Αναφορά στη δολοφονία Καναούτη και στα γεγονότα που ακολούθησαν

4 χρόνια από τη δολοφονία του Θ.Καναούτη Αναφορά στη δολοφονία του και στα γεγονότα που ακολούθησαν σε Περιστέρι και άλλες πόλεις εκείνη την περίοδο.

post image

Τρίτη 13 Αυγούστου:  Λίγο μετά τις 11 το βράδυ,ο 19χρονος Θανάσης Καναούτης βρίσκεται αιμόφυρτος σε κεντρικό δρόμο του Περιστερίου,αφού πετάχτηκε έξω από εν κινήση τρόλεϋ.Είχε προηγηθεί ο τραμπουκισμός του από ελεγκτή και οδηγό,γιατί έκανε το έγκλημα να είναι άνεργος και να μην έχει εισιτήριο.Ο Θανάσης μεταφέρεται στο νοσοκομείο,ενώ στο σημείο καταφθάνουν 5 περιπολικά για να προστατέψουν τους δολοφόνους από τους οργισμένους επιβάτες και περαστικούς που είδαν το γεγονός.Ο κόσμος είναι οργισμένος.Προσπαθούν με κάθε τρόπο να χτυπήσουν τον ελεγκτή,ο οποίος συνεχίζοντας να προκαλεί,τους βρίζει.Ελεγκτής και οδηγός συλλαμβάνονται και μεταφέρονται στο Τμήμα τροχαίας Περιστερίου.

Τετάρτη 14 Αυγούστου:  Η είδηση του θανάτου του Θανάση μεταδίδεται παντού.Νωρίς το μεσημέρι της Τετάρτης μαζεύεται κόσμος στο Α.Τ. Περιστερίου όπου οδηγήθηκαν οι δολοφόνοι για να διαμαρτυρηθεί.Στο μεταξύ έχει γίνει ιντερνετικό κάλεσμα για συγκέντρωση στην πλατεία Δημαρχείου στο Περιστέρι στις 8 το βράδυ,ενώ οι ερεύνες για τις συνθήκες θανάτου του 19χρονου συνεχίζονται.Το βράδυ περίπου 200 άτομα ανταποκρίνονται στο κάλεσμα για συγκέντρωση στο Δημαρχείο.Ακολουθεί πορεία με πανό που γράφει "Καμία ανοχή στον κοινωνικό κανιβαλισμό-Να τσακίσουμε τους κεφαλοκηνυγούς",η πορεία ακολουθεί μια μικρή διαδρομή,στα μέσα της οποίας σπάζονται 2 διερχόμενα τρόλεϋ και γράφονται συνθήματα οργής με σπρέη,ενώ κηνυγούνται δημοσιογράφοι που έσπευσαν στο σημείο με κάμερες.

Πέμπτη 15 Αυγούστου:
  Το πρωί πραγματοποιείται συγκέντρωση φορέων έξω από τον σταθμό μετρό του Αγ.Αντωνίου στο Περιστέρι.Εμφανίζονται 2-3 περιθωριακά άτομα που μιλάνε για "τζαμπατζήδες" και λένε ότι "πρέπει να πληρώνουμε εισιτήρια".Απωθούνται και η συγκέντρωση ουσιαστικά διαλύεται.Το βράδυ της ίδιας ημέρας γίνεται παρέμβαση με σπρέη και μπογιές στα τοπικά γραφεία της ΝΔ,σε τράπεζες και σε εκδοτήρια εισιτηρίων στην πόλη.

Παρασκευή 16 Αυγούστου:
  Νωρίς το απόγευμα της Παρασκευής είναι η κηδεία του Θανάση στο νεκροταφείο Περιστερίου.Από νωρίς μαζεύονται περίπου 1000 άτομα στην πλατεία Περιστερίου,απ'όπου ξεκινάει μια οργισμένη πορεία.Στην κεφαλή της βρίσκονται φίλοι του Θανάση που κρατούν πανό "Να τσακίσουμε τους κεφαλοκηνυγούς" κι ακολουθούν η Ανοιχτή Λαϊκή Συνέλευση Περιστερίου με πανό που αναγράφει "ΚΡΑΤΟΣ-Ες-Ες-ΜΠΑΤΣΟΙ ΕΛΕΓΚΤΕΣ ΓΙΑ ΕΝΑ ΕΙΣΙΤΗΡΙΟ ΑΦΑΙΡΟΥΝ ΖΩΕΣ" και κάποια μέλη του "Δεν πληρώνω".Στη διάρκεια της πορείας σπάζεται διερχόμενο λεωφορείο και κηνυγιέται περιπολικό.Στο νεκροταφείο πια,ενώνεται ο κόσμος της πορείας με αυτόν που ήταν ήδη εκεί.Το πλήθος αγγίζει πλέον τις 2000,αυθόρμητα ξεκινά μια μαχητική πορεία από το νεκροταφείο προς το σημείο που ξεψύχησε ο 19χρονος.Στο δρόμο ξεσπούν συγρούσεις με δοιμιρίες των ΜΑΤ που βρίσκονται σε παρακείμενα στενά.Γύρω απ'το σημείο της δολοφονίας στήνονται φλεγόμενα οδοφράγματα.Ακολουθεί ένα πρωτοφανές για την πόλη όργιο καταστολής.Χημικά,κηνυγητό,συλλήψεις ως αργά το βράδυ.Οι γείτονες ανοίγουν τις αυλόπορτες τους και κρύβουν τους κηνυγημένους.

