Κάτω τα ξερά σας από τις κοινότητες των Ρομά!

Ένα κείμενο σχετικά με τις ρατσιστικές κινητοποιήσεις στο Μενίδι, για την αλληλεγγύη με τις κοινότητες των Ρομά, για την επίθεση στον ελληνικό όχλο.

[κείμενο από το blog xorxora.espivblogs.net]

Σε εξέλιξη βρίσκεται ρατσιστική κινητοποίηση κατοίκων του Μενιδίου, σε συνεργασία με τοπικές αρχές και ακροδεξιούς, με αφορμή τον θάνατο του 11χρονου μαθητή. Από το Σάββατο 10/6 μέχρι και σήμερα (Δευτέρα  12/6) γίνονται καθημερινά συγκεντρώσεις ενάντια στις κοινότητες των Ρομά.

Πιο συγκεκριμένα, το Σάββατο το απόγευμα, συγκεντρώθηκαν 1000 άτομα στη συμβολή των οδών Δημοκρατίας και Βαρδουσίων, και κατα τη διάρκεια της πορείας τους στοχοποιήθηκαν με μολότωφ δύο σπίτια. Οι καθεστωτικές φυλλάδες γράφουν ότι το ένα σπίτι είναι η κατοικία του 23χρονου Ρομ που συνελήφθη για πυροβολισμούς και είναι ύποπτος για τον θάνατο του μαθητή. Την Κυριακή έγινε συγκέντρωση 700 ατόμων στην πλατεία Καράβου, και κατά την διάρκεια της πορείας 200 άτομα συγκρούστηκαν με τους μπάτσους στην προσπάθεια τους να προσεγγίσουν καταυλισμό Ρομά. Αργότερα, επίθεση με μολότωφ έγινε ξανά εναντίον δύο σπιτιών.

Να τα πάρουμε όμως ένα-ένα.

α) Τι λένε οι δημοσιογράφοι για τα γεγονότα;

Από την πρώτη στιγμή που έγινε γνωστό ότι ο 11χρονος μαθητής ενδέχεται να σκοτώθηκε από αδέσποτη σφαίρα, τα ελληνικά ΜΜΕ έριξαν άφθονη ρατσιστική λάσπη προς πολλές κατευθύνσεις – όλες όμως σε μη-μπαλαμούς.

Η είδηση της επιχείρησης μεγάλης δύναμης μπάτσων στο Μενίδι, με τις δεκάδες εισβολές σε σπίτια και τις προσαγωγές καλοσωρίστηκε σαν αναγκαία και καθυστερημένη. Πριν καν στοιχειοθετηθεί σοβαρά οτιδήποτε σχετικά με την υπαιτιότητα για το θάνατο του μαθητή, οι μπάτσοι έκαναν προσαγωγές στο σορό με κριτήριο το χρώμα του δέρματος. Και οι έλληνες δημοσιογράφοι τους εγκαλούσαν ότι κινητοποιήθηκαν «κατόπιν εορτης». Πολύ ενδιαφέρον παρουσιάζουν και οι σχολιασμοί για τα ευρήματα. Στα σπίτια που δεν βρέθηκε τίποτα, αυτό συνέβη επειδή οι Ρομά «πρόλαβαν να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους εξαφανίζοντας όπλα και ναρκωτικά». Μα είναι δυνατόν ένας Ρομ να μην έχει στο σπίτι του όπλα και ναρκωτικά; Ε, αυτό σημαίνει ότι πρόλαβε και τα εξαφάνισε.

Επίσης, η «ομολογία» του 23χρονου Ρομ που συνελήφθη έγινε αιτία διαπόμπευσης του ως δολοφόνου. Το γεγονός ότι ομολόγησε ότι πυροβόλησε στον αέρα με κυνηγετικό όπλο, το οποίο έχει διαφορετικά βλήματα από αυτό που βρέθηκε στην ιατροδικαστική έρευνα είναι ψιλά γράμματα. Το γεγονός ότι σε κάθε περίπτωση η εγκληματική ανευθυνότητα του να πυροβολείς στον αέρα σε κατοικημένη περιοχή για πλάκα, έχει τεράστια απόσταση από την εν ψυχρώ δολοφονία ενός παιδιού, είναι επίσης ψιλά γράμματα. Ο ένοχος κατασκευάστηκε με συνοπτικές διαδικασίες, και μένει η αντιμετώπιση του ως τέτοιου.

Όσο για τις κινητοποιήσεις των ρατσιστών, διαβάζουμε τα αναμενόμενα. Πρώτον, είναι διαμαρτυρία των κατοίκων, σύμφωνα με το ρατσιστικό σχήμα: κάτοικοι είναι οι Έλληνες, οι υπόλοιποι (εν προκειμένω οι Ρομά) είναι πρόβλημα. Δεύτερον, είναι δίκαιες και απαντάνε στο χρόνιο πρόβλημα των Ελλήνων με τους ανεξέλεγκτους σκουρόχρωμους κακοποιούς. Η μόνη διαφορά θα φανεί στο ζήτημα της βίας, που η μεν κεντρο-αριστερή δημοσιογραφία (Βήμα, Εφ.Συν., κλπ.) θα κριτικάρει σαν προβοκάτσια που δεν ανταποκρίνεται στο αίσθημα των κατοίκων, και η δε (άκρο)δεξιά θα χειροκροτήσει σαν δίκαιη αγανάκτηση.

β) Τι λένε οι τοπικοί άρχοντες για τα γεγονότα;

Εδώ, με συγχωρείτε, θα είμαι λακωνικός. Οι τοπικοί άρχοντες δεν μιλούν για τα γεγονότα, αλλά είναι οι ίδιοι μέρος τους. Πλήθος τοπικών δημοτικών συμβούλων συμμετέχουν στις ρατσιστικές διαδηλώσεις, και οι δηλώσεις που κάνουν στα ΜΜΕ είναι επικλήσεις προς την κυβέρνηση να λύσει τα χέρια της Αστυνομίας, ώστε να γίνει ένα μαζικό κρατικό πογκρόμ.

Ένας ιδιαίτερος ρόλος που παίζουν είναι αυτός του διαμεσολαβητή της από-τα-κάτω ρατσιστικής αγανάκτησης με την κρατική πολιτική παρανομοποίησης των Ρομά. Θα τους ακούσετε να λένε στις φασιστοσυγκεντρώσεις πράγματα του στυλ: «Εγώ τα λέω χρόνια, η πολιτεία μας γράφει, μας αφήνει στο έλεος της εγκληματικότητας κλπ.». Οι πιο αριστερόστροφοι θα είναι αυτοί που θα επιμείνουν για μια θεσμική λύση, μαλώνοντας τα άτακτα παιδιά τους για τις υπερβολικές μολότωφ.

γ) Τι κάνουν οι μπάτσοι στο Μενίδι;

Μπα, δεν θα κάτσω να γράψω τα αυτονόητα. Όποιος δεν μπορεί να φανταστεί τι κάνουν οι μπάτσοι σε αυτές τις περιπτώσεις, ανήκει ολόψυχα στο βούρκο αυτής της κοινωνίας, και ως τέτοιος πρέπει να αντιμετωπιστεί.

δ) Τι κάνουν οι φασίστες στο Μενίδι;

Πέρα από τα προφανή, ότι δηλαδή κεφαλαιοποιούν την πρακτική τους ψαρεύοντας νέα μέλη, ότι ανανεώνουν τις σχέσεις τους με τα τοπικά ελληνικά αφεντικά (της νύχτας, και όχι μόνο), επιτελούν και τον ρόλο τους σαν πρωτοπορία του ελληνικού ρατσιστικού όχλου. Και αυτό είναι μια πικρή αλήθεια. Υπάρχει ένα μεγάλο ποσοστό αυτής της κοινωνίας, το οποίο δεν το καλύπτει ο θεσμικός ρατσισμός, και επιζητά μία ριζοσπαστική βίαιη λύση των «προβλημάτων» που αντιμετωπίζει με τους/τις Ρομά, τους/τις μετανάστες/τριες, κλπ. Δεν είναι κακό να το λέμε, γουστάρουν εξόντωση και φασισμό ρε παιδί μου. Και ποιος είναι καλύτερος από τους οργανωμένους φασίστες στο να οργανώσει αυτή την αυθόρμητη βία;

ε) Τι θέλουν οι «κάτοικοι» και οι διαμαρτυρίες τους;

Αυτή είναι και η πιο χοτ συζήτηση για τους ανθρώπους που μιλούν για κάποιου είδους αντιρατσισμού. Είναι το πιο «ναι μεν, αλλά…» θέμα. Γιατί υπάρχει μεγάλη δυσκολία στο να παραδεχτείς πόσο διάχυτη είναι η ρατσιστική ιδεολογία στον ελληνικό κοινωνικό σχηματισμό, γιατί εν τέλει ο αντιτσιγγανισμός είναι εμπεδωμένος βαθιά μέσα στα μυαλά μας σαν γνήσια τέκνα της ελληνικής οικογένειας και κουλτούρας.

Μπορώ να κάνω μερικά ρητορικά ερωτήματα. Είναι δυνατόν να ευθύνεται συλλογικά μια φυλή που διαμένει σε μια περιοχή για τον θάνατο του μαθητή (προσπερνώντας το ότι δεν γνωρίζουμε καν ακόμη αν ο υπαίτιος είναι Ρομ); Όλοι/ες αυτοί/ες που είναι στους δρόμους του Μενιδίου, έχουν ενδιαφερθεί ποτέ για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι Ρομά, για την βία που δέχονται, για την διαρκή παρανομοποίηση τους κλπ; Επίσης, η αμέλεια κάποιου που πυροβολεί στον αέρα είναι το φρικτότερο έγκλημα που καλούνται να απαντήσουν; Χωρίς να εννοώ ότι δεν είναι τραγικό να πεθαίνει ένα παιδί 11 χρονών, τι έκαναν όλοι αυτοί όταν πριν ένα μήνα αποκαλύφθηκε ότι ένας απόστρατος καραβανάς στο Μενίδι βίαζε κατ’ εξακολούθηση την ανιψιά του, που είναι ΑΜΕΑ; Γιατί δεν άρχισαν να καίνε ελληνικά σπίτια, ή τουλάχιστον τα σπίτια των καραβανάδων; Τι έκαναν όλοι αυτοί όταν το λιμενικό βύθιζε βάρκες στο Αιγαίο με δεκάδες μετανάστες/τριες και τα παιδιά τους να πνίγονται;

Νιώθω γραφικός μόνο και που θέτω αυτά τα ερωτήματα. Η επιλεκτική ευαισθησία λέγεται ρατσισμός.

Αυτό θέλουν οι «κάτοικοι» του Μενιδίου, να εκφράσουν το ρατσιστικό τους μίσος απέναντι στους Ρομά, μαζί με χρυσαυγίτες, μπάτσους, δημοσιογράφους, δημοτικούς συμβούλους και κάθε λογής σκουπίδι. Ο καθένας απο το δικό του μετερίζι, θέλουν να αποσπάσουν υλικά και άυλα οφέλη μέσα από την ενορχήστρωση απο-τα-κάτω ρατσιστικής ιδεολογίας και απο-τα-πάνω ρατσιστικής πολιτικής. Και αυτή η συνεργασία έχει ιστορικό βάθος σε αυτόν τον τόπο, που λέγεται εθνοκαθάρσεις, πόλεμοι, στρατόπεδα συγκέντρωσης. Αλλιώς λέγεται ξενοφοβία, ισλαμοφοβία, αντισημιτισμός, αντιαλβανισμός, αντιτσιγγανισμός. Και αλλιώς λέγεται σύγχρονη ελληνική ιστορία.

Για να τελειώνουμε, αν δεν κάνουμε ορισμένες βασικές παραδοχές για το βάθος του φασισμού στην ελληνική κοινωνία και συνεχίσουμε να μιλάμε για τον παραπλανημένο λαό από την κρίση, τα ΜΜΕ και τους φασίστες, δεν θα μπορέσουμε ποτέ να συγκροτήσουμε μια πολιτική για την ανατροπή όλων των παραπάνω, και θα είμαστε ουσιαστικά συνυπεύθυνοι.

