της Φραγκίσκας Μεγαλούδη

Αν και έχει γίνει μεγάλη συζήτηση για ποσοστά και αριθμούς προσφύγων που κάθε χώρα δέχεται ή προτίθεται να δεχτεί, πιστεύουμε ότι πίσω από τους αριθμούς αυτούς και την όψιμη ευαισθησία των πολιτικών ηγετών, κρύβεται το πραγματικό πρόσωπο της δυτικής πολιτικής. Την εικόνα του αποφασίσαμε σήμερα να ανασυνθέσουμε μέσα από  απόρρητα έγγραφα και τις πολύ σοβαρές αποκαλύψεις που έχουν γίνει τα τελευταία χρόνια, αλλά που για κάποιον λόγο ξεχάστηκαν γρήγορα.

Τα σχέδια για την ανατροπή των ενοχλητικών καθεστώτων της Μέσης Ανατολής και της Βόρειας Αφρικής ξεκινάνε από τότε που τα αρπακτικά της Ουάσινγκτον μαζί με τους Ευρωπαίους συμμάχους τους, σχεδίαζαν την πρώτη εισβολή στο Ιράκ.

To 2007 o στρατηγός Wesley Clark σε ομιλία που έδωσε στο Σαν Φρανσίσκο αναφέρεται σε μια συζήτηση που είχε το 1991 με τον τότε αναπληρωτή υπουργό άμυνας των ΗΠΑ Paul Wolfowitz. Κατά τη διάρκεια της, ο υφυπουργός του είπε ότι το Πεντάγωνο έχει εκπονήσει σχέδιο επέμβασης στη Μέση Ανατολή για την επόμενη δεκαετία με σκοπό την αλλαγή καθεστώτος στο Ιράκ, τη Συρία και το Ιράν. Ο Clark αποκαλύπτει ακόμα ότι έξι εβδομάδες μετά την πτώση των δίδυμων πύργων το 2001, αξιωματούχος του υπουργείου άμυνας του είχε αναφέρει την ύπαρξη απόρρητου εγγράφου από το Πεντάγωνο στο οποίο περιγράφεται λεπτομερώς η πολιτική των ΗΠΑ για αλλαγή καθεστώτος σε επτά χώρες μέσα στην επόμενη πενταετία: η αρχή θα γινόταν με το Ιράκ, έπειτα με τη Συρία και το Λίβανο, για να ακολουθήσει η Λιβύη, η Σομαλία, το Σουδάν και να τελειώσει η επιχείρηση με το Ιράν.

Παρόμοια αποκάλυψη είχε κάνει και ο πρώην Γάλλος υπουργός Εξωτερικών Roland Dumas όταν σε συνέντευξη του στη γαλλική τηλεόραση είπε ότι η Μεγάλη Βρετανία, για τουλάχιστον δύο χρόνια πριν τον συριακό εμφύλιο εκπαίδευε και προετοίμαζε την εξέγερση των ανταρτών σκοπεύοντας στην εκδίωξη του Άσαντ από την εξουσία.

Μεταξύ των ετών 2006 και 2010, οι ΗΠΑ δαπάνησαν πάνω από δώδεκα εκατομμύρια δολάρια για να στηρίξουν και να προκαλέσουν αντικυβερνητικές διαδηλώσεις και προπαγάνδα στη Συρία. Όπως αποκάλυψε το WikiLeaks που διέρρευσε  πάνω από 7000 απόρρητα έγγραφα, 6,3 εκατομμύρια δολάρια δαπανήθηκαν για την στήριξη του Κινήματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης, μια άγνωστης και σκοτεινής οργάνωσης Σύρων αντιφρονούντων με έδρα το Λονδίνο. Ανάμεσα στις δραστηριότητες της οργάνωσης, ήταν και η λειτουργία του δορυφορικού καναλιού Barata, το οποίο έπαιξε σημαντικό ρόλο στις διαμαρτυρίες του 2010 και 2011 στη Συρία.

Τα υπόλοιπα 6 εκατομμύρια οι ΗΠΑ τα δαπάνησαν για την στήριξη ανταρτών και ακτιβιστών αλλά και για επιμόρφωση δημοσιογράφων για την επικοινωνιακή διαχείριση της συριακής κρίσης προς όφελος των ανταρτών. Ο εκπρόσωπος του State Department, Mark Toner, παραδέχτηκε τον Απρίλιο του 2011 την εμπλοκή των Ηνωμένων Πολιτειών και την αυθεντικότητα των αποκαλύψεων του Wikileaks δικαιολογώντας το όμως ως «προώθηση της ελευθερίας και της δημοκρατίας στη Συρία» και βαφτίζοντάς του αντάρτες «κινήματα  πολιτών».

