Κομοτηνή: Ενήμερωση για την κατάληψη της Περιφέρεις


post image

Συγκεκριμένα, σήμερα εν όψει της ψήφισης του 4ου Μνημονίου και των απεργιακών κινητοποιήσων ανά την Ελλάδα που καλέστηκαν' γι' αυτό, αποφασίσαμε να προχωρήσουμε σε συμβολική κατάληψη του κρατικού κτιρίου της Περιφάρειας Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης. Τη δράση πλαισίωσαν και το Αναρχικό Στέκι UTOPIA A.D. και τα Ελευθεριακά Σχήματα Κομοτηνής. Το κτίριο τελούσε υπό κατάληψη για περίπου 2 ώρες ενώ καθ' όλη τη διάρκεια γινόταν μοίρασμα κειμένων στους περαστικούς και στους εργαζομένους μαζί με την μικροφωνική που είχε στηθεί. Στη συνέχεια το σώμα της κατάληψης(περίπου 40 άτομα) κατευθύνθηκε με πορεία προς την Κεντρική Πλατεία της Κομοτηνής όπου κρεμάστηκε το πανό όπου έγινε μοίρασμα και μικροφωνική.

Το κείμενο που μοιράστηκε σήμερα στην κατάληψη:

ΝΑ ΠΑΡΟΥΜΕ ΤΙΣ ΖΩΕΣ ΣΤΑ ΧΕΡΙΑ ΜΑΣ

Πάνε 2 χρόνια από τότε που η ελπιδοφόρος συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ ανέλαβε τα ηνία της πολιτικής εξουσίας, καθησυχάζοντας την -ήδη αγανακτισμένη με την υφιστάμενη κατάσταση- κοινωνία, πλασάροντας το κόμμα της ως το φως στην άκρη του τούνελ και μέσω του σλόγκαν "πρώτη φορά αριστερά". Από τότε, με τη ψήφιση του 3ου Μνημονίου έπειτα από το συντριπτικό ΟΧΙ του δημοψηφίσματος, μέχρι σήμερα που το 4ο μνημόνιο βρίσκεται προ των πυλών, η οποιαδήποτε ψευδαίσθηση "ελπίδας" έχει καταρριφθεί αμετάκλητα κάνοντας τις μεγαλειώδεις κινητοποιήσεις για το 1ο και 2ο μνημόνιο καθώς και το κίνημα των "Αγανακτισμένων" την περίοδο 2010-2012, να μοιάζουν μακρινό παρελθόν τη θέση του οποίου πήρε η αίσθηση της ήττας και ο ολοένα και εντεινόμενος κοινωνικός κανιβαλισμός.

Ακριβώς πάνω στα προαναφερθέντα, άλλωστε, σε συνδυασμό βέβαια με τον γενικότερο και έκδηλο κοινωνικό αναβρασμό που επικρατούσε, πάτησαν τα ανερχόμενα τότε κόμματα του ΣΥΡΙΖΑ και των ΑΝΕΛ για να ανέλθουν στην πολιτική ηγεσία εκμεταλευόμενα παράλληλα το γεγονός ότι ήταν "άσπιλα και αμόλυντα" από σκάνδαλα που βάραιναν τις προηγούμενες κυβερνήσεις (βλ. ΝΔ-ΠΑΣΟΚ). Η ανάθεση στην "αριστερή ελπίδα" κατεύνασε τις όποιες κοινωνικές αντιδράσεις υπήρχαν παθητικοποιώντας τον μέσο πολίτη που είχε ήδη φορτωθεί στις πλάτες του τις συνέπειες των προηγούμενων μέτρων λιτότητας στα πλαίσια των μνημονιακών πολιτικών. Υπό το πρόσχημα μιας υποτιθέμενης οικονομικής ανάπτυξης και εθνικής ενότητας, η κυβέρνηση αυτή δεν αποδεικνύεται τίποτα άλλο παρά ένας πιστός συνεχιστής των ίδιων πολιτικών μηχανισμών εξουσίας.

