Τουρκία δημοψηφισμα: κείμενο Δημοκρατικού Κόμματος των Λαών (HDP)

Θεωρώντας ότι η αντιπληροφόρηση είναι αναπόσπαστο κομμάτι της αλληλεγγύης μεταφράζουμε τρία κείμενα-αναλύσεις σχετικά με το δημοψήφισμα για την αλλαγή του πολιτειακού συστήματος στην Τουρκία που θα γίνει στις 16 Απρίλη: της Επαναστατικής Αναρχικής Δράσης (DAF), του Δημοκρατικού Κόμματος των Λαών-Δημοκρατικού Κογκρέσου των Λαών (HDP-HDK) και σχετικό άρθρο του περιοδικού Mesele. Τα κείμενα θα δημοσιευτούν ξεχωριστά. Εδώ δημοσιεύουμε το σχετικό κείμενο του Δημοκρατικού Κόμματος των Λαών– Δημοκρατικού Κογκρέσου των Λαών.

Διαβάστε εδώ το τρίγλωσσο (ελληνικά, τουρκικά, κουρδικά) κείμενο αλληλεγγύης προς τους λαούς της Τουρκίας από την Πρωτοβουλία Διεθνιστικής Αλληλεγγύης στο Ρέθυμνο.

Το κείμενο έχει κυκλοφορήσει ηλεκτρονικά και ως φυλλάδιο και δεν υπάρχει αυτούσιο στο διαδίκτυο.

Κείμενο του HDPHDK (Δημοκρατικό Κόμμα των Λαών–  Δημοκρατικό Κογκρέσο των Λαών) σχετικά με το δημοψήφισμα

Λέμε ΟΧΙ, Δύναμη μας η Ενότητα

Διανύουμε μια κρίσιμη περίοδο μέχρι το δημοψήφισμα που αφορά το μέλλον των λαών μας. Το δημοψήφισμα, που έχει ανακοινωθεί ότι θα πραγματοποιηθεί στις 16 Απριλίου, μπορεί στα λόγια να φαίνεται ότι αποσκοπεί σε ένα προεδρικό σύστημα διακυβέρνησης· στην πραγματικότητα όμως δεν είναι τίποτα άλλο παρά η δικτατορία του ενός. Είναι στο χέρι μας να μην επιτρέψουμε αυτήν την αλλαγή καθεστώτος που οδηγεί τους λαούς μας σε ένα βαθύ φασιστικό σκοτάδι ακόμα χειρότερο απ’ ότι τώρα. Οι λαοί που ζούνε στην Τουρκία δεν ανέχονται ένα σύστημα που παραβιάζει το σύνταγμα, συγκεντρώνει τη δικαστική, εκτελεστική και νομοθετική εξουσία και βάζει τη μοίρα μας υποχείριο στη θέληση ενός ατόμου.

Όχι στη δικτατορία του ενός, άμεση δημοκρατία

Υπάρχει ανάγκη μιας ισότιμης, φιλελεύθερης δημοκρατίας, όχι δικτατορίας. Το πέρασμα στην άμεση δημοκρατία, που στηρίζεται και λειτουργεί στο τοπικό επίπεδο όπου διοικεί ο λαός, είναι η μόνη διέξοδος. Είναι κοινή επιθυμία των λαών μας ένα κοινωνικό σύστημα που βλέπει τις διαφορετικότητες μας ως πλούτο και μέσα του συνυπάρχουν ειρηνικά και αδελφικά διαφορετικά πιστεύω και διαφορετικοί λαοί και πολιτισμοί. Το κλειδί για τη λύση των προβλημάτων μας είναι μια δημοκρατία από τα κάτω και η εγγύηση των ελευθεριών μας. Αυτό που θα απελευθερώσει τους λαούς μας δεν είναι ο ένας αλλά η πλειοψηφία και η άμεση δημοκρατία.

