[Βόλος] Σεξισμός στο πανεπιστήμιο: οι 2 εισηγήσεις

Ο σεξισμός στο πανεπιστήμιο: Από την πατριαρχική οικογένεια, στην αυθεντία του καθηγητή μέχρι το μάτσο αφεντικό - οι 2 εισηγήσεις της εκδήλωσης

post image

Ο σεξισμός στο πανεπιστήμιο - οι 2 εισηγήσεις της εκδήλωσης

 

 

Εισήγηση 1η: Από την πατριαρχική οικογένεια, στην αυθεντία του καθηγητή μέχρι το μάτσο αφεντικό

 

Πατριαρχική οικογένεια, κομμάτι της πατριαρχικής κοινωνίας.

Από νωρίς επιβάλλονται οι έμφυλοι ρόλοι και διακρίσεις. Από τα πρώτα χρόνια της οικογενειακής εκπαίδευσης και πειθάρχησης το βιολογικά γεννημένο αγόρι εκπαιδεύεται σταδιακά στο ανδρικό προνόμιο ως “ισχυρό φύλο”, των σεξιστικών προτύπων που θέλουν τον άντρα δυνατό με κάθε κόστος, με κάθε τρόπο καταπίεσης στα άλλα φύλα.

Το βιολογικά γεννημένο κορίτσι μεγαλώνει με την προοπτική να γίνει μάνα, εργαζόμενη, σύζυγος, νοικοκυρά ή αλλιώς ένας άνθρωπος που θα ζήσει μια ζωή κομμένη και ραμμένη στα μέτρα της πατριαρχικής κοινωνίας. Από τον έλεγχο της σεξουαλικότητας μέχρι την καθημερινή συμπεριφορά και τρόπο ζωής. Από νωρίς  προετοιμάζεται στην αναζήτηση ενός ιδανικού συζύγου που θα της χαρίσει την κοινωνική και οικονομική ασφάλεια μιας συζυγικής και οικογενειακής ζωής.

Περνώντας στην φάση της δημόσιας ή ιδιωτικής εκπαίδευσης τα παιδιά συνεχίζουν να αφομοιώνουν σταδιακά και μεθοδευμένα τα ίδια πρότυπα. Τα αγόρια μπαίνουν στο καλούπι των κλίσεων προς τα αθλήματα και ειδικά το ποδόσφαιρο γιατί έτσι κάνουν οι μεγάλοι, των θετικών επιστημών, των τεχνικών επαγγελμάτων. Τα κορίτσια καλούνται μέσω των ίδιων των βιβλίων δημοτικού να αφομοιώσουν το γεγονός πως τα μαθηματικά βοηθάνε στην μαγειρική με τον υπολογισμό των γραμμαρίων, κάτι που θα ικανοποιήσει στην συνέχεια τον πατέρα ή τον μελλοντικό σύζυγο.

Διακρίσεις εμφανίζονται στους τομείς και κλάδους σπουδών που επιλέγονται και που βάση στερεοτύπων  ταιριάζουν. Συνήθως οι άνδρες συγκεντρώνονται στις σχολές των φυσικών και εφαρμοσμένων επιστημών στα πρότυπα της πολυμήχανης και δημιουργικής  αρρενωπότητας ενώ αντίστοιχα παρατηρείται συγκέντρωση των γυναικών σε θεωρητικές  σχολές και σχολές των επαγγελμάτων «φροντίδας» στα πρότυπα τις στοργικής και υπάκουης γυναίκας με μειωμένες εφευρετικές ικανότητες. Μεγάλο ρόλο σε αυτές τις επιλογές παίζει και το σχολείο το οποίο τείνει να αντανακλά αλλα και να αναπαράγει την ανισότητα των φύλων και την ανδρική κυριαρχία. Το σχολείο αποτελεί χώρο πρώιμου επαγγελματικού προσανατολισμού διότι μεσα από το περιεχόμενο των εγχειριδίων και όλου του διδακτικού υλικού δίνει έμμεσα μηνύματα στα αγόρια και τα κορίτσια για την επιλογή σπουδών και κατ επέκταση για το είδος της εργασιακής απασχόλησης.

