ΤΟ ΠΡΑΞΙΚΟΠΗΜΑ ΤΗΣ 21ΗΣ ΑΠΡΙΛΗ 1967 ΕΠΙΚΡΑΤΗΣΕ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΠΟΥΣΙΑ ΛΑΪΚΗΣ ΑΝΤΙΣΤΑΣΗΣ

Δεν έμεινε ΄Ελληνας που να μην ορκίζεται πως υπήρξε πολέμιος της δικτατορίας, έστω και…κατά φαντασία! Οι περισσότεροι μάλιστα εξαργύρωσαν και σε «εξωφρενικές τιμές» τις ανύπαρκτες αντιστασιακές μετοχές τους, ιδιαίτερα στο χώρο του ΠΑΣΟΚ και του ΚΚΕ, όντας οι περισσότεροι «άκαπνοι» ή απόντες από την αντιδικτατορική αντίσταση.

 

Σαν σήμερα το πραξικόπημα της 21ης Απριλίου 1967

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Την Ιστορία του πραξικοπήματος της 21ης Απρίλη 1967, επιχείρησαν να την καταγράψουν ανυπόστατες, ανεύθυνες και φυσικά μίσθαρνες ή στρατευμένες  πένες, κυρίως από την ελληνική βιομηχανία παραπληροφόρησης. Στο εγχείρημα αυτό, από την πτώση της Χούντας και για πολλά χρόνια μετά, πρωτοστατούσαν  οι «ναυαρχίδες» της κεντροαριστερής, καθεστωτικής, εμπορικής δημοσιογραφίας ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ και ΤΑ ΝΕΑ-ΤΟ ΒΗΜΑ. Τύποι σαν το Λιάνη, το Χαρδαβέλα, τον Κακαουνάκη, για να μείνουμε σ΄αυτούς τους χαρακτηριστικά αισχρούς, αντιπροσωπευτικούς εκπροσώπους του επονομαζόμενου (αδόκιμα)   αστικού Τύπου, που μεσουρανούσαν δημοσιογραφικά στα πρώτα αυτά  χρόνια της  λεγόμενης Μεταπολίτευσης, ασέλγησαν στην κυριολεξία πάνω στο σώμα της Ιστορίας  και ανέστησαν μια μυθ-ιστορία, σαν αυτές που μόνο  οι δημοσιογράφοι ξέρουν να στήνουν αναίσχυντα. Κι αυτή η μυθοπλασία-δημαγωγία-λαϊκισμός ήθελε, κυρίως,  έναν ολόκληρο λαό να αντιμάχεται τη χούντα και τους ΄Ελληνες πολιτικούς στο εξωτερικό ή το εσωτερικό,  να βρίσκονται στην πρώτη γραμμή της αντίστασης!

Βεβαίως,  τα χρόνια της δικτατορίας, αλλά και στα κατοπινά της Μεταπολίτευσης,   η έλλειψη της Ιστορικής δημοσιογραφίας, όπως και η απουσία της σε άλλες κορυφαίες ελληνικές και παγκόσμιες στιγμές, ήταν μια από τις βασικές αιτίες της «χάλκευσης»  μεγάλων σελίδων της σύγχρονης ελληνικής ιστορίας.  ΄Εμεινε, δυστυχώς, πολύς χώρος στα θρασίμια της παραπληροφόρησης να διαπράττουν  συνεχώς και αδιαλείπτως τερατώδεις κακοποιήσεις   στην πληροφορία, την είδηση, την ενημέρωση, αλλά πρωτίστως στην κριτική για  μια από τις σημαντικότερες ιστορικές περιόδους της σύγχρονης ελληνικής Ιστορίας, όπως ήταν η λεγόμενη 7ετία από τη μέρα που  οι «συνταγματάρχες» ,η εξουσία που διεθνώς αναγνωρίζεται ως χούντα,  επέβαλαν δικτατορία.