ΣΚΑΤΑ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΤΟ ΛΑΟ ΤΗΣ

ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ ΜΕ ΤΙΣ ΚΟΙΝΟΤΗΤΕΣ ΤΩΝ ΡΟΜΑ

ΞΥΛΟ ΣΤΟΥΣ ΡΑΤΣΙΣΤΕΣ

Φιλιά, Μπούμπης.


Ο ρατσισμός απ' την ανάποδη, αδιαφορία για τη ζωή των τσιγγάνων, απαξία για τη ζωή των ταπεινών ελλήνων στο Μενίδι. Μιλούν για 700 διαδηλωτές και ο πληθυσμός του Μενιδίου είναι 106.943. Αυτό που θα μπορούσαμε -αν είχαμε τα κότσια- να κάναμε, θα ήταν να βρούμε τους εκπαιδευτικούς αυτούς που έχουν τα κότσια και δουλεύουν εκεί χωρίς να θεωρούν τη δουλειά τους ένα πέρασμα για να πάνε σε μια πιο προσιτή περιοχή -και παίρνουν τα μοριάκια και να φεύγουν- αλλά πασχίζουν με τα τσιγγανόπουλα και τα ντόπια, να βρούμε τους συλλόγους τσιγγάνων και άλλους από την περιοχή μενιδιάτες που αγαπούν τους τσιγγάνους, ψάχνοντας για να στήσουμε τις γέφυρες ενάντια στο ρατσισμό και στην εγκληματικότητα που πλήττει την περιοχή και που έχει καταλάβει σημαντικό τμήμα, της ρομά κοινότητας. Κι αν είχαμε τα κότσια, όλα αυτά θα τα κάναμε μένοντας εκεί κι όχι περιμένοντας τους βαρβάρους (με την αυτοεκπληρούμενη προφητεία) χρυσαβγίτες που, κοντός ψαλμός αλληλούια έρχονται, (όπως και στον Άγιο Παντελεήμονα) μετά "το κάτω τα ξερά σας" από την εξ' αποστάσεως πληκτρολόγηση του επαναστάτη.

Λίγη τσίπα δεν θα έβλαπτε...

από @αντιρατσιστης 12/06/2017 8:52 μμ.


Απορώ πως ανεβαινει ενα κειμενο με κατακλείδα " ΣΚΑΤΑ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΤΟ ΛΑΟ ΤΗΣ" την ώρα που ορθώς καταγγέλει την ρατσιστική κινητοποίηση κάποιων κατοίκων του μενιδίου. Και μην αρχισουμε το γνωστό τροπάρι "δεν υφισταται αντίστροφος ρατσισμός απέναντι στη κυριαρχη εθνική ομάδα μιας κοινωνιας" . Η επίρρηψη συλλογικών ευθυνών και η οι γενικέυσεις  αναφορικά με τόσο μεγάλες,σύνθετες και πολυεπίπεδες κοινωνικές συσσωματώσεις όπως μια εθνική ομάδα είναι πρακτική της κυριαρχίας η οποία δεν χωράει στους κόλπους του ανταγωνιστικού κινήματος. 

Πραγματικά απορώ με την επιλεκτική ευαισθησία ορισμένων εδω πέρα.

 

 

από @ 12/06/2017 9:07 μμ.


με αυτη τη λογική και οι επιτροπές κατοικων των εξαρχειων που στρέφονται εναντια στις μαφίες των ναρκωτικων οποιες απαρτιζονται απ μεταναστες είναι ρατσιστικές.Δε καταλαβαίνω το σκεπτικό σου. Δηλαδή μόνο στα εξάρχεια επιτρέπεται το κυννηγι  μαφίας ;αν θεωρεις νορμαλ τη παραβατικότητα αυτή που επικρατει σε Μενιδι και ζεφειρι τότε πάω πάσο.μαλλον μόνο τα εξαρχεια έχουν το προνομιο να κυνηγουν τη μαφια κΆι οποίος άλλος τολμήσει βαφτίζεται ρατσιστης.οποιος έχει τέτοιες λογικές χαρίζει ψήφους στη χρυσή αυγή Κατάλαβε το.

από @ 12/06/2017 11:21 μμ.


Αυτό το κείμενο αποτελεί και επίσημη θέση του μέσου;

από @Αναρχοκαποιος 13/06/2017 8:53 πμ.


Άμα ήταν μπάτσος αυτός που έριξε τη σφαίρα τώρα θα είχαμε ξεσηκωθεί στις πορείες αλλά επειδή είναι Ρομά Ε μην μας πουν και ρατσιστές ρε πάμε καλά? Σκοτώθηκε ένα παιδί και αντί να πάμε εκεί να διαμαρτυρηθούμε για την μαφιόζικη κατάσταση που επικρατεί κάνουμε τα στραβά μάτια? Αλλά να μου πεις τι να περιμένει κάνεις από τους αναρχικούς χώρους την στιγμη που για να αναλάβουν δράση στα Εξάρχεια εναντια στις μαφιες κάνανε χρονια

από @Απαράδεκτο άρθρο 13/06/2017 10:30 πμ.


Λες «ΣΚΑΤΑ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΤΟ ΛΑΟ ΤΗΣ»

Να φανταστώ ότι λέξεις όπως εξέγερση, επανάσταση, κοινωνική μεταστροφή δεν σημαίνουν τίποτα για σένα έτσι; Αν σιχαίνεσαι τόσο πολύ τον λαό αυτής της χώρας και τον θεωρείς μίασμα, ειληκρινά με ποιόν θα είσαι συνοδηπόρος σε μια προσπάθεια αλλαγής των πραγμάτων; Εκτός αν μόνιμή σου έγνοια είναι να βάζεις βόμβες στους «μικροαστούς», να προμοτάρεις identity politics από το ίντερνετ και να κράζεις όσους έχουν διαφορετική αισθητική από εσένα.

Δηλαδή οι κάτοικοι είναι φασίστες επειδή δεν θέλουν εγκληματικότητα; Αν δηλαδή εγώ δεν θέλω να με σφάξει κανείς όπως πηγαίνω σπίτι μου μια μέρα είμαι φασίστας; Είσαι σοβαρός τώρα; Έχεις ζήσει ποτέ σου κοντά σε μια τέτοια περιοχή; Φυσικά και δεν πρέπει να στοχοποιούνται οι Ρομά, φυσικά και η Ελληνική κοινωνία οφείλει να τους εντάξει, αναμφισβήτητα έχουν γίνει λίγα ή ελάχιστα για αυτή την μειονότητα. Αλλά η δική σου λογική είναι μονοδιάστατη. Στο δικό σου μυαλό υπάρχουν μόνο δύο ειδών άνθρωποι: οι αναρχικοί (δηλαδή εσύ και οι δικοί σου, αυτοί οι έξυπνοι που δεν είναι τώρα ο «όχλος») και οι υπόλοιποι, δηλαδή τα μιάσματα. Μάζεψε λίγο τον ελιτισμό σου και δες την πραγματικότητα όπως είναι.

από @ 13/06/2017 4:10 μμ.


Το κράτος τα έχει κάνει πλακάκια με τις μαφίες και στο Μενίδι και στα Εξάρχεια και παντού. Και χρησιμοποιεί όλους τους πρόθυμους, είτε είναι ρομά, είτε μετανάστες, είτε Έλληνες, είτε "κινηματικοί". Το να τα βάζεις με τον λόγο κάποιου είναι η εύκολη λύση, γιατί έτσι αποφεύγεις να τα βάλεις με την υποκρίσια των υπόλοιπων, που αντί να βγουν στα κάγκελα με την ασυλία που έχουν όλοι οι προθυμοι απο μπάτους, δικαστές, τοπική διοίκηση, κομματικούς μηχανισμούς (κάθε απόχρωσης), ΜΜΕ κλπ., βγαίνουν στα κάγκελα με τον Μπούμπη. Αλλά μην αγγίξουμε το κράτος, γιατί κάποιοι είναι κρατιστές και ούτε αυτοί θεωρούν ότι το δικό τους κράτος θα είναι διαφορετικό από το τωρινό.

(σημείωση: το "σκατά στην Ελλάδα και στο λαό της" δεν αφορά τους πάντες, αφορά εκείνους που πρέπει να αφορά, εκείνους που κρύβουν όσα συμβαίνουν στο κράτος και τους κομματικούς οπαδούς τους. Αυτό όλοι το καταλαβαίνουμε εκτός από όσους δεν τους συμφέρει να το καταλάβουν, γιατί γουστάρουν να χαϊδεύουν τα αυτιά του δήθεν "ενός και μοναδικού, με κοινά συμφέροντα" λαού...)

από @ 13/06/2017 4:14 μμ.


Οι ρομά, οι πόντιοι, οι παραβατικοί προλετάριοι, οι τοξικοεξαρτημενοι ανήκουν στο λαό της ελλάδας. Καταλαβαίνει άραγε τι έγραψε αυτός που έγραψε το κείμενο και λέει σκατά στην ελλάδα και το λαό της?

Προφανώς είναι η γνωστή κοσμοθεωρία ότι για όλα τα δεινά του κόσμου ευθύνεται η ελλάδα, ο ελληνικός ιμπεριαλισμός,ο ελληνικός λαός (που δεν είναι κάτι ενιαίο όπως δεν είναι κανένας λαός) είναι η ανατριχιαστική λογική της συλλογικής ευθύνης κάτω από δήθεν αντιφασιστικό μανδύα.

---------------

Στο Μενίδι έχουμε μία από τα κάτω οργάνωση των φασιστών (υπάρχει και αυτοοργάνωση των φασιστών για όσους έχουν κάνει επιπόλαια πρόταγμα τον γενικό όρο αυτοοργάνωση).

Αυτή η από τα κάτω οργάνωση των φασιστών και οι επιθέσεις όμως κουμπώνουν με την από πάνω ρατσιστική-εθνικιστική πολιτική του ελληνικούς αστικού κράτους, και τη σύμπραξη κομματιών του μεγάλου και μικρού κεφαλαίου και εμπροσθοφυλακών αυτού.

από @ 13/06/2017 4:47 μμ.


Αντιγράφω κι εδώ....

διαβαζοντας το "let it be" με ολιγη απο "αναρχικη αντιφιλα" κειμενο που ελεγε "κατω τα ξερα σας απο τις κοινοτες των ρομα" μου δημιουργηθηκε εντονη επιθυμια για αμεση κουβεντα με τον γραφοντα αλλα μιας κι αυτο ειναι ακατορθωτο ας πω λιγα πραγματα.

το να γραφεις ενα κειμενο οντας ΠΡΟΦΑΝΕΣΤΑΤΑ εκτος κλιματος(και περιοχης) ειναι τοσο εμφανες οσο και το μεγεθος του προβληματος που πας να θιξεις με κλισε εκφρασεις και ξυλινο "αναρχικο" λογο.εργαζομαι στην περιοχη του μενιδιου και τις ομορες περιοχες τουλαχιστον 5 χρονια και λογω της φυσης της δουλειας μου ερχομαι σε καθημερινη επαφη με τους ρομα.oι macho συμπεριφορες κι ο σεξισμος ειναι καθημερινοτητα σε ΑΡΚΕΤΟΥΣ ρομα και προφανως ΟΧΙ ΣΕ ΟΛΟΥΣ.η επιδειξη δυναμης στις μαφιοζικες δουλειες ειναι επισης συχνο φαινομενο και πανω σε μια τετοια εκρηξη ηδονης σκοτωθηκε το παιδακι που ΠΡΟΦΑΝΩΣ δεν ηταν φασιστας και προφανως δεν εφταιγε και σε τιποτα.πραγμα που ο "μπουμπης" συγγραφεας του κειμενου(μας απειλει οτι θα επανελθει) δεν εδειξε να τον ενδιαφερει καθολου...αν οχι στο ανθρωπιστικο του πραγματος τουλαχιστον σαν συνεπεια της machιλας που απορρεει απο την κλασικη προεκταση πουλιου που δινει στην ΠΡΕΖΕΜΠΟΡΑ/ΜΑΦΙΟΖΟ η κατοχη του οπλου. 