Ένα χρόνο αργότερα το 2012, ο υπουργός εξωτερικών της Γαλλίας Laurent Fabius, θα αναλάβει πρωτοβουλία να πείσει τους άλλους Ευρωπαίους ηγέτες να εξοπλίσουν τους αντάρτες χαλαρώνοντας το εμπάργκο όπλων που είχε θέσει η ίδια η ΕΕ και θα σπεύσει να αναγνωρίσει  την Εθνική Συμμαχία των Συριακών Επαναστατικών Αντιπολιτευτικών Δυνάμεων, ένα γκρουπ ανταρτικών ομάδων που δημιουργήθηκε στη Ντόχα του Κατάρ με χρηματοδότηση από τις χώρες του Κόλπου, ως τον μόνο εκπρόσωπο του Συριακού λαού, ζητώντας από τους εταίρους του να κάνουν το ίδιο. Ο Laurent Fabius είναι ο ίδιος υπουργός εξωτερικών που το 2011, αφού είχε στηρίξει την επέμβαση της Γαλλίας στη Λιβύη, ζήτησε από την ΕΕ να λάβει μέτρα ώστε να μην πλημμυρίσει η Γαλλία από χιλιάδες ‘μετανάστες’ που πιθανόν θα ζητούσαν καταφύγιο εκεί μετά την καταστροφή της Λιβύης.

Σύμμαχος της Γαλλίας στα σχέδια της για τη Συρία, θα είναι η Μεγάλη Βρετανία που θα στηρίξει την καμπάνια εξοπλισμού των ανταρτών και τη χαλάρωση των περιορισμών που έθετε η ΕΕ στην πώληση όπλων.

Η Γαλλία δεν χρειάστηκε να περιμένει πολύ για εξοπλίσει τους Σύρους αντάρτες. Το 2014 ο Francois Hollande θα παραδεχτεί κυνικά σε συνέντευξη στην Le Monde ότι η Γαλλία ήδη από τα τέλη του 2012, εξόπλιζε και εκπαίδευε τους αντάρτες γιατί «είναι οι μόνοι που μπορούν να εγγυηθούν τη δημοκρατική διαδικασία στην Συρία».

Μάλλον ο Γάλλος πρωθυπουργός έχει μια περίεργη αντίληψη για το τι σημαίνει δημοκρατική διαδικασία. Από τα σπλάχνα του ‘Ελεύθερου Συριακού Στρατού’ –που υποστήριζαν και εκπαίδευαν οι Γάλλοι και οι Βρετανοί και που αποτελεί το στρατιωτικό τμήμα της κυβέρνησης που αναγνώρισαν ως ‘εκπρόσωπο του συριακού λαού’- προέρχονται οι τζιχαντιστες του Μετώπου Al –Nusrah το οποίο θεωρείται παρακλάδι της Αλ Καιντα στη Συρία. H Washington Post αναφέρει ότι οι τζιχαντιστές εξελίχθηκαν γρήγορα στην πιο πετυχημένη και αποτελεσματική δύναμη των ανταρτών στον συριακό εμφύλιο. Με άλλα λόγια οι Γάλλοι για τουλάχιστον τρία χρόνια και με την βοήθεια των Βρετανών εξόπλιζαν τους τζιχαντιστές της Αλ Καιντα στη Συρία. Και όπως όλα δείχνουν δεν ήταν οι μόνοι που το έκαναν.

