Στη Συρία, οι ανθρώπινες ζωές δεν αξίζουν, της Leila al-Shami


Στη Συρία, οι ανθρώπινες ζωές δεν αξίζουν

δημοσιεύτηκε στις 27 Μαρτίου 2017 από την Σύρια αναρχική Leila al-Shami στο leilashami.blogspot.com και στο hummusforthought.com

Από τότε που ο Trump ανήλθε στην εξουσία, υπήρξε μια χαρακτηριστική κλιμάκωση της αμερικανικής επέμβασης στη Συρία, με υποτιθέμενο στόχο την ήττα του ISIS. Οι ΗΠΑ έχουν ήδη εκατοντάδες άνδρες των δυνάμεων ειδικών αποστολών να πολεμούν στο έδαφος δίπλα στις Συριακές Δημοκρατικές Δυνάμεις και τις έχουν υποστηρίξει με εκατοντάδες αεροπορικές επιδρομές. Τώρα μια μονάδα πεζοναυτών πυροβολικού επιχειρεί στη Συρία για να υποστηρίξει τη μάχη για να παρθεί η Raqqa και οι ΗΠΑ προγραμματίζουν να στείλουν περισσότερα στρατεύματα ξηράς.

Από την αρχή της φετινής χρονιάς έχουν υπάρξει καθημερινές αναφορές για αμάχους που σκοτώνονται κατά τη διάρκεια των αεροπορικών επιδρομών των ΗΠΑ σε χωριά και πόλεις της Συρίας. Μερικοί έχουν οδηγήσει σε μεγάλης κλίμακας σφαγές. Στις 16 Μαρτίου περισσότεροι από 40 πολίτες σκοτώθηκαν, συμπεριλαμβανομένων και παιδιών, και πάνω από 100 τραυματίστηκαν στο χωριό του Al Jina, κοντά στο Aleppo, όταν αμερικανικά αεροσκάφη βομβάρδισαν το μουσουλμανικό τέμενος Omar ibn Al-Khattab την ώρα που οι άνθρώποι συγκεντρώθηκαν για την απογευματινή προσευχή.

Οι ΗΠΑ αρνήθηκαν αρχικά ότι η επίθεση στόχευε μουσουλμανικό τέμενος, και ισχυρίστηκαν ότι σκότωσαν τους μαχητές της Αλ Κάιντα σε μια συνάντηση. Αυτός ο ισχυρισμός υποστηρίχτηκε από μια εκπρόσωπο του Υπουργείου Εξωτερικών της Ρωσίας. «Δεν έχουμε οποιεσδήποτε αμφιβολίες ότι οι αεροπορικές επιδρομές των ΗΠΑ στόχευσαν στους τρομοκράτες» είπε η Maria Zakharova1.

Ακτιβιστές και άνθρωποι στο έδαφος αντέκρουσαν αυτούς τους ισχυρισμούς, δεδομένου ότι οι εθελοντές πολιτικής προστασίας των White Helmets εργάστηκαν 24 ώρες το 24ωρο για να τραβήξουν τα θύματα από τα ερείπια. Ερευνητές ανοιχτής πηγής του Bellingcat2 επιβεβαίωσαν ότι η περιοχή της επίθεσης ήταν πράγματι ένα μουσουλμανικό τέμενος και ανάρτησαν τις εικόνες των υπολειμμάτων των αμερικανικών βλημάτων.

Μερικές ημέρες αργότερα, στις 22 Μαρτίου, βομβαρδισμοί των ΗΠΑ χτυπούν ένα σχολείο στη Mansoura, της Raqqa. Εως και 100 οικογένειες που εκτοπίστηκαν από το Aleppo είχαν βρει κατάλυμμα στο σχολείο εκείνη τη στιγμή. Πάνω από 150 άνθρωποι σκοτώθηκαν σύμφωνα με τις υπάρχουσες πληροφορίες, κυρίως γυναίκες και παιδιά. Οι παράπλευρες απώλειες του πολέμου του Trump στην τρομοκρατία δεν περιορίζονται στη Συρία.

Στο Ιράκ, οι ΗΠΑ συμμαχούν με ιρακινές και κουρδικές πολιτοφυλακές για να εκδιώξουν το ISIS από τη Μοσούλη. Την προηγούμενη εβδομάδα αεροπορική επιδρομή των ΗΠΑ βομβάρδισε τρία κτήρια κατασφάζοντας πάνω από 200 πολίτες. Πολλοί παρέμειναν παγιδευμένοι κάτω από τα ερείπια μέρες χωρίς την παραμικρή ελπίδα διάσωσης.