δυστυχως ρε μπουμπη η ενασχοληση ΑΡΚΕΤΩΝ ΚΙ ΟΧΙ ΟΛΩΝ των ρομα περιλαμβανει βερια με ντρογκες trafficking επιθεσεις σε ντελιβαραδες κι αλλα πολλα οσο κι αν στο βασιλειο της ουτοπιας που ζεις τα νεα δεν εφτασαν ακομα...το οτι η κατασταση εφτασε εδω γιατι ποτε δεν καταφεραμε ολοι μας να κατανοησουμε και να αγκαλιασουμε την διαφορετικοτητα αυτων των ανθρωπων ειναι σιγουρα ενα θεμα.η φασιζουσα ελληνικη κοινωνια εκανε οτι μπορουσε για να φτασουν εδω τα πραγματα κι απο οτι φαινεται αντιμετωπιζει τα πραγματα και τωρα με την αβασταχτη ελαφροτητα που αντιμετωπιζει ολα τα θεματα ειτε πολιτικα ειτε της απλης καθημερινοτητας...ΟΜΩΣ ρε μπουμπη δε μπορω να σταθω αλληλεγγυος με ολη τη σαπιλα του υποκοσμου μονο και μονο για να μη με πεις ρατσιστη εσυ που περνωντας απο το "κινημα" πηρες μια μυρωδια κι ειπες να μπεις και μεσα...το οφειλω στην πολιτικη μου συνειδηση που την καλλιεργω με κοπο. το οφειλω στους ρομα που συναναστρεφομαι και ΞΕΡΩ ΚΑΛΑ οτι παλευουν με τα σκατα για να αποδειξουν οτι εχουν μια θεση στον αποπατο που ζουμε ολοι κι ολες αυτες οι ανευθυνες συμπεριφορες καποιων "δικων τους" τους φερνουν πισω συνεχως και τους αναγκαζουν να αποδειξουν οτι δεν ειναι ελεφαντες καθε λιγο...

παμε τωρα και στο δια ταυτα...προφανως εαν υπηρχε σοβαρο πολιτικο υποβαθρο στο χωρο θα ηταν αυτονοητη μια αμεση δραση που θα περιελεμβανε ενα μοιρασμα μια πορεια και μια παρεμβαση ωστε να αντιληφθει κι ο υπολοιπος κοσμος(ναι ρε μπουμπη δεν ειναι ολο το μενιδι φασιστες οσο κι αν στα στεγανα του εγκεφαλου σου κατι τετοιο μοιζει με τορπιλη) μαζι με τους ρομα οτι το προβλημα δεν ειναι φυλετικο αλλα κοινωνικο...επειδη κατι τετοιο ομως ειναι ουτοπια το κενο αυτο το διεκδικουν και το παιρνουν τα φασιστικα αποβρασματα ΓΙΑ ΑΛΛΗ ΜΙΑ ΦΟΡΑ...

κλεινοντας επειδη ο ορος αναρχια για μενα εχει και την εννοια της ευθυνης καλο θα ηταν κι οι ιδιοι οι ρομα να απομονωνουν τετοιες συμπεριφορες...ξερω οτι το θελουν κι εκει ακριβως πρεπει ο χωρος να εστιασει...το "σιωπη σημαινει συνενοχη" δεν εχει εναν αποδεκτη αλλα πολλους...αλλωστε μπουμπη ρατσισμος ειναι η αντιπετωπιση μιας καταστασης με δυο μετρα και δύο σταθμά.

από @ 13/06/2017 6:04 μμ.


προσβληθηκαν οι αναρχοπατριωτες ,δεν πρεπει να μιλαμε για τους ελληνες καθως και αυτοι τετοιοι ειναι. ΟΙ ελληνες δεν ειναι ρατσιστες, ουτε καννιβαλοι ,ουτε μαφιοζοι, ουτε μιλιταριστες και αν τους συμφερει εχει και ανθρωπιστες. Η επιτροπη μικροαστων ,ρατσιστων ιδιωκτιτων ,μαφιωζων σας περιμενει.Οπως στην κερατεα και τα ειρηνοδικεια για την αγια ιδιοκτησια.ANTIFA RE!   ελληνες ειστε και φαινεσθαι.

από @777 13/06/2017 7:33 μμ.


Ε όχι να υποστηρίξουμε και τους μαφιόζους με τους χρυσούς σταυρούς επειδή κάποιοι φασίστες πήγαν στο Μενίδι να καπηλευθουν το γεγονός


Να πάμε να διαδηλώσουμε ενάντια στις μαφίες, γράφει κάποια πιο πάνω. Πολύ σωστά. Θα έπρεπε να διαδηλώσουμε ενάντια σε όλες τις μαφίες στο Μενίδι: των τσιγγάνων πρώτα απ όλα, των ρωσοπόντιων, των εμπόρων ναρκωτικών. Είναι δυνατό να γίνει κάτι τέτοιο; Την απάντηση τη δίνει ο ίδιος: ¨Άμα ήταν μπάτσος αυτός που έριξε τη σφαίρα τώρα θα είχαμε ξεσηκωθεί στις πορείες αλλά επειδή είναι Ρομά Ε μην μας πουν και ρατσιστές ρε πάμε καλά;¨ όχι, δεν πάμε καθόλου καλά. Εδώ ανεχόμαστε άλλες κι άλλες "μαφίες", πολύ πιο κοντά μας, στο Μενίδι θα τρέχουμε τώρα;

 

από @το ιδιο 13/06/2017 10:16 μμ.


ειναι να σκοτωνει μπατσος και το ιδιο ρομα?το ιδιο στοχοποιεις ως αναρχικος τους μπατσους ως δυναμη καταστολης και τους τσιγγανους με βαση την φυλη?πονανε τα ματια μας δηλαδη.αν ο δραστης δηλαδη ηταν ελληνας θα τρεχατε να καψετε σπιτια ελληνων και θα φωναζατε εξω οι ελληνες απ το μενιδι?

από 2 μέτρα και 2 σταθμά 14/06/2017 1:57 πμ.


Στην συγκεκριμένη περίπτωση μιλάμε για καταυλισμό στον οποίο το σύνολό του αποδέχεται τις πρακτικές οι οποίες έχουν φέρει τα αποτελέσματα για τα οποία μιλάμε. Η φυλετική διάκριση ταυτίζεται τόσο με την χωροταξική όσο και με τις συνήθειες τις οποίες η συγκεκριμένη φυλή αναπαράγει, υποστηρίζει και καλύπτει με ζήλο. 

Αντίστοιχο ζήτημα με τις μπαλωθιές υπάρχει σε περιοχές στην Κρήτη, δεν σημαίνει ότι όποιος εναντιώνεται είναι "αντικρητικός". Όποιος έχει "αντίφα" ανασφάλειες, φλερτάρει με το φασισμό από πίσω. Τρανό παράδειγμα: 

"προσβληθηκαν οι αναρχοπατριωτες ,δεν πρεπει να μιλαμε για τους ελληνες καθως και αυτοι τετοιοι ειναι. ΟΙ ελληνες δεν ειναι ρατσιστες, ουτε καννιβαλοι ,ουτε μαφιοζοι, ουτε μιλιταριστες"

Αλλάξτε τους Έλληνες με τους Ρομά και έτοιμος ο φασίστας, άμα δεν τον βλέπετε εξ αρχής. Τα ίδια ακριβώς με τους φασίστες και σε ίδιο χρόνο μάλιστα τα γράφει. Όπως βέβαια και ο αρχικός, που έχει τόση σχέση με τους αναρχικούς όση και με τους Ρομά. Καμία απολύτως.

"ANTIFA RE!   ελληνες ειστε και φαινεσθαι."

Εσύ πάλι Antifa ούτε είσαι, ούτε φαίνεσαι. Αντίθετα για Έλληνας μια χαρά κάνεις, αν κρίνουμε από τη γλώσσα που γράφεις (μη βάλεις τα κλάματα, εντάξει).

από @ 14/06/2017 3:15 πμ.


κανονικα θα επρεπε να καιμε εμεις τα σπιτια των μαφιοζων, απο οποια φυλη της ανθρωποτητας και αν ειναι, αλλα φοβομαστε α)μη μας πουν ρατσιστες, β)οτι ειναι παρα πολυ ευκολο να κεφαλαιοποιηθει πολιτικα απο φασιστες. το δευτερο, ειναι οντως πολυ επικινδυνο, το πρωτο, ειναι απλα φετιχ των αυτονομων που δεν θα επρεπε κανονικα να απασχολει κανενα σε τετοιες περιπτωσεις

από @το ίδιο; 14/06/2017 5:34 πμ.


όταν οι ρομά φέρονται χωρίς να σέβονται την ανθρώπινη ζωή και το πράμα έχει παρατραβήξει τότε ναι είναι το ίδιο με το να σκοτώνει μπάτσος. και μην αρχίσουμε τα ίδια για την παροχή εκπαίδευσης κλπ γιατί μέχρι να γίνουν αυτά κάποιοι υποφέρουν

από @ 14/06/2017 8:09 πμ.


θα σου απαντησω ναι το ιδιο ειναι να σκοτωνει ενας μπατσος με ενα μαφιοζο.ο ρομ δεν σκοτωσε επειδη ειναι ρομα αλλα επειδη ειναι μαφιοζος εθισμενος στις ματσο συμπεριφορες και στο κανω οτι θελω.

από @ 14/06/2017 11:08 πμ.


Ποιός είναι όμως ο δράστης του εξ αμελείας φονικού; είναι τσιγγάνος, έλληναρας, μήπως πρώην μπάτσος, ποιός είναι αφού ακόμη δεν έχει βρεθεί αλλά έχει ήδη βγει ευτυμηγορία; θα έχει ενδιαφέρον τι θα πουν όλοι οι ρατσιστές που ήδη χρέωσαν τους τσιγγάνους αν αυτός που πυροβόλησε στον αέρα είναι τύπος σαν τον Πολάκη ή είναι νυν ή πρώην μπάτσος.

από @αναμενόμενα_πράγματα 14/06/2017 12:18 μμ.


Ήταν ότι πιο προφανές πως μετά την επικράτηση σε μεγάλο μέρος του "χώρου" της γραμμής κάτι πολύ γουστόζικων κινηματικών που θέλουν να καθαρίσουν τις πλατείες απ' τους ντίλερζ και την ελλάδα απ' τους γερμανούς, το επόμενο θα ήταν να αρχίσουν να δικαιολογούν τα πογκρόμ που γίνονται ενάντια στους ρομά (και όχι εναντια στους εμπόρους ναρκωτικών του οικισμού), την μεθοδευμένη προπαγάνδα ενάντια στο σύνολο της μειονότητας και την ταύτιση της με εγκληματίες από κανάλια, μπάτσους, τοπικές αρχές και όλα τα σχετικά. 

Ακόμα και στο indymedia οι αναρχικοί δεν τολμάνε να μιλήσουν για ρατσιστές κατοίκους και ημιναζιστικές πρακτικές-πογκρόμ υπό την καθοδήγηση χρυσαυγιτών. Δεν τολμάνε να παραδεχτούν το πλιάτσικο σε σπίτια και μαγαζιά ρομά, ενώ υπάρχουν άφθονα στοιχεία. Κράτανε ίσες αποστάσεις λες και είναι κεντροαριστεροί. 

Νομίζει ο έλληνας αναρχικός πως επειδή κάποιοι στον οικισμό των ρομα μπορεί να κλέβουν ή να σπρώχνουν ναρκωτικά πρέπει να δείξουμε οποιαδήποτε καταννόηση σε πορείες με ανοιχτά συνθήματα τύπου "Να φύγουν οι τσιγγάνοι απ' το μενίδι" και σε κατοίκους που πετάνε μολότωφ σε σπίτια με κριτήριο την εθνικότητα αυτού που μένει μέσα.

Η ξεφτύλα δεν έχει τέλος.

από ούτε έτοιμο φαγητό να το παραγγέλνεις... 14/06/2017 12:36 μμ.


Αν θέλουν αλληλεγγύη οι "κοινότητες των Ρομά', ας κάνουν κάλεσμα, να διαβάσουμε την πολιτική τους τοποθέτηση. Έτσι, στα τυφλά, αλληλεγγύη σε όποιον πλακώνεται με χρυσαυγίτες και άλλους παρακρατικούς μαφιόζους; Γιατί, χρειάζεται κάποιος βοήθεια στη μοιρασιά κάποιας πιάτσας και νομίζει ότι οι αναρχικοί προσφέρονται; Λάθος εκτίμηση.