Πάμε πίσω στον Σεπτέμβριο του 2012. Το αμερικανικό προξενείο και μια μυστική βάση της CIA στη Βεγγάζη της Λιβύης δέχονται επίθεση από ντόπια ένοπλη ομάδα. Η επίθεση έχει ως αποτέλεσμα τον θάνατο του αμερικανού προξένου Christopher Stevens και τριών ακόμα υπαλλήλων. Ο Πρόεδρος Ομπάμα και η Χίλαρι Κλίντον δέχονται τα πυρά των ρεπουμπλικανών που τους κατηγορούν για ελλιπή προστασία των αμερικανών πολιτών. Κανείς όμως δεν ρώτησε γιατί οι ΗΠΑ είχαν προξενείο σε μια περιοχή που λυμαίνονταν οι ντόπιες ένοπλες ομάδες και τι ακριβώς έκανε εκεί. Σύμφωνα με απόρρητο έγγραφο που διέρρευσε απο το Πεντάγωνο, ο πρόεδρος Ομπάμα και ο Τούρκος πρωθυπουργός Ερντογκάν είχαν έρθει σε μυστική συμφωνία στις αρχές του 2012 βάση της οποίας η CIA και οι βρετανικές μυστικές υπηρεσίες MI6 θα αναλάμβαναν την μεταφορά του οπλοστασίου του Καντάφι εκτός Λιβύης και θα το διοχέτευαν στους σκληροπυρηνικούς του Ελεύθερου Συριακού Στρατού, που δεν ήταν άλλοι από τους τζιχαντιστές του μετώπου Al Nusrah. Η Τουρκία, η Σαουδική Αραβία και το Κατάρ είχαν αναλάβει την χρηματοδότηση της επιχείρησης της οποίας η κάλυψη ήταν μια αυστραλέζικη εταιρία. Ο γενικός διοικητής της CIA, David Petraeus ήταν ο διοικητής της επιχείρησης. Αν και δεν είναι ξεκάθαρο γιατί οι Λίβυοι επιτέθηκαν στο προξενείο και σε τι αποσκοπούσαν, αυτό που φάνηκε ήταν ότι ο ρόλος του  δεν ήταν άλλος από το να προσφέρει κάλυψη στην μεταφορά όπλων στους τζιχαντιστές..

Μετά τον θάνατο του αμερικανού πρέσβη οι ΗΠΑ διέκοψαν την δραστηριότητά τους στη Λιβύη, τα όπλα όμως ήταν ήδη στα χέρια των τζιχαντιστών.

Ας πάμε τώρα ένα χρόνο μετά, τον Αύγουστο του 2013. Είναι νωρίς το πρωί και ένας κίτρινος καπνός γεμίζει το προάστιο της Ghouta κοντά στη Δαμασκό, το οποίο ελέγχουν δυνάμεις ανταρτών. Λίγες ώρες αργότερα τα άψυχα σώματα πάνω από 1000 ανθρώπων, ανάμεσα τους και 300 παιδιά θα κείτονται στους δρόμους. Πρόκειται για μια από τις χειρότερες επιθέσεις με χημικά όπλα στην ιστορία του συριακού εμφυλίου. Ο πρόεδρος Ομπάμα θα δηλώσει συγκλονισμένος, ότι "η Συρία πέρασε την ‘κόκκινη γραμμή’", θα σπεύσει να κατηγορήσει το συριακό καθεστώς και θα ανακοινώσει στρατιωτική επέμβαση των ΗΠΑ για να διώξει τον 'Ασαντ από την εξουσία. Δυο μέρες όμως πριν την επίθεση, θα αλλάξει γνώμη δηλώνοντας ότι δεν μπορεί να προχωρήσει στην στρατιωτική επέμβαση χωρίς την έγκριση του Κογκρέσου.

Τι συνέβη λοιπόν και ξαφνικά ο Ομπάμα ζητούσε τη νομιμοποίηση μέσω του αμερικανικού Κογκρέσου; Την απάντηση θα δώσει ο βραβευμένος με Πούλιτζερ δημοσιογράφος Seymour Hersh ο οποίος θα αποκαλύψει ότι το μέτωπο Al Nusrah είχε προμηθευτεί χημικά όπλα και συγκεκριμένα αέριο Σαρίν, με τη διαμεσολάβηση Τούρκων και Σαουδάραβων, με σκοπό να πραγματοποιήσουν επίθεση μεγάλης έκτασης στη Συρία. Λίγους μήνες πριν την επίθεση, η τουρκική αστυνομία είχε συλλάβει αντάρτες του μετώπου Al Nusrah για κατοχή αερίου Σαρίν αλλά παρόλο που είχαν προταθεί βαριές ποινές μέχρι και 25 ετών, λίγο καιρό μετά αφέθηκαν ελεύθεροι. Ήταν η εποχή που ο Άσαντ με τη στήριξη των Ρώσων κέρδιζε σημαντικό έδαφος στη Συρία, κάτι που μάλλον ανησυχούσε τόσο τις ΗΠΑ, και την ΕΕ όσο και την Τουρκία και την Σαουδική Αραβία, για διαφορετικούς λόγους την κάθε μία. Χρειαζόταν μια κίνηση αντιπερισπασμού ώστε η κοινή γνώμη να στραφεί πάλι κατά του Άσαντ και να δικαιολογηθεί μια στρατιωτική επέμβαση στην περιοχή. Αν και η επέμβαση αυτή δεν έγινε, η αντίστροφη μέτρηση για το συριακό καθεστώς ξεκινάει. Τα όπλα του Καντάφι και τα άφθονα πετροδολάρια των Σαουδαράβων εξοπλίζουν και διασπούν τις ανομοιογενείς ομάδες ανταρτών, που πλέον υπολογίζονται σε χίλιες μέσα στο έδαφος της Συρίας.

