Ψέμματα και αλήθειες και σκάνδαλα για τον Μεταξά και την 4η Αυγούστου.

Ψέμματα και αλήθειες και σκάνδαλα για τον Μεταξά και την 4η Αυγούστου. http://mpalothia.net/psemmata-ke-alithies-ke-skandala-gia-ton-metaxa-ke-tin-4i-avgoustou

Ψέμματα και αλήθειες και σκάνδαλα για τον Μεταξά και την 4η Αυγούστου.

Ψέμματα και αλήθειες και σκάνδαλα για τον Μεταξά και την 4η Αυγούστου.
Γράφει ο Νικόλας Ασηθιανάκις.

«Όλβιος όστις ιστορίης έσχεν μάθησιν» (είναι ευτυχής όποιος γνωρίζει την ιστορία του- Ευριπίδης)

Η  ιστορία της δικτατορίας αλλά και  του  ίδιου  του Μεταξά, ήταν ένα αμάλγαμα, φασισμού, λαϊκισμού και σκανδάλων. Στο κείμενο γίνεται μία καταγραφή-ίσως οχι πλήρως εμπεριστατωμένη-

κάποιων στοιχείων για αυτήν.

Τα ψέμματα:

Καθιέρωσε το 8ωρο τις συλλογικές συμβάσεις εργασίας και δημιούργησε την εργατική εστία. Ψευδέστατο ο δικτάτορας απλά προσπάθησε εφαρμόζοντας νομοθετήματα προηγούμενων κυβερνήσεων να κατευνάσει την κοινωνική αναταραχή-κάτι που δεν πέτυχε- ώστε να μπορέσει να εξυπηρετήσει τα συμφέροντα του. Αλλά ας τα δούμε ένα-ενα. Το 8ωρο ψηφίστηκε το 1932,δηλαδή επί κυβέρνησης Ελ. Βενιζέλου. Το 1935,επι κυβερνήσεως Παναγή Τσαλδάρη εφαρμόζονται οι συλλογικές συμβάσεις εργασίας. Επί Ε. Βενιζέλου και πάλι δημιουργήθηκε η εργατική εστία.

Δημιούργησε το ΙΚΑ. Επίσης ψευδές. Η δημιουργία του ΙΚΑ και η υποχρεωτική ασφάλιση (μέχρι τότε κανείς εργαζόμενος δεν ήταν ασφαλισμένος) ξεκίνησε το 1934,απο την κυβέρνηση Παναγή Τσαλδάρη, πολύ πριν δηλαδή την Μεταξική δικτατορία. Ο Μεταξάς απλά εφάρμοσε τις πολιτικές προηγούμενης κυβέρνησης που και αυτές τις ξεκίνησαν κάτω από την πίεση των εργατικών κινητοποιήσεων.

Η πιό πάνω καταγραφές δεν γίνονται για να εκθειάσουν τις αστικές κυβερνήσεις. Τον ρόλο που έπαιξαν αυτές (π.χ του Βενιζέλου με το ιδιώνυμο και τις διώξεις των αριστερών και τον μεγαλοιδεατισμό που  οδήγησε στον Μικρασιατικό πόλεμο είναι λίγο πολύ γνωστά και καταγεγραμμένα από την “επίσημη” ιστοριογραφία).

Οι αλήθειες:

Ο Μεταξάς ΔΕΝ είπε το “όχι” στους Ιταλούς ομοϊδεάτες. Ο Μεταξάς είχε στενές σχέσεις με τον Χίτλερ, ενώ υπάρχουν και φωτογραφίες με τον υπουργό προπαγάνδας του ναζιστικού καθεστώτος Γ. Γκαίμπελς σε επίσκεψη του τελευταίου στην Ελλάδα. Το “όχι” ειπώθηκε προκειμένου ο Μεταξάς να διατηρήσει την συμμαχία με τους Άγγλους ιμπεριαλιστές, όταν είδε ότι το διπλό παιχνίδι με Γερμανούς και Άγγλους δεν του “βγαίνει”. Στην πραγματικότητα ο Μεταξάς πίστευε ότι οι Γερμανοί θα του διασφαλίσουν την “ακεραιότητα” στα σύνορα της χώρας από τους Ιταλούς συμμάχους. Η αλήθεια είναι πώς ο Ελληνικός λαός δεν ήθελε την εμπλοκή στον πόλεμο. Μεγάλο κομμάτι του σύρθηκε σε αυτόν και δόθηκε βορά στα κανόνια και τα πολυβόλα του Ιταλικού φασισμού.