 Στο σημείο  αυτό είμαστε υποχρεωμένοι να διευκρινίσουμε πως  δικτατορίες και μάλιστα το  ίδιο σκληρές και ανάλγητες με τις στρατιωτικές, επιβάλουν στα δημοκρατικά λεγόμενα πολιτεύματα και οι πολιτικοί. Στην ουσία  η κακή ψήφος ,ως προϊόν δημαγωγίας, λαϊκισμού και  πελατειακής σχέσης  δεν είναι λιγότερο φονικό όπλο από τα τανκς στα χέρια μιας πολιτικής εξουσίας, που εκλέγεται  από τέτοια πλειοψηφική… μειοψηφία, για να κυβερνήσει (π.χ Από τα 10 εκατομμύρια των Ελλήνων ψηφοφόρων, προσέρχονται στις κάλπες συνήθως τα 6 κι απ΄αυτά, λιγότεροι από 2 εκατομμύρια ψηφοφόροι- «πελάτες», εκλέγουν την κυβέρνησή τους!) .

 Να σημειώσουμε εδώ επίσης πως οι ομάδες που ασκούν την εξουσία, είτε  είναι στρατιωτικές (με πραξικόπημα και κατάργηση άρθρων Συντάγματος) είτε πολιτικές (με διαδικασίες που ορίζουν κυρίως οι «ληστρικοί» εκλογικοί νόμοι και λιγότερο το Σύνταγμα), συμπεριφέρονται με το ίδιο σκληρό πρόσωπο ,χρησιμοποιούν δηλαδή τις ίδιες μεθόδους (συλλήψεις, φυλακίσεις, βασανισμούς κ.α) σε εκείνους που αμφισβητούν έμπρακτα τη νομιμότητά τους.  Οι διαφορές είναι ανεπαίσθητες. Σε μια στρατιωτική δικτατορία, ο κύκλος των αντικαθεστωτικών διευρύνεται και σε εκείνους, που εναντιώνονται  σ΄αυτή και χωρίς όπλα, απλώς επειδή δυσφορούν ή εκφράζονται δημόσια εναντίον της. Στις κοινοβουλευτικές δικτατορίες και ανάλογα την ανάγκη τήρησης   προσχημάτων από τα κόμματα που ασκούν την εξουσία, η εξόντωση των αντιπάλων περιορίζεται κυρίως σε εκείνους που επιδεικνύουν  δυναμικές,  αντιεξουσιαστικές συμπεριφορές.

Μετά τις απαραίτητες αυτές διευκρινίσεις, ας δούμε στα αναλυτικά-κριτικά  μεγέθη που μας επιτρέπει ένα κείμενο της ιστορικής δημοσιογραφίας σαν κι αυτό, κάποιες κορυφαίες και συνήθως λησμονημένες αλήθειες για τη δικτατορία της 21ης Απρίλη 1967.

 

  1. Στο πραξικόπημα δε συμμετείχε το σύνολο των κλάδων των Ε.Δ. Πολεμικό Ναυτικό και Πολεμική  Αεροπορία δεν είχαν καμιά συμμετοχή. Το κίνημα  των συνταγματαρχών του Στρατού Ξηράς , πέτυχε εκείνη τη νύχτα, επειδή  δεν υπήρξε ΚΑΜΙΑ μαζική ή έστω ολιγάριθμη  λαϊκή αντίσταση, ούτε ένοπλη ούτε ειρηνική.

  2. Με τους μισούς  οπαδούς ενός και μόνο κόμματος, και συγκεκριμένα της ΄Ενωσης Κέντρου του Γεωργίου Παπανδρέου στους δρόμους της Αθήνας , ακόμα και χωρίς όπλα, οι πραξικοπηματίες θα έχαναν τον μπούσουλα και δεν υπήρχε περίπτωση τα περιορισμένου αριθμού τανκς του Πατακού, να χτυπήσουν στο «ψαχνό». Αλλά κι αν το έκαναν, ακόμα και άοπλοι διαδηλωτές με πείσμα και αγωνιστικότητα, θα μπορούσαν να τα καταλάβουν.  Για όσους θα αμφισβητήσουν αυτή την πιθανότητα περιοριζόμαστε να θυμίσουμε α. την εξομολόγηση των ίδιων των πρωτεργατών του πραξικοπήματος, που υποστήριζαν σε όλους  τους τόνους, πως δεν ήταν τόσο η άψογη σχεδίαση και εκτέλεση του πραξικοπήματος που τους έδωσε τη νίκη, όσο, επειδή ο ελληνικός λαός είχε απαυδήσει από τους πολιτικούς και όλοι περίμεναν πώς και πώς ένα  «λοχία» να σώσει τη χώρα. β. Το τελευταίο πραξικόπημα στην Τουρκία που ήταν και καλύτερα οργανωμένο από εκείνο των Ελλήνων συνταγματαρχών, με συμμετοχή και των τριών κλάδων  των Ε.Δ, αλλά  και της αστυνομίας  και με καλύτερο, σύγχρονο οπλισμό, απέτυχε, επειδή ακριβώς ξεχύθηκε ο κόσμος στους δρόμους των μεγάλων πόλεων (και όχι μόνο οι οπαδοί του Ερντογάν), κατέλαβαν τα τανκς και συνέλαβαν πολλούς συνωμότες. ΄Ενα άοπλο στην ουσία  λαϊκό κίνημα, γονάτισε τα τανκς και τους πραξικοπηματίες.

