυθισμένη στη φτώχεια και τον αλκοολισμό, με ένα από τα χαμηλότερα προσδόκιμα ζωής και με  ασυγχώρητα μεγάλα ποσά «νόμιμης» (δια του γάμου)  και μη, πορνείας,  έχουν ένα και μοναδικό κρίκο να τους ενώνει: Την εθνική τους, ρώσικη ταυτότητα. Είναι, ευνοημένοι και μη, πάνω και πρώτα απ΄όλα, Ρώσοι πατριώτες σε ποσοστό σχεδόν 80%!

Κι αυτό, ακριβώς, το χαρακτηριστικό διαθέτουν και οι φορείς των διαμαρτυριών και των διαδηλώσεων σήμερα στη Ρωσία εναντίον του δικτάτορα. Δε ζητούν κούρεμα του εθνικού (διάβαζε εθνικιστικού)  κύρους και δεν απεκδύονται την «αρία» καταγωγή τους.  Ούτε, φυσικά, διαμαρτύρονται για  να μην πουλάει η χώρα τους όπλα στον ομόλογο του Πούτιν, δικτάτορα της Συρίας, της τραγικής χώρας με τους 300.000 νεκρούς στον πρόσφατο πόλεμο, τους χιλιάδες επίσης σακατεμένους, τους πρόσφυγες και τους κυνηγημένους.  Ζητάνε να αφαιρέσουν προνόμια  σε «άρτον  και θεάματα» από τους «άλλους», που τα διακατέχουν και τα νέμονται προκλητικά στη χώρα τους.   

Ούτως ή άλλως, όμως, αυτή τη στιγμή,   είμαστε υποχρεωμένοι να  συνταχθούμε  μαζί τους.  Να στηρίζουμε τον αγώνα τους. ΄Οπως, ακριβώς, οφείλουμε  στηρίζουμε τον αγώνα  των Αμερικανών ενάντια στο δικό τους, τραμπούκο πρόεδρο.  Η συμπαράσταση σε όσους αγωνίζονται ,έστω και με αυτό τον τρόπο, στις αυθαιρεσίες της εξουσίας, σε όποιο όνομα κι αν ακούει αυτή,  είναι υποχρέωση πρωταρχική κάθε ελεύθερου-συνειδητοποιημένου  Πολίτη σε κάθε γωνιά της γης. Κι ας ευχηθούμε την επόμενη φορά που θα κατέβη στους δρόμους πάλι η " άκαπνη γενιά του Πούτιν",να είναι για να ρίξουν το δικτάτορα και να ζήσουν σε μια νέα κοινωνία ελεύθερη και ανθρωποκεντρική. 

 

από ΠΟΛΥΤΡΟΠΟΣ (Homo-Naturalis.gr) 31/03/2017 6:21 μμ.


α. O Πούτιν προειδοποιεί ότι οι αντικυβερνητικές διαδηλώσεις μπορεί να φέρουν το χάος

O πολιτικός ακτιβιστής Αλεξέι Ναβάλνι στο δικαστήριο (30-03-2017)

Αφού κατηγόρησε απροσδιόριστες «πολιτικές δυνάμεις» ότι εκμεταλλεύονται την ανησυχία της κοινής γνώμης για τη διαφθορά, ώστε να προωθήσουν τα δικά τους «εγωιστικά συμφέροντα», είπεο Πούτιν  ότι μόνον στο χάος μπορεί να οδηγήσει αυτή η κατάσταση, αν της επιτραπεί να συνεχιστεί…

«Γνωρίζουμε καλά και θέλω να επιστήσω την προσοχή σας στο γεγονός ότι αυτό το εργαλείο χρησιμοποιήθηκε κατά την έναρξη της λεγόμενης Αραβικής Άνοιξης. Γνωρίζουμε πολύ που οδήγησε αυτό, σε τι αιματηρά γεγονότα οδήγησε σε εκείνη την περιοχή. Γνωρίζουμε επίσης πολύ καλά ότι αυτό ένα απ’ τα κίνητρα υποκίνησης, απ’ τις προφάσεις για το πραξικόπημα στην Ουκρανία. Και γνωρίζουμε επίσης πολύ καλά σε τι χάος οδήγησαν το γείτονά μας, την Ουκρανία, αυτά τα γεγονότα», είπε.

