διώκουν μαθητές για την κόμμωσή τους στην Κύπρο

Ποια Παιδεία; Ασχολούνται με Τρίχες

αναδημοσίευση
By solon antartis, submitted on Sun, 09/17/2017 - 18:50
 
 
 

Το περιστατικό που ακολουθεί είναι πέρα για πέρα αληθινό. Για την απαραίτητη προστασία των πρωταγωνιστών έχουν αλλάξει τα ονόματα και δεν αναφέρεται το όνομα του σχολείου, ούτε και των εμπλεκόμενων καθηγητών. Το περιστατικό ζωγραφίζει την αδυσώπητη πραγματικότητα στην Μέση Εκπαίδευση της κυπριακής μπανανίας που είναι πολύ διαφορετική από τις κενές διακηρύξεις των ιθυνόντων και των πολιτικών της προϊσταμένων.

Όλα ξεκίνησαν με ένα τηλεφώνημα. Υπεύθυνη καθηγήτρια τμήματος πήρε τηλέφωνο τον πατέρα μαθήτριας για να τον προειδοποιήσει ώστε η κόρη του η οποία παρουσιάστηκε στο σχολείο με βαμμένο τρίχρωμο μαλλί να το ξαναβάψει μονόχρωμο εντός δύο ημερών αλλιώς η κόρη του θα αποβαλλόταν για δύο μέρες από το σχολείο. Σε παρατήρηση του πατέρα ότι αυτό είναι παράνομο η καθηγήτρια επικαλέστηκε τους εσωτερικούς κανονισμούς «ευπρέπειας» του λυκείου. Ο πατέρας εξήγησε με ευγένεια στην καθηγήτρια ότι η κόρη του ήδη είχε αποφασίσει την αλλαγή πολύ πριν δεχθεί την απειλή της αποβολής. Συνέχισε υποδεικνύοντας την παρανομία της πράξης εκ μέρους του λυκείου καθώς και σχετικές αποφάσεις της επιτρόπου διοικήσεως για το θέμα και προειδοποίησε ότι σε περίπτωση αποβολής του παιδιού του θα κινείτο νομικά πλέον ενάντια στο σχολείο. Τότε η καθηγήτρια  τελείωσε το τηλεφώνημα με την εξής πρόταση:
- Είναι βέβαια δικαίωμα σας αλλά δεν ξέρω αν θα είναι προς όφελος του παιδιού σας…

Στο τηλεφώνημα το οποίο έγινε ενώ ο πατέρας οδηγούσε το αυτοκίνητο του και σε ανοικτή ακρόαση έγινε στην παρουσία τρίτου προσώπου το οποίο και επιβεβαιώνει όλα όσα ο πατέρας αναφέρει.

Ερευνώντας το περιστατικό ανακαλύψαμε ότι τα πράγματα είναι πολύ χειρότερα στο βασίλειο της κυπριακής μπανανίας. Το τηλεφώνημα δεν ήταν το μοναδικό. Αρκετοί γονείς διαφόρων λυκείων της Κύπρου δέχθηκαν παρόμοια τηλεφωνήματα και παρόμοιες απειλές. Σε λύκειο μάλιστα της πρωτεύουσας διευθυντής εξήγησε στα παιδιά τους λόγους για τους οποίους επιδιώκεται η «ομοιομορφία του συνόλου» έτσι ώστε τα παιδιά του λυκείου να ξεχωρίζουν από τα άλλα παιδιά «εκεί έξω» τα οποία «χρησιμοποιούν ουσίες». Ναι καλά διαβάσατε, λυκειάρχης εξισώνει το βαμμένο μαλλί και τα βαμμένα νύχια με την «χρήση ουσιών»!

 
 
{Στη φωτογραφία ο γράφων με την μεγάλη μου κόρη. Σύμφωνα με τα λόγια διευθυντή λυκείου το μαλλί της είναι πιθανή ένδειξη "χρήσης ουσιών"}

Παρόμοιες «νουθεσίες» δέχθηκε και μητέρα μαθητή με μακρύ μαλλί με το σχόλιο ότι το όνομα του παιδιού της συζητήθηκε στον καθηγητικό σύλλογο. Η αναφορά αυτή έγινε τάχα για να προστατευτεί το καλό όνομα του παιδιού της.

