Σκάλα Λακωνίας: Εργοδοτικές Δολοφονίες

Λίγα λόγια για την εργοδοτική δολοφονία στην Σκάλα Λακωνίας

                   ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΙΣ ΕΡΓΟΔΟΤΙΚΕΣ/ΚΡΑΤΙΚΕΣ ΔΟΛΟΦΟΝΙΕΣ ΣΤΗΝ ΣΚΑΛΑ ΛΑΚΩΝΙΑΣ
                                                           (δύο εργατών κι ενός περαστικού)
                                                                        Αύγουστος 2017    Κατ’ αρχάς να ξεκαθαριστεί το αυτονόητο. Ο όρος «εργατικό ατύχημα» χρησιμοποιείται μονάχα για την συγκάλυψη των δολοφόνων αφεντικών που στο όνομα του κέρδους θυσιάζουν ζωές. Ατυχήματα και δυστυχήματα γίνονται όταν ο ανθρώπινος παράγοντας είναι ανύπαρκτος. Τυχαία γεγονότα που οδηγούν σε τραυματισμούς και θανάτους ονομάζονται ατυχήματα ή δυστυχήματα. Οι εργατικές δολοφονίες δεν είναι αφημένες στην τύχη τους, είναι σχεδιασμένες τεχνηέντως και αποτελέσματα των τακτικών των εργολάβων και των εταιρειών για την μεγιστοποίηση των κερδών τους. Ο καπιταλισμός δεν αναγνωρίζει ζωές, διακρίνει τάξεις, ζωντανούς και πεθαμένους. Οπότε είτε από την πλευρά των τοπικών και μητροπολιτικών ΜΜΕ, είτε από αυτήν των ντόπιων επικεφαλής διοικητικών και θεσμικών οργάνων είτε ακόμα και από μια μερίδα της ντόπιας κοινωνίας , η χρήση του όρου «εργατικό ατύχημα» μόνο ως συγκάλυψη και πρόθεση συγκάλυψης των δολοφόνων θα πρέπει να αντιμετώπιζεται.

     Μέσα στο κλίμα της γενικότερης «ανάπτυξης» που ήρθε, έρχεται και θα έρχεται (της ανάπτυξης που στέλνει εργάτες στο χώμα) ο Δήμος Ευρώτα με την σύσσωμη στήριξη των τοπικών μμε σε «ακλόνητη τροχιά εκσυγχρονισμού και ανάπτυξης!»1 εγκαινιάζει τις εγκαταστάσεις του βιολογικού καθαρισμού λυμάτων σε γιορτινή ατμόσφαιρα (λογικό αφού «αποτελούσε όνειρο ζωής» και πέρασε από «πολλά κύματα» )2 και με την παρουσία των ντόπιων δεξιών κι αριστερών αρχόντων και πολιτευτών3. Ένα έργο που κόστισε 4.000.000 ευρώ και που στα πρώτα 2 χρόνια λειτουργίας του προσμετρά 3 νεκρούς.

Έναν και κάτι χρόνο μετά:

