Αγώνας για να πληρωθούμε

 

Πριν περίπου ένα μήνα, τρεις καθαριστές και καθαρίστριες που δουλεύαμε στο ΙΚΑ Ζωγράφου για λογαριασμό του κ. Ι. Μουρτζή ξεκινήσαμε έναν αγώνα προκειμένου να πληρωθούμε τα δεδουλευμένα 4 μηνών. Μην χάφτοντας το παραμύθι ότι «δε σας πληρώνω γιατί δε με έχει πληρώσει το ΙΚΑ», ούτε και τις συνεχείς διαβεβαιώσεις ότι «όπου να ‘ναι θα πληρωθείτε», εμείς αποφασίσαμε κάνουμε καταγγελία στην επιθεώρηση εργασίας και να διεκδικήσουμε τα δεδουλευμένα, τα δώρα και τις άδειές μας. Από την πρώτη στιγμή που αρχίσαμε να ζητάμε από το αφεντικό να μας πληρώσει, αυτός ξεκίνησε να μας απειλεί: «αν δε συμμορφωθείτε, δεν πρόκειται να πληρωθείτε». Μάλιστα έφτασε ως το σημείο να απειλήσει μια από μας ότι «θα σε βρω και θα σου δείξω ποιός είμαι», «θα σε ξεκοιλιάσω» και άλλα τέτοια. Μαζί με τις απειλές ήρθαν και οι απολύσεις όσων προχώρησαν σε καταγγελία. Αρχικά, ο Μουρτζής απέλυσε την παραπάνω εργαζόμενη, κατηγορώντας την ότι αυτή κινεί τα νήματα, σε μια προσπάθεια να τρομοκρατήσει τόσο αυτήν όσο και τους υπόλοιπους. Στη συνέχεια, απολυθήκαμε άλλοι δύο εργαζόμενοι, καθώς δε μασήσαμε στις απειλές του και να κάναμε και εμείς καταγγελία στην επιθεώρηση εργασίας, μαζί με την πρώτη εργαζόμενη.

 

Σ’ αυτό τον αγώνα δεν ήμασταν μόνοι. Εξαρχής ήρθαμε σε επαφή και ζητήσαμε τη βοήθεια και τη συμπαράσταση του Σωματείου Εργαζομένων στην Καθαριότητα (ΣΕΡΚΑ). Το σωματείο στάθηκε δίπλα μας όταν κάναμε καταγγελία στην Επιθεώρηση Εργασίας, όταν το αφεντικό μας απειλούσε και μας απέλυε τηλεφωνικά – για να μας εξαπατήσει και να μας ωθήσει σε «οικειοθελή αποχώρηση» – όπως και στις δύο κινητοποιήσεις που κάναμε, την πρώτη στο ΙΚΑ Ζωγράφου και τη δεύτερη στα κεντρικά του ΙΚΑ, στην Ομόνοια. Και στις δύο αυτές κινητοποιήσεις είχαμε τη στήριξη συντρόφων από τον αντιεξουσιαστικό και τον αυτόνομο χώρο.

 

Στα κεντρικά του ΙΚΑ μιλήσαμε με τον διοικητή και τη γενική διευθύντρια, οι οποίοι μας είπαν πως το αφεντικό μας πληρώνεται κανονικά από το ΙΚΑ. Προσπαθώντας να μας καθησυχάσουν, μας υποσχέθηκαν ότι θα τον πιέσουν να μας πληρώσει, με την «απειλή» ότι σε αντίθετη περίπτωση θα τον κηρύξουν «έκπτωτο», δηλαδή θα ακυρώσουν την εργολαβία. Ωστόσο, εμείς που κινήσαμε την όλη διαδικασία δεν έχουμε πληρωθεί ακόμη, πράγμα που σημαίνει ότι όσα μας υποσχέθηκαν στο ΙΚΑ ήταν λόγια του αέρα. Βέβαια δεν θα μπορούσε να έχει γίνει κάτι διαφορετικό, καθώς το ΙΚΑ ήταν αυτό που έδωσε την εργολαβία στο Μουρτζή. Ακόμη και αν κάποιες φορές το ΙΚΑ φαίνεται να είναι σε σύγκρουση με τον εργολάβο, για δικούς τους λόγους, αυτό δεν σημαίνει ότι είναι φίλος μας ή ότι πρόκειται να μας υπερασπιστεί πραγματικά. Το αντίθετο.