Είναι ενδεικτικά τα ποσοστά αντρών που μετά το λύκειο είτε ασχολούνται με τεχνικά επαγγέλματα είτε δηλώνουν σχολές πολυτεχνικές ή σχολές θετικών επιστημών γενικότερα, ενώ οι γυναίκες δηλώνουν κυρίως παιδαγωγικά, σχολές κοινωνιολογικές, ανθρωπιστικών σπουδών κλπ ή σε επίπεδο τεχνικών επαγγελμάτων επιλέγουν επαγγέλματα που έχουν να κάνουν με την βελτίωση της γυναικείας εικόνας για την ικανοποίηση του αντρικού βλέμματος πάντα.

Στην πατριαρχική οικογένεια αλλά και στο σχολείο φυσικά δεν λείπουν και οι ταξικοί διαχωρισμοί τύπου “κοίτα να διαβάζεις μην γίνεις υδραυλικός ή κομμώτρια”.

Από το σχολείο ήδη εμφανίζεται η αυθεντία του καθηγητή αλλά στο πανεπιστήμιο γίνεται πιο έντονο. Από τα πρώτα μαθήματα είναι φανερό πως ο καθηγητής έχει παραπάνω προνόμια από όσα φανταζόσουν. Και αυτοί που τα εκμεταλλεύονται αποτελούν πλειοψηφία. Καλλιεργείται ασυνείδητα και μεθοδευμένα η ανοχή στην στάση και συμπεριφορά του καθηγητή σε ένα σκεπτικό που υποδεικνύει ως συμβουλή “μην του πας κόντρα γιατί θα χρωστάς το μάθημα για πάντα και δεν θα πάρεις ποτέ πτυχίο”. Έτσι τα σεξιστικά σχόλια και αστεία εντός του μαθήματος που αναπαράγουν τόσο τις έμφυλες διακρίσεις όσο και την κουλτούρα του βιασμού, την ομοφοβία, την τρανσφοβία, τον μισογυνισμό, όπως και πολλές ακόμη μορφές ρατσισμού, μένουν αναπάντητα ενώ παράλληλα κερδίζουν σε προπαγάνδα εναντίον μας. Σε επόμενο επίπεδο το “πέσιμο” του καθηγητή σε φοιτήτρια αποτελεί μια κυρίαρχη και ανομολόγητη κατάσταση, όπου κάθε φορά που συμβαίνει η φοιτήτρια ή θα προσπαθήσει να το χειριστεί διπλωματικά ώστε να ξεφύγει και από τις ορέξεις του  μάτσο καθηγητή αλλά και να μην κοπεί στο μάθημά του, ή θα υποκύψει. Αν όλο αυτό το μοιραστεί με την παρέα της πρώτα και κύρια θα στοχοποιηθεί η ίδια ως πουτάνα και προκλητική και ελάχιστα ο μάτσο καθηγητής που εκμεταλεύεται προνόμιο του για να ασκεί την πατριαρχική εξουσία.  Αν μια φοιτήτρια ντύνεται όπως θέλει αλλά όχι στα πρότυπα που ικανοποιείται το αντρικό βλέμμα και οι αντρικοί ηθικοί κανόνες το slut shaming ή ο χαρακτηρισμός της ως “περίεργη” ειναι δεδομένο και έρχεται μέσα από ολόκληρη την πατριαρχική κοινωνία και όχι μεμονωμένα εντός του πανεπιστημίου.

Μέσα σε αυτό το πλαίσιο όπως διαμορφώνεται από τα πρώτα έτη συνεχίζεται και “εξειδικεύεται” το πρότυπο του άντρα όπως ξεκίνησε να χτίζεται από την πατριαρχική οικογένεια. Στα φοιτητικά χρόνια οι άντρες φοιτητές είναι cool και γαμάτοι αν βγαίνουν συχνά, γαμάνε συχνά, πίνουν πολύ. Αντίστοιχα οι φοιτήτριες που κάνουν ακριβώς τα ίδια είναι πουτάνες. Τα δείγματα μάτσο φοιτητή είναι πολλά και σε όλες τις περιπτώσεις ο άντρας φοιτητής σε ότι κι αν κάνει έχει κατά βάσει δεδομένο πως οι συμφοιτήτριές του είναι κατώτερες από αυτόν διανοητικά, έχουν λιγότερες δυνατότητες από τον ίδιο σε επίπεδο κοινωνικής και επαγγελματικής ανέλιξης.