     Λίγα μπορούν να ειπωθούν σχετικά με τα δυνητικά αίτια και τις συνθήκες του συμβάντος, δεν ήμασταν ούτε μάρτυρες ούτε και οι πλέον καταρτισμένοι. Πολλά λιγότερα για το χρονικό. Οι νεκροί είναι οι δύο εργάτες του συνεργείου και ένας παρευρισκόμενος πολίτης που θυσιάστηκε προκειμένου να σώσει από τον θάνατο τους δύο εργαζόμενους. Δεν χρειάζεται όμως τίποτα παραπάνω από κοινή λογική και εργατική συνείδηση για να δούμε τα δεδομένα. Δεδομένα που υποδεικνύουν ποιοι ευθύνονται για τις ΤΡΕΙΣ δολοφονίες. Τα τρία νομικά πρόσωπα (που περιλαμβάνουν ασφαλώς τόσα και τόσα φυσικά) που εμπλέκονται στην υπόθεση είναι: η ανάδοχος εταιρεία και αποδέκτης του προϋπολογισμού του έργου Κ Ξ ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ ΑΝΘΗΣ ΚΑΙ ΣΙΑ ΕΕ ΜΤ ΑΤΕ 4, ο Δήμος Ευρώτα (δημαρχία Ι.Γρυπιώτη) και ο εργολάβος του έργου καθαρισμού ΚΑΚΛΑΜΑΝΑΚΗΣ-ΣΤΑΘΟΓΙΑΝΝΑΚΟΣ ΟΕ5. Η ΑΠΟΛΥΤΗ και ΔΟΛΟΦΟΝΙΚΗ απουσία μέσων ασφαλείας των εργαζομένων , η ΑΠΟΛΥΤΗ και ΔΟΛΟΦΟΝΙΚΗ απουσία αποτρεπτικών μέσων και μέσων ασφαλείας για τους πολίτες που δεν εργάζονταν στο σημείο (το σημείο δεν έχει ούτε μισό δείγμα σήμανσης ούτε καν το κίτρινο τρίγωνο/θαυμαστικό για ένδειξη γενικού κινδύνου), η ΑΠΟΛΥΤΗ και ΔΟΛΟΦΟΝΙΚΗ απουσία προσωπικού ασφαλείας και τεχνικού ασφαλείας του χώρου (πέραν των άλλων μιλάμε για έναν χώρο σε απόσταση αναπνοής από τοπική επιχείρησης ψυχαγωγίας για παιδιά, δύο επιχειρήσεις επισιτισμού, διάφορα άλλα καταστήματα, την κεντρική πλατεία και πλήθος κατοικιών), η ΑΠΟΛΥΤΗ και ΔΟΛΟΦΟΝΙΚΗ παράλειψη ενημέρωσης των εργαζομένων για τις ΘΑΝΑΤΗΦΟΡΕΣ ΣΥΝΘΗΚΕΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ που θα αντιμετώπιζαν όπως επίσης η ΔΟΛΟΦΟΝΙΚΗ επιπολαιότητα στις ενέργειες ανάθεσης του έργου συντήρησης και ο ΔΟΛΟΦΟΝΙΚΑ ΑΝΥΠΑΡΚΤΟΣ έλεγχος του εργολάβου φανερώνουν τους δολοφόνους. Δεν μας προκαλεί καμία έκπληξη ούτε ως εργαζόμενους στον ελλαδικό χώρο ούτε ως μέλη της κοινωνίας αυτής πως ο ένας (ο 22χρονος) εργάτης εργαζόταν εκεί με «προφορική συμφωνία» χωρίς κανένα εργασιακό ή συνδικαλιστικό δικαίωμα, ανασφάλιστος, χωρίς κλαδική σύμβαση και βορά στην ληστρικούς χειρισμούς των ντόπιων αφεντικών.

   ΚΑΝΕΙΣ ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΜΙΛΑΕΙ ΓΙΑ ΑΤΥΧΗΜΑ , εργατική συνυπαιτιότητα ή λάθος χειρισμούς. Δεν είναι η πρώτη δολοφονική αμέλεια/παράλειψη εργολάβων στον συγκεκριμένο κλάδο. Να θυμίσουμε ΙΔΙΟ περιστατικό με ευτυχή κατάληξη για τον εργαζόμενο στην ΔΕΥΑΒΑ, σε φρεάτιο στον Ταυρωνίτη Χανίων τον περασμένο Ιούνιο. Ή μήπως να θυμίσουμε τους δύο δολοφονηθέντες εργάτες σε καθαρισμό φρεατίου λυμάτων, το "μακρινό" 2003 (30/07) στο Μενίδι Αθήνας. Στον κατάλογο των θυμάτων των αφεντικών είναι γραμμένο με αίμα το όνομα και οι ημερομηνίες θανάτου εκατοντάδων εργατών. Δεν υπάρχει καμία δικαιολόγηση άγνοιας. Η τεχνογνωσία ασφαλείας και η επίγνωση των κινδύνων υπάρχει και καφαλαιοποίθηκε ΜΑΡΤΥΡΙΚΑ από τους θανόντες. Οι συνάδελφοί  μας (για άλλη μια φορά) δεν χάθηκαν άδικα, ΕΚΤΕΛΕΣΘΗΚΑΝ από το μακρύ χέρι του κεφαλαίου, τα ΑΦΕΝΤΙΚΑ.