Οι μνημονιακές πολιτικές εντάσσονται στο πλαίσιο της νεοφιλελεύθερης λογικής του περίφημου "There Is No Alternative", δηλαδή "Δεν υπάρχει εναλλακτική", ιδεολογικό σχήμα που δεν έλειπε από τον πυρήνα καμίας κυβέρνησης από τον καιρό που ξέσπασε η οικονομική κρίση. Ουσιαστικά η κυριαρχία προσπαθεί να πείσει τους κυβερνώμενους ότι ο συγκεκριμένος δρόμος εξόδου από την κρίση αποτελεί τη μοναδική λύση και πως μοναδική αντίδραση θα πρέπει να είναι η υποταγή και ο συμβιβασμός με αυτό. Μια "λύση" ταυτόσημο με την περαιτέρω υποτίμηση των ζωών μας και με την όλο και μεγαλύτερη λεηλασία του φυσικού περιβάλλοντος στον βωμό του κέρδους και της "ανάπτυξης".

Στον απόηχο αυτής της ανάπτυξης και των επενδύσεων που βρίσκονται "καθ'οδόν" έρχεται η ψήφιση του 4ου Μνημονίου την Πέμπτη 18/5, μιας στοίβας χαρτιών που θα οδηγήσει σε μια ακόμα μεγαλύτερη οικονομική και κοινωνική εξαθλίωση. Εν ολίγοις, τα μέτρα που περιλαμβάνει αφορούν περικοπές σε συντάξεις, μείωση του αφορολόγητου, πώληση μετοχών και λιγνιτικών μονάδων της ΔΕΗ και ανοίγει τον δρόμο για περισσότερες ιδιωτικοποιήσεις μέσω των οποίων το κόστος ζωής ολοένα και αυξάνεται.

Ενάντια σε αυτό το σαθρό και διάτρητο σύστημα εμείς επιλέγουμε τον δρόμο της αντίστασης και της αξιοπρέπειας. Επιλέγουμε να ανοίξουμε μέσω της καθημερινής μας δράσης την προοπτική μιας βιώσιμης εναλλακτικής απέναντι σ' αυτό μέσω της αυτοοργάνωσης, της αλληλεγγύης και της ρήξης με το υπάρχον. Απέναντι στην κρατική εξουσία και την καπιταλιστική αγορά που σπρώχνουν την κοινωνία στον βάλτο της εξάρτησης από αυτές, ενάντια στη λογική της ανάθεσης σε κάποιον "σωτήρα" που χρόνια προωθείται ως τρόπος συμμετοχής στο πολιτικό γίγνεσθαι αλλά και αντιτιθέμενοι στην ιδιοτέλεια που καλλιεργείται μέσω της οποίας το άτομο ασχολείται μόνο με τα του οίκου του και αδιαφορεί για τα τεκτενόμενα θεωρώντας τα ως πράγματα που δεν τον αγγίζουν ούτε τον αφορούν, προτάσσουμε τον συνεχή αγώνα άμεσης διεκδίκησης ενός καλύτερου αύριο. Ενός αγώνα που δεν επαναπαύεται σε ψεύτικες ελπίδες και υποσχέσεις, ούτε εξαρτάται από κάποιον "μεσσία", αλλά επαναπροσδιορίζει στο παρόν τις κοινωνικές σχέσεις μέσω της συλλογικής ζωής και της δημιουργίας πέρα των πλαισίων που ορίζει το σύστημα.


ΝΑ ΜΗ ΖΗΣΟΥΜΕ ΣΑΝ ΔΟΥΛΟΙ

ΑΝΤΙΕΞΟΥΣΙΑΣΤΙΚΗ ΚΙΝΗΣΗ ΚΟΜΟΤΗΝΗΣ

Εικόνες:

Προσθέστε περισσότερες πληροφορίες

To μέγιστο μέγεθος των αρχείων είναι 16ΜΒ. Επιτρέπονται όλες οι γνωστές καταλήξεις αρχείων εικόνας,ήχου, βίντεο. ΠΡΟΣΟΧΗ! Για να υπάρχει η δυνατότα embed ενός video πρέπει να είναι της μορφής mp4 ή ogg.

Νέο! Επιλέξτε ποιά εικόνα θα απεικονίζεται στην αρχή του σχόλιου.

Creative Commons License

Όλα τα περιεχόμενα αυτού του δικτυακού τόπου είναι ελεύθερα προς αντιγραφή, διανομή, προβολή και μεταποίηση, αρκεί να συνεχίσουν να διατίθενται, αυτά και τα παράγωγα έργα που πιθανώς προκύψουν, εξίσου ελεύθερα, υπό τους όρους της άδειας χρήσης Creative Commons Attribution-ShareAlike 4.0 International License