Δουλεμπόριο για ανήλικους πρόσφυγες. Κρατικό πρόγραμμα που τους ρίχνει στα χωράφια

...

Η είδηση είναι ανατριχιαστική, όμως είναι αποτυπωμένη σε επίσημο έγγραφο του υπουργείου Οικονομίας και Ανάπτυξης (αρ. πρωτοκόλλου 595/1.6.2017): προκηρύσσεται διαγωνισμός για την υποβολή προτάσεων ανάληψης προγράμματος με τίτλο «Εφαρμογή πιλοτικού προγράμματος αγροτικής εκπαίδευσης σε πρόσφυγες 15-18 ετών».

Μη φανταστείτε ότι πρόκειται για φοίτηση σε κάποιες τεχνικές σχολές. Χωρίς ίχνος ντροπής, η προκήρυξη του υπουργείου αναφέρει ότι «η εκπαίδευση και ειδικότερα η πρακτική άσκηση θα πραγματοποιηθεί με τη μέθοδο του οn the job training». Η χρήση των αγγλικών γίνεται μάλλον για… λόγους ντροπής. Ο όρος κάλλιστα μπορεί να αποδοθεί στα ελληνικά: «εκπαίδευση με εργασία»!

Αυτοί που θα αναλάβουν το πρόγραμμα θα πάρουν τα προσφυγόπουλα, που βάσει της ηλικίας τους θα έπρεπε να πηγαίνουν σε κάποιο σχολείο, και εν είδει σύγχρονων δουλεμπόρων θα  τα πετάξουν σε κάποια χωράφια, προκειμένου να «εκπαιδευτούν» δουλεύοντας σε «θεματικές όπως: εδάφη, συγκομιδή, καλλιέργειες, άρδευση, pest control κλπ.». Οπως αναφέρεται, «στόχος της δράσης είναι να βοηθήσει τους εκπαιδευόμενους να αποκτήσουν τεχνικές δεξιότητες, τις οποίες θα μπορούν να χρησιμοποιήσουν στην ένταξη στην αγορά εργασίας ή για κάλυψη προσωπικών αναγκών ή/και κοινωφελών σκοπών». Προφανώς, το σχολείο και -γιατί όχι;- το πανεπιστήμιο δεν ταιριάζει για «ένταξη στην αγορά εργασίας» των προσφυγόπουλων. Αυτά «αξίζουν» μόνο για τα χωράφια!

Με την ίδια ξεδιαντροπιά, το έγγραφο συνεχίζει: «Πέραν των άμεσα ωφελουμένων που είναι οι πρόσφυγες 15-18 ετών που διαμένουν σε Κέντρα Φιλοξενίας της Αττικής και της Κεντρικής Μακεδονίας, ωφελούμενος πληθυσμός είναι και οι οικογένειές τους, αλλά και η ελληνική κοινωνία στο σύνολό της, η οποία επωφελείται από την ομαλή ένταξη των προσφύγων στο ευρύτερο κοινωνικό σύνολο»!

Αφού τους φυλάκισαν στην Ελλάδα, αφού τους πέταξαν σε στρατόπεδα συγκέντρωσης μακριά από κάθε επαφή με τον ελληνικό λαό, έρμαια της φιλανθρωπίας των χρυσοπληρωνόμενων κάθε είδους ΜΚΟ, τώρα ήρθε η ώρα να τους «εντάξουν», πετώντας τους στα χωράφια ως φτηνό εργατικό δυναμικό που θ' αντικαταστήσει τους μετανάστες που κατά την ολιγόμηνη περίοδο των χαλαρών συνόρων κατάφεραν να αναμιχτούν με το πλήθος των προσφύγων και να εξαφανιστούν στις ευρωπαϊκές μητροπόλεις. Και δεν είναι καθόλου τυχαίο ότι ξεκινούν πιλοτικά από τους ανήλικους πρόσφυγες. Είναι το πιο ευάλωτο κομμάτι, αλλά ταυτόχρονα και το πιο «ζωηρό» κι έκριναν ότι καλύτερο «καλιμπράρισμα» από το χωράφι δεν υπάρχει. Τους ξενώνες, ακόμα και τους πιο διαφημισμένους, στους οποίους έριξαν χρήμα (όχι για τα παιδιά, αλλά για τη βιτρίνα και τους μηκυάρχες), άρχισαν να τους διαλύουν. Για τους εφήβους πρόσφυγες δεν έχει σχολείο, μόνο χωράφι.ΚΟΝΤΡΑ: ΑΝΑΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ ΑΠΟ ΤΟ ΦΥΛΛΟ ΤΟΥ ΣΑΒΒΑΤΟΥ 10 ΙΟΥΝΗ

από ΠΟΛΥΤΡΟΠΟΣ (Homo-Naturalis.gr) 12/06/2017 3:55 μμ.


