Οταν τα αγάλματα πέφτουν, ξεριζώνουν τα βάθρα: Η υπόσχεση της άμεσης δράσης

https://crimethinc.com/2017/08/15/when-the-statues-fall-uproot-the-pedestals-the-promise-of-direct-action-1

Θαρραλέοι διαδηλωτές κατέβασαν χθες ένα  αγάλματα της Συνομοσπονδίας στο Durham της Βόρειας Καρολίνας . Μπροστά στην κρατική αδιαφορία και τη ρατσιστική αντίδραση, πήραν τα πράγματα στα χέρια τους. Μέσα σε λίγα λεπτά, είχαν κατεδαφίσει ένα αιώνα παλαιό σύμβολο της καταπίεσης. Τώρα που το άγαλμα είναι κάτω, τι θα χρειαστεί για να ξεριζωθεί το βάθρο στο οποίο βρισκόταν; Τι μπορεί να μας πει αυτή η τρομακτική χειρονομία για το πώς να αντιμετωπίσουμε όλα τα άλλα προβλήματα που αντιμετωπίζουμε;

Στο Durham, οι διαμαρτυρόμενοι έδειξαν τι μπορεί να κάνει κάποιος με μια σκάλα, σχοινί, λίγους φίλους και θάρρος. Ο ξεριζωμός της βάσης - οι βαθύτερες αιτίες της λευκής υπεροχής και η αδυναμία μας πάνω στη ζωή μας - θα διαρκέσει περισσότερο, αλλά απαιτεί την ίδια θεμελιώδη αρχή.

βίντεο απο την αποκαθήλωση του αγάλματος της συνομοσπονδίας: https://youtu.be/Fy758yaD4UI

Αποκαθηλώνοντας το άγαλμα στο Durham.

Γιατί το άγαλμα έμεινε για τόσο πολύ καιρό στο Durham, μια φιλελεύθερη πόλη με σχεδόν τον μισό πληθυσμό να είναι μαύροι; Ένας εκπρόσωπος της τοπικής κυβέρνησης ανέφερε έναν κρατικό νόμο που απαγόρευε σε αυτούς να αλλάξουν μνημεία, λέγοντας: «Θα υποθέσω ότι το μόνο δυνατό πράγμα είναι μέτρα για την ανατροπή του νόμου».

Εάν πιστεύετε στη νομιμότητα του κράτους - αν πιστεύετε ότι ο μόνος τρόπος για να κάνετε την αλλαγή είναι μέσω αντιπροσώπων και νόμων - τότε ναι, αυτό είναι "το μόνο πράγμα που είναι δυνατό". Σε αυτό το μοντέλο η χώρα μας θα παραμείνει όπως έχει εδραιωθεί από την  λευκή υπεροχή όπως οι κυβερνήτες μας αποφασίζουν ότι πρέπει να είναι. Τι θα μπορούσε να απεικονίσει την ανικανότητά μας καλύτερα από το να αναγκαστούμε να βλέπουμε καθημερινά ένα σύμβολο της υποβάθμισής μας, ανίκανοι να φανταστούμε έναν τρόπο να το αλλάξουμε;

Αλλά, ως αναρχικοί , πιστεύουμε ότι όλοι μας αξίζουμε να καθορίσουμε το δικό μας μέλλον. Πιστεύουμε ότι δεν υπάρχει τίποτα εγγενώς νόμιμο για τις ενέργειες εκείνων που κατέχουν την κρατική εξουσία, ούτε τίποτα που είναι εγγενώς παράνομο στην καταδίκη της κυβέρνησης. Δεν δεχόμαστε ότι ο μόνος τρόπος για να εξουδετερώσουμε τη φυσική κληρονομιά της λευκής υπεροχής είναι να περιμένουμε τον κρατικό νομοθέτη να το κάνει. Εάν έχουμε σήμερα κάποια ελευθερία σε αυτήν την κοινωνία, είναι το αποτέλεσμα όλων των εποχών που οι άνθρωποι αψήφησαν και ανέτρεψαν τις κυβερνήσεις και όχι λόγω των εποχών που ήταν υπάκουοι. Αν δεν υπήρχαμε ανυπάκοοι, θα εξακολουθούσαμε να ζούμε υπό την κυριαρχία των βασιλιάδων. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο πιστεύουμε ότι ο καλύτερος τρόπος για να κάνουμε τη διαρκή αλλαγή είναι η ανάληψη άμεσης δράσης για την επίτευξη του κόσμου στον οποίο επιθυμούμε να ζούμε.

