Υπάρχουν δύο ζητήματα τα οποία αποκόπτονται από το βαθειά πολιτικό τους πλαίσιο και γίνονται οχήματα πολιτικής προσαρμογής στο υπάρχον: η μετανάστευση και οι έμφυλες σχέσεις. Μάλιστα, αμφότερα αφορούν κοινωνικές μειοψηφίες. Η μετανάστευση γίνεται αντικείμενο διαχείρισης των Μ.Κ.Ο., οι οποίες καπελώνουν τις αντίστοιχες κινηματικές διαδικασίες, ή τις περιθωριοποιούν, μονοπωλώντας το ενδιαφέρον των μέσων ενημέρωσης. Στην περίπτωση των έμφυλων σχέσεων, εκτός από τις Μ.Κ.Ο., υπάρχουν αρκετές ομάδες ατόμων που συγκροτούνται με αφορμή αυτό το ζήτημα. Συνήθως, οι ομάδες αυτές δεν διαμορφώνουν έναν ουσιωδώς πολιτικό λόγο, και καταλήγουν στην αναπαραγωγή της ρητορικής των Μ.Κ.Ο. και των δυτικών κυβερνήσεων γι’ αυτά τα ζητήματα, ή ωθούνται σε μία σεχταριστική «πολιτική» αυτοαναφορικότητα.

Διακρίνονται, λοιπόν, δύο βασικές τάσεις: μια απολιτική, και μια πιο «πολιτικοποιημένη». Η ρητορική της απολιτικής πλευράς εστιάζει στα ατομικά συναισθήματα, και την αποτύπωση της πραγματικότητας ενός μετανάστη ή ενός ομοφυλοφίλου, ως αμιγώς προσωπικού βιώματος. Σκοπός της είναι η «ομαλή» ένταξη των αποκλεισμένων ατόμων, ώστε να ζήσουν μια ζωή «σαν όλους τους άλλους», όποια κι είναι αυτή η ζωή. Αυτό το ιδεολόγημα μπορεί να συσχετιστεί άμεσα με ένα άλλο, την καταπολέμηση την ανεργίας, μέσω της καπιταλιστικής ανάπτυξης. Η ανεργία αντιμετωπίζεται επίσης ως ατομική υπόθεση, και ως στόχος εμφανίζεται η ένταξη στο κόσμο της εργασίας, όποιος κι αν είναι αυτός.

Σκοπός αυτής της απολιτικής αντίληψης γίνεται η ενσωμάτωση· χαρακτηριστική είναι η περίπτωση του γάμου μεταξύ LGBTQI ατόμων. Η επίσημη καταγραφή τους ως μειονότητας, συνοδευόμενη απλώς από την νομική τους εξίσωση με τους στρέιτ, δεν σήμανε την ένταξη, αλλά τον περαιτέρω αποκλεισμό τους. Αντί να σπάσουν τη γυάλα της σεξουαλικής κανονικότητας, ζήτησαν ευγενικά να εισέλθουν σε αυτή, για να αντικρίσουν μια νέα αντανάκλαση του εαυτού τους, η οποία βέβαια θα κραυγάζει την καταπίεση την οποία υφίστανται, όμως θα την αποκρύπτει από τους ίδιους. Αντί να θρυμματίσουν την κανονικότητα, ζήτησαν να πιστοποιηθούν ως κανονικοί, από αυτούς που καλλιεργούν τους κυρίαρχους τύπους σεξουαλικότητας (κράτος, εκκλησία κλπ). Ως απάντηση-πανάκεια παρουσιάζεται ο εκσυγχρονισμός: «Πρέπει να αποβάλουμε τις παλιές αντιλήψεις, οι οποίες στρέφονται κατά των ομοφυλοφίλων». Προφανώς, το πρόβλημα αυτών των αντιλήψεων, δεν είναι χρονολογικό, αλλά ιδεολογικό· αφορά τον σύγχρονο τρόπο αναπαραγωγής της μαζικής κουλτούρας και των εργασιακών σχέσεων.

Η πιο "πολιτικοποιημένη" πλευρά ακολουθεί μια διαφορετική πορεία. Προσπαθεί να εκβιάσει την πολιτική της ύπαρξη, αναζητώντας τον σεξισμό σε κάθε πιθανό και απίθανο μέρος: αντιμετωπίζει την καταπίεση των γυναικών ως το βασικό πρόβλημα του ISIS, αδυνατώντας παράλληλα να εξηγήσει τη μαζική ένταξη γυναικών στις τάξεις του. Επιδιώκει, αορίστως, την "γυναικεία παρουσία" σε διάφορα επίπεδα: διεκδικεί, για παράδειγμα, την ποσοτική εξίσωση των γυναικών με τους άντρες, στους χώρους εργασίας, δεχόμενη έμμεσα την ποσοτικοποίηση των κοινωνικών σχέσεων, ως εργαλείο σκέψης.

Το ζητούμενο δεν μπορεί να είναι η κινηματική εξειδίκευση στο έμφυλο ζήτημα, και η σεχταριστική ψευδαίσθηση πολιτικοποίησης, που προκύπτει από αυτήν. Επιπλέον, ο τελικός στόχος δεν συνίσταται ούτε στο να μην «μισούμε τον συνάνθρωπό μας», και στο να νιώσουμε ότι «όλοι είμαστε ίδιοι», με τα ίδια, μαζικώς υιοθετούμενα χαρακτηριστικά.

