"ΡΟΥΜΑΝΟΙ,ΦΑΤΕ ΤΗ ΣΚΟΝΗ ΜΑΣ"

Το έλεγε η αρχαία σοφία. ΄Οποιος διαπράττει ΄Υβριν τιμωρείται. Και οι ΄Ελληνες διέπραξαν δεινή ΄Υβριν τα τελευταία χρόνια. Και μέσα κι έξω από τη χώρα. Αλαζονεία, οίηση, επίδειξη, ψευτομαγκιά. Σήμερα οι ΄Ελληνες μετανάστες ψάχνουν στις ξένες αγορές δουλειές του ποδαριού για ένα κομμάτι ψωμί . ΄Οπως κάνανε οι Ρουμάνοι 25 τόσα χρόνια πριν.

1995. Οι ανάγκες της  έρευνας για τη διδακτορική μου διατριβή  με θέμα  τους Βλάχους της  Βαλκανικής με φέρνουν  στην κοιτίδα του βλαχισμού, τη Ρουμανία. Έκτοτε,  θα μείνω καιρό στο  Βουκουρέστι και θα επισκεφτώ πολλές φορές την Τρανσυλβανία , την ιστορική Βλαχία και την παραθαλάσια Κωνστάντζα.

΄Ηθελα δεν ήθελα, σε εκείνη την αναγκαστική  διαμονή  εδώ και τη συνύπαρξη-αφομοίωση με την τοπική κοινωνία, είδα και έμαθα πολλά σε μια χώρα που μόλις  6 χρόνια πριν είχε  περάσει στον…παράδεισο του καπιταλισμού και οι Ρουμάνοι, ζαλισμένοι από την αλλαγή του συστήματος,  προσπαθούσαν να συνέλθουν, να καταλάβουν τί έγινε.  Γιατί ο Ιλιέσκου εκτέλεσε  το ζεύγος Τσαουσέσκου σαν σκυλιά, την ίδια ώρα που σε άλλες «ανατολικές» χώρες ,σκληρές, σταλινικές, δεν πείραξαν ούτε τρίχα από τους   κομμουνιστές ηγέτες .Πάλευαν οι άμοιροι, το διαπίστωνες κάθε στιγμή,   να προσαρμοστούν στη νέα τάξη πραγμάτων, να ανακαλύψουν το νέο άγνωστο κόσμο  που ξεδιπλωνόταν μπροστά τους.

Είχαν συνηθίσει τόσες δεκαετίες  στην ασφάλεια, τουλάχιστον  στέγης και τροφής και στην εξασφάλιση των  στοιχειωδών παροχών του καθεστώτος   Τσαουσέσκου, που πολλά χρόνια πριν (μαζί με την Τσεχοσλοβακία και την Γιουγκοσλαβία)  είχε εγκαταλείψει  το σταλινισμό, αλλά και το απολυταρχικό,  σοβιετικό μοντέλο εξουσίας. Και το σημαντικότερο, μοναδικό παγκόσμιο φαινόμενο, η Ρουμανία ήταν η πρώτη χώρα από τις δύο παγκοσμίως ( η δεύτερη ήταν η Λιβύη του Καντάφι),που δε χρωστούσε δολάριο τσακιστό σε κανένα.  Μηδενικό το χρέος που άφησε ο   δολοφονημένος από το ….σοσιαλιστικό καθεστώς Ιλιέσκου, Νικολάι Τσαουσέσκου.

Ο φόβος ,ή ανασφάλεια, αλλά και η ελπίδα, η προσδοκία  για καλύτερες ημέρες, κυριαρχούσαν μεταξύ των ανθρώπων  εκείνη τη μεταβατική περίοδο . Εύκολα  και σε κάθε βήμα διέκρινε κανείς στα μάτια  των Ρουμάνων την έκπληξη για τη νέα   φιλελεύθερη μορφή εξουσίας που πειραματίζονταν, την αγωνία για το αύριο, αλλά και τη διάθεση να το παλέψουν, να βγουν από τη δεινή φτώχεια και τη μιζέρια, που τους έδερνε.

