Τουρκία δημοψηφισμα: άρθρο περιοδικού Mesele

Θεωρώντας ότι η αντιπληροφόρηση είναι αναπόσπαστο κομμάτι της αλληλεγγύης μεταφράζουμε τρία κείμενα-αναλύσεις σχετικά με το δημοψήφισμα για την αλλαγή του πολιτειακού συστήματος στην Τουρκία: της Επαναστατικής Αναρχικής Δράσης (DAF), του Δημοκρατικού Κόμματος των Λαών-Δημοκρατικού Κογκρέσου των Λαών (HDP-HDK) και σχετικό άρθρο του περιοδικού Mesele. Τα κείμενα θα δημοσιευτούν ξεχωριστά. Εδώ δημοσιεύουμε το άρθρο του περιοδικού Mesele που αναφέρει τις αλλαγές που θα επέλθουν σε περίπτωση που αλλάξει το πολιτειακό καθεστώς.

Διαβάστε εδώ την τρίγλωσση ανακοίνωση (ελληνικά, τουρκικά, κουρδικά) στους λαούς της Τουρκίας από την Πρωτοβουλία Διεθνιστικής Αλληλεγγύης στο Ρέθυμνο.

Το παρακάτω άρθρο δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Mesele στις 6/3/2017.

Τι περιέχει η πρόταση του προεδρικού συστήματος;

Στο δημοψήφισμα που θα πραγματοποιηθεί στις 16 Απριλίου υπάρχουν δύο επιλογές: Θα πρέπει να επιλέξουμε Ναί ή Όχι. Θα χαθούν οι διάφορες αποχρώσεις προτιμήσεων και οι προτιμήσεις θα συγκεντρωθούν γύρω από αυτές τις δύο επιλογές. Για παράδειγμα στις βουλευτικές εκλογές μπορεί να συμμετέχουν 15, 20 κόμματα και εσείς μπορείτε να ψηφίσετε όποιο θέλετε. Αυτή τη φορά οι επιλογές είναι δύο. Και το κυριότερο, η επιλογή μας θα γίνει κάτω από συνθήκες έκτακτης ανάγκης. Δηλαδή υπάρχει κάτι το έκτακτο ακόμα και στην επιβολή της συνταγματικής αναθεώρησης.

Δεν είναι δυνατή μια ελεύθερη επιλογή κάτω από μια κατάσταση έκτακτης ανάγκης. Μόνο που η κυβέρνηση δεν έχει άλλη επιλογή: Ή θα περάσει το προεδρικό σύστημα διακυβέρνησης ή η κυβέρνηση του AKP δεν θα μπορεί πλέον να ασκεί εξουσία. Για το AKP είναι ζήτημα ζωής και θανάτου. Σε τέτοιο βαθμό που στα 14 χρόνια εξουσίας AKP  η κυβέρνηση έκανε πάντα αυτό που ήθελε, και παρόλο που ο Ερντογάν έγινε Πρόεδρος Δημοκρατίας το σύστημα που υπάρχει τώρα δεν τους φτάνει. Υπάρχει ανάγκη για μια ακόμα πιο ισχυρή άσκηση εξουσίας. Γιατί;

Ο λόγος είναι αυτός: Θα αποσιωπηθούν όλες οι απάνθρωπες και παράνομες ενέργειες που έχουν γίνει μέχρι τώρα, δεν θα υπάρχει καμία πιθανότητα να λογοδοτήσει για τις πράξεις του το AKP.

Δεν είναι ιδιαίτερα γνωστό ποιες θα είναι αυτές οι αλλαγές [που θα φέρει το προεδρικό σύστημα]. Και μήπως είναι επιθυμητό να γίνουν γνωστές; Όχι. Αν ήταν επιθυμητή η γνωστοποίηση αυτών των αλλαγών θα μπορούσαν ελεύθερα να ακουστούν και οι υποστηρικτές του Όχι, όχι μόνο αυτοί που επιλέγουν Ναι. Θα δινόταν η ευκαιρία να εκφραστεί ελεύθερα το Όχι, όπως το Ναι. Οι γερμανικές αρχές  – και αργότερα το ίδιο έπραξαν και η Ολλανδία με την Αυστρία – δεν επέτρεψαν  στους βουλευτές του AKP να έρθουν και να κάνουν προπαγάνδα του Ναι στη χώρα τους. Ενώ στο εσωτερικό της Τουρκίας ισχύει το αντίθετο, δεν επιτρέπεται η προπαγάνδιση του Όχι.

Έτσι, το να λες όχι, σημαίνει Καντίλι[i], σημαίνει ότι είσαι υποστηρικτής του πραξικοπήματος της 15ης Ιουλίου, σημαίνει πως είσαι μέλος της οργάνωσης Γκιουλέν…

Από τη φίμωση όσων είναι υποστηρικτές του Όχι, καταλαβαίνουμε ότι το μπλοκ AKP - MHP (Κόμμα Εθνικιστικού Κινήματος) δεν θέλει να γίνει γνωστό το περιεχόμενο της συνταγματικής αναθεώρησης. Αυτοί που κηρύττουν τη δημοκρατία στη Γερμανία απαγορεύουν στην Τουρκία τη φωνή του Όχι.