  3. Την ίδια τακτική, την άνευ όρων παραίτηση, συνέχισε ο ελληνικός λαός στο σύνολό του και σ΄όλη τη διάρκεια της 7χρονης δικτατορίας. Και δεν ήταν απλά   ανοχή, αλλά υπο-στήριξη στους δικτάτορες. Ειδικά η ελληνική επαρχία και ο αγροτικός πληθυσμός για χρόνια όμνυαν στο όνομα του  αρχιπραξικοπηματία Γ.Παπαδόπουλου. Οι χουντικοί οπαδοί ήταν και πολυπληθείς όλα εκείνα τα χρόνια και δυναμικής παρουσίας στις φιέστες της χούντας. Βεβαίως, η συντριπτική πλειοψηφία εκείνων που  στήριζαν φανατικά τη Χούντα ήταν της παράταξης της Δεξιάς (ΕΡΕ),αλλά και η λεγόμενη «κινούμενη άμμος» των ψηφοφόρων που  εκινούντο από τη Δεξιά έως το Κέντρο.

  4. Η Δεξιά (ειδικά το παρακράτος) δημιούργησε το κλίμα (αντικομμουνιστικό), για να σχεδιαστεί και να επικρατήσει το πραξικόπημα. Το περίμεναν και το εύχονταν εκ βάθους καρδίας. Οπαδοί, αλλά και πολιτικοί. Η δικτατορία ήταν σαρξ εκ της σαρκός της Δεξιάς παράταξης.

  5. Το «παλάτι», ο τότε βασιλιάς Κωνσταντίνος, όχι μόνο δεν ήταν αντίθετος με τη δικτατορία, αλλά ο ίδιος προετοίμαζε το δικό του πραξικόπημα, με στρατηγούς. όμως. Επικεφαλής  βρισκόταν ο αρχηγό του ΓΕΣ αντιστράτηγος Σπαντιδάκης. Αυτή τη δικτατορία του βασιλιά επικροτούσαν και οι Αμερικανοί. ΄Ομως οι συνταγματάρχες τους πρόφτασαν και «έδεσαν» προς στιγμή τους στρατηγούς. ΄Οχι όμως και το βασιλιά, ο οποίος συμπαρατάχτηκε από την πρώτη στιγμή με τους πραξικοπηματίες και  όρκισε κυβέρνηση με πρωθυπουργό τον πρόεδρο του Αρείου Πάγου,τάχα για να αποφευχθεί η αιματοχυσία. Ψεύδος. Αν ο Κωνσταντίνος είχε κινηθεί τη νύχτα εκείνη, όταν  το πραξικόπημα δεν ειχε επικρατήσει οριστικά, θα τον ακολουθούσαν Ναυτικό και  Αεροπορία και φυσικά μεγάλο μέρος του στρατού (ο αντιχουντικός ταξίαρχος Ορέστης Βιδάλης θα μπορούσε   να κινητοποιήσει το Γ’ Σώμα Στρατού στη Θεσσαλονίκη).

