ΕΞΩ ΟΙ ΣΕΞΙΣΤΕΣ ΑΠΟ ΤΙΣ ΓΕΙΤΟΝΙΕΣ! ΚΑΜΙΑ ΑΝΟΧΗ ΣΕ ΠΑΤΡΙΑΡΧΙΑ, ΡΑΤΣΙΣΜΟ, ΦΑΣΙΣΜΟ!

Το βράδυ της Τετάρτης 9/8 στο χώρο του Θησείου, ομάδα τριών ατόμων επιτέθηκαν ομοφοβικά και τρανσφοβικά σε έξι lgbtqi+ άτομα. Εκτόξευσαν απειλές, τα γελοιοποίησαν, τους επιτέθηκαν σωματικά, αποπειράθηκαν να τα ληστέψουν, ενώ οι υπόλοιποι παρευρισκόμενοι με την πρότασή τους να απομακρυνθούν τα θύματα από το χώρο, στρατεύτηκαν εμμέσως με τους θύτες.

Το βράδυ της Τετάρτης 9/8 στο χώρο του Θησείου, ομάδα τριών ατόμων επιτέθηκαν ομοφοβικά και τρανσφοβικά σε έξι lgbtqi+ άτομα. Εκτόξευσαν απειλές, τα γελοιοποίησαν, τους επιτέθηκαν σωματικά, αποπειράθηκαν να τα ληστέψουν, ενώ οι υπόλοιποι παρευρισκόμενοι με την πρότασή τους να απομακρυνθούν τα θύματα από το χώρο, στρατεύτηκαν εμμέσως με τους θύτες. Δεν είναι η πρώτη φορά που γίνεται ένα τέτοιο περιστατικό στο Θησείο. Το Σεπτέμβρη του 14’ ζευγάρι λεσβιών ξυλοκοπήθηκε από άντρα στον σταθμό του ΗΣΑΠ. Άλλα περιστατικά στην Αθήνα που μας έρχονται στο μυαλό είναι οι επιθέσεις φασιστών τον Αύγουστο του 14’ σε γκέι ζευγάρι στη πλατεία Βαρνάβα (ένας εκ των οποίων ήταν μετανάστης), το Μάη του 15’ σε τρανς γυναίκα με καραμπίνα στο σταθμό Λαρίσης, όπως επίσης η επίθεση ομάδας αντρών με μαχαίρι σε non binary θηλυκότητα στα Εξάρχεια φέτος το Γενάρη. Αυτά τα φαινόμενα είναι επαναλαμβανόμενα και πανελλαδικά, όπως το πρωτοφανές πογκρόμ των μπάτσων απέναντι σε τρανς γυναίκες στη Θεσσαλονίκη τον Ιούλη του 13’, την ομοφοβική επίθεση στο πάρτυ των ΕΑΑΚ στον Βόλο το Μάρτη του 16’ που καταδικάστηκε από το ίδιο το σχήμα, την επίσης ομοφοβική επίθεση με την απειλή με μαχαίρι στο Πανεπιστήμιο της Κέρκυρας την ίδια χρονιά, την επίθεση σε τρανς πρόσφυγες με ρόπαλο στη Λέρο φέτος το Μάη και την ομοφοβική επίθεση σε κομμωτή στο Ηράκλειο την ίδια περίοδο. Σε διεθνές επίπεδο, χαρακτηριστικά είναι τα παραδείγματα του μακελειού στο Ορλάντο πέρσι τον Ιούνη με θύματα κυρίως λατιν@ (η πιο πολύνεκρη επίθεση σε βάρος λοατκια+ ατόμων στην ιστορία των ΗΠΑ), της μαζικής δολοφονικής επίθεσης στο γκέι κλαμπ La Madame στο Μεξικό 3 εβδομάδες πριν από το Ορλάντο και της δημιουργίας στρατοπέδων συγκέντρωσης για γκέι άντρες στην Τσετσενία, με τη κυβέρνησης Πούτιν να έχει ήδη απαγάγει/εξαφανίσει τριψήφιους αριθμούς ατόμων και να έχει δολοφονήσει κάποιους από αυτούς. Η όξυνση των περιστατικών, αλλά και οι καθημερινές βίες που βιώνουμε ως lgbtqia+ στο σχολείο, στο σπίτι, στη σχολή, τη δουλειά κι όλους τους τομείς της ζωής μας, αποδεικνύουν οτι η υπαρκτή κατάκτηση της lgbtqia+ απελευθέρωσης είναι ένας μύθος και οτι τα αστικά δικαιώματα και οι θεσμικές κατακτήσεις δεν επαρκούν για την απόκτησή της.

