Δημοψήφισμα για την ανεξαρτησία του Κουρδιστάν


post image

Δημοψήφισμα για την επικύρωση της ανεξαρτησίας του Κουρδιστάν (στο Ιράκ) ανακοινώθηκε πως θα διεξαχθεί στις 25 Σεπτεμβρίου.

Μόλις μία εβδομάδα μετά τη δήλωση του υπευθύνου της αμερικανικής στρατιωτικής αντικατασκοπείας ότι «η υπόθεση της ανεξαρτητοποίησης του Κουρδιστάν είναι ζήτημα χρόνου», επίσημα ανακοινώθηκε ότι δημοψήφισμα για την πλήρη ανεξαρτητοποίηση από το Ιράκ θα διεξαχθεί εντός του χρόνου.

Ως μόνον όρο επικαλέστηκαν οι κουρδικές επίσημες πηγές την ήττα του Ισλαμικού Χαλιφάτου (ISIS) στο Ιράκ και συμπλήρωναν ως πιθανή ημερομηνία διεξαγωγής του δημοψηφίσματος την 25η Σεπτεμβρίου.

Όπως ήταν φυσικό, η ανακοίνωση για το κουρδικό δημοψήφισμα προκάλεσε έντονες αντιδράσεις τόσο από την Τουρκία όσο και το Ιράκ.

Το Κουρδιστάν, μετά την κατάληψη του Ιράκ από τις αμερικανικές δυνάμεις, αποτέλεσε τυπικά ένα είδος ομοσπονδιακού τμήματος της χώρας με ανεξάρτητη περιφερειακή κυβέρνηση (KRG).

Η διεξαγωγή του δημοψηφίσματος δεν έχει ανακοινωθεί επίσημα από την Κουρδική Περιφερειακή Κυβέρνηση στο Ιράκ, που ωστόσο αναμένεται να ανταποκριθεί ώστε να πραγματοποιηθεί το ανεκπλήρωτο κουρδικό όνειρο για πλήρη ανεξαρτητοποίηση και την απόκτηση κρατικής οντότητας.

Το ενδεχόμενο, πάντως, πλήρους ανεξαρτητοποίησης του Κουρδιστάν από το Ιράκ θα δημιουργήσει ακόμη ένα πρόβλημα στην ταραγμένη περιοχή, με μειονότητες Κούρδων να υπάρχουν τόσο στη Συρία όσο και στην Τουρκία και στο Ιράν, επειδή θα αναζωπυρώσει τα αλυτρωτικά όνειρα όλων των Κούρδων της περιοχής.

Αν οι γείτονες του ιρακινού Κουρδιστάν νιώσουν πως οι διαδικασίες για το δημοψήφισμα προχωρήσουν, οι παρατηρητές δεν αποκλείουν οικονομικές ή ακόμη και στρατιωτικές απειλές να εκδηλωθούν. Ιδιαίτερα αν συμπεριληφθούν στις περιοχές των Κούρδων εκείνες που θα έχουν καταληφθεί από τους τζιχαντιστές, πέραν των σημερινών ορίων του ιρακινού Κουρδιστάν.

Στη φωτο : Ο κυβερνήτης του Kirkuk Νajim al-Din Karim υψώνει την κουρδική σημαία δίπλα στην ιρακινή σε κυβερνητικό κτίριο της πόλης, το Μάρτιο (AFP)

Εικόνες:

από @ 09/06/2017 12:05 μμ.


με τις πλάτες-εντολές των ηπα εν δράσει! θέλουν να διαμελίσουν το ιράκ τώρα που η αντι-ηπα συμμαχία ρωσίας-συρίας-κίνας-ιράν παίρνει συνεχώς εδάφη από τον isis όπότε τα περιθώρια παρέμβασης των ηπα και φίλων σε συρία-ιράκ στενεύουν σε χώρο και χρόνο! πάνε να προλάβουν να δημιουργήσουν τετελεσμένα. αφότου οι ypg νομιμοποίησαν το πεζικό των ηπα σε συριακό έδαφος με την εκλογή τραμπ "ενάντια στον isis", τώρα οι πεσμεργκα πάνε για κουρδιστάν

από @γκ 11/06/2017 10:37 πμ.