Είμαι εκπαιδευτικός για 25 χρόνια. Οι αληθινές ιστορίες πιο πάνω με εξοργίζουν σε βαθμό που αληθινά δυσκολεύομαι να εκφραστώ. Βρίσκω αδιανόητο στον 21ο αιώνα να επενδύεται η δραστηριότητα σχολείων και εκπαιδευτικών στον εκφοβισμό μαθητών και των γονιών τους για τις τρίχες.

Η υποκρισία πίσω από τα περιστατικά είναι βέβαια παροιμιώδης. Η ούτω καλούμενη «ευπρέπεια» των καθηγητών-μπάτσων (λυπούμαι αλλά αυτή είναι η νοοτροπία) δεν ασκείται για τα βαμμένα ολόξανθα μαλλιά, ούτε και τα ισιωμένα ή σγουρωμένα μαλλιά κομμωτηρίου. Αυτές συνήθειες της μικροαστικής «ορθότητας» θεωρούνται φυσιολογικές μέσα στα σχολεία. Οι μαθητές και οι μαθήτριες που στοχοποιούνται είναι μόνον εκείνοι και εκείνες που ενοχλούν τους κανόνες «ευπρέπειας» του μικροαστισμού των ηγεσιών των σχολείων και των τσιρακιών τους ανάμεσα στους καθηγητικούς συλλόγους. Αυτά τα παιδιά και οι γονείς τους υπόκεινται πραγματικό εκφοβισμό και απειλές εξοστρακισμού. Αυτή είναι η πραγματικότητα της παιδείας στο νησί μας.

Είναι 2017 και τα παιδιά μας κρίνονται όχι από την συμπεριφορά, την δράση  και την Παιδεία τους αλλά από τις τρίχες της κεφαλής και του προσώπου των.

Την ίδια στιγμή οι ηγεσίες των σχολείων σιωπούν μπροστά στα αβάστακτα προβλήματα των σχολείων και την έλλειψη ουσιαστικής πολιτικής για σωρεία θεμάτων. Η ένταξη των παιδιών με «μεταναστευτική βιογραφία» ( ο νέος όρος της μόδας για τα παιδιά μεταναστών), η παντελής έλλειψη οποιασδήποτε πολιτικής για την ισότιμη ένταξη παιδιών με αναπηρίες κρύβονται από τις ηγεσίες των σχολείων κάτω από το χαλί για να μην συγκρουστούν με την πολιτική ηγεσία του υπουργείου. Η συγκάλυψη παραβατικών συμπεριφορών «για να μην βγει το όνομα του σχολείου» είναι καθημερινότητα στην κυπριακή εκπαιδευτική έρημο. Για όλα τα πιο πάνω έχουμε έγκυρες και διασταυρωμένες πληροφορίες ! Για αυτά πολλές ηγεσίες γυμνασίων και λυκείων κάμνουν τις πάπιες αρνούμενες να δράσουν προς όφελος της Παιδείας των παιδιών. Τους ενοχλούν όμως οι τρίχες σε βαθμό που να τηλεφωνούν στους γονείς και να τους απειλούν για αποβολές σε μία πράξη κατάφωρης παραβίασης των νόμων και των θεσμών.

Για τους αδιάβαστους αυτούς ηγήτορες  παραθέτουμε πιο κάτω τα άρθρα από τον χάρτη των θεμελιωδών δικαιωμάτων του ευρωπαϊκού κεκτημένου τα οποία παραβιάζουν με τις συμπεριφορές και τα λόγια τους:

Χάρτης των Θεμελιωδών Δικαιωμάτων της Ευρωπαϊκής Ένωσης

Άρθρο 14
Δικαίωμα εκπαίδευσης
1. Κάθε πρόσωπο έχει δικαίωμα στην εκπαίδευση και στην πρόσβαση στην επαγγελματική και συνεχή κατάρτιση.
2. Το δικαίωμα αυτό περιλαμβάνει την ευχέρεια δωρεάν παρακολούθησης της υποχρεωτικής εκπαίδευσης.
3. Η ελευθερία ίδρυσης εκπαιδευτικών ιδρυμάτων με σεβασμό των δημοκρατικών αρχών καθώς και το δικαίωμα των γονέων να εξασφαλίζουν την εκπαίδευση και τη μόρφωση των τέκνων τους σύμφωνα με τις θρησκευτικές, φιλοσοφικές και παιδαγωγικές πεποιθήσεις τους, γίνονται σεβαστά σύμφωνα με τις εθνικές νομοθεσίες που διέπουν την άσκησή τους.

