«Κάντε κάτι σας παρακαλούμε. Θα χυθεί αίμα. Οι κάτοικοι είναι αποφασισμένοι να μην επιτρέψουν να υλοτομηθεί το δάσος που περιβάλλει-προστατεύει το χωριό τους. Η περιοχή έχει γεμίσει αστυνομικούς και δυνάμεις των ΜΑΤ! Φοβάμαι μη θρηνήσουμε θύματα».

Σαν πολυβόλο ακούγεται η σαφώς πανικόβλητη φωνή στην άλλη άκρη του τηλεφώνου.

«Σιγά, σιγά, αγαπητέ. Τι αιματοχυσίες λέτε, τι δάση και τι ΜΑΤ. Ποιος είστε, από πού τηλεφωνείτε;».

Μετά το πρώτο σάστισμα, ακούω τι συμβαίνει (ακόμα και αυτή τη στιγμή) στο χωριό Ελάφι Καλαμπάκας.

Η ένταση ξεκίνησε πριν από δέκα μέρες, όταν μερικοί, γόνοι αστικών οικογενειών από τα Τρίκαλα, αποφάσισαν με το έτσι θέλω να προβούν σε υλοτόμηση του δάσους, αφού φέρονται ως οιονεί διαχειριστές του.

Επειδή όμως γνώριζαν ότι οι κάτοικοι θα αντιδράσουν με κάθε μέσο έφερναν μαζί τους κάθε μέρα 70-80 αστυνομικούς ώστε να τρομοκρατηθούν οι κάτοικοι, που, ομολογουμένως, πληροφορούμαι, είναι ειρηνικοί άνθρωποι.

«Τι εννοείτε διαχειριστές;» ρωτάω αμήχανα.

«Είναι μεγάλη ιστορία -μου απαντά η φωνή στο τηλέφωνο- που ξεκινάει από την απελευθέρωση της χώρας από τον οθωμανικό ζυγό. Φεύγοντας οι Τούρκοι παραχώρησαν τμήματα δασών σε Ελληνες, προεστούς τότε, οι οποίοι μπορούσαν να κάνουν χρήση, δεν είχαν όμως την κυριότητα. Με τις συχνές κρατικές παρεμβάσεις για δημόσια και ιδιωτικά δάση η ιστορία ξεχάστηκε. Μάλιστα είχαμε σκοπό να κάνουμε του χρόνου γιορτές για τα σαράντα χρόνια ελεύθερου δάσους. Εγινε μια διαμαρτυρία το ’65 όταν μερικοί προσπάθησαν να υλοτομήσουν, ήρθε η χούντα και πάλι επήλθε κάποια αδράνεια. Από το ’78 και δώθε, τέλος πάντων, δεν έχει γίνει καμιά υλοτόμηση».

«Ποιος ανακίνησε το θέμα και γιατί;» ρωτάω με περιέργεια μεγάλη πια. Η απάντηση, εάν είναι έτσι, πονάει.

«Ενας από τους φερόμενους διαχειριστές -“διακάτοχοι” είναι ο “τίτλος” τους- είναι στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ Τρικάλων και ξαφνικά αποφάσισε ότι μπορεί να ανατρέψει με την εξουσία, που νομίζει ότι έχει, μια μακρόχρονη και ειρηνική, αρμονική σχέση κατοίκων και φύσης· κουβάλησε στο χωριό δυνάμεις καταστολής νομίζοντας ότι θα αποτρέψει τις αγωνιστικές μας κινητοποιήσεις».

«Μα, λέω, δεν ήρθατε σε επαφή μαζί τους; Δεν μιλήσατε με τις τοπικές αρχές, με το δασαρχείο, με κάποιους επιτέλους που γνωρίζουν το θέμα;».

«Αν μιλήσαμε, λέει; Και με τους βουλευτές του νομού και με όλους. Απαντες ποιούνται την νήσσαν. Τι να σας πω, έχουμε μείνει μόνοι μας. Η συνέλευση των κατοίκων χθες το βράδυ αποφάσισε να αντιδράσουμε ομαδικά σήμερα, να μην επιτρέψουμε αυτή την αδικία. Γι’ αυτό σας λέω, φοβάμαι ότι θα έχουμε δυσάρεστες εξελίξεις. Ηδη χθες (προχθές) ξεκίνησαν την υλοτόμηση· δεν θα ανεχθούμε να συνεχίσουν άλλη μέρα».

