Βενεζουέλα / Πρότζεκτ Αρκο Μινέρο ή.. Καλώς ήλθατε στην κόλαση

Η Βενεζουέλα δεν είναι στον φαύλο κύκλο απλά μιάς οικονομικής κρίσης,είναι στο μάτι του κυκλώνα μιάς ανθρωπολογικής και οικολογικής κατάρευσης μιας μονο-οικονομίας με παγκόσμια χαρακτηριστικά πολλών άλλων χωρών πού θάρθει κι η σειρά τους ( μεταξύ αυτών ή Ελλάδα Βραζιλία Κίνα ΗΠΑ) με τόν Μαδούρο να ξεπουλά τον φυσικό πλούτο της χώρας τά δάση της βροχής τον Αμαζόνιο και τον ποταμό Ορινόκο στα παγκόσμια αρπακτικά-κολοσσούς της εξόρυξης,Από το μολυσμένο νερό πολιτειών των ΗΠΑ μέχρι την τοξική Ινδία και Κίνα ή μέγα-οικονομία του «μεγα-ανθρώπου» φαίνεται ότι μόνο με ένα τρόπο θα σταματήσει το καταστροφικό της έργο όταν σταματήσει το πετρελαιό της και μαζί και οί μηχανοκίνητες βενζινοκίνητες και πετρελαιοκίνητες «χρυσές κοινωνίες της».

post image

Η Βενεζουέλα έχει οριστεί να παραδώσει το 12% του εδάφους τής χώρας στον άνω ρου του τροπικού δάσους του Αμαζονίου σε εταιρείες εξόρυξης, σέ 150 εταιρείες από 35 χώρες, έτοιμες να καταστρέψουν την περιοχή που ελέγχεται ήδη από το στρατό σάν «ειδική οικονομική ζώνη». Αλλά η αντίσταση αυξάνεται, και μια αντι-πρόταση από τά κινήματα πολιτών και την αντιπολίτευση και τελευταία σανίδα σωτηρίας αποσκοπεί στην προστασία της πολύτιμης βιοποικιλότητας της περιοχής, των αυτοχθόνων πολιτισμών και των υδάτινων πόρων του ποταμού και του μέγα-οικοσυστήματος.του Νότιου Ορινόκο

Στις 24 Φεβρουαρίου του 2016, χωρίς καμία συζήτηση στο Κοινοβούλιο ή με την κοινωνία των πολιτών, η κυβέρνηση Μαδούρο της Βενεζουέλας αποφάσισε ότι στον άνω ρου του τροπικού δάσους του Αμαζονίου που ανέρχεται στο 12% του εδάφους τής χώρας, θά γίνει μια Ειδική Οικονομική Ζώνη αφιερωμένη στην εξόρυξη χρυσού, διαμαντιών, κοβάλτιου, σίδηρου και βωξίτη.

Το όνομα που επιλέχθηκε για την νέα ζώνη ήταν το «Arco Minero del Orinoco» (Orinoco Mining Arc), "σφυρηλατημένη" σέ σχήμα τόξου  από την πορεία του Ορινόκο, τόν κύριο ποταμό της Βενεζουέλας. Η ζώνη είναι τώρα υπό στρατιωτικό έλεγχο, και τα συνταγματικά δικαιώματα έχουν περιοριστεί.

Η περιοχή  επίσης  αποτελεί ένα σημαντικό μέρος της "ασπίδας" Γουιάνας , έναν πολύ αρχαίο και πλούσιο σε μέταλλα γεωλογικό σχηματισμό που εκτείνεται  σε Κολομβία, Βενεζουέλα, Γουιάνα, Σουρινάμ, Γαλλική Γουιάνα και τη Βραζιλία, καί η οποία αντιμετωπίζει αυξανόμενες απειλές τόσο από εργασίες εξόρυξης μικρής και μεγάλης κλίμακας .