Αφήνω αυτό εδώ μπας και το καταλάβουν οι "αντιφα"

Κανείς/καμία από εδώ ΔΕΝ λέει ότι "να δείξουμε οποιαδήποτε καταννόηση σε πορείες με ανοιχτά συνθήματα τύπου "Να φύγουν οι τσιγγάνοι απ' το μενίδι" και σε κατοίκους που πετάνε μολότωφ σε σπίτια με κριτήριο την εθνικότητα αυτού που μένει μέσα."

 

Κανείς/καμία δεν λέει σκατά στους ρομά.

Κανείς καμία δεν λέει ότι οι έλληνες ΔΕΝ είναι ρατσιστές.

 

Γιατί προσπαθείτε να βγάλετε από την μύγα ξύγκι?
Ελιτισμός + λαικισμός + αόριστες γενικεύσεις = "αντιφα"

από @Μαύρος 14/06/2017 5:29 μμ.


Για να καταλάβει κάποιος την κατάσταση που επικρατεί στο Μενίδι στα Λιόσια και σε αντίστοιχες περιοχές πρέπει να λάβει υπόψη του πολλά και διάφορα γεγονότα των τελευταίων 20 χρόνων. Δηλαδή την εξαθλίωση και την φτωχοποίηση μεγάλου μέρους των πληθυσμών σε αυτές τις περιοχές, την εγκληματικότητα που δεν είναι <προνόμιο> μόνο των Ρομά αλλά και της ρωσικής και της αλβανικής μαφίας.Μαφίες που συγκρούονται μεταξύ τους πάντα με τις πλάτες της Ελληνικής Αστυνομίας. Υπάρχει μια εύκολη αφήγηση που  λέει 2χιλιάδες άτομα βγήκαν στους δρόμους είναι όλοι ναζί και φασίστες και κάνουν πογκρόμ εναντίων των Ρομά, οπότε σκατά στην ελλάδα και σε όλο τον λαό της. Μια επεξήγηση της κατάστασης τουλάχιστον ηλίθια και αναρωτιέμαι αν αυτός ο συρφετός των ΔΗΘΕΝ <αντιφα> έχει περάσει ποτέ από αυτές τις περιοχές έστω τυχαία. Η δολοφονία του 11χρονου απλά ξεχείλισε το ποτήρι και οι κοινωνικές εντάσεις που σιγοκαίγανε  τόσα χρόνια ήρθαν στο προσκήνιο. Στην πρώτη και μεγαλύτερη διαδήλωση για την δολοφονία χιλιάδες κόσμος συμμετείχε με συνθηματολογία ενάντια στην εγκληματικότητα τους πολιτικούς κλπ. Μια ακίνδυνη για το κράτος και τις μαφίες συνθηματολογία αλλά όχι ναζιστική και φασιστική. Ανάμεσα σε αυτούς του χιλιάδες υπήρχε και μια ομάδα 200ατόμων περίπου οι οποίοι είχαν ξεκάθαρα ρατσιστικά συνθήματα και επιδίωκαν πογκρόμ απέναντι στους καταυλισμούς.Αυτή η ομάδα πρωτοστάτησε και στις συγκρούσες με τους μπάτσους και επιχείρησαν και τις επόμενες μέρες να προσεγγίσουν τους καταυλισμούς αλλά ο κύριος όγκος δεν τους ακολουθούσε.Τα  200 άτομα αποτελούνται από κάγκουρες της περιοχής χούλιγκανς, ρωσσοπόντιους και φυσικά χρυσαυγίτες. Αξίζει να τονιστεί ότι η ΧΑ έχει κρατήσει ένα low profil σε όλα αυτά αν και πρωτοστατεί το κάνει αρκετά ύπουλα και από ότι φαίνεται της βγαίνει πολύ καλά. Τώρα όσον αφορά τα καμμένα σπίτια, είναι όλα της ίδια οικογένειας και συνεπώς του ίδιου πρεζόμπορα. Αν υπήρχαν αντανακλαστικά στο κίνημα θα είχαμε βγει εμείς πρώτοι έξω. Να καταστήσουμε ξεκάθαρο πως το πρόβλημα δεν είναι οι Ρομά αλλά οι πρεζέμπορες και οι μπάτσοι συνεργάτες τους. Δεν είναι το πρόβλημα οι καταυλισμοί των φτωχών αλλά οι ξεφτίλες ρατσιστές και τα κομματόσκυλα που τους εκμεταλλεύονται. Για τους πρεζέμπορες δεν μας νοιάζει η εθνικότητα τους θα έπρεπε να καίμε εμείς τα σπίτια τους όπως θα κάναμε αν μένανε στα εξαρχεια.

.

από Λακης 15/06/2017 7:50 πμ.


Είναι γενικά καλό να λες τα σύκα σύκα και την σκάφη σκάφη, και χρήσιμο, όταν δεν ξέρεις από σύκα ή από σκάφες να μην λες και πολλά.

Αμφιβάλω αν κάνεις απ τους συμβαλλόμενους εδώ έχει πάρε δώσε με Ρομα (το «αγόρασα ένα καρπούζι κάποτε» δεν μετραει), ίσως ένας, και είμαι 100% σίγουρος ότι κανείς δεν έζησε και μεγάλωσε δίπλα σε καταυλισμό Ρομα, όπως εγώ.

Λοιπών, οι Ρομα που ζουν στους καταυλισμούς είναι όλοι τους, όλοι τους όμως, σε μικρότερο ή μεγαλύτερο βαθμό «μαφιόζοι». Δεν υπάρχει ούτε ένας, από 6χρονα έως υπερήλικες που να μην συμμετάσχει σε διακίνηση ναρκωτικών, προστασία, κλοπές, λαθρεμπόριο οτιδήποτε, απάτες, εκβιασμούς, διακίνηση λευκής σαρκός και σκλάβων. Ναι, υπάρχουν σκλάβοι στους καταβολισμούς καθώς ακόμη και παιδιά, συνήθως κοριτσάκια, συνήθως τα ποιο όμορφα, που πωλούνται και αλλάζουν χέρια, και καταλαβαίνετε για ποιον λόγο…. Ο καταυλισμός τους προστατεύει καθώς είναι σχεδόν αδύνατον να παρέμβει το κράτος εκεί. Και όταν, όπως τώρα, επέμβει όλα έχουν ταχτοποιηθεί. Θα πρέπει να τονίσω, ότι οι ίδιοι θεωρούν πως όλα τα παραπάνω είναι φυσιολογικά, δλδ δεν θεωρούν ότι το να πουλάς πρέζα ή το παιδί σου είναι κάτι λάθος.

Τώρα, είναι όλοι οι Ρομα έτσι: Ναι, στους καταυλισμούς, όλοι τους. Οι Ρομα που ΔΕΝ είναι έτσι, έχουν φύγει απ τον καταυλισμό. Και φεύγουν, όχι πολλοί όμως. Όταν για χψ λόγο δεν αντέχουν, δεν θέλουν, δεν μπορούν να  συνεχίσουν την ζωή αυτή, φεύγουν και «ζουν ανάμεσα μας».

Τώρα, αν τα παραπάνω αποτελούν «ρατσιστικό παραλήρημα» για κάποιους, ας είναι, είναι όμως η πραγματικότητα. 

από επιτελους λιγη λογικη 15/06/2017 10:05 πμ.


τον απολυτα φασιστα απο πανω: δεν εχει σχεση με καταυλισμο, δεν ξερει καν τι ειναι, δε μπηκε ποτε ή αν μπηκε, ειδε μια κατασταση και την καταλαβε οπως την καταλαβε το χυμα μυαλο του ελληνα τηλεορασακια. οποιοσδηποτε σοβαρος ανθρωπος με την ελαχιστη βασικη σκεψη, ξερει και καταλαβαινει τι θα πει παραβατικοτητα στον καπιταλισμο, πως δημιουργειτε, ποιους και γιατι εξυπηρετει και πως πραγματωνεται. 

πληροφορειστε λοιπον τον ασχετο οτι οπως σε ολες τις κοινωνιες ετσι και στους καταυλισμους των τσιγγανων [και οχι ρομα, που ειναι ορος που επεβαλε η ΕΕ ] η παραβατικοτητα και η χρηση ΔΕΝ γινεται απο ολους και ολες για τον απλουστατο λογο οτι οι κοινωνιες, οι οποιοσδηποτε κοινωνιες δεν εχουν ομοιομορφα χαρακτηριστικα οπως θα ηθελε μια ναζιστικη κοινωνιολογια, και ποτε και πουθενα δεν εχει παρουσιαστει αυτο σε καμια κοινωνια του κοσμου απο εδω μεχρι τον Ειρηνικο ωκεανο.

επιτελους , τελος στην ηλιθιοτητα, τη μαζικη μη-σκεψη και στην ισοπεδωση με σημαια την αμαθεια και την ημιμαθεια

αλλιως καντε γνωση και κουλτουρα τα καφενεια και τα κομμωτηρια

ελεος!


Εχθές είχαμε ακομα δυο αντί-ρομα σκηνικα, στο Αιγαίο και στην Αιτωλοακαρνανία, τα πράγματα είναι σοβαρΑ και χρειάζονται κινήσεις υποστήριξης στους καταδιωκόμενους ρομα άμεσα. 

Στηνουν προγκρόμσ με την ανοχή κυβέρνησης ΜΜΕ και εμείς καθόμαστε μ σταυρωμένα τα χέρια, καθόλου τιμητικό 

από Γιάγκος Δράκος 15/06/2017 1:06 μμ.


http://tvxs.gr/news/ellada/oi-prosfyges-toy-skaramagka-o-oasa-kai-ta-leoforeia-tis-alampama

"Η Ελληνική Ένωση για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου υπέβαλε πρόσφατα μηνυτήρια αναφορά  για τα επανειλημμένα περιστατικά άρνησης οδηγών λεωφορείων του Οργανισμού Αστικών Συγκοινωνιών Αθηνών να παραλάβουν και να μεταφέρουν, ως οφείλουν, αναγνωρισμένους πρόσφυγες και αιτούντες άσυλο, παραβιάζοντας την αρχή της ίσης μεταχείρισης και με προφανές το ρατσιστικό κίνητρο καθώς στα συγκεκριμένα πρόσωπα είναι ευδιάκριτα τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της εθνοτικής καταγωγής τους."

από @ 15/06/2017 1:38 μμ.«Είμαστε κύματα που η ηρεμία τους είναι η ανυπαρξία»

Άνθρωποι περιπλανώμενοι, κατατρεγμένοι στο πέρασμα των αιώνων από το κράτος, αντιμέτωποι με έναν διάχυτο κοινωνικό ρατσισμό και αποκλεισμό. Αυτοί είναι οι τσιγγάνοι. Κινούμενοι, διαχρονικά και άναρχα, πάνω στη λεπτή γραμμή της διατήρησης της παράδοσής τους και των εθίμων τους και των προσπαθειών αφομοίωσής τους (ή ακόμη και καταστολή τους). Αυτή η πορεία, τους έφερε στο «περιθώριο» της ιστορίας.