Τι να πω -ακόμη τυραννιόμαστε από τα βιλαέτια, τα σαντζάκια και τα τσιφλίκια [και κυρίως τους νεο(;)τσιφλικάδες...].

Αυτό που εξοργίζει τους κατοίκους είναι το ότι δεν τολμήθηκε καμία υλοτόμηση επί κυβερνήσεων ΠΑΣΟΚ και Νέας Δημοκρατίας και «να γίνεται τώρα, με αριστερή κυβέρνηση; ​Δεν μπορούμε να το χωνέψουμε και αυτό μας πεισμώνει ακόμη περισσότερο και είμαστε αποφασισμένοι να προτάξουμε τα σώματά μας» δηλώνουν οι κάτοικοι. Ας ελπίσουμε ότι θα επικρατήσει η σύνεση.

από . 12/09/2017 11:14 μμ.


Χαμός και πάλι στο Ελάφι Καλαμπάκας. Παρά τις δεσμεύσεις του τοπικού ΣΥΡΙΖΑ επιχειρείται η υλοτόμηση του δάσους

Αγανακτισμένοι είναι οι κάτοικοι του Ελαφίου καθώς όπως τονίζουν παρά τις δεσμεύσεις που πήραν από τους Βουλευτές και την Ν.Ε. του Σ.Υ.Ρ.Ι.Ζ.Α σήμερα το πρωί ξεκίνησε και πάλι η υλοτόμηση στο δάσος “Μπάρμπα” .

Όπως υποστήριξε κάτοικος του Ελαφίου στο Ράδιο Σταγών η κατάσταση και τα νεύρα όλων των κατοίκων έχουν φτάσει στα όρια και κάνουν λόγο για κοροϊδία αφού το Σάββατο άλλα τους είπαν και σήμερα άλλα γίνονται.

Από την μεριά της η Ν.Ε. του Σ.Υ.Ρ.Ι.Ζ.Α. υποστήριξε ότι υπήρξαν πολιτικές δεσμεύσεις προς τους κατοίκους του Ελαφίου αφού ούτε η Ν.Ε. επιτροπή ούτε οι Βουλευτές είναι δικαστήριο ή αστυνομία.

Ευχόμαστε για άλλη μια φορά να βρεθεί μια λύση στο θέμα και να μην οδηγηθούμε σε ανεπιθύμητες καταστάσεις.

----------------------------------

Το Σάββατο 2 Σεπτεμβρίου,αντιπροσωπεία από το χωριό μας σας επισκέφθηκε στα γραφεία σας, για να σας εκθέσει τις θέσεις μας για το δάσος Ελαφίου.  Την υποχρεώσατε να φύγει άπραγη,καθώς αποδεχτήκατε την αξίωση του β΄ γραμματέα της οργάνωσης,παρότι τσιφλικάς και υβριστής,να παραστεί στη συνάντηση.

Λίγες ώρες αργότερα εκδώσατε ανακοίνωση,όπου δεσμευόσασταν ότι θα επισκεφθείτε το χωριό μας και θα αποφεύγονταν-ως τότε -κάθε «μονομερή ενέργεια».

Τη Δευτέρα 4 Σεπτεμβρίου δεκάδες περιπολικά και αστυνομικοί εξέδραμαν στο δάσος Ελαφίου. Το ίδιο και την επόμενη μέρα.

Τα γεγονότα αυτά αναπόφευκτα οδήγησαν στην ανακοίνωση της Επιτροπής Αγώνα Ελαφίου που επέκρινε τη συμπεριφορά σας και κατέληγε με τη φράση «ανδρείκελα του γραμματέα τσιφλικά».

Διλληματικά-για να ρθετε στο χωριό-ζητάτε την ανάκληση της φράσης«ανδρείκελα».

Την ανακαλούμε και τις επόμενες μέρες σας περιμένουμε στο Ελάφι με το δημόσιο δάσος,όπου αν κριθεί αναγκαίο,θα δοθούν αμοιβαίες εξηγήσεις.

Ελπίζουμε ,στο μέλλον , να αποδείξετε έμπρακτα ότι η ανάκληση ήταν δικαιολογημένη.

