ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΒΙΤΣΙΟ: ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΚΑΙ…"ΞΕΡΟ ΨΩΜΙ"

Τα ΑΕΙ,ΤΕΙ και τα άλλα …ευαγή ιδρύματα, όχι μόνο είναι, εδώ και πολλά χρόνια, πολλώ μάλλον σήμερα, άχρηστα, αλλά και στην ήδη γονατισμένη ελληνική οικονομία δίνουν τη «χαριστική βολή».΄Ενας ολόκληρος κόσμος (χιλιάδες),νέοι, ηλικίας από 18-30 ,στην πιο παραγωγική περίοδο, κάθονται, αράζουν,κοπροσκυλιάζουν στα μπαρ και στα φοιτητοστέκια σε πόλεις και «χωριά» που τάχα μου σπουδάζουν ,ξεκοκαλίζοντας μισθό- σύνταξη,γονιών και παππούδων, τρώγοντας τα έτοιμα, χωρίς να προσφέρουν απολύτως ΤΙΠΟΤΑ. Παράλληλα, καλλιεργούνται και αναπτύσσονται μεταξύ τους νοοτροπίες ,πρότυπα-στερεότυπα εντελώς αφύσκια και αντιπαραγωγικά.

Αρίστευσαν στις Πανελλήνιες -Τα δίδυμα αδέλφια που πέρασαν στο Πολυτεχνείο , Από ιδιωτικά σχολεία οι περισσότερες πρωτιές!

Χρειαζόμαστε επιστήμονες, ασυζητητί. ΄Ομως, δεν κάνουν , ούτε μπορούν  να γίνουν όλοι. 

Στην Ελλάδα και «η κουτσή Μαριώ» δίνει πανελλήνιες, για να περάσει σε Πανεπιστήμιο, Πολυτεχνείο, ΤΕΙ. Οι άλλες δουλειές δεν κάνουν για τα βλαστάρια των Νεο-Ελλήνων.΄Ολοι να βολευτούν στο δημόσιο, να γινουν γιατροί, οικονομολόγοι, δικηγόροι. Το όνειρο του γονιού-Ελληνάρα. Και όχι τόσο του ίδιου του παιδιού. 

Οι συνέπεις κι αυτής της ελληνικής αποκλειστικά παθογένειας, ορατές.  Χιλάδες Ελληνόπουλα,  επειδή απόκτησαν  ένα "παλιόχαρτο" χωρίς καμιά αξία, αρνούνται να "πέσουν στη φωτιά",να κάνουν  άλλες…παρακατιανές  δουλειές, όπως κάναμε εμείς οι παλιότερες γενιές. Και προτιμούν  να ζουν με το χαρτζιλίκι από την ψευτοσύνταξη της άμοιρης  γιαγιάς.

Με  αφορμή την ανάρτηση χτες των φετινών αποτελεσμάτων των πανελαδικών εξετάσεων, αφιερώνουμε στους υποψήφιους τα παρακάτω δύο παλιότερα κείμενά μας εδώ:

 

1.Η ΑΝΩΤΑΤΗ  (ΑΝ)-ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΣΤΗΝ ΕΛΛΔΑ

