ΓΙΑ ΤΟ ΘΑΝΑΤΟ ΤΗΣ ΝΤΑΝΙΕΛΑΣ ΠΡΕΛΟΡΕΝΤΖΟΥ, ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΗΣ ΣΤΟΝ ΤΟΜΕΑ ΚΑΘΑΡΙΟΤΗΤΑΣ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΖΩΓΡΑΦΟΥ

Τη νύχτα της Παρασκευής 30/6, η Ντανιέλα Πρελορέντζου, εργαζόμενη στην καθαριότητα στο Δήμο Ζωγράφου, εξέπνευσε από ανακοπή καρδιάς στην αίθουσα καθαριότητας του Δήμου, ενώ ετοιμαζόταν να ξεκινήσει βάρδια. Ήταν 62 ετών και είχε 4 παιδιά, από τα οποία το ένα ανήλικο και το άλλο ΑΜΕΑ. Το συμβάν έλαβε χώρα αμέσως μετά τη λήξη της απεργίας των εργαζομένων στους ΟΤΑ. Ειδικότερα, η Ντανιέλα Πρελορέντζου εργάστηκε το απόγευμα της Πέμπτης 29/6 στη λαϊκή στα Άνω Ιλίσια, στη συνέχεια τα ξημερώματα της Παρασκευής 30/6 και ακολούθως κλήθηκε να εργαστεί τα μεσάνυχτα της Παρασκευής 30/6 προς Σάββατο 1/7, με τη γνωστή κατάληξη.

Τη νύχτα της Παρασκευής 30/6, η Ντανιέλα Πρελορέντζου, εργαζόμενη στην καθαριότητα στο Δήμο Ζωγράφου, εξέπνευσε από ανακοπή καρδιάς στην αίθουσα καθαριότητας του Δήμου, ενώ ετοιμαζόταν να ξεκινήσει βάρδια. Ήταν 62 ετών και είχε 4 παιδιά, από τα οποία το ένα ανήλικο και το άλλο ΑΜΕΑ. Το συμβάν έλαβε χώρα αμέσως μετά τη λήξη της απεργίας των εργαζομένων στους ΟΤΑ. Ειδικότερα, η Ντανιέλα Πρελορέντζου εργάστηκε το απόγευμα της Πέμπτης 29/6 στη λαϊκή στα Άνω Ιλίσια, στη συνέχεια τα ξημερώματα της Παρασκευής 30/6 και ακολούθως κλήθηκε να εργαστεί τα μεσάνυχτα της Παρασκευής 30/6 προς Σάββατο 1/7, με τη γνωστή κατάληξη.
    
Η Διοίκηση του Δήμου έσπευσε από την αρχή να αποποιηθεί τις ευθύνες της για το γεγονός. Προέβαλε δικαιολογίες ότι η υπάλληλος δεν είχε δηλώσει ότι είχε πρόβλημα υγείας, καθώς και ότι τη στιγμή του συμβάντος δεν είχε ξεκινήσει ακόμα να εργάζεται, συνεπώς δεν ευθύνεται αυτό για το θάνατό της. Δεν απαντά όμως στο ζήτημα ότι η εργαζόμενη κλήθηκε να εργαστεί για δεύτερη φορά μέσα σε 24 ώρες και τρίτη φορά μέσα σε 36 ώρες, σε συνθήκες ακραίου καύσωνα, και παρά το προχωρημένο της ηλικίας της. Μέσα σε αυτές τις συνθήκες, η εντολή που δόθηκε στους εργαζόμενους στην καθαριότητα ήταν ότι όλοι, ανεξαρτήτως βάρδιας, θα πάνε για δουλειά και ότι όποιος δεν υπακούσει θα περάσει από πειθαρχικό. Χωρίς καμία πρόνοια για την υγεία και την ασφάλεια των εργαζόμενων, που έπρεπε με 44 βαθμούς να φέρουν εις πέρας την αποκομιδή όλων των απορριμμάτων που είχαν συσσωρευτεί μετά από 11 ημέρες απεργίας, χωρίς να υπάρχει στο χώρο ο απαραίτητος εξοπλισμός και χωρίς να έχουν οριστεί συγκεκριμένα άτομα – διασώστες, σύμφωνα με τους κανόνες υγιεινής και ασφάλειας στους εργασιακούς χώρους. Είναι η ίδια Δημοτική αρχή που δύο μέρες πριν το τραγικό συμβάν, δήλωνε σε ανακοίνωσή της ότι «.. είναι αποφασισμένη να διασφαλίσει την δημόσια υγεία και να υπερασπιστεί το δημόσιο και κοινωνικό χαρακτήρα των υπηρεσιών καθαριότητας που πληρώνουν οι κάτοικοι. Καλούμε τους εργαζόμενους του Δήμου Ζωγράφου να αναλάβουν και τις δικές τους ευθύνες απέναντι στη κοινωνία!», αποδεικνύοντας έτσι ότι στον δικό της ορισμό για τη «δημόσια υγεία» δε χωράνε οι εργαζόμενοι του Δήμου, οι οποίοι κλήθηκαν τελικά να «αναλάβουν και τις δικές τους ευθύνες», με όποιο κόστος αυτό συνεπάγεται. Δύο μέρες μετά το θάνατο της Ντανιέλας Πρελορέντζου, το βράδυ της Κυριακής 2/6, ο Άγγελος Παντέλογλου, συμβασιούχος υπάλληλος καθαριότητας του δήμου Θεσσαλονίκης και πατέρας δύο παιδιών, τραυματίστηκε σοβαρά κατά τη διάρκεια της βάρδιας του και τελικά υπέκυψε στα τραύματά του το Σάββατο 8/6.
    