Την ίδια εποχή, η Ελλάδα ζούσε στους δικούς της τρελούς  ρυθμούς. Οι …πλούσιοι ΄Ελληνες, ως «οι μωρές παρθένες» του Ευαγγελίου, ζούσαν  τη δική τους παραφροσύνη, αφημένοι, σαν τα  τζιτζίκια του μύθου   στο αχαλίνωτο γλεντοκόπι  τους . Οι δημαγωγικές κυβερνήσεις, τόσο της Δεξιάς όσο και του Αριστερόστροφου  ΠΑΣΟΚ, τάιζαν πλουσιοπάροχα   τη «γαλάζια και την πράσινη ακρίδα» με  το ζεστό χρήμα των δανεικών.

Οι Ρουμάνοι βλέπανε τους ΄Ελληνες  και τρίβανε τα μάτια τους. Κι ας μην είχαν επισκεφτεί ποτέ την Ελλάδα,  για να δουν το ξέφρενο πανηγύρι που είχανε στήσει εδώ οι άφρονες δικοί μας με το  ευρωπαϊκό, δανεικό χρήμα.

Δε χρειαζόταν να έρθουν. ΄Εβλεπαν τις χιλιάδες φοιτητές που είχαν κατακλύσει τα ρουμανικά πανεπιστήμια, πώς ζούσαν και πώς συμπεριφέρονταν. ΄Ενιωθαν δέος και  ενδόμυχη ζήλεια με αυτά  παιδιά που κυκλοφορούσαν ανάμεσά τους με άνεση και..έτρεχε το δολάριο από τα μπατζάκια τους. ΄Ηταν αλλιώτικοι, είχαν άλλο αέρα, άλλη παρουσία , κοσμοπολίτικη, δυνατή ενέργεια και αυτοπεποίθηση.

Οι περισσότεροι ΄Ελληνες φοιτητές, παιδιά 18 και 20 χρόνων, κυκλοφορούσαν με πανάκριβα αμάξια. Κάνε το κομμάτι τους με τα βαριά, μαύρα  τζιπ ,στο Βουκουρέστι, όταν  στα10  αμάξια των ντόπιων,   τα 8 ήταν Ντάτσια και μάλιστα σαράβαλα  και ταλαιπωρημένα.  Κι αν ήξερες ελληνικά, δεν ήταν σπάνιο το φαινόμενο στη μέση της πιάτσα  Ουνίρι, να ακούς να  στριγγλίζει η μεθυσμένη παρέα των Ελληνόπαιδων μέσα  από τα εντυπωσιακά, καμπριολέ αμάξια τους ,  «Ρουμάνοι, φάτε τη σκόνη μας» !

Κι αν έκανες μια βόλτα  20 μέτρα πιο κάτω από την κεντρική πιάτσα Ρομάνα, που βρισκόταν  η περίφημη «Σκάλα», στο στέκι των Ελλήνων φοιτητών , καταλάβαινες τη διαφορά. Τι εστί ΄Ελληνας! Πώς ζει τη ζωή του ο κανακάρης του παραλή μπαμπά, που «φυσάει το χρήμα» και  μπορούσε  να πουλάει και να αγοράζει τα πάντα εδώ.

 ΄Ηταν μαζί καφετέρια και εστιατόριο η περίφημη Σκάλα. Η μόνη καφετέρια σε ολόκληρη  τη Ρουμανία που μπορούσες να πιεις «φραπέ», αλλά και να φας ελληνικά, από μουσακά και γεμιστά, μέχρι αρνάκι της σούβλας και κοκορέτσι.   Το είχε στήσει το μαγαζί  ο κυρ Νίκος, ένας δαιμόνιος ΄Ελληνας  χημικός, που τελικά του βγήκε επιχειρηματίας και αγόρασε στην «αλλαγή της κατάστασης» το πανάκριβο κτίριο στο κέντρο του Βουκουρεστίου σε εικονική δημοπρασία  για «πέντε δεκάρες»!