Συντονισμένη νομική δράση ελήφθη στις 31 Μαΐου 2016 από πρώην υπουργούς πού ζητήσαν από το ανώτατο δικαστήριο να ανακαλέσει τη δημιουργία των  Ορυχείων Αρκο, και μαζί μέ ένα ευρύ κίνημα της κοινωνίας των πολιτών συναντήθηκαν τον Ιούλιο του 2016 για να σχηματίσουν το «Plataforma por la Nulidad del Decreto del Arco Minero del Orinoco»(Πλατφόρμα για την ακύρωση του «Σχεδίου Ορινόκο» )καί να εναντιωθούν στην απόφαση θεωρώντας ότι είναι αντισυνταγματική και παραβιάζει αρκετούς νόμους που προστατεύουν τα δικαιώματα γης των ιθαγενών πληθυσμών και των υφιστάμενων φυσικών αποθεμάτων.

Στις 27 Νοεμβρίου το Ανώτατο Δικαστήριο απέρριψε την προσφυγή για λόγους παραβίασης του συντάγματος καί ως αβάσιμες, δεδομένης της «στρατηγικής σημασίας» της εξόρυξης για τη χώρα. Παρ 'όλα αυτά, η αγωγή συνεχίζεται.

Στις 2 Δεκεμβρίου 2016, τρεις ΜΚΟ της Βενεζουέλας (PROVEA, Laboratorio de Paz και GTAI-Ούλα) απευθύνθηκαν  στη Διαμερικανική Επιτροπή Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (IACHR) για να καταγγείλουν ότι οι αυτόχθονες πληθυσμοί δεν είχαν δώσει την συγκαταθεσή τους στο έργο και ούτε ήταν ενημερωμένοι για το έργο στο Arco Minero.

Οι εκπρόσωποι της κυβέρνησης μετά από ασφυκτική πίεση αναγκάστηκαν να παραδεχθούν ότι καμμιά εκτίμηση των περιβαλλοντικών επιπτώσεων δεν είχε εκπονηθεί ,και την ώρα πού ή  υποστήριξη από τους αυτόχθονες πληθυσμούς ήταν μηδαμινή των οποίων τα δικαιώματα  ελεύθερης βούλησης έχουν περιοριστεί και διοχετευτεί προς την κατεύθυνση κυβερνητικών οργανώσεων με περιορισμένη λαική και κοινωνική βάση στήριξης.

Η Βενεζουέλα είναι στη μέση μιας βαθιάς συστημικής κρίσης, με εκτεταμένη πείνα, πολύ περιορισμένη πρόσβαση σε φάρμακα και στην υγειονομική περίθαλψη, και την κλιμάκωση της βίας και των παραβιάσεων των ανθρωπίνων δικαιωμάτων που διαπερνά όλες τις πτυχές της κοινωνίας. Η πετρελαιοεξαρτώμενη οικονομία της  έχει υποστεί καταστροφή δεδομένου ότι οι τιμές του πετρελαίου άρχισαν να πέφτουν το 2014.

Η χώρα βυθίστηκε σε ένα φαύλο κύκλο, πού επιδεινώθηκε από την εκτεταμένη διαφθορά και την κακοδιαχείριση των υφιστάμενων πόρων και των παραγωγικών δραστηριοτήτων στην πάροδο των ετών, ο πλούτος που προήλθε από το πετρέλαιο δεν επανεπενδύθηκε ποτέ, αλλά σπαταλήθηκε για τίς εισαγωγές στον καταναλωτισμό και τήν διατήρηση των ολιγαρχικών ελίτ, όχι μόνο πολλοί επαγγελματικοί τομείς μείναν ακαλλιέργητοι, αλλά ακόμη και οί εγκαταστάσεις εξόρυξης  δεν συντηρήθηκαν ποτέ.

Η Βενεζουέλα (υποστηρίζει ή κυβέρνηση) προτίθεται να χρησιμοποιήσει τα έσοδα από την εξόρυξη για να βγεί από την κρίση,αλλά με τι κόστος; Πολλοί άνθρωποι περιγράφουν τό σχέδιο και την επιχείρηση της κυβέρνησης «pan para Hoy y Hambre para mañana» (ψωμί σήμερα και πείνα αύριο ).