                                            29-8-2012

 «Από τη 1 το μεσημέρι οι υποψήφιοι για εισαγωγή στα ΑΕΙ και τα ΤΕΙ από τα Γενικά Λύκεια και τα ΕΠΑΛ-Β θα μπορούν να βλέπουν τις βαθμολογίες που πέτυχαν στις Πανελλαδικές Εξετάσεις μέσω της ηλεκτρονικής διεύθυνσης" (ΜΜΕ). Αυτές τις ημέρες, όπως κάθε χρόνο, το ΥΠΕΠΘ ανακοινώνει τις βαθμολογίες των φετινών υποψηφίων φοιτητών, τις βάσεις των  σχολών τους, τους καλεί να συμπληρώσουν μηχανογραφικά και γίνεται ένας τζερτζελές, μια βαβούρα, άλλο πράμα. Το Υπουργείο, βέβαια, και οι εργολάβοι της πληροφόρησης, ξέρουν πολύ καλά, γιατί στήνουν αυτά τα πανηγύρια των πανελλαδικών εξετάσεων και της έκδοσης των αποτελεσμάτων τους  και γιατί, χρόνια τώρα, δίνουν διαστάσεις ιεροτελεστικής μαγείας σ΄ αυτές τις διαδικασίες .Ο λόγος ,ένας και κυρίαρχος: Για να ακουστεί το σφύριγμα της έναρξης  της νέας φοιτητικής χρονιάς, που πρωτίστως  είναι για πολλούς συνέλληνες οικονομική χρονιά, μείζονος σημασίας, είτε από τη μεριά καταβαλλόντων είτε από μεριά  εισπραττόντων. Κακά τα ψέματα.΄Αλλος λόγο σοβαρός, για να γίνεται τέτοιος χαμός, τέτοια…αναστατούρα (α,ναι,πλην και της ικανοποίησης του νεοελληνικού βίτσιου «πανεπιστήμιο και ξερό ψωμί») με αυτές τις εξετάσεις, δεν υπάρχει.
Η ανώτατη εκπαίδευση στην Ελλάδα, είναι ένας ακόμα «κουφός» μύθος, όπως τόσοι άλλοι, που ευδοκιμούν και ανθίζουν, ειδικά σ΄ αυτή τη χώρα της "φαιδράς πορτοκαλέας". Από πού να αρχίσει και πού να καταλήξει κανείς προς επίρρωση της διαπίστωσης που παραθέσαμε;  Από το… διδακτικό-ερευνητικό προσωπικό που στελεχώνει αυτή την κατ΄ευφημισμό ανώτατη εκπαίδευση; Από εδώ, κατά κύριο λόγο, αναβλύζει η πηγή του κακού. Ας περιοριστούμε, σε ένα  παράδειγμα: Στον τρόπο και τη διαδικασία επιλογής των μελών αυτής της εκπαιδευτικής «αφρόκρεμας»,που λέγεται πανεπιστημιακή κοινότητα. Γελάει κάθε πικραμένος, που γνωρίζει από τα μέσα πώς εκλέγονται αυτά τα ακαδημαϊκά  φρούτα (αυτοαποκαλούνται ΔΕΠ).
Από την εποχή Παπαρρηγόπουλου ακόμα και τη νεότερη της «Ζωής» και του «Σωήρα», που αν δε είχες πιστοποιητικό θρησκευτικής νομιμοφροσύνης δεν έβλεπες πανεπιστημιακό θώκο στον αιώνα τον άπαντα (και ας ήσουν  ο ικανότερος και ο καταλληλότερος ), μέχρι τις  σύγχρονες επιλογές ΔΕΠ (τις πασίγνωστες στους μυημένους) των κομματικών «συντρόφων»,των συγγενών εξ αίματος και αγχιστείας, των κουβαλητών της τσάντας του κυρίου καθηγητού, των κολλητών,των παρεϊστικων σχέσεων,αλλά και των γκόμενων (θηλυκών και αρσενικών). Λοιπά αξιολογικά κριτήρια επιλογής και στελέχωσης ανύπαρκτα. Ίδια πάντα και απαράλλακτα,όπως τα περιγράψαμε από καταβολής ελληνικού κοβέρνου μέχρι σήμερα. Τούτων ούτως εχόντων,το αιτιατό είναι απόλυτα ορατό και συμβατό με την περιγραφείσα αιτία- πραγματικότητα .Δηλαδή: Η αποκαλούμενη ανώτατη στη χώρα μας εκπαίδευση,  κουμαντάρεται  στη διαδικασία διδασκαλίας-έρευνας-διοίκησης από επιστημονικά ημιμαθείς έως ανίδεους κολλητούς πάσης φύσεως και από τρωκτικά κάθε είδους, που λυμαίνονται τα ντόπια και ευρωπαϊκά κονδύλια (από την ανύπαρκτη έρευνα, τις παχυλές επιδοτήσεις και τις υποτροφίες μέχρι  τα καταγέλαστα  πονήματα-συγγράμματα της πανεπιστημιακής  (α)σοφίας τους). Σε Νανόπουλους, Μουδριανάκηδες και  άλλους (πολλούς)  καταξιωμένους ("βαρβάτους") ΄Ελληνες επιστήμονες, που διαπρέπουν στην ξένη και απανταχού της γης ,απαγορεύεται η είσοδος σε αυτές τις πανεπιστημιακές παράγκες-σχολές, δια ροπάλου . ΄Η, αν τύχει και εισέλθει «λάθρα» κανένας  (τίς οίδε τίνι θεία τύχη) ,εκπαραθυρώνεται στη στιγμή  με συντεχνιακά τερτίπα ή εξαναγκάζεται σε αξιοπρεπή παραίτηση.  ΄Ετσι, παραμένουν αείποτε και εσαεί  κύριοι του παιχνιδιού, τα εγχώρια πανεπιστημιακά σούργελα και τα λαμόγια «υποκατακλινόμενοι υμίν αυτοίς», κατά το σοφιστή. Οι ίδιοι, αρνούνται,φυσικά, πεισματικά να αξιολογηθούν από διεθνείς επιτροπές κύρους, όπως γίνεται σε όλο τον πολιτισμένο κόσμο και δεν αισχύνονται που παγκοσμίως (και άλλη πρωτιά) τα ελληνικά ΜΟΝΟ πανεπιστήμια και κάποια  άλλα αφρικανικών χωρών, δεν είναι στη λίστα αξιολόγησης της παγκόσμιας πανεπιστημιακής κοινότητας! Και δεν πάνε (γιατί να πάνε; «Να χάσει η Βενετια βελόνι»;),να δέσουν μια πέτρα στο λαιμό να ξεβρωμίσει η κοινωνία από την πανεπιστημιακή κόπρο .
Αυτή,λοιπόν, χωρίς ίχνος υπερβολής, είναι η «κολασμένη» πραγματικότητα της ελληνικής  κοινότητας των ΔΕΠ. ΄Οσο για τους φοιτητές, ε ,καλά. «Κατά μάνα κατά κύρη κατά γιο και θυγατέρα».Ή,»Με γκαβό αν κοιμηθείς, το πρωί θα γκαβίζεις».Και το καλύτερο «Με όποιον δάσκαλο καθίσεις, τέτοια γράμματα θα μάθεις».Πόσες πια  να μνημονεύσουμε άλλες τέτοιες παροιμιακές εφετμές, για να καταλήξουμε-διαπιστώσουμε πως, όπως  οι καθηγητές,  τοιούτοι και οι φοιτητές αυτών των …ευαγών, ανώτατων ιδρυμάτων; (Τα ίδρύματα εδώ  με την έννοια του ασύλου, του χώρου που σε γκετοποιεί και  σε καθιστά ιδρυματοποιημένο άτομο) .
Νέοι,των οποίων η μεν μόρφωση-παιδεία είναι ανύπαρκτη, η δε γνωσιολογική τους αρματωσιά είναι φτιαγμένη  απο  φτηνά υλικά ψιττακισμού και  άκριτης σκέψης (αρρωστήματα της Α/θμιας κι Β/θμιας εκπαίδευσης), αναχωρούν κάθε Σεπτέμβρη,φτάνουν και συμφύρονται σε   κωμο-πόλεις και χωριά ανά τη χώρα,όπου (εν)εδρεύουν  τα (δυσανάλογα πληθυσμιακά) πολυπληθή αυτά εκπαιδευτικά ιδρύματα ,ΓΙΑ ΝΑ:
1.Εγγραφούν-επισημοποιήσουν τη νέα αφύσικη ιδιότητά τους.
2.Ενοικιάσουν προχειρο-ανοικοδομημένες γκαρσονιέρες και δυάρια και  ενισχύσουν-τονώσουν πολλαπλώς την τοπική «αγορά» της επαρχίας, που θα περάσουν άεργοι τα υπόλοιπα 4,5 ,6, μπορεί και περισσότερα χρόνια της μίζερης φοιτητικής ζωής. Καφετέριες, μπαρ, φαστφουντάδικα , ταβέρνες, μαγαζιά και επιχειρήσεις κάθε  είδους, περιμένουν πώς και πώς να «καμακώσουν» τους νέους πελάτες, που αφικνούνται μυρμηγκιδόν, ανύποτοι και ωραίοι στη Χώρα της υποσχόμενης εκπλήρωση των φανατσιώσεων της φοιτητικής ζωής-μύθου.΄Ενας ολόκληρος κόσμος τούς περιμένει να «φάει» ψωμί στην επαρχία (η οποία με τη σειρά της θα ταϊσει τους δικούς της άεργους, τις δικές της καταναλωτικές ουτοπίες και-οπωσδηποτε- τα αδηφάγα  πέριξ καζίνα και σκυλάδικα (έτσι για να κινείται,δηλαδή, το χρήμα από Κομοτηνή μέχρι το Μολδοβλάχικο Κισσινάου).
3.Για να εθιστούν σε ουσίες πάσης φύσεως και να καταλήξει ο παρθένος αυτός νεανικός πληθυσμός μέσα σε ελάχστο χρόνο και σε μεγάλο αρθμό,  σε ξενύχτηδες, αλκοολικούς-σφηνάκηδες,θεριακλήδες τσιγάρων και μπάφων και άλλοι, ουκ ολίγοι, σε χαπάκηδες και πρεζόνια.
4.Κοπαδοποιηθούν σε κομματικές στρούγκες και «εκτροφεία» των αυριανών κουμανταδόρων της κομματικής ζωής του τόπου.
5.Προσέλθουν  3-4 φορές, όλες και όλες  (τον πρώτο μήνα), καθ΄όλη τη διάρκεια των σπουδών τους σε παραδόσεις μαθημάτων, αφού από την πρώτη κιόλας στιγμή, όντας  άσχετοι οι ίδιοι με την επιστήμη τους,  αντιλαμβάνονται ή διαισθάνονται, την ανεπάρκεια των διδασκόντων και όπου φύγει- φύγει (δεν ξαναπατούν έκτοτε μέχρι να πάρουν πτυχίο σε  αίθουσα διδασκαλίας).
6.Παρουσιάζονται στις εξεταστικές, σε μαθήματα που έχουν διαβάσει στο πόδι και που, όμως τελικά, καταφέρνουν να περνούν δια της αντιγραφής και της συνεργασίας των συν-εξεταζομένων,παρουσία-ερήμην των ωρομίσθιων επιτηρητών.
7.Αποφοιτήσουν μετά πάροδο ικανού χρόνου και προστεθούν στις ήδη ασφυκτιώσες αριθμητικά λίστες-στρατιές των αέργων. Γιατί, όπως ο κάθε καλοπροαίρετος παρατηρητής γνωρίζει, η ανεργία στην Ελλάδα έχει τη φαντασιακή ,αλλά και την εξωπραγματική-εξαπατητική της πλευρά. Οι περισσότεροι διπλωματούχοι, που εξαπατήθηκαν από την κρατική και πανεπιστημιακή προπαγάνδα, πως τάχα η καθεστωτική,ανώτατη εκπαίδευση αυτής  της μορφής, θα τους λύσει και το επαγγελματικό τους πρόβλημα,αρνούνται να δουλέψουν.΄Οχι γιατί δεν υπάρχουν δουλειές στη χώρα, αλλά αυτές οι δουλειές (αγροτικές και χειρωνακτικές κυρίως) είναι για  Αλβανο-Πακιστανούς και δεν τις καταδέχονται οι πτυχιούχοι νέοι Νεο-έλληνες. ΄Ετσι, εγγράφονται στο ά(ν)εργο δυναμικό της χώρας, εισπράττουν, για όσο εισπράττουν, το πενιχρό επίδομα της ανεργίας και ξεκοκαλίζουν σε μόνιμη βάση (τουλάχιστον ως τα 35 τους) την επίσης πενιχρότατη σύνταξη του ΟΓΑ των παππούδων .
΄Υστερα;Μα δεν υπάρχει ύστερα…Απλά, "ο σώζων εαυτόν,σωθήτω».
(1.΄Οσοι μη σχετικοί ,περαίνοντες την ανάγνωση, κρατήσουν τις επιφυλάξεις τους για του λόγου το αληθές των όσων ανέγνωσαν,ομνύουμε στη συνείδησή μας πως είμαστε «αυτόπτες και αυτήκοες μάρτυρες » του εγκλήματος και καθόλου κατά φαντασία,πολλώ μάλλον ψευδο-μάρτυρες.Επί λόγου τιμής!).
2.Οι όποιες εξαιρέσεις υπάρχουν,είναι για να επιβεβαιώνουν τον κανόνα.Και ο κανόνας είναι αυτός που προ-περιγράψαμε). 2. ΚΟΜΟΤΗΝΗ, ΙΑΣΜΟ ΚΑΙ Ι ΣΑΠΕΣ
02.02.13 ΄Εχουν δίκιο τα παιδιά. Πού να πηγαίνουν τώρα τόσα χιλιόμετρα μακριά; Καλά είχαν βολευτεί δίπλα στα σπίτια τους με τις σχολές. Το ορθό είναι να υπάρχει και από ένα τμήμα σε κάθε γειτονιά, ώστε να μην ταλαιπωρούνται οι κανακάρηδες  μακριά από τη φροντίδα της μαμάς. Επίσης, γιατί να πηγαίνουν να παρακολουθούν μαθήματα (που δεν πάνε. Λέμε τώρα) και να δίνουν εξετάσεις ;(΄Ετσι κι αλλιώς, το 90% των φοιτητών, μπορεί και παραπάνω, με αντιγραφές περνάνε τα μαθήματα). Το ακόμα πιο ορθό είναι να τους στέλνουν το πτυχίο στο σπίτι και όχι ακριβώς εκεί, αλλά στην καφετέρια της γειτονιάς τους,  όπου «ταβλαριάζονται» από τις 2 το μεσημέρι και μετά. (Προσοχή, όχι πιο νωρίς, γιατί οι περισσότεροι είναι ακόμα στο κρεβάτι, σε λήθαργο βαρύ από τις «ουσίες» και τις «μπόμπες-οινοπνέματα» της προηγούμενης νύχτας). Κι ακόμα: Με το που θα παίρνουν τα ταχυδρομημένα πτυχία, να προσλαμβάνονται κοντά στο σπίτι τους σε μια δημόσια υπηρεσία, ΔΕΚΟ, δημαρχεία (σε γραφείο τέλος πάντων), όπου θα πέφτε ο μισθός «βρέξει-χιονίσει»,μια και ελόγου τους (Ελληνόπουλα μοσχοαναθρεμένα και μαμάκηδες), δεν τους ταιριάζει να δουλεύουν μέσα στο αγιάζι και τον καύσωνα. Αυτά είναι  για Πακιστανούς. Στο κάτω-κάτω, γιατί τους κρατάμε εδώ αυτούς και τους ταϊζουμε, αν όχι για να δουλεύουν τις παρακατιανές δουλειές; ΄Ολα αυτά που γράψαμε,τα εννοούμε και έτσι είναι η πραγματικότητα. Τέτοια έχουν στο φαντασιακό και επιθυμητικό τους πεδίο οι Νεο-΄Ελληνες (γονείς και τέκνα). Και δεν υπάρχει ίχνος υπερβολής. (Μια άλλη παρενέργεια της πασοκικής λαίλαπας που πέρασε και ισοπέδωσε την ελληνική κοινωνία επί μια εικοσετία, που κυβέρνησαν οι "σύντροφοι» τη χώρα). Τα ΑΕΙ,ΤΕΙ και τα άλλα …ευαγή ιδρύματα, όχι μόνο είναι, εδώ και πολλά χρόνια, πολλώ μάλλον σήμερα, άχρηστα, αλλά και  στην ήδη γονατισμένη ελληνική οικονομία δίνουν τη «χαριστική βολή».΄Ενας ολόκληρος κόσμος (χιλιάδες),νέοι, ηλικίας από 18-30 ,στην πιο παραγωγική περίοδο, κάθονται, αράζουν,κοπροσκυλιάζουν στα μπαρ και στα φοιτητοστέκια  σε πόλεις και «χωριά» που τάχα μου σπουδάζουν ,ξεκοκαλίζοντας μισθό- σύνταξη,γονιών και παππούδων, τρώγοντας τα έτοιμα, χωρίς να προσφέρουν απολύτως ΤΙΠΟΤΑ.  Παράλληλα, καλλιεργούνται και αναπτύσσονται μεταξύ τους  νοοτροπίες ,πρότυπα-στερεότυπα εντελώς αφύσκια και αντιπαραγωγικά. Οι Πασόκοι ,βέβαια,παλιότερα και οι κατά τόπους «άρχοντες»  λέγανε (αργότερα συνέχισαν το ίδιο παραμύθι και οι Δεξιοί,όταν παρέλαβαν την  «κουταλα») πως με το να ιδρύεται και από ένα τμήμα ΤΕΙ σε κάθε ελληνική «Κωλοπετινίτσα», τονώνεται η τοπική οικονομία. Η τοπική οικονομία να τονωθεί με τα χωράφια  που μένουν ακαλλιέργητα και τα κοπάδια, που τα πουλήσανε οι χωρικοί για «μαχαίρι» εδώ και χρόνια και όχι να περιμένουν από το ευκαιριακό, το αεριτζίδικο χρήμα της Ευρώπης και των δανείων,για να ζήσουν. «Εγκλημα» εθνικό» από τα κόμματα και τούτο. ΄Εκαναν τον κόσμο στις επαρχίες τεμπέλη, μπαγαμπόντη, κουτοπόνηρο, τζαμπατζή. Δείτε την Κομοτηνή, για παράδειγμα,  που μαζέψανε όλες τις σχολές της χώρας εκεί  για να «μπουν καρφί στο μάτι»  των Τούρκων. Οπότε, αφήσανε και οι αγρότες τον «΄Ιασμο και τις "Σάπες» ,πήρανε θαλασσοδάνεια και… ανεστενάζει εδώ και δεκαετίες η πόλη από τα παράνομα και μη «κοτέτσια» που έφτιαξαν και τα νοικιάζουν στους φοιτητές «χρυσάφι”. Καθαρές κουβέντες και ξάστερες. ΄Η θα συνδεθούν τα ΑΕΙ-ΤΕΙ με την αγορά,με την παραγωγή, με την οικονομία και τις πραγματικές ανάγκες της χώρας σε επιστημονικό προσωπικό, ή να κλείσουν. Δεν έχουν άλλο λόγο ύπαρξης. ΄Αλλωστε, ό τρόπος που λειτουργούν,το προσωπικό που τα στελεχώνει και η ποιότητα της μάθησης που προσφέρουν, καμιά σχέση δεν έχουν με την επιστήμη και τη γνώση . Ζημιά μεγάλη κάνουν. Οφέλη τεράστια  θα προσκύψουν και για την οικονομία και για τη νοοτροπία του λαού, αν τα κλείσουν ΕΔΩ ΚΑΙ ΤΩΡΑ.