Αλλά, δεν ήταν μόνο οι φοιτητές. Η Σκάλα είχε πλημμυρίσει  και από ΄Ελληνες νταβατζήδες, ιδιοκτήτες σκυλάδικων που αναζητούσαν φρέσκια, γυναικεία  σάρκα  για εισαγωγή στην …πάμπλουτη και πεινασμένη σεξουαλικά , Ελλάδα. ΄Ηταν η εποχή που στη «χώρα  της φαιδράς πορτοκαλέας» τα σκυλάδικα φυτρώνανε σαν μανιτάρια παντού,  στους ανακαινισμένους   παλιόμυλους και τα λιοτρίβια της επαρχίας και οι «μπαργούμαν» από τις Ανατολικές χώρες  τα έδιναν όλα στο μαγαζί, για να στείλουν  συνάλλαγμα στους ανθρώπους τους που είχαν αφήσει πίσω στην πατρίδα. Μόλις, δηλαδή,  ανακάλυπταν κι αυτές τον παράδεισο του καπιταλισμού!   

Μιλιούνια  οι κλαρινογαμπροί,  τα κουτσαβάκια από τας Σέρας και την Πάτρα  με τους χρυσούς σταυρούς να κρέμονται στα μαλλιαρά στήθια και τα διαμαντένια δαχτυλίδια δύο και τρία στα δάχτυλα,που πήγαιναν να ψωνίσουν  «λευκή  σάρκα»   μετά την πτώση των καθεστώτων στις ανατολικές χώρες . Εκεί    να δεις «κούνημα»  οίηση και   αλαζονεία.   Μαγκιά- κλανιά οι νταβάδες με τις τσέπες τίγκα στο δανεικό  δολάριο. (Αυτό που  με βάζουν σήμερα εμένα με 4 μνημόνια να το γυρίσω πίσω. Ξοφλημένο και με τους τόκους, λένε οι άλλοι πάνω.  Το φελέκι της για φυλή!).

Αλλά και τα παιδιά, οι φοιτητές, δεν πήγαιναν πίσω. Οι  περισσότεροι φτύνανε κατάμουτρα τους φτωχούς Ρουμάνους. Περιφρόνηση και αηδία για τον «κωλο Ρουμάνο»,  που βρωμούσαν τα χνώτα του από την πείνα.

Θυμάμαι,  έξω από τη Σκάλα, κατά τις 9-10 το πρωί, πριν πάνε στις σχολές, κατακλύζανε   την καφετέρια για μπρέκφαστ και καφέ. Πολλοί, είχαν και…προσωπικό  παρκαδόρο και φύλακα. Τους περίμενε, εκείνος στημένος  από τα χαράματα, μπροστά στη θέση πάρκινγκ, για να μην την πιάσει άλλος. Και στις 9 η 10, ερχόταν εποχούμενος ο πρίγκιπας στην πανάκριβη μπεμβέ του και έβρισκε  έτοιμη τη  θέση για παρκάρισμα. Και ως τις 3 που  επέστρεφε από το μάθημα,   ο ίδιος του  φύλαγε το όχημα, μην το γρατζουνίσει κανένας λιγούρης .Και για όλο αυτό το μαρτύριο της ορθοστασίας από τα χαράματα, λάμβανε ως μεροκάματο ο Ρουμάνος  6 λέι.  Κάπου ένα δολάριο!

Για να  πούμε και τις υπόλοιπες προκλήσεις, θα «θέλαμε μέρες του Μαγιού και νύχτες του Γενάρη». Μπάφους , να  ντουμανιάζει το, άμαθο σε τέτοια, Βουκουρέστι . Κορίτσια  ανήλικα  να κυνηγάνε με την αστυνομία τους γαμπρούς που τις αφήνανε  εγκύους  ή και με παιδί στην αγκαλιά με την υπόσχεση πως θα τις παντρευτούν, όταν τελειώσουν τις σπουδές .Και μόλις παίρνανε το χαρτί, «γίνονταν Λούηδες». Ενοίκια μηνών και λογαριασμούς, απλήρωτα . Και το σπίτι επιπλωμένο πάντα, το άφηναν ρημάδι, φεύγοντας. Κάθε  μισό χρόνο, αλλάζανε  σπίτια πολλοί, για να βάλουν  νέα φέσια στους  ιδιοκτήτες.