Στην Υεμένη, τον Ιανουάριο, μια άτσαλη αμερικανική επιδρομή στους μαχητές της Αλ Κάιντα, οδήγησε στο θάνατο δεκάδων πολιτών σε ένα χωριό στην Al Bayda. Νωρίτερα αυτό το μήνα, ένα αμερικανικό ελικόπτερο Apache σκότωσε τουλάχιστον 42 σομαλούς πρόσφυγες όταν επιτέθηκε σε μια βάρκα στην ακτή της Υεμένης. Οι ΗΠΑ επεμβαίνουν στην Υεμένη υπέρ του σαουδικού συνασπισμού, που είναι υπεύθυνος για εγκλήματα πολέμου.

Καθώς ο Trump κλιμακώνει τον πόλεμο ενάντια στο ISIS υπάρχουν εκθέσεις που δείχνουν ότι η διοίκησή του επιδιώκει να τροποποιήσει τους τρέχοντες κανόνες εμπλοκής, πιθανότατα για να περιλάβει κατώτερα όρια για τις παράπλευρες απώλειες. Βεβαίως τα θύματα αυτού του πολέμου στην τρομοκρατία υπερβαίνουν κατά πολύ τον αριθμό θυμάτων που προκαλείται από την τρομοκρατία την ίδια.

Σύμφωνα με το Airwars, που παρακολουθεί τις αεροπορικές επιδρομές του συνασπισμού ενάντια στο ISIS στη Συρία και στο Ιράκ, 370 πολίτες σκοτώθηκαν την πρώτη εβδομάδα του Μαρτίου μόνο. Το Airwars επίσης αναφέρει ότι Ιανουάριος ήταν ο πιο θανατηφόρος μήνας για τους αμάχους3 στη Συρία και το Ιράκ από τότε που ο συνασπισμός άρχισε τους βομβαρδισμούς, με μια αύξηση 68 τοις εκατό στις επιδρομές από το Δεκέμβριο. Τα ενεργά μέλη του συνασπισμού περιλαμβάνουν επίσης το Ηνωμένο Βασίλειο, το Βέλγιο, τη Γαλλία, τη Δανία και την Αυστραλία. Μόνο οι ΗΠΑ πραγματοποίησαν 502 βομβαρδισμούς στη Συρία τον Ιανουάριο, ενώ 11 πραγματοποιήθηκαν από άλλα μέλη. Στο σύνολο, από τότε που ο συνασπισμός επενέβη στη Συρία και το Ιράκ, ο αριθμός αμάχων που σκοτώθηκαν είναι 2.715, το αποτέλεσμα 72.771 βομβών και βλημάτων που ερρίφθησαν. Οι αμερικανικοί εκπρόσωποι έχουν παραδεχτεί τη χρησιμοποίηση των πυρομαχικών απεμπλουτισμένου ουράνιου4, τα οποίο μπορούν να προκαλέσουν καρκίνο και βαριάς μορφής γεννετικά προβλήματα στις επόμενες γενιές.

Η πιό αξιοσημείωτη πτυχή αυτής της μεγάλης κλίμακας σφαγής αμάχων είναι η θανάσιμη σιωπή της παγκόσμιας κοινότητας. Η «αντιπολεμική αριστερά» φαίνεται να ταράζεται μόνο από τις υποθετικές επεμβάσεις που μπορεί να στοχεύουν τον τύραννο Bashar Al Assad, παρά τις πραγματικές επεμβάσεις που καταστρέφουν τις ζωές χιλιάδων αθώων. Ο Assad, υπεύθυνος για τη μεγάλη πλειοψηφία των νεκρών αμάχων στη Συρία, για τα βιομηχανικής κλίμακας κέντρα βασανιστηρίων, και τη ρίψη χημικών αερίων που οδήγησαν οικογένειες να πεθάνουν στον ύπνο τους, παρουσιάζεται ως ο σωτήρας για τα δεινά που έχει προκαλέσει, ενώ οι αντίπαλοί του παρουσιάζονται στο σύνολό τους ως στρατευμένοι τζιχαντιστές.