Ο Ρώσος πρόεδρος απέρριψε επίσης τις εκκλήσεις από τη Δύση να αφήσει ελεύθερους όσους συνελήφθησαν στις διαδηλώσεις αλλά και τις επικρίσεις ότι η αστυνομία χρησιμοποίησε ωμή βία κατά των διαδηλωτών. Υπολογίζεται ότι 1.400 άτομα συνελήφθησαν σ’ ολόκληρη τη χώρα, οι περισσότεροι εκ των οποίων στο κέντρο της Μόσχας.

«Θεωρούμε καθαρά πολιτικοποιημένες τέτοιες εκκλήσεις προς τη Ρωσία, ότι αποσκοπούν στην άσκηση πίεση στον εσωτερικό πολιτικό βίο της χώρας», είπε ο Πούτιν και επανέλαβε τις αιτιάσεις του ότι η Δύση χρησιμοποιεί δύο μέτρα και δύο σταθμά σε θέματα ανθρωπίνων δικαιωμάτων, υπογραμμίζοντας ότι η γαλλική αστυνομία σκότωσε πρόσφατα έναν Κινέζο στο Παρίσι.

 

β. ΣΕ ΑΝΤΙΘΕΣΗ ΜΕ ΤΟΝ ΠΟΥΤΙΝ Μεντβέντεφ, ο πιο μισητός άνθρωπος της Ρωσίας

Στη Μόσχα, η διαδήλωση κατέληξε με τη σύλληψη περίπου χιλίων ατόμων, ρεκόρ για την πόλη όπου κυριαρχεί ο Βλαντιμίρ Πούτιν. Μόλις ο ηγέτης της αντιπολίτευσης Αλεξέι Ναβάλνι εμφανίστηκε στην οδό Tverskaya, στο κέντρο της Μόσχας, συνελήφθη αμέσως από την αστυνομία. Την επομένη, ένα δικαστήριο της Μόσχας διέταξε φυλάκιση 15 ημερών στον Ναβάλνι και πρόστιμο 350 ευρώ.


Αλλά ο Ναβάλνι δεν το ‘βαλε κάτω: «Θα έρθει μια μέρα που θα τους δικάσουμε κι εμείς, αλλά ειλικρινά», έγραψε στο Twitter αμέσως μετά την καταδίκη του. Δύο εβδομάδες νωρίτερα, ο Ναβάλνι, ο αντίπαλος του Πούτιν που είναι δημοφιλής γιατί έχει υψηλά ποσοστά στις δημοσκοπήσεις, είχε δημοσιεύσει μια έρευνα σχετικά με τις υποψίες διαφθοράς του πρωθυπουργού Ντμίτρι Μεντβέντεφ.

Η ομάδα του, μάλιστα, ανέβασε ένα βίντεο στο οποίο αποκαλύπτει ότι ο Μεντβέντεφ έχει συγκεντρώσει μια πραγματική συλλογή από παλάτια, γιοτ και κτήματα στη διάρκεια της θητείας του, συνολικής αξίας 1,1 δισ. ευρώ. Μάλιστα, κατηγορούν τον Ρώσο πρωθυπουργό ότι κάνει λόμπινγκ για τα δικά του συμφέροντα στον κόσμο των επιχειρήσεων.

Στην έρευνά του ο Ναβάλνι βεβαιώνει ότι ο Μεντβέντεφ έχτισε ένα δίκτυο εταιρειών-φαντασμάτων, στις οποίες τοποθετεί φίλους του από το πανεπιστήμιο και τον εξάδελφό του Αντρέι Μεντβέντεφ.
Οπως αναφέρει, τα χρήματα για να αγοράσει ο Μεντβέντεφ έναντι εκατομμυρίων ρουβλίων την περιουσία του προέρχονται από ολιγάρχες πετρελαίου κυρίως (όπως ο Alicher Ousmanov) καθώς και ως δάνεια από την μεγαλύτερη τράπεζα της Ρωσίας, την Gazprombank, του οποίου ο αντιπρόεδρος, Ilia Ielisseïev, είναι φίλος του Μεντβέντεφ από το πανεπιστήμιο.