Τι γίνεται όμως όταν ένα περιστατικό έμφυλης βίας καταγγέλεται ή δημοσιοποιείται εντός πανεπιστημιακού χώρου;

1)      Ο θύτης είναι καθηγητής. Οι συνάδελφοι σοκάρονται. Κανείς δεν το περίμενε. Όμως μήπως και αυτή το προκάλεσε; Ποιος ξέρει σε τι οικογένεια μεγάλωσε και τι αξίες πήρε; Είναι δυνατόν ο συνάδελφός μας να έκανε αυτό για το οποίο κατηγορείται; Πιο πιθανό σενάριο αυτό το τσουλάκι να τον εκβιάζει για λεφτά. Πρώτα του κουνήθηκε, τον προκάλεσε και τώρα θέλει να τον καταστρέψει….Βασικό στοιχείο της ελληνικής κοινωνίας είναι η υπεράσπιση του άντρα θύτη πάση θυσία και κυρίως εις βάρος του θύματος.

Οι συνάδελφοι φοιτητές κι φοιτήτριες. Σοβαρό γεγονός. Αντικείμενο συζήτησης. Αλλά ξέρεις τι; Άκουσα ότι τον προκάλεσε. Άκουσα ότι αυτή φταίει. Άκουσα ότι τα είχανε. Εδώ παρατηρούμε μια άρνηση ανάληψης ευθύνης της δημόσιας τοποθέτησης που έμμεσα υπερασπίζεται ξανά ο θύτης, ενώ σκιαγραφείται αρνητικά το ήθος, το κύρος και η αξιοπιστία του θύματος, προκειμένου να απενοχοποιηθούν για την αδιαφορία που επιδεικνύουν απέναντι σε περιστατικά έμφυλης βίας.

 

2)                  Ο θύτης είναι κάποιος φοιτητής ή κάποιος ντόπιος. Συνήθως αν δεν είναι σε παράταξη που θα τρέξει να δηλώσει πόσο καλό παιδί είναι και πως αποκλείεται να έκανε ποτέ κάτι τέτοιο, τότε θα το κάνει η παρέα του, κι αν χρειαστεί θα γίνει αναφορά στην καλή διαγωγή που έχει πάρει από την αξιοπρεπή, τίμια και νοικοκυραία οικογένεια του. Οι απολογητές τέτοιων περιστατικών είναι συνήθως και οι ίδιοι δράστες σε παρελθοντικό χρόνο, οπότε κάπως πρέπει να συγκαλύψουν όχι μόνο την μάτσο κουλτούρα του φίλου τους αλλά και των ίδιων. Είναι αυτοί οι cool τύποι των πάρτυ, που αράζουν χαλαρά σε σημεία της πόλης ή στο κυλικείο της σχολής, που αμφισβητούν την μόδα στο ντύσιμο ή την ακολουθούν πιστά και που το αντρικό τους βλέμμα είναι ικανό να κρίνει ποιες γυναίκες αξίζουν και ποιες όχι. Είναι αυτοί που όταν συναντήσουν ένα queer άτομο θα αποφύγουν την κοινωνική επαφή μην τυχόν και στιγματιστεί η αρρενωπότητά τους. Είναι αυτοί που θα βγάλουν λόγους για τον ρατσισμό ενώ είναι οι ίδιοι. Αυτοί που θεωρούν πως το πουλί τους είναι η βάση της ανθρώπινης επιβίωσης και πως τα αρχίδια τους είναι πιο χρήσιμα στον κόσμο από κάθε άλλη ύπαρξη.