Δεν έχουν μετρημό τέτοια περιστατικά. ΄Ηταν η εποχή, που από τη Σκάλα δεν περνούσαν πια  ούτε απ΄έξω οι Ρουμάνοι. Τέτοια οργή και περιφρόνηση.  Και όσοι είχαμε τσίπα πάνω μας, δεν πατάγαμε πια  στη  Σκάλα.  Αλλάξαμε στέκι και κάναμε «ελληνάδικο»  μια  καφετέρια-εστιατόριο, που την είχε Τούρκος,  το Ντα Βίντσι.

Σήμερα, περπατώ επισκέπτης στο Βουκουρέστι  και δεν πιστεύω στα μάτια μου.  Ντάτσια παλιά στο δρόμο δεν υπάρχει πια ούτε για δείγμα. Αλλά ούτε καν παλιό αυτοκίνητο. Τιζπ 4χ4 με φιμέ τζάμια και ακριβά μοντέλα αμάξια με πολλά άλογα μόνο κυκλοφορούν στους δρόμους.   Βαμμένες σε ζωηρά χρώματα οι παλιές πολυκατοικίες του Τσαουσέσκου. Νέα, όλα καινούρια  τρόλεϊ, τραμ, λεωφορεία στους δρόμους και να έρχονται στην ώρα τους. Κόσμος, ντυμένοι στην τρίχα. Κραυγαλέα πολυτέλεια στα  Μολ. Δύο απ΄αυτά, στο Κοτροτσένι και την Μπανεάσα, τα καλύτερα της Ευρώπης.    Τα μπαρ  στο «Ιστορικό Κέντρο»  φίσκα από Ρουμάνους πιτσιρικάδες, που ακούν σαν παραμύθι τα δεινά που τράβηξαν οι πατεράδες τους.

Πίνω σήμερα τον καφέ μου στο παλιό  Ντα Βίντσι. Και μια παρέα ΄Ελληνες τουρίστες δίπλα μου, παραπονιούνται πως οι Ρουμάνοι  κάνουν διακοπές στην Ελλάδα με  πακέτο, όλα μέσα,  500 ευρώ για δυο βδομάδες και στο Βουκουρέστι  σου ζητάνε  50ευρο τη βραδιά σε μέτριο ξενοδοχείο. ΄Ασε που παθαίνουν πλάκα  με τους ντόπιους. Είχανε μείνει στην εικόνα του  παλιού κουρελή    μετανάστη  της δεκαετίας του ’90, όταν έλεγαν στην Ελλάδα Ρουμάνο και Αλβανό και   εννοούσαν κακομοίρη και «λαθρό»   Δεν μπορεί να είναι αυτή  η Ρουμανία σήμερα!

Κι όμως.  Είναι η χώρα   με 22,7%   ποσοστό επενδύσεων. Από τα υψηλότερα στην Ευρώπη! Και η Ελλάδα να έχει πιάσει  πάτο.  ΣΕ ΟΛΑ και όχι μόνο στις επενδύσεις.

 Το έλεγε η αρχαία σοφία.  ΄Οποιος διαπράττει ΄Υβριν τιμωρείται. Και οι ΄Ελληνες διέπραξαν δεινή ΄Υβριν τα τελευταία χρόνια. Και μέσα κι έξω από τη χώρα.  Αλαζονεία, οίηση, επίδειξη,  ψευτομαγκιά.  Σήμερα οι ΄Ελληνες μετανάστες ψάχνουν στις ξένες αγορές δουλειές του ποδαριού για ένα κομμάτι ψωμί . ΄Οπως κάνανε οι Ρουμάνοι 25 τόσα χρόνια πριν.

 Τι σου είναι αλήθεια, η άτιμη  η ζωή! Πώς τα βάζει όλα στη θέση τους. «Τον κάθε κατεργάρη στον πάγκο του».

από κιάτρα μπροάστα 13/05/2017 3:48 μμ.


Πολύτροπε έγραψες:

Οι ανάγκες της  έρευνας για τη διδακτορική μου διατριβή  με θέμα  τους Βλάχους της  Βαλκανικής με φέρνουν  στην κοιτίδα του βλαχισμού, τη Ρουμανία. 