  6. Ο Κωνσταντίνος Καραμανλής «έτριβε τα χέρια» του ασφαλής στο Παρίσι, και α. Καθησύχαζε τον Παν. Κανελλόπουλο, το Γεώργιο Παπανδρέου και τους αριστερούς πολτικούς πως δεν υπήρχε περίπτωση να κινηθεί ο στρατός.  β. Όταν επικράτησε το πραξικόπημα σιγοντάριζε και επιτηρούσε με τους δικούς του στην Αθήνα (Ευάγγελο Αβέρωφ και λοιπούς γεφυροποιούς) τη Χούντα, επειδή γνώριζε πολύ καλά πως η δικτατορία "δούλευε" γι΄αυτόν. Πρώτα γιατί  η Χούντα, αν και όταν έπεφτε, θα παρέδιδε στη Δεξιά και ποτέ στην Ε.Κ την εξουσία και ύστερα γιατί ο ίδιος ως αναμφισβήτητος ηγέτης της και…αντιστασιακός, αλλά  και ανανήψας από  ακροδεξιός σε Ευρωπαίο  Δεξιό, ήταν η εγγύηση της ομαλής μετάβασης στη Μεταπολίτευση. ΄Οπως ακριβώς και έγινε.

  7. Από το χώρο της εθνικόφρονος λεγόμενης παράταξης η πλειοψηφία υποστήριζε τη δικτατορία. Και ως την 13η Δεκέμβρη 1967,ημέρα του κινήματος του Κωνσταντίνου εναντίον της Χούντας, και οι βασιλικοί στήριζαν τους Χουντικούς. Με την αποτυχία του αντιπραξικοπήματος του βασιλιά και τη φυγή του «από χωρίου εις χωρίον», η μεν Δεξιά έμεινε αμετακίνητη στον Παπαδόπουλο, οι δε βασιλικοί οπαδοί, οι περισσότεροι αξιωματικοί του Ναυτικού και της Αεροπορίας, εξελίχθηκαν σε σιωπηρούς αντιστασιακούς.

  8. Στην εξέγερση των φοιτητών του Πολυτεχνείου, το  Νοέμβρη 1973, μοναδική πραγματική και κορυφαία, λαϊκή αντίσταση εναντίον της Χούντας, και πάλι δε συμμετείχε η πλειοψηφία του ελληνικού λαού. Τους εξεγερμένους φοιτητές ενίσχυσαν μόνο οι αγρότες από τα Μέγαρα, αλλά κι αυτοί για τους δικούς τους( μικροσυμφέροντος)  λόγους. Ο υπόλοιπος λαός και ειδικά οι ΄Ελληνες κομμουνιστές, όχι μόνο δε συμμετείχαν στον ξεσηκωμό του Πολυτεχνείου, αλλά το πολέμησαν , το υποτίμησαν και το αμαύρωσαν   με κάθε τρόπο.

  9. Κι ενώ δεν υπήρξε καμιά αντίσταση εναντίον της Χούντας (ελάχιστοι  ήταν οι πραγματικοί   αντιστασιακοί, που βασανίστηκαν βάρβαρα και μεταξύ αυτών οι κορυφαίοι ο Α. Παναγούλης, Σ. Μουστακλής, Δ. Οπρόπουλος, αλλά και άλλοι επώνυμοι και ανώνυμοι αριστεροί κυρίως), εν τούτοις  με την πτώση της Χούντας, αναπτύχθηκε μια  ανίερη  βιομηχανία παροχής αντιστασιακών περγαμηνών.  Δεν έμεινε ΄Ελληνας που να μην ορκίζεται πως υπήρξε πολέμιος της δικτατορίας, έστω και κατά φαντασία! Οι περισσότεροι μάλιστα  εξαργύρωσαν και σε «εξωφρενικές τιμές» τις  ανύπαρκτες αντιστασιακές μετοχές τους, ιδιαίτερα στο χώρο του ΠΑΣΟΚ και του ΚΚΕ, όντας οι περισσότεροι «άκαπνοι» ή  απόντες από την αντιδικτατορική αντίσταση.

  10. Ο αισχρότερος των τελευταίων Ελλήνων πολιτικών Κωνσταντίνος Καραμανλής,  ,ο αναγορευθείς από τη στρατευμένη πένα των συντηρητικών  κονδυλοφόρων σε …Εθνάρχη, όχι μόνο δεν τιμώρησε το σύνολο  των  πρωταγωνιστών και των συνεργατών   της Χούντα (και πώς να τιμωρήσεις τα παιδιά σου!), αλλά έσπευσε αμέσως μετά την καταδίκη  σε θάνατο να δώσει χάρη στους αρχιπραξικοπηματίες. ΄Αλλος κανείς δεν τιμωρήθηκε.  Ούτε καν οι βασανιστές. Η μοναδική τιμωρία που δεν ήταν θεσμική, υπήρξε εκείνη των εκτελέσεων των  βασανιστών από τα όπλα της Α17Νοέμβρη, η δράση της οποίας τα πρώτα χρόνια, είχε την αναγνώριση ενός μεγάλου τμήματος του ελληνικού λαού.