από εκτος τοπου 01/07/2017 10:13 μμ.


και χρονου. Ξερεις ποσα παιδια αφηνουν σπουδες λογο οικονομικων προβληματων;ποσοι εργαζονται παραλληλα; εχεις βγαλει ολους τους φοιτητες παρτακιδες και χαραμοφαιδες.

 Γνωριζεις οτι ακομα υπαρχουν και τμηματα υψηλα στις καταξεις; Εισαι ενας μικροαστος νοικοκυραιος,σαν να διαβαζεις κειμενα απο το ποταμι ειναι! εχεις περασει απ εξω απο κανα πανεπιστημιο;

 Αμα βαλεις και λιγο για το ασυλο και τους αιωνιους (sic!) φοιτητες σε βλεπω για μεταγγραφη στον Σκαι. Αληθεια στο indymedia επιτρεπονται και αιτηματα της ΔΑΠ οπως η συνδεση των πανεπιστημιων με τη αγορα;

 Εχεις διαβασει καμια αναλυση της ερευνας σε σχεση με το αεπ πουθενα και με βαση αυτο τι ερευνα γινεται; γνωριζεις πιο ειναι το ποσοστο αποφοιτων πανεπιστημιου για παραδειγμα στην Ολλανδια ή συνολικα στην ΕΕ; Αναβαθμιση ΝΑΙ, ελεγχος για τους μεγαλοκαθηγηταδες και τους φυτεμενους ΝΑΙ αλλα μην τα ισοπεδωνεις ολα. Νομιζεις εξω δεν εχει μεγαλοκαθηγηταδες? πολλοι απο αυτους επιχειρματιες ειναι, εχεις διαβασει ποτε για αυτοκτονιες διδακτορικων και μετα διδακτορικων λογο της πιεσης; συνδεση με αγορα εκανε η Θατσερ, πλεον μαθε ποσα ειναι τα διδακτρα στην Αγγλια.