 

 ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ ΚΑΤΟΙΚΩΝ ΕΛΑΦΙΟΥ

 ΕΛΑΦΙ 9/9/2017  
------------------------------------

Συμβαίνει τώρα στο Ελάφι – Σταμάτησε η υλοτομία – Δεν αποχωρούν οι κάτοικοι εφόσον δεν αποχωρήσει ο εργολάβος

Οξυμένη είναι η κατάσταση αυτήν την ώρα , στο δάσος ¨Μπάρμα ¨  Ελαφίου , όπου ξεκίνησαν και πάλι σήμερα το πρωί οι εργασίες υλοτόμησης από τους φερόμενους ως ιδιοκτήτες.

Οι Κάτοικοι με το άκουσμα ότι δεν τηρήθηκε η συμφωνία μη υλοτόμησης μέχρις ότου οι Βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ πάνε στο χωριό τους , συγκεντρώθηκαν και κατευθύνθηκαν προς το δάσος.

Εκεί βρίσκονται τώρα όπου υπάρχει Αστυνομική Δύναμη για να προστατεύσει τους υλοτόμους , υλοτόμοι και εργολάβος σταμάτησαν τις εργασίες.

Οι κάτοικοι αξιώνουν εντός μιας ώρας να αποχωρήσουν εργολάβος και υλοτόμοι από το δάσος , ειδάλλως υπάρχει κίνδυνος πρόκλησης επεισοδίων.

Στον τόπο βρίσκονται και δύο Αντιδήμαρχοι Καλαμπάκας και δη οι κκ. Φροσυνάκη και Ζαμπούρας .

Ελπίζουμε να επικρατήσουν οι ψυχραιμότεροι και να μην γίνουν ακρότητες ….

Νέα ενημέρωση

Αυτή την ώρα τα πράγματα ηρέμησαν και οι κάτοικοι αποφάσισαν να παραμείνουν στο σημείο όσο χρειαστεί ενώ στο σημείο μετέβη και ο Δήμαρχος Καλαμπάκας, με την Αστνομική Δύναμη να αυξάνεται και άλλο.

Τελικά λίγο πριν τις 4.00 το απόγευμα ο Εργολάβος με τους εργάτες αποχώρησε και μαζί και η Αστυνομία .

------------------------------------------------
Μεγάλη Αστυνομική Δύναμη περιφρούρησε και σήμερα το συνεργείο Υλοτόμησης στο Ελάφι

Κορυφώνεται η κόντρα των κατοίκων του Ελαφίου  με τους φερόμενους ιδιοκτήτες του δάσους ¨Μπάρμπα ¨ , παρ’  ότι οι Βουλευτές του κυβερνώντος κόμματος στον Νομό υποσχέθηκαν λύση ( η τουλάχιστον ότι θα προσπαθήσουν ) .

Σήμερα το πρωί για ακόμη μια φορά οι κάτοικοι πληροφορήθηκαν  ότι συνεργείο υλοτόμησης με μεγάλη Αστυνομική Δύναμη ( πάνω από 60 Αστυνομικούς ) , έφτασε στο δάσος.

Μετέβησαν στο σημείο όπου ήλθαν αντιμέτωποι με του Αστυνομικούς που τους απαγόρευσαν την πρόσβαση όπου γινόταν η υλοτόμηση .

Οι κάτοικοι αποφάσισαν να μην προβούν σε ενέργειες που θα όξυναν την κατάσταση , παρ’ ότι ήταν εφοδιασμένοι με ξύλα και μαγκούρες . Σαν μια κίνηση καλής θέλησης και με πνεύμα ειρηνικό αποφάσισαν αν επιτρέψουν ( μόνο για σήμερα)  την υλοτόμηση , χωρίς όμως να πάρουν και τα προϊόντα από το δάσος , αν πρώτα δεν διευθετηθεί η κατάσταση.

Τα μεγαλύτερο μέρος των Αστυνομικών αποχώρησε , και το λεωφορείο στάθμευσε έξω από το Αστυνομικό Τμήμα Καλαμπάκας.

Πάντως οι πληροφορίες αναφέρουν ότι η αυριανή  ημέρα θα είναι εντελώς διαφορετική από σημερινή  , αφού οι κάτοικοι ετοιμάζουν δυναμικό και πολυπληθή παρών.

Πάντως ούτε οι προτροπές των Βουλευτών , ούτε η συνάντησή τους με τον Αναπληρωτή Υπουργό φαίνεται να ηρεμούν τα πράγματα.