Ένα χρόνο μετά την επίθεση στη Ghouta το Ισλαμικό Κράτος θα κάνει την εμφάνισή του, σκορπώντας τον τρόμο και τον θάνατο.

Το αποτέλεσμα των πολιτικών αυτών οδήγησε σε περίπου τέσσερα εκατομμύρια Σύρους πρόσφυγες στις γύρω χώρες, χιλιάδες νεκρούς, και πάνω από 250,000 να προσπαθούν μέσα στο 2015 να περάσουν στην Ευρώπη. Τα πνιγμένα σώματα των προσφύγων τάραξαν τις συνειδήσεις αλλά δεν άλλαξαν τις πολιτικές. Η Ευρώπη από τη μια δίνει άσυλο και από την άλλη σχεδιάζει μυστικές πολεμικές επιχειρήσεις στη Λιβύη με τη δικαιολογία ότι θα χτυπήσει τα κυκλώματα διακινητών.

Το ποιος τελικά θα είναι η ‘παράπλευρη απώλεια’ μένει να το δούμε...

από ΠΟΛΥΤΡΟΠΟΣ (Homo-Naturalis.gr) 14/04/2017 5:30 μμ.


Οι γνωστές ρώσικης χειραγώγησης   απόψεις , που όμως δεν πείθουν κανένα, παρά μόνο τους δύο  συμμάχους δικτάτορες Ρωσίας και Συρίας ή  τη Λεπέν στη Γαλλία. Τέτοια κείμενα συναντά κανείς με το σωρό  σήμερα ή στη βιομηχανία προπαγάνδας της Μόσχας και της Δαμασκού  ή στους ακροδεξιούς ιστότοπους του   «Εθνικού Μετώπου» των Λεπέν (ξεπερνούν επίσημοι και ανεπίσημοι τους 100). Μετά τη γενναία χρηματοδότηση του Πούτιν, το «Εθνικό Μέτωπο» της Γαλλίας,  «ανέκρουσε πρύμναν» εδώ και πολύ καιρό  από τις παλιότερες απόψεις τους πατρός Λεπέν, αλλά και της Μαρί για το ΝΑΤΟ και τον…αποκρουστικό ρόλο της Ρωσίας και  σήμερα πρωτοστατεί σε δημοσιεύσεις θεμάτων  σαν το παραπάνω. Λες και διαβάζεις κόπια. Η ανάλυση πάσχει, επειδή ακριβώς είναι υπαγορευμένη και δεν έχει καμιά σχέση με αντικειμενική και ιστορική προσέγγιση.

Ο ρόλος της Δύσης, είναι ακριβώς ίδιος με το ρόλο της...Ανατολής. Οι εξουσίες, είτε είναι αμερικανικές, είτε αγγλικές ,είτε κινεζικές και ρώσικες, είναι το ίδιο βρόμικες.   Και όταν είναι να υποστηρίξουν τα συμφέροντά τους είναι αδίστακτες.

Εν προκειμένω το ΝΑΤΟ, έχει σίγουρα σπουδαία και αδιαπραγμάτευτα συμφέροντα στην περιοχή. Και κάνουν αυτό ακριβώς που υπαγορεύουν τα ανομολόγητα συμφέροντά τους. Άλλωστε είναι γνωστό  πως  οι Αμερικανοί «φυτρώνουν εκεί που δεν τους σπέρνουν». Είναι το μεγάλο τους ιστορικό  κουσούρι. Γνωστά και ιστορικά αδιαπραγμάτευτα αυτά.(*)

  Αλλά, το ίδιο ακριβώς κάνουν και οι Ρώσοι, που αντιμετωπίζουν αιώνες τώρα  το ζήτημα της διεξόδου στο Αιγαίοι και τη Μεσόγειο. Το "Ανατολικό Ζήτημα" για όσους γνωρίζουν Ιστορία, είναι το βασικό, το κυρίαρχο ρωσικό πρόβλημα. Σχεδόν όλοι οι πόλεμοι  των  εξουσιών της Ρωσίας, όχι μόνο της τσαρικής,  στη διάρκεια  της μικρής  ιστορίας της, είχαν βασικό κίνητρο το συγκεκριμένο ζήτημα.

