κείμενο αυτοπαρουσιασης αναρχικής συλλογικότητας ΑΘΕΣΥ

κείμενο αυτοπαρουσιασης Αναρχικής Θεατρικής Συλλογικότητας ΥΒΡΙΣ «Κάθε τολμηρή προσπάθεια να γίνει μεγάλη αλλαγή στις υπάρχουσες συνθήκες, κάθε υψηλό όραμα νέων δυνατοτήτων για την ανθρώπινη φυλή έχει ονομαστεί ουτοπία » Ως αναρχικοί/ες που απώτερο σκοπό έχουμε τη δημιουργία μιας διαφορετικής κοινωνίας, βάζουμε στη φαρέτρα μας ένα ακόμα όπλο: τον θεατρικό λόγο. Συγκεκριμένα το θέατρο αποτελεί για μας μέσω αφύπνισης και εγρήγορση των συνειδήσεων, στοχεύοντας στην οικοδόμηση μιας αντιιεραρχικής κοινωνίας με όρους ισονομίας και ισοτιμίας. Η τέχνη γενικά -και το θεάτρο ειδικά- στις μέρες μας γίνεται ακόμα πιο έντονα προϊόν εκμετάλλευσης, εμπορευματοποίησης και μέσο χειραγώγησης.

 

ΑΝΑΡΧΙΚΗ ΘΕΑΤΡΙΚΗ ΣΥΛΛΟΓΙΚΟΤΗΤΑ ΥΒΡΙΣ

«Κάθε τολμηρή προσπάθεια να γίνει μεγάλη αλλαγή στις υπάρχουσες συνθήκες, κάθε υψηλό όραμα νέων δυνατοτήτων για την ανθρώπινη φυλή έχει ονομαστεί ουτοπία »

Ως αναρχικοί/ες που απότερο σκοπό έχουμε τη δημιουργία μιας διαφορετικής κοινωνίας, βάζουμε στη φαρέτρα μας ένα ακόμα όπλο: τον θεατρικό λόγο. Συγκεκριμένα το θέατρο αποτελεί για μας μέσω αφύπνισης και εγρήγορση των συνειδήσεων, στοχεύοντας στην οικοδόμηση μιας αντιιεραρχικής κοινωνίας με όρους ισονομίας και ισοτιμίας. Η τέχνη γενικά -και το θεάτρο ειδικά- στις μέρες μας γίνεται ακόμα πιο έντονα προϊόν εκμετάλλευσης, εμπορευματοποίησης και μέσο χειραγώγησης. Οι εκφραστές ενός τέτοιου θεάτρου προωθούν τον ρατσισμό, τον εθνικισμό, την μισαλλοδοξία, την ομοφοβία και την πατριαρχία, ενώ βέβαια δεν παραλείπουν την εξύμνηση της πολιτικής και κοινωνικής κατάστασης της νεοφιλελεύθερης καταστροφής ως μοναδική εναλλακτική. Συνεπώς, προβαίνουν στην ενοχοποίηση του μέσου χαμηλόμισθου εργαζόμενου με κάλυμμα τη σάτιρα.

Η Αναρχική Θεατρική Συλλογικότητα ΥΒΡΙΣ προτάσσει την αντίσταση και τον αγώνα απέναντι στην αλλοτρίωση και στην παρακμή. Αγωνιζόμαστε και παράλληλα δημιουργούμε εστίες δράσης και αληλλεγγύης. Κάθε είδος διαχωρισμού και διάκρισης με βάση το έθνος, τη θρησκεία, τη φυλή και το φύλο μας βρίσκει αντίθετες/ους. Τασσόμαστε ενάντια σε κάθε μορφή εξουσιαστικών και άλλων σχέσεων εκμετάλλευσης που εκπορεύονται, αναπαράγωνται, επιβάλλονται και διαιωνίζονται μέσω των διάφορων μηχανισμών κρατικής καταστολής, έμμεσης ή άμεσης, των εντολοδόχων και των λειτουργών της. Στηρίζουμε κάθε δομή, κατάληψη και συλλογικότητα που λειτουργεί με οριζοντιότητα, αντιιεραρχικά και με γνώμονα την αλληλεγγύη και την αυτοδιαχείριση, ενάντια σε χορηγούς και κρατικές και ΕΕ χρηματοδοτήσεις, καθώς και οικονομικά συμφέροντα που συνδιαλλέγονται με όρους κέρδους. Η συλλογικότητα ΑΘΕΣΥ στοχεύει να αποτελεί αναπόσπαστο μέρος του ευρύτερου κοινωνικού, ταξικού και επαναστατικού κινήματος.

Αντιλαμβανόμαστε οτι ο σκοπός και λόγος ύπαρξης της τέχνης δεν είναι να υπηρετεί την ελίτ ούτε να περιορίζεται με στεγανά σε ένα στενό κύκλο κουλτουριάρηδων «αριστερών». Αντίθετα, κύριο μέλημά της είναι να προάγει τη δύναμη, την αναγκαία ώθηση για την ανατροπή της συνειδησιακής αντίληψης σε σχέση με το ποιές είναι οι πραγματικές ανάγκες του ανθρώπου και του κοινωνικού συνόλου.

Ο θεατρικός λόγος άρρηκτα συνδεμένος με τον πολιτικό μπορεί να αναδείξει ζητήματα του παρόντος αλλά και να υποβάλλει τον ίδιο τον θεατή σε μια διαδικασία σύνδεσης των ιδιοτήτων που αυτός διατηρεί ως πολιτικό ον, ως εργαζόμενος, ως άνθρωπος, ως δέκτης και πομπός της τέχνης, ανασυνθέτοντας την κατακερματισμένη αντίληψη για την κοινωνία και το άτομο, καθώς και για τον συσχετισμό αυτών των δύο.

Απευθυνόμαστε σε όλες/ους και όσες/ους επιθυμούν είτε την συμπόρευση μαζί μας σε κοινούς αγώνες, είτε και την συνδιαμόρφωση, συμπεριλαμβάνοντας ποικίλλες μορφές τέχνη και δρασης,με προοπτική την συγχώνευση και παρουσίαση του αποτελέσματος ενός τέτοιου εγχειρήματος υπό το πρίσμα της θεατρικής πράξης και του θεατρικού λόγου.

«Το ισχυρότερο προπύργιο της εξουσίας είναι η ομοιομορφία, η ελάχιστη απόκλιση από αυτή είναι το μέγιστο έγκλημα»

Εμείς δηλώνουμε ΕΓΚΛΗΜΑΤΙΕΣ

ΑΝΑΡΧΙΚΗ ΘΕΑΤΡΙΚΗ ΣΥΛΛΟΓΙΚΟΤΗΤΑ ΥΒΡΙΣ
athes@espiv.net

O σχολιασμός έχει απενεργοποιηθεί.

Creative Commons License

Όλα τα περιεχόμενα αυτού του δικτυακού τόπου είναι ελεύθερα προς αντιγραφή, διανομή, προβολή και μεταποίηση, αρκεί να συνεχίσουν να διατίθενται, αυτά και τα παράγωγα έργα που πιθανώς προκύψουν, εξίσου ελεύθερα, υπό τους όρους της άδειας χρήσης Creative Commons Attribution-ShareAlike 4.0 International License