Παρά το λυσσαλέο ιδεολογικό πόλεμο από την πλευρά του ιδεοληπτικού κινήματος, το YPG δεν νομιμοποίησε τον αμερικανικό στρατό, καθότι δεν έχει πραγματοποιήσει καμιά συμφωνία πολιτική. Το YPG συμπολεμάει με όσους κατά καιρούς στάθηκαν εναντίον του ΙΚ (πλην Τουρκίας που στο όνομα της εναντίωσης στο ΙΚ βομβάρδιζε τους κούρδους της Συρίας), δηλαδή με το στρατό του Άσαντ στις ΣΔΔ, με τους Ρώσους πριν πραγματοποιήσουν την φιλοτουρκική τους κωλοτούμπα, έμμεσα με το Ιράν και άμεσα με όλες τις εθνικθρησκευτικές κοινότητες ακόμα και τουρκμένους (που υποτίθεται θέλει να προστατεύσει ο Κ. Ερντογάν). Όσο για τον "εθνικισμό" των κούρδων καλύτερη απάντηση του ιδεοληπτικούς μας φίλους, έχουμε την ίδια την απόφαση των συροκούρδων να εξαλείψουν την εθνική τους αναφορά στη σύσταση της Δημοκρατικής Ομοσπονδίας της Β. Συρίας-ούτε καν αναφορά στο δημοφιλές Ροζάβα (κουρδικά η Δύση). Η περίπτωση του Ιράκ Μπαρζανί-Ταλαμπανί είναι μια άλλη περίπτωση που λειτουργούσε πάντα διασπαστικά στο κουρδικό ζήτημα (σήμερα και στην κουρδική εναλλακτική) με λυκοφιλίες (Τουρκία-ΗΠΑ κλπ). Ευχαριστώ Το χάσμα ανάμεσα στην κουρδική εναλλακτική στη Β. Συρία και στις μεθοδεύσεις των κούρδων φυλάρχων στο Ιράκ

από Γ. Κυριακού 10/06/2017 12:19 μμ.

Θεματικές:  Ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις - Αντιπολεμικό κίνημα, Ιράκ, 

...Συνεπώς σε αυτήν την κρίσιμη εποχή που η κουρδική εναλλακτική στη Συρία χάρη σε μια βαθιά άγνοια για αυτήν, σε αδικαιολόγητες επιφυλάξεις εν σχέση με το παλιότερο κουρδικό ζήτημα, χάρη σε ιδεολογικές προκαταλήψεις βρίσκεται στο περιθώριο των αναζητήσεων του διεθνούς επαναστατικού κινήματος, ο διαχωρισμός της από τον διαχρονικό τυχοδιωκτισμό των κούρδων φυλάρχων είναι αναγκαίος.

Η προκήρυξη δημοψηφίσματος στις 25 Σεπτεμβρίου 2017, στο έδαφος της Περιφερειακής Διοίκησης Κουρδιστάν του Ιράκ με στόχο την πλήρη ανεξαρτησία, πέρα από τη διεθνή εμπλοκή σε μια ρευστή περίοδο ανταγωνισμών και ανάδυσης νέων πόλων, δημιουργεί μια νέα σύγχυση στο ήδη συγχυσμένο τοπίο και ιδιαίτερα σε ό,τι αφορά την κουρδική εναλλακτική στη Συρία-Τουρκία. Η εξέλιξη αυτή συνάδει με την πάγια πρόθεση των ΗΠΑ για τη δημιουργία κουρδικού κράτους στο Ιράκ, πρόθεση η οποία το εντάσσει ως αφετηρία ενός ελεγχόμενου διαδρόμου από το Ιράκ μέχρι και τη Συρία. Αυτός ο σχεδιασμός εκφράζεται τόσο στην πολιτική-στρατιωτική-οικονομική υποστήριξη -ήδη από την εισβολή στο Ιράκ το 2003- για την ίδρυση της ομόσπονδης περιφερειακής διοίκησης στα κουρδικά εδάφη του Ιράκ όσο και με τη στρατιωτική συνεργασία με τις ένοπλες δυνάμεις των κούρδων της Δημοκρατικής Ομοσπονδίας της Βόρειας Συρίας. Παρ’ όλα όσα αφορούν τις προθέσεις των αμερικανών ιμπεριαλιστών, οι «δυο περιπτώσεις» που δίνουν το στίγμα τους ως «αμερικανικά υποχείρια» στο ευρύτερο κοινό όσο και στο οριζόντιο κίνημα με βάση την κυρίαρχη δημοσιολογία, διαφέρουν παρασάγγας. Από την εποχή που το ζήτημα της κρατικής ανεξαρτησίας με τον αγώνα του ΡΚΚ-PYD από τη μια και με την υπονόμευσή του από την πλευρά των κούρδων φυλάρχων στο Ιράκ μέχρι την ιδιαίτερη στις μέρες μας επαναστατική διαδρομή των κούρδων της Συρίας σε αντίθεση με την ενσωματωμένη στις γεωπολιτικές ηγεμονίες διαδρομή των κούρδων φυλάρχων του Ιράκ, κάνουν την ταύτιση αδύνατη, ακατανόητη και απαράδεκτη.