Αυτό ισχύει για κάθε αλλαγή που θέλουμε να κάνουμε, από την ανατροπή ενός αγάλματος στην ανατροπή ενός προέδρου.

 

Οι διαδηλωτές στην Ατλάντα την Κυριακή 13 Αυγούστου.

Απαντώντας στη θαρραλέα δράση τους, ο κυβερνήτης της Βόρειας Καρολίνας είπε: "Ο ρατσισμός και η θανατηφόρα βία στο Charlottesville είναι απαράδεκτοι, αλλά υπάρχει ένας καλύτερος τρόπος για να απομακρυνθούν αυτά τα μνημεία." Αυτό φαίνεται απίθανο, αν αναλογιστεί κανείς τι έχει γίνει  μετά από σχεδόν έναν αιώνα επαιτείας στους πολιτικούς, Το άγαλμα παρέμεινε στη θέση του - αντιπροσωπεύοντας τον ίδιο ρατσισμό και θανάσιμη βία που είδαμε στο Charlottesville. Στο Durham, ακόμη και με έναν μαύρο δημάρχο και ένα μαύρο δημοτικό συμβούλιο, το άγαλμα στέκετο εξίσου σταθερό με αυτό που είχε κατά τη διάρκεια της εποχής του Τζιμ Κόουρα με λευκή κυβέρνηση.

Υπάρχουν δύο τρόποι για να αλλάξετε έναν άδικο νόμο. Μπορείτε να ζητήσετε από τους νομοθέτες να το τροποποιήσουν, ή μπορείτε να τον τεμαχίσετε  κατά τρόπο που να μην μπορεί να εφαρμοστεί. Ποια προσέγγιση είναι πιο δυναμική; Ο πρώτος συγκεντρώνει την εξουσία στα χέρια μερικών. Η τελευταία την διασκορπίζει σε όλους. Στην πρώτη οι ηγέτες διαμορφώνουν τους μοναδικούς παράγοντες αλλαγής. Η τελευταία μας δίνει τη δυνατότητα να καθορίσουμε το σχήμα της ζωής μας και των κοινοτήτων μας.

Μπορούμε να εφαρμόσουμε αυτή τη λογική της άμεσης δράσης σε όλα τα προβλήματα που αντιμετωπίζουμε.

Αντί να ελπίζουμε ότι η επιβολή του νόμου θα μας προστατεύσει από τους φασίστες, όταν όλα τα στοιχεία υποδηλώνουν τη συνέργεια τους , μπορούμε να οργανώσουμε δίκτυα για να υπερασπιστούμε τον εαυτό μας τόσο από τις δεξιές επιθέσεις όσο και από την αστυνομική βία.

Αντί να ζητάμε από τον Τράμπ - ή τον Ομπάμα, ο οποίος επέβλεπε περισσότερες απελάσεις από οποιονδήποτε προηγούμενο πρόεδρο των ΗΠΑ - να προσαρμόσει τις μεταναστευτικές πολιτικές, μπορούμε να υπερασπιστούμε τους γείτονές μας ενάντια στις επιδρομές, να εγκαταστήσουμε ιερά και να καταστρέψουμε τα σύνορα .

Αντί να ζητάμε από έναν ηγέτη να διορίσει έναν φιλελεύθερο δικαστή για να πάρει αποφάσεις για τα σώματά μας για εμάς, μπορούμε να πάρουμε τον έλεγχο των γνώσεων και των υποδομών που χρειαζόμαστε για τη φροντίδα της  υγείας και της σωματικής αυτονομίας.

Αυτό που όλες αυτές οι προσεγγίσεις έχουν από κοινού είναι η δέσμευση να αγωνιζόμαστε για ελευθερία χρησιμοποιώντας μεθόδους που εξαπλώνουν την εξουσία αντί να την συγκεντρώνουν. Όπως το έθεσε ο πρώην Μαύρος Πάνθηρας και ο αναρχικός Ashanti Alston , χρειαζόμαστε "όλη την εξουσία στον λαό και όλη την εξουσία μέσω του λαού".