Το προηγούμενο Σάββατο η Γενική Συνέλευση των κατοίκων αποφάσισε να ανακαλέσει την φράση ¨Ανδρείκελα ¨ από το δελτίο τύπου της περασμένης εβδομάδας.

Η Κυβέρνηση αναφέρει ότι : << Το Σάββατο 2 Σεπτεμβρίου, αντιπροσωπεία από το χωριό μας σας επισκέφθηκε στα γραφεία σας, για να σας εκθέσει τις θέσεις μας για το δάσος Ελαφίου.  Την υποχρεώσατε να φύγει άπραγη, καθώς αποδεχτήκατε την αξίωση του β΄ γραμματέα της οργάνωσης, παρότι τσιφλικάς και υβριστής,να παραστεί στη συνάντηση.

Λίγες ώρες αργότερα εκδώσατε ανακοίνωση, όπου δεσμευόσασταν ότι θα επισκεφθείτε το χωριό μας και θα αποφεύγονταν-ως τότε -κάθε «μονομερή ενέργεια».

Τη Δευτέρα 4 Σεπτεμβρίου δεκάδες περιπολικά και αστυνομικοί εξέδραμαν στο δάσος Ελαφίου. Το ίδιο και την επόμενη μέρα.

Τα γεγονότα αυτά αναπόφευκτα οδήγησαν στην ανακοίνωση της Επιτροπής Αγώνα Ελαφίου που επέκρινε τη συμπεριφορά σας και κατέληγε με τη φράση «ανδρείκελα του γραμματέα τσιφλικά».

Διλληματικά-για να ρθετε στο χωριό-ζητάτε την ανάκληση της φράσης «ανδρείκελα».

Την ανακαλούμε και τις επόμενες μέρες σας περιμένουμε στο Ελάφι με το δημόσιο δάσος, όπου αν κριθεί αναγκαίο,θα δοθούν αμοιβαίες εξηγήσεις.

Ελπίζουμε ,στο μέλλον , να αποδείξετε έμπρακτα ότι η ανάκληση ήταν δικαιολογημένη >>.

11 Σεπτεμβρίου, 2017 12:45
-----------------------------------
Από τοπικά μέσα

 

από Α 12/09/2017 11:41 μμ.


Μπορει να ανεβει απο που ειναι η ειδηση;
Πως μπορουμε να την επιβεβαιωσουμε;

από steve jobs 12/09/2017 11:56 μμ.


http://www.efsyn.gr/arthro/fovoi-gia-sygkroyseis-stin-kalampaka

από αναδημοσιευτης 12/09/2017 11:58 μμ.


Την εφημεριδα των συντακτων

από Αναρχικός της περιοχής 13/09/2017 12:26 μμ.


post image

Επί ποδός βρίσκονται και σήμερα οι κάτοικοι του Ελαφίου για το πολύκροτο θέμα των τελευταίων ημερών, που αφορά στη διαφύλαξη του δάσους στην περιοχή «Μπάρμπα» από την υλοτομία που επιχειρούν να πραγματοποιήσουν δύο έμποροι.

Στο σημείο βρίσκεται και ισχυρή αστυνομική δύναμη, ενώ οι έμποροι που έχουν καταφέρει να υλοτομήσουν μία μέρα, δεν βρίσκονται στην επίμαχη περιοχή. ΠΗΓΗ: http://www.tameteora.gr/?p=158631

Εικόνες:

Προσθέστε περισσότερες πληροφορίες

To μέγιστο μέγεθος των αρχείων είναι 16ΜΒ. Επιτρέπονται όλες οι γνωστές καταλήξεις αρχείων εικόνας,ήχου, βίντεο. ΠΡΟΣΟΧΗ! Για να υπάρχει η δυνατότα embed ενός video πρέπει να είναι της μορφής mp4 ή ogg.

Νέο! Επιλέξτε ποιά εικόνα θα απεικονίζεται στην αρχή του σχόλιου.

Creative Commons License

Όλα τα περιεχόμενα αυτού του δικτυακού τόπου είναι ελεύθερα προς αντιγραφή, διανομή, προβολή και μεταποίηση, αρκεί να συνεχίσουν να διατίθενται, αυτά και τα παράγωγα έργα που πιθανώς προκύψουν, εξίσου ελεύθερα, υπό τους όρους της άδειας χρήσης Creative Commons Attribution-ShareAlike 4.0 International License