Η πρόσφατη διχοτόμηση της Ουκρανίας, επίσης και η κατάληψη δια τον όπλων του ναυστάθμου της Σεβαστούπολης ,μοναδική ναυτική και γρήγορη έξοδος των Ρώσων  στη θάλασσα, έχει την ίδια, την παμπάλαιη αυτή αιτία. Φέτος, έληγε κανονικά η ενοικίαση  της βάσης αυτής της Κριμαίας (ο αχυράνθρωπος των Ρώσων Γιανουκόβιτς ήθελε να την ανανεώσει ως  το 2044!).  Η Ουκρανική αντιπολίτευση   είχε  δώσει μάχη για  σκληρή  διαπραγμάτευση στην εκ νέου ενοικίασή της στους Ρώσους με αντάλλαγμα από μηδενικό έως  ένα συμβολικό τίμημα  για το φυσικό αέριο.  Δεν έγινε ποτέ η διαπραγμάτευση.  Ο δικτάτορας  πρόφτασε. Διχοτόμησε μια ανεξάρτητη χώρα με εθνοτικά προσχήματα. Ο φοβερός αυτός πόλεμος στοίχισε πάνω από 10.000 νεκρούς. Και μιλάμε για χώρα της Ευρώπης του 21ου αιώνα.

Σήμερα, κατάφερε επιτέλους ο δικτάτορας Πούτιν α. Καταλαμβάνοντας με τη βία τη ναυτική βάση στην Κριμαία. β πουλώντας τόνους όπλα (και χημικά), όσα ποτέ οι Δυτικοί δεν πούλησαν στην ιστορία του δικού τους παράλογου και αισχρού εμπορίου όπλων, να δημιουργήσει στη Συρία τη μεγαλύτερη  από την εποχή της Σοβιετικής ΄Ενωσης, ρώσικη βάση στο εξωτερικό ( Λατάκεια). ΄Ετσι,  φαίνεται πως ο Τσάρος έλυσε πρόσκαιρα το «Ανατολικό ζήτημα». Αλλά, «λογαριάζει χωρίς τον ξενοδόχο» για λόγους που δεν είναι του παρόντος να εξετάσουμε

Οι πάνω από 200.000 νεκροί αυτού του πολέμου, οι πρόσφυγες, τα χημικά, η παράνοια του δικτάτορα ΄Ασαντ είναι αποκλειστικό κατόρθωμα του… ομολόγου του Πούτιν.  Με τα όπλα του οι στρατιωτικές δυνάμεις του ΄Ασαντ, αιματοκύλησαν τη χώρα. Γνωστά όλα τούτα και μόνο ο συντάκτης τους παραπάνω κειμένου, καταφέρνει ναι, μεν να βλέπει και με τα δυο μάτια, μόνο που το ένα κοιτάζει αυστηρά προς τη Δύση και το άλλο κλείνει πονηρά  στην… Ανατολή.

 Δε γίνονται έτσι οι αναλύσεις,με συρραφές υλικού,δηλαδή,  από  χειραγωγημένες αρθογραφίες ρώσικης προπαγάνδας,  χωρίς επιχειρήματα από τη ζωντανή μαρτυρία των ιστορικών γεγονότων.  Είναι πολύ σοβαρή η υπόθεση της αντικειμενικής (δια) πραγμάτευσης  ενός τόσο σπουδαίου  θέματος, οι πηγές και η ανάλυση των  γεγονότων που διαδραματίστηκαν ή βρίσκονται σε  εξέλιξη,  για να αφεθεί σε τέτοιες «πένες».   Αναδίνει   φανατισμό και μονομέρεια από πάνω ως κάτω το κείμενο . Πέρα από έγκλημα, όταν αποσιωπάς και συγκαλύπτεις εγκλήματα σαν αυτά του «Τσάρου» της Ρωσίας στο εσωτερικό και το εξωτερικό.

Δεν αντέχει τέτοιο κείμενο  να σταθεί ούτε σε ρώσικο ή συριακό κυβερνητικό σάιτ προπαγάνδας. Πόσο μάλλον σε Indymedia.

 

(8*) ΝΗΘΙΚΑ ΠΑΙΧΝΙΔΙΑ ΙΣΧΥΡΩΝ ΣΤΗ ΣΥΡΙΑ (6/4/2017)

Οι ΗΠΑ βομβάρδισαν τη Συρία -Εξαλλος ο Πούτιν, στηρίζει Τραμπ η Δύση

Την έντονη αντίδραση της Ρωσίας προκάλεσε η εκτόξευση 59 πυραύλων Τόμαχοκ από αμερικανικά αεροπλανοφόρα με στόχο την αεροπορική βάση Αλ Σαϊράτ, κοντά στην επαρχία Χομς της Συρίας.