Άρθρο 24
Δικαιώματα του παιδιού
1. Τα παιδιά έχουν δικαίωμα στην προστασία και τη φροντίδα που απαιτούνται για την καλή διαβίωσή τους. Τα παιδιά μπορούν να εκφράζουν ελεύθερα τη γνώμη τους. Η γνώμη τους σχετικά με ζητήματα που τα αφορούν λαμβάνεται υπόψη σε συνάρτηση με την ηλικία και την ωριμότητά τους.

Από:
http://eur-lex.europa.eu/legal-content/EL/TXT/PDF/?uri=CELEX:12012P/TXT&from=EN

 
Αντιλαμβάνονται άραγε οι εκφοβιστές ότι οι πράξεις τους παραβιάζουν τα δικαιώματα πιο πάνω; Αντιλαμβάνονται ότι δεν δικαιούνται να στερήσουν από κανένα παιδιά τη μάθηση για να ικανοποιήσουν τα δικά τους αρρωστημένα μικροαστικά κριτήρια περί «ευπρέπειας»;

Αντιλαμβάνονται άραγε ότι είναι καθήκον τους να δημιουργούν όλες εκείνες τις συνθήκες στις οποίες τα παιδιά μας – όλα τα παιδιά μας - να απολαμβάνουν το ιερό δικαίωμα στην εκπαίδευση με ισότητα και χωρίς διακρίσεις; Προφανώς όχι.

Το δε υπουργείο Παιδίας το οποίο έχει αποσπάσει ουκ ολίγο αριθμό εκπαιδευτικών για να προωθήσει τάχα την ισότητα και την εξάλειψη των διακρίσεων και του εκφοβισμού από τα σχολεία τι πράττει; Πώς άραγε ξοδεύονται οι εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ των φορολογουμένων σε μισθούς και προγράμματα ενάντια στο «bullying»;

Αντιλαμβάνονται οι πιο πάνω ότι με την στάση και στην συμπεριφορά τους προωθούν την απέχθεια των παιδιών μας για το σχολείο και την "παιδεία" που προωθεί; Και ότι μαζί με τα ξερά δυστυχώς καίγονται και τα χλωρά;

Αντιλαμβάνονται τέλος ότι η ρίζα της αντίδρασης των μαθητών στα σχολεία είναι η υγιής επαναστατικότητα ενάντια στην επιβολή μίας άδικης και παράλογης εξουσίας;

Η απάντηση σε όλα τα πιο πάνω είναι δυστυχώς αποκαρδιωτική:

Ασχολούνται με τρίχες!
Κυριολεκτικά...

Λαμπρόν να τους κάψει!


Σόλων Αντάρτης ~ solon_antartis@yahoo.com

Προσθέστε περισσότερες πληροφορίες

To μέγιστο μέγεθος των αρχείων είναι 16ΜΒ. Επιτρέπονται όλες οι γνωστές καταλήξεις αρχείων εικόνας,ήχου, βίντεο. ΠΡΟΣΟΧΗ! Για να υπάρχει η δυνατότα embed ενός video πρέπει να είναι της μορφής mp4 ή ogg.

Νέο! Επιλέξτε ποιά εικόνα θα απεικονίζεται στην αρχή του σχόλιου.

Creative Commons License

Όλα τα περιεχόμενα αυτού του δικτυακού τόπου είναι ελεύθερα προς αντιγραφή, διανομή, προβολή και μεταποίηση, αρκεί να συνεχίσουν να διατίθενται, αυτά και τα παράγωγα έργα που πιθανώς προκύψουν, εξίσου ελεύθερα, υπό τους όρους της άδειας χρήσης Creative Commons Attribution-ShareAlike 4.0 International License