Αυτοί που υποστηρίζουν το Ναι δεν ενδιαφέρονται στα αναθεωρημένα άρθρα. Χωρίς να υπερασπίζονται το περιεχόμενο των αναθεωρημένων άρθρων, προτιμούν να συζητούν το θέμα με βάση τα πολιτικά πρόσωπα που εμπλέκονται, και στην πλειοψηφία τους λένε Ναι επειδή συνδέουν το Όχι με τους πραξικοπηματίες της 15ης Ιουλίου, με τα μέλη της οργάνωσης Γκιουλέν, με το Καντίλι.

Όμως το θέμα είναι το Σύνταγμα, το οποίο δεν αφορά το πρόγραμμα διακυβέρνησης ενός κόμματος. Πρόκειται για ένα ψήφισμα που αφορά τον τρόπο διακυβέρνησης μιας χώρας και τις αρχές λειτουργίας της διακυβέρνησης. Το Ναι και το Όχι δεν αφορούν προτίμηση σε κόμμα για σχηματισμό κυβέρνησης. Θα παρθεί απόφαση για το ποιο σύστημα διακυβέρνησης θα υπερισχύσει στη χώρα. Το Σύνταγμα είναι ένα κείμενο που δεσμεύει τους πολίτες ανεξαρτήτως κόμματος. Ένα κείμενο που θα δεσμεύσει ακόμα κι αυτούς που δεν θα συμμετάσχουν στο δημοψήφισμα.

Το AKP και το MHP αντί να συζητούν το περιεχόμενο των αλλαγών διακηρύσσονται ως «εθνικά κόμματα» και θεωρούν «εχθρούς του έθνους» όσους δεν συμφωνούν μαζί τους. Κι επειδή ουσιαστικά δεν έχει απομείνει κάτι από το MHP [δεν έχει μια πολιτική που διαφοροποιείται από αυτή του AKP], η συζήτηση περιστρέφεται γύρω από το AKP: Υποστηρίζεται ότι  «Το AKP είναι η Τουρκία, η Τουρκία είναι το AKP». Στο σλόγκαν «Ένα έθνος, μια σημαία, ένα κράτος» προστίθεται το «ένας άντρας» κι όλα αυτά τα «ένα» βρίσκουν τον εκφραστή τους στο AKP και επομένως στο πρόσωπο του Ερντογάν.

Έτσι λοιπόν, η αναθεώρηση του Συντάγματος θα καθορίσει τις αρχές λειτουργίας αυτού του καθεστώτος του ενός.

Οι εξουσίες του Προέδρου σ’ αυτό το νέο σύστημα που φέρει τον τίτλο Προεδρικό Σύστημα Διακυβέρνησης, αναφέρονται παρακάτω σύμφωνα με τον καθηγητής  Ιμπραήμ Καμπούογλου:

  • Ο πρόεδρος της χώρας προσλαμβάνει και απολύει τους βοηθούς και τους υπουργούς του.
  • Απολύει υψηλόβαθμα στελέχη της κυβέρνησης και ορίζει με προεδρικά διατάγματα τις αρχές και μεθόδους σχετικά με την πρόσληψή τους.
  • Στέλνει αντιπροσώπους της Τούρκικης Δημοκρατίας σε κράτη του εξωτερικού, καθορίζει την πολιτική εθνικής άμυνας και παίρνει τα απαραίτητα μέτρα.
  • Εκπροσωπεί στο όνομα της βουλής τον επικεφαλής των Τουρκικών Ενόπλων Δυνάμεων.
  • Αποφασίζει τη χρήση των Ενόπλων Δυνάμεων.
  • Σχετικά με θέματα εκτελεστικής εξουσίας μπορεί να εκδίδει προεδρικά διατάγματα και να κηρύττει καταστάσεις έκτακτης ανάγκης.
  • Επίσης, φέρει σε πέρας τα καθήκοντα και ασκεί την εξουσία, έτσι όπως αυτά καθορίζονται από το σύνταγμα και τους νόμους.
  • Αποφασίζει την διεξαγωγή νέων εκλογών. Σ’ αυτήν την περίπτωση οι γενικές βουλευτικές εκλογές και οι προεδρικές εκλογές γίνονται συγχρόνως.
  • Σε περίπτωση που αποφασιστούν νέες εκλογές από τη Βουλή και ο Πρόεδρος Δημοκρατίας διανύει τη δεύτερη θητεία του, ο πρόεδρος μπορεί να ξαναβάλει υποψηφιότητα.

Για να το επαναλάβουμε προσεκτικά, όποιος κι αν είναι ο Πρόεδρος Δημοκρατίας θα είναι εξουσιοδοτημένος να επιλέγει, να προσλαμβάνει και να απολύει τους στρατηγούς, τους υπουργούς και όλα τα υψηλόβαθμα στελέχη του κράτους. Θα είναι ο μόνος εξουσιοδοτημένος να εκδίδει διατάγματα, να κηρύττει καταστάσεις έκτακτης ανάγκης, να ελέγχει τα οικονομικά της χώρας και να αποφασίζει τη διεξαγωγή και ακύρωση εκλογών.

