Οι περιπτώσεις της Ηριάννας και του Δ. Κουφοντίνα

Του Θανάση Σκαμνάκη

Η υπόθεση της Ηριάννας και του Περικλή αποτελεί μια ανατριχιαστική επιβεβαίωση για τη Δικαιοσύνη στις μέρες μας. (Η περίπτωση Θεοφίλου, που κρίθηκε αθώος, είναι απλώς η ευχάριστη παρεκτροπή – εξαίρεση αυτού του κανόνα και η επιβεβαίωση πως κανένας αγώνας δεν πάει χαμένος). Η αγόρευση του εισαγγελέα στο Πενταμελές Εφετείο Αναστολών πρέπει να κρατηθεί στη σκέψη και τη μνήμη μας. Σηματοδοτεί την είσοδό μας σε σκοτεινές εποχές και την προσπάθεια διάλυσης του νομικού πολιτισμού όπως τον κατακτήσαμε και τον γνωρίσαμε μετά τα στρατοδικεία της χούντας: Αν δεν υπάρχει κίνδυνος ανήκεστης βλάβης, δεν υπάρχει λόγος να αφεθείς ελεύθερος μέχρι τη δίκη σου, ακόμα κι αν δεν κρίνεσαι ύποπτος φυγής.

 

Το επόμενο βήμα είναι η φυλάκιση χωρίς δίκη, με μόνη την υποψία τέλεσης κάποιου αδικήματος. Και μιλάμε πάντα για την πολιτική δράση. Καθότι τα λοιπά, Noor 1, εγκληματικές συμμορίες κλπ. αντιμετωπίζονται με την πρέπουσα επιείκια και αναλογούσα «ψυχραιμία». Η περίπτωση της Ηριάννας είναι εκκωφαντική, οπότε δίνεται και η ευκαιρία στους κυβερνητικούς παράγοντες να εξασκήσουν τα αριστερά τους αντανακλαστικά.

 

Υπάρχει όμως και η άλλη, εξ ίσου ανατριχιαστική, περίπτωση, του Δημ. Κουφοντίνα, για την οποία οι ευαίσθητες ψυχές της αριστεράς της κυβέρνησης δεν λένε λέξη. Σε έναν άνθρωπο που εκτίει ποινή πολυετούς φυλάκισης, οι δικαστές αρνούνται να δώσουν ολιγοήμερη άδεια, αν και τη δικαιούται, στην αρχή γιατί δεν κάνει δήλωση μετανοίας και αποκήρυξης, και τώρα γιατί «ουδόλως έχει διαφοροποιηθεί το συνειδησιακό του υπόβαθρο» και «ευθυγραμμίζεται με στρεβλές ιδεολογίες». Αν δεν μετανοήσει, αν δεν αποδειχθεί (ποιο ιατρο-πολιτικο-δικαστικό επιτελείο θα το διαγνώσει; Καλωσορίσατε στην Ιερά Εξέταση του 21ου αιώνα!) ότι έχει «διαφοροποιηθεί το στρεβλό συνειδησιακό και ιδεολογικό του υπόβαθρο», άδεια δεν πρόκειται να πάρει.

 

Οι δύο αποφάσεις μπορούν να συνθέσουν την εικόνα της νέας εποχής του ολοκληρωτικού καπιταλισμού. Οι κρατούντες δεν νοιώθουν αρκετά ασφαλείς και θέλουν να αποστείλουν προληπτικά μηνύματα, καμιά ανοχή και δικαιοσύνη για όσους αμφισβητούν την κυριαρχία τους.

 

Στη Νότια Αφρική την εποχή του απαρτχάιντ και της εξέγερσης των μαύρων, ένας από τους ιερείς που τάχθηκαν με το λαό, είχε πει πως η Δικαιοσύνη είναι σαν το φίδι, δαγκώνει μόνο όσους είναι ξυπόλητοι. Προσοχή, τα φίδια γίνονται επικίνδυνα όταν νοιώθουν στριμωγμένα (ακόμα κι όταν εκείνοι που προορίζονται να τα στριμώξουν εξαντλούνται σε ρητορίες)!


