Η κόλαση των Κυριακών είναι εδώ!

Κυριακή 30/7, 19.00 μ.μ, Λόντου 6, 2ος όροφος, Εξάρχεια ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΕΜΠΟΡΫΠΑΛΛΗΛΩΝ ΓΙΑ ΤΟΝ ΣΥΝΤΟΝΙΣΜΟ ΤΟΥ ΑΓΩΝΑ https://orthostasia.wordpress.com/2017/07/29/%ce%ba%cf%85%cf%81-30719-00-%cf%83%cf%85%ce%bd%ce%ac%ce%bd%cf%84%ce%b7%cf%83%ce%b7-%ce%b5%ce%bc%cf%80%ce%bf%cf%81%ce%bf%cf%8b%cf%80%ce%b1%ce%bb%ce%bb%ce%ae%ce%bb%cf%89%ce%bd-%ce%b3%ce%b9%ce%b1/

Ο εφιάλτης των Κυριακών είναι εδώ!

Η Κυριακή 23/7 αποτέλεσε την 1η Κυριακή όπου οι εργοδότες του εμπορίου εφάρμοσαν την «ευεργετική νομοθεσία» της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ για 32 εργάσιμες Κυριακές σε «τουριστικές ζώνες». Δεν χωράνε αυταπάτες: οι 32 εργάσιμες Κυριακές από τον Μάη ως τον Οκτώβρη δημιουργούν συνθήκες κόλασης για όλους&όλες εμάς που δουλεύουμε στο εμπόριο: ασφυκτική εντατικοποίηση της δουλειάς, τσάκισμα του ήδη μειωμένου ελεύθερου χρόνου μας για ξεκούραση, ξεχείλωμα των ωραρίων και του εβδομαδιαίου χρόνου εργασίας μετατρέποντας τις συμβάσεις μας σε κουρελόχαρτα.

Συνάδελφοι/συναδέλφισσες, o Ιούνης μας βρήκε έξω από τα εμπορικά καταστήματα του κέντρου των Αθηνών επιχειρώντας να μπλοκάρουμε την άμεση εφαρμογή του νόμου. Κάτι που καταφέραμε με τις δικές μας πλάτες, μέσα από τους δικούς μας αγώνες! Τα σωματεία, οι εργατικές συνελεύσεις και οι συλλογικότητες που συμμετέχουμε στο «Συντονιστικό Δράσης ενάντια στην κατάργηση της κυριακατικής αργίας και τα απελευθερωμένα ωράρια» με τις συνεχείς κινητοποιήσεις μας φρενάραμε τον τσαμπουκά του πολυεθνικού ομίλου INDITEX και τον αναγκάσαμε σε υποχώρηση μαζί και μ’άλλους «μπροστάρηδες» εργοδότες (H&M). Αποδείξαμε στους εαυτούς μας ότι όλα είναι δυνατά αρκεί να πάρουμε την υπόθεση στα χέρια μας!

Ταυτόχρονα, καλέσαμε ανοικτά τους συναδέλφους και τις συναδέλφισσές μας, τα κλαδικά/επιχειρησιακά σωματεία στο εμπόριο να οργανώσουμε απεργία την Κυριακή 16/7. Η συγκεκριμένη Κυριακή (μία από τις 8 με βάση προηγούμενο νόμο) ήταν ευκαιρία για τους εργοδότες ώστε να επιχειρήσουν να πάρουν τη ρεβάνς απέναντι στις πετυχημένες αντιστάσεις που ορθώνονται εδώ και 4 χρόνια για την υπεράσπιση της Κυριακής-αργίας. Δεν είναι τυχαίο ότι η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, μόλις 5 μέρες πριν την απεργία, έσπευσε να δημοσιοποιήσει την χωροθέτηση των «τουριστικών ζωνών» δίνοντας πολύτιμη χείρα βοηθείας στα αφεντικά ώστε ν’ ανοίξουν τα καταστήματα τους και εκτός δήμου Αθηναίων.

Την Κυριακή 16/7 η Ερμού μετατράπηκε σε ένα πεδίο συνάντησης, αυτενέργειας και αγώνα για πάρα πολλούς συναδέλφους και συναδέλφισσες καταφέρνοντας να κλείσουμε όλα τα καταστήματα από την πλατεία Συντάγματος ως το Μοναστηράκι και να περιφρουρήσουμε οργανωμένα την απεργία μας. Απεργιακές κινητοποιήσεις έγιναν συνολικά σε 20 πόλεις από σωματεία& ταξικές πρωτοβουλίες. Η πανελλαδική απεργία στον κλάδο του εμπορίου την Κυριακή 16 Ιούλη έδειξε ότι η κυριακάτικη αργία είναι υπόθεση όλης της εργατικής τάξης και θα την υπερασπιστεί όπως ακριβώς την κέρδισε: με τους ίδιους τους ταξικούς αγώνες της!