Το Arco Minero επίσης πηγαίνει χέρι-χέρι με την εκμετάλλευση της ζώνης τού Ορινόκο από την εταιρεία  (Faja Petrolifera del Orinoco), βόρεια του ποταμού Ορινόκο, τής μεγαλύτερης σε αποθέματα από βαριά κοιτάσματα πετρελαίου στον κόσμο, με τη μορφή της αμμώδους πίσσας της οποίας τα χαρακτηριστικά και οί επιπτώσεις στο περιβάλλον είναι άμεσα συγκρίσιμα με την πίσσα Τar Sands της Αλμπέρτα του Καναδά.

Παρά το γεγονός ότι το ενδιαφέρον της Βενεζουέλας στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας είναι σήμερα χαμηλό ( η Βενεζουέλα δεν έχει ακόμη επικυρώσει τη Κλιματική Αλλαγή σύμβαση του Παρισιού), οί δυνατότητες τής χώρας σε αιολική και ηλιακή ενέργεια είναι τεράστια.Ο τουρισμός θα μπορούσε να είναι ένα άλλο μεγάλο πλεονέκτημα για τη χώρα, για όσο διάστημα το φυσικό περιβάλλον της χώρας θα συντηρείται και θα σώζεται.

Δυστυχώς, το «οικονομικό μοντέλο τού εισοδηματία» ό καταναλωτικός προσανατολισμός και ή εκτεταμένη διαφθορά φαίνεται να ήταν οι κινητήριες δυνάμεις  αυτού που έχει περιγραφεί ως μια σοβαρή τεχνητή κρίση ανθρωπολογικής κατασκευής ,και η νοοτροπία πίσω από ένα πολύ ανησυχητικό σύμπλεγμα άρνησης της κυβέρνησης αλλά και της κοινωνίας να αλλάξει.

ποια είναι τα πραγματικά περιουσιακά στοιχεία της Guayana;

Το Arco Minero (111,843.70 km2) αντιστοιχεί στο 24% της Guayana, περιοχή εντός της Βενεζουέλας νότια του ποταμού Orinoco (458.344 km2), που περιλαμβάνει τα μέλη των Amazonas, Bolivar και Delta Amacuro.

Η περιοχή Guayana αποτελεί το άνω ρου του τροπικού δάσους του Αμαζονίου, και είναι εξαιρετικής φυσικής σημασίας: κατέχει το 60% των υδάτινων πόρων της χώρας και το 50% των ζώων της βιοποικιλότητας της. Το Arco Minero είναι ως επί το πλείστον δασικό (64%), με δάση της βροχής, κατέχοντας  ένα τρίτο των συνολικών δασικών περιοχών.

Ο αριθμός των φυσικών αποθεμάτων και τά Εθνικά Πάρκα αναφέρονται συλλογικά ως ABRAE (περιοχές Bajo Régimen de Administración Especial - Τομείς υπό αναγκαστική διαχείριση) πού προστατεύουν το 70% τής Guayana από την εξόρυξη και άλλες μορφές υποβάθμισης του περιβάλλοντος, αλλά τα μέτρα προστασίας δεν είναι αποτελεσματικά.

Νότια της Arco Ορυχείων βρίσκεται το Εθνικό Πάρκο Canaima ένα μνημείο παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς της UNESCO, πού τώρα απειλείται από τις δραστηριότητες εξόρυξης (ήδη πλήττονται 550 / 30.000 km2), σύμφωνα με την RAISG , (Red Amazonica De Información Socioambiental Georreferenciada) οργάνωση για την προστασία του Αμαζόνιου.

Η Guayana είναι επίσης το σπίτι  19 αυτοχθόνων λαών, των οποίων ο τρόπος ζωής  διασφαλίζεται από το σύνταγμα της Βενεζουέλας το 1999. Παρά το γεγονός ότι μόνο το 12% έχουν οριοθετημένα τά εδαφη τους, περίπου τα δύο τρίτα από αυτά που βρίσκονται εντός των  ABRAE,  παρέχουν κάποιο βαθμό προστασίας, τουλάχιστον στα χαρτιά,έτσι οί 11 διαφορετικοί λαοί (Pemón, Yekuana, Karina, Enepa, Mapoyo, Arawak, Piaroa, Sanema, Akawayo, Jodi / Χότι και Pume)  επηρεάζονται άμεσα από το πρότζεκτ τής Arco Minero.