 

Έτσι, συνεχίζοντας να διεκδικούμε τα δεδουλευμένα μας, πήγαμε την Τετάρτη 5 Απρίλη στα γραφεία της Επιθεώρησης Εργασίας στην Αγία Παρασκευή για να παραβρεθούμε στη διαδικασία της «Εργατικής Διαφοράς».  Το αφεντικό όχι μόνο δεν εμφανίστηκε όπως άλλωστε περιμέναμε αλλά δεν έκανε καν αυτό που κάνουν συνήθως τα αφεντικά. Δεν ζήτησε δηλαδή αναβολή ούτε έστειλε δικηγόρο να τον εκπροσωπήσει. Αντιθέτως, έστειλε ένα χαρτί στο οποίο έλεγε πως δεν επρόκειτο να παρευρεθεί στην εργατική διαφορά και παραδεχόμενος ότι μας χρωστάει τα δεδουλευμένα, μας είπε πως αν θέλουμε να τα πάρουμε να πάμε την υπόθεση δικαστικώς.   Αφου λοιπόν ο Μουρτζής  δεν κάνει πίσω και δεν μας πληρώνει αυτά που μας χρωστάει, εμείς είμαστε αποφασισμένοι να προχωρήσουμε τον αγώνα μας μέχρι τέλους, πηγαίνοντάς τον στα δικαστήρια.

 

Τέλος, μετά την εργατική διαφορά, το σωματείο πραγματοποίησε άλλη μία κινητοποίηση στο κεντρικό ΙΚΑ στην Ομόνοια, από όπου μας παρέπεμψαν στο ΙΚΑ Ζωγράφου, συνεχίζοντας το πινκ πονκ μεταξύ των ΙΚΑ σχετικά με το ποιος έχει την αρμοδιότητα να κηρύξει έκπτωτο τον Μουρτζή επειδή δε τηρεί τους όρους του διαγωνισμού, ένας εκ των οποίων είναι το να μας πληρώνει!

 

Τα ψέματα και οι εκβιασμοί του αφεντικού

 

Στην περίπτωση του ΙΚΑ Ζωγράφου, το αφεντικό χρησιμοποίησε διάφορα τεχνάσματα για να μας εξαπατήσει ώστε να μην διεκδικήσουμε αυτά που δικαιούμαστε. Αρχικά, υποστήριξε ότι το ΙΚΑ δεν τον πληρώνει, πράγμα που φυσικά είναι τεράστιο ψέμα. Το ΙΚΑ τον πληρώνει κανονικά. Η τελευταία απόδειξη πληρωμής από το ΙΚΑ που βρήκαμε στο διαδίκτυο (στο site «διαύγεια»), ήταν στις 8 Μάρτη! Ακόμη όμως και αν δε τον πλήρωνε το ΙΚΑ, ο κύριος Μουρτζής και η εταιρία του έχουν αρκετά λεφτά για να μας πληρώσουν όλους, καθώς έχει αναλάβει 17 κτίρια σε όλη την Ελλάδα. Μάλιστα, για να πάρει οποιοδήποτε έργο σε δημόσιο διαγωνισμό, ο κ. Μουρτζής πρέπει να αποδείξει ότι η εταιρία του διαθέτει αρκετό κεφάλαιο, ώστε να μπορεί να συνεχίσει το έργο χωρίς κωλύματα, και φυσικά να μπορεί να πληρώνει τους εργαζομένους του δίχως καθυστερήσεις. Στην τελική, σιγά τα πολλά λεφτά που μας δίνει. Επίσης, εκτός από εταιρία καθαρισμού, διαθέτει και εταιρία σεκιούριτι, ενώ ο αδερφός του, που μοίρασε πολλές απειλές, έχει και αυτός δική του εταιρία. Βέβαια, ακόμη και αν το ΙΚΑ δεν τον πλήρωνε, ακόμη και αν δεν είχε πραγματικά να μας πληρώσει, εμείς και πάλι θα ζητούσαμε τα λεφτά μας, γιατί και τα δικαιούμαστε και τα χρειαζόμαστε για να καλύψουμε τα έξοδά μας.