Ο Μεταξάς ΔΕΝ ήταν “εκλεγμένος” από τον λαό. Η αλήθεια είναι ότι ήταν μεν εκλεγμένος ως πολιτικός, αλλά όχι για να επιβάλλει το  φασιστικό καθεστώς του. Αυτό έγινε με την ανοχή και την κάλυψη της βασιλικής οικογένειας.

Ήταν η 4η Αυγούστου δικτατορία ή φασιστικό καθεστώς. Στην πραγματικότητα είχε όλα τα χαρακτηριστικά φασιστικού καθεστώτος  όπως στην Ιταλία και την Γερμανία. Ναζιστικοι χαιρετισμοί, φασιστικές φιέστες, φασιστική νεολαία. Τα κόμματα απαγορεύτηκαν και οι φυλακίσεις, οι εξορίες και οι βασανισμοί (γνωστά τα μαρτύρια της φάλαγγας του πάγου και του ρετσινόλαδου) μπήκαν στην ημερήσια διάταξη, ενώ η ΓΣΕΕ διαλύθηκε και αναπληρώθηκε από την Εθνική Συνομοσπονδία με πρόεδρο τον ίδιο τον υπουργό εργασίας. Ο  υπουργός Ασφαλείας του καθεστώτος της 4ης Αυγούστου Κώστας Μανιαδάκης, ήταν υπεύθυνος για τις διώξεις και τα βασανιστήρια όχι μόνο κομμουνιστών αλλά και όσων αγωνιστών, συνδικαλιστών κλπ ήταν αντίθετοι στο καθεστώς. Ειδικότητα του οι ομαδικοί εκτοπισμοί και η χρήση των δηλώσεων μετανοίας. Έφτασε μέχρι στο σημείο να στήσει έναν πλαστού Ριζοσπάστη  για να σπείρει την διχόνοια στο ΚΚΕ.

Σκάνδαλα:

Ο Μεταξάς πριν την επιβολή του καθεστώτος σαν πολιτικός είχε εμπλακεί σε δύο οικονομικά σκάνδαλα.

Στις 11/2/1927  απέσπασε από τη Βουλή την επικύρωση της αποικιακής σύμβασης που είχε συναφθεί από την πρόσφατη δικτατορία του Πάγκαλου, με την οποία μια κοινοπραξία μ’ επικεφαλής τη βρετανική Power and Traction Co. αποκτούσε μονοπωλιακά δικαιώματα στην παραγωγή ηλεκτρικού ρεύματος και σε μεγάλο μέρος των δημόσιων μεταφορών της πρωτεύουσας.

Τον Μάιο του 1928 η υπογραφή ακόμη μιας προβληματικής σύμβασης για την κατασκευή δρόμων μήκους 2.600 χιλιομέτρων, για την οποία ενδιαφερόταν η εταιρεία Shell, με κύριο χρηματοδότη του έργου τη βρετανική τράπεζα Χάμπρο.

Κλείνοντας, το πιο πάνω  κείμενο γράφτηκε επειδή ξημερώνει η 4η Αυγούστου 2017 και με την βαθειά πεποίθηση, ότι:λαός που ξεχνά την ιστορία του είναι καταδικασμένος να την ξαναζήσει….

ΠΗΓΕΣ:

http://jungle-report.blogspot.gr/2008/07/8.html

http://www.inred.gr/i-mauri-4h-augoustou-1936-kai-o-xasapis-maniadakis/

http://www.efsyn.gr/arthro/i-politiki-apokatastasi-toy-ethnikoy-kyverniti

από @ 09/08/2017 4:10 μμ.