  

 

από @πολύτροπος φαν 01/07/2017 11:52 μμ.


το να ρωτάς τον πολύτροπο αμα έχει περάσει απ εξω απο κανα πανεπιστημιο είναι αστείο, και στο λέει κάποιος που διαφωνεί σχεδόν πάντα με τον πολύτροπο. Αντίθετα, ξέρει περισσότερα από σένα για το πανεπιστήμιο.

από @ 02/07/2017 2:55 πμ.


Στην ουσία αυτό μας λες Αδαμόπουλε. Να κάνουν τί όλοι αυτοί οι νέοι αφού οι δουλειές όπως τις εννοούσαμε πριν μερικά χρόνια είναι πλέον άχρηστες και όπως φαίνεται από τα άρθρα που ο ίδιος ανεβάζεις έπεται συνέχεια. (Να συνεχίσουν να κοπροσκυλιάζουν;) Για παράδειγμα όταν είμουν πιτσιρικάς οι μπετατζήδες κουβαλούσαν τα πενηντόκιλα σακιά στην πλάτη και τάιζαν τις μπετονιέρες με τα φτυάρια. Τώρα έρχεται η μπετονίερα και έτοιμη η πλάκα σε λίγες ώρες. Και δεν είναι μακριά ο καιρός που το ίδιο θα κάνουν τα ρομπότ που θα σου 'τυπώνουν' το σπίτι και πάνε και οι σοβατζίδες και οι τουβλάδες και οι υδραυλικοί και οι ηλεκτρολόγοι. Δεν λέω ότι τα επαγγέλματά τους θα εξαλειφθούν αλλά οι ανάγκες τους σε εργατικό δυναμικό θα είναι ένα μικρό κλάσμα των σημερινών. Και το ίδιο συμβαίνει σε όλους τους τομείς. Η ρομποτική και η υψηλή τεχνολογία θα τα 'φάνε όλα' μια μέρα. Αυτό όμως απαιτεί και μπόλικα 'μυαλά' με ανάλογη εκπαίδευση, άλλως θα καταντήσουμε χώρα 'αφρικανική' όπως αναφέρεις. Κλείνοντας ένα σχολείο, ανοίγεις μια φυλακή. Και ναι, φυλακή είναι αυτό που ζούμε σήμερα, ή δεν το 'χετε καταλάβει ακόμα;

από Αναγνώστης 02/07/2017 8:20 πμ.


... τσαρλατάνε που θες να υπογράφεις και "ΠΟΛΥΤΡΟΠΟΣ"! Παπαγάλε των πιο ηλίθιων κοινοτοπιών και στερεοτύπων της κυρίαρχης ιδεολογίας!

Πάρε και τούτο "πουλάκι μου", μιας και ασχολήθηκες με ΑΕΙ-ΤΕΙ:

Διεθνής διάκριση-χαστούκι στον νεοφιλελευθερισμό

Συντάκτης:Παναγιώτης Γεωργουδής

Νέα σημαντική διάκριση για το Πανεπιστήμιο Κρήτης αφού ο Οργανισμός κατάταξης Πανεπιστημίων με την ονομασία Times Higher Education (THE) για το έτος 2017 κατατάσσει το ελληνικό πανεπιστημιακό ίδρυμα σε ένα από τα κορυφαία της Ευρώπης και ειδικότερα μεταξύ των θέσεων 171-180.

Ειδικότερα, σύμφωνα με τα κριτήρια του προαναφερόμενου Οργανισμού, από τα 980 πανεπιστήμια της Ευρώπης που συμμετείχαν στο πεδίο κατάταξης της THE World University Ranking 2016-2017 , ταξινομεί περίπου 400 με θεμελιώδη κριτήρια την υψηλή ερευνητική δράση τους, τη διδασκαλία, την απήχηση της έρευνας και των ερευνητικών αποτελεσμάτων, τη μεταφορά τεχνογνωσίας και τη διεθνή παρουσία τους.

Σε αυτό το επίπεδο έχουν καταταχθεί έξι ελληνικά πανεπιστήμια, γεγονός ελπιδοφόρο εν μέσω συνθηκών κρίσης και άκρας λιτότητας για την υψηλή στάθμη των ΑΕΙ της χώρας μας και με δεδομένο πως η κυβέρνηση παρά την επιβληθείσα λιτότητα από τα μνημόνια η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ αύξησε τα κονδύλια της έρευνας και δημιούργησε ισχυρά κίνητρα για τους νέους επιστήμονες ώστε να αναστραφεί η φυγή τους στο εξωτερικό που είχε πάρει διαστάσεις κοινωνικής και εθνικής αιμορραγίας τα προηγούμενα χρόνια.

Συγκεκριμένα, όσον αφορά το ΑΕΙ της Κρήτης, τοποθετείται αξιολογικά ανάμεσα στις θέσεις 171- 180 και είναι το μόνο ελληνικό Ίδρυμα το οποίο συμπεριλαμβάνεται στα πρώτα 200 ευρωπαϊκά.

Αυτή η εξαιρετική θέση που κατέλαβε το Πανεπιστήμιο Κρήτης αλλά και τα άλλα πέντε ελληνικά ΑΕΙ πιστοποιεί την υψηλή επιστημονική τους στάθμη σε διεθνές επίπεδο και διαψεύδει στην πράξη τις κατηγορίες μιας πολιτικής νεοφιλελεύθερης άποψης που τα προηγούμενα χρόνια έκανε επίθεση στα δημόσια πανεπιστημιακά και εκπαιδευτικά Ιδρύματα ότι είναι δήθεν χαμηλού επιπέδου με απώτερο σκοπό τη δημιουργία ιδιωτικών πανεπιστημίων, την κατάργηση της εσωτερικής δημοκρατίας και πολυφωνίας στην κατεύθυνση της επιβολής του αυταρχισμού της αγοράς και των σκληρών επιλογών του νεοφιλελευθερισμού.

Οι διεθνείς φορείς με τα αυστηρά κριτήριά τους απορρίπτουν την καταστροφική λογική των νεοφιλελεύθερων δυνάμεων για τα ελληνικά ΑΕΙ, των φορέων εκείνων που οδήγησαν τη χώρα στα μνημόνια και στην πολιτική και οικονομική υποδούλωση.

 Ο δημόσιος χαρακτήρας των ΑΕΙ και η εσωτερική πολυφωνία των ιδεών είναι στρατηγικής σημασίας λειτουργία για την ίδια την υπόσταση της δημοκρατίας που κάποιοι ευθέως θέλουν να καταργήσουν αλλά το πείραμα δεν τους βγαίνει.

 

ΠΗΓΗ: https://www.efsyn.gr/arthro/diethnis-diakrisi-hastoyki-ston-neofileleytherismo

 

από ΠΟΛΥΤΡΟΠΟΣ (Homo-Naturalis.gr) 02/07/2017 2:47 μμ.


1 Προς Σφογγοκωλάριους υβριστές.  Υποχρέωση κάθε Πολίτη ή έστω μη ανεγκέφαλου ανθρώπου, να μην απαντά σε απεγνωσμένες ύβρεις, που υπέχουν θέση επιχειρήματος, αφού δεν υπάρχουν πραγματικά.

 

2. "Πονάει κεφάλι, κόβω κεφάλι".

Δεν πονάει απλά κεφάλι, να του δώσουμε μια ασπιρίνη να περάσει. Είναι νεκρός εντελώς ο εγκέφαλος του ελληνικού πανεπιστημίου. Δεν υπάρχει λειτουργία πια εγκέφαλου. Ούτε καν σε κώμα είναι. Νεκρό. Μόνο αν έχεις μελετήσει προγράμματα λειτουργίας ή διαθέτεις εμπειρία από ξένα πανεπιστήμια και έρευνα, αντιλαμβάνεσαι αυτή την αλήθεια. Λάβε υπόψη σου μόνο πως τα ελληνικά πανεπιστήμια και λοιπά τέτοια ...ευαγή ανώτατα εκπαιδευτικά ιδρύματα είναι τελευταία στην ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ  αξιολόγηση, μαζί με κάτι όμοια αφρικανικά (Μαζί  και το πανεπιστήμιο Κρήτης, που ένας  από τους υβριστές παραπάνω, το θεωρεί…άριστο γιατί βρίσκεται κάπου εκεί πιο κάτω από 200, αλλά ευρωπαϊκά, όχι παγκόσμια. Να πούμε μόνο  και βγάλτε συμπεράσματα πως  πανεπιστήμια στις Βαλτικές χώρες, φτωχές μερικές απ΄αυτές, βρίσκονται στα πρώτα 50!.)  ΄Εχουμε γράψει πολλές φορές για το συγκεκριμένο ζήτημα. Μην τα ξαναλέμε. Ούτε θα επανέρθουμε με απάντηση στους ψιττακούς.

