Με τις αγορεύσεις των συνηγόρων υπεράσπισης συνεχίστηκε το εφετείο των συλληφθέντων της 5/12/2009

Συνεχίστηκε σήμερα με τις αγορεύσεις των συνηγόρων υπεράσπισης η εκδίκαση σε δεύτερο βαθμό από το Α’ Τριμελές Πλημμελημάτων στο Εφετείο Αθηνών της υπόθεσης των 10 ενήλικων συλληφθέντων της 5/12/2009 στα Εξάρχεια. Ήταν η πρώτη δίκη όπου εφαρμόστηκε ο «κουκουλονόμος». Υποβλήθηκε αίτηση εξαίρεσης της εισαγγελέως Γκανέ, η οποία εξ αρχής έχει επιδείξει απαξιωτική και μεροληπτική στάση έναντι τόσο των κατηγορουμένων, όσο και των συνηγόρων υπεράσπισης. Η αίτηση, όπως συνηθίζεται, απορρίφθηκε. Η απόφαση ανακοινώνεται την Παρασκευή 23 Ιουνίου

Συνεχίστηκε σήμερα με τις αγορεύσεις των συνηγόρων υπεράσπισης η εκδίκαση σε δεύτερο βαθμό από το Α’ Τριμελές Πλημμελημάτων στο Εφετείο Αθηνών της υπόθεσης των 10 ενήλικων συλληφθέντων της 5/12/2009 στα Εξάρχεια. Σε πρώτο βαθμό τους είχαν επιβληθεί ποινές φυλάκισης κυμαινόμενες από 2 χρόνια και 3 μήνες έως 5 χρόνια και 8 μήνες με αναστολή. Ήταν η πρώτη δίκη όπου εφαρμόστηκε ο «κουκουλονόμος».

Κατά την έναρξη της διαδικασίας υποβλήθηκε εκ μέρους της συνηγόρου υπεράσπισης Ιωάννας Κούρτοβικ αίτηση εξαίρεσης της εισαγγελέως Γκανέ, η οποία εξ αρχής έχει επιδείξει απαξιωτική και μεροληπτική στάση έναντι τόσο των κατηγορουμένων, όσο και των συνηγόρων υπεράσπισης. Η αίτηση, όπως συνηθίζεται, απορρίφθηκε.

Υποβολή αίτηση εξαίρεσης της εισαγγελέως Γκανέ

«Ήταν πρωτοφανής διαδικασία να αγορεύσετε χωρίς να έχετε επισκοπήσει το υλικό που σας είχαμε δώσει. Δεν έχω ξαναδεί τέτοια απαξίωση», επισήμανε με αυστηρότητα η Ιωάννα Κούρτοβικ προς την εισαγγελέα Γκανέ, η οποία μέσα σε ένα τρίλεπτο ή τετράλεπτο είχε προτείνει των ενοχή των κατηγορουμένων «όπως και πρωτοδίκως», χωρίς να μπει στον κόπο να τεκμηριώσει την πρότασή της στο ελάχιστο.

«Δεν έστερξε να κοιτάξει ούτε για ένα λεπτά αυτά που εισκομίσαμε. Επειδή θεωρώ ότι όλη αυτή η συμπεριφορά αναδεικνύει μεροληψία και εμπάθεια σε βάρος των κατηγορουμένων και των συνηγόρων υπεράσπισης, υποβάλλω αίτηση εξαίρεσης της εισαγγελέως Γκανέ», κατέληξε η Ιωάννα Κούρτοβικ.

«Είναι η δεύτερη φορά που υποβάλω αίτηση εξαίρεσης», σχολίασε, στη συνέχεια, υποστηρίζοντάς την.

«Υπήρξε μια διαδικασία που εμπόδιζε την υπεράσπιση να ασκήσει τα καθήκοντά της. Απαντούσε στη θέση των μαρτύρων κατηγορίας, παραινούσε το δικαστήριο να μη συνεχίσει την εξέταση μάρτυρα. Η υπεράσπιση δεν έχει σε τι και πώς να τοποθετηθεί, όταν ο εισαγγελέας της έδρας δεν αιτιολογεί την πρότασή του. Θέλει, εξάλλου, να επιδείξει αυστηρότητα, στο βαθμό που προτείνει τη μη εφαρμογή του 4411 του 2016. Δεν μπορεί να διασφαλίσει την αμεροληψία, δεν μπορεί να συμμετέχει στη δίκη», ολοκλήρωσε.