Η κλιματική αλλαγή και η ξηρασία έχουν παίξει τον ρόλο τους στη κρίση της Βενεζουέλας: ή λειψυδρία έχει άμεση επίδραση στην παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας, καθώς το 60% της ηλεκτρικής ενέργειας της χώρας παράγεται από ένα σύνολο τεσσάρων φραγμάτων κατά μήκος του ποταμού Caroni (το μεγαλύτερο παραπόταμο του Ορινόκο ), του οποίου η ροή τελευταία χρόνια έχει πληγεί σοβαρά από την ξηρασία, σε σημείο που η κυβέρνηση αναγκάστηκε να διακόπτει περιστασιακά την παροχή ηλεκτρικής ενέργειας αρκετές φορές τα τελευταία χρόνια.

Τώρα, περισσότερο από ποτέ είναι κρίσιμο ζήτημα  για τη Βενεζουέλα ή διατήρηση της δενδροκάλυψης των οικοσυστημάτων και ενός ανέπαφου τροπικου δάσους.

Η Guayana έχει το δεύτερο μεγαλύτερο απόθεμα χρυσού στον κόσμο, εκτιμάται σε 7.000 τόνους, με αξία περίπου $ 200 δισεκατομμύρια δολάρια. Ο χρυσός δεν είναι μια πρόσφατη ανακάλυψη όμως, καθώς η περιοχή έχει από καιρό καταληφθεί από παράνομες δραστηριότητες εξόρυξης.

Τα τελευταία χρόνια,70.000 φτωχοί της Βενεζουέλας έχουν εγκαταλείψει τα σπίτια τους για να ζήσουν σε παράνομα ορυχεία και ορισμένες εκτιμήσεις δείχνουν ότι συνολικά 150.000 παράνομοι ανθρακωρύχοι (συμπεριλαμβανομένων των Κολομβιανών και  Βραζιλιάνοι) λειτουργούν σε ολόκληρη την περιοχή.

Οι συνθήκες διαβίωσης είναι δύσκολες, καθώς επιδεινώθηκαν από μια σοβαρή επιδημία ελονοσίας που προέρχονται γύρω από τις περιοχές εξόρυξης, όπου η δασοκάλυψη έχει αντικατασταθεί με στάσιμες λίμνες, το τέλειο περιβάλλον αναπαραγωγής των κουνουπιών. Ολόκληρη η περιοχή διοικείται από εγκληματικές οργανώσεις, και τα ορυχεία επηρεάζουν ιδίως τις τοπικές κοινότητες και τους αυτόχθονες πληθυσμούς, οδηγώντας σε κοινωνική διάβρωση και σε δραστική αύξηση της πορνείας, αφού ό «πλούτος» παράγεται στα ορυχεία.

Σύμφωνα με άλλη έκθεση της RAISG , τά ορυχεία είναι ήδη η βασική κινητήρια δύναμη της αποψίλωσης των δασών στην Guayana, ή Βενεζουέλα είναι η μόνη χώρα όπου τα ποσοστά αποψίλωσης των δασών του Αμαζονίου αυξήθηκαν μεταξύ του 2000 και του 2013.

Arco Minero  (η αλλοιώς  Motor Minero)

Κατά την άποψη της κυβέρνησης, τά σχέδια για τά μεταλλεία της Arco  είναι επίσης σε θέση να βάλουν τέλος στην παράνομη εξόρυξη, και οι αρχές υποστηρίζουν ότι οι εργασίες εξόρυξης θα πρέπει να περιορίζεται σε εκείνες τις περιοχές που πλήττονται ήδη από την παράνομη εξόρυξη στο πλαίσιο του τόξου, και όχι σέ ολόκληρη την περιοχή…..