Κρεμλίνο: Ηταν επίθεση κατά κυρίαρχου κράτους

«Ο πρόεδρος Πούτιν θεωρεί τα αμερικανικά πλήγματα κατά της Συρίας επίθεση κατά κυρίαρχου κράτους, κατά παραβίαση των κανόνων του διεθνούς δικαίου, με βάση κατασκευασμένα προσχήματα», δήλωσε νωρίτερα σήμερα ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ.

 

Μάλλον για «εξετάσεις νομιμοφροσύνης» Τραμπ στη Δύση και απεμπλοκή-απαγκίστρωση από το σφιχταγκάλισμα Πούτιν  προεκλογικά ,που  έτεινε να γίνει ασφυκτικό  τελευταία,  μοιάζει αυτή η αμερικανική επίθεση στη Συρία. ΄Ενα μήνυμα προς όλους πως η λυκοφιλία των δυο ακροδεξιών ηγετών,  πήρε τέλος.

Βέβαια, δεν πρόκειται μόνο γι΄αυτό. Είναι και μια προσπάθεια να ξαναμπούν δυναμικά οι ΗΠΑ στο παιχνίδι της Συρίας, τώρα που φαίνεται να τελειώνει ο πόλεμος  και ο ΄Ασαντ θα επανακτήσει τον έλεγχο, αλλά όχι και την  εξουσία για πολύ.

΄Ολα δείχνουν πως ο Σύριος πρόεδρος μετράει μέρες στο αξίωμά του. Και μάλλον θα εξαναγκαστεί, αργά ή γρήγορα,  σε παραίτηση, για να υπάρξει μια λύση που  θα ικανοποιούσε όλες τις εμπλεκόμενες μεριές. Με ΄Ασαντ στην εξουσία,  ειρήνη δε θα υπάρξει στη χώρα.

΄Αρα,  πρέπει το γρηγορότερο να παραιτηθεί. Κι αν δεν το κάνει αυτοβούλως, θα τον ρίξουν με χίλιους τρόπους οι Αμερικανοί. ΄Αλλωστε, «παλιά μας τέχνη κόσκινο». Διαφορετικά, ένας  ΄Ασαντ στη μεταπολεμική Συρία,   θα τα δώσει ΟΛΑ πακέτο στους Ρώσους.  Θα ελέγξουν όλα τα «φιλέτα» της χώρας. ΄Ηδη η  επιρροή τους εκεί, που σημαίνει στέρεο πόδι  στη Μέση Ανατολή, τους  χάρισε   τη Λατάκεια της Συρίας στην οποία  βρίσκεται η βασικότερη στρατιωτική βάση της Ρωσίας έξω από τα σύνορά της. Το μοίρασμα, επομένως, με ΄Ασαντ στην εξουσία,  θα είναι καταλυτικά υπέρ του Πούτιν, κάτι που για  το ΝΑΤΟ   αποτελεί πρόκληση.

Πάντως, ακόμα δεν έχει δείξει  ακριβώς πού πάει το πράγμα. Θα ξεκαθαρίσει με τις επόμενες εξελίξεις. Οι ανατροπές, όμως, είναι πολλές. Αλλά και τα περίεργα  αυτού του πολέμου δεν είναι λίγα: 1. Οι Ρώσοι στο πλευρό του ΄Ασαντ, άρα εχθροί της αντιπολίτευσης και των Τζιχαντιστών, τόσα χρόνια που στηρίζουν το συριακό καθεστώς, δεν χτυπήθηκαν  από επιθέσεις Ισλαμιστών. 2. Οι Αμερικανοί και οι Ευρωπαίοι, που είναι αντίθετοι με τη διατήρηση του καθεστώτος ΄Ασαντ, επομένως, σύμμαχοι της αντιπολίτευσης, η οποία σε πολλές περιπτώσεις συνεργάστηκε με τους Τζιχαντιστές, για να χτυπηθεί ο κοινός εχθρός, ο Σύριος πρόεδρος, δέχτηκαν τη μεγαλύτερη τρομοκρατική πίεση από το ακραίο Ισλάμ . 3 Η πρόσφατη  τρομοκρατική επίθεση στην Αγ. Πετρούπολη , ήταν «κεραυνός εν αιθρία». Ανεξήγητο και ύποπτο  γεγονός.  Και μάλλον θα έλεγε κανείς πως πρόκειται  περί προβοκατόρικης ενέργειας. Δε δείχνει το έγκλημα να  έχει ταυτότητα ισλαμική. 4. Με τη χτεσινή επίθεση των Αμερικανών και του ΝΑΤΟ, οι Τζιχαντιστές θα πρέπει να επιχαίρουν και να σταματήσουν τις τρομοκρατικές επιθέσεις σε Δυτικές χώρες.