Πόσο συχνά, άραγε, φέρνουμε στη μνήμη μας ότι 500.000-600.000 τσιγγάνοι σφαγιάστηκαν από τα στρατεύματα του Χίτλερ κατά τη διάρκεια της ναζιστικής περιόδου; Και εδώ, όμως, η επιλεκτικότητα δεν είναι τυχαία. «Θα πρέπει δε να σημειώσουμε ότι η γενοκτονία αυτή είναι σχετικά άγνωστη, σε σύγκριση τουλάχιστον με το ολοκαύτωμα των Εβραίων, κάτι που δεν είναι ανεξάρτητο από την απουσία πολιτικής οργάνωσης (κρατικού ή άλλου τύπου) στους τσιγγάνους, αλλά και την εν γένει επιφυλακτική έως αρνητική στάση της υπόλοιπης κοινωνίας απέναντί τους».1

Η προέλευση

Τα όποια στοιχεία για την προέλευση των τσιγγάνων προέρχονται από τη μελέτη της γλώσσας τους (της ρομανί). Αυτή παρουσιάζει μεγάλη ομοιότητα με ορισμένες ινδικές γλώσσες. Ξεκινώντας, λοιπόν, από την Ινδία, οι τσιγγάνοι κατευθύνονται στην Περσία (εμφανίζονται γύρω στον 9ο αιώνα μ.Χ.) και από εκεί στην Αρμενία, όπου και παραμένουν για μεγάλο χρονικό διάστημα και σταδιακά περνούν στα εδάφη της Βυζαντινής Αυτοκρατορίας. Αυτή η μετακίνηση πιθανόν να οφείλεται σε επιθέσεις των Σελτζούκων Τούρκων στα αρμένικα εδάφη, οι οποίες προκάλεσαν πληθυσμιακές ανακατατάξεις. Από εκεί, διασπείρονται αρχικά σε εδάφη της βαλκανικής χερσονήσου και της νοτιοανατολικής Ευρώπης.

Στον ελλαδικό χώρο η παρουσία τους για πρώτη φορά καταγράφεται σε κείμενα του 14ου αιώνα (το 1323 μία τσιγγάνικη φυλή εγκαθίσταται έξω από τον Χάνδακα, το 1381 αναφέρονται φέουδα στην Κέρκυρα και την Ήπειρο στα οποία εργάζονται ως δουλοπάροικοι τσιγγάνοι, ενώ το 1384 αναφέρεται η ύπαρξη τσιγγάνων και έξω από τη Μεθώνη). Οι τσιγγάνοι που ζουν σήμερα στην περιοχή των Άνω Λιοσίων είναι απόγονοι κάποιων από τις πρώτες φυλές που εγκαταστάθηκαν στον ελλαδικό χώρο.

Η κοινωνική οργάνωση

Οι τσιγγάνικοι πληθυσμοί, ως απόρροια της απαξίωσης, περιφρόνησης και δίωξης που έχουν υποστεί στην ιστορία τους, αντιμετωπίζουν με καχυποψία, αν όχι εχθρικά, τους μπαλαμέ, τους μη τσιγγάνους. Ο τρόπος ζωής τους είναι παραδοσιακός και η κοινωνική τους οργάνωση είναι φυλετικά δομημένη.

Οι τσιγγάνικες οικογένειες είναι πολυμελείς, και σε κάθε περίπτωση μέλημα τους είναι να παντρέψουν γρήγορα τα παιδιά τους. Αυτό έχει άμεση σχέση με τον τρόπο ζωής τους, την απόκτηση αυτονομίας στη ζωή και δυνατότητα εξασφάλισης αυτάρκειας και συντήρησης της οικογένειας. «Το κορίτσι «ανήκει στον πατέρα και μεταβιβάζεται στο σύζυγο». Αργότερα, βέβαια, η γυναίκα με τη μητρότητα αποκτά κύρος και σχετική αυτονομία, αλλά και τότε ακόμη αποτελεί ιδιοκτησία του άντρα».2

Η φράση «ιδιοκτησία του άντρα» μπορεί να οδηγεί στη σκέψη της ύπαρξης μίας πατριαρχικά δομημένης κοινωνίας, κάτι τέτοιο όμως δε συμβαίνει. Ο άντρας είναι ο κυρίαρχος εκτός σπιτιού, και αυτό για συγκεκριμένο λόγο. «Οι τσιγγάνοι δεν ήθελαν ο (…) μπαλαμό να μιλάει με τις γυναίκες τους γιατί φοβούνται τους «άλλους». Αν μπορούσαν, δε θα επέτρεπαν ποτέ στις γυναίκες τους να δουλεύουν και να συγχρωτίζονται με τους μπαλαμέ. Γνωρίζουν ότι οι «άλλοι» είναι προκατειλημμένοι απέναντί τους και ότι υπάρχει πάντα το στερεότυπο της τσιγγάνας που κλέβει, λέει ψέματα, ξεγελά».3

Από την άλλη, η γυναίκα διαχειρίζεται το οικογενειακό εισόδημα, παίρνει αποφάσεις για τις επιχειρησιακές επενδύσεις και τις περισσότερες φορές πηγαίνει μαζί με τον άντρα στις αγορές εμπορευμάτων. Εάν θέλαμε να βρούμε κάποιο ψήγμα εξάρτησης της γυναίκας, θα πρέπει να ανατρέξουμε στη σχέση της με την πεθερά, στην οποία και πρέπει να υπακούει μέχρις ότου παντρευτεί.

Ένα στοιχείο το οποίο προκαλεί εντύπωση στους τσιγγάνους είναι ο συνδυασμός από τη μία της επαιτείας (για να εξασφαλίσουν, πολλές φορές, ακόμη και τα προς το ζην) και των πλούσιων (ποσοτικά και ποιοτικά) κοσμημάτων που συνοδεύουν τη δημόσια εμφάνισή και τους γάμους τους. Ωστόσο, τα ακριβά κοσμήματα που φορούν οι τσιγγάνοι δεν εκλαμβάνονται με τα δεδομένα που συνοδεύουν την σκέψη «των απ’ έξω», της καπιταλιστικά δομημένης κοινωνίας. «Είναι δώρα που τους χάρισαν οι δικοί τους σαν ένα σύμβολο αγάπης και αποδοχής, πάντα θα θυμίζουν στο νεαρό άτομο που το φορά το πρόσωπο που του τα χάρισε. Χωρίς τα κοσμήματά του ο τσιγγάνος είναι «γυμνός», αποξενωμένος, γι’ αυτό τα φορά πάντα, ακόμα και στη δουλειά του (…) Τα δώρα δηλαδή παίζουν ένα σημαντικό ρόλο στη σύσφιξη των σχέσεων μεταξύ των συγγενών και στη συνοχή γενικότερα της ομάδας».4

Σε μία κοινωνία, όπως η τσιγγάνικη, όπου η μόνη μνήμη και γνώση της ιστορίας προέρχεται από τις υποκειμενικές αφηγήσεις των μεγαλυτέρων, όπως έζησαν αυτοί τις στιγμές εκείνες, η μόνη εξουσία και το μόνο δίκαιο που θα μπορούσε να διαπνέει τη ζωή των ανθρώπων είναι ο άγραφος, προφορικά κληρονομημένος, νόμος της φυλής.

Για παράδειγμα, αρχηγοί δεν υπάρχουν στον τσιγγάνικο καταυλισμό των Άνω Λιοσίων, και αυτοί που παρουσιάζονται ως εκπρόσωποι, κάποιες φορές στα ΜΜΕ, δεν έχουν καμία εξουσία στους υπόλοιπους. Ως ανώτεροι θεωρούνται μόνο αυτοί που έχουν χρήματα. Μέσα σε αυτά τα πλαίσια, ο κυρίαρχος τρόπος απονομής δικαιοσύνης μεταξύ τους είναι η αυτοδικία. Η αδικία ή η αθέτηση μίας υπόσχεσης είναι αιτίες που μπορούν να οδηγήσουν σε αυτή. «Οι νόμοι του αστικού δικαίου και η αστυνομία είναι των «άλλων», δεν έχουν σχέση με αυτούς και πρέπει να είναι πολύ προσεκτικοί, «να τα βρίσκουν μόνοι τους, μεταξύ τους», να μην αφήνουν τους «άλλους» να παρεμβαίνουν στις διαφορές τους, στη ζωή τους. Ο άγραφος «νόμος της σιωπής», που επιτάσσει να μην κοινοποιούνται τα μυστικά της κοινότητας στους «άλλους», είναι απαράβατος και όποιος τον καταπατήσει θα βρεθεί αντιμέτωπος με ολόκληρη την τσιγγάνικη ομάδα. Η δική τους «εξουσία», συνήθως ο ισχυρός πλούσιος επιχειρηματίας, είναι που θα δώσει τις σωστές συμβουλές όταν θα βρεθούν αντιμέτωποι με το νόμο των «άλλων», ο οποίος τους αντιμετωπίζει ατομικά πια, διασπώντας τη συλλογικότητά τους με την επίκληση ατομικών ελευθεριών και ατομικής ευθύνης».5

Σε ορισμένες άλλες φυλές-καταυλισμούς τσιγγάνων, δεν ισχύει η παραπάνω περιγραφή.

Συλλογικότητα και καταστολή

Αυτούς τους ισχυρούς δεσμούς αλληλεγγύης και αλληλεξάρτησης προσπάθησε ουκ ολίγες φορές μέσα στο πέρασμα των αιώνων να σπάσει η κρατική εξουσία. Χαρακτηριστική είναι η πολεοδομική καταστολή. Για τους τσιγγάνους ο ρόλος της γειτονιάς είναι πολύ σημαντικός. Οι συγγενείς χτίζουν ο ένας δίπλα στον άλλο τα σπίτια τους για να επικοινωνούν. Η συζήτηση, το κουτσομπολιό, η αλληλοβοήθεια, το παιχνίδι, ακόμη και ο τσακωμός ενισχύουν τους συλλογικούς δεσμούς που έχουν αναπτυχθεί μεταξύ τους. Ωστόσο, ο κρατικός (ανά)σχεδιασμός ήρθε να δημιουργήσει ρωγμές στην οργάνωση της ζωής.

Τα πρώτα κράτη πρόνοιας που εμφανίστηκαν στο ευρωπαϊκό έδαφος είχαν να αντιμετωπίσουν το διόλου ευκαταφρόνητο «αγκάθι» των τσιγγάνικων πληθυσμών, που βίωναν έναν πρωτοφανή σε ένταση διωγμό και αποκλεισμό. Έτσι, το 1962 στην Αγγλία εκδίδεται εγκύκλιος από το υπουργείο Στέγασης και Τοπικής Αυτοδιοίκησης να δημιουργηθούν ειδικοί χώροι (με λίγα λόγια γκέτο) όπου θα στεγάζονταν οι τσιγγάνοι. Το αποτέλεσμα είναι δύο χρόνια μετά την εγκύκλιο να υπάρχουν μόνο τρεις τέτοιες περιοχές, που μπορούσαν να φιλοξενήσουν 50 συνολικά τροχόσπιτα (τη στιγμή που σύμφωνα με μία καταμέτρηση το 1969 στην ευρύτερη περιοχή υπήρχαν 2.100 τσιγγάνοι ή 450 οικογένειες περίπου). Το μόνο συγκεκριμένο αποτέλεσμα της εγκυκλίου ήταν ότι «τους δόθηκε έτσι η εξουσία να δημιουργούν απαγορευμένες περιοχές, διώχνοντας και κυνηγώντας όλες τις οικογένειες που βρίσκονταν σε μη εγκεκριμένες περιοχές, ανεξάρτητα από το αν οι περιοχές αυτές ελέγχονταν ή όχι από το δημοτικό συμβούλιο».6

Μία παρόμοια κατάσταση επικρατεί σήμερα και στον καταυλισμό (γκέτο) των τσιγγάνων στα Άνω Λιόσια. «Όμως υπάρχει μία βασική διαφορά ανάμεσα στο πως έστηναν τα τσαντίρια τους παλιά και στο πως στήνουν τις παράγκες τώρα. Τα τσαντίρια ήταν τοποθετημένα ολόγυρα στο χώρο σχηματίζοντας κύκλο, ενώ οι παράγκες είναι η μία δίπλα στην άλλη. Τον τρόπο αυτό δεν τον επέλεξαν οι Τσιγγάνοι. Η διαμόρφωση του χώρου στο «κάμπινγκ» είναι τέτοια, που δεν τους επιτρέπει να τον οριοθετήσουν αυτοί σύμφωνα με τις δικές τους ανάγκες. Ο κυκλοτερής τρόπος με τον οποίο στήνονταν τα τσαντίρια απαντούσε σε μία ανάγκη σύστασης και διαμόρφωσης της συλλογικότητας (…) τον φρόντιζαν και τον περιποιούνταν, αφού εκεί περνούσαν το μεγαλύτερο μέρος της καθημερινής τους ζωής. Τώρα, στη νέα χωροθέτηση, οριοθετούνται και διαφορετικά οι σχέσεις των ανθρώπων και συστήνεται με διαφορετικούς όρους η συλλογική καθημερινή ζωή (…) χαρακτηριστικό είναι το γεγονός ότι ενώ φροντίζουν πολύ για την καθαριότητα μέσα στις παράγκες τους, ο κοινόχρηστος χώρος -που δεν είναι πλέον ο κοινός τόπος- είναι σε πλήρη εγκατάλειψη…».7

Σταδιακά, και λόγω της γκετοποίησης των τσιγγάνικων πληθυσμών σε χώρους σαν αυτόν που αναφέρθηκε, καθιερώθηκε το βιβλιάριο κινήσεως, ύστερα από πρόταση του υπουργού Εσωτερικών του γαλλικού κράτους.