Γράφεις: "Η ρομποτική και η υψηλή τεχνολογία θα τα 'φάνε όλα' μια μέρα. Αυτό όμως απαιτεί και μπόλικα 'μυαλά' με ανάλογη εκπαίδευση, άλλως θα καταντήσουμε χώρα 'αφρικανική' όπως αναφέρεις. Κλείνοντας ένα σχολείο, ανοίγεις μια φυλακή. Και ναι, φυλακή είναι αυτό που ζούμε σήμερα, ή δεν το 'χετε καταλάβει ακόμα;"

Κι εμείς αυτό υποστηρίζουμε χρόνια τώρα. Η τεχνητή νοημοσύνη θα δώσει λύσει σε πολλά προβλήματα της ανθρωπότητας .και σ ΄αυτό  της εκπαίδευσης, φυσικά. Οι άνθρωποι θα εκπαιδεύονται από μηχανές -ρομπότ κάποια μέρα. Τέτοια ιδρύματα αμάθειας, κομπίνας και αλλαξοκωλιάς  σαν αυτά της Ελλάδας, θα καταρρεύσουν με πολύ θόρυβο Και θα θάψουν στα συντρίμμια τους και όλους αυτούς που τα συντηρούν για να τρώνε με «χρυσά κουτάλια».

από κάνεις πλάκα? 02/07/2017 6:04 μμ.


Επειδή είχα την τύχη μετά από βασικές σπουδές στην Ελλάδα να σπουδάσω και να δούλεψω σε δύο πανεπιστήμια που είναι μόνιμα στην πρώτη δεκάδα, το να διαφημίζεις ως μεγάλη επιτυχία ότι ένα ελληνικό πανεπιστήμιο βρίσκεται στις θέσεις 171-180 θα ταν αστείο αν δεν ήταν εντελώς στενάχωρο.

Όχι δυστυχώς ερευνητικά το επίπεδο στην Ελλάδα δεν έχει καμία σχέση με το επίπεδο στην Αγγλία, στην Ολλανδία κλπ. Μάλλον φταίνε πολλά γι'αυτό αλλά όχι δεν θα λογαριάσω την πρότελευταία θέση του πανεπιστημίου Κρήτης ως μεγάλη επιτυχία της πρώτη φορά αριστερακραδεξιάς κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ(ΝΕΛ). Δεν τον ξέρω τον Παναγιώτη Γεωργούδη αλλά τον φέρνει τον έμετο.

από @στ. κατσαρός 02/07/2017 8:53 μμ.


Φίλε

Σε  ότι αφορά τις διαπιστώσεις που κάνεις συμφονώ  όχι μόνο σχετικά με την παιδεία αλλά σε όλους τους τομείς της κοινωνικής ζωής . Πράγματι η σημερινή ελληνική κοινωνία είναι καρικατούρα Σύβαρις , θυμίζει την ταινία το ποντίκι που βρυχάται.Μέχρις εδώ καλά . Έχετε πει οτι είστε ιστορικός . Αυτό εξηγεί γιατί οι πολιτικές αναλύσεις σας περιορίζοναι μόνο σε διπιστώσεις και μάλλιστα περιοριζονται χρονικά . Αυτό δεν το λέω τυχαία .Εχω κάνει αρκετές συζητήσεις με ιστορικούς κάποιους πρέπει να είχες δασκάλους στο πανεπηστήμιο . δεν    αναφέρω ονόματα για να μην του εκθέσω όχι τόσο γιατί εχουν σχέση με κάποιο περθωριακό στοιχείο αλλά γιατί τους δάνεισα ένα βιβλίο του πατριάρχη του ιστορικισμού  ,την Φαινολογία του πνεύμτοος .Τους ενδιέφερε ιδίως η διλλεκτική,πόσο ταλαιπορηθεί κιαυτή η λέξη ,του δουλου και του αφέντη.Αν πράγματι αυτή η κατάσταση όπως περιγράφεις. επικρστεί στα πανεπιστήμια  εξηγεί και το δικό σου αλλά και των δασκάλων το επίπεδο οαον αφορά τις πολιτικές αναλύσεις                                                                                             Εναι μεγάλο θέμα εδώ θα κάνω μόνο δυό παρατηρήσεις.Στην ερμηνεία μπλέκετε τις αξιολογικές κρίσεις με τις δεοντολογικές . Στη πολιτικη είναι αλλο το αν υπάρχει κατι ή δεν υπάρχει και άλλο η πρωσοπική σου στάση γιαυτό . Τα γραφτά σου θυμιζουν τις κραυγες τουπροφήτη Ιερεμία .Εχεις δικαίωμα στις ιερεμιάδες αλλά δεν πρόκειται για πολιτικές αναλύσεις Ενα δεύτερο , δεν το κάνεις μόνο εσύ  .Αυτός ό πονηρός Σταγειρίτης δεν πήρε θέση τι διάβολο ήταν αυτες οι κατηγορίες του .ήταν ρεάλια ή απλά νομινάλια.Πως εσύ ,ενας απόφοιτος ελληνικού παννεπιστημίου να καταλάβει  πως δεν πρέπει να υποστασιοποιείς τις γενικές και αφαιρεμένες έννοιες                  Δεν θα άφηνα ασχολίαστο to homo naturalis .Τι τόθελες αυτό  όταν μέσα απο ταγραφτά σου βγαίνει η οσμή ενός ανθωποκεντισμού και μαλλιστα στη χειρώτερη του μορφή σαν ευρωκεντρισμός Καλά Φουκώ ,προσωπικά δεν τον πάω αλλά αυτό δεν λέει τίποτα,δεν διδαχτήκατε;                                                                                                                                                            Τέλος κακά τα πσνεπιτημια .Δεν υπάρχει άλλος χώρος για γνώση μόνο η εμπειρία . Αυτή όμως έναι πολύχρονη και οδυνηρή                   Σαυτή χώρα, όπως σε όλες ,ύπήρξαν περίοδοι πτώσης αλλά και ανώδου .Αυτή είναι η ιστορία                                                                        θα χαρώ να τα πουμε από κοντά

από @ 03/07/2017 11:21 πμ.


Όσα λέει το άρθρο ισχύουν στο ακέραιο,τα πανεπιστήμια πρέπει να κλείσουν τις πόρτες στους πολλούς και για να λειτουργήσουν όπως πρέπει,πρέπει να μην εισάγονται παρά μια χούφτα φοιτητές στο καθένα .Όταν μπαίνει μέσα το κάθε λυκειόπαιδο που του έχουν φουσκώσει τα μυαλά ότι"έπιασε τον παπά"και που νομίζει ότι τώρα θα περάσει καλά,τι περιμένετε??Ρακοταβερνεία,πάρτυ,ναρκωκουλτούρα,εαακ,δαπ και το κακό συναπάντημα.Μόνο και μόνο γιατί"πρέπει"να βγάλει το χαρτί,με την ίδια λογική που μοιράζανε αβέρτα πανεπιστημιακά χαρτιά οι χώρες της εσσδ...με την λογική ότι είναι ντροπή να μην είσαι του πανεπιστημίου,ότι είναι μιζέρια να δουλεύεις και να μην κάνεις φοιτητική ρέκλα.Αυτά μπορεί να ακούγονται συντηρητικά και να φωνάζει το φοιτηταριάτο του χώρου,που έχει βολευτεί να ζεί έτσι,δεν έχει όμως και κάποιο νόημα αυτή η κατάσταση.Καλύτερα να δουλεύεις και να κάνεις προπαγάνδα και να οργανώνεσαι σε χώρους εργασίας,καλύτερα να μάθεις λίγο απο πραγματική ζωή και δικό σου χρήμα,καλύτερα να ανήκεις στην τάξη που θέλεις να υπερασπιστείς...παρά να είσαι ο καλοζωισμένος ρέμπελος του αμφιθεάτρου που δεν έχει δουλέψει ποτέ και θα κάνει καριέρα δημοσίου γραφείου...