 

Πέραν την εξαπάτησης, ο κ. Μουρτζής χρησιμοποίησε επανειλημμένα και την τρομοκρατία. Πριν ξεκινήσουμε να διεκδικούμε την πληρωμή των δεδουλευμένων, είχαν εμφανιστεί επανειλημμένα στο χώρο που δουλεύαμε μπράβοι ως συνοδοί του αφεντικού, προκειμένου να μας κάνει να φοβηθούμε. Επίσης, ενώ δεν είχαμε πληρωθεί για μήνες, κάθε μήνα μας υποχρέωνε να υπογράψουμε χαρτιά που έλεγαν ότι είχαμε πληρωθεί μετρητοίς και ότι δεν είχαμε καμία απαίτηση από την εταιρία. Αυτό γινόταν προκειμένου να σιγουρευτεί ότι θα ήταν καλυμμένος σε περίπτωση που εμείς τρέχαμε νομικά το θέμα με τα χρωστούμενα. Από ένα σημείο και έπειτα, βέβαια, εμείς δεν υπογράφαμε αυτά τα χαρτιά. Τέλος, αξίζει να πούμε ότι σ’ όλη αυτή την ιστορία, η επόπτρια έπαιξε ένα πολύ βρώμικο ρόλο, πιέζοντάς μας να υπογράφουμε χαρτιά ότι τάχα είχαμε πληρωθεί, λέγοντας ότι «έτσι γίνονται τα πράγματα παντού» και απειλώντας μας ότι σε διαφορετική περίπτωση δε θα πληρωνόμασταν ποτέ. Επίσης, ενώ μια εργαζόμενη δεν είχε απολυθεί επίσημα, αυτή – όπως και  υπάλληλοι του ΙΚΑ – προσπάθησε να της απαγορεύσει να βρίσκεται στο χώρο της δουλειάς. Όπως ήταν φυσικό από της θέση της ως ανωτέρου μας, λειτούργησε ως τσιράκι του αφεντικού. Αυτή μάλιστα ποτέ δεν χρειάστηκε να υπογράψει ψεύτικα χαρτιά πληρωμής και τα λεφτά της τα έπαιρνε κανονικά μέσω τράπεζας.

 

Επαφή με τους εργαζομένους και ευρύτερα

 

Αποφασίσαμε να έρθουμε σε επαφή με τους-τις εργαζομένους-ες του ΙΚΑ ζωγράφου όπως και στην συνέχεια με το ΙΚΑ μεταξουργείου, καθώς μάθαμε ότι και αυτοί-ες δουλεύουν για τον ίδιο εργοδότη και ότι και αυτοί-ες είναι απλήρωτοι-ες για το ίδιο σχεδόν χρονικό διάστημα. Την Δευτέρα λοιπόν 3/4 πραγματοποιήσαμε παρέμβαση στο ΙΚΑ μεταξουργείου στην οποία μοιράσαμε κείμενα μιλήσαμε με τους/τις καθαριστές-ριες οι οποίοι μας πληροφόρησαν ότι ήταν απλήρωτοι-ες και βίωναν την ίδια εργοδοτική τρομοκρατία. Μοιραστήκαμε τις εμπειρίες από τον δικό μας αγώνα και την στρατηγική που ακολουθούμε και πολλοί-ες από αυτούς εξέφρασαν την διάθεση τους να αγωνιστούν μαζί μας για την διεκδίκηση των μισθών. Ένας από αυτούς μάλιστα, αποφάσισε να κάνει και εκείνος καταγγελία στην Επιθεώρηση Εργασίας μετά τη παρέμβαση μας και έκτοτε τρέχει μαζί μας τον αγώνα αυτό. Ακόμα, οι ίδιοι-ες μας ενημέρωσαν ότι είχαν σκοπό να κάνουν στάση εργασίας την ίδια στιγμή που καταφτάναμε και ότι η κατάσταση και για αυτούς-ες ήταν στο απροχώρητο. Μας έδωσαν χρήσιμες πληροφορίες για την κατάσταση που επικρατεί και στα υπόλοιπα έργα τα οποία διαχειρίζεται ο Μουρτζής και μας πληροφόρησαν ότι το εν λογω αφεντικό έχει στην διάθεση του άλλους-ες 500 εργαζομένους ,υπό το ίδιο καθεστώς τρομοκρατίας, καθώς και το που θα βρούμε κάποιους από αυτούς. Εμείς, συνεχίζουμε τις παρεμβάσεις μας στα έργα αυτά, στην προσπάθεια μας να βρίσκουμε και άλλους/ες εργαζομένους/ες ώστε και εμείς να γινόμαστε περισσότεροι/ες  και όσοι/ες εργάζονται ακόμη για τον ίδιο εργολάβο να μην είναι μόνοι/ες σε περίπτωση που αποφασίσουν να διεκδικήσουν τα δεδουλευμένα.

