Ενημέρωση από κινητοποιήσεις ενάντια στην κατάργηση της Κυριακάτικης Αργίας σε Αθήνας & Θεσσαλονίκη | Αναρχική Ομοσπονδία

Η Κυριακή 16 Ιουλίου ήταν μία ακόμα Κυριακή που τα εμπορικά καταστήματα παρέμειναν ανοιχτά. Βάση της συμφωνίας της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ με τους “θεσμούς” οι εργαζόμενοι θα αναγκάζονται να δουλεύουν 32 Κυριακές το χρόνο. Στην Αθήνα, ο Συντονισμός Ενάντια στην Κυριακάτικη Εργασία και τα απελευθερωμένα ωράρια, πλαισιωμένος από σωματείο και πολιτικές συλλογικότητες έδωσε το δυναμικό παρόν, με αποκλεισμούς καταστημάτων στο εμπορικό κέντρο της πόλης, στην οδό Ερμού, από τις 9:00, πριν καν ανοίξουν τα καταστήματα ως και τις 16:30. Στη Θεσσαλονίκη, ο Συντονισμός Δράσης Ενάντια στην Κυριακάτικη Εργασία και τα απελευθερωμένα ωράρια, καλούσε σε απεργιακές περιφρουρήσεις στον πιο κεντρικό εμπορικό δρόμο της πόλης: την Τσιμισκή. Από τις 10:30 ως τις 13:30, πραγματοποιήθηκαν αποκλεισμοί σε μία σειρά καταστήματα, όπως τα «marks and spencer», τα δύο καταστήματα «zara «, τα «h&m», τα «Stradivarius», τα «pin up», τα «massimo dutti», τα «Benetton», κα. Και στις δυο πόλεις η Αναρχική Ομοσπονδία και οι συλλογικότητες- μέλη της στήριξαν και συμμετείχαν στους αποκλεισμούς.

post image

Η Κυριακή 16 Ιουλίου ήταν μία ακόμα  Κυριακή που τα εμπορικά καταστήματα παρέμειναν ανοιχτά. Βάση της συμφωνίας της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ με τους “θεσμούς” οι εργαζόμενοι θα αναγκάζονται να δουλεύουν 32 Κυριακές το χρόνο.

Τη Κυριακή 16 Ιουλίου συνδικαλιστικά μορφώματα και πολιτικές δυνάμεις ήταν για ακόμα μία φορά στο δρόμο, προκειμένου να σπάσουν στην πράξη το άνοιγμα των καταστημάτων.

Στην Αθήνα, ο Συντονισμός Ενάντια στην Κυριακάτικη Εργασία και τα απελευθερωμένα ωράρια, πλαισιωμένος από σωματεία και πολιτικές συλλογικότητες έδωσε το δυναμικό παρόν, με αποκλεισμούς καταστημάτων στο εμπορικό κέντρο της πόλης, στην οδό Ερμού, από τις 9:00, πριν καν ανοίξουν τα καταστήματα ως και τις 16:30.

Στη Θεσσαλονίκη, ο Συντονισμός Δράσης Ενάντια στην Κυριακάτικη Εργασία και τα απελευθερωμένα ωράρια, καλούσε σε απεργιακές περιφρουρήσεις στον πιο κεντρικό εμπορικό δρόμο της πόλης: την Τσιμισκή. Από τις 10:30 ως τις 13:30, πραγματοποιήθηκαν αποκλεισμοί σε μία σειρά καταστήματα, όπως τα «marks and spencer», τα δύο καταστήματα «zara «, τα «h&m», τα «Stradivarius», τα «pin up», τα «massimo dutti», τα «Benetton», κα.

Και στις δυο πόλεις η Αναρχική Ομοσπονδία και οι συλλογικότητες- μέλη της στήριξαν και συμμετείχαν στους αποκλεισμούς.

Τόσο στην Αθήνα, όσο και στη Θεσσαλονίκη, η παρουσία κόσμου στους αποκλεισμούς ήταν αρκετά καλή, ενώ δεν έλειψαν οι διαπληκτισμοί με αρκετούς καταναλωτές που ήθελαν οπωσδήποτε να ασκήσουν το…δικαίωμα τους στην κατανάλωση, αδιαφορώντας για τη συνέπεια που έχει το μέτρο αυτό στις ζωές των εμποροϋπαλλήλων. Πολλά καταστήματα κατέβασαν ρολά, λόγω της παρουσίας των διαδηλωτών που αρνούνταν στην πράξη να τα αφήσουν να δουλέψουν.
Η ανταπόκριση των εργαζομένων ήταν καλή, με μεγάλη πλειοψηφία αυτών να αντιμετωπίζουν τους αποκλεισμούς με έκδηλη ανακούφιση.

 

Η ανάγκη να υπερασπιστούμε την Κυριακάτικη αργία είναι ένα πολύ σημαντικό διακύβευμα της εποχής μας.

Οι αγώνες που δίνουν πολιτικές και συνδικαλιστικές δυνάμεις έχουν επιτύχει να φρενάρουν τα καπιταλιστικά σχέδια. Κανείς δεν έχει αυταπάτες ότι στο τέλος είτε το δικαίωμα της κοινής αργίας για όλους θα κερδηθεί “καθολικά” -όπως και τόσα άλλα από αυτά που έχουμε χάσει- ή θα περάσουμε σε μια Θατσερική ζούγκλα.

Οι αγώνες που δίνουν πολιτικές και συνδικαλιστικές δυνάμεις πρέπει να στηριχθούν από όλους και όλες. Μέσα σε εργασιακούς χώρους, έξω από αυτούς αλλά και σε κάθε πεδίο της κοινωνικής ζωής. Το αδιαπραγμάτευτο της κοινής αργίας και η συνείδηση των συνεπειών της κατάργησής της πρέπει μας οδηγήσουν στο να αγωνιστούμε για αυτή μέσα στους χώρους εργασίας μας, στα σωματεία μας, στο δρόμο.

Είναι ένας αγώνας που μπορούμε να κερδίσουμε. Φτάνει να τον δώσουμε όπως μπορούμε.

ΑΝΑΡΧΙΚΗ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ
anarchist-federation.gr
info@anarchist-federation.gr
twitter: twitter.com/anarchistfedGr
fb: facebook.com/anarxikiomospondia2015/

Εικόνες:

Προσθέστε περισσότερες πληροφορίες

To μέγιστο μέγεθος των αρχείων είναι 16ΜΒ. Επιτρέπονται όλες οι γνωστές καταλήξεις αρχείων εικόνας,ήχου, βίντεο. ΠΡΟΣΟΧΗ! Για να υπάρχει η δυνατότα embed ενός video πρέπει να είναι της μορφής mp4 ή ogg.

Νέο! Επιλέξτε ποιά εικόνα θα απεικονίζεται στην αρχή του σχόλιου

Creative Commons License

Όλα τα περιεχόμενα αυτού του δικτυακού τόπου είναι ελεύθερα προς αντιγραφή, διανομή, προβολή και μεταποίηση, αρκεί να συνεχίσουν να διατίθενται, αυτά και τα παράγωγα έργα που πιθανώς προκύψουν, εξίσου ελεύθερα, υπό τους όρους της άδειας χρήσης Creative Commons Attribution-ShareAlike 4.0 International License