     Αυτή η ΤΡΙΠΛΗ ΔΟΛΟΦΟΝΙΑ έρχεται να προστεθεί στους πρόσφατους θανάτους εργατών σε Ζωγράφο (καθαριότητα) , Πτολεμαϊδα ( λατομείο) , Σέρρες ( Ανυψωτικό) , Γαλάτσι ( delivery) , Μαγνησία (Ιχθυοτροφείο) , Κέρκυρα (αεροδρόμιο) και άλλους τουλάχιστον τέσσερις θανάτους εν ώρα εργασίας μέσα στο φετινό καλοκαίρι. Ατελείωτη είναι η λίστα των δολοφονηθέντων και τραυματισμένων από το κεφάλαιο, εργαζομένων. Για το πρώτο τρίμηνο του 2017 σημειώνεται αύξηση 15% από το αντίστοιχο περσινό6. Κοιτάζοντας χρονολογικά το παρελθόν απαριθμούμε:
2016: 73 δολοφονίες εργατών
2015: 67 δολοφονίες εργατών
2014: 64 δολοφονίες εργατών
2013: 65 δολοφονίες εργατών 7
Συνολικά 269 δολοφονηθέντες εργάτες την περασμένη τετραετία, με τις δύο τελευταίες εκθέσεις του ΣΕΠΕ να μην δημοσιοποιούνται από το κράτος και να γίνονται γνωστές από διαρρόες. Οι τραυματισμοί είναι χιλιάδες. Αλήθεια, έχει νόημα να συνεχιστεί η απαρίθμηση της λίστας των αιματοβαμμένων μεροκάματων;
Καθημερινά πέφτουν νεκροί εργαζόμενοι στο χώρο της υγιεινής, στον επισιτισμό, στις μεταφορές, στα λατομεία, στις εγκαταστάσεις ρεύματος, σε τουριστικές εγκαταστάσεις, στα διυλιστήρια , σε κάθε λογής πόστο και βάρδια. Στην μνήμη μας είναι νωπή η ΕΚΑΤΟΜΒΗ εργατών για τους ολυμπιακούς του 04.