Οι δύο αυτοί θάνατοι δεν είναι «τυχαία γεγονότα», ούτε «μεμονωμένα περιστατικά». Είναι το αποτέλεσμα μιας πολιτικής που αποσκοπεί στο ολοκληρωτικό ξεζούμισμα της εργατικής τάξης, ακόμα και μέχρι τελικής πτώσεως αν χρειαστεί. Μιας πολιτικής που, μέσα από την εφαρμογή του «διαίρει και βασίλευε», έχει εγκαθιδρύσει στους Δήμους ένα καθεστώς εργασιακών σχέσεων «πολλαπλών ταχυτήτων» (μόνιμοι υπάλληλοι, αορίστου χρόνου, συμβασιούχοι ορισμένου χρόνου των οποίων οι συμβάσεις έχουν παραταθεί, έκτακτοι με συμβάσεις τρίμηνης διάρκειας), μέσα στο οποίο ιδιαίτερα οι εργαζόμενοι που δεν έχουν σταθερή απασχόληση, υποκύπτοντας στον εκβιασμό της ανανέωσης της σύμβασής τους,
αποδέχονται όλο και μεγαλύτερη εντατικοποίηση στις εργασιακές τους συνθήκες. Στη διαμόρφωση αυτής της κατάστασης μεγάλη ευθύνη έχουν και τα σωματεία εργαζομένων στους Δήμους, που στην πλειοψηφία τους αποδέχονται και συγκαλύπτουν αυτές τις καταστάσεις. Ενδεικτικό είναι το γεγονός ότι το σωματείο των εργαζομένων στο Δήμο Ζωγράφου, στην ανακοίνωση που εξέδωσε για το συμβάν, ευθυγραμμίστηκε πλήρως με τη Διοίκηση του Δήμου και δεν έκανε καμία αναφορά στις συνθήκες που, αν δεν προκάλεσαν το θάνατο της εργαζόμενης, σίγουρα συνέβαλαν σε αυτόν. Παράλληλα, οι συνθήκες εργασίας για πολλούς εργαζόμενους στους ΟΤΑ τα τελευταία χρόνια έχουν επιδεινωθεί ραγδαία. Ειδικά στον τομέα καθαριότητας, στο διάστημα από τον Ιούλιο του 2014 έως τον Σεπτέμβριο του 2016, 20 εργαζόμενοι έχουν χάσει τη ζωή τους σε εργατικά ατυχήματα (Δελτίο Τύπου ΠΟΕ - ΟΤΑ 18/10/2016). Στο Δήμο Ζωγράφου, μόλις πριν από
λίγους μήνες οι εργαζόμενοι είχαν απεργήσει επειδή δεν τους παρέχονταν από την υπηρεσία τα αναγκαία μέσα προστασίας. Η κατάσταση αυτή εγκαθιδρύεται χωρίς να γνωρίζει ιδιαίτερες αντιστάσεις, αφού το κομμάτι των εργαζομένων που υφίσταται κατά κύριο λόγο την επιδείνωση των συνθηκών εργασίας του, κάτω από το βάρος της εργασιακής επισφάλειας και της έλλειψης συνδικαλιστικής εκπροσώπησης, έχει πολύ περιορισμένες δυνατότητες εναντίωσης.    