Η κοινωνική πόλωση διαιρεί, η δημοκρατία ενώνει

Το Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (ΑΚP) έχει δημιουργήσει μια κοινωνική βάση ακολουθώντας μέχρι τώρα μια πολιτική πόλωσης. Έβλαψε με το παραπάνω τους ανθρώπους αυτής της χώρας πολώνοντας την κοινωνία γύρω από το Ναι και το Όχι, αλεβίτης/σουνίτης, Τούρκος/Κούρδος. Εμείς προσπαθούμε να διασφαλίσουμε την ενότητα όσων καταπιέζονται, περιθωριοποιούνται και αποξενώνονται κι όχι την πόλωση και το διαχωρισμό. Οι πολιτική διακρίσεων του AKP εξυπηρετεί την πόλωση μεταξύ λαών, ιδεών και πολιτισμών. Έχει αυξήσει ακόμα και την πόλωση ανάμεσα στα μέλη οικογενειών που ζουν στο ίδιο σπίτι. Οι πολιτικές πόλωσης που ακολουθούνται δημιουργούν αντιπαλότητες μεταξύ αδερφών και γειτόνων. Είναι επιθυμία όλων μας να ζήσουμε μαζί αδελφικά και ισότιμα χωρίς εχθρότητες. Το δημοψήφισμα δεν είναι μια επιλογή μεταξύ κομμάτων, είναι μια επιλογή με την οποία θα αποφασίσουμε αν θα κάνουμε ένα βήμα προς τις συνθήκες όπου εξελίσσεται και ριζώνει η δημοκρατία ή θα ζήσουμε κάτω από συνθήκες δικτατορίας. Πρέπει να δείξουμε ότι δεν έχουμε ανάγκη και δεν είμαστε καταδικασμένοι να μας κυβερνά ένα άτομο.

Ο ένας φέρνει πόλεμο, η δημοκρατία την ειρήνη

Κυβέρνηση του ενός σημαίνει συνέχεια της πολιτικής πολέμου στη Μέση Ανατολή και στην ευρύτερη περιοχή. Το όχι στην κυβέρνηση του ενός σημαίνει ειρήνη. Η Τουρκία σήμερα έχει βυθιστεί σε έναν πόλεμο λόγω της εμμονής για την εγκαθίδρυση ενός καθεστώτος όπου θα κυβερνά ο ένας. Ο πόλεμος σημαίνει καταστροφή. Ο πόλεμος σπρώχνει τους λαούς μας στη φτώχια. Η μερίδα του λέοντος από τα έσοδα πηγαίνει σε στρατιωτικές δαπάνες. Τα παιδιά των λαών μας οδηγούνται στον θάνατο από την ανεξέλεγκτη απληστία ενός ατόμου. Ο φτωχός λαός υποφέρει. Ο πόλεμος οδηγεί σε καταστροφικά κοινωνικά αποτελέσματα. Είναι ολοφάνερο ότι θα έρθουμε αντιμέτωποι με ακόμα πιο καταστροφικά αποτελέσματα αν υπερισχύσει η κυβέρνηση του ενός. Είμαστε υποχρεωμένοι να κοινωνικοποιήσουμε την ειρήνη, να προστατέψουμε την ειρήνη των λαών. Πρέπει να εμποδίσουμε  την κυβέρνηση του ενός προς όφελος της ειρήνης.

Η κυβέρνηση του ενός σημαίνει φτώχια

Οι πολιτικές που ακολουθούνται μέσω της κυβέρνησης του ενός αυξάνουν τη φτώχια των καταπιεσμένων και των εργατών. Τον τελευταίο μήνα η τούρκικη λύρα υποτιμήθηκε. Λόγω της αύξησης της τιμής συναλλάγματος γίναμε κατά 30% φτωχότεροι. Η ανεργία εκφράζεται με διψήφιους αριθμούς. Τώρα για να κερδίσουν από το δημοψήφισμα τα επιθυμητά αποτελέσματα ρίχνουν στάχτη στα μάτια κάνοντας ότι μοιράζουν φιλανθρωπία. Ο ένας σημαίνει αύξηση των φόρων. Ο ένας σημαίνει συνέχεια της οικονομικής κρίσης. Με το Κρατικό Επενδυτικό Ταμείο που ιδρύθηκε με εκτελεστικό διάταγμα και υπάγεται στο Σαράι θα αυξηθούν οι φόροι και όλη η περιουσία του λαού θα μεταφερθεί στο κεφάλαιο που βρίσκεται υπό την διάθεση και τον έλεγχο του ενός. Ο ένας θα ρυθμίζει την καθημερινότητά μας, θα διευθύνει τη ζωή μας όχι η θέληση των λαών αλλά του ενός.