Ενώ η παράνομη εξόρυξη αναγνωρίζεται από όλα τα μέρη ως σοβαρό ζήτημα, ή λύση της κυβέρνησης να έχουν περισσότερα ορυχεία έρχεται σε αντίθεση με τις υπηρεσίες οικοσυστήματος που παρέχονται από το τροπικό δάσος και από τις ζωές των ιθαγενών πληθυσμών.

Όπως αναφέρθηκε παραπάνω, η εξόρυξη αυτή τη στιγμή δεν περιορίζεται στο Arco Minero: Οι σημαντικές δραστηριότητες παράνομης εξόρυξης πραγματοποιούνται σε όλη την υπόλοιπη Guayana, και αυτές είναι πιθανόν να συνεχίσουν ανενόχλητες.

Μέσα στην Βενεζουέλα, τά σχέδια της κυβέρνησης έχουν ευρέως περιγραφεί σαν «οικοκτονία» και μια «σιωπηλή γενοκτονία», καθώς θα οδηγήσει σε υποβάθμιση των των τοπικών οικοσυστημάτων σέ αναγκαστική μετεγκατάσταση χωρικών και ιθαγενών και την περαιτέρω αστικοποίηση των παραδοσιακών κοινοτήτων.

Ο Gregorio Mirabal, επικεφαλής της μη κυβερνητικής οργάνωσης των ιθαγενών ORPIA της Βενεζουέλας (Organización Regional de Pueblos Indígenas del Amazonas) έχει δηλώσει σαφώς την αντίθεσή του στο σχέδιο Arco Minero,μαζί μέ πολλές άλλες αυτόχθονες οργανώσεις.

Επιπλέον, δεν υπάρχει προηγούμενο σαν αυτό της Βενεζουέλας για εταιρείες εξόρυξης να ξεκινήσουν με ένα σχετικά μικρό και καθορισμένο σχέδιο και στη συνέχεια να επεκταθούν ανεξέλεγκτα στις γύρω περιοχές. Η πρόσφατη περίπτωση τής Καναδικής εταιρείας Μπέλο Σάν στη Βραζιλία είναι χαρακτηριστική: μετά από μια συγκεκριμένη περιοχή εξόρυξης κοντά στο φράγμα Belo Monte, η εταιρεία τώρα ζητά περισσότερα εδάφη για εκμετάλλευση  και ενδιαφέρεται για ένα «κτύπημα» 120 χλμ χρυσού μέσα σε μια ζώνη νεφρίτη στην καρδιά του Αμαζόνιου..!

Τα συμφέροντα που διακυβεύονται είναι τεράστια, όμως ο χρυσός είναι μόνο ένα από τα πολλά μέταλλα, η περιοχή είναι γεμάτη με διαμάντια, κοβάλτιο, χαλκό, σίδηρο και βωξίτη.Ως καί 150 εταιρείες από 35 διαφορετικές χώρες είναι στην "λίστα αναμονής" αν και μόνο μερικά ονόματα μέχρι στιγμής έχουν αποκαλυφθεί όπως ή Gold Reserve, Barrick Gold(φυσικά) και Energold από τον Καναδά (χρυσό), CAMC Engineering Co. και Yankuang Τeam από την Κίνα (κοβάλτιο και χρυσό, αντίστοιχα), Afridiam από την Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό (διαμάντια, χρυσό και κοβάλτιο), Bedeschi από την Ιταλία και Guaniamo (Μεταλλευτική Εταιρεία από τις ΗΠΑ).

Tό Κολτάνιο είναι ιδιαίτερα σημαντικό για τον στρατηγικό της ρόλο στο χώρο της ηλεκτρονικής και στον στρατιωτικό τομέα, και ήταν η πρώτη βιομηχανική κλίμακα λειτουργίας των ορυχείων για να πάρει το πράσινο φως, με προβλεπόμενα αποθέματα αξίας $ 100 δις.

Τα πρόσφατα αδειοδοτημένα ορυχεία για κοβάλτιο βρίσκονται στη ζώνη 1 κοντά στο σημείο όπου ο ποταμός Parguaza συναντά τον Orinoco, στα σύνορα με την Κολομβία, όπου τά 10.000 εκτάρια που κατοικούνται  από τους ιθαγενείς Piaroa χορηγήθηκαν για 20 χρόνια σε μια νέα εταιρική «οντότητα» που ονομάζεται «Parguaza Company».