Η   πραγματικότητα αυτή που επικρατεί στους ΟΤΑ δεν είναι παρά ένα κομμάτι της ευρύτερης πραγματικότητας στο χώρο της εργασίας. Κάτω από την απειλή της ανεργίας, με το νομικό οπλοστάσιο των «ευέλικτων» εργασιακών σχέσεων  και την πλήρη ασυδοσία που εξασφαλίζουν στα αφεντικά οι κρατικές υπηρεσίες, σε όλους τους χώρους εργασίας οι εργαζόμενοι υφίστανται όλο και σκληρότερη επίθεση στους όρους και τις συνθήκες εργασίας τους, ενώ οι αντιστάσεις που εκδηλώνονται δεν ανταποκρίνονται προς το παρόν στο μέγεθος της επίθεσης. Για το λόγο αυτό, ο θάνατος της Ντανιέλας Πρελορέντζου δεν αφορά μόνο τους εργαζόμενους στο Δήμο Ζωγράφου ή τους εργαζόμενους στους ΟΤΑ. Αφορά όλους τους εκμεταλλευόμενους, εργαζόμενους, επισφαλείς ή ανέργους, που αναγκάζονται να υποκύπτουν σε όλο και
περισσότερους εκβιασμούς και να χάνουν όλο και περισσότερα, από δικαιώματα μέχρι την ίδια τη ζωή τους 1 . Η επίθεση αυτή δεν πρόκειται να σταματήσει όσο εμείς επιτρέπουμε τη συνέχισή της, ή εμπιστευόμαστε τις τύχες μας στις συνδικαλιστικές γραφειοκρατίες. Ενάντια στην εργοδοτική τρομοκρατία, την υποτίμηση της εργασίας και της ανθρώπινης ζωής, τη μετατροπή μας σε αναλώσιμο εργατικό δυναμικό, μόνο οι αγώνες μας μπορούν να φέρουν αποτελέσματα. Να μην αφήσουμε αναπάντητη καμιά εργοδοτική δολοφονία, καμία αυθαιρεσία των αφεντικών.

ΔΕ ΘΑ ΑΦΗΣΟΥΜΕ ΤΗΝ ΕΝΤΑΤΙΚΟΠΟΙΗΣΗ ΤΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΝΑ ΠΕΡΑΣΕΙ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΑ ΠΤΩΜΑΤΑ ΜΑΣ

ΚΑΜΙΑ ΑΝΟΧΗ ΣΤΗΝ ΕΡΓΟΔΟΤΙΚΗ ΤΡΟΜΟΚΡΑΤΙΑ

 

ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ – ΠΟΡΕΙΑ ΤΕΤΑΡΤΗ 19-07-2017, 19:00, ΠΛΑΤΕΙΑ ΤΕΡΖΑΚΗ, ΑΝΩ ΙΛΙΣΙΑ
(ΛΕΩΦΟΡΕΙΟ 220 – 221, 4η ΣΤΑΣΗ ΙΛΙΣΙΩΝ)

Προσθέστε περισσότερες πληροφορίες

To μέγιστο μέγεθος των αρχείων είναι 16ΜΒ. Επιτρέπονται όλες οι γνωστές καταλήξεις αρχείων εικόνας,ήχου, βίντεο. ΠΡΟΣΟΧΗ! Για να υπάρχει η δυνατότα embed ενός video πρέπει να είναι της μορφής mp4 ή ogg.

Νέο! Επιλέξτε ποιά εικόνα θα απεικονίζεται στην αρχή του σχόλιου.

Creative Commons License

Όλα τα περιεχόμενα αυτού του δικτυακού τόπου είναι ελεύθερα προς αντιγραφή, διανομή, προβολή και μεταποίηση, αρκεί να συνεχίσουν να διατίθενται, αυτά και τα παράγωγα έργα που πιθανώς προκύψουν, εξίσου ελεύθερα, υπό τους όρους της άδειας χρήσης Creative Commons Attribution-ShareAlike 4.0 International License