από @ 22/04/2017 4:34 πμ.


Ποιός ο ρόλος του Καραμανλή; H δεξιά ετοίμαζε πραξικόπιμα (ΕΡΕ) αλλά την πρόλαβαν οι Συνταγματάρχες;

από ΠΟΛΥΤΡΟΠΟΣ (Homo-Naturalis.gr) 22/04/2017 1:36 μμ.


1. Λίγες εβδομάδες μετά το πραξικόπημα, είχαν προγραμματιστεί οι  εκλογές,τις οποίες θα κέρδιζε "με τα τσαρούχια" ο Γεώργιος Παπανδρέου της Ε.Κ. Μια τέτοια νίκη ήταν η ταφόπλακα της πολιτικής καριέρας του αυτοεξόριστου (για ποιο λόγο;)  εις... Παρισίους Κωνσταντίνου Καραμανλή. Η δικτατορία για τους λόγους που εξηγήσαμε, ήταν η καλύτερη ευκαιρία για τον ιδρυτή  της ΕΡΕ να επανέθει εν καιρώ στο πολιτικό προσκήνιο. Αυτός είναι ο λόγος που αποκοίμιζε  ο ίδιος ο Καραμανλής και οι άνθρωποί του στην Ελλάδα τον πολιτικό κόσμο της χώρας πως δεν υπάρχει ο παραμικρός κίνδυνος να κινηθεί ο στρατός. Και η Δεξιά είχε το στρατό.΄Αρα ήξεραν από πρώτο χέρι τί συμβαίνει στο στράτευμα. Ο Γ. Παπανδρέου,ο Παν. Κανελλόπουλος (τον εκμεταλλεύτηκε κι αυτόν ο Κ.Καραμανλής) και οι αριστεροί πολιτικοί πέσανε στην παγίδα του Σερραίου πολιτικού και πιάστηκαν στην κυριολεξία στον ύπνο. Η μετέπειτα εξέλιξη των πραγμάτων έδειξε πως τα είχε σχεδιάσει πολύ καλά ο "κηπουρός της Φρειδερίκης". 

2. Το πραξικόπημα των στρατηγών το ετοίμαζε ο τότε βασιλιάς Κωνσταντίνος με τη σύμφωνη γνώμη των Αμερικανών. Φυσικά, ο καλύτερος σύμμαχος του παλατιού ήταν η Δεξιά.  Επικρατεί  η άποψη (και είναι πολύ ισχυρή)  πως οι αχυράνθρωποι του Κ.Καραμανλή στην Ελλάδα (Ε. Αβέρωφ) με καλές διασυνδέσεις στο στρατό Ξηράς, υποκίνησαν τους συνταγματάρχες να προφτάσουν τους στρατηγούς, δοθέντος πως α.  ο Κωνσταντίνος Καραμανλής τα είχε σπάσει με το παλάτι και ιδιαίτερα με τη Φρειδερίκη (και όχι τόσο για τα γεγονότα στο Λονδίνο).β. Οι Αμερικανοί είχαν μεγαλύτερη εμπιστοσύνη στο "θρόνο" και ελάχιστη έως καθόλου στον Κ. Καραμανλή. ΄Ηταν,επομένως,  καλύτερη εγγύηση οι συνταγματάρχες για το σχέδιο "παλινόρθωσης"  Κ.Καραμανλή υπό ανώμαλες πολιτικές συνθήκες.΄Οπως ακριβώς έγινε.  

από @νικόλας 22/04/2017 2:12 μμ.


συμφωνώ σε γενικές γραμμές με το κείμενο απλά μια παρατήρηση: δεν νομίζω ότι άοπλο κίνημα/κίνηση ενάντια στα τάνκς ή στους πραξικοπηματίες θα είχε κάποιο αποτέλεσμα.

από @ 22/04/2017 2:54 μμ.