Για τα εργατικά δικαιώματα λέμε όχι στο καθεστώς του ενός

Αν η χώρα περάσει σε μια κυβέρνηση του ενός θα γίνει μόνιμη κατάσταση να διοικούμαστε με εκτελεστικά διατάγματα. Βιώνουμε όλοι μας τις καταστροφικές συνέπειες που αντιμετωπίζει μια χώρα που διοικείται με εκτελεστικά διατάγματα. Με τα εκτελεστικά διατάγματα αλλάζουν οι ζωές μας μέσα σ’ ένα βράδυ, μαυρίζει το μέλλον μας. Απολύονται ομαδικά από τα πανεπιστήμια ακαδημαϊκοί τους οποίους έχει αναθρέψει αυτή η χώρα και συμβάλλουν στην παραγωγή επιστημονικής γνώσης. Αφαιρείται το βήμα από επιστήμονες ακριβώς όπως έγινε στη Γερμανία του Χίτλερ. Δεκάδες χιλιάδες δημόσιοι υπάλληλοι απολύονται μέσα σ’ ένα βράδυ. Καταργούνται δικαιώματα που έχουν κατακτηθεί, καταλύονται κοινωνικά δικαιώματα, υποθηκεύεται το μέλλον των οικογενειών και των παιδιών τους. Οι άνθρωποι αυτής της χώρας αγωνιούν για το μέλλον τους περισσότερο ακόμα και από όταν είχαν βρεθεί κάτω από το φασιστικό καθεστώς της 12ης Σεπτεμβρίου υπό την ηγεσία του Κενάν Εβρέν. Το καθεστώς του ενός σημαίνει κατάργηση των εργατικών δικαιωμάτων και εγκατάλειψη των απεργιακών και συνδικαλιστικών δικαιωμάτων στο έλεος του ενός.

Ο ένας είναι αδιέξοδο

Οι σχέσεις που σύναπτε το AKP με τα κοινωνικά στρώματα στα 15 χρόνια εξουσίας του χαρακτηρίζονταν πάντα από μια στροφή 180 μοιρών. Παραμέρισε το Κουρδικό Ζήτημα όλα αυτά τα 15 χρόνια που βρίσκεται στην εξουσία ισχυριζόμενο ότι επιδιώκει την επίλυση του. Τελικά αποφαινόμενο ότι «δεν υπάρχει Κουρδικό Ζήτημα» επέλεξε το αδιέξοδο. Εφάρμοσε ένα σχέδιο δολοφονιών και πολιτισμικής/πολιτικής γενοκτονίας ως επίλυση του Κουρδικού Ζητήματος. Παραγκώνισε τους Αλεβίτες με ερευνητικές επιτροπές[i].Υποσχέθηκε την ελευθερία του συνδικαλίζεσθαι και ότι θα αναγνωρίσει το δικαίωμα των εργατών στην απεργία, αλλά κατάργησε τον ελεύθερο συνδικαλισμό.

Είπε πως «δεν θα ανακατευτούμε στη ζωή κανενός», αλλά κατέληξε να αποφασίζει ο ένας από το τι  θα φορέσουν οι γυναίκες μέχρι το πόσα παιδιά θα κάνουν. Θρησκευτικοποίησε την εκπαίδευση. Έγινε εχθρός της επιστήμης λέγοντας «θα αναθρέψουμε θεοσεβείς γενιές».

Ο ένας χαλάει την οικολογική ισορροπία, καταστρέφει το πράσινο και τη φύση

Με το καθεστώς του ενός η οικολογική καταστροφή θα επισπευτεί. Υπό συνθήκες όπου το σύνταγμα και οι εποπτικοί μηχανισμοί έχουν καταργηθεί και το δίκαιο βρίσκεται στα χέρια του ενός, το οροπέδιο Ayder και τα βουνά του Καζ (KazDağları) θα λεηλατηθούν. Θα διευκολυνθούν ακόμα περισσότερο οι εταιρείες που κάνουν εξόρυξη ορυκτού αλατιού, καθώς και η εγκατάσταση εχθρικών προς τη φύση πυρηνικών και θερμικών εργοστασίων. Οι προστατευόμενες περιοχές θα βγουν απ’ το πλαίσιο νομικής προστασίας και θα καταστούν εύκολη λεία.

Η δύναμη του όχι βρίσκεται στην ενότητα μας

Δεν έχουμε ανάγκη από ένα καθεστώς όπου ασκεί την εξουσία ο ένας. Το όχι είναι η αρχή. Αυτοί που λένε όχι είναι δυνατοί όταν ενώνονται. Και βλέπουμε ότι το όχι είναι δυνατό. Αν ενωθούμε και παλέψουμε μπορούμε να αλλάξουμε την πορεία των πραγμάτων. Γι’ αυτό θα οργανώσουμε τη δύναμη του ΟΧΙ στους δρόμους, στα σπίτια, στα εργοστάσια, στα εργαστήρια, στα σχολεία, στα παζάρια και στις γειτονιές. Ας ενωθούμε όχι για μια συγκεντρωτική κυβέρνηση αλλά για την κατάκτηση της τοπικής δημοκρατίας.

