Σαν σήμερα (14 Απριλίου του 1925) αναρχικοί αποπειράθηκαν να εκτελέσουν τον Βασιλιά της Βουλγαρίας Μπορίς Γ΄


Σαν σήμερα, 14 Απριλίου του 1925, τα μέλη της αναρχο-κομμουνιστικής οργάνωσης Κοπρίβστιτσα (Копривщенската) – Βασίλ Ικονόμοβ (Васил Икономов), Βασίλ Πόποβ (Васил Попов), Νέσσο Μαντούλοβα (Нешо Мандулов), Νεσσο Τουμανγκέλοβ (Нешо Тумангелов) και Άντον Γάντσεβ (Антон Ганчев) – επιτέθηκαν κατά του βασιλιά της Βουλγαρίας Μπόρις III του καθώς περνούσε έφιππος μέσα στο πέρασμα Αραμπακόνακ (Прохода Арабаконак) του βουνού Στάρα (Стара планина). Ο Μπορίς διαφεύγει σώος.

Το παρα τρίχα γλύτωμα περιγράφηκε στην εφημερίδα «Αυγή» (Зора), δύο ημέρες αργότερα (16 Απρίλη), υπό τον τίτλο «Η σωτηρία της Αυτού Μεγαλειότητας του»:

Όπως ήδη είναι γνωστό, η Αυτού Μεγαλειότης ο Βασιλιάς επέστρεφε από το κυνήγι, όταν δέχθηκε επίθεση από ληστές. Για αρκετά χρόνια, ο βασιλιάς πήγαινε σε τακτική βάση, κάθε δύο ή τρεις μήνες, μεταξύ της πόλης Οράνιε, του περάσματος Αραμπακόνακ και της πόλης Ιτταπόλε, όπου υπάρχουν αρχαία δάση … την Κυριακή, ο βασιλιάς έκανε το συνηθισμένο κυνηγετικό ταξίδι του … Οι ληστές πυροβόλησαν κατευθείαν στο αυτοκίνητο τον οδηγό και το άτομο που βρισκόταν δίπλα του. Καθώς η Αυτού Μεγαλειότης ο Βασιλιάς βρίσκεται πάντα δίπλα στον οδηγό – κάτι που οι ληστές πρέπει να γνώριζαν – όταν πυροβόλησαν σε αυτά τις δύο θέσεις. Κατά ευτυχή συγκυρία, ο βασιλιάς δεν καθόταν στο μπροστινό κάθισμα του αυτοκινήτου αυτή τη φορά. ”

Λαμβάνοντας υπόψη την αποτυχία της απόπειρας εκτέλεσης, μια δεύτερη ευκαιρία για απόπειρα εξασφαλίστηκε οταν ο ο Στρατηγός Κωνσταντίν Γεωργκίεφ (Константин Георгиев) εκτελέστηκε ως μέρος του μακροχρόνιου σχεδίου της ανατίναξης της εκκλησίας Sveta Nedelya (Света Неделя), εκκλησίας της πρωτεύουσας.

https://kollectnews.org/2017/04/14/san-simera-koprivshtitsa/

Προσθέστε περισσότερες πληροφορίες

To μέγιστο μέγεθος των αρχείων είναι 16ΜΒ. Επιτρέπονται όλες οι γνωστές καταλήξεις αρχείων εικόνας,ήχου, βίντεο. ΠΡΟΣΟΧΗ! Για να υπάρχει η δυνατότα embed ενός video πρέπει να είναι της μορφής mp4 ή ogg.

Νέο! Επιλέξτε ποιά εικόνα θα απεικονίζεται στην αρχή του σχόλιου

Creative Commons License

Όλα τα περιεχόμενα αυτού του δικτυακού τόπου είναι ελεύθερα προς αντιγραφή, διανομή, προβολή και μεταποίηση, αρκεί να συνεχίσουν να διατίθενται, αυτά και τα παράγωγα έργα που πιθανώς προκύψουν, εξίσου ελεύθερα, υπό τους όρους της άδειας χρήσης Creative Commons Attribution-ShareAlike 4.0 International License