Με αφορμή την αλβανική καταγωγή ενός εκ των θυτών στο συγκεκριμένο περιστατικό βίας ξέσπασε ένας ρατσιστικός οχετός από lgbtqia+ άτομα. Ο εμφατικός προσδιορισμός της φυλετικής και/η εθνοτικής και/η θρησκευτικής ταυτότητας ενός δράστη, κοινώς racial profiling, που υπήρχε και στην αρχική ανακοίνωση, είναι άμεσο αποτέλεσμα του δομικού ρατσισμού των νεωτερικών εθνών- κρατών. Με τέτοιες και άλλες πρακτικές ενισχύεται ο ελληνικός ρατσισμός και ξεπλένεται η ελληνική πατριαρχία. Δε ξεχνάμε, άλλωστε πως τα περισσότερα περιστατικά έμφυλης και σεξουαλικοποιημένης βίας προέρχονται από έλληνες. Με αντίστοιχο τροπο είχε χρησιμοποιηθεί η περσινή επίθεση στο Ορλάντο τόσο από μίντια και θεσμικά κέντρα όσο και από κομμάτια των lgbtqia+ κοινοτήτων της Αμερικής με αποτέλεσμα την έξαρση του αντιπροσφυγικού λόγου που είχε ως επακόλουθο την άμεση η έμμεση νομιμοποίηση και των αντίπροσφυγικών πολιτικών του Αμερικανικού κράτους .

Όπως και η κοινωνία έτσι και η lgbtqia+ κοινότητα αναπαράγει εξίσου ρατσισμό, σεξισμό, ταξισμό, ableism και άλλες καταπιέσεις. Απόδειξη αποτελεί και το παράδειγμα της Πάρου, όπου το θύμα της, πριν ενός μήνα ομοφοβικής επίθεσης, αναπαρήγαγε ανοιχτά ρατσιστικό λόγο στη καταγγελία του. Αυτή η πραγματικότητα δε μας προκαλεί έκπληξη. Έτσι κι αλλιώς, η lgbtqia+ κοινότητα δεν είναι ομοιογενής και τα άτομα που την αποτελούν φέρουν διαφορετικά προνόμια και καταπιέσεις. Όμως, όπως έχουμε προαναφέρει, μια δράση που θα στοχεύει αποκλειστικά προς την lgbtqia+ απελευθέρωση και θα πατάει πάνω σε άλλες καταπιέσεις δε μας κάνει.

Σε μία περίοδο καπιταλιστικής κρίσης που προωθείται η άνοδος του συντηρητισμού, του εθνικισμού, των ακροδεξιών, φασιστικών και ναζιστικών τάσεων παγκοσμίως, αυξάνονται και τα περιστατικά σεξιστικών και ρατσιστικών επιθέσεων, αλλά και η ανοχή απέναντί τους. Περιστατικά μισογυνισμού, σεξουαλικές επιθέσεις, σεξιστική ρητορική και βιασμοί είναι επίσης καθημερινά φαινόμενα. Οι γυναίκες και οι θυληκότητες είναι οι εύκολοι στόχοι με το μισογυνισμό να είναι πάντα ένα βασικό εργαλείο της πατριαρχίας που συνδέεται άρρηκτα με την ομοφοβία, τη τρανσφοβία και κάθε φοβική συμπεριφορά ενάντια στα σώματα, τις έμφυλες και σεξουαλικές ταυτότητες/εκφράσεις που δε χωράνε σε κανονιστικά πλαίσια.

Ταυτόχρονα με όλα τα παραπάνω, βλέπουμε και τάσεις ριζοσπαστικοποίησης μέσα στα κινήματα. Γίνονται περισσότερες παρεμβάσεις, δημιουργούνται διεθνώς αυτοοργανωμένες φεμινιστικές, lgbtqia+ και αντιρατσιστικές συλλογικότητες που διαχωρίζονται από τις ανάλογες θεσμικές και συμμετέχουν σε αντιφασιστικούς κι άλλους αγώνες, ενάντια στα συστήματα εξουσίας και καταπίεσης. Κομμάτι αυτών των κινημάτων προσπαθούμε να γίνουμε κι εμείς, ως ένα αυτοοργανωμένο διαθεματικό Pride στην Αθήνα που θέλουμε να κάνει αγώνες στο δρόμο ενάντια σε κάθε μορφή σεξισμού, ρατσισμού και κοινωνικής ιεράρχησης και να συνδέεται με όλες τις ατομικότητες και συλλογικότητες που έχουν τον ίδιο στόχο. Δεν ανεχόμαστε κανένα άλλο “μεμονωμένο περιστατικό” όπως αυτό του Θησείου. Τασσόμαστε ενάντια σε κάθε ομοτρανσφοβική κι οποιαδήποτε άλλη καταπιεστική/ φοβική επίθεση. Είμαστε εδώ, απαντάμε δυναμικά και συνεχίζουμε να παλεύουμε μέχρι τη συνολική κοινωνική απελευθέρωση.

Την Δευτέρα 21/08 στις 18:00 θα πραγματοποιηθεί συγκέντρωση διαμαρτυρίας στο σημείο της επίθεσης έξω από τον σταθμό ηλεκτρικού στο Θησείο (γρασίδια, απέναντι απο τον σταθμό).

Πρωτοβουλία για ένα Αυτοοργανωμένο Pride Αθήνας
Mail Επικοινωνίας: papae@espiv.net

O σχολιασμός έχει απενεργοποιηθεί.

Creative Commons License

Όλα τα περιεχόμενα αυτού του δικτυακού τόπου είναι ελεύθερα προς αντιγραφή, διανομή, προβολή και μεταποίηση, αρκεί να συνεχίσουν να διατίθενται, αυτά και τα παράγωγα έργα που πιθανώς προκύψουν, εξίσου ελεύθερα, υπό τους όρους της άδειας χρήσης Creative Commons Attribution-ShareAlike 4.0 International License