Η Δίκη της Ηριάννας (Περιγραφή)

Περιγραφή της δίκης τής Ηριάννας

 

Υπόθεση Ηριάννας

 

Υπεράσπιση της κατηγορουμένης:

Το βασικό νομικό επιχείρημα που χρησιμοποιήθηκε για να γίνει δεκτή η αίτηση αναστολής της απόφασης είναι το αδύνατο της περάτωσης του διδακτορικού προγράμματος από την φυλακή, το οποίο θα συνιστούσε ανεπανόρθωτη βλάβη της ιδίας. Επίσης, τονίστηκε η συνεπής τήρηση των περιοριστικών όρων που της είχαν τεθεί.

Επιχείρημα 1ο: Η φύση του προγράμματος (διδασκαλία, συλλογή πληροφοριών εκπαιδευτικού χαρακτήρα θεωρητική ανάλυση κ.α.), αλλά και η αναγκαία εκ του σύνεγγυς επικοινωνία με τους αρμόδιους καθηγητές, επιβάλλουν την φυσική παρουσία της κατηγορουμένης στο πανεπιστήμιο.

Επιχείρημα 2ο: Η δυνατότητα διαδικτυακής πρόσβασης στην βιβλιογραφία είναι δυνατή μόνο μέσω του ηλεκτρονικού συστήματος του πανεπιστημίου, επομένως δεν είναι δυνατή η εξ αποστάσεως πρόσβαση σε αυτές, από το διαδικτυακό σύστημα της φυλακής.

Επιχείρημα 3ο: Η βιβλιογραφία η οποία είναι προσβάσιμη ηλεκτρονικά είναι εξαιρετικά περιορισμένη. Το μεγαλύτερο μέρος των απαραίτητων συγγραμμάτων βρίσκεται στις βιβλιοθήκες του πανεπιστημίου, συνεπώς επιβάλλεται η ελεύθερη πρόσβαση σε αυτές.

Επιχείρημα 4ο: Η Ηριάννα ήταν συνεπής όλο το προηγούμενο διάσημα, όσον αφορά την υποχρεωτική τακτική παρουσία της σε αστυνομικό τμήμα, επομένως δεν μπορεί να θεωρηθεί ύποπτη για μελλοντική παραβίαση του περιορισμού, σε περίπτωση αναστολής.

 

Επιχειρήματα-Ερωτήσεις Δικαστών:                 

1)      Γνωρίζετε ότι υπάρχουν υπολογιστές στις φυλακές, και ότι αρκετοί κρατούμενοι έχουν συνεχίσει να σπουδάζουν, ενώ είναι έγκλειστοι;

2)      Μας είπατε τα επιχειρήματά σας για το πώς επηρεάζει η καταδικαστική απόφαση την σταδιοδρομία σας και την ζωή σας. Τώρα, αν αυτό εμπίπτει στον νόμο, αυτό είναι άλλη υπόθεση.

 

Εισαγγελέας:

Η διάρκεια περάτωσης του διδακτορικού μπορεί να παραταθεί, πέραν της κανονικής (τριετούς) διάρκειας, κατά επιπλέον τρία έτη, αλλά και το διδακτορικό της βρίσκεται στην πρώτη -και λιγότερο σημαντική- φάση του. Επίσης, τόσο η εργασία της στο πανεπιστήμιο, όσο και η ακαδημαϊκή και ερευνητική της δραστηριότητα αναστέλλονται κατά την παραμονή της στην φυλακή, δεν διακόπτονται οριστικά. Με βάση τα παραπάνω, δεν μπορεί να θεωρηθεί ότι η μη αναστολή της απόφασης θα οδηγήσει σε ανεπανόρθωτη βλάβη της κατηγορουμένης. Επίσης, οι ιδιαίτεροι λόγοι για τους οποίους διώκεται, δηλαδή την συμμετοχή της στην τρομοκρατική οργάνωση «Πυρήνες της Φωτιάς», η οποία υπάγεται στον νόμο 187α, στοιχειοθετεί την άποψη ότι σε περίπτωση αποφυλάκισής της είναι πιθανό να τελέσει παρόμοια εγκλήματα, με αυτά του παρελθόντος.