 

 

Να μη συνηθίσουμε στο φόβο

 

Ο αγώνας μας, βέβαια, δεν γίνεται μόνο για τα δεδουλευμένα, αλλά και για να σπάσουμε την τρομοκρατία του αφεντικού. Μπορούμε να πούμε ότι αυτό το καταφέραμε σε κάποιο βαθμό. Όταν ξεκινήσαμε να ρωτάμε πότε θα πληρωθούμε, το αφεντικό ζητούσε να μάθει αν βρισκόμασταν μετά τη δουλειά και συζητούσαμε μεταξύ μας, όπως και το ποιος μας «υποκινεί». Αυτό δείχνει ότι και η παραμικρή αντίσταση αρκεί για να του προκαλέσει ταραχή. Επίσης, η απόφασή του να πληρώσει τους (υπόλοιπους) εργαζόμενους/ες που επέλεξαν τη ρουφιανιά και όχι τον αγώνα, δείχνει δύο πράγματα. Πρώτον, ότι «λεφτά υπάρχουν» και, δεύτερον, ότι αν δεν κινητοποιηθείς, δεν πρόκειται να πληρωθείς. Είμαστε σίγουροι ότι αν δεν είχαν προηγηθεί οι δικές μας κινήσεις, τότε ούτε οι ρουφιάνοι θα είχαν ποτέ πληρωθεί. Αυτό αποδεικνύεται άλλωστε και από το γεγονός ότι δεν έχει πληρώσει κανέναν εργαζόμενο σε κανένα άλλο κτίριο παρα μόνο τους 3 ρουφιάνους στο ικα που εργαζόμασταν εμείς. Το μήνυμα είναι σαφές: «Σκάστε, άμα θέλετε να πληρωθείτε». Πότε; Μα βέβαια όποτε γουστάρει ο κ. Μουρτζής.

 

Εμείς επιλέξαμε να κάνουμε καταγγελία στην επιθεώρηση εργασίας, δείχνοντας ότι δεν μασάμε στις απειλές και την τρομοκρατία. Ωστόσο, δεν έχουμε την ψευδαίσθηση ότι θεσμοί όπως η επιθεώρηση εργασίας είναι προς το συμφέρον μας. Παρόλο που  η «εργατική διαφορά» βγήκε υπέρ μας το αφεντικό λέει πως δε θα μας πληρώσει και αν θέλουμε να  πάμε την ιστορία στα δικαστήρια. Και αυτό σκοπεύουμε να κάνουμε ούτως ή άλλως. Πιστεύουμε, μάλιστα, ότι ο κ. Μουρτζής ποντάρει ότι μέχρι να πάει η υπόθεση στα δικαστήρια, εμείς θα έχουμε λυγίσει είτε λόγω αφραγκίας, είτε λόγω απειλών. Σκέφτεται: εγώ έχω μπράβους, δικηγόρους και λεφτά για τα δικαστήρια,, ενώ αυτοί δεν έχουν τίποτα. Αυτοί είναι κάτι κακομοίρηδες, κάτι αναλώσιμοι που παίρνουν 200 ευρώ το μήνα.

 

Όμως εμείς ούτε κακομοίρηδες είμαστε, ούτε και πρόκειται να κάνουμε πίσω στην τρομοκρατία του κ. Μουρτζή. Με όπλα την αλληλεγγύη και την οργάνωση θα συνεχίσουμε να παλεύουμε για αυτά που δικαιούμαστε. Η δύναμή μας, βέβαια, δεν βρίσκεται ούτε στην επιθεώρηση εργασίας ούτε και στα δικαστήρια. Αυτά υπάρχουν για να εξυπηρετούν τα αφεντικά. Η δύναμή μας βρίσκεται στην ικανότητά μας να οργανώνουμε συλλογικούς αγώνες και να μένουμε ενωμένοι μπροστά στις απειλές των αφεντικών.