Δηλαδή…κουλουβάχατα!  Κανείς δεν ξέρει ποιος είναι πια  ο φίλος και ποιος ο εχθρός.

Εκείνο, πάντως,  που αποτελεί το αποκορύφωμα τους θράσους , είναι η ανακοίνωση του Κρεμλίνου πως «Ο πρόεδρος Πούτιν θεωρεί τα αμερικανικά πλήγματα κατά της Συρίας επίθεση κατά κυρίαρχου κράτους, κατά παραβίαση των κανόνων του διεθνούς δικαίου».  Θράσος να σπάζει  κόκαλα!

Ο ιμπεριαλιστής Πούτιν  που παραβίασε-κατέλυσε κάθε αρχή  και κανόνα διεθνούς δικαίου με την επίθεσή του σε κυρίαρχο κράτος, όπως είναι η Ουκρανία» και το διαμελισμό της ,όντως δεν έχει ιερό και όσιο.  Γνωστό αυτό.

 

 

 

 

 


Το ότι οι ΗΠΑ σχεδίασαν αλλαγές καθεστώτων στη Μέση Ανατολή δεν αναιρεί την ύπαρξη κινημάτων από τα κάτω που ασφυκτιά υπό τις δικτατορίες. Όλη ανάλυση βασίζεται σε έναν κρατιστικό διπολισμό. Προφανώς η συντάκτρια της ανάλυσης, έχει διαλέξει τον πόλο εξουσίας που στηρίζει: τα συμφέροντα της Ρωσίας, του Ιράν και του ντόπιου δικτάτορα εναντίον των ΗΠΑ-ΕΕ.

Όμως είναι με την μεριά της δολοφονικής εξουσίας ενάντια στην ηρωική επανάσταση των Σύριων. Αρνείται να αναγνωρίσει όλες τις κοινωνικές δυναμικές από τα κάτω για να εξυπηρετήσει το μεθοδευμένο συμπέρασμα της υποκίνησης. Μία θέση βαθιά αντεπαναστατική καθώς "απαγορεύει" την επανάσταση στο 1/3 του πλανήτη που δεν είναι υπό αμερικανική επιρροή!

Χρησιμοποιεί την ισλαμοφοβία, το ιδεολόγημα του Μπους ταυτίζοντας όλους τους εξεγερμένους με τζιχαντιστές. Δυστυχώς για όλους αυτούς τους παραχαράκτες της ιστορίας, η Παλαιστινιακή αντίσταση όπως και η αντίσταση στο Ιράκ, είχε τα ίδια κοινωνικά-θρησκευτικά χαρακτηριστικά με την Συριακή εξέγερση. Όπως και όλες οι επαναστάσεις της "Αραβικής Άνοιξης", σαν της Αιγύπτου και της Τυνησίας τις οποίες η συντάκτρια αναγνωρίζει ως επαναστάσεις, καθώς στρέφονταν ενάντια σε δικτατορίες αμερικανικής επιρροής.

Έτσι λοιπόν αραδιάζει αναμασημένη προπαγάνδα περί στήριξης της αλ Κάιντα απ' την Αμερική (τί κι αν η Αμερική βομβαρδίζει συνεχώς την Αλ Κάιντα τόσο στη Συρία, όσο και στην Υεμένη). Την μοναδική οργάνωση που έχει κάνει επίθεση σε Αμερικανικό έδαφος και στην Υεμένη μάχεται κατά της εισβολής της Σαουδικής Αραβίας και των ΗΠΑ, ενώ στη Συρία κατά του δικτάτορα Άσαντ. Όσο και αν εχθρευόμαστε τα φονταμενταλιστικά χαρακτηριστικά της, δεν πρέπει να ξεχνάμε το πώς η οργάνωση αυτή αποκτά τόσο μεγάλο έρεισμα στον τοπικό πληθυσμό: με το ισχυρό εξεγερσιακό και αντιιμπεριαλιστικό προφίλ της.

Για την ιστορία, οι ΗΠΑ, έχουν κάνει πάνω από 7000 βομβιστικές επιθέσεις στη Συρία. Οι περισσότερες κατά του ISIS, κάποιες εκατοντάδες εναντίον της αλ Κάιντα, και ΜΙΑ εναντίον του ​καθεστώτος και μάλιστα αφού τους ειδοποίησαν να αδειάσουν τη βάση. Και φυσικά αυτή η μία υπερπροβλήθηκε. Γιατί; Επειδή υπάρχει ο πόλεμος που γίνεται και αυτός που προβάλλεται. Για την καλλιέργεια τεχνητού ψυχροπολεμικού κλίματος ώστε να εκβιάζονται οι υπήκοοι των δύο αντίπαλων αυτοκρατοριών. Η πραγματικότητα; Οι δύο υπερδυνάμεις συνεννοούνται και συντονίζονται στρατιωτικά. Γι αυτό και διατηρούν τη γραμμή στρατιωτικής επικοινωνίας.