 

Δικηγόρος Ηριάννας:

Σε πληθώρα υποθέσεων δεν υπήρξε αναφορά της ανεπανόρθωτης βλάβης (η οποία απεδείχθη από τις καταθέσεις των μαρτύρων) και παρ’ όλα αυτά είχαμε ανασταλτική απόφαση.

[Αναφέρονται παραδείγματα]

Η αναστολή δεν δίνεται αν ισχύουν συγκεκριμένες προϋποθέσεις, καμία εκ των οποίων δεν ισχύει εν προκειμένω. Όσον αφορά το επιχείρημα του Εισαγγελέως ότι σε περίπτωση αποφυλάκισης, ενδέχεται η κατηγορούμενη να διαπράξει παρόμοια εγκλήματα με αυτά του παρελθόντος, απαντούμε ότι δεν υπάρχει κανένα συγκεκριμένο έγκλημα το όποιο έχει πιστωθεί στην Ηριάννα, συνεπώς η επανάληψη μη διαπραχθέντος συγκεκριμένου εγκλήματος είναι άτοπη. Επίσης, ο νομοθέτης διατυπώνει ρητά ότι οι «συγκεκριμένοι λόγοι» για τους οποίους μπορεί να μην δοθεί η αναστολή πρέπει αιτιολογηθούν διεξοδικά,  και υποστηρίζονται με απλή αναφορά στο άρθρο 187α, όπως έκανε ο Εισαγγελέας. Δεν ζητούμε καμία ειδική μεταχείριση, αιτούμαστε να εφαρμοστεί ο ισχύων νόμος με τις διατάξεις που προβλέπει, και να ισχύσει ό,τι και σε άλλες υποθέσεις, όπου επειδή δεν πληρούντο οι προϋποθέσεις για την μη απόδοση της αναστολής, η αναστολή εδόθη.

 

*Η περίληψη αυτή της δίκης προκύπτει από όσα σημείωσα και θυμάμαι από την παρακολούθηση της, η οποία τελείωσε πριν λίγο. Οποιαδήποτε διόρθωση ή συμπλήρωση είναι παραπάνω από δεκτή, και καλό θα ήταν να γίνει άμεσα, για την καλύτερη ενημέρωση όσων ενδιαφέρονται.

Γ.Β.

 

 


post image

Ρεπορτάζ του Καραιβάζ για το πώς αντέδρασε η αντιτρομοκρατική με την αθώωση Θεοφίλου. Σε περίπτωση που αναρωτιέστε τι παίχτηκε σήμερα.

Εικόνες:

από ... 17/07/2017 9:15 μμ.


Παιδιά, ξέρουμε ποιος ήταν δικηγόρος της Ηριάννας και αν θα κάνει/έκανε κάποιες δηλώσεις;

από @ 17/07/2017 9:44 μμ.


Μαντάς λέγεται.

από @freedom 18/07/2017 4:30 πμ.


O δικηγόρος της Ηριάννας μιλάει στο Νίκο Μπογιόπουλο λίγο μετά την απόφαση του Εφετείου. Ηχητικό Ο δικηγόρος της Ηριάννας μιλάει στο Νίκο Μπογιόπουλο λίγο μετά την απόφαση του Εφετείου (Ηχητικό)

Προσθέστε περισσότερες πληροφορίες

To μέγιστο μέγεθος των αρχείων είναι 16ΜΒ. Επιτρέπονται όλες οι γνωστές καταλήξεις αρχείων εικόνας,ήχου, βίντεο. ΠΡΟΣΟΧΗ! Για να υπάρχει η δυνατότα embed ενός video πρέπει να είναι της μορφής mp4 ή ogg.

Νέο! Επιλέξτε ποιά εικόνα θα απεικονίζεται στην αρχή του σχόλιου.

Creative Commons License

Όλα τα περιεχόμενα αυτού του δικτυακού τόπου είναι ελεύθερα προς αντιγραφή, διανομή, προβολή και μεταποίηση, αρκεί να συνεχίσουν να διατίθενται, αυτά και τα παράγωγα έργα που πιθανώς προκύψουν, εξίσου ελεύθερα, υπό τους όρους της άδειας χρήσης Creative Commons Attribution-ShareAlike 4.0 International License