Ξέρουμε πολύ καλά ότι στρατηγικός σκοπός του κεφαλαίου και των επιχειρηματικών συμφερόντων στο εμπόριο είναι η πλήρης κατάργηση της κυριακάτικης αργίας. Δεν θα μείνουν στις 8 ή 32 Κυριακές γιατί ο πραγματικός στόχος τους είναι η πλήρης ελευθερία ν’αποφασίζουν μόνοι τους το πότε, το που και το πως θα ανοίγουν τα καταστήματα αγνοώντας τις ανάγκες και τα δικαιώματα των εργαζομένων. Τρανή απόδειξη η Κυριακή 23 Ιούλη, η 1η Κυριακή που εφαρμόστηκε ο νόμος. Άλλοι βγήκαν μπροστά και διαφήμισαν το άνοιγμα των καταστημάτων τους (πχ.Leroy Merlin, IKEA, Intersport (συμφέροντα ομίλου Φουρλή),Κωτσόβολος, Factory Outlet) ενώ άλλοι το έκαναν πιο «διακριτικά» (INDITEX, H&M, PUBLIC κ.α). Αλλού άνοιξαν για 1η φορά (Πειραιάς, αεροδρόμιο) ενώ εκεί που άνοιγαν με κάθε αφορμή, έμειναν κλειστοί (πχ.Ερμού). Αυτή είναι η ζούγκλα που προστάζουν οι νόμοι της αγοράς και του ανταγωνισμού, αυτή την βαρβαρότητα γεννά το κηνύγι των εργοδοτών για τζίρο και κέρδος!

Συνάδελφοι/συναδέλφισσες, σας καλούμε να συνεχίσουμε αταλάντευτα τον αγώνα για την υπεράσπιση της κυριακάτικης αργίας. Το τσαλαπάτημα των αργιών και των ωραρίων στον κλάδο του εμπορίου ανοίγει τον «ασκό του αιόλου» και για άλλους εργασιακούς κλάδους, και για άλλες εργατικές κατακτήσεις. Σε κάθε εμπορική αλυσίδα, σε κάθε πολυκατάστημα, σε κάθε εμπορική ζώνη, να μιλήσουμε ανοιχτά για την υπεράσπιση της κυριακάτικης αργίας, για την διεκδίκηση αξιοπρεπών συνθηκών εργασίας, για συλλογικές συμβάσεις και μισθούς με βάση τις ανάγκες μας. Να δημιουργήσουμε ορατές ή αόρατες επιτροπές αγώνα σε κάθε χώρο δουλειάς, να συσπειρωθούμε στα κλαδικά/επιχειρησιακά σωματεία του κλάδου σε μια αγωνιστική/απεργιακή κατεύθυνση παίρνοντας τον αγώνα στα χέρια μας. Να μετατρέψουμε τον φόβο και την οργή, σε συλλογική διεκδίκηση!

Να μην τους χαρίσουμε καμία Κυριακή!

ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΕΜΠΟΡΟΫΠΑΛΛΗΛΩΝ για τον συντονισμό του αγώνα

ΚΥΡΙΑΚΗ 30/7, 19.00, Λόντου 6, 2ος όροφος

ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ-ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΕΣ ΣΤΟΝ ΚΛΆΔΟ ΤΟΥ ΕΜΠΟΡΙΟΥ

orthostasia.wordpress.com / orthostasia@yahoo.com

Προσθέστε περισσότερες πληροφορίες

To μέγιστο μέγεθος των αρχείων είναι 16ΜΒ. Επιτρέπονται όλες οι γνωστές καταλήξεις αρχείων εικόνας,ήχου, βίντεο. ΠΡΟΣΟΧΗ! Για να υπάρχει η δυνατότα embed ενός video πρέπει να είναι της μορφής mp4 ή ogg.

Νέο! Επιλέξτε ποιά εικόνα θα απεικονίζεται στην αρχή του σχόλιου.

Creative Commons License

Όλα τα περιεχόμενα αυτού του δικτυακού τόπου είναι ελεύθερα προς αντιγραφή, διανομή, προβολή και μεταποίηση, αρκεί να συνεχίσουν να διατίθενται, αυτά και τα παράγωγα έργα που πιθανώς προκύψουν, εξίσου ελεύθερα, υπό τους όρους της άδειας χρήσης Creative Commons Attribution-ShareAlike 4.0 International License