Η απόφαση ελήφθη παρά την άρνηση τής αντιπολίτευσης των ιθαγενών (και με απόπειρες δωροδοκίας ), αλλά και στην απουσία ενός σχεδίου εξόρυξης, πόσο μάλλον μιας περιβαλλοντικής αξιολόγησης.

Η Εξόρυξη χρυσού προκαλεί ήδη τεράστιους περιβαλλοντικούς κινδύνους: πέρα ​​από την αποψίλωση των δασών, σημαντική ρύπανση,τον κατακερματισμό των οικοτόπων και των επιπτώσεων στις τοπικές κοινωνίες μέσω της αναγκαστικής διαδικασίας «εκσυγχρονισμού».

Αν και ανάπτυξη της Arco μπορεί να μην περιλαμβάνει τη χρήση του υδραργύρου (η οποία έχει προκαλέσει και εξακολουθεί να προκαλεί εκτεταμένη ρύπανση των υδάτων σε ολόκληρη τη λεκάνη του Αμαζονίου), τοξικά απόβλητα που παράγονται από τη σύγχρονη μεταλλευτική περιλαμβάνουν νερό μολυσμένο με κυάνιο, το οποίο αποθηκεύεται σε μεγάλες δεξαμενές υποδοχής απορριμμάτων .

Η κυβέρνηση της Βενεζουέλας υπόσχεται ότι η Arco θα είναι ένα μοντέλο «καθαρό» και «οικο-σοσιαλιστικό» έργο εξόρυξης όμως τά φραγματα είναι επιρρεπή σέ διαρροή και μόλυνση των υδάτινων οδών,όπως συνέβη τον τελευταίο χρόνο μέ δύο διαρροές κυανίου πού προκλήθηκαν σε μέγα-μεταλλεία τής εγκληματικής  Barrick Gold στην Αργεντινή, και αναγκάστηκε να αναστείλει (για πολλοστή φορά) τη λειτουργία της προσωρινά.

Επιπλέον, δεδομένου του μεγάλου όγκου της γης που απαιτείται για την εκχύλιση ενός γραμμάριου χρυσού (εκτιμήσεις είναι 1-1,5 τόνοι χώματος), τα απόβλητα που δημιουργούνται είναι τεράστια, και η περιοχή που χρησιμοποιείται για την εκχύλιση είναι ουσιαστικά νεκρή στη συνέχεια, με μικρή πιθανότητα αν ποτέ τουλάχιστον να ανακάμψειει για άλλες χρήσεις.

Στη Βενεζουέλα, ή μεγάλης κλίμακας εξόρυξη του χρυσού δεν είναι μια καινοτομία, έχει ήδη αφήσει βαθιά σημάδια στις περιοχές εξόρυξης Λας Cristinas και Las Brisas

Ο πρώην γερουσιαστής και (μετανοιωμένος..)Αλέξανδρος Λουζάρντο, συν-συγγραφέας του περιβαλλοντικού τμήματος του Συντάγματος της Βενεζουέλας, έχει προτείνει ένα αντι-σχέδιο στο Μεταλλευτικό σχέδιο Arc, απαιτώντας το έργο της Arco να διαλυθεί και στην θέση του να ενισχυθεί η επέκταση του καθεστώτος προστασίας των περιοχών νότια του Ορινόκο με μια πρόταση νόμου με την ονομασία «Mega Reserva del Sur del Orinoco», με ένθερμο υπαρασπιστή τόν Americo De Grazia, εναν ηγέτη της αντιπολίτευσης που εργάζεται ενάντια στο πρότζεκτ της Arcο. Προβλέπει την πλήρη απαγόρευση της εξόρυξης, την προστασία των αυτόχθονων πληθυσμών, της λεκάνης απορροής του ποταμού Ορινόκο και του τροπικού δάσους σε μεγάλο βαθμό, και την προώθηση του ήπιου τουρισμού και την αειφορία.

