post image

Мамаша Кураж

 

Η Βενεζουέλα, που κάποτε θεωρείτο η πιο πλούσια χώρα της λατινικής Αμερικής μιας και έχει περισσότερο πετρέλαιο από την Σαουδική Αραβία, βιώνει εδώ και καιρό ελλείψεις ειδών πρώτης ανάγκης και φαρμάκων, εξαιρετικά υψηλό πληθωρισμό (περίπου 720%), 25% ανεργία, καθημερινές διακοπές ρεύματος.

 

Η μονοπαραγωγή μαύρου χρυσού οδήγησε στην εγκατάλειψη των ντόπιων παραγωγών και επέβαλε τις εισαγωγές.  Η χώρα ειδικεύτηκε στην εξόρυξη και εξαγωγή ακαθάριστου πετρελαίου, με ελάχιστες εγκαταστάσεις διύλισης, η οποία γίνεται ως επί το πλείστον στο εξωτερικό. Σήμερα, η χώρα πληρώνει το βάρος της μείωσης των τιμών του πετρελαίου και την απόλυτη εξάρτηση της από τους υδρογονάνθρακες.  Σε αυτό, προστίθενται οι κακές κρατικές επενδύσεις, η οξύ διαφθορά και η έντονη ξηρασία, ως συνέπεια του κλιματικού φαινομένου Ελ Νίνιο.

 

Οι πορείες είναι καθημερινότητα. Κάποιοι διαδηλωτές αποφάσισαν λοιπόν να προσθέσουν στις πέτρες και στις βόμβες μολότοφ, ένα καινούργιο όπλο το οποίο ονομάζουν « βόμβα πούπουτοφ» ή «κοκτέιλ πούπουτοφ» .  Οι διαδηλωτές αναρτούν: «Αυτοί με δακρυγόνα, εμείς με περιττώματα» (ζώων και ανθρώπων).

 

Τα κοινωνικά δίκτυα και τα καθεστωτικά μέσα προβάλουν αυτή την σκατολογία με γαργαλιστικές λεπτομερείς, ενώ ο Μάριο Σίλβα, παρουσιαστής της προ- κυβερνητικής τηλεόρασης δηλώνει «η χρήση κοπράνων δεν είναι μόνο μια χειρονομία απελπισίας αλλά και τρέλας »

 

Όμως ο αγώνας στην Βενεζουέλα δεν είναι αυτό των δεξιών παρατάξεων, υποκινούμενα από ντόπια και ξένα συμφέροντα που θα ήθελαν να βάλουν χέρι στο φυσικό πλούτο της χώρας.  Ας διαβάσουμε το δελτίο της αναρχικής ομάδας «Gargantas Libertarias» που, στις 12 Απριλίου, εξηγούσε τι διακυβεύεται ακριβώς στην Βενεζουέλα.

 

«Επί του παρόντος, η Βενεζουέλα ζει μία από τις χειρότερες κρίσεις στην ιστορία, όπου ως συνήθως ο λαός έχει πέσει θύμα κουκλοπαικτών που παίζουν με τις συνθήκες διαβίωσης του και με την επιβίωση του.

 

Ως αναρχικοί της περιοχή της Βενεζουέλας έπρεπε να τοποθετηθούμε.

 

1. Απορρίπτουμε την εφαρμογή της Δημοκρατικής Διαμερικανικής Χάρτας και υποστηρίζουμε ότι ο μηχανισμός που εσωκλείει επιτρέπει στις χώρες που παραβιάζουν τα Ανθρώπινα Δικαιώματα, αυταρχικά και διεφθαρμένα, οι ίδιες να καταδικάζουν τις όμοιες τις.  Παράδειγμα, η χώρα των ομαδικών τάφων, δηλαδή η μεξικανική κυβέρνηση που σήμερα διαχειρίζεται ο Peña Nieto ή η κυβέρνηση της Χιλής, ειδική στην καταστολή διαδηλώσεων των Μαπούτσε, ή η αργεντίνικη κυβέρνηση που παραβιάζει τα εργασιακά δικαιώματα ή οι Ηνωμένες Πολιτείες… θα αποφασίζουν για μας και θα διαιωνίζουν την κρατική δομή.

 

Ως αναρχικοί βλέπουμε ότι ιστορικά αυτό δεν σημαίνει μια σημαντική αλλαγή στην πολιτική πέραν από την αλλαγή του ηγέτη.  Η Χάρτα δεν καταργεί τις κατασταλτικές δυνάμεις και δεν εξαλείφει τον καπιταλισμό. Σε αυτήν δεν αντικατοπτρίζονται τα κοινωνικά προβλήματα.  Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι  ότι δεν καταδικάζει το εξορυκτικό τόξο της περιοχής Ορινόκο (ΑΜΟ) όπου γίνεται ανοιχτή εξόρυξη σε 12% της επικράτειας, η οποία είναι πλούσια σε βιοποικιλότητα, γεμάτη ιστορία πάλης και ρίζες πολλών αυτοχθόνων πληθυσμών. Μας ανησυχεί το γεγονός ότι, πέρα από τα επιχειρήματα του ενός ή του άλλου, δεν είναι σαφή τα όρια στα οποία υπόκεινται η χώρα και έτσι, η διεθνής κοινότητα μπορεί να στηριχθεί σε αυτήν για στρατιωτική επέμβαση. Η Βενεζουέλα θα ήταν επισήμως καταδικασμένη σε διεθνές επίπεδο και αυτό θα δημιουργούσε μια σειρά μη συμβατικών σχέσεων, σε συνδυασμό με τα προβλήματα που ήδη υπάρχουν όπως ελλείψεις, υψηλό κόστος ζωής, ατιμωρησία, ρύπανση των υδάτων και άλλων.