 

3)      Πανεπιστήμιο, φοιτητική κοινότητα και τοπική κοινωνία τώρα πρέπει να αντιμετωπίσουν από κοινού την καταγγελία. Κάψτε την μάγισσα. Η πιο παλιά και κλασσική συνταγή. Διαπόμπευση του ή των θυμάτων ως τσούλες, ανήθικες, αναξιόπιστες, μυθομανείς, ραδιούργες, τρελές, ψεύτρες, καταστροφείς ζωών και καθωσπρέπει οικογενειών. Στιγματισμός και απομόνωση από όλο τον κοινωνικό περίγυρο ώστε να υπάρξει απογοήτευση και εγκατάλειψη της προσπάθειας περαιτέρω δημοσιοποίησης ενός περιστατικού έμφυλης βίας. Αντιμετώπιση του ατόμου ως φορέα μόλυνσης, δηλαδή κοινωνική καραντίνα. Τέλος η προσπάθεια επαναφοράς της κανονικότητας μέσα από την κοινή και ανομολόγητη συνθήκη αμνησίας για κάθε περιστατικό είναι ο καλύτερος τρόπος να ξεπλυθούν οι θύτες και οι απολογητές τους και τίποτε να μην διαταράσσει την ομαλή κοινωνική λειτουργία της κοινότητας, της ομάδας, του πανεπιστημίου, της κοινωνίας.

Κάνοντας αναφορά στα φαινόμενα σεξισμού στο πανεπιστήμιο δεν θα μπορούσε να παραλειφθεί ο ρόλος των φοιτητικών παρατάξεων στην αναπαραγωγή του. Κάποιες περισσότερο ανοιχτά, κάποιες λιγότερο, προβάλλουν με τις κινήσεις τους ότι για τις ίδιες το ανδρικό προνόμιο είναι κάτι που όχι μόνο δεν αντιπαλεύουν, αλλα αποτελεί δομικό στοιχείο της ύπαρξης  τους. Ο cis straight άνδρας καθοδηγητής, που αναλαμβάνει την τελική απόφαση για όλα και θα βάλει τις φωνές, αν χρειαστεί, σε επίδειξη αρρενωπότητας είτε σε κάποιο αμφιθέατρο είτε σε κάποιο μέλος που παρεκκλίνει από την τοτέμ-“αλήθεια” του, οι κοπέλες που ανεξάρτητα από την θέληση τους πρέπει να ακολουθήσουν το πρωτόκολλο τρόπου συμπεριφοράς,, ομιλίας και ντυσίματος για να είναι αρεστές και να προσελκύσουν φοιτητές, αλλα και τα κονέ παρατάξεων –κέντρων διασκέδασης που επικυρώνονται από παρουσία γυναίκας- μέλους  σε “πόρτα”- θέση PR, υποδεικνύουν στην ολότητα της την παραπάνω θέση. Άλλωστε, αυτή η εικόνα ανεξαρτήτως απόχρωσης συνάδει στην εν τέλεια με την λίστα της φοιτητικής ζωής του “επιτυχημένου” σεξιστή ανδρα φοιτητή, ενώ για την “επιτυχημένη ” παράταξη στόχος εξετελέσθη: βρήκε με αυτόν τον τρόπο η γυναίκα τη θέση της στην κανονικότητα της πατριαρχίας όντας η προβολή των επιθυμιών του κυρίαρχου φύλου. 

Στην συνέχεια του πανεπιστημίου ή και παράλληλα συναντάμε το μάτσο αφεντικό. Άντρας που πλέον έχει δεδομένο το αντρικό του προνόμιο ταυτόχρονα με την εργασιακή καταπίεση και εκμετάλευση που μπορεί να ασκεί από την τάξική του θέση. Είναι τα αφεντικά που ζητούν εμφανίσιμες σερβιτόρες, που ζητάνε από τις εργαζόμενες να κάνουν έκτρωση ή τις ρωτάνε πριν πιάσουν δουλειά αν σκοπεύουν να κάνουν παιδιά ή να παντρευτούν, που απολύουν τις εγκύους και που απαιτούν η εμφάνιση της εργαζόμενης να ικανοποιεί τον πελάτη, που χαλβαδιάζουν τις εργαζόμενες, που κάνουν σεξιστικά σχόλια εις βάρος τους ή εις βάρος άλλων γυναικών απαιτώντας έμμεσα η εργαζόμενη να γελάσει ή γενικά να συμφωνήσει μαζί του στα μισογύνικα σχόλια, που απλώνει το ξερό του και ξέρει πως η γυναίκα έχει δυο επιλογές: να υποκύψει ή να παραιτηθεί από μια δουλειά που ενδεχομένως έχει μεγάλη ανάγκη.