Κοινωνικός αποκλεισμός και κρατική βία

Οι τσιγγάνικοι πληθυσμοί αντιμετωπίζονταν πάντα σαν «παράσιτα» από το κράτος (σε αυτό συνέτεινε και το γεγονός ότι συνεχώς μετακινούνταν, σα νομάδες, συνεπώς ήταν αδύνατος ο έλεγχός τους ή η αφομοίωσή τους σε κάποια κρατική δομή).

Το τέλος της ανθρωποσφαγής του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου με την επαναχάραξη των συνόρων και τη στενότερη φύλαξή τους, βρήκε το μεγαλύτερο μέρος των τσιγγάνων που είχαν φτάσει στην Ευρώπη στα εδάφη κομμουνιστικών καθεστώτων. Τα δικαιώματα που τους αναγνωρίζονταν (ως εθνική μειονότητα) δεν τα βίωσαν ποτέ.

Στη Ρωσία η νομαδική ζωή κηρύσσεται παράνομη. Η Πολωνία προσπαθεί να ενσωματώσει τους τσιγγάνικους πληθυσμούς, προσφέροντας δουλειά και ευκαιρίες εκπαίδευσης στα παιδιά τους. Ωστόσο, οι πολύ χαμηλές αποδοχές και η επίπονη σωματική προσπάθεια είχαν σαν αποτέλεσμα να συνεχιστούν οι νομαδικές μετακινήσεις, κάτι που οδήγησε το 1964 την κυβέρνηση να απαγορεύσει στους τσιγγάνους να ταξιδεύουν σε καραβάνια, να τους υποχρεώνει να εγγραφούν υποχρεωτικά σε μητρώα θέτοντάς τους αυστηρούς περιορισμούς στις συναντήσεις και συγκεντρώσεις τους.

Στην Ουγγαρία «επί επτά έτη οι τσιγγάνικες ορχήστρες απαγορεύτηκαν ως υπόλειμμα των χρόνων της παρακμής»8, ενώ η πολιτική της Τσεχοσλοβακίας είχε σα στόχο αφενός την αφομοίωση και αφ’ ετέρου την καταστροφή της ιδιαίτερης ταυτότητας των τσιγγάνων, ως ομάδας, «αν ήθελαν να προοδεύσουν».

Το ρουμάνικο κράτος και ο Τσαουσέσκου, από τη στιγμή που οι τσιγγάνοι άρχισαν να κυριαρχούν στους αγροτικούς συνεταιρισμούς και ως βιομηχανικοί εργάτες εφάρμοσε μία πολιτική αναγκαστικής μεταστέγασης διασπώντας τους σε μεγάλες και διασκορπισμένες ομάδες, ενώ από τις αρχές της δεκαετίας του 1970 αρνούνταν την ύπαρξή τους.

Στη Βουλγαρία η κατάσταση ήταν ακόμη χειρότερη. Το 1958 απαγορεύτηκε να ταξιδεύουν, να έχουν συμβούλια τα οποία τους βρίσκουν δουλειά σε εργοστάσια και αγροκτήματα, τα ρομανί απαγορεύτηκαν στα σχολεία, ενώ δημεύονταν και έκλειναν οι εφημερίδες και τα σωματεία τσιγγάνων.

Μόνο στη Γιουγκοσλαβία το κράτος έδειξε ένα είδος ελαστικότητας απέναντι στους τσιγγάνικους πληθυσμούς, διοχετεύοντας ωστόσο ρατσιστικά ιδεολογήματα στον κοινωνικό ιστό και οδηγώντας τους στην απομόνωση.

Και το ελληνικό κράτος;

Η κατάσταση στον ελλαδικό χώρο για τις τσιγγάνικες φυλές δεν είναι πολύ καλύτερη. Ένα σημαντικό όπλο, πίσω από το οποίο καλύπτεται η κρατική βία εναντίον αυτών των ανθρώπων, είναι η καλλιέργεια και διάχυση ρατσιστικών αντιλήψεων στην κοινωνία, που οδηγούν εν τέλει στην περιθωριοποίηση των τσιγγάνων και τη συγκάλυψη κάθε επίθεσης από τη μεριά της εξουσίας, πίσω από το μανδύα της «κοινής γνώμης».

Οι συνεχείς κατεδαφίσεις και τα πρόστιμα στα «αυθαίρετα» σπίτια των τσιγγάνων, η εξαπάτηση και η κοροϊδία της ντόπιας εξουσίας είναι καθημερινά φαινόμενα.

Στο βιβλίο της Α. Λυδάκη διαβάζουμε χαρακτηριστικά αποσπάσματα από λόγια τσιγγάνων των Άνω Λιοσίων: «Ο δήμαρχος δε μας θέλει εδώ. Θέλει μόνο να τον ψηφίσουμε. Όταν είναι εκλογές, παίρνει τα τσιράκια του και έρχεται στο κάμπινγκ και μας λέει διάφορα». «Πάει και τους λέει (στην κυβέρνηση) «μη κάνετε τίποτα (για να τους βοηθήσετε), για να φύγουν οι τσιγγάνοι, αλλιώς δε θα με ξαναψηφίσουν (οι μη τσιγγάνοι) και θα πάρει το δήμο άλλο κόμμα». Και να σκεφτείς ότι το δήμαρχο αυτό τον ψήφισαν οι τσιγγάνοι… Αλλά και ο προηγούμενος μάς είχε κάψει. Και τώρα θέλει να μας διώξει για να ξαναβγεί δήμαρχος. Βλέπεις, εμείς είμαστε πιο λίγοι από τους δικούς σας. Το συμφέρον οι δικοί σας ψήφοι».

Η εκτίμηση της συγγραφέως του βιβλίου, ως προς αυτή τη στάση των τσιγγάνων, που έζησε τέσσερα χρόνια μαζί τους, είναι ενδιαφέρουσα: «Δε ζητούν λοιπόν παρά την αντικατάσταση του «κακού» δημάρχου με έναν άλλο «καλό». Η εξουσία δηλαδή προσωποποιείται στον εκάστοτε τοπικό φορέα της με τον οποίο έρχονται σε επαφή, και οι τσιγγάνοι την αντιλαμβάνονται όταν εισέρχεται στη ζωή τους και διευθετεί τους όρους της κοινωνικής τους ύπαρξης. Η εξουσία, το πολίτευμα, το κράτος, ως αφηρημένες έννοιες είναι μακρινές και δεν τους αφορούν άμεσα παρά μόνο στην περίπτωση που ο συγκεκριμένος πρωθυπουργός ή δήμαρχος είναι καλός ή κακός σε σχέση με τους ίδιους. Στην περίπτωση των τσιγγάνων των Άνω Λιοσίων, ο δεδομένος εκπρόσωπος της εξουσίας, ο δήμαρχος είναι ο «εχθρός» και όχι το ίδιο το σύστημα. Συνακόλουθα πιστεύουν ότι η αντικατάστασή του θα λύσει αυτομάτως όλα τους τα προβλήματα».9

Αρκετές φορές, ακόμη και στο πρόσφατο παρελθόν, έχουν λάβει χώρα πράξεις και εκδηλώσεις αντίστασης στο κράτος από τσιγγάνους. Το γεγονός ότι η ιστορία τους είναι σημαδεμένη από φτώχεια, καταπίεση, εκμετάλλευση και το μέλλον χαρακτηρίζεται από αβεβαιότητα, ο τρόπος κοινωνικής οργάνωσης των καταυλισμών τους, έχει οπλίσει και εκδηλώσει πολλές φορές την κοινωνική οργή. Από τις συγκρούσεις με δυνάμεις των ΜΑΤ οι οποίοι, αρκετές φορές, τρομοκρατούν με εξακριβώσεις και ελέγχους για ναρκωτικά, συγκρούσεις μετά από δολοφονίες τσιγγάνων σε αστυνομικά μπλόκα («τυχαίες εκπυρσοκροτήσεις», πιο πρόσφατη η περίπτωση του Μαρίνου Χριστόπουλου).

Τα πιο πρόσφατα γεγονότα διαδραματίστηκαν στον Δενδροπόταμο της Θεσσαλονίκης, όπου οι τσιγγάνοι ξεσηκώθηκαν, έδειραν και έδιωξαν εμπόρους ναρκωτικών που κυκλοφορούσαν μέσα στον καταυλισμό τους. Τα ναρκωτικά, η εξάρτηση, είναι ένα από τα όπλα που χρησιμοποιεί το κράτος για να ελέγξει, να καταστείλει και να στιγματίσει κοινωνικά πληθυσμιακές ομάδες που διατηρούν αναλλοίωτο το δικό τους τρόπο ζωής και οργάνωσης, που δεν εντάσσονται στην κατασκευασμένη πραγματικότητά του.

Παραμύθι και μνήμη

«Το παραμύθι είναι μία ιδιαίτερη αφηγηματική πρακτική στη ζωή των Ρομ. Για ένα λαό χωρίς γραπτή γλώσσα και καταγεγραμμένη ιστορία, η αφήγηση του παραμυθιού γίνεται αφορμή μνήμης. Μέσα από τα δαιδαλώδη μονοπάτια του προφορικού λόγου, οι αποσπασματικές αναμνήσεις του παρελθόντος συνυπάρχουν με την καταγραφή των συνθηκών του παρόντος και τη διαπραγμάτευση του μέλλοντος. Η φαντασία εμπλέκεται με την πραγματικότητα και η πλοκή του παραμυθιού αντανακλά άμεσα τα σύγχρονα προβλήματα, τις ανάγκες και τις αγωνίες μίας ομάδας που κινείται στο περιθώριο.

Η πρακτική της αφήγησης παράγεται μέσα σε ένα πλαίσιο το οποίο αποτελεί πεδίο κοινής διαπραγμάτευσης της διαφορετικότητας των Ρομ και του καθορισμού της ιδιαίτερης ταυτότητάς τους. Ταυτόχρονα, το περιεχόμενο και η θεματολογία των παραμυθιών προβάλλουν μέσα από μία διαφορετική οπτική τον τρόπο ζωής και το σύστημα αξιών των Ρομ, τις πιέσεις για ενσωμάτωση και προσαρμογή της ταυτότητας τους, καθώς επίσης και τον αγώνα της επιβίωσης στο περιθώριο».10

Γι’ αυτό το λόγο, για τέλος, παραθέτουμε ένα τσιγγάνικο παραμύθι της Ρωσίας, χαρακτηριστικό της φαντασίας της παράδοσης και της ιστορίας που κουβαλάνε αυτοί οι άνθρωποι: «Όλα τούτα που θα σας πω, έγιναν πολύ, πολύ παλιά. Ήταν ένας τσιγγάνος που ταξίδευε με την οικογένειά του. Το άλογό του ήταν κοκαλιάρικο και δεν στεκόταν καλά στα πόδια του. Έτσι λοιπόν, όσο μεγάλωνε η οικογένειά του τσιγγάνου, γινόταν όλο και πιο δύσκολο να σέρνει τη βαριά καρότσα που γέμιζε με παιδιά. Τα παιδιά ήταν τόσα πολλά και στοιβαγμένα το ένα πάνω στ’ άλλο, που το κακόμοιρο το άλογο προχωρούσε με μεγάλη δυσκολία και συνέχεια περπατούσε. Το κάρο έγερνε με δύναμη μία από τ’ αριστερά μία από τα δεξιά, και τα μπακίρια κι οι κατσαρόλες κατρακυλούσαν έξω κι όλο και κάποιο ξυπόλητο παιδάκι έπεφτε κάτω. Την ημέρα τα πράγματα δεν ήταν και τόσο άσχημα. Ο τσιγγάνος έβλεπε κι έτσι σήκωνε τα κατσαρολικά και τα παιδάκια. Στο σκοτάδι όμως, δεν μπορούσε να δει. Αλλά έτσι κι αλλιώς, ποιος μπορούσε να μετρήσει μία τόσο μεγάλη φαμίλια; Το άλογο συνέχιζε να πηγαίνει κι ο τσιγγάνος ταξίδευε σ’ όλη τη γη. Απ’ όπου κι αν περνούσε άφηνε κι ένα παιδί. Όλο και περισσότερα μέχρι που στο τέλος γέμισε όλη η γη τσιγγάνους. Γι’ αυτό και συναντάς τσιγγάνους όπου κι αν πας…».11

http://anarchyarchives.blogspot.gr/2011/02/blog-post.html

 