από @ 03/07/2017 7:32 μμ.


ΣΟ αφηνουμε και δημοσιευσεις τζημερικες να περνανε τωρα, με σχολια τυπου

"Στην Ελλάδα και «η κουτσή Μαριώ» δίνει πανελλήνιες, για να περάσει σε Πανεπιστήμιο, Πολυτεχνείο, ΤΕΙ",

"Ολοι να βολευτούν στο δημόσιο, να γινουν γιατροί, οικονομολόγοι, δικηγόροι","Τα ίδρύματα εδώ  με την έννοια του ασύλου, του χώρου που σε γκετοποιεί και  σε καθιστά ιδρυματοποιημένο άτομο",

"Για να εθιστούν σε ουσίες πάσης φύσεως και να καταλήξει ο παρθένος αυτός νεανικός πληθυσμός μέσα σε ελάχστο χρόνο και σε μεγάλο αρθμό,  σε ξενύχτηδες, αλκοολικούς-σφηνάκηδες,θεριακλήδες τσιγάρων και μπάφων και άλλοι, ουκ ολίγοι, σε χαπάκηδες και πρεζόνια."

 

και πολλά άλλα καφενοσχόλια. Με μια ανάλυση εκ του προχείρου του οικονομικου συστήματος και πετώντας εμβόλιμα τσιτάτα για θέσεις και νοοτροπία, μπερδεύει το σωστό και το λάθος και σου αφήνει μια συγχυση και μια γεύση τζημερική που εν τέλει ειναι και αυτό στο οποιο αποσκοπεί. Οι πραγματικές παθογένειες του εκπαιδευτικου συστηματος ειναι δομημενες πάνω στον καπιταλισμό όπως και τα υπόλοιπα χάλια αυτής της κοινωνίας. Κανονικά το κείμενο πρέπει να κατέβει.

από @για τον 7:32 μμ. 04/07/2017 2:30 πμ.


Εύκολο είναι να λέμε να κατέβει κάτι επειδή δε μας αρέσει και μετά μας φταίνε οι φασίστες....... Αφού ο καπιταλισμός φταίει για το εκπαιδευτικό σύστημα ας πούμε εσύ τι έχεις να προτείνεις; Δηλαδή άμα δεν έχουμε καπιταλισμό το εκπαιδευτικό σύστημα θα φτιαχτεί από μόνο του ή θα το αφήσουμε όπως είναι για να μη μας πούνε τζημερικούς;


«Δε βόσκει κανείς ατιμώρητος στα λιβάδια της άρχουσας τάξης, δεν σπουδάζει ατιμώρητος στα πανεπιστήμιά της, δεν χρησιμοποιεί ατιμώρητος τις επιστήμες της. Σχεδόν ανεπαίσθητα, καταπίνει το δηλητήριό της, παραλύει…»


Καρίν Στρουκ, Ταξική Αγάπη

 

 


και χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι και ο Πολύτροπος.

που δεν βλέπει οτι ιδρυματοποιημένο άτομο μπορείς να εισαι κι αν δεν πας στο πανεπιστήμιο, ότι οι πελατειακές σχέσεις χτίζονται εντός και εκτός δημοσίου και σ' αυτές στηρίζεται ολόκληρη η λειτουργία του ελληνικού κράτους (κι άλλοι έχουν καπιταλισμό, άλλου είδους όμως), ότι παρθένος νεανικος πληθυσμός δεν υπάρχει αφού έχεις περάσει από τον μηχανισμό της πρωτοβάθμιας και μέσης εκπαίδευσης και σου έχουν ήδη κάνει τα μυαλά σούπα, μαζί με τις νοοτροπίες οικογενειακές/κοινωνικές εκτός του συστήματος της εκπαίδευσης.

Και ότι τα χίλια κακά (που περιγράφει παρακάτω) μπορεί να τα έχει κάποιος ανεξάρτητα από το πανεπιστημιο, και ειναι τζημερικός όταν απλώς χαρακτηρίζει "τζημερικά" και δεν βλέπει όλα τα παραπάνω, ούτε τα πραγματικά αίτιά τους, και του φταίει μετά μόνο "η κουτσή μαριώ" και όχι το ξερό του το κεφάλι.

από @ 05/07/2017 3:25 πμ.


τόσες φορές ο πολύτροπος ΄λέει βλακείες και κανένας δε λέει τίπτα και τώρα που μιλήσε σωστά τόση αντίδραση...............

από RadioAlice 05/07/2017 4:50 μμ.


Μάλιστα λοιπόν καταλάβαμε και ξεκάθαρα πλέον αυτό που όλοι ξέραμε: πως ο Πολύτροπος δεν είναι παρά ένας Σταλίνας και μισός. Που άλλοτε υπογράφει σαν Πολύτροπος και άλλοτε (όταν πρόκειται να κάνει καμιά πραγματικά πολιτική δήλωση) με το πραγματικό του όνομα και με την υποσημείωση του διδάκτορα ιστορίας (αλήθεια είναι? μπορεί και να είναι αλλά εγώ δεν βρήκα καμιά δημοσίευση του όσο και αν έψαξα). Φυσικά από τον λίβελο που γράφει στο κείμενο του εναντίον όλων όσων συμμετέχουν της εκπαιδευτικής διαδικασίας εξαιρεί τον εαυτό του, που μάλλον σπούδασε στο πανεπιστήμιο του Κρόνου και είναι ανέγγιχτος. Ναι να το παραδεχτούμε πως λέει και κανά δύο αλήθειες ο άτιμος, έτσι για το ξεκάρφωμα. Το κύκλωμα των πανεπιστημιακών (πως μπήκε αυτό σε ένα κείμενο που αφορά τους φοιτητές απορώ!) είναι πολύ μικρό και σκληρό και αδιαφανές. Το ίδιο και με το κύκλωμα βέβαια και των υδραυλικών της περιοχής Πατησίων, των μουσικών (εκεί να δεις). Και τα "κυκλώματα" αυτά ή έστω το δίκτυο σχέσεων που εξαρτώνται άμεσα με την επαγγαλματική ιδιότητα είναι εξίσου ίδια τόσο εδώ όσο και στο εξωτερικό. Οπότε οι μικροαστικές λεκτικές αναπαραγωγές κενού περί "φαιδράς πορτοκαλέας" μάλλον πέφτουν στο κενό. Θα ήταν λέξεις που πραγματικά θα αγόραζε ο Μπογδάνος για τις βάλει στο στόμα του. 

Κατά τα άλλα η αναπαραγωγή των όσων μύριων στερεότυπων υπάρχουν στο κείμενο του προδιαθέτει για ένα γελαστό και γεμάτο χαχανα μεσημέρι. Οι φοιτητές παιρνούν σε μιά αφύσική λοιπόν κατάσταση. Και στην ανεκπαίδευση (wow νεοτερισμός). Επίσης γίνονται αλκοολοικοι και πέφτουν στις ουσίες. Επίσης νοικιάζουν οι άθλιοι και διαμερίσματα (επίσης άθλια). Απορώ που θα έπρεπε να μένουν? Σε κανά χωράφι? Φυσικά και η κριτική στερείται κάθε βάθους και δεν κάνει τίποτα άλλο παρά να ξύνει την επιφάνεια σε ένα κείμενο - ρεπορτάζ που θα ζήλευε και το παλιό ALTER. Ας πούμε μερικά πράγματα λοιπόν:

1. Η δυνατότητα σε ένα ευρύ κομμάτι νεανικού πλυθησμού να φοιτήσει σε κάποια σχολή δεν είναι παρά μια σχετικά πρόσφατη ¨παροχή" του Ελληνικού κράτους. Αυτό δεν μπορεί να μείνει ασύνδετο από τον κρατικό και οικονομικό μετασχηματισμό που έγινε από το 1993 και μετά. Αν συνδεθεί με αυτό θα μπορέσει να γίνει ξεκάθαρο γιατί λοιπόν η οικογένεια ωθεί τα παιδιά της σε μια τέτοια κατεύθυνση. Και να σταθεί και κάπως ιδεολογικά. Βέβαια δεν υπάρχει τίποτα μεταφυσικό σε αυτό ούτε κάποια νοοτροπία που καρφώθηκε στα μυαλά των γονιών. Και δεν καταλαβαίνω τι κακό υπάρχει στο να σπουδάσει κάποιος χημικός και να κάνει το επάγγελμα του σκουπιδιάρη. Αντίθετα εσύ κύριε Αδαμόπουλε υπονοείς σε κάθε γραμμή του κείμενου σου πως θα έπρεπε να υπάρχει κεντρικός σχεδιασμός στην εκπαίδευση. Καλά δεν συζητάμε καν να βάλεις ζητήματα για μόρφωση πέραν τον γνωστών δομών. Λοιπόν εγώ και πολλοί άλλοι υποθέτω διαφωνούν κάθετα με έναν κεντρικό σχεδιασμό στην εκπαίδευση όπου απλά η προσφερόμενη γνώσση αντποκρίνεται στην ζήτηση της αγοράς. Για του λόγου αληθές και μιας μπήκα σε αυτή την κουβέντα πιστεύω πως η γνώσση δεν πρέπει (και δεν έχει ουσιαστικά) καμία σχέση με την ζήτηση. 

