ενδιαφέροντα νέα από το κουρδικό Κιρκούκ στο Ιράκ

To Κιρκούκ πήρε την απόφαση για δημοψήφισμα: Στόχος η σύνδεση με την Περιφερειακή Διοίκηση Κουρδιστάν. Η τοπική βουλή του Κιρκούκ, επιδιώκοντας την ενσωμάτωση στην Περιφερειακή Διοίκηση Κουρδιστάν, αποφάσισε την διενέργεια δημοψηφίσματος.

Τις περασμένες εβδομάδες στα δημόσια κτίρια του Κιρκούκ αναρτήθηκε η σημαία της Περιφερειακής Διοίκησης Κουρδιστάν.

Η απόφαση ήρθε μετά από τις συζητήσεις που άρχισαν όταν δίπλα στην ιρακινή σημαία που υπήρχε στα δημόσια κτίρια, αναρτήθηκε και η σημαία της Περιφερειακής Διοίκησης Κουρδιστάν. Μετά από το σήκωμα αυτής της σημαίας, η κυβέρνηση του Ιράκ είχε αποφασίσει πως πέραν της επίσημης σημαίας δεν μπορεί να αναρτηθεί άλλη σημαία.

«Ο λαός του Κιρκούκ δεν έχει δύναμη να περιμένει».
Σε συνεδρίαση που έγινε για να συζητηθεί το θέμα και από την οποία απείχαν οι Άραβες και οι Τουρκμένοι, ο Ρεμπβάρ Ταλαμπανί-πρόεδρος της τοπικής βουλής του Κιρκούκ δήλωσε: «Αποφασίσαμε ως βουλή για δημοψήφισμα, επιδιώκοντας να πάψει το Κιρκούκ να είναι αμφισβητούμενη περιοχή και να καθοριστεί η μοίρα του. Μεταφέρουμε το αίτημα μας για δημοψήφισμα στην κεντρική κυβέρνηση του Ιράκ. Πλέον ο λαός του Κιρκούκ δεν έχει την δύναμη να περιμένει».

Επίσης δήλωσε πως δεν αναγνωρίζει την απόφαση που λέει πως σε υπηρεσίες και φορείς πρέπει να αναρτάται μόνο η ιρακινή σημαία.

Στο δημοψήφισμα προς του κατοίκους του Κιρκούκ, η ερώτηση θα είναι αν θέλουν να ενταχθούν στην κυβέρνηση του Ιράκ ή στην Περιφερειακή Διοίκηση Κουρδιστάν.

Αμφισβητούμενη πόλη
Σύμφωνα με το άρθρο 140 του ιρακινού συντάγματος το Κιρκούκ είναι αμφιλεγόμενη πόλη. Προβλεπόταν μάλιστα πως θα επέστρεφαν πρώτα οι δια της βίας μεταναστεύσαντες, θα γίνει μεταγραφή και μετά θα ερωτούνταν για το αν θέλουν να ενταχθούν στην κεντρική κυβέρνηση του Ιράκ ή στην KBY.

Αλλά μέχρι σήμερα αυτό δεν έγινε.  Οι Τουρκμένοι κάτοικοι της πόλης ζητούν ένα αυτόνομο στάτους για την πόλη.

αναδημοσίευση της μετάφρασης


Και στο κατεχόμενο Ιράκ φέρανε μια νέα Κριμαία. Χωρίς να ιδρώσουν, θα έχουν έναν ακόμα παράγοντα να "παίξουν" με ζωές στην περιοχή, τους Κούρδους, ενώ οι Ρώσοι χρειάστηκε να φέρουνε στρατό, λεφτά με δάνειο και ανθρωπιστική βοήθεια στην Ουκρανία, όχι τη Blackwater, απολύσεις στρατιωτικών και καθημερινές βομβιστικές επιθέσεις των κατεχόμενων Ιρακινών, από όπου οι ΗΠΑ ακόμα δεν ξέρουν αν και πώς και πότε θα φύγουν, και κυρίως γιατί πήγαν, αφού μόνο ζημιές είχαν.

Μάλλον ο αμερικάνικος προϋπολογισμός έχει πολλά λεφτά για πέταμα στην περιοχή, σε αντίθεση με όλες τις άλλες χώρες.

Γίνεται νέα Ουκρανία, ζηλέψαν τη χαρά των Ρώσων εισβολέων εκεί.

Προσθέστε περισσότερες πληροφορίες

To μέγιστο μέγεθος των αρχείων είναι 16ΜΒ. Επιτρέπονται όλες οι γνωστές καταλήξεις αρχείων εικόνας,ήχου, βίντεο. ΠΡΟΣΟΧΗ! Για να υπάρχει η δυνατότα embed ενός video πρέπει να είναι της μορφής mp4 ή ogg.

Νέο! Επιλέξτε ποιά εικόνα θα απεικονίζεται στην αρχή του σχόλιου.

Creative Commons License

Όλα τα περιεχόμενα αυτού του δικτυακού τόπου είναι ελεύθερα προς αντιγραφή, διανομή, προβολή και μεταποίηση, αρκεί να συνεχίσουν να διατίθενται, αυτά και τα παράγωγα έργα που πιθανώς προκύψουν, εξίσου ελεύθερα, υπό τους όρους της άδειας χρήσης Creative Commons Attribution-ShareAlike 4.0 International License