 

Δεν πρέπει να περιμένουμε τους προέδρους, τους διοικητές ή τους γραφειοκράτες να μας επιτρέψουν να αλλάξουμε τον κόσμο. Από το κίνημα των πολιτικών δικαιωμάτων μέχρι την εξέγερση Stonewall, από την πλατεία Tahrir στο Κάιρο μέχρι το πάρκο Gezi της Κωνσταντινούπολης, η ελευθερία ξεκίνησε πάντα από το σημείο που οι θαρραλέοι λαοί έσπασαν το νόμο και πήραν τη ζωή τους πίσω από τους ηγέτες τους. Το κύριο εμπόδιο στα κινήματα αυτά δεν ήταν η βία του κράτους, αλλά η παθητικότητα και η συμμόρφωση άλλων πολιτών.

Οι αναρχικοί επιθυμούν ο καθένας να είναι ελεύθερος να αποφασίσει πώς να ζει και να συνδέονται μεταξύ τους με τους δικούς τους όρους, χωρίς καταναγκασμό ή αναγκαστική συγκέντρωση. Θέλουμε να καταργήσουμε τις καταπιεστικές κληρονομιές του παρελθόντος για να οικοδομήσουμε ένα μέλλον βασισμένο στην αυτονομία και την αμοιβαία βοήθεια. Αυτό σημαίνει να αντισταθούμε στον Trump στα εγκαίνια και στους φασίστες στο Charlottesville . Αυτό σημαίνει να ανταποκρινόμαστε στις καταστροφές με τη βοήθεια της οργανωμένης βάσης; Σημαίνει την  υποστήριξη των κρατουμένων , την οργάνωση αλληλεγγύης ως εργαζομένων και μισθωτών και την λειτουργία κοινοτικών κέντρων . Όλες αυτές οι δραστηριότητες πραγματοποιούνται ήδη σε όλο τον κόσμο.

Καθώς οι άνθρωποι ανεβαίνουν για να καταστρέψουν τα αγάλματα σε όλη τη χώρα, ας σκεφτούμε πώς να διαλύσουμε τα θεμέλια του συστήματος που μας εμποδίζουν να αξιοποιήσουμε στο έπακρο τη ζωή μας. Η άμεση δράση, χωρίς νόμους ή εκπροσώπους, δεν είναι απλώς πιο αποτελεσματική για να κερδίσει άμεσες νίκες όπως η αφαίρεση ρατσιστικών μνημείων. Μπορεί να είναι η βάση για έναν ελεύθερο κόσμο πέρα ​​από την λευκή υπεροχή, τον καπιταλισμό και το κράτος.

 

από rebelian 16/08/2017 3:10 μμ.


Άλλα 3 αγάλματα μίσους αποκαθηλώθηκαν στην Βαλτιμόρη  στις 15 Αυγούστου μετά απο κάλεσμα για παρόμοιες πράξεις αντίστασης.  Στο Mount Vernon αποκαθηλώθηκε το άγαλμα απο το μνημείο του Rodger Taney και άλλο ένα σε άλλη τοποθεσία επίσης.


από rebelian 18/08/2017 8:14 μμ.


Ντουρχαμ: 17 Αυγούστου. Πλήθος κόσμου πήγε στο γραφείο του σερίφη για να παραδοθεί σε ένδειξη  αλληλεγγύης προς τους συλληφθέντες,  για την αποκαθήλωση αγάλματος μίσους, ακτιβιστές  . Το πλήθος φώναζε «Συλλάβετέ μας και εμάς». Οι συλλήψεις σχετίζονται με το γεγονός του παραπάνω κύριου άρθρου.

video: https://www.facebook.com/enough14/videos/1492783564076915/


Προσθέστε περισσότερες πληροφορίες

To μέγιστο μέγεθος των αρχείων είναι 16ΜΒ. Επιτρέπονται όλες οι γνωστές καταλήξεις αρχείων εικόνας,ήχου, βίντεο. ΠΡΟΣΟΧΗ! Για να υπάρχει η δυνατότα embed ενός video πρέπει να είναι της μορφής mp4 ή ogg.

Νέο! Επιλέξτε ποιά εικόνα θα απεικονίζεται στην αρχή του σχόλιου

Creative Commons License

Όλα τα περιεχόμενα αυτού του δικτυακού τόπου είναι ελεύθερα προς αντιγραφή, διανομή, προβολή και μεταποίηση, αρκεί να συνεχίσουν να διατίθενται, αυτά και τα παράγωγα έργα που πιθανώς προκύψουν, εξίσου ελεύθερα, υπό τους όρους της άδειας χρήσης Creative Commons Attribution-ShareAlike 4.0 International License