Συνελήφθη ένας από τους δράστες της επίθεσης στην Μπρέσια το 1974


post image

Μπορεί κάποιοι να συνδέουν αυθαίρετα και αναπόδεικτα –για ευνόητους λόγους- τις οργανώσεις δίκαιης λαϊκής αντιβίας με κρατικές και μυστικές υπηρεσίες, όμως αυτό που αποδεικνύεται για άλλη μια φορά είναι η απευθείας σύνδεση των κρατικών μηχανισμών με φασιστικές ομάδες.

Η σύλληψη του Maurizio Tramonte του οποίου εκκρεμούσε ευρωπαϊκό ένταλμα σύλληψης, έρχεται να προστεθεί σ' ένα σωρό παρόμοιων υποθέσεων. Πρόκειται για έναν από τους δύο αυτουργούς της βομβιστικής επίθεσης σε αντιφασιστική πορεία στη Μπρέσια της Ιταλίας στις 28 Μαΐου του 1974, η οποία είχε στοιχίσει τη ζωή σε οκτώ ανθρώπους και είχε τραυματίσει άλλους 102.

Ο Tramonte συνελήφθη στη Φατίμα της κεντρικής Πορτογαλίας, μία ημέρα μετά την επικύρωση από το ιταλικό ανώτατο δικαστήριο της καταδίκης του σε ισόβια κάθειρξη. Στον 64χρονο σήμερα Tramonte, είχε επιβληθεί τον Ιούλιο του 2015 η μέγιστη ποινή από το εφετείο του Μιλάνου, όπως και στον Carlo Maria Maggi, πρώην μέλος της ιταλικής ακροδεξιάς οργάνωσης "Νέα τάξη" (Ordine nuovo). Όμως οι δύο άνδρες παρέμειναν ελεύθεροι εν αναμονή της οριστικής απόφασης της ιταλικής δικαιοσύνης.

Η Ιταλία βίωσε τη δεκαετία του 1970 τα «μολυβένια χρόνια», μια σειρά επιθέσεων -συμπεριλαμβανομένης αυτής στη Μπρέσια- οι οποίες στοίχισαν δεκάδες ζωές. Για τις υποθέσεις εκείνης της περιόδου έγιναν αρκετές δίκες αλλά ως τώρα δεν είχε επιβληθεί καμιά καταδίκη σε βάρος μελών της άκρας δεξιάς, αφού ακόμη και σε περιπτώσεις πρωτόδικης καταδίκης, τα μέλη της επωφελούνταν ευνοϊκών ετυμηγοριών εφετείων και του ανώτατου δικαστηρίου.

Η επίθεση στη Μπρέσια συγκαταλέγεται στις χειρότερες τρομοκρατικές ενέργειες που έχουν γίνει στη σύγχρονη ιστορία της Ιταλίας, μαζί με εκείνη της πλατείας Φοντάνα του Μιλάνου το 1969 (δεκαέξι νεκροί) και το μακελειό στον σιδηροδρομικό σταθμό της Μπολόνια το 1980 (85 νεκροί).

Εικόνες:

από indexanthi.gr 23/06/2017 2:35 μμ.


Ο Tramonte ήταν ένα από τα κεντρικά πρόσωπα της εποχής εκείνης: στις 3 Οκτωβρίου είχε στρατολογηθεί από τις ιταλικές μυστικές υπηρεσίες στην Πάδοβα και είχε εγγραφεί στα μυστικά κονδύλια των πληροφοριοδοτών τους ως συνεργάτης με την κωδική ονομασία «πηγή Τρίτων».

Προσθέστε περισσότερες πληροφορίες

To μέγιστο μέγεθος των αρχείων είναι 16ΜΒ. Επιτρέπονται όλες οι γνωστές καταλήξεις αρχείων εικόνας,ήχου, βίντεο. ΠΡΟΣΟΧΗ! Για να υπάρχει η δυνατότα embed ενός video πρέπει να είναι της μορφής mp4 ή ogg.

Νέο! Επιλέξτε ποιά εικόνα θα απεικονίζεται στην αρχή του σχόλιου.

Creative Commons License

Όλα τα περιεχόμενα αυτού του δικτυακού τόπου είναι ελεύθερα προς αντιγραφή, διανομή, προβολή και μεταποίηση, αρκεί να συνεχίσουν να διατίθενται, αυτά και τα παράγωγα έργα που πιθανώς προκύψουν, εξίσου ελεύθερα, υπό τους όρους της άδειας χρήσης Creative Commons Attribution-ShareAlike 4.0 International License