Εν τέλει με παραπομπή στο βιβλίο ενός συνομωσιολόγου της κοπής της, καταλήγει να πει ότι τα χημικά στη Γούτα τα έριξαν οι αντάρτες στους... εαυτούς τους. 1600 δολοφονημένοι από τους εγκληματίες που στηρίζει. Προφανώς τα barrel bombs και την γενοκτονία στις ανταρτοκρατούμενες γειτονιές από τον Άσαντ το Ιράν και τη Ρωσία δεν τα βλέπει. Υπάρχει μόνο η κακή Αμερική. Λες και τα όπλα των Ρώσων σκοτώνουν πιο γλυκά από των Αμερικανών. 

Εν πάση περιπτώσει, αυτά είναι προβλήματα των αριστερών. Οι αναρχικοί δεν αναγνωρίζουμε καλά και κακά κράτη. Μόνο ταξικούς εχθρούς, κι εξουσιαστές. Είμαστε αλληλέγγυοι με τις δυνάμεις της εξέγερσης μακριά από στερεότυπα πολιτισμικού ρατσισμού. Απ τις δυνάμεις της εξέγερσης απελευθερώνονται τα χαρακτηριστικά της αυτοοργάνωσης και της ισότητας, όχι από κράτη, ντόπια ή εισβολής. Και οι εξεγερμένοι τρώνε τις βόμβες, όχι δικτάτορες και οι υποστηρικτές τους. 

 

από lam 15/04/2017 11:28 πμ.


τπ τελευταίο σχόλιο δείχνει μια παντελή έλλειψη γνώσεων για το τι εστί Αλ Κάιντα και ISIS και τις σχέσεις τους με τις ΗΠΑ, τη Σαουδική Αραβία, το Κατάρ κλπ. Ο πολιτικός χυλός έφτασε ακόμα να χαρακτηρίζει "αντιιμπεριαλιστική" και "εξεγερσιακή" την Αλ Κάιντα! Και ναι, οι λαοί τρώνε βόμβες όχι μόνο από τον Άσαντ, τους ρώσους και τους αμερικάνους, αλλά και από τους πορωμένους τζιχαντιστές που εσείς αποκαλείται "επαναστάτες" και "εξεγερμένους" και τους υποστηρίζεται στο παραμυθάκι που εχετε φτιάξει. Πείτε μας πόσοι άμαχοι έχουν σκοτωθεί από τυφλές επιθέσεις "εξεγερμένων", πόσα παιδιά έχουν σκοτωθεί από τζιχαντιστές. Ξεπλένετε δολοφόνους, αναμασώντας την ίδια καραμέλα: όποιος δεν είναι μαζί σας είναι με τους ρώσους και τον Άσαντ! 

από ο ίδιος 15/04/2017 11:34 πμ.


"Προφανώς η συντάκτρια της ανάλυσης, έχει διαλέξει τον πόλο εξουσίας που στηρίζει: τα συμφέροντα της Ρωσίας, του Ιράν και του ντόπιου δικτάτορα εναντίον των ΗΠΑ-ΕΕ".

Η συντάκτρια του άρθρου δουλεύει στον ειδησεογραφικό οργανισμό του ΟΗΕ. Προφανώς η αντικειμενικότητά της σας ενοχλεί...

Προσθέστε περισσότερες πληροφορίες

To μέγιστο μέγεθος των αρχείων είναι 16ΜΒ. Επιτρέπονται όλες οι γνωστές καταλήξεις αρχείων εικόνας,ήχου, βίντεο. ΠΡΟΣΟΧΗ! Για να υπάρχει η δυνατότα embed ενός video πρέπει να είναι της μορφής mp4 ή ogg.

Νέο! Επιλέξτε ποιά εικόνα θα απεικονίζεται στην αρχή του σχόλιου.

Creative Commons License

Όλα τα περιεχόμενα αυτού του δικτυακού τόπου είναι ελεύθερα προς αντιγραφή, διανομή, προβολή και μεταποίηση, αρκεί να συνεχίσουν να διατίθενται, αυτά και τα παράγωγα έργα που πιθανώς προκύψουν, εξίσου ελεύθερα, υπό τους όρους της άδειας χρήσης Creative Commons Attribution-ShareAlike 4.0 International License