«Υπήρχε μια μεγάλη μεροληψία εναντίον των κατηγορουμένων. Δεν εξετάστηκε τίποτα που να έχει σχέση με τη διακρίβωση της αλήθειας», υπογράμμισε η δεύτερη συνήγορος υπεράσπισης Χρύσα Πετσιμέρη, εξεταζόμενη ως μάρτυρας.

«Υπήρξε προχειρότητα και εσφαλμένη εφαρμογή του νόμου», συμπλήρωσε και η τρίτη συνήγορος Μαριάννα Παπαδάκη.

(Πρόεδρος) Το δικαστήριο απορρίπτει την αίτηση ως ουσιαστικά αβάσιμη.

(Ιωάννα Κούρτοβικ) Φαντάζομαι ότι τις αιτιολογίες θα τις έχουμε.

(Πρόεδρος) Το «ουσιαστικά αβάσιμη» τα λέει όλα.

Αγορεύσεις συνηγόρων υπεράσπισης

Όσον αφορά το αδίκημα της διατάραξης κοινής ειρήνης με καλυμμένα χαρακτηριστικά (παρ. 1), «έχει υποκύψει σε παραγραφή, μετά την κατάργηση της επιβαρυντικής περίστασης», σημείωσε η Ιωάννα Κούρτοβικ, συνήγορος της πλειονότητας των κατηγορουμένων, αλλοδαπών και ημεδαπών.

Ως προς την απόπειρα απρόκλητης επικίνδυνης σωματικής βλάβης (άρθρο 309 του Ποινικού Κώδικα):

«Θα πρέπει να υπάρχει δόλος. Η επικίνδυνη σωματική βλάβη δεν μπορεί να τελείται εν αποπείρα. Χρειαζόμαστε τετελεσμένη σωματική βλάβη, για να μιλάμε για πράξη, αλλιώς δεν μπορεί να τύχει εφαρμογής η συγκεκριμένη διάταξη. Θα πρέπει, επίσης, να μην υπάρχει καμία σχέση ανάμεσα στο θύτη και στο θύμα. [Στην περίπτωσή μας] ούτε γρατσουνιά αστυνομικού δεν υπήρξε».

Σχετικά με την κατηγορία περί διακεκριμένης απρόκλητης φθοράς δημόσιας περιουσίας (σημ.: σπασμένο πεζοδρόμιο που δεν έσπασε ποτέ):

«Γιατί δεν υπάρχει καμία πραγματική φθορά; Γιατί (σημ.: οι αστυνομικοί της ομάδας Δέλτα που κατέθεσαν) δεν πήγαν εκεί και γιατί δεν τους συνέλαβαν εκείνοι».

Αναφορικά με το αδίκημα της παράνομης οπλοφορίας-οπλοχρησίας:

«Τα δικαστήρια έχουν κρίνει ότι δεν αποτελούν όπλα, επομένως δεν μπορούν να υπαχθούν στην κατηγορία των όπλων, τα αποδιδόμενα στους κατηγορούμενους αντικείμενα. Κανείς δεν είδε κανέναν να σπάει οτιδήποτε».

Τα αντικείμενα αυτά περιλαμβάνουν, κατά το κατηγορητήριο, σιδερόβεργες, πέτρες, κομμάτια μαρμάρου και καρέκλες.

«Είναι η πρώτη επέτειος της δολοφονίας του Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου, οπότε υπήρχε το πολιτικό μνημόσυνο», συνέχισε η Ιωάννα Κούρτοβικ, περιγράφοντας με ενάργεια το κλίμα της ημέρας, αλλά και την εν γένει κοινωνικο-πολιτική συγκυρία.

«Η αντιπαράθεση (σημ.: ανάμεσα στους διαδηλωτές και τα ΜΑΤ) ήταν εξαιρετικά έντονη και οδήγησε σε περιστατικά ακραίας βίας από την πλευρά των ΜΑΤ. Ο ρόλος της ομάδας “Δέλτα” ήταν εκείνος των συλλήψεων. Κλήθηκαν να κάνουν συλλήψεις ατόμων που δε γνώριζαν. Από τις καταθέσεις των μαρτύρων κατηγορίας προκύπτει πως υπήρξε εγκλωβισμός δεκάδων ατόμων στο τετράγωνο της οδού Ανδρέα Μεταξά, ανάμεσα στην Εμμανουήλ Μπενάκη και την πλατεία Εξαρχείων», υπογράμμισε.