2. Οι φοιτητές δεν πέφτουν σε μια αφύσική κατάσταση. !!! Πραγματικά απόρησα με αυτό δηλαδή. Αφύσικη κατάσταση μπορεί να υπάρξει εξίσου (και το συνηθέστερο) σε έναν εργασιακό χώρο. Δεν καταλαβαίνω πραγματικά τι εννοείς σαν αφύσική κατάσταση. Το εννοείς ως προς την πραγματική φύση του ανθρώπου? ως προς την κοινωνική του? Δομές εκπαίδευσης ξέρεις θα υπάρχουν - είτε λέγονται πανεπιστήμια είτε όχι- και υπήρχαν για αιώνες τώρα. Αν υπονοείς ότι περάσαμε από την κοινή εμπειρία του μοιράσματους εμπειριών στην οργανωμένη και εμπορική πώληση της γνώσης θα μπορούσαμε σε έναν βαθμό να συμφωνούσαμε (αν και είναι ένα τεράστιο πεδίο κουβέντας)

3. Πέφτεις και σε μιά άλλη λούμπα. Κάπως με κάποια αφαίρεση που εμένα δεν μου είναι κατανοητή αποδίδεις στους φοιτητές την ιδιότητα του αλκοολικού και του ναρκωμανή. Βέβαια δεν μπορείς να ξεστραβωθείς και να δεις πως αυτή η ιδιότητα αυτή δεν είναι αποκλειστικό προνόμιο των (άθλιων όντως , αλλά για άλλους λόγους) φοιτητικών κύκλων. Είναι κουλτούρες ή συνήθειες (πες το όπως θέλετε) που καλώς η κακώς διαπερνούν οριζόντια όλη την κοινωνία στην οποία ζούμε. Πάλι υπονοείς και παίρνεις βέβαια την θέση του πατερούλη που θα πρέπει να επιτηρεί αυτά τα παιδιά που πήραν τον λάθος δρόμο βέβαια αντί να κοιτάν τα μαθήματα τους. Σύμφωνα με την θέση σου γιατί να ασχολούνται με τα μαθήματα δηλαδή αφού πρόκειται για ανεκπαίδευση? Άρα μάλλον καλώς το ρίχνουν σε ξύδια και ντρόγκια (περιμένω με το επόμενο κείμενο που ο πατερούλης θα απαγορεύει και αυτά, για μπορούμε όλοι να βγαίνουμε χαμογελαστοί και διαγής στις αφίσες του καθεστώτος που ονειρεύεσαι)

4. Δεν σου αρέσει επίσης που οι τοπικές κοινωνίες πίνουν το αίμα των φοιτητών. Ούτε εμένα μου αρέσει. Υπήρξα και εγώ φοιτητής και ξέρω. Υπάρχει όμως από την μία η ανάγκη των φοιτητών να στεγαστούν, να φάνε και να πιούν και από την άλλη η ανάγκη τοπικών κοινωνιών που πέραν αγροτικών / κτηνοτροφικών δραστηριοτήτων προσπαθούν να ζήσουν. Και θα ζήσουν μέσα από αυτό που έχουν μάθει σαν οικονομικό μοντέλο τα τελευταία 60 χρόνια: στέγαση / σίτιση. Αλλά αλήθεια δεν έκανες καμιά αναφορά ή έστω μία σκέψη για την ανάγκη να υπάρξουν ελεύθερες δομές στέγασης / σίτισης για ΟΛΟΥΣ τους φοιτητές. Οπότε η ανάλυση σου και η καταγγελτική σου δεν είναι παριά μια κουτσή σκέψη που δεν βγάζει πουθενά. Παρά μουτζώνει τον εαυτό της στο καθρέπτη.

Αν θες να γίνει μια ουσιαστική κουβέντα πάνω στην εκπαίδευση θα πρέπει να μπούμε στην κουβέντα ποιο είναι το περιεχόμενο αυτής της εκπαίδευσης και πως θα πρέπει να είναι οι δομές της. Κατά τα άλλα κραυγές άναρθρες και καταγγελίες μπορούμε να βρούμε και σε οποιοδήποτε αστικο site ειδήσεων. Καλό θα ήταν λοιπόν να μην μας κουνάς το δάχτυλο αλλά να προσπαθήσεις με αυτό να πιάσεις την μύτη. Είναι και αυτό μια μικρή αρχή στο πλαίσιο της εκπαίδευσης.

ΥΓ: αναμένω να με αποκαλέσεις και με εμένα υβριστή

 

 

 


Το άρθρο αυτό είναι χαρακτηριστικό παράδειγμα του τι συμβαίνει στον άνθρωπο όταν ζει για πολύ καιρό σε μια φούσκα, σε ένα μικρόκοσμο, αρνούμενος να έχει αναζητήσεις και εξερεύνηση της πραγματικότητας πέρα από τη δεδομένη καθημερινότητα του. Πολύ κρίμα να το βλέπεις και μέσα σε μέσο αντιπληροφόρησης.

από ΠΟΛΥΤΡΟΠΟΣ (Homo-Naturalis.gr) 06/07/2017 2:33 μμ.


  1. Δεν έχεις δυνατότητα σύγκρισης Εκπαίδευσης  (και των τριων βαθμίδων) Ελλάδας και άλλων χωρών   και λες όσα λες. Δεν πήγες ποτέ να σπουδάσεις έξω, να δεις τί σημαίνει διδασκαλία, έρευνα, προγράμματα, εξετάσεις και ποια η ποιότητα του εκπαιδευτικού προσωπικού και της εκπαίδευσης συνολικά.
  2. Τα πράγματα στην «Ανωτάτη Εκπαίδευση» στην Ελλάδα είναι όπως τα περιέγραψα κι ακόμα χειρότερα. Σε όλα τα επίπεδα. Δε θα τα επαναλάβω. ΄Οσοι φοιτούν ή φοίτησαν σε ελληνικό Ανώτατο εκπαιδευτικό ίδρυμα  ξέρουν πολύ καλά τι συμβαίνει σε αυτή τη «μπίζνα» που λέγεται «Ανωτάτη Εκπαίδευση» στην Ελλάδα ,ποιοι, πώς  και γιατί τη συντηρούν  και  επομένως … «χωριό που φαίνεται, κολαούζο δε θέλει».
  3.  Πέρα από ανώνυμος υβριστής είσαι, όπως όλοι οι όμοιοι σου και ...συκοφάντης, προβοκάτορας και στρεψόδικος. Λες πως υπάρχει αναφορά στο κείμενό μου που χαρακτηρίζει  ΟΛΟΥΣ  τους φοιτητές  αλκοολικούς,  ναρκομανείς, «εξώλης και προώλης». Αυτή και μόνο η «πουστιά»,  που τη συνηθίζουμε οι ΄Ελληνες να τη χρησιμοποιούμε ως λίαν περιεκτική σ΄αυτές τις περιπτώσεις,   σε χαρακτηρίζει.
  4. ΄Οντας ανώνυμος εδώ, πέρα από υβριστής και κακοήθης, ζητάς τάχα να μάθεις  τα τυπικά, επιστημονικά μου προσόντα. Αφού δεν είχες υπογράψει τις ύβρεις σου, θα σε ρωτούσα εσύ ποιος είσαι. Με τη μάσκα, που αρνείσαι να βγάλεις , μπορείς να λες ό,τι θες.  Εγώ ΠΑΝΤΑ υπογράφω τα κείμενά μου, Και κρινόμαστε όλοι. Αν ήθελες πραγματικά να μάθεις περισσότερα για την επιστημονική και την  πολιτική  (συμπεριφορά ως πολίτης) ταυτότητά μου  και  όχι να αγρεύεις εντυπώσεις, θα έριχνες μια ματιά στο βιογραφικό μου στο  ιστορικό  σάιτ  Homo-Naturalis.gr που συμπτωματικά αύριο κλείνει 10 χρόνια από τη λειτουργία του με επισκέπτες έναν ακέραιο  αριθμό με  6 μηδενικά μετά και πάνω από 10.000 «ιντερνετικές» σελίδες ( ύλη, αποκλειστικά δική μου, που σημαίνει σε κοινά βιβλία κοντά 50 βιβλία!) .