Αυτοί που πριν το δημοψήφισμα έχουν αυξήσει την καταπίεση και τους διωγμούς εις βάρος των λαών μας, είναι ολοφάνερο ότι μετά το δημοψήφισμα θα δημιουργήσουν μια χώρα βυθισμένη στο σκοτάδι. Αν ενωθούμε στις περιφέρειες και στις γειτονιές μπορούμε να σταματήσουμε αυτήν την πορεία προς το καθεστώς του ενός. Μπορούμε να σταθούμε εμπόδιο στο προεδρικό σύστημα που δεν αναγνωρίζει δικαιώματα, νόμους και δικαιοσύνη. Πρέπει να είμαστε ενωμένοι παντού. Μπορούμε να κερδίσουμε το μέλλον αν εξασφαλίσουμε την ένωση των καταπιεσμένων. Η επιτυχία του δημοψηφίσματος θα ανοίξει έναν καινούριο δρόμο στους λαούς μας.

Αντίσταση παντού, λέμε όλοι όχι

Την περίοδο αυτή προς το δημοψήφισμα πρέπει να τη δούμε και σαν ευκαιρία να οργανωθεί το HDK παντού στον άξονα των κοινωνικών ζητημάτων. Αυτός που οργανώνει την κοινωνία θα οργανώσει και το μέλλον. Μπορεί ο καθένας να έχει το δικό του λόγο να ψηφίσει όχι. Πρέπει να κινηθούμε αναγνωρίζοντας αυτές τις διαφορές. Η δύναμη του όχι είναι ότι υπάρχουν παντού αυτοί που θέλουν να σταματήσουν την πορεία αυτή [προς τη δικτατορία]. Αν ενώσουμε αυτά τα όχι θα δημιουργήσουμε μια ελεύθερη κοινωνία και μια δυνατή βάση για να οικοδομήσουμε το μέλλον. Αν ενωθούμε με όλα τα κέντρα αντίστασης, το Όχι θα κερδίσει.

Ας ξεκινήσουμε με την ετοιμότητα που θα μπορεί να οργανώσει τον καινούριο τρόπο ζωής στις περιφέρειες και στις γειτονιές.

Αυτό το δημοψήφισμα δεν είναι νόμιμο. Δεν είναι νόμιμη μια συνταγματική αναθεώρηση που πραγματοποιείται κάτω από συνθήκες έκτακτης ανάγκης. Στερείται νομιμότητας ένα δημοψήφισμα όπου αυτοί που υπερασπίζονται το όχι καταστέλλονται και εκβιάζονται. Είναι εύκολο να παίζεις μόνος σου μπάλα κάτω από συνθήκες όπου το να είσαι υποστηρικτής του όχι σε κάνει μέχρι και ένοχο. Αλλά με το δίκαιο και τη νομιμότητα μας θα κερδίσει η αντίσταση.

Οι ενωμένοι λαοί θα κερδίσουν παρόλες τις δυσκολίες και τα εμπόδια, το Όχι θα κερδίσει.

Λέμε όλοι Όχι, Αντίσταση Παντού.

 

[i] Οι ερευνητικές επιτροπές σχετικά με τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η κοινότητα των Αλεβιτών ξεκίνησαν το 2009 και το τελικό κείμενο αναφοράς εκδόθηκε το 2010. Αν και παρουσιάστηκε ως σημαντικό βήμα της κυβέρνησης (AKP) για το άνοιγμα ενός δημόσιου διαλόγου σχετικά με την επίλυση των ζητημάτων των Αλεβιτών, δεν έχει γίνει καμία κίνηση μέχρι σήμερα προς αυτήν την κατεύθυνση.

από Πρωτοβουλία Διεθνιστικής Αλληλεγγύης στο Ρέθυμνο 01/04/2017 2:52 πμ.


Τα άλλα δύο κείμενα που μεταφράσαμε:

- του περιοδικού Mesele: https://athens.indymedia.org/post/1571363/

- της Επαναστατικής Αναρχικής Δράσης (DAF): https://athens.indymedia.org/post/1571366/

Προσθέστε περισσότερες πληροφορίες

To μέγιστο μέγεθος των αρχείων είναι 16ΜΒ. Επιτρέπονται όλες οι γνωστές καταλήξεις αρχείων εικόνας,ήχου, βίντεο. ΠΡΟΣΟΧΗ! Για να υπάρχει η δυνατότα embed ενός video πρέπει να είναι της μορφής mp4 ή ogg.

Νέο! Επιλέξτε ποιά εικόνα θα απεικονίζεται στην αρχή του σχόλιου.

Creative Commons License

Όλα τα περιεχόμενα αυτού του δικτυακού τόπου είναι ελεύθερα προς αντιγραφή, διανομή, προβολή και μεταποίηση, αρκεί να συνεχίσουν να διατίθενται, αυτά και τα παράγωγα έργα που πιθανώς προκύψουν, εξίσου ελεύθερα, υπό τους όρους της άδειας χρήσης Creative Commons Attribution-ShareAlike 4.0 International License