Σάββατο 17 Αυγούστου:
  Το απόγευμα συγκεντρώνεται εκατοντάδες κόσμος στο σημείο της δολοφονίας,αμέσως δεκάδες δοιμιρίες των ΜΑΤ και ΔΕΛΤΑ κυκλώνουν τον κόσμο και του ζητούν ν'αποχωρήσει,αλλιώς θα προβούν σε συλλήψεις.Οι συγκεντρωμένοι κατευθύνονται στην πλατεία Δημαρχείου που βρίσκεται λίγα μέτρα μακριά από το σημείο.Εκεί γίνεται μια πρόχειρη συνέλευση,όπου γρήγορα συγκροτείται η "Συνέλευση Περιστερίου ενάντια στις κρατικές δολοφονίες και την καταστολή".Στόχος,να σπάσει η αστυνομοκρατία στην πόλη και να δοθεί απάντηση στην δολοφονία.


Στο μεταξύ σε άλλες πόλεις γίνονται δράσεις και πορείες με αφορμή τη δολοφονία Καναούτη.Στη Θεσσαλονίκη,δεκάδες άτομα κάνουν παρέμβαση με σπρέη και μπογιές σε εκδοτήρια του ΟΑΣΘ,εκεί τους επιτίθενται δυνάμεις καταστολής και συλλαμβάνουν 13 άτομα ενώ συγκροτείται η "Συνέλευση ενάντια στις δολοφονίες κράτους και αφεντικών" που διοργανώνει συγκέντρωση στην Καμάρα με συμμετοχή 400 ατόμων.Στα Τρίκαλα γίνεται επίθεση σε εκδοτήρια εισιτηρίων και βάφονται με σπρέη το Δημαρχείο και το Πνευματικό κέντρο της πόλης.Στο Βόλο πραγματοποιείται μαχητική πορεία με 600 άτομα.

Δευτέρα 19 Αυγούστου: 
Πραγματοποιείται συγκέντρωση φορέων και συλλογικοτήτων έξω από το Υπουργείο Μεταφορών και συγκοινωνιών.Έχει προηγηθεί η προκλητική δήλωση του Υπουργού Χατζηδάκη "δε θα ανεχθούμε τους τζαμπατζήδες στα ΜΜΜ".Στο μεταξύ ελεγκτής και οδηγός αφήνονται ελεύθεροι.

Τρίτη 20 Αυγούστου: 
Πραγματοποιείται μαζικό μοίρασμα κειμένων για τη δολοφονία Καναούτη σε στάσεις λεωφορείων και σε σταθμούς στο Περιστέρι,τον Πειραιά και γειτονιές του κέντρου της Αθήνας.

Παρασκευή 23 Αυγούστου:  
Στην πλατεία Περιστερίου λαμβάνει χώρα αυτοοργανωμένη συναυλία χιπ-χοπ ενάντια στην κρατική καταστολή.Πριν τη συναυλία στήνεται μικροφωνική στον πεζόδρομο της πόλης που ενημερώνει τον κόσμο για τα γεγονότα.Επίσης γίνεται κάλεσμα για πορεία το απόγευμα της ερχόμενης Τρίτης.

Τρίτη 27 Αυγούστου:
  Το απόγευμα της Τρίτης είναι προγραμματισμένη πορεία στο κέντρο του Περιστερίου με προσυγκέντρωση στην πλατεία Δημαρχείου.Στην πορεία καλούν η Συνέλευση Περιστερίου ενάντια στις κρατικές δολοφονίες και την καταστολή,η Ανοιχτή Λ.Σ.Περιστερίου,το Αυτοδιαχειριζόμενο στέκι Περιστερίου και συλλογικότητες από όλη την Αθήνα.Η πορεία που έχει ισχυρή περιφρούρηση,αριθμεί πάνω από 3500 κόσμο.Παρούσα και η Α.Κ. Αθήνας με πανό.Το δρομολόγιο της πέρασε από όλους τους κεντρικούς δρόμους της πόλης.Στο διάβα της σπάστηκαν ΑΤΜ,κάμερες,φανάρια,εκδοτήρια εισιτηρίων και πετάχτηκαν χιλιάδες τρικάκια.Ο κόσμος της πόλης επευφημούσε τους πορευόμενους ενώ οι δεκάδες δοιμιρίες ακολουθούσαν διακριτικά από παρακείμενα στενά.Το βράδυ της ίδιας ημέρας πραγματοποιείται επίθεση με πέτρες και μολότωφ σε δοιμιρίες ΜΑΤ στα Εξάρχεια.

Εικόνες:

από Εδω : 13/08/2017 3:29 μμ.


Νεκρός 19χρονος κατά την διάρκεια ελέγχου εισιτηρίων
https://athens.indymedia.org/post/1486145

από Α 13/08/2017 3:31 μμ.


https://www.athens.indymedia.org/feature/10058

Προσθέστε περισσότερες πληροφορίες

To μέγιστο μέγεθος των αρχείων είναι 16ΜΒ. Επιτρέπονται όλες οι γνωστές καταλήξεις αρχείων εικόνας,ήχου, βίντεο. ΠΡΟΣΟΧΗ! Για να υπάρχει η δυνατότα embed ενός video πρέπει να είναι της μορφής mp4 ή ogg.

Νέο! Επιλέξτε ποιά εικόνα θα απεικονίζεται στην αρχή του σχόλιου.

Creative Commons License

Όλα τα περιεχόμενα αυτού του δικτυακού τόπου είναι ελεύθερα προς αντιγραφή, διανομή, προβολή και μεταποίηση, αρκεί να συνεχίσουν να διατίθενται, αυτά και τα παράγωγα έργα που πιθανώς προκύψουν, εξίσου ελεύθερα, υπό τους όρους της άδειας χρήσης Creative Commons Attribution-ShareAlike 4.0 International License