Θα αναγνώριζες, αν ντρεπόσουνα ελάχιστα, ότι οι χούντες και τα όπλα δεν ανατρέπονται από άοπλους άμαχους, που γίνονται απλά κρέας για τα κανόνια. Ποτέ χούντα δεν ανατράπηκε από τον λαό, ανατράπηκε όταν τελείωσε η ισχύς της και δεν μπορούσε μόνη της να κρατήσει την εξουσία, οπότε τα πετάμε όλα στους επόμενους. Έτσι έπεσε η χούντα στην Ελλάδα, υπό την απειλή πολέμου με την Τουρκία, και κάπως έτσι έχει γίνει και με τις υπόλοιπες χούντες, αφού τα άφησαν όλα ίσωμα.

Μέσα σε μια βδομάδα η ελληνική χούντα μετρούσε 5.000 δολοφονηθέντες. Ποιος από αυτούς εννοείς ότι δεν αντιστάθηκε αρκετά, ως λαός, στη χούντα ώστε να την ανατρέψει από την πρώτη στιγμή; Και στην Ευρώπη απλά έκαναν κάποια αδιάφορα παράπονα, η χούντα ήταν εσωτερικό πρόβλημα της χώρας και κόφτε τον λαιμό σας.

Δυστυχώς, οι χούντες θα έπρεπε να αντιμετωπίζουν έναν ισάξιο ή ισχυρότερο αντίπαλο και όταν έχουν πάρει υπό τον έλεγχό τους τις ένοπλες δυνάμεις της χώρας, τότε οι άοπλοι δεν μπορούν τίποτα να κάνουν. Αυτό το απλό γεγονός έπρεπε να μπορείς να αναγνωρίζεις, πριν μιλήσεις για τη χούντα και τη δύναμη του λαού, που μόνο το 1973 με τη μεγάλη λαϊκή εξέγερση μέτρησε απλώς πάρα πολλούς νεκρούς, χώρια οι 5.000 της πρώτης βδομάδας και χώρια οι συλληφθέντες και βασανισθέντες τα επόμενα χρόνια. Αντίσταση υπήρχε, αλλά ήταν ουσιαστικά τίποτα.

από ΠΟΛΥΤΡΟΠΟΣ (Homo-Naturalis.gr) 22/04/2017 5:32 μμ.


΄Η μάλλο,ν αν δεν είχες τρικυμία  εν τω κρανίω,δε θα μετρούσες 5.000 νεκρούς στο πραξικόπημα μέσα σε μια...εβδομάδα!

Τώρα τί περιμένεις; Να ανοίξουμε  συζήτηση για τα κουφά που λες;  Ούτε να το σκέφτεσαι. 


Ο Καραμανλής δεν μπορούσε να τα βρει με το παλάτι και η όξυνση στη χώρα, μαζί με το πραξικόπημα των στρατηγών που ετοίμαζαν οι φερώνυμοι, οδήγησε τους συνταγματάρχες να κάνουν δικό τους, προλαβαίνοντάς τους.

5.000 νεκροί σε μια βδομάδα, διάβασε μαρτυρίες πολιτικών, αν τους βρίσκανε θα τους σκοτώνανε, εσύ κοντεύεις να πεις ότι είχαν όφελος και τα έκαναν πλακάκια.

Έτσι κάνει ο ΣΥΡΙΖΑ με την αμερικανική παγκόσμια χούντα τώρα. Επειδή δεν ξέρεις ή σκοπίμως θέλεις να διαστρεβλώσεις, λες ότι τα πραξικοπήματα είναι κανένα τυχαίο γεγονός της μέρας. Αν σκότωναν 5.000 σε μια βδομάδα σήμερα οι στρατιωτικοί, θα σου έλεγα αν θα ξανάνοιγες το στόμα σου να πεις το παραμικρό.

Και το 2012 χούντα λέγανε ότι είχανε, άμα θέλανε να κλέψουνε την ΕΕ και το ΔΝΤ όλοι συγχρονισμένα και να καίνε τις βουλές, το ξύλο που φάγανε ήταν λίγο, όπως και αποδείχθηκε. Ο ΣΥΡΙΖΑ αμέσως υπέπεσε στα ίδια σφάλματα.