   Όλα αυτά πραγματοποιούνται σε μια καθόλου τυχαία εργασιακή συγκυρία που ωθεί τον εργαζόμενο έξω από τις ανθρώπινες σωματικές και πνευματικές αντοχές. Ωράρια λάστιχο που ξεπερνούν τις 12 ώρες, ωρομίσθιο των 2.5 ευρώ, ανύπαρκτες ασφαλείς συνθήκες εργασίας, ανύπαρκτα μέτρα αυτοπροστασίας, ανασφάλιστη και επισφαλής εργασία, εκδικητικές ή στοχευμένες απολύσεις, λεκτικές απειλές, ρατσιστικές και σεξιστικές επιθέσεις, ξυλοδαρμοί, παρενόχληση και εκβιασμοί από τα αφεντικά, περικοπές, διευρυμένα ωράρια, πιέσεις για παραίτηση, κατακράτηση δεδουλευμένων, ατομικές, μη κλαδικές, ιδιωτικού δικαίου και ολιγόμηνες συμβάσεις, συνεχής και παρεμβατικός έλεγχος, καθημερινή πίεση είναι ένα ΔΕΙΓΜΑ μόνο από το ΟΠΛΟΣΤΑΣΙΟ των ΝΤΟΠΙΩΝ/ΞΕΝΩΝ, ΜΙΚΡΩΝ/ΜΕΓΑΛΩΝ ΑΦΕΝΤΙΚΩΝ απέναντι στον εργαζόμενο. Να μην ξεχνάμε την άρρηκτη σύνδεση της διοικητικής/κυβερνητικής πολιτικής σε τοπικό αλλά και ελλαδικό επίπεδο με το ΚΕΦΑΛΑΙΟ και την ΕΞΥΠΗΡΕΤΗΣΗ του. Άξια μνείας ο «αγώνας» της συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ για την κατάργηση της Κυριακάτικης αργίας, οι λευκές νύχτες των Δήμων, η απόφαση του Άρειου Πάγου ότι «η μη καταβολή δεδουλευμένων δεν συνιστά βλαπτική μεταβολή των όρων εργασίας», οι εκδικάσεις του προηγούμενου για συνυπαιτιότητα εργαζομένων σε δολοφονίες από τα αφεντικά, η υποκειμενική συμπεριφορά των ελεγκτών της Επιθεώρησης Εργασίας, το ξεχείλωμα των συνταξιοδοτικών ορίων, η ανελέητη φορολόγηση των πενιχρών μισθών, ο κατώτατος και υποκατώτατος μισθός, η στοχοποίηση και δαιμονοποίηση των σωματείων βάσης, η καταστολή των εργατικών αγώνων και οι βίαιες επεμβάσεις των μπάτσων στις απεργίες.
    
Όλα δείχνουν πως υπάρχει ολιστική πολιτική ατζέντα της ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ σε συνέχιση των προκάτοχών της για την ΕΞΟΝΤΩΣΗ της ΕΡΓΑΤΙΚΗΣ ΤΑΞΗΣ και την εξαθλίωση των ΕΡΓΑΤΩΝ. Ταυτόχρονα, γίνεται πορκλητικά εξώφθαλμα πλήρης υποστήριξη και ευνόηση του κεφαλαίου και των μηχανισμών του. Οικονομικές στηρίξεις τραπεζών και χρηματοπιστωτικών, μνημόνια και εξυπηρέτηση ξένων κεφαλαίων, ελάφρυση χρεών και φόρων σε υψηλά εισοδήματα και μεγαλοκαρχαρίες, ξεπούλημα δημόσιων αγαθών και περιουσιών (αεροδρόμια, δημόσια γη, φυσικοί πόροι κα, από την ΔΕΗ μέχρι τις Σκουριές), νομική και πολιτική στήριξη κεφαλαιούχων (“σκάνδαλα” από Energa μέχρι Noor1). Το κράτος επιδίδεται σε αυτό που ξέρει να κάνει καλά, να επιτίθεται στους εργάτες και να εξυπηρετεί το κεφάλαιο. Μια επίθεση στην εργατική τάξη, άξια σε δυναμική και ένταση αυτών που εξαπέλυσαν οι προηγούμενες μη “αριστερές” κυβερνήσεις, πείθοντας και τους πιο δύσπιστους περί “αριστερής πολιτικής” της τωρινής κυβέρνησης. Μια επίθεση που γίνεται σε πλήρη αρμονία σε όλους τους τομείς της ζωής μας, πολιτικής, κοινωνινκής, εργατικής, προσωπικής. Οι πλειστηριασμοί κατοικιών, η υπόβαθμιση των δομών υγείας, η υπερφορολόγηση των μικρών εισοδημάτων, οι επιθέσεις σε κοινωνικούς χώρους και καταλήψεις, η απάνθρωπη διαχειρηση ανθρώπινων ζωών σε hotspots και σύνορα, η καταστολή των αγώνων σε κάθε επίπεδο, η εξόντωση πολιτκών κρατουμένων, οι πρόσφατες ποινικοποίσεις κοινωνικών σχέσεων, η στοχοποίηση αγώνων και προσώπων, η προκλητική ύπαρξη και συμπεριφορά κάθε λογής μπάτσων και κρατικών χαφιέδων διαδέχονται το 8ωρο εργασίας κι έρχονται να συμπληρώσουν τις επόμενες 16 ώρες του καθημερινού 24ωρου αγώνα για επιβίωση. Για εμάς τα πράγματα είναι ξεκάθαρα. Το ζήτημα ήταν είναι και θα είναι ΠΟΛΙΤΙΚΟ.