Ουδεμία αντίρρηση να δοθεί η περιβόητη άδεια και στον Κουφοντίνα.  Και στο Γιωτόπουλο  και τον Τζωρτζάτο  επίσης (γιατί πάντα τον ξεχνάτε το Γιωτόπουλο και τον Τζωρτζάτο; Μόνο οι Ξηροί και ο Κουφοντίνας είναι στη φυλακή  καταδικασμένα μέλη   της ίδιας οργάνωσης ;) Αλλά να δοθεί άδεια  και σε οποιονδήποτε άλλο  φυλακισμένο τη δικαιούται. Εμείς, μάλιστα, πολλά χρόνια πριν, είμαστε οι πρώτοι που ζητήσαμε  την αποφυλάκιση όλων των λεγόμενων «πολιτικών κρατούμενων» με  αμνηστία  και δεχτήκαμε τότε πλήθος επιθέσεων για εκείνη την πρότασή μας.

Οφείλουμε  να είμαστε προσεκτικοί και «να μη ρίχνουμε νερό στο μύλο»  των καλοθελητάδων. Η υπόθεση της Ηριάννας και του Περικλή είναι εντελώς διαφορετικές περιπτώσεις από εκείνη του Κουφοντίνα. Ούτε η μια, ούτε ο άλλος αποδέχτηκαν ποτέ την κατηγορία πως είναι «αντάρτες πόλεων». Αντίθετα, όλοι εμείς υποστηρίζουμε  πως είναι μια στημένη κατηγορία και πως παραμένουν και οι δύο στη φυλακή, επειδή ακριβώς ποινικοποιούνται  πλέον και οι προσωπικές σχέσεις των ανθρώπων μεταξύ τους. ΄Αλλωστε, και η ίδια η Ηριάννα και ο πατέρας της αυτό ακριβώς είπαν. Πως ουδεμία σχέση έχει η υποψήφια διδάκτορας με την ΄Ενοπλη Λαϊκή Πάλη. Κι εκεί  στηρίζεται η υπεράσπιση  και των δύο κατηγορουμένων.

Οφείλουμε να προσέχουμε, όταν επιχειρούμε να αναλύσουμε τέτοια  λεπτά θέματα ,που  αντί να βοηθήσουν,  καταβαραθρώνουν τα επιχειρήματα των κατηγορουμένων και τα δικά μας.  Οι δυο αυτές υποθέσεις είναι εντελώς άσχετες μεταξύ τους και διαφορετικές. Κι αν με όσα λες, επιχειρείς να δείξεις την αυθαιρεσία των δικαστών που έστειλαν τους δύο συνανθρώπους μας πίσω στη φυλακή, τότε γιατί καλύτερα δεν αναφερόσουν σε χιλιάδες άλλες περιπτώσεις (ποινικές και μη) που παρατηρήθηκε πως η δικαιοσύνη που απονέμουν ΚΑΠΟΙΟΙ  δικαστές είναι χωρίς μαντίλι  στα μάτια;

Να  επαναλάβουμε, τελειώνοντας. Ηριάννα και Περικλής άλλο. Κουφοντίνας, Ξηροί και λοιποί  της οργάνωσης 17Ν, εντελώς άλλο.   Την Ηριάννα και τον Περικλή  δεν τους  «εκχωρούμε» σε κανέναν. Σε κόμματα, κινήματα, κινηματικές οργανώσεις. Δεν υπάρχει αποκλειστικότητα. Ανήκουν σε όλους τους πολιτικούς κυρίως ακτιβιστές και τους συνειδητοποιημένους πολίτες ,χωρίς ταμπέλες και…καπέλα.   Να συνεννοούμαστε. 

Προσθέστε περισσότερες πληροφορίες

To μέγιστο μέγεθος των αρχείων είναι 16ΜΒ. Επιτρέπονται όλες οι γνωστές καταλήξεις αρχείων εικόνας,ήχου, βίντεο. ΠΡΟΣΟΧΗ! Για να υπάρχει η δυνατότα embed ενός video πρέπει να είναι της μορφής mp4 ή ogg.

Νέο! Επιλέξτε ποιά εικόνα θα απεικονίζεται στην αρχή του σχόλιου.

Creative Commons License

Όλα τα περιεχόμενα αυτού του δικτυακού τόπου είναι ελεύθερα προς αντιγραφή, διανομή, προβολή και μεταποίηση, αρκεί να συνεχίσουν να διατίθενται, αυτά και τα παράγωγα έργα που πιθανώς προκύψουν, εξίσου ελεύθερα, υπό τους όρους της άδειας χρήσης Creative Commons Attribution-ShareAlike 4.0 International License