Τα πλακάκια με τους Αμερικανούς κάνανε τους Έλληνες να υποστηρίζουν τους πολέμους τους σε Συρία και Τουρκία, στη Συρία δίνοντας βάσεις και κατανόηση στους βομβαρδισμούς από αυτές και στην Τουρκία υποστηρίζοντας ανοιχτά το πραξικόπημα ως έργο του Ερντογάν, κάτι που δείχνει και τις προθέσεις των παγκόσμιων αφεντικών, αφεντικών και των ελληνικών λαμόγιων, των Αμερικανών.

Τα λαμόγια ξεχνάνε ότι η Αμερική τους πούλησε και θα τους ξαναπουλήσει, εμάς δε μας νοιάζει γιατί είμαστε εχθροί αιώνιοι και των δύο, αλλά μεταξύ τους γρήγορα θα φάνε ο ένας τον άλλο, και δυστυχώς για αυτά τα λαμόγια δεν έχουν καν δόντια να μασήσουν και θα γίνουν τροφή, πάλι, των Αμερικανών. Σχέδιο από το 2015, απέτυχε παταγωδώς γιατί δρούμε και οι υπόλοιποι, όχι μόνα τους τα λαμόγια. Το 2009 η χώρα είχε διαλυθεί μέχρι να θυμηθούν τα λαμόγια ότι ξεπούλησαν τη χώρα που ούτε καν τους ανήκει και φυσικά να κάνουν οι Αμερικανοί τα πάντα για να διαλυθεί, με προβοκάτσιες και επεισόδια. Σήμερα, ακόμα και η φασιστερά την έκανε και κάνει τον γλυκούλη.

φ

από @ 22/04/2017 6:01 μμ.


ο τρουκικος λαος πως την ανετρεψε;

f

από ΠΟΛΥΤΡΟΠΟΣ (Homo-Naturalis.gr) 23/04/2017 12:18 μμ.


Τίποτα δεν πετυχαίνεις χωρίς αγώνα. Και ο Τούρκικος λαός πέτυχε με αίμα,να σταματήσει τα τανκς. Κάτι που δεν έκανε ο δικός μας λαός.

Τώρα,θα μου πεις ,βέβαια,και τί έγινε; ο Ερντογάν,δεν έχει επιβάλει μια στυγνή δικτατορία στη χώρα του; Δυστυχώς, ναι. Είναι αυτό που λέγαμε παραπάνω. Οι δικτατορίες είναι Χούντες, αλλά και...δημοκρατικές-κοινοβουλευτικές. Τις εκλέγει ο...λαός!

Γενικά,η εξουσία ,ανάλογα με το πώς   τη δια-χειρίζονται οι φορείς της ή είναι αυτή καθ΄αυτή δικτατορία ή εμπεριέχει τα περισσότερα από τα χαρακτηρηστικά  μιας στρατιωτικής ή άλλης  δικτατορίας.  

από @περαστικός 23/04/2017 2:46 μμ.


post image

διότι ο ..λαός έιχε αηδιάσει με τα τερτίπια και την φαυλότητα των πολιτκών!

Υπέρ ποιού να αντισταθεί;

Ο Λαός έκρινε ότι μια στρατιωτική κυβέρνηση ήταν η πλέον ανεκτή, δεν θα πώ κατάλληλη για την δεδομενη χρονική και ιστορική περίοδο, η οποία κατέληξε και αυτή να απαξιωθεί απο τους ίδιους τους πραξικοπηματίες.

Κατέρρευσε και κατέστρεψε και την Κυπρο.

Ποιοί ευθύνονται;

Οι πολιτικοί οι οποιοι πριν το 1967 ξιφουλκούσαν στην πλατη του ταλαίπωρου λαού όπως γίνεται και σήμερα με την διαφορα ότι σήμερα οι στρατιωτικοί έχουν χασει αίγλη και δυναμική, αφομοιωμένοι απο τους πολιτικούς και τις πολιτικές τους και κανουν ότι τους πεί ο εκάστοτε πολιτικός φορέας.

Αλήτες οι μέν κοπρίτες οι δέ.

5.000 νεκροί γραφει παραπάνω ενας συνομιλητής!

Ονόματα ........

η φωτογραφία απο το ευρωπαικό κοινοβούλιο όπου υπάρχουν γραμμένα τα ονόματα των πνιγμενων μεταναστων για να τα βλουν οι καρεκλοκένταυροι των Βρυξελών!

