Σχετικά με τη διάταξη αποσυμφόρησης των φυλακών

Μήπως τελικά στην παρασκευή αυτής της αθλιότητας που αν ψηφιστεί θα λέγεται ''διάταξη Κοντονή'' και που ευτυχώς δεν είδαμε επίσημα, συμμετείχε και η group 4;

Όλο δεξιά καπετάνιο

Σήμερα ήταν προγραμματισμένη η κατάθεση προς διαβούλευση της διάταξης περί αποσυμφόρησης των φυλακών, γνωστή στο έξω κόσμο ως ''διάταξη Παρασκευόπουλου'' και στον μέσα ώς το ''1/3''. Παρ ότι ήταν προγραμματισμένο στο κανάλι της βουλής και ενώ οι φυλακισμένοι περιμέναμε να ακούσουμε (αυτά που και η ΝΔ περίμενε να ακούσει όπως την προέτρεψε ο υπουργός δικαιοσύνης Κοντονής, υποσχόμενος ότι θα τους είναι αρεστά) το πρόγραμμα άλλαξε φανερώνοντας πόσο απεχθή ήταν και τι αντιδράσεις θα ξεσήκωναν στις φυλακές.

Για την ψήφισή του γίνονται εδώ και 4 μήνες κινητοποιήσεις σε εννιά κεντρικές φυλακές. Οι φυλακισμένοι αρνούμαστε την καταμέτρηση και οι φυλακές κλείνουν πιο αργά με αποτέλεσμα τα προαύλια σε καποιες περιπτώσεις να κλείνουν ακόμη και 22.30 το βράδυ. Η κατάθεση  της διάταξης δεν πραγματοποιήθηκε τελικά και καλώς που δεν πραγματοποιήθηκε καθώς σύμφωνα με πληροφορίες δημοσιογραφικών κύκλων έχει διαφοροποιηθεί παντελώς από το ύφος και τον μέχρι σήμερα στόχο της. Ο Κοντονής έχει εισάγει τόσες πολλές εξαιρέσεις που από τη μία μειώνουν την χρησιμότητα του μέτρου ως προς την ουσιώδη αποσυμφόρηση αλλά και το όποιο προοδευτικό ύφος είχε, εισάγοντας συμβούλιο που θα αποφασίζει αν και πώς θα παραχωρηθεί ανά περίπτωση η αναστολή και εξαιρώντας μεταξύ άλλων και περιπτώσεις ληστειών και τρομοκρατίας. Με λίγα λόγια ομοιάζει με το μέτρο αποσυμφόρησης που ήθελε να περάσει ο άλλος κατ αντιστοιχεία προοδευτικός τέως υπουργός δικαιοσύνης ...Χαράλαμπος Αθανασίου της ΝΔ.

Η διάταξη του Κοντονή περιορίζει περεταίρω ελευθερίες καθώς προβλέπει τον κατ οίκον περιορισμό για ανθρώπους που βρίσκονται σε αναστολή ποινής και που έχουν εκτίσει στη φυλακή όσα χρόνια ο νόμος προβλέπει. Δηλαδή για περιπτώσεις που πιο πρίν θα ήταν ελεύθεροι με αναστολή, τώρα θέλει να εισάγει κατ οίκον περιορισμό. Χωρίς να έφτανε αυτό διευρύνει την ηλεκτρονική επιτήρηση πάλι εις βάρος του αποφυλακισμένου αφού θα αναγκάζεται να λάβει την αναστολή με αυτό τον απεχθή όρο. Απεχθή για την υγεία και τα ανθρώπινα δικαιώματα μας, αλλά διόλου απεχθή για την ανάδοχο εταιρία την πασίγνωστη group 4, την πολυεθνική εταιρία ασφαλείας που έχει ενεργό ρόλο στον θεσμό των ιδιωτικών φυλακών και που έχει καταδικαστεί για θανάτους κρατουμένων.

Συνοπτικά η καρικατούρα της διάταξης Παρασκευόπουλου που ο Κοντονής έφτιαξε μάλλον είναι αναγκαίο προαπαιτούμενο μνημονιακό μέτρο της τρόικας... εσωτερικού. Εξαιρεί τους κατά νόμο τρομοκράτες και κατά κόσμο ένοπλους επαναστάτες ή και περιπτώσεις τύπου Ηριάννας, εξαιρεί τους ληστές τραπεζών ή χρηματαποστολών (όπως αυτές της group 4) και ταυτόχρονα περιορίζει με κατ οίκον περιορισμό το δικαίωμα της αναστολής. Το σηματικότερο είναι ότι σώζει την group 4 από το τέλμα που έχει βρεθεί στο θεσμό της ηλεκτρονικής επιτήρησης που τόσα χρόνια δεν αποδίδει παρά ψίχουλα στα ταμεία της.

Μήπως τελικά στην παρασκευή αυτής της αθλιότητας που αν ψηφιστεί θα λέγεται ''διάταξη Κοντονή'' και που ευτυχώς δεν είδαμε επίσημα, συμμετείχε και η group 4;

Η πιθανή ψήφιση πάντως αυτής της διάταξης θα έχει ηχηρή αντανάκλαση στις φυλακές.

Νίκη στον αγώνα των φυλακισμένων.
Ικανοποίηση και των τριών δίκαιων αιτημάτων.

Προσθέστε περισσότερες πληροφορίες

To μέγιστο μέγεθος των αρχείων είναι 16ΜΒ. Επιτρέπονται όλες οι γνωστές καταλήξεις αρχείων εικόνας,ήχου, βίντεο. ΠΡΟΣΟΧΗ! Για να υπάρχει η δυνατότα embed ενός video πρέπει να είναι της μορφής mp4 ή ogg.

Νέο! Επιλέξτε ποιά εικόνα θα απεικονίζεται στην αρχή του σχόλιου

Creative Commons License

Όλα τα περιεχόμενα αυτού του δικτυακού τόπου είναι ελεύθερα προς αντιγραφή, διανομή, προβολή και μεταποίηση, αρκεί να συνεχίσουν να διατίθενται, αυτά και τα παράγωγα έργα που πιθανώς προκύψουν, εξίσου ελεύθερα, υπό τους όρους της άδειας χρήσης Creative Commons Attribution-ShareAlike 4.0 International License