Ο κοινός εχθρός, το Ισλαμικό Κράτος ήταν η μεγάλη αφορμή ώστε η διεθνής επαναστατική κοινότητα να γνωρίσει την ελευθεριακή επανάσταση στη Ροζάβα. Το διεθνές οριζόντιο κίνημα έμαθε, διαπίστωσε και είδε στην πράξη –με μέλη του να πολεμάνε σε διεθνή ένοπλα σώματα- για το πώς εφαρμόζεται ο κοινοτισμός, ο συνεργατισμός, η ισότητα ανδρών-γυναικών, το ξεπέρασμα των διαχρονικών εθνικοθρησκευτικών διαφορών. Μετά την αλλαγή πλεύσης από το αίτημα για ένα κουρδικό κράτος, στη Συρία και σε εκτεταμένη επικράτεια στην Τουρκία, το κατεχόμενο Κουρδιστάν προχωρά με βάση τη δημοκρατική αυτονομία-συνομοσπονδισμό ξεπερνώντας το κράτος και τον καπιταλισμό. Η δε στρατιωτική του σύμπραξη με τον εθνικό στρατό της Συρίας, τις ρωσικές και τις αμερικανικές ένοπλες δυνάμεις χωρίς ούτε μια συμφωνία σχετικά με το πολιτικό μέλλον της Δημοκρατικής Ομοσπονδίας της Β. Συρίας δείχνει μέχρι τώρα και τις προθέσεις του: την επιβίωση του αδικημένου κουρδικού λαού ως συγκάτοικου με εθνικοθρησκευτικές μειονότητες και την ανάπτυξη της πολιτικής-οικονομικής-κοινωνική ισότητας και της οικολογίας. Αντίθετα οι επιτελάρχες αμερικανοφύλαρχοι Μπαρζανί-Ταλαμπανί που επιδίωξαν στο πλαίσιο του ανταγωνισμού τους να εξαφανίσουν κάθε άλλης μορφής οργάνωσης των κούρδων του Ιράκ-Ιράν και οι οποίοι νέμονται κρατικών αξιωμάτων μετά την επέμβαση των ΗΠΑ, εξασκήθηκαν σε κάθε μορφής λυκοφιλία προκειμένου να παραμείνουν στα πλούτη τους και στις θέσεις εξουσίας, που τους εξασφαλίζει η ευλογία των πετρελαίων της Μοσούλης και η στρατηγική τους θέση. Συνεπώς σε αυτήν την κρίσιμη εποχή που η κουρδική εναλλακτική στη Συρία χάρη σε μια βαθιά άγνοια για αυτήν, σε αδικαιολόγητες επιφυλάξεις εν σχέση με το παλιότερο κουρδικό ζήτημα, χάρη σε ιδεολογικές προκαταλήψεις βρίσκεται στο περιθώριο των αναζητήσεων του διεθνούς επαναστατικού κινήματος, ο διαχωρισμός της από τον διαχρονικό τυχοδιωκτισμό των κούρδων φυλάρχων είναι αναγκαίος.

Διαρκής ενημέρωση για την κουρδική εναλλακτική παλιότερα από τον rebelian και στις μέρες μας από την ελευθεριακή κοινότητα

Προσθέστε περισσότερες πληροφορίες

To μέγιστο μέγεθος των αρχείων είναι 16ΜΒ. Επιτρέπονται όλες οι γνωστές καταλήξεις αρχείων εικόνας,ήχου, βίντεο. ΠΡΟΣΟΧΗ! Για να υπάρχει η δυνατότα embed ενός video πρέπει να είναι της μορφής mp4 ή ogg.

Νέο! Επιλέξτε ποιά εικόνα θα απεικονίζεται στην αρχή του σχόλιου.

Creative Commons License

Όλα τα περιεχόμενα αυτού του δικτυακού τόπου είναι ελεύθερα προς αντιγραφή, διανομή, προβολή και μεταποίηση, αρκεί να συνεχίσουν να διατίθενται, αυτά και τα παράγωγα έργα που πιθανώς προκύψουν, εξίσου ελεύθερα, υπό τους όρους της άδειας χρήσης Creative Commons Attribution-ShareAlike 4.0 International License