17.000 ονόματα!

Τα δικά σου 5.000 ποιά έιναι;;;;

 

 

 

Εικόνες:

από μπλαμπλας 23/04/2017 8:20 μμ.


Συμφωνώ με τα περισσότερα.Διαφωνώ σε δύο σημεία όμως. Α) 

"Την ίδια τακτική, την άνευ όρων παραίτηση, συνέχισε ο ελληνικός λαός στο σύνολό του και σ΄όλη τη διάρκεια της 7χρονης δικτατορίας. Και δεν ήταν απλά   ανοχή, αλλά υπο-στήριξη στους δικτάτορες."

Δεν ήταν το σύνολο του λαού, αλλά η πλειοψηφία. Υπήρχαν και οργανώσεις όπως ο "Ρήγας Φεραίος" η οποία από ένα σημείο και μετα άρχισε να μεγαλώνει και να κανει και δυναμικά χτυπήματα συμβολικού όμως περιεχομένου. Εντέλει εξαρθρώθηκε και διαλύθηκε απο τη Χούντα αλλά αφύπνισε συνειδήσεις και άφησε παρακαταθήκη.

Β) 

"Ο υπόλοιπος λαός και ειδικά οι ΄Ελληνες κομμουνιστές, όχι μόνο δε συμμετείχαν στον ξεσηκωμό του Πολυτεχνείου, αλλά το πολέμησαν , το υποτίμησαν και το αμαύρωσαν   με κάθε τρόπο."

Είναι αλήθεια ότι αρχικά η ΚΝΕ σαμποτάρισε την κατάληψη του Πολυτεχνείου αλλά οφείλουμε να σημειώσουμε ότι στη συνέχεια άλλαξε στάση και την υποστήριξε (υπό την πίεση των γεγονότων προφανώς)

Υ.Γ. Δεν ξεπλένεται ο ΣΥΡΙΖΑ (μελη του οποίου ήταν στο Ρήγα Φεραίο τότε) ούτε το ΚΚΕ απο τις σημερινές τους πράξεις. Το σχόλιο αφορά μόνο την ιστορική μνήμη.

 

φ

από @ 24/04/2017 5:28 μμ.


ξεχασες τον Ροβεσπιερο και τους αλλους; Δεν τους δινει το δικαιωμα να ειναι αστοι, εστω με τον τροπο τους.

από ΠΟΛΥΤΡΟΠΟΣ (Homo-Naturalis.gr) 24/04/2017 6:55 μμ.


1. Συμφωνώ. Διευκρινίζω απλά πως όταν αναφερόμαστε στο σύνολο,δεν ειναι κυριολεκτικό, υπονοούμε αυτό ακριβώς, την πλειοψηφία.

2. Το Ροβιεσπέρος (Ο "Στάλιν" της Γαλλικής επανάστασης),αλλά και  όλες τις  πράξεις των ιστορικών προσώπων (π.χ Πεισίστρατος,  εν προκειμένω) πρέπει να τις κρίνουμε αποστασιοποιημένοι από τη δική μας εποχή. Με ταξίδι στις δικές τους εποχές. Πράγμα  δύσκολο,ακόμα και  για τον ιστορικό,που έχει  "ειστήριο διαρκείας"  για τέτοια ταξίδια.

Προσθέστε περισσότερες πληροφορίες

To μέγιστο μέγεθος των αρχείων είναι 16ΜΒ. Επιτρέπονται όλες οι γνωστές καταλήξεις αρχείων εικόνας,ήχου, βίντεο. ΠΡΟΣΟΧΗ! Για να υπάρχει η δυνατότα embed ενός video πρέπει να είναι της μορφής mp4 ή ogg.

Νέο! Επιλέξτε ποιά εικόνα θα απεικονίζεται στην αρχή του σχόλιου.

Creative Commons License

Όλα τα περιεχόμενα αυτού του δικτυακού τόπου είναι ελεύθερα προς αντιγραφή, διανομή, προβολή και μεταποίηση, αρκεί να συνεχίσουν να διατίθενται, αυτά και τα παράγωγα έργα που πιθανώς προκύψουν, εξίσου ελεύθερα, υπό τους όρους της άδειας χρήσης Creative Commons Attribution-ShareAlike 4.0 International License