ηταν ουσιαστικα αρπαχτη, συνταξεις θα καταβαλλονταν σε οσους ξεκινουσαν να δινουν λεφτα απο τοτε, και προλαβαιναν μετα απο 50 χρονια να δουν γεραματα, οταν ο μεταξας θα ηταν ηδη στα θυμαρακια

απλα γεμισαν αμεσα τα ταμεια με λιγο ρευστο, και εβαλαν ψυχρα χερι σε ολα τα αποθεματικα για να προετοιμαστουν για τον πολεμο

οσο για το 8ωρο,  οντως ψηφιστηκε το 32 επι βενιζελου, και το ικα το 34, κυκλοφορουν τα βουλευματα νομιζω στο διαδυκτυο

μη διαβαζεις φασιστες ct, παντα λενε ψεμματα

ενας απλος ραγιας ηταν και ο μεταξας, οπως ολοι οι φασιστες

από unitat 09/08/2017 8:42 μμ.


Ωπα,παιδες!Οταν επιτρεπεται η εισβολη φασιστικων σκουληκιων πολλα δεν πανε καλα...Οσο για τις πηγες  ΔΕΝ αντικρουονται απο το φασιστρονι.....

από Νικόλας Ασηθιανάκις 09/08/2017 10:19 μμ.


Καλησπέρα.Θεωρώ το σχολιο του CT,ως  ξεκάθαρη φασιστική προπαγάνδα και θα ήθελα  αυτό να διαγραφεί.
Δεν έχουν τέτοιου είδους σχόλια καμμία χρησιμότητα πέρα απο το να διασπείρουν ψευδή στοιχεία που δεν προσφέρουν τίποτα πέρα απο παραπληροφόρηση και σύγχυση κάτι που παντείω τρόπω,εδώ και  τόσα χρόνια  προσπαθούν να πετύχουν και  κάποιοι αναθεωρητές της ιστορίας να γράψουν μία άλλη εκδοχή της(βλέπε Kαλυβας,Καθημερινη κ.α).Για να μην μιλήσουμε για τους ντόπιους νεοναζί που  με κάθε ευκαιρία τον μνημονεύουν σαν οραματιστή,εθνάρχη και άλλα τετοια κουραφέξαλα.
Επίσης  και το σχόλιο του gamethroμανή Τύριον θα ήθελα να διαγραφεί δότι δεν χρειάζονται δικηγόροι.
Οι πηγές που αναφέρονται σε αυτό το άρθρο( που αρχικά δημοσιεύτηκε στην ΜΠΑΛΩΘΙΑ) χρησιμοποιεί  ενδεικτικά κάποιες πηγές(κάτι που ξεχασα να το αναφέρω στο άρθρο),αλλά αν κάνει οποιοσδήποτε επιθυμει μία αναζήτηση στο διαδίκτυο θα βρεί πολύ περισσότερα στοιχεια.
Οπότε το σχόλιο του CT, ειναι παραπλανητικό και εκ του πονηρού._

Νικόλας Ασηθιανάκις

Προσθέστε περισσότερες πληροφορίες

To μέγιστο μέγεθος των αρχείων είναι 16ΜΒ. Επιτρέπονται όλες οι γνωστές καταλήξεις αρχείων εικόνας,ήχου, βίντεο. ΠΡΟΣΟΧΗ! Για να υπάρχει η δυνατότα embed ενός video πρέπει να είναι της μορφής mp4 ή ogg.

Νέο! Επιλέξτε ποιά εικόνα θα απεικονίζεται στην αρχή του σχόλιου.

Creative Commons License

Όλα τα περιεχόμενα αυτού του δικτυακού τόπου είναι ελεύθερα προς αντιγραφή, διανομή, προβολή και μεταποίηση, αρκεί να συνεχίσουν να διατίθενται, αυτά και τα παράγωγα έργα που πιθανώς προκύψουν, εξίσου ελεύθερα, υπό τους όρους της άδειας χρήσης Creative Commons Attribution-ShareAlike 4.0 International License