Βλέπει η Δικαιοσύνη;

Βλέπει η Δικαιοσύνη;

Λένε πως η Δικαιοσύνη είναι τυφλή. Εκείνη όμως έχει πολλές φορές αποδείξει πως βλέπει σαν αετός - σίγουρα από το ένα μάτι.

Και βέβαια προς την κατεύθυνση που τα συμφέροντα είναι ισχυρά.

Χθες έγινε γνωστό ότι η Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας έκρινε αντισυνταγματική τη συνεχή -πέραν της πενταετίας- παράταση του χρόνου παραγραφής των φορολογικών αξιώσεων του Δημοσίου. 

Το θέμα δεν αφορά φορολογικές αξιώσεις του κράτους προς τους απλούς εργαζόμενους πολίτες.

Αυτούς τους εντοπίζουν αμέσως οι φοροελεγκτικοί μηχανισμοί. Αυτοί δεν μπορούν να κρύψουν τίποτε και πληρώνουν, θέλουν-δεν θέλουν.

Το θέμα αφορά κλασικούς φοροφυγάδες και κυρίως μεγαλοφοροφυγάδες, οι οποίοι δύσκολα εντοπίζονται και για να τους βάλει το κράτος στο χέρι πρέπει να γυρίσει ολόκληρο τον πλανήτη αρκετές φορές.

Συχνά-πυκνά με τη βοήθεια διακρατικών συμφωνιών και συνεργασιών. 

Το ΣτΕ με την προαναφερόμενη απόφασή του σφυρίζει αδιάφορα μπροστά στην πραγματικότητα, την οποία όπως φαίνεται δεν έλαβε καθόλου υπόψη του.

Πήρε, για παράδειγμα, υπόψη τους τις αδυναμίες και τις ελλείψεις σε ανθρώπινο δυναμικό και σε τεχνολογικό εξοπλισμό του φορολογικού συστήματος της χώρας;

Εκτίμησε, άραγε, τις τεράστιες δυνατότητες φοροδιαφυγής που έχουν τα ισχυρά συμφέροντα

Πήρε υπόψη του το γεγονός ότι για τους ισχυρούς η φοροδιαφυγή είναι εδώ και δεκαετίες διεθνοποιημένη και δεν αποτελεί μια παράνομη δραστηριότητα εντός των συνόρων της χώρας;

Εχει σαφή εικόνα το ΣτΕ των τεράστιων δυσκολιών που παρουσιάζουν στη διερεύνησή τους οι φορολογικές υποθέσεις που εντάσσονται στις γνωστές λίστες μεγαλοκαταθετών στο εξωτερικό (Λαγκάρντ, Μπόργιανς κ.ά.); 

Το ΣτΕ έκρινε μεροληπτικά για μία ακόμη φορά. Στο παρελθόν έκρινε συνταγματικά τα μνημόνια για λόγους δημοσίου συμφέροντος.

Στην προκειμένη, όμως, περίπτωση δεν είδε κανένα δημόσιο συμφέρον με τη χρονική παράταση των φορολογικών αξιώσεων του Δημοσίου, με αποτέλεσμα το κράτος να χάσει ζεστό χρήμα. 

Κάποιοι μεγαλοφοροφυγάδες δεν θα πληρώσουν τους φόρους που τους αναλογούν, αφού δεν θα ελεγχθούν έγκαιρα.

Το χειρότερο όμως είναι ότι το ΣτΕ πήρε αυτή την προκλητική απόφαση ύστερα από προσφυγή εταιρείας εμπορίας πετρελαιοειδών προϊόντων η οποία έπρεπε να καταβάλει στο κράτος για φόρους περί τα 15 εκατ. ευρώ.

Βλέπει ή δεν βλέπει η Δικαιοσύνη;

www.efsyn.gr/arthro/vlepei-i-dikaiosyni


Αν δε γινόταν αυτή η παραγραφή, δεν θα ξεκινήσει ποτέ η επανεκκίνηση της οικονομίας, της αγοράς και της ρευστότητας.

Με τους πολιτικούς φοροφυγάδες των διαφόρων λιστών, δε βγάζεις άκρη γιατί αυτοί έχουν την εξουσία, οπότε για μας τους υπόλοιπους που μας γονάτισαν τα τελευταία χρόνια, η παραγραφή άνω των 5 ετών είναι απαραίτητη. Άλλωστε το ΣτΕ εξηγεί και την αδυναμία των συσχετισμών των ελεγκτικών μηχανισμών πριν και μετά την ψηφιοποίηση της γραφειοκρατίας ουσιαστικά. Και ναι, ο πολίτης δεν είναι υποχρεωμένος στην εποχή μας να τρέχει από γραφείο σε γραφείο της κάθε εφορίας και να μη βγάζει άκρη. Στην εποχή μας αφού οι συναλλαγές τείνουν να γίνουν ως επί το πλείστον ηλεκτρονικά και τα δικαιώματα και οι υποχρεώσεις των μεν προς των δε και των δε προς τους μεν, δηλαδή κράτους και πολιτών και τούμπαλιν, παρακολουθούνται ηλεκτρονικά, είναι ταλαιπωρία οι εφορίες και οι λογιστές και πάσης φύσεως μεσάζοντες ουσιαστικά που απομυζούν κι αυτοί με τη σειρά τους το φορολογούμενο, τόσο υλικά, όσο και ψυχολογικά.

Προσθέστε περισσότερες πληροφορίες

To μέγιστο μέγεθος των αρχείων είναι 16ΜΒ. Επιτρέπονται όλες οι γνωστές καταλήξεις αρχείων εικόνας,ήχου, βίντεο. ΠΡΟΣΟΧΗ! Για να υπάρχει η δυνατότα embed ενός video πρέπει να είναι της μορφής mp4 ή ogg.

Νέο! Επιλέξτε ποιά εικόνα θα απεικονίζεται στην αρχή του σχόλιου.

Creative Commons License

Όλα τα περιεχόμενα αυτού του δικτυακού τόπου είναι ελεύθερα προς αντιγραφή, διανομή, προβολή και μεταποίηση, αρκεί να συνεχίσουν να διατίθενται, αυτά και τα παράγωγα έργα που πιθανώς προκύψουν, εξίσου ελεύθερα, υπό τους όρους της άδειας χρήσης Creative Commons Attribution-ShareAlike 4.0 International License