 

 

 

 

 

 

Η πορεία των Ρομά στην Ευρώπη είναι γεμάτη με ιστορίες εθνοκάθαρσης, εξευτελισμού, βασανιστηρίων, απαγωγών παιδιών, καταναγκαστικής εργασίας. Για αιώνες οι τσιγγάνοι ήταν στιγματισμένοι σαν εγκληματίες, κοινωνικά απόβλητοι και αγύρτες. Το 16ο και 17ο αιώνα, ο διωγμός των τσιγγάνων είναι καθεστώς σε όλη την Ευρώπη με διάφορες μορφές: εξόντωση με «φωτιά και σίδερο» στη Γαλλία, καταδίκη σε εξορία όλων ανεξαιρέτως από την Ισπανία, κρέμασμα στην Αγγλία και προσπάθειες εξαναγκασμένης αφομοίωσης σε άλλες χώρες. Στη Ρουμανία ήταν για αιώνες σκλάβοι: η μακραίωνη δουλεία τους τερματίστηκε μόλις το 1856. Ο διωγμός των τσιγγάνων έφτασε όμως στη συμβολική και υλική κορύφωσή του στη ναζιστική Γερμανία.  
Στα πρώτα χρόνια του Τρίτου Ράιχ οι Ρομά αποτέλεσαν ένα πρόβλημα για τη φυλετική ιδεολογία του Χίτλερ. Ήδη είχε επικρατήσει ως πιο αξιόπιστη η εκδοχή ότι οι Ρομά είχαν μεταναστεύσει περίπου τον 11ο αιώνα μ.Χ από την περιοχή Punjab της Ινδίας αφού η γλώσσα τους είχε αξιοσημείωτες ομοιότητες με τα ινδικά και την αρχαία σανσκριτική. Με άλλα λόγια οι Ρομά μιλούσαν μία Ινδο-ευρωπαϊκή γλώσσα, απόδειξη της Άρειας καταγωγής τους.  Από την αρχή όμως οι ναζί είχαν αποφασίσει να εξαφανίσουν τους Ρομά αφού ήδη από το 1933 είχαν εξαγγείλει το στόχο τους: να σταματήσουν την αναπαραγωγή της «ανάξιας να βιωθεί» ζωής. Τελικά ο ναζί φυλετιστής Hans Gunther προσέθεσε έναν κοινωνικοοικονομικό παράγοντα στην θεωρία της φυλετικής καθαρότητας. Αν και παραδέχτηκε ότι οι Ρομά είναι πράγματι απόγονοι Άρειων, προσέθεσε ότι ανήκαν στις φτωχές τάξεις και ανακατεύτηκαν με τις «κατώτερες» φυλές κατά τη διάρκεια της περιπλάνησής τους. Αυτή η φυλετική επιμειξία, που εξηγούσε τη φτώχια και το νομαδισμό τους, απειλούσε την άρεια ομοιογένεια. Οι τσιγγάνοι έγιναν έτσι άθελά τους ο λόγος να μπολιαστεί ο καθαρός ναζί φυλετισμός με κοινωνικά κριτήρια και το 1935 με τους νόμους της Νυρεμβέργης μπήκαν στην κατηγορία των «ακοινωνικών» αφού τους αφαιρέθηκε η ιθαγένεια. 
Το 1942 ο Χίμλερ διέταξε τη μεταφορά των Ρομά στο Άουσβιτς Μπιρκενάου, διαταγή που αντιστοιχεί στην απόφαση για την «τελική λύση» στο εβραϊκό «πρόβλημα». Το Νοέμβριο του 1943 οι Ρομά μπήκαν στο ίδιο επίπεδο με τους Εβραίους και τοποθετήθηκαν σε στρατόπεδα εξόντωσης. Στις 2 Αυγούστου του 1944 (μέρα που καθιερώθηκε ως Ημέρα Μνήμης του Αφανισμού των Ρομά – Porajmos στα τσιγγάνικα) εξοντώθηκαν σε θαλάμους αερίων όσοι είχαν απομείνει στο Άουσβιτς. Η πολιτική εξόντωσης εφαρμόστηκε και σε περιοχές τις οποίες έλεγχαν οι ναζί καθώς και σε συμμαχικές χώρες, ειδικά στην Κροατία, τη Σλοβακία, τη Ρουμανία και την Ουγγαρία. Στην Κεντρική Ευρώπη, στο προτεκτοράτο της Βοημίας και Μοραβίας, η εξόντωσή τους ήταν τόσο εκτενής που η βοημική τσιγγάνικη διάλεκτος εξαφανίστηκε. Μελετητές υποστηρίζουν ότι σχεδόν ολόκληρος ο τσιγγάνικος πληθυσμός εξοντώθηκε στην Κροατία, την Εσθονία, τη Λιθουανία, το Λουξεμβούργο και την Ολλανδία.   Ο συνολικός αριθμός των δολοφονημένων από τους ναζί κυμαίνεται από 220 χιλιάδες μέχρι 1,5 εκατομμύριο, είναι αδύνατον όμως να υπολογιστεί ο ακριβής αριθμός γιατί δεν υπήρχαν στατιστικές για τον πληθυσμό τους πριν τον πόλεμο.
Ο διωγμός των τσιγγάνων επισκιάστηκε από τη γενοκτονία των εβραίων. Μόνο τα τελευταία χρόνια η Ρομά κοινότητα έχει αξιώσει την αναγνώρισή του.  Άλλωστε δεν υπάρχει καμία κρατική οντότητα που θα υποστηρίξει αυτή την υπόθεση.  Ακόμη κι αν σήμερα ο «επαναπατρισμός» και ο αποκλεισμός έχουν αντικαταστήσει τη συστηματική εξόντωση, οι ζωές των 8 εκατομμυρίων τσιγγάνων που ζουν στην Ευρώπη, μοιάζουν όπως και τότε «ζωές χωρίς αξία».

 

http://www.autonomia.gr/autonomia/barricada/barricada_10_porajmos.html

από @ 15/06/2017 3:32 μμ.


και η αυτονομια γραφει εγκυκλοπαιδειες

καμια αντιληψη, καμια επαφη με τη πραγματικοτητα

τωρα, ειναι αργα, δε μαζευεται η κατασταση με τσιτατα

 


Για ακόμα μια φορά το πλήθος των σχολίων κάτω από το κείμενο αποδυκνύει πως όποιος κοτσάρει ένα Αλφάδι και αυτοανακυρήσσεται ως αναρχικός δεν τον κατατάσσει σε κάτι ανώτερο από τον μέσο έλληνα νοικοκυραίο που ανά περίπτωση βρίζει όταν αγανακτεί για τον κοιμησμένο λαό που δεν λέει να αφυπνιστεί.

Τύποι σαν τον Λάκη (που γράφει παραπάνω) είναι όχι με το ένα πόδι στην ΧΑ αλλά είναι φασίστας και το δράμα του είναι πως δεν έχει τη συνείδηση να το κατανοήσει.

Όλος αυτός ο οχετός βέβαια ξεκινά από τον πατριωτισμό της αριστεράς που είναι τόσο βαθιά ριζωμένος στην πλειοψηφία του α/α χώρου στην ελλάδα. Έχετε καταντήσει να κάνετε πλάτη στους ρατσιστές ξεκάθαρα πλέον. 

Επειδή αναφέρθηκε και το αντιμάφια παραπάνω να πούμε στους παλικαράδες που κυνηγούσαν τους μαφιόζους ή κάνα φουκαριάρη τοξικομανή "ξαφνικά" να αναφέρουμε πως μεγάλο μέρος και μάλιστα σε κείμενο με ονοματεπώνυμο που δημοσιεύτηκε στο indy στοχοποίησε και την αλβανική μειονότητα που ζει στο κέντρο της αθήνας και κινείται έντονα στα Εξάρχεια. Πολλοί σύντροφοι που εξ αρχής είχαν εντοπίσει τις ρατσιστικές αυτές αναφορές και πήραν τις αποστάσεις τους χαρακτηρίστηκαν από τους παλικαράδες ως: φλωράκια, μεταμοντέρνοι, καγκελάκηδες, πληκρολογάκηδες και πως ψωνίζουν από την πλατεία ντρόγκια και άρα κάνουν πλάτες στη μαφία... μόνο εμετός γιαυτούς που επί δεκαετίες είτε ψώνιζαν είτε ανέχονταν την μαφία...

Άντε "σύντροφοι" πάτε να κάνετε παρεμβάσεις ενάντια στις μαφίες των Ρομά. Α και όπου είναι κάνας με σκούρο δέρμα ξέρετε εσείς!

 

 

 

 

από @ 15/06/2017 6:48 μμ.


Κάποιοι έχουν μπερδέψει την Αναρχία και τον Αντι- εξουσιασμό των Εξαρχείων με την εγκληματικότητα και τον τραμπουκισμό των γύφτων του Μενιδίου.

Εχθροί μας είναι οι πρεζέμποροι της Εκάλης , οι διακινητές γύφτοι του Μενιδίου και οι μπράβοι της κρατικής που τους προστατεύουν .

Τι δουλειά έχουμε εμείς με αυτό το ...κολέγιο;;;

 

από @ 15/06/2017 8:12 μμ.


Πιο κείμενο με ονοματεπώνυμο στοχοποιούσε την αλβανική μειονότητα;

Γιατί από ένα σημείο και μετά σταμάτησα να ασχολούμε με τη γελειώτητα του κυνηγάω μαφιόζους στα εξάρχεια μαζί με μιστύριους 'κινηματικούς' και μπράβους μαφιοζοκαταστάσεων.


Βρήκε ο άλλος για να μας πείσει ότι ΕΙΜΑΣΤΕ (εκτός αν δεν είναι Έλληνας ο ίδιος, οπότε μιλάμε ξεκάθαρα για φασιστάκο) ρατσιστές, τα περιστατικά με τους οδηγούς του ΟΑΣΘ.

Οι παροικούντες την Ιερουσαλήμ βέβαια και πολλοί άλλοι, εκτός από τους συγκεκριμένους τουρίστες, γνωρίζουν ότι τα λεωφορεία είναι ένα από τα μετρημένα στα δάχτυλα του ενός χεριού επαγγέλματα που έχουν τολμήσει να αποκαλυφτούν οι φασίστες (για το λόγο ότι βρίσκονται πολύ δύσκολα). Βέβαια έκαναν το λάθος να εμφανιστούν και σε απεργία και εξαφανίστηκαν εν ριπή οφθαλμού οι περισσότεροι, ενώ όσοι δεν πρόλαβαν φυγαδεύτηκαν σακαταμένοι στη Βουλή.

Όσο και να χτυπιούνται τα κομπλεξικά ανθρωπάκια και οι ρουφιάνοι που επωφελούνται, στην Ελλάδα από άκρη σε άκρη είναι πολύ πιο ασφαλές να κυκλοφορεί ένας μαύρος, παρά ένας με μαύρη μπλούζα της Χρυσής Αυγής. Κι αυτό οφείλεται στον συνεχή αγώνα κάποιων (σίγουρα όχι τον κλαψιάρηδων αυτών).

Υ.Γ: Ένα κάστρο σε όλη την Ελλάδα (Άγιος Παντελεήμωνα) και πάει... Περαστικά σας.