Στα πλαίσια της συνέχισης του αγώνα μας αποφασίσαμε να κάνουμε μία εκ νέου παρέμβαση στο ΙΚΑ Ζωγράφου απαιτώντας να βγει ο εργολάβος έκπτωτος όχι με το σκεπτικό ότι μετά από αυτόν θα έρθει κάποιο καλύτερο αφεντικό (δεν έχουμε τέτοιες ψευδαισθήσεις) αλλά θέλοντας να διεκδικήσουμε τα δεδουλευμένα μας (το ΙΚΑ υποχρεούται να μας πληρώσει εκείνο σε περίπτωση που ο εργολάβος κυρηχθεί έκπτωτος μετά από απόδειξη πως δεν τηρεί τους όρους του διαγωνισμού).

 

 

ΤΡΟΜΟΚΡΑΤΙΑ ΕΙΝΑΙ Η ΜΙΣΘΩΤΗ ΣΚΛΑΒΙΑ

ΚΑΜΙΑ ΕΙΡΗΝΗ ΜΕ ΤΑ ΑΦΕΝΤΙΚΑ

 

 

ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΛΥΨΗ ΤΩΝ ΔΙΚΑΣΤΙΚΩΝ ΕΞΟΔΩΝ ΤΩΝ ΑΠΛΗΡΩΤΩΝ ΚΑΘΑΡΙΣΤΩΝ/ΡΙΩΝ ΙΚΑ ΣΥΝΔΙΟΡΓΑΝΩΝΟΥΜΕ:

- ΣΥΛΛΟΓΙΚΗ ΚΟΥΖΙΝΑ ΣΤΙΣ 9/5 ΣΤΙΣ 15.00 ΜΕ ΤΗΝ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΚΑΤΟΙΚΩΝ ΚΑΙΣΑΡΙΑΝΗΣ ΣΤΟ ΣΤΕΚΙ ΤΕΤΡΑΓΩΝΟ (ΝΕΑΣ ΕΦΕΣΣΟΥ 4)

-ΡΕΜΠΕΤΙΚΟ ΓΛΕΝΤΙ ΚΑΙ ΣΥΛΛΟΓΙΚΗ ΚΟΥΖΙΝΑ ΣΤΙΣ 14/5 ΣΤΙΣ 16.00 ΣΤΟΝ ΚΑΤΕΙΛΗΜΜΕΝΟ ΚΟΙΝΩΝΙΚΟ ΧΩΡΟ ΤΟΥ COMMON MULTIPLE ΣΤΙΣ ΦΟΙΤΗΤΙΚΕΣ ΕΣΤΙΕΣ (ΟΥΛΟΦ ΠΑΛΜΕ2, ΙΛΙΣΙΑ)

-ΡΕΜΠΕΤΙΚΟ ΓΛΕΝΤΙ ΣΤΙΣ 26/5 ΣΤΙΣ 14.00 ΜΕ ΤΟ ΑΥΤΟΝΟΜΟ ΣΧΗΜΑ ΗΛΕΚΤΡΟΛΟΓΩΝ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΚΑΙ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΥΠΟΛΟΓΙΣΤΩΝ (ΑΣΗΜΜΥ) ΣΤΟ ΚΑΤΕΙΛΗΜΜΕΝΟ ΚΤΙΡΙΟ ΠΑΠΑΣΩΤΗΡΙΟΥ ΣΤΗΝ ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΠΛΑΤΕΙΑ ΤΗΣ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟΥΠΟΛΗΣ

 

 

 

 

O σχολιασμός έχει απενεργοποιηθεί.

Creative Commons License

Όλα τα περιεχόμενα αυτού του δικτυακού τόπου είναι ελεύθερα προς αντιγραφή, διανομή, προβολή και μεταποίηση, αρκεί να συνεχίσουν να διατίθενται, αυτά και τα παράγωγα έργα που πιθανώς προκύψουν, εξίσου ελεύθερα, υπό τους όρους της άδειας χρήσης Creative Commons Attribution-ShareAlike 4.0 International License