Ανθός - Ελευθεριακό φοιτητικό σχήμα

 

Εισήγηση 2η: Βλέποντας το πανεπιστήμιο και ως τόπο cis-κανονικότητας

To κείμενο αυτό γράφτηκε από κάποια binary και non binary τρανς άτομα που σπουδάζουμε ή έχουμε σπουδάσει στο παρελθόν στην ελλάδα και έχουμε βιώσει τον ασφυκτικό cis-σεξισμό  ελληνικών πανεπιστημίων απ' τις σχέσεις με τους καθηγητές και τη γραμματεία ως τη φοιτητική κοινότητα ως σώμα σε καθε τυπική και άτυπη κοινωνικοποίηση.

Αντιστεκόμαστε γενικά στην εκλογίκευση και στην ψυχολογικοποίηση των λόγων αποκλεισμού κι εξόντωσεις των Άλλων ως φοβίες. Γι' αυτό θα προτιμήσουμε στη θέση της τρανσφοβίας τον  όρο cis-σεξισμό για να μιλήσουμε για την καταπίεση που δέχονται για τη θέση του τα μη-cis και τρανς άτομα. Το πρόθεμα cis προέρχεται απ' τα λατινικά και σημαίνει "απ' αυτή τη μεριά" κατ' αντιδιαστολή με το τρανς που σημαίνει "απ' την άλλη μέριά." Στο τρανς κίνημα χρησιμοποιήθηκε ο όρος  για να δηλώσει και να προσδιορίσει τα άτομα που για κάποιο άγνωστο λόγο ταυτίζονται μόνο με το φύλο το οποίο τους αποδόθηκε απ' την ιατρική, το νόμο, την οικογένεια και την κοινωνία όταν γεννήθηκαν με βάση την ανατομία τους, και απολαμβάνουν κάποια προνόμια λόγω αυτού. Πριν τη χρήση του όρου cis το αντίθετο του τρανς ήταν απλώς το κανονικό, το φυσικοποιημένο αυτονόητο που δεν ονοματίζεται γιατί είναι πανταχού παρόν και δεδομένο κάτι που ευνοούσε το cis-σεξισμό στη γλώσσα. Η εισγωγή του όρου στη συμβολική ταξη του λόγου συνέβαλε στην αποφυσικοποίηση της ταύτισης με το αποδιδόμενο φύλο, και τον προσδιορισμό της ως μιας θέσης  που κι αυτή εξετάζεται και προβληματικοποιείται μέσα σε ένα ιστορικό και κοινωνικό σύστημα εξουσίας όπως έχει συγκροτηθεί μέσα απ' τους λόγους της βιολογίας, της νομικής και της ιατρικής.

 

Ήδη αναφέραμε τον ρόλο που έχουν κάποια επιστημονικά γνωστικά αντικείμενα  στη διαμόρφωση της cis-κανονικότητας. Ξεκινώντας απ' αυτό μπορούμε να πούμε ότι ακούμε μια διαθεματική κριτική στο πανεπιστήμιο ως  ένα θεσμό  της καπιταλιστικής πατριαρχίας της λευκής υπεροχής. Συχνά στις μαρξιστικές αναλύσεις βλέπουμε να αναλυεται μονο ο ταξικος ρόλος του πανεπιστημίου και να αποσιωπάται η έμφυλη ή εθνική/φυλετική λειτουργία του. Γι' αυτό θεωρούμε χρήσιμες εκδηλώσεις σαν κι αυτή καθώς αναδεικνύουν αυτές τις πλευρές. Παρότι ιστορικά συγκροτήθηκε γι' αυτούς τους σκοπούς και είναι δομικά συνδεμένο με αυτές τις σχέσεις εξουσίας, για μας είναι σημαντικό να πούμε ότι ο μετασχηματισμός των ακαδημαϊκών λόγων ώστε να μην αναπαράγουν cis/ετερο σεξισμο, μισογυνισμό, ρατσισμό, εθνικισμό είναι ένα ακόμα πεδίο αγώνα, ο λόγος του πανεπστημίου να αποσταθεροποιείται απ' τις νόρμες του μέσα απ' τα κινήματα τα όποιο να οξύνουν και  τις ριζοσπαστικές αποκλίνουσες  παραγωγές στο εσωτερικό του, που βέβαια βρίσκονται πάντα σε ένταση με τη δομική του λειτουργία μες στην κοινωνία.