 

Η κυβέρνηση της Βενεζουέλας παραβιάζει τα Ανθρώπινα Δικαιώματα πολύ καιρό τώρα και αυτό δεν εμπόδισε τις πολυεθνικές να καρπωθούν υπέρογκα κέρδη, αφού το ενδιαφέρον τους δεν εστιάζεται στην συνταγματικότητα αλλά στην ανάπτυξη των εξορυκτικών σχεδίων τους, ακόμη και παραβιάζοντας την αστική τους νομοθεσία, αποδεικνύοντας ότι η δημοκρατική και νομική τους ηθική δεν είναι παρά μια πλάνη. Εδώ πέφτουν οι μάσκες του κράτους και του καπιταλισμού.

Όσο αφορά την εφαρμογή της Χάρτας, πώς θα είναι διεθνικές σχέσεις με τη νέα εθνική κυβέρνηση; Είμαστε σίγουροι ότι θα συνεχίσουν να ισχύουν οι συμφωνίες; Το παραδειγμα της εφαρμογής της πρώτης Χάρτας στην ιστορία, με επικεφαλής τον Αλεχάνδρο Τολέντο ενάντια στη δικτατορία Φουτζιμορίστα είχε ως εξέλιξη να εγκαταλειφτεί και να συνεχιστεί το IIRSA, υπογεγραμμένο από τον Φουτζιμόρι! Επίσης υπογράφτηκαν νέες συμφωνίες με διεθνείς μεταλλευτικές εταιρίες, απαλλάσσοντας τις από φόρους και καταστέλλοντας τους αγρότες όταν ξελακωνόντουσαν.


2. Η θέση μας κατά της Δημοκρατικής Χάρτας δεν σημαίνει ότι υποστηρίζουμε τη σημερινή κυβέρνηση, θεωρούμε ότι το κυβερνών κόμμα (M.U.D.*) και άλλα πολιτικά κόμματα έχουν το ίδιο υπόβαθρο αν και ο λόγος τους είναι άλλοτε προοδευτικός ή άλλοτε αναπτυξιακός.  Στην ουσία δεν έχουν καμία αυτόνομη  εναλλακτική λύση ενάντια στον καπιταλισμό και, κατά συνέπεια, στην εντατική εξόρυξη.  Οι περισσότεροι προστατεύουν τους καταστολείς, δικαιολογούν τον μιλιταρισμό, την πελατειακή πολιτική και θεωρούν ότι οι πληρωμές του εξωτερικού χρέους έχουν προτεραιότητα, χωρίς να νοιάζονται εάν το κύριο πρόβλημα είναι η ακραία φτώχεια και η υποταγή του πληθυσμού.


Ως ιδεώδη, ο αναρχισμός απορρίπτει το κράτος σε όλες τις μορφές του, χωρίς εξαίρεση, δεν υπόκειται σε ότι επιβάλλονται από τις δομές εξουσίας στον πληθυσμό. Βλέπει την δημοκρατία ως μια μορφή καπιταλισμού, που είναι να πουλήσει το καλύτερο προϊόν, το οποίο στην συγκεκριμένη περίπτωση θα είναι ο «καλύτερος αρχηγός », έτσι ώστε οι άνθρωποι να αγοράζουν... δηλαδή να ψηφίζουν πρόθυμα και να πληρώνουν το μισθό του.


3. Ως αναρχικοί υποστηρίζουμε την υλοποίηση μιας Ομοσπονδίας Αυτόνομων Κοινοτήτων της οποίας ο στόχος θα είναι μια οριζόντια κοινωνία χωρίς εξαναγκασμό, αυτόνομη και ανεξάρτητη, εμπνεόμενη από την καθημερινή ζωή δίπλα στα κοινωνικά κινήματα που συγκρούονται κατά των δομών εξουσίας και οργανώνουν λαϊκές διαδηλώσεις που απαιτούν τα δικαιώματα των περιθωριοποιημένων και καταπιεσμένων τάξεων.

 

Η ανακοίνωση μεταφράστηκε από το

https://noticiasyanarquia.blogspot.com.au/2017/04/venezuela-anarquistas-se-pronuncian.html?m=1

 

N.d.T. : MUD (Mesa de la Unidad Democrática = Τραπέζι Δημοκρατικής Ενότητας) είναι δεξιό κόμμα με φιλελεύθερους και Χριστιανό-Δημοκράτες)

 

Εικόνες:

Προσθέστε περισσότερες πληροφορίες

To μέγιστο μέγεθος των αρχείων είναι 16ΜΒ. Επιτρέπονται όλες οι γνωστές καταλήξεις αρχείων εικόνας,ήχου, βίντεο. ΠΡΟΣΟΧΗ! Για να υπάρχει η δυνατότα embed ενός video πρέπει να είναι της μορφής mp4 ή ogg.

Νέο! Επιλέξτε ποιά εικόνα θα απεικονίζεται στην αρχή του σχόλιου.

Creative Commons License

Όλα τα περιεχόμενα αυτού του δικτυακού τόπου είναι ελεύθερα προς αντιγραφή, διανομή, προβολή και μεταποίηση, αρκεί να συνεχίσουν να διατίθενται, αυτά και τα παράγωγα έργα που πιθανώς προκύψουν, εξίσου ελεύθερα, υπό τους όρους της άδειας χρήσης Creative Commons Attribution-ShareAlike 4.0 International License