Γιατί, δηλαδή, το χωράφι είναι υποτιμητικό? Οι αγροτικές εργασίες και μάλιστα στην κατ΄εξοχήν γεωργική  χώρα-Ελλάδα είναι ...πακιστανικές μόνο?  Ντροπή.

΄Ολο το κείμενο είναι μια ντροπή για τον τρόπο που ανατιλαμβάνεται τη χειρωνακτική εργασία..Και όχι μόνο αυτό το άρθρο από  ΚΟΝΤΡΑ. Γενικώς τα κάνει ...θάλασσα.  Μερικές φορές  σαν να διαβάζω γραμμές από ...Iefimerida.gr μου φάιννται.  Πάλι ντροπή.

Ο άσχετος συντάκτης εδώ έχει μήπως ακουστά τί είναι τα "αγροτικά Λύκεια",σε όλο τον πολιτισμένο κόσμο και πού κάνουν εκπαίδευση οι μαθητές; Μάλιστα, στα παλιά "κομμουνιστικά" καθεστώτα ήταν σε πρώτη ζήτηση αυτή η σχολική κατεύθυνση (Κούβα ιδαίιτερα).Και υποχρεωτική η αγροτική εργασία και σε όσους φοιτούσαν στα λεγόμενα Γενικά Λύκεια. Δηλαδή τους μαθητές απο τα τεχνικά επαγγελματικά σχολεία που τους στέλνουν για πρακτική εκπαίδευση τους ...πετάνε,μήπως, κι αυτούς   στα μηχανουργεία και...λερώνουν τα χέρια τους; Και είναι ντροπή η χειρωνακτική εργασία?

 

Πέρα απ΄αυτά. Τα προσφυγόπουλα πρέπει να ενταχθούν,να μην  γκετοποιούνται στη Σούδα της Χίου,σαν να είναι μειάσματα. Να μπουν,να εναχθούν  στην ελληνική κοινωνία και όχι μόνο οι έφηβοι. Να φροντίσει το ίδιο το κράτος και για την εκπαίδευσή τους,αλλά και για την ένταξή τους στην παραγωγική διαδικασία (και στα χωράφια).Να νιώσουν πολίτες ενεργοί,κοινωνικοί,παραγωγικοί, όπως συμβαίνει στη Σουηδία με τους μετανάστες και τους πρόσφυγες. Δεν είναι άνθρωποι δεύτερης κατηγορίας. Αλλά ούτε  όσοι εργάζονται σε γεωργικές και κτηνοτροφικές δουλειές είναι  παρακατιανοί και υποδεέστεροι. Σύνδεση εκπαίδευσης αγοράς-παραγωγής είναι το μέγα ζητούμενο σήμερα στην Ελλάδα.

από @ 14/06/2017 6:01 μμ.


Το άρθρο δε μιλά υποτιμητικά για τη χειρωνακτική εργασία, αλλά μιλά για την υποτίμηση των προσφύγων, το ότι τα αφεντικά (και μιλάμε και για ιδιοκτήτες γης) τους υπολογίζουν ως φτηνά, εργατικά χέρια που αναγκαστικά θα δεχτούν οποιαδήποτε εργασία και υπό οποιεσδήποτε συνθήκες, προκειμένου να επιβιώσουν, ακόμα και τα παιδιά και τους ανήλικους.

Προσθέστε περισσότερες πληροφορίες

To μέγιστο μέγεθος των αρχείων είναι 16ΜΒ. Επιτρέπονται όλες οι γνωστές καταλήξεις αρχείων εικόνας,ήχου, βίντεο. ΠΡΟΣΟΧΗ! Για να υπάρχει η δυνατότα embed ενός video πρέπει να είναι της μορφής mp4 ή ogg.

Νέο! Επιλέξτε ποιά εικόνα θα απεικονίζεται στην αρχή του σχόλιου.

Creative Commons License

Όλα τα περιεχόμενα αυτού του δικτυακού τόπου είναι ελεύθερα προς αντιγραφή, διανομή, προβολή και μεταποίηση, αρκεί να συνεχίσουν να διατίθενται, αυτά και τα παράγωγα έργα που πιθανώς προκύψουν, εξίσου ελεύθερα, υπό τους όρους της άδειας χρήσης Creative Commons Attribution-ShareAlike 4.0 International License