---------------------------------------------

 

Νομίζω είναι λίγο <συγκεντρωτικό>  να πει κάποιος κοιτίδα του βλαχισμού  τη Ρουμανία. Κοιτίδα του βλαχισμού είναι τα βουνά της Ρουμανίας, της Αλβανίας, της Γιουγκοσλάβικης Μακεδονίας ,της Ελλάδος, η Πίνδος. Βλαχισμός σημαίνει νομαδική ζωή, μη σταθερός τόπος κατοικίας, περιφερόμενη ζωή και εργασία στα βουνά, και προσωρινή διαμονή στο κάμπο μόνο για λόγους κρύου, και για τις ανάγκες των ζώων.

 

από ΠΟΛΥΤΡΟΠΟΣ (Homo-Naturalis.gr) 13/05/2017 8:21 μμ.


Φίλε,

αυτό ακριβώς υποστηρίζουμε κι εμείς στη διατριβή μας. Κι αφήνουμε σε άλλους  να  αναμηρυκάζουν τις  εθνικιστικές ,μασημένες τροφές του Λαζάρου και του Αβέρωφ (Βλάχοι και ακροδεξιοί -εθνικιστές και οι δύο). Αλλά και οι  Ρουμάνοι  εθνικιστές δεν πάνε πίσω. Πήραν κι αυτοί ένα καθαρά ιστορικό θέμα και το έκαναν σημαία ,εθνικιστικό ντελίριο για πάνω από 100 χρόνια.

 Εργαστήκαμε για χρόνια  πάνω στο συγκεκριμένο θέμα με καθαρά επιστημονικά κριτήρια και καταλήξαμε στα συμπεράσματα που αναλύονται στην διατριβή μας με τίτλο "Η ΚΑΤΑΓΩΓΗ ΤΩΝ ΒΛΑΧΩΝ ΤΩΝ ΒΑΛΚΑΝΙΩΝ" (450 σελίδες). Πέρα απ΄αυτή την πολυσέλιδη ανάλυση για τους Βλάχους στη διατριβή,υπάρχει  επίσης εκτενής αναφορά  και στην εργασία μας με τίτλο "Η κατάκτηση της Ευρώπης (Βαλκανικής) απ΄τους Ρωμαίους (Ν.Αδαμόπουλος,  εκδόσεις Dreyfus, 1994 Α΄και 2001 Β΄ έκδοση) 

Περιληπτικά για τους Βλάχους* γράφαμε παλιότερα εδώ (Indymedia, "ΕΠΟΣ" 1940.Η ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΗ ΙΣΤΟΡΙΑ, 28/10/2014 ) με αφορμή  ένα σχετικό θέμα.  Πάντως, η σημερινή αναδημοσίευση είχε άλλο σκοπό και όχι....βλαχικό.   Σε εθνικιστικά τρολαρίσματα, πάντως,σαν αυτά που μας έστειλαν κάποιοι και στο δικό μας σάιτ, δεν απαντήσαμε ούτε  πρόκειται να υπάρξει απάντηση.΄Οπως γράφαμε παλιότερα με αφορμή τις ύβρεις άλλων  "σκοτεινών" Αβερωφικών  "...για επιστημονική συζήτηση είμαστε ανοιχτοί, αλλά μόνο  με ιστορικό και επώνυμη  υπογραφή των απόψεών του".

 

 