Ενώ λοιπόν ο Πούτιν παραμένει εξαιρετικά δημοφιλής γιατί τα βάζει με τη Δύση και έχει στρατιωτικές επιτυχίες, ο Μεντβέντεφ καταγγέλλεται ότι άφησε την αγοραστική δύναμη των Ρώσων να καταρρεύσει. Εδώ και χρόνια, τόσο η κοινή γνώμη, όσο και συνεργάτες του Πούτιν εκτιμούν ότι ο Μεντβέντεφ είναι ένα χρήσιμο αλλά αδύναμο πιόνι στον κύκλο της εξουσίας.

«Γνωρίζουμε καλά και θέλω να επιστήσω την προσοχή σας στο γεγονός ότι αυτό το εργαλείο χρησιμοποιήθηκε κατά την έναρξη της λεγόμενης Αραβικής Άνοιξης. Γνωρίζουμε πολύ που οδήγησε αυτό, σε τι αιματηρά γεγονότα οδήγησε σε εκείνη την περιοχή" (ΠΟΥΤΙΝ)

 

Φυσικά, ξέρει ο δικτάτορας πως η Αραβική ΄Ανοιξη είναι άλλο πράγμα και άλλο οι  πρόσφατες διαδηλώσεις  στη Ρωσία. Οι λαϊκές εξεγέρσεις στην Αίγυπτο, τη Λιβύη, τις άλλες αραβικές χώρες  είχαν σχεδιαστεί και  προκληθεί στη συνέχεια   από τους ακραίους  Ισλαμιστές και τις μυστικές υπηρεσίες της Σαουδικής Αραβίας και του Κατάρ. Ακόμα πιο παλιά, η αμερικάνικη πολιτική είχε στραφεί εναντίον των παλιών καθεστώτων και επεδίωκε την ανατροπή τους, αλλά για διαφορετικούς από τους Ισλαμιστές λόγους.

Με μπροστάρηδες και άλλοθι   το κόμμα των…μετριοπαθών «Αδελφών Μουσουλμάνων», οι πραγματικοί τέκτονες  της Αραβακής ΄Ανοιξης, διεκδίκησαν τις εξουσίες αυτών των χωρών με το πρόσχημα της καταπιεστικής πολιτικής που ασκούσαν οι τότε ηγέτες των χωρών αυτών. Και ήταν αλήθεια πως ο Μουμπάρακ, ο Καντάφι, ο ΄Ασαντ δεν ήταν  και αγγελούδια.

΄Ομως ,η επικράτηση των «επαναστατών», τουλάχιστον σε Αίγυπτο και Λιβύη, όχι μόνο δεν άλλαξε τίποτα από τον τρόπο άσκησης της εξουσίας από τα παλιά καθεστώτα, αλλα «άνοιξε και τον ασκό του Αιόλου», όπως ακριβώς είχε σχεδιαστεί από τα ακραία ισλαμικά κέντρα.   Η συνέχεια με τις φοβερές αιματοχυσίες, το ISIS, οι χιλιάδες νεκροί της Συρίας, οι σακατεμένοι, οι πρόσφυγες και όσα βλέπουμε και βιώνουμε σήμερα ,απέδειξαν περίτρανα ποιοι ηταν  οι πρωτεργάτες της Αραβικής ΄Ανοιξης και τί επιδίωκαν.

Τα γνωρίζει αυτά ο δικτάτορας της Ρωσίας. ΄Αλλωστε, πράκτορας της ΚΑ ΓΚΕ ΜΠΕ ήταν, ξέρει από πρώτο χέρι τα μυστικά των… μυστικών υπηρεσιών.  Σε αντιπερισπασμό προχωράει, επομένως, με όσα λέει, διότι γνωρίζει πως,  αργά ή γρήγορα, οι διαδηλωτές που σήμερα στη μεγάλη τους πλειοψηφία είναι εθνικιστές και ομνύουν στο όνομά του ,αργά ή γρήγρα θα στραφούν εναντίον του. Και τότε «ο βασιλιάς θα είναι γυμνός». Δε θα ξέρει από πού , πώς να φύγει  και πού να πάει.