Αντιθέτως, ο σκοπός είναι να κατακτήσουμε την ατομική μας ιδιαιτερότητα, συλλογικά. Δεν πρέπει να νιώσουμε «όλοι ίδιοι», επειδή δεν είμαστε όλοι ίδιοι, ως προς τις ανάγκες. Γιατί μπορεί να μην υπάρχει πια προλεταριάτο· μπορεί να μην υπάρχουν οι κοινωνικές τάξεις με την μαρξική έννοια, αλλά ταξικότητα συνεχίζει να υπάρχει.  Κι η ταξικότητα θα συνεχίζει να υπάρχει, όσο υπάρχουν σημαίνοντα που τριγυρνούν στους δρόμους της «επικαιρότητας», αποκομμένα από τα αντίστοιχα σημαινόμενα.

από @ 20/04/2017 3:44 μμ.


Να αγωνιστουμε  για να "κατακτήσουμε την ατομική μας ιδιαιτερότητα, συλλογικά", μας προτεινει ο στρεητ (;), cis (;), ντοπιος Ελληνας λευκος ανδρας Γιάννης Βούλγαρης, φοιτητής Μαθηματικού Πάτρας...

Το ότι ας πουμε καποιες "ιδιαιτεροτητες" καποιων ανθρωπων τους καταπιεζουν κοινωνικά (και πολλες φορες και οικονομικά) με ιδιαιτερο τρόπο ο οποιος δεν υφισταται για τον στρεητ, cis, ντοπιο Ελληνα λευκο ανδρα, ειναι κατι που πρεπει να το αγνοησουμε εντελως, Γιαννη Βουλγαρη; Μια λεπτομερεια, μια υποσημειωση, ένα τίποτα;

Χαρακτηριστικο αυτο που λεει ο Γιάννης Βούλγαρης, για τους γκει και τον γαμο τους. Τι το θέλουν το γαμο; Να κανονικοποιηθουν; "Αντι να σπάσουν τη γυάλα της σεξουαλικής κανονικότητας"; Βεβαιως βεβαιως, ο στρεητ (;), cis (;), ντοπιος Ελληνας λευκος ανδρας Γιάννης Βούλγαρης, φοιτητής Μαθηματικού Πάτρας, μπορει οποτεδηποτε του καπνισει στο μελλον για οποιονδηποτε λογο και αν του καπνισει, να παει ως στρεητ ανδρας να παντρευτει την καλη του, όπως κανει αλλωστε, καλως ή κακως, ο περισσοτερος κοσμος -ακομα και πολλοι και πολλες απο αυτους/ες που προερχονται απο τον ριζοσπαστικο/κινηματικο χώρο.  Αλλα ο γκέι οχι, αυτος να μην παει να παντρευτει, αυτος να κατσει -υποχρεωτικα- να παλεψει μαζι με τον Γιαννη Βουλγαρη για "να σπάσουν τη γυάλα της σεξουαλικής κανονικότητας" (θέλω να δω τι θα λες Γιαννη Βουλγαρη αν σε πεντε δεκα χρονια βρεθεις παντρεμένος...)

Και για να μην καταφυγεις σε ευκολους μανιχαισμους και διπολα, σου ξακαθαρίζω Γιαννη Βουλγαρη, ουτε ουδεμια σχέση με ΜΚΟ δεν θελώ να εχω, ουτε με αστικες/φιλελευθερες αντιληψεις για οτιδηποτε, ουτε αντιληψεις που υποτιμουν και αποκρύπτουν την ταξικη καταπιεση η οποια ασφαλως ειναι παντα παρα πολυ σημαντική, ουτε με τραβηγμενους σεπερατισμους δαιφορων οι οποιοι μονο κακό κανουν στα κινηματα. Στο ατοπηματα του σεπερατισμου και της συστημικης ενσωματωσης ομως, μπορουν να υποπεσουν και άλλοι/ες.... Οχι μονο αυτοι και αυτες που παλευουν για το προσφυγικο, τα δικαιωματα των γυναικων ή των λοατ, αλλα και αυτοι που παλευεουν για το ταξικό ή για τον αντιιμπεριαλισμό. Γιατι σεπερατισμος ειναι να προτασεις μονο την παλη εναντια σε μια μορφη καταπιεσης, υποτιμωντας και απαξιωνωντας την παλη εναντια στις υπολοιπες. Ανεξαρτητα απο το ποια ειναι η μορφή αυτη καταπιεσης.

Προσθέστε περισσότερες πληροφορίες

To μέγιστο μέγεθος των αρχείων είναι 16ΜΒ. Επιτρέπονται όλες οι γνωστές καταλήξεις αρχείων εικόνας,ήχου, βίντεο. ΠΡΟΣΟΧΗ! Για να υπάρχει η δυνατότα embed ενός video πρέπει να είναι της μορφής mp4 ή ogg.

Νέο! Επιλέξτε ποιά εικόνα θα απεικονίζεται στην αρχή του σχόλιου.

Creative Commons License

Όλα τα περιεχόμενα αυτού του δικτυακού τόπου είναι ελεύθερα προς αντιγραφή, διανομή, προβολή και μεταποίηση, αρκεί να συνεχίσουν να διατίθενται, αυτά και τα παράγωγα έργα που πιθανώς προκύψουν, εξίσου ελεύθερα, υπό τους όρους της άδειας χρήσης Creative Commons Attribution-ShareAlike 4.0 International License