Οι θέσεις μας ως τρανς άτομα στο ελληνικό πανεπιστήμιο, δε διαφέρει ιδιαίτερα από κάθε θεσμό αυτής της χώρας. Έμμεσοι και άτυποι αποκλεισμοί από τη ζωή της ακαδημαϊκής κοινότητας, από επιστημονικές κι ερευνητικές ομάδες, μειωτικές ατάκες στο μάθημα, συνεχή αμφισβήτηση της αλήθειας της έμφυλης εμπειρίας μας. Για τις τρανς γυναίκες και τρανς θηλυκότητες ευρύτερα υπερσεξουαλικοποίηση και μείωση της έκφρασης φύλου μας σα μια προσπάθεια να τραβήξουμε την προσοχή, απειλες σεξουαλικοποιημένης βίας, αναπαράσταση μας ως συναισθηματικά ασταθείς ακαταλληλες για την τάξη του λόγου υπάρξεις και όλα όσα συνοδεύουν το τρανσμισογυνισμό ως σύστημα αποκλεισμού. Περπατώντας στους δρόμους του πανεπιστημίου ως υποκείμενο που γίνεται αντιληπτή η τρανς ταυτότητα σου η αίσθηση είναι παρόμοια με αυτή που έχουμε σε όλους τους δημόσιους χώρους της πολης. Τα βλέμματα μας ελέγχουν, μας υποτιμούν σε κάθε μας κίνηση, τα στόματα μας σχολιάζουν, συχνά πολλοι κρατούν μια απόσταση στις επαφές τους μαζί μας. Για κάποια άτομα από μας το να δείχνουμε την ταυτότητα μας και να ακούμε το όνομα που αναφέρεται σε αυτή, είναι μια καθημερινή διαδικασία ακύρωσης μας.

Ο αγώνας ενάντια σε καθε εκφραση cis-σεξισμού πρέπει να είναι ένα βασικο στοιχείο  της παρέμβασης σε αυτά τόσο στο πεδίο της αντιμετώπισης κάθε περιστατικού αποκλεισμού και  μείωσης τρανς ατόμου, όσο και στη εξάλειψη κάθε τετοιου λόγου μεσα στα πανεπιστημιακά εγχειρήδια και στις ομολιες καθηγτων και και φοιτητων/τριών. Λόγοι όπως του πατέλη πέρσι που στοχοποίησε τα τρανς άτομα ευθέως και απαντήθηκαν με παρέμβαση από μέλη της lgbtq κοινότητας δεν είναι παρά το αποκορύφωμα πολλών μικρότερων περιστατικών τρανς ακύρωσης μέσα στη ρητορική μελών της πανεπιτημιακής κοινότητας. Είναι σημαντικό να μπορούμε να έχουμε την ίδια πρόσβαση στη εργασία και στην εκπαίδευση με τα cis άτομα-όπως και στην κριτική τους- και να είναι σεβαστά τα ονόματα μας, τα γραμματικά μας γένη. Το θεσμικο αίτημα να αλλάζουν τα δημόσια έγγραφα χωρίς ψυχιατρικούς ελέγχους, υποχρεωτική επιβολή ιατρικής μετάβασης, πολεξοδες δικαστικές διαδικασίες επεκτείνεται και στους χώρους της εκπαίδευσης.

 

Μόνο με διαθεματικούς αγώνες ενάντια σε κάθε καταπίεση χωρίς να υποτιμάται κανένα βίωμα μπορεί να αναπτυχθεί ένα ουσιαστικό χειραφετητικο κίνημα.

 

 τρανς για τη συνολική απελευθέρωση

Εικόνες:

O σχολιασμός έχει απενεργοποιηθεί.

Creative Commons License

Όλα τα περιεχόμενα αυτού του δικτυακού τόπου είναι ελεύθερα προς αντιγραφή, διανομή, προβολή και μεταποίηση, αρκεί να συνεχίσουν να διατίθενται, αυτά και τα παράγωγα έργα που πιθανώς προκύψουν, εξίσου ελεύθερα, υπό τους όρους της άδειας χρήσης Creative Commons Attribution-ShareAlike 4.0 International License