Πιθανότατα  θα καταφύγει και θα ζητήσει "άσυλο" στη Β.Κορέα. (Και ο ΄Ασαντ θα τον δεχόταν. Αλλά στη Συρία κανείς δε θα μπορούσε να του εγγυηθεί ασφάλεια). Φυσικά , ο "χοντρούλης  Μπούλης" της Πιονγιάνγκ θα του το χορηγήσει μια και  είναι φιλαράκια εδώ και χρόνια. Υπάρχει, όμως και η άλλη πιθανότητα. Αν έχουμε σφοδρές λαϊκές εξεγέρσεις εναντίον του, δεν αποκλείεται να συλληφθεί από επαναστάτες. Οπότε είναι σίγουρο πως θα οδηγηθεί στο Διεθνές ποινικό δικαστήριο, για να δικαστεί για άπειρα εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας.

΄Αμποτε!

Ανασύραμε από το αρχείο μας ένα παλιότερο, σχετικό κειμενο (2012) ,που θα νόμιζε κανείς πως γράφτηκε σήμερα:

 

«ΣΙΜΟΝ ΚΟΡΝΤΟΝΣΚΙ [Πρόσωπα] Η κοινωνική προσφορά της διαφθοράς

Του Γιώργου Αγγελόπουλου

ΔΗΜΟΣΙΕΥΘΗΚΕ ΣΤΑ ΝΕΑ, Παρασκευή 09 Μαρτίου 2012 «Η διαφθορά στη Ρωσία δεν είναι διαφθορά, είναι η κόλλα που κρατάει ενωμένη την κοινωνία, που συνδέει τις κοινωνικές ομάδες. Πρέπει να είναι κανείς πολύ προσεκτικός όταν προσπαθεί να την εξαλείψει, κινδυνεύει να αποδιαρθρώσει την κοινωνία», λέει ο κοινωνιολόγος Σιμόν Κορντόνσκι. Ο Κορντόνσκι είναι ένας από τους πιο διάσημους κοινωνιολόγους της Ρωσίας. Διδάσκει στην Ανώτερη Σχολή Οικονομίας της Μόσχας και έχει διατελέσει σύμβουλος και λογογράφος του Βλαντίμιρ Πούτιν. Εχει μελετήσει εις βάθος τη ρωσική κοινωνία και παρουσιάζει το σύστημα της «οτκάτ», της «μίζας», ως μια νέα μορφή πολιτικής οικονομίας. «Η οικονομική δυναμική σ’ αυτή τη χώρα δεν καθορίζεται από το ύψος των επιτοκίων, αλλά από το ποσοστό της μίζας, ή καλύτερα της διανομής των πόρων αναλόγως της ιεραρχίας», λέει ο κοινωνιολόγος στον Ντομένικο Κίρικο, τον απεσταλμένο της ιταλικής «Λα Στάμπα» στη Μόσχα. «Η μίζα μπορεί να φτάσει ώς και 70% και μέσω αυτής διανέμεται η εθνική τούρτα που τροφοδοτείται από το πετρέλαιο και τις πρώτες ύλες. Το εμπόριο ουδέποτε λειτούργησε στη Ρωσία, εκτός από σύντομες περιόδους, και ο Πούτιν επανεθνικοποίησε τα πάντα: έτσι άρχισε και πάλι να λειτουργεί αυτό το αυταρχικό σύστημα αναδιανομής». Σ’ αυτή την παθολογική κατάσταση, η κοινωνία δεν αντιδρά επειδή δεν υπάρχουν οι τάξεις που δημιουργεί με φυσικό τρόπο το εμπόριο, αλλά «οι τάξεις που δημιουργούνται τεχνητά από το κράτος και των οποίων η ιεραρχική θέση εξαρτάται από το μερίδιο στις μίζες που δικαιούται», λέει ο Κορντόνσκι. Το μερίδιο αυτό δεν ρυθμίζεται από τον νόμο, αλλά «από τον Ανώτατο Αναδιανομέα, τον τσάρο, τον πρόεδρο. Σ’ αυτόν απευθύνονται οι τάξεις με το ίδιο παράπονο: δίνουν πολλά και παίρνουν λίγα. Απ’ αυτόν περιμένουν περισσότερη δικαιοσύνη, που μεταφράζεται σε μεγαλύτερο μερίδιο στις μίζες». Για τον ρώσο κοινωνιολόγο, «το να συζητάς για τον ρωσικό προϋπολογισμό με δυτικούς όρους είναι για γέλια». Το σύστημα αυτό μπορεί να παραγάγει επιμέρους εξεγέρσεις, αλλά όχι μια επανάσταση, λέει ο Κορντόνσκι. Οι νέοι που διαδηλώνουν «αισθάνονται δικαίως προσβεβλημένοι επειδή πίστευαν πως είχαν μια εκλογική διέξοδο και τους έδωσαν ξαφνικά να καταλάβουν πως δεν είναι έτσι. Εξεγείρονται εναντίον της αυθαιρεσίας, της αδικίας. Αλλά δεν είναι εναντίον του συστήματος, δεν είναι ένας παράγοντας αλλαγής», εκτιμά ο κοινωνιολόγος. Ετσι η Ρωσία παραμένει αιώνια και ανεπίδεκτη μεταρρυθμίσεων: «Το σύστημα λειτουργεί μόνο με τον μηχανισμό των εθνικοποιήσεων και της αναδιανομής. Μόλις το κράτος εξασθενήσει σ’ αυτή τη λειτουργία, μπαίνει σε κρίση. Είναι μια λογική 300 ετών: αλλάζει μόνο η πρώτη ύλη, το σιτάρι στη δεκαετία του 1930, τώρα το πετρέλαιο, στο μέλλον κάτι άλλο. Σε κάθε περίπτωση, οι άνθρωποι είναι αυτοί που στο τέλος ξεζουμίζονται. Το σύστημα είναι αντικειμενικά ακίνητο, οι εκσυγχρονισμοί γίνονται μόνο με το ξεζούμισμα νέων φυσικών πόρων».