Αυτή η «αριστερά» έχει υιοθετήσει ολόψυχα το αφήγημα του «πολέμου στην τρομοκρατία», που προωθήθηκε πρώτα από τον ίδιο τον Assad, ντροπιάζοντας ακόμα και τους νεοσυντηρητικούς. Δεν εκπλήσσει το γεγονός ότι ο κόσμος αντιμετωπίζει συχνά τους Σύριους πρόσφυγες ως πιθανούς τρομοκράτες όταν τέτοιες αυθεντίες ισχυρίζονται το ίδιο πράγμα, εμποδίζοντας την αλληλεγγύη με τα θύματα του κρατικού τρόμου. Μερικοί από αυτούς τους αποκαλούμενους «προοδευτικούς» θα προτιμούσαν να ξοδεύουν το χρόνο τους συκοφαντώντας τους εθελοντές που διασώζουν τα θύματα, παρά καταγγέλοντας τα εγκλήματα πολέμου των ΗΠΑ και τις αυτοκρατορικές εισβολές. Κάποιοι από τους ίδιους ανθρώπους προώθησαν την υποψηφιότητα του Trump για πρόεδρο ως υποτιθέμενη επιλογή «ενάντια στον παρεμβατισμό». 

«Οι ΗΠΑ επιτίθενται στις θέσεις του ISIS» αρέσκονται να μας λένε τα μέσα. Ακόμα δεκάδες χιλιάδων άμαχοι παραμένουν παγιδευμένοι στη Raqqa κάτω από τη βάναυση κατοχή του ISIS. Περίπου 400.000 είναι υπό πολιορκία στη Μοσούλη, ανάμεσα σε μερικές χιλιάδες μαχητές του ISIS, και οι προμήθειες τροφίμων και νερού εξαντλούνται. Όχι μόνο βρίσκονται στον κίνδυνο των βομβών που διαμελίζουν τις ζωές τους, αλλά και υπό τον φόβο αντιποίνων από τις εισερχόμενες πολιτοφυλακές που μπορεί να αντιμετωπίζουν τους πολίτες ως υποστηρικτές του ISIS.

Η τρομοκρατία δεν θα νικηθεί από τις βόμβες των ξένων. Κάθε πολίτης που σκοτώνεται δημιουργεί μόνο περισσότερο θυμό, πόνο και απελπισία και τρέφει το αφήγημα που ομάδες όπως το ISIS επιθυμούν να προωθήσουν. Πολυάριθμες χώρες επεμβαίνουν τώρα στο συριακό πεδίο μάχης, συμβάλλοντας στη σφαγή ολικής κλίμακας. Τα αντιπολεμικά κινήματα πρέπει να καλούν όλες τις ξένες δυνάμεις να φύγουν συμπεριλαμβανομένου και όλων των εγκληματιών πολέμου.

1 http://eaworldview.com/2017/03/syria-daily-us-tries-to-deny-deadly-attack-on-mosque/

2 https://www.bellingcat.com/news/mena/2017/03/16/us-missile-remains-reportedly-recovered-from-site-of-aleppo-mosque-bombing/

3 https://airwars.org/news/international-airstrikes-and-civilian-casualty-claims-in-iraq-and-syria-january-2017/

4 https://www.washingtonpost.com/news/checkpoint/wp/2017/02/16/the-pentagon-said-it-wouldnt-use-depleted-uranium-rounds-against-isis-months-later-it-did-5265-times/?utm_term=.f3d0333c4644

Προσθέστε περισσότερες πληροφορίες

To μέγιστο μέγεθος των αρχείων είναι 16ΜΒ. Επιτρέπονται όλες οι γνωστές καταλήξεις αρχείων εικόνας,ήχου, βίντεο. ΠΡΟΣΟΧΗ! Για να υπάρχει η δυνατότα embed ενός video πρέπει να είναι της μορφής mp4 ή ogg.

Νέο! Επιλέξτε ποιά εικόνα θα απεικονίζεται στην αρχή του σχόλιου.

Creative Commons License

Όλα τα περιεχόμενα αυτού του δικτυακού τόπου είναι ελεύθερα προς αντιγραφή, διανομή, προβολή και μεταποίηση, αρκεί να συνεχίσουν να διατίθενται, αυτά και τα παράγωγα έργα που πιθανώς προκύψουν, εξίσου ελεύθερα, υπό τους όρους της άδειας χρήσης Creative Commons Attribution-ShareAlike 4.0 International License