 

    (http://homo-naturalis.gr/category/%CE%B7-%CF%84%CE%B1%CF%85%CF%84%CE%BF%CF%84%CE%B7%CF%84%CE%B1-%CE%BC%CE%B1%CF%83/

και

http://homo-naturalis.gr/%CE%BD%CE%B9%CE%BA%CE%BF%CF%83-%CE%B1%CE%B4%CE%B1%CE%BC%CE%BF%CF%80%CE%BF%CF%85%CE%BB%CE%BF%CF%83-%CE%B9%CF%83%CF%84%CE%BF%CF%81%CE%B9%CE%BA%CE%BF%CF%83-%CE%B2%CE%B9%CE%BF%CE%B3%CF%81%CE%B1%CF%86/)

         


Ο/η RadioAlice ουσιαστικά επιβεβαιώνει τα όσα λέει ο Πολύτροπος. Ναι, οι τοπικές κοινωνίες εκμεταλεύονται αλλά τι να κάνουμε, ναι οι φοιτητές αντί να φοιτούν το ρίχνουν στα ναρκωτικά αλλά έτσι γίνεται κι αλλού, και καπάκι ότι ο άλλος θα πάει να σπουδάσει χημικός και μετά θα πει ας γίνω σκουπιδιάρης. Αυτό ακριβώς λέει ο Πολύτροπος, ότι του δίνουμε ένα χαρτί χημικού για την πλάκα και τον βάζουμε μετά να πάει να βρει δουλειά σκουπιδιάρη. Το διαβάσατε το κείμενο που ο Πολύτροπος εξηγεί το γιατί; Ποιός ζει στο μικρόκοσμο και δε θέλει να δει παραπέρα, ο Πολύτροπος ή εσείς που λέτε τι λέει αυτός καλά είμαστε κι έτσι;

από @ 06/07/2017 6:02 μμ.


Το ότι τα λέει αυτά ένας άνθρωπος που έχει φάει τα πανεπιστήμια με το κουτάλι κι έχει το θάρρος να τα λέει δείχνει ποιός βγαίνει από τη φούσκα και ποιός μένει μέσα. Έλεος πια που όλοι ξαφνικά θέλουν να λογοκριθεί ο αρχικός συγγραφέας επειδή είπε κάτι έξω από τα καθιερωμένα.

από RadioAlice 07/07/2017 1:07 πμ.


Μπράβο χίλια, μπράβο Πολύτροπε που επιβεβαιώνεις την αυτοεκπληρούμενη προφητεία μου για να με χαρακτηρίσεις σαν υβριστή. Υποθέτω το κάνεις με οποιονδήποτε διαφωνεί με την άποψη σου και κρυμμένος πίσω από την ιδιότητα του διδάκτορα (που δεν είσαι και τώρα μάλλον ξεβρακώνεσαι) διασπείρεις τις Σταλινικές σου απόψεις δεξιά και αριστερά. Αλλά βέβαια κάνεις τους ελιγμούς σου και δεν απαντάς σε τίποτα ουσιαστικά από αυτά που θέτω. Και γιατί να το κάνεις άλλωστε? Αφού ξέρουμε πως οι τύποι του σιναφιού σου δεν κάνουν τίποτα άλλο από το να φτιάχνουν αυλές και να αναπαράγουν τα δύο-τρία κολυβογραμματα που μάθανε. Έτσι μιας και είσαι ανίδεος και μάλλον το ποδαράκι σου δεν έχει πατήσει ποτέ δρόμο, ούτε έχεις βρεθεί πίσω από οδόφραγμα είπες να το ρίξεις στην κριτική της ανωνυμίας. Απορίας άξιον δηλαδή αυτό που από την μία κριτικάρεις την ανωνυμία και από την άλλη ποστάρεις σε ένα μέσο που ευνοεί και στηρίζεται στην ανωνυμία. Και για να περάσουμε και στα σοβαρά θέματα, θα ξεκολήσεις ποτέ να κάνουμε καμια σοβαρή κουβέντα αναφορικά με την εκπαίδευση ή θα μείνεις για πάντα σαν στόκος κολλημένος? Εγώ, ένας κακοήθης, υβριστής και τα λοιπά. Στο καλό


Ακόμα πρέπει να έχει βρεθεί κάποιος σε καγκελάκι για να έχει δικαίωμα να δηλώνει αναρχικός στην Ελλάδα;

Και γιατί ζητάς να έχουμε βρεθεί πίσω από οδόφραγμα, ενώ ξέρεις ότι δεν έχουν στηθεί ποτέ οδοφράγματα τα τελευταία χρόνια;

(σε περίπτωση που το αγνοείς, ο κάδος δεν πιάνεται για οδόφραγμα, πρέπει να είναι αδύνατη η διέλευση βαριών οχημάτων καταστολής...)

από @εσυ θα μιλησεις για περιεχομενα της εκπαιδευσης οταν εχεις αντιστρεψεις την λογιακη; 07/07/2017 9:44 μμ.


και τον λες Σταλινικο; Ο Σταλιν και οι  μπολσεβικοι πηραν την "κουτση Μαρια", την μαθανε να περπαταει, την βαλανε στα Παναπενιστημια, φτιαξανε Πανεμιστημια για την κουτση Μαρια, και την βγαλανε πρωτο ανθρωπο στο Διαστημα! Εσυ ουτε στο ονειρο σου ουτε στο πραγματικο σου θα δεις ποτε τον πλανητη απεξω.

Ενω ο Πολυτροπος, σε αντιθεση με τον Σταλιν, θελει την κουτση Μαρια απεξω απο τα Πανεπιστημια, θελει τα πενεπιστημια για αυτους που εχουνε μερακι για γνωση, που τους φιλησε η θεα της γνωσης, πες βιολογικη επιλογη, θελει λιγους και καλους. Ταξικη αναπαραγωγη.

 


Στις Η.Π.Α. θεωρείσαι αποτυχημένος αν δεν έχεις τελειώσει τουλάχιστον το college και η κοινωνία σε τοποθετεί στο ανάλογο επίπεδο ανάλογα με το ποιά σχολή έχεις τελειώσει. Όχι μόνο σαν ειδικότητα, ποιά συγκεκριμένη σχολή. Μια βόλτα στα φοβερά και τρομερά social media θα πείσει και τον πλέον ανίδεο για την αντίληψη που έχει γίνει ΔΕΔΟΜΕΝΗ.

Προσθέστε περισσότερες πληροφορίες

To μέγιστο μέγεθος των αρχείων είναι 16ΜΒ. Επιτρέπονται όλες οι γνωστές καταλήξεις αρχείων εικόνας,ήχου, βίντεο. ΠΡΟΣΟΧΗ! Για να υπάρχει η δυνατότα embed ενός video πρέπει να είναι της μορφής mp4 ή ogg.

Νέο! Επιλέξτε ποιά εικόνα θα απεικονίζεται στην αρχή του σχόλιου.

Creative Commons License

Όλα τα περιεχόμενα αυτού του δικτυακού τόπου είναι ελεύθερα προς αντιγραφή, διανομή, προβολή και μεταποίηση, αρκεί να συνεχίσουν να διατίθενται, αυτά και τα παράγωγα έργα που πιθανώς προκύψουν, εξίσου ελεύθερα, υπό τους όρους της άδειας χρήσης Creative Commons Attribution-ShareAlike 4.0 International License