     Στις δολοφονικές επιθέσεις εναντίον μας απαντάμε οργανωμένοι από τα κάτω. Δεν ανεχόμαστε καμία έκπτωση στις ζωές μας και στις συνθήκες εργασίας από τις οποίες αυτή εξαρτάται. Συσπειρωνόμαστε ενάντια στο συμφέρον τους, οριζόντια σε δομές οργανωμένες από εμάς και τους συναδέλφους μας. Δεν ανεχόμαστε κανένα καπέλωμα των αγώνων και της καθημερινής μας προσπάθειας από συνδικάτα, επιτροπές και συνδικαλιστικά όργανα φτιαγμένα από τα πάνω, από τα τσιράκια των αφεντικών. Δεν ανεχόμαστε καμία τραμπούκικη συμπεριφορά από κανένα αφεντικό, καμία μείωση, καμία κατακράτηση μισθών. Στεκόμαστε αλληλέγγυοι σε υποθέσεις εργοδοτικών αυθαιρεσιών. Απεργούμε και ιεκδικούμε συλλογικά όσα καθημερινά μας αφαιρούν απο τον εργασιακό μας χώρο. Καλλιεργούμε συνείδηση συλλογική. Η ταυτότητά μας είναι εργατική και στεκόμαστε απέναντι σε κάθε διάκριση στον χώρο εργασίας. Το συμφέρον μας είναι κοινό και ενάντια στα αφεντικά.
                 ΝΑ ΜΕΤΑΤΡΕΨΟΥΜΕ ΤΑ ΟΝΕΙΡΑ ΤΟΥΣ ΓΙΑ ΚΕΡΔΗ ΚΑΙ "ΑΝΑΠΤΥΞΗ" ΣΕ ΕΦΙΑΛΤΕΣ                                                                    ΥΣΤΕΡΟΓΡΑΦΟ
Ενώ γράφονται αυτές οι λιγοστές γραμμές:

1. Γίνεται ανηλεής αγώνας από τοπικά και μητροπολιτικά ΜΜΕ8 να γίνει γνωστό ότι ο Γ.Δ. ΕΡΓΑΖΟΤΑΝ ΣΤΟ ΣΥΝΕΡΓΕΙΟ ΣΥΝΤΗΡΗΣΗΣ ΧΩΡΙΣ ΑΣΦΑΛΕΙΑ, ΧΩΡΙΣ ΜΕΣΑ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΚΑΙ ΧΩΡΙΣ ΕΠΙΓΝΩΣΗ ΤΗΣ ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΟΤΗΤΑΣ ΤΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΤΟΥ.

2. Ήδη έχουν αναφερθεί άλλες δύο εργοδοτικές δολοφονίες, μία στον Λιμένα Πειραιώς, υπευθυνότητας COSCO και ΟΛΠ: νεκρός εργάτης 45 χρονών. Και για άλλη μια φορά στον χώρο της υγιεινής, στον Δήμο Πύργου, νεκρή 30χρονη συμβασιούχος, μητέρα 2 ανήλικων παιδιών.