από @ονς_αγκεν 16/06/2017 11:57 πμ.


Ένα χρόνο και παραπάνω τώρα γίνεται μια αρκετά σοβαρή κριτική σε διάφορες απόψεις και θέσεις και πρακτικές που αναπαράγονται ή συμβάινουν κι η απάντηση πάντα είναι κάτι τύπου "ναι αλλά ποιος γάμησε τους φασίστες;" κι αυτό.

Είναι θλιβερό και βαθιά εξουσιαστικό το πως ορισμένοι χώροι θέλουν να επιβάλλουν το σωστό ή μάλλον το αλάνθαστο της γραμμής τους στη βάση της υπεροπλίας και της ισχύος. Περιττό να πω οτι δεν έχουν καμια σχέση με αναρχία αυτά, ούτε καν με κομμουνισμό, ίσως να έχουν σχέση με τις σοβιετικές πρακτικές στον ψυχρο πολεμο αλλά μέχρι εκεί.

Ο άλλος παραπάνω, αφού του έχει δωθεί ένα ολοκληρο κειμενο που εξηγει πολύ σημαντικα πραγματα για τους Ρομά, απαντάει "ναι χεστήκαμε, έχουμε άλλες δουλειές τώρα", σαν κοινός ελληναράς του χειρίστου είδους.

Ευτυχώς οι Ρομά, ειδικά του Μενιδίου δεν είναι σαν τα κακόμοιρα πρεζάκια της πλατείας εξαρχείων και του π.τ. Άρεος στα οποία κανουν τις παρεμβάσεις τους μερικοί μερικοί και είναι μια χαρά σε θέση να αμυνθούν ενάντια στους πατριώτες του κινήματος. 

Καλή τύχη με τον αγώνα ενάντια στις μαφίες του Μενιδίου λοιπόν.

Μην μας τα πρήζετε μετά στο indymedia όμως ότι μαφιοζοι επιτέθηκαν σε συντρόφους, διότι σύντροφοι φυσικά και δεν είστε, εγώ προσωπικά κιολας από ανθρώπους που στηρίζουν πογκρομ, προτιμώ έναν μαφιόζο, ο οποίος κιολας δεν είναι αντιπροσωπευτικος για όλους τους Ρομά.

Όσο για την λογική του 

Ρατσιστής = αυτός που έχει ζησει στην περιοχή και ξέρει

αντιρατσιστής = αυτός δεν έχει ζήσει και δεν ξέρει

είναι βγαλμένη απ' την επιχειρηματολογία των φασιστών και της ακροδεξιάς, σας την επιστρέφουμε και ελπίζουμε να ειστε περηφανοι για αυτην 


Εχεις ακουστα μια πολη που λεγεται Ωραιοκαστρο? Επισης στο σχολιο περι κλαψιαριδων, κομπλεξικων ανθρωπακιων κλπ, πολυ αντριλικι πουλας, σε συνδιασμο με την αορατοποιηση του διαχυτου ρατσισμου και τον λαικισμο, αυτα ολα μαζι συμπυκνωνουν τον πολιτικο πάτο μερικων του χωρου μας. Επισης για να τελειωνει και το παραμυθι με τον Αγιο Παντελεημονα, η Χ.Α ειχε ηδη σταματησει απο μονη της την ενασχοληση της με τον Αγιο Παντελεημονα απο τοτε που φυλακιστηκαν τα μελη της καποια χρονια πριν. Αντιθέτως υπήρχε και υπάρχει η ανάγκη για στέκια σε περιοχές όπως ο πειραιάς και τα πέριξ, ή όπως τα μεσόγεια. 

από Θανάσης Θεοχάρης 16/06/2017 9:33 μμ.


Σωστός αυτός που έγραψε ότι η αλληλεγγύη δεν είναι αυτοματισαμός. Αυτό με τις "κοινότητες των ρομά" θέλει πάρα πολλά εισαγωγικά. Εννοώ η λέξη κοινότητες. Για αγέλες πατριαρχικού/φεουδαλικού χαραχτήρα πρόκειται, με διασυνδέσεις με τον υπόκοσμο. Τι πολιτική τοποθέτηση να βγάλουν;;; Πότε το έκαναν στο παρελθόν για να το κάνουν τώρα;

Από τη στιγμή που κάποιοι έχουν επιλέξει να ζουν τη μίζερη ζωή τους χωμένοι μέσα στις μαφίες κάθε είδους, από που κι ως που θα πάνε κάποιοι άλλοι στο χώρο τους να διαδηλώσουν ενάντια στις μαφίες; Επιλογή τους είναι, ας γευστούν τώρα τις συνέπειες. Εμείς τι είμαστε, μεσίες που θα πάμε να τους σώσουμε; Όποιος θέλει μαφίες, ας γίνει λακές των μαφιόζων και ας ζήσει με αυτές. Όποιοι θέλουν κοινωνική αυτοδιεύθυνση, ας παλέψουν να την πραγματώσουν για πάρτη τους.


Γιατί Θανάση Θεοχάρη, οι μαφίες του κράτους σου τούς επέλεξαν ως προνομιακό πεδίο δράσης τους. Εδώ το τυράκι το έχουν τσιμπήσει άλλοι κι άλλοι από πολύ πιο αγωνιστικές περιοχές "που έχουν ιστορία..." κι έχουν κατσικωθεί εδώ και τόσα χρόνια στις περιοχές αυτές ναρκωτικά, μπατσοσυνεργάτες και το ίδιο το κράτος μέσω αυτών. Εσύ γιατί τα βάζεις με τους τσιγγάνους, που δεν έχουν και τις επιλογές που έχουν οι προαναφερόμενοι; Και δεν τις έχουν γιατί υπάρχουν κάτι σαν και σένα που δεν βλέπουν την κρατική καταστολή των κοινοτήτων των ρομά και τη μαύρη κερδοφορία μέσω αυτών.

Κι έχουν κοινότητες, με τις αντιφάσεις τους αλλά κοινότητες, γιατί αυτός είναι ο τρόπος ζωής τους. Είπες "πατριαρχία" ε; Των ρομά ε; Για την πατριαρχία των μη ρομά θα μας πεις;

Κι άσε που δεν σου ζήτησαν να τους σώσεις. Ίσως γιατί βλέπουν και την "ποιότητα" των μη ρομά που κυκλοφορούν γύρω τους.

 

από @ 17/06/2017 3:51 πμ.


Η μόνη μαφία αυτοκρατορικού και όχι πατριαρχικού τύπου, κράτος εν κράτει που λειτουργεί αυτόνομα μέσα στη χώρα, είναι η "αστυνομία", ανομία έπρεπε να λέγεται, ένοπλη ανομία, που πουλάει προστασία στους πρεζέμπορους του Μενιδίου, τους δίνει όπλα χωρίς άδειες και παίρνει 1.500 ευρώ τον μήνα ο καθένας φανερότατα εν γνώσει όλων των κατοίκων, που το καταγγέλουν αλλά δεν μπορούν να το εμποδίσουν. Σίγουρα, πληρώθηκαν πάλι αδρά, ένας φόνος για την ένοπλη ανομία είναι ασήμαντη υπόθεση, πηγή εύκολου πλουτισμού κλασικά. Αυτό είναι το κόστος του να ζεις στη σημερινή Ελλάδα, το μαφιοζιστάν της ένοπλης ανομίας.

από # 17/06/2017 12:40 μμ.


το αντιβαρο έβγαλε μια πολύ καλή ανακοινωση.

μήπως θα έπρεπε να καλέσει και τον χώρο για κάποια κίνηση στο μενίδι?

από @ 19/06/2017 5:22 μμ.


Πάνω στο άψυχο κορμάκι ενός παιδιού, που δέχτηκε μια σφαίρα «από το πουθενά», έστησαν χορό τα μαύρα κοράκια του νεοναζισμού, που αντάμωσαν με τον διάχυτο κοινωνικό συντηρητισμό και αισθάνονται μέσα του σαν το ψάρι στο νερό. Η λογική της συλλογικής ευθύνης, παραδοσιακό εργαλείο του ναζισμού, (ξανα)εφαρμόζεται ενάντια στους Τσιγγάνους της ευρύτερης περιοχής του Μενιδίου, επειδή ομόφυλός τους φέρεται να έριξε τις σφαίρες μία από τις οποίες άφησε στον τόπο το παιδί. Το έχουν κάνει και με μετανάστες, ουκ ολίγες φορές.

Οπου υπάρχει κοινωνικό περιθώριο, φτώχεια και εγκατάλειψη, υπάρχει και αυξημένη εγκληματικότητα. Δεν ανακαλύπτει την πυρίτιδα όποιος το λέει. Από τις φαβέλες του Ρίο ντε Τζανέιρο μέχρι τα γαλλικά μπανλιέ και από τα γκέτο των αγγλικών μεγαλουπόλεων μέχρι τις υποβαθμισμένες γειτονιές της Αθήνας, το λεγόμενο οργανωμένο έγκλημα στρατολογεί ανθρώπους από τις γραμμές της έσχατης φτώχειας. Και χτίζει και μέσα στις γραμμές αυτών των ανθρώπων ιεραρχίες στρατιωτικού και οικονομικού επιπέδου. Μόνο που στην κορυφή αυτών των ιεραρχιών στέκονται εκπρόσωποι του μεγάλου κεφαλαίου, που οι παραβάτες «του δρόμου» δεν πρόκειται ποτέ να δουν στα μάτια τους, καθώς μεσολαβεί μια ολόκληρη ιεραρχία ενδιάμεσων μέχρι το «εμπόρευμα» να φτάσει στον διακινητή. Και δίπλα σ' αυτούς τους «καθωσπρέπει» μπίζνεσμαν, που κανείς δε χαρακτηρίζει μαφιόζους, στέκονται οι άνθρωποι του νόμου, χωρίς τη συμμετοχή των οποίων δεν μπορεί να δράσει το «οργανωμένο έγκλημα».

 

http://www.eksegersi.gr/issue/920/%CE%A0%CE%BF%CE%BB%CE%B9%CF%84%CE%B9%CE%BA%CE%AE/28729.%CE%9C%CE%B1%CF%8D%CF%81%CE%B1-%CE%BA%CE%BF%CF%81%CE%AC%CE%BA%CE%B9%CE%B1%E2%80%A6

από @ 20/06/2017 8:26 μμ.


Το 'ΣΚΑΤΑ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΕΛΛΗΝΕΣ' ειναι απιστευτα αντιδραστικο Μπουμπη και δεν μπορω να καταλαβω σε ποιους θελεις να παραδωσεις τους ελληνες ιδεολογικα, στους φασιστες; Βγες απο τις καταλληψεις και το γκετο που λεγεται εξαρχεια και ζυμωσου με την πραγματικη κοινωνια. Δεν υπαρχει μαυρο ασπρο!

Σκοτωθηκε ενα παιδι. Στο Μενιδι υπαρχει συνθετο προβλημα, αν το απλοποιεις στο μυαλο σου καλοι Ρομα εναντιων φασιστων ελληνων τοτε εχεις μειωμενη αντιλληψη. Δυστυχως ειναι τετοια η φυση του προβληματος που θα προσπαθησουν να το εκμεταλευτουν οι φασιστες πασει θυσια.

Προσθέστε περισσότερες πληροφορίες

To μέγιστο μέγεθος των αρχείων είναι 16ΜΒ. Επιτρέπονται όλες οι γνωστές καταλήξεις αρχείων εικόνας,ήχου, βίντεο. ΠΡΟΣΟΧΗ! Για να υπάρχει η δυνατότα embed ενός video πρέπει να είναι της μορφής mp4 ή ogg.

Νέο! Επιλέξτε ποιά εικόνα θα απεικονίζεται στην αρχή του σχόλιου.

Creative Commons License

Όλα τα περιεχόμενα αυτού του δικτυακού τόπου είναι ελεύθερα προς αντιγραφή, διανομή, προβολή και μεταποίηση, αρκεί να συνεχίσουν να διατίθενται, αυτά και τα παράγωγα έργα που πιθανώς προκύψουν, εξίσου ελεύθερα, υπό τους όρους της άδειας χρήσης Creative Commons Attribution-ShareAlike 4.0 International License