«Οι αστυνομικοί δεν είχαν ιδέα για τα πράγματα, για τα οποία κατέθεταν. Δεν ήταν εκεί. Δεν μπορούσαν, δεν προλάβαιναν να συγκρουστούν. Όλες σχεδόν οι συλλήψεις έχουν γίνει στον αριθμό 30 της Μεταξά (σημ.: στο εστιατόριο IlDoppio), όπου είχε καταφύγει πολύς κόσμος για να σωθεί. Σ’ αυτό το σημείο δεν μπορούν να χωρέσουν όλα αυτά τα περιστατικά (σημ.: εγκλωβισμός ατόμων επί του στενότατου οδοστρώματος, συγκρούσεις, συλλήψεις)», τόνισε.

«Κανείς από τους κατηγορούμενους δεν έχει συλληφθεί από εκείνους, οι οποίοι καταθέτουν. Αντιδικονομικά, παράτυπα και παράνομα τους χορηγούνται αντίγραφα της κατάθεσής τους. Οι αστυνομικοί Τζιβανόπουλος και Αβραάμ ανήκουν σε διαφορετικές ομάδες “Δέλτα”, παρόλα αυτά κυνήγησαν κι έπιασαν το ίδιο άτομο. Κανένας δεν έχει δει οποιαδήποτε άλλη σύλληψη», διευκρίνισε.

«Διεκδικώ την απαλλαγή των κατηγορουμένων», κατέληξε η Ιωάννα Κούρτοβικ.

«Είναι σχεδόν μονόφθαλμος, θα ήταν αδύνατο να συμμετέχει», επισήμανε η Χρύσα Πετσιμέρη, αναφερόμενη στον πρώτο από τους δύο εντολείς της. «Η σύλληψή του έγινε στο σωρό, καθώς ανέβαινε στην οικία του», πρόσθεσε.

Όσο για τον δεύτερο: «Δεν προέκυψε κανένα στοιχείο για την ενοχή του».

«Πιστεύω ότι ο αστυνομικός έκανε λάθος. Ετούτος εδώ δεν ξέρει τι πάει να πει πορεία. Δεν είχε κίνητρο, δόλο, γνώσεις. Είναι και κατά της βίας», υποστήριξε η Μαριάννα Παπαδάκη για τον εντολέα της.

Στο σημείο αυτό το δικαστήριο διέκοψε, προτιθέμενο να ανακοινώσει την ετυμηγορία του εντός των αμέσως επόμενων ημερών. Με πρόσχημα την αδυναμία της συνηγόρου υπεράσπισης Ιωάννας Κούρτοβικ να παρίσταται σε μια από τις προτεινόμενες μέρες λόγω δίκης εκτός Αττικής, η πρόεδρος σχολίασε προκλητικά:

«Το πάτε για παραγραφή».

«Να το πάρετε πίσω. Οφείλετε σεβασμό», της αντέτεινε η Ι. Κούρτοβικ, γεγονός που ανάγκασε την πρόεδρο να διευκρινίσει ότι δεν το εννοούσε προσωπικά.

Η απόφαση θα ανακοινωθεί, τελικά, την Παρασκευή 23 Ιουνίου, στις 14:45, στην αίθουσα 70Ε του Εφετείου Αθηνών, 1ος όροφος.

Πηγή: http://www.hitandrun.gr/tis-agorefsis-ton-sinigoron-iperaspisis-sinechistike-efetio-ton-sillifthenton-tis-5122009/

Προσθέστε περισσότερες πληροφορίες

To μέγιστο μέγεθος των αρχείων είναι 16ΜΒ. Επιτρέπονται όλες οι γνωστές καταλήξεις αρχείων εικόνας,ήχου, βίντεο. ΠΡΟΣΟΧΗ! Για να υπάρχει η δυνατότα embed ενός video πρέπει να είναι της μορφής mp4 ή ogg.

Νέο! Επιλέξτε ποιά εικόνα θα απεικονίζεται στην αρχή του σχόλιου

Creative Commons License

Όλα τα περιεχόμενα αυτού του δικτυακού τόπου είναι ελεύθερα προς αντιγραφή, διανομή, προβολή και μεταποίηση, αρκεί να συνεχίσουν να διατίθενται, αυτά και τα παράγωγα έργα που πιθανώς προκύψουν, εξίσου ελεύθερα, υπό τους όρους της άδειας χρήσης Creative Commons Attribution-ShareAlike 4.0 International License