Η πρόταση συζητείται τώρα από την Εθνοσυνέλευση της Βενεζουέλας, όπου η πλειοψηφία ανήκει σε μια συμμαχία που αντιτίθεται στην κυβέρνηση Maduro, αρμόδιος για την έναρξη του έργου Arco Minero.

Τα σχέδια για τά Μεταλλεία Arco πρώτη φορά περιγράφονται από τον Πρόεδρο Τσάβες το 2010, ωθούμενος από μια περίοδο χαμηλών τιμών του πετρελαίου οί γεωλογικές έρευνες πού ξεκίνησαν το 2006,  οδήγησαν και στην ανακάλυψη σημαντικών κοιτασμάτων κολτάν.

Τα σχέδια σηματοδοτούν μια στροφή από την προηγούμενη αλλαγή του κλίματος «καλών προθέσεων» της αειφόρου ανάπτυξης του Τσάβες ή σημερινή κρίση της Βενεζουέλας φαίνεται να είναι η τέλεια ευκαιρία για να προχωρήσει ή κυβέρνηση Μαδούρο με το έργο «για το κοινό καλό».

Η έλλειψη  διαφάνειας και ή καταστολή των μέσων μαζικής ενημέρωσης, σε συνδυασμό με τη «στρατιωτική λαβή» πάνω από το σχέδιο Arco Μinero σημαίνει ότι οι πληροφορίες φιλτράρονται μέσα από μικροσκοπικά αποσπάσματα προπαγάνδας (για παράδειγμα, ο εορτασμός  τών πρώτων «καθαρών» ράβδων χρυσού τού Μαδούρο), καταπνίγει τις ευκαιρίες για πραγματική συζήτηση.

Περισσότερες δημοσιογραφικές έρευνες και κάλυψη στα μήντια της Βενεζουέλας και διεθνή μέσα μαζικής ενημέρωσης εγγυούνται να αποκαλύψουν αυτό το καταστροφικό σχέδιο και να δώσει  τη δύναμη  στα εναλλακτικά σχέδια που έχουν προταθεί από τον μεγάλο αριθμό των ατόμων και οργανώσεων που θέλουν τον λαό της Βενεζουέλας να προστατεύσει τά ήδη εύθραυστα τροπικά δάση της και ίσως τελικά και την μόνη ελπίδα για το μέλλον της επιβιωσής του.

Πρίν λίγες εβδομάδες ή κυβέρνηση τού Ελ Σαλβαδόρ μετά από τον πολύχρονο αγώνα του λαού, των κοινωνικών ομάδων,οικολογικών οργανώσεων και ιθαγενών αναγκάστηκε νά απαγορέψει διά νόμου πάσης φύσεως εξορυκτική δραστηριότητα  σε όλη την επικράτεια της χώρας,είναι ή πρώτη χώρα στον κόσμο και στην ιστορία πού ό λαός της απελευθερώνει την γή από το βάρος και τον ζυγό των τρυπανιών,ίσως ή Βενεζουέλα νάναι ή δεύτερη..

 

 

Πηγή / intercontinental cry

         Listen to the Amazon

Εικόνες:

Προσθέστε περισσότερες πληροφορίες

To μέγιστο μέγεθος των αρχείων είναι 16ΜΒ. Επιτρέπονται όλες οι γνωστές καταλήξεις αρχείων εικόνας,ήχου, βίντεο. ΠΡΟΣΟΧΗ! Για να υπάρχει η δυνατότα embed ενός video πρέπει να είναι της μορφής mp4 ή ogg.

Νέο! Επιλέξτε ποιά εικόνα θα απεικονίζεται στην αρχή του σχόλιου.

Creative Commons License

Όλα τα περιεχόμενα αυτού του δικτυακού τόπου είναι ελεύθερα προς αντιγραφή, διανομή, προβολή και μεταποίηση, αρκεί να συνεχίσουν να διατίθενται, αυτά και τα παράγωγα έργα που πιθανώς προκύψουν, εξίσου ελεύθερα, υπό τους όρους της άδειας χρήσης Creative Commons Attribution-ShareAlike 4.0 International License