* Το θέμα της καταγωγής των Βλάχων των Βαλκανίων είναι από τα σοβαρότερα   της ιστορικής έρευνας,  την οποία απασχολεί για περισσότερα από 150 χρόνια.  Κατά καιρούς, μάλιστα, οδήγησε σε σφοδρές αντιπαραθέσεις και συγκρούσεις, εξαιτίας  της εμπλοκής κάποιων ερευνητών σε πολιτικά και διπλωματικά «παιχνίδια», ιδιαίτερα από τις αρχές και ως τα μέσα του περασμένου αιώνα.   Ρουμάνοι, Γερμανοί, Αυστριακοί, Ούγγροι, Βούλγαροι, ΄Ελληνες και άλλων εθνικοτήτων  συγγραφείς, κάποιοι από αυτούς χωρίς τα εχέγγυα και τον εξοπλισμό του ιστορικού ερευνητή, ενέπλεξαν το ζήτημα της καταγωγής των Βαλκάνιων Βλάχων σε εθνικιστικές και πολιτικές σκοπιμότητες, με αποτέλεσμα, το δύσκολο   από τη φύση του ιστορικό αυτό πρόβλημα, να περιπλακεί έτσι περισσότερο.   Η  θεωρία μας  για την καταγωγή των Βλάχων των Βαλκανίων, είναι αυτή που υποστηρίζεται στη διδακτορική μας διατριβή (Νίκος Αδαμόπουλος. «Η καταγωγή των Βλάχων των Βαλκανίων».Μετάφραση από τα αγγλικά) και συνοπτικά είναι η ακόλουθη:  1. Η κατάκτηση της Βαλκανικής από τους Ρωμαίους είχε ως αποτέλεσμα τον εκλατινισμό και εκρωμαϊσμό μεγάλων αυτόχθονων πληθυσμιακών τμημάτων της Χερσονήσου.  Ιδιαίτερα στα Βόρεια της Βαλκανικής και πέρα από το Δούναβη, στις περιοχές που έζησαν οι αρχαίοι Δάκες, παρατηρήθηκε ολοκληρωτικός εκρωμαϊσμός των ντόπιων κατοίκων. 2.  Στα νότια της Χερσονήσου, ο εκλατινισμός υπήρξε ασθενέστερος και ειδικά στη νότια Ελλάδα και τα μεγάλα αρχαία ελληνικά κένυπογραφήτρα, ήταν σχεδόν ανύπαρκτος.  Στις περιοχές της Ηπείρου, Δ.  Μακεδονίας και Θεσσαλίας, σε μικρά αυτόχθονα και απομονωμένα πληθυσμιακά τμήματα, παρατηρήθηκε και εδώ εκλατινισμός. 3.     Η Λατινική, που επικράτησε στη Βαλκανική, δεν ήταν η επίσημη Λατινική της Ρώμης, αλλά μια νέα μορφή της αρχαίας αυτής γλώσσας με σοβαρές αλλαγές στη μορφολογία της και το λεξιλόγιό της.  Η νέα αυτή γλώσσα αποκαλείται «Νεολατινική» των Βαλκανίων και επικράτησε σε όλη σχεδόν την έκταση της Χερσονήσου. 4.       Τα παλαιά φύλα των Γερμανών, πρώτα αυτά αποκάλεσαν Βλάχους όλους τους λατινόφωνους, όρος που επικράτησε στη συνέχεια και με αυτόν αναγνωρίζονταν από τους ιστορικούς συγγραφείς τα λατινόφωνα πληθυσμιακά τμήματα της Χερσονήσου. 5.    Μετά την οριστική στροφή από τη Λατινική στην Ελληνική, την επικράτηση από τον 7ο μ.  χ αιώνα  της Ελληνικής γλώσσας και την αναγόρευσή της, ως επίσημης γλώσσας της Βυζαντινής αυτοκρατορίας, μικρές αυτόχθονες ελληνικές πληθυσμιακές ομάδες συνέχισαν τη λατινοφωνία τους, ιδιαίτερα στον ορεινό όγκο της Πίνδου και σε άλλες απομονωμένες περιοχές της Δ.  Μακεδονίας και Θεσσαλίας. Οι λατινόφωνοι αυτόχθονες αυτοί ΄Ελληνες αποκαλούνται από πολλές ιστορικές πηγές Βλάχοι. 6.       Μετά τον 6ο μ.  χ αιώνα, αρχές 7ου, «Βάρβαρα» φύλα έσπασαν  το σύνορο του Δούναβη και διασκορπίστηκαν νότια, εντός των εδαφών της αυτοκρατορίας.  