3. Για τις εργατικές δολοφονίες του καλοκαιριού δεν έχει αναφερθεί ούτε μισή γραμμή από εκπρόσωπους του κράτους ή των εταιρειών ούτε οι τυπικές συλλυπητήριες, εκτός ελαχίστων

Ο ΚΑΠΙΤΑΛΙΣΜΟΣ ΔΕΝ ΚΑΝΕΙ ΔΙΑΚΡΙΣΕΙΣ, ΣΤΕΙΒΕΙ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΑ ΤΟ ΑΙΜΑ ΜΑΣ ΣΤΗΝ ΜΕΓΚΕΝΗ ΤΟΥ ΚΕΡΔΟΥΣ ΚΑΙ ΤΟΥ ΚΕΦΑΛΑΙΟΥ

ΝΑ ΜΗΝ ΚΑΝΟΥΜΕ ΑΛΛΗ ΥΠΟΜΟΝΗ ΣΤΟΥΣ ΧΩΡΟΥΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ
ΜΕ ΚΟΙΝΗ ΠΟΡΕΙΑ, ΕΡΓΑΤΙΚΗ ΣΥΝΕΙΔΗΣΗ ΚΑΙ ΤΑ ΜΕΣΑ ΤΟΥ ΑΓΩΝΑ ΝΑ ΣΤΑΜΑΤΗΣΟΥΜΕ ΚΑΘΕ ΕΡΓΟΔΟΤΙΚΗ ΑΥΘΑΙΡΕΣΙΑ


ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ/ΕΣ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΗΝ ΔΟΥΛΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ ΚΑΙ ΤΑ ΑΦΕΝΤΙΚΑ
ματωμένος εργατικός Αύγουστος 2017
1 https://notospress.gr/article.php?id=24616
2 http://www.lakonikostypos.gr/epikairothta/item/120038-viologiko-kai-plateia-pigon-paredose-o-dimarxos-g-grypiotis
3 παρευρισκόμενη βουλευτική πλέμπα: γενικός γραμματέας Απόδημου Ελληνισμού, Δημήτρης Πλευράκης, οι βουλευτές Λακωνίας, Σταύρος Αραχωβίτης και Λεωνίδας Γρηγοράκος, ο περιφερειακός σύμβουλος, Γιάννης Τζεφεράκος, περιφερειάρχης Πελοποννήσου Πέτρος Τατούλης , αντιπεριφερειάρχης Λακωνίας κ.Ν.Τζανετεα (αξιοσημείωτες είναι οι δηλώσεις μερικών γραφικών περί ανάπτυξης : http://www.lakonikostypos.gr/epikairothta/item/120038-viologiko-kai-plateia-pigon-paredose-o-dimarxos-g-grypiotis
4 Διαύγεια
5 Διαύγεια
6 πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Συλλόγων Επιθεωρητών Εργασίας (Π.Ο.Σ.ΕΠ.Ε.) Κλεάνθης Χατζηνικολαΐδης στο ΑΜΠΕ
7 ΣΕΠΕ
8 http://www.newsit.gr/topikes-eidhseis/lakonia-odyni-gia-ton-giorgo-dentako-lygise-meta-apo-24-meres-stin-entatiki/2196363/

Προσθέστε περισσότερες πληροφορίες

To μέγιστο μέγεθος των αρχείων είναι 16ΜΒ. Επιτρέπονται όλες οι γνωστές καταλήξεις αρχείων εικόνας,ήχου, βίντεο. ΠΡΟΣΟΧΗ! Για να υπάρχει η δυνατότα embed ενός video πρέπει να είναι της μορφής mp4 ή ogg.

Νέο! Επιλέξτε ποιά εικόνα θα απεικονίζεται στην αρχή του σχόλιου.

Creative Commons License

Όλα τα περιεχόμενα αυτού του δικτυακού τόπου είναι ελεύθερα προς αντιγραφή, διανομή, προβολή και μεταποίηση, αρκεί να συνεχίσουν να διατίθενται, αυτά και τα παράγωγα έργα που πιθανώς προκύψουν, εξίσου ελεύθερα, υπό τους όρους της άδειας χρήσης Creative Commons Attribution-ShareAlike 4.0 International License