Ο Πρόεδρος Δημοκρατίας θα διοικεί τη χώρα με διατάγματα. Αν υπάρχει κάποιος νόμος, θα υπερισχύει αυτός και όχι το διάταγμα. Η βουλή θα μπορεί να ψηφίζει νόμο με 151 βουλευτές αλλά εάν ο πρόεδρος δεν συμφωνεί και επαναφέρει στη βουλή το νόμο, θα χρειαστεί η ψήφος 301 βουλευτών για να ισχύσει ο νόμος. Ως εκ των πραγμάτων λοιπόν, τα προεδρικά διατάγματα θα υπερισχύουν έναντι της βουλής. Ουσιαστικά η βουλή θα καταστεί μη λειτουργική. Το γεγονός ότι το όριο ηλικίας για τους υποψήφιους βουλευτές ορίστηκε στα 18 και οι βουλευτές αυξήθηκαν στους 600 [από 550 που ήταν] δεν έχει τίποτα το ελκυστικό.

Μεταξύ των τροποποιημένων άρθρων αναφέρεται ότι «η δημιουργία υπουργείων, η κατάργησή τους, οι αρμοδιότητες και οι εξουσίες τους, όπως και η οργανωτική και κεντρική δομή και υπηρεσίες τους, θα ρυθμίζονται με προεδρικά διατάγματα». Τα δικαστικά μέλη στο Ανώτατο Συμβούλιο Δικαστών και Εισαγγελέων δεν θα ψηφίζονται πλέον από το ίδιο το Συμβούλιο (το οποίο θα απαρτίζεται από 6 μέλη που θα ορίζονται από τον πρόεδρο δημοκρατίας και 7 από τη βουλή).

Ο πρόεδρος δημοκρατίας την ίδια στιγμή θα μπορεί να είναι και πρόεδρος κόμματος. Έτσι θα μπορεί να επιλέγει τους δικαστές, τους υψηλόβαθμους γραφειοκράτες και υπουργούς, ενώ παράλληλα θα διατηρεί την πολιτική του δράση μέσω του κόμματος του. Μ’ αυτόν τον τρόπο θα είναι και πρόεδρος του κράτους και πρόεδρος κόμματος το ίδιο άτομο. Επομένως,  αυτό το ένα άτομο δεν θα ασκεί μόνο τη νομοθετική και εκτελεστική εξουσία, αλλά σαν πρόεδρος κόμματος που πιθανόν θα έχει τη βουλευτική πλειοψηφία, θα ασκεί και εποπτική εξουσία. Δηλαδή θα εποπτεύει τον ίδιο του τον εαυτό, θα μπορεί να χρησιμοποιεί ψήφο.

Εάν αυτό το ένα άτομο είναι ισλαμιστής-εθνικιστής πολιτικός, όπως ο Ερντογάν, θα είναι απέναντι σε όλους όσους δεν σκέφτονται και δεν μπορούν να ζήσουν σαν αυτόν. Θα είναι ο ίδιος Πρόεδρος Δημοκρατίας, πρόεδρος κράτους, πρόεδρος κόμματος: Γι’ αυτό λέμε  Όχι!

 

[i]       Πρόκειται για το βουνό Καντίλι, κοντά στα σύνορα με την Τουρκία και το Ιράν, όπου  έχουν τις βάσεις τους  κούρδοι αντάρτες τουρκικής καταγωγής.

από Πρωτοβουλία Διεθνιστικής Αλληλεγγύης στο Ρέθυμνο 01/04/2017 2:47 πμ.


Τα άλλα δύο κείμενα που μεταφράσαμε:

- Της Επαναστατικής Αναρχικής Δράσης: https://athens.indymedia.org/post/1571366/

- Του Δημοκρατικού Κόμματος των Λαών-Δημοκρατικού Κογκρέσου των Λαών: https://athens.indymedia.org/post/1571365/

Προσθέστε περισσότερες πληροφορίες

To μέγιστο μέγεθος των αρχείων είναι 16ΜΒ. Επιτρέπονται όλες οι γνωστές καταλήξεις αρχείων εικόνας,ήχου, βίντεο. ΠΡΟΣΟΧΗ! Για να υπάρχει η δυνατότα embed ενός video πρέπει να είναι της μορφής mp4 ή ogg.

Νέο! Επιλέξτε ποιά εικόνα θα απεικονίζεται στην αρχή του σχόλιου.

Creative Commons License

Όλα τα περιεχόμενα αυτού του δικτυακού τόπου είναι ελεύθερα προς αντιγραφή, διανομή, προβολή και μεταποίηση, αρκεί να συνεχίσουν να διατίθενται, αυτά και τα παράγωγα έργα που πιθανώς προκύψουν, εξίσου ελεύθερα, υπό τους όρους της άδειας χρήσης Creative Commons Attribution-ShareAlike 4.0 International License