Κύρια τέτοια φύλα ήταν οι Σλαύοι και άλλες λατινόφωνες ομάδες.  Οι λατινόφωνες αυτές ομάδες, ανάμεικτες με άλλες σλαυικές, που διείσδυσαν στη Μακεδονία, εγκαταστάθηκαν αρχικά στις περιοχές του ΄Αθω. Λίγο μετά, η Κωνσταντινούπολη θα εκδιώξει τους εισβολείς, οι οποίοι θα διασκορπιστούν και θα εγκατασταθούν αρχικά στην ευρύτερη περιοχή και αργότερα σε μια μεγαλύτερη έκταση. 7.      Η άποψη, ιδιαίτερα Ρουμάνων ερευνητών, ότι οι λατινόφωνες αυτές ομάδες των Βόρειων μεταναστών είναι  οι μόνες, που μιλούσαν τη Νεολατινική  στα νότια και αποτέλεσαν το βασικό βλάχικο πυρήνα στις ελληνικές περιοχές, δεν ευσταθεί, αφού, όπως είπαμε, αυτόχθονοι ελληνικοί πληθυσμοί, ήταν ήδη λατινόφωνοι, πολλά χρόνια πριν, και μάλιστα η Νεολατινική γλώσσα τους είχε εμπλουτιστεί τώρα με την είσοδο πολλών αρχαίων και νεότερων ελληνικών λέξεων. Αντίθετα, στη Νεολατινική, που μιλήθηκε στα βόρεια της Χερσονήσου, είχε εισχωρήσει ένας μεγάλος αριθμός σλαυικών λέξεων.  Εδώ, ακριβώς, εντοπίζονται και οι διαφορές, που είναι εμφανείς και αναμφισβήτητες μεταξύ της «Αρωμουνικής» και της Ρουμανικής γλώσσας, διαφορές, που  καθιστούν πλέον την Αρωμουνική στα Νότια και τη Ρουμανική στα Βόρεια, σχεδόν δύο διαφορετικές διαλέκτους. 8.     Εντελώς ανυπόστατες είναι και οι θεωρίες των ελάχιστων Ελλήνων ερευνητών, που αρνούνται εντελώς την κάθοδο λατινόφωνων πληθυσμών από τα βόρεια και την ανάμειξή τους με τους αυτόχθονες ομόγλωσσους. 9     Οι λατινόφωνοι, επομένως, της Ελλάδας είναι οι αυτόχθονες εκείνες εκλατινισμένες πληθυσμιακές ομάδες, που μιλούν τη Νεολατινική και η οποία δέχτηκε έντονες επιδράσεις από την Ελληνική. Αυτή, ακριβώς, η μορφή,  διαφοροποιεί την «Αρωμουνική» από τη Ρουμανική. Πολλοί, όμως, λατινόφωνοι πληθυσμοί  που μετακινήθηκαν από τα βόρεια προς την Ελλάδα και εγκαταστάθηκαν κυρίως σε  περιοχές αυτοχθόνων λατινόφωνων αναμείχθηκαν με αυτούς και έτσι διαμορφώθηκε και υφίσταται μέχρι σήμερα ο βλάχικος πληθυσμός της Ελλάδας. 10.   Οι ακραίες εθνικιστικές παρεμβάσεις Ελλήνων και Ρουμάνων ερευνητών και οι σφοδρές συγκρούσεις τους,καθστούν αυτή τη μερίδα των εθνικιστών ερευνητών εντελώς αναξιόπιστη και η στάση της ζημίωσε ποικιλοτρόπως τον βλάχικο πληθυσμό της Ελλάδας.    

 

 

 

 

Προσθέστε περισσότερες πληροφορίες

To μέγιστο μέγεθος των αρχείων είναι 16ΜΒ. Επιτρέπονται όλες οι γνωστές καταλήξεις αρχείων εικόνας,ήχου, βίντεο. ΠΡΟΣΟΧΗ! Για να υπάρχει η δυνατότα embed ενός video πρέπει να είναι της μορφής mp4 ή ogg.

Νέο! Επιλέξτε ποιά εικόνα θα απεικονίζεται στην αρχή του σχόλιου.

Creative Commons License

Όλα τα περιεχόμενα αυτού του δικτυακού τόπου είναι ελεύθερα προς αντιγραφή, διανομή, προβολή και μεταποίηση, αρκεί να συνεχίσουν να διατίθενται, αυτά και τα παράγωγα έργα που πιθανώς προκύψουν, εξίσου ελεύθερα, υπό τους όρους της άδειας χρήσης Creative Commons Attribution-ShareAlike 4.0 International License