 

                                                                  11/3/2012 Η Ρωσία του Πούτιν δεν  είναι αυτή που  περιγράφει ο πρώην συνεργάτης του δικτάτορα («παρατρεχάμενος») κοινωνιολόγος. Είναι ακόμα χειρότερη. Και φυσικά ασύγκριτα  εγκληματικότερη από τη παλιά, αμερικάνικη Μαφία στην οποία, αν και δεν ήταν σπάνιο το φαινόμενο, λίγοι άνθρωποι της κυβέρνησης (κράτους) ήταν ενεργά μέλη της. Στη Ρωσία η ίδια η κυβέρνηση είναι η Μαφία με αρχηγό της τον «πρόεδρο»  Πούτιν.
Η σύνθεση της ρώσικης κοινωνίας,αλλά και οι ισχυροί κατασταλτικοί μηχανισμοί του «κράτους», καθιστούν αδύνατη αυτή την ώρα μια μαζική εξέγερση,που θα ανέτρεπε τη μαφιόζικη δικτατορία της χώρας. Είναι ανάγκη πρώτα να ξεσηκωθούν οι ακτβιστές στις άλλες χώρες, καταλαμβάνοντας ρώσικες πρεσβείες, κάνοντας τη ζωή δύσκολη στους διπλωματικούς εγκάθετους του Ρώσου δικτάτορα.΄Ετσι μόνο υπάρχει ελπίδα κάποια στιγμή να φουντώσει ένα ισχυρό επαναστατικό κίνημα στην ταλαιπωρημένη από το έγκλημα και τη διαφθορά χώρα.       

Προσθέστε περισσότερες πληροφορίες

To μέγιστο μέγεθος των αρχείων είναι 16ΜΒ. Επιτρέπονται όλες οι γνωστές καταλήξεις αρχείων εικόνας,ήχου, βίντεο. ΠΡΟΣΟΧΗ! Για να υπάρχει η δυνατότα embed ενός video πρέπει να είναι της μορφής mp4 ή ogg.

Νέο! Επιλέξτε ποιά εικόνα θα απεικονίζεται στην αρχή του σχόλιου.

Creative Commons License

Όλα τα περιεχόμενα αυτού του δικτυακού τόπου είναι ελεύθερα προς αντιγραφή, διανομή, προβολή και μεταποίηση, αρκεί να συνεχίσουν να διατίθενται, αυτά και τα παράγωγα έργα που πιθανώς προκύψουν, εξίσου ελεύθερα, υπό τους όρους της άδειας χρήσης Creative Commons Attribution-ShareAlike 4.0 International License