ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΣΤΗΝ «ΚΟΝΤΡΑ» ΤΟ ΣΑΒΒΑΤΟ 23 ΣΕΠΤΕΜΒΡΗ


post image

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΣΤΗΝ «ΚΟΝΤΡΑ» ΤΟ ΣΑΒΒΑΤΟ 23 ΣΕΠΤΕΜΒΡΗ

ΣΤΟ ΨΑΧΝΟ / EDITORIAL

Πώς απαντάς στην πρόκληση;Πρόκειται ασφαλώς για θράσος. Ομως χωρίς θράσος δεν πορεύεται κανείς στην αστική πολιτική και ιδιαίτερα στα ύπατα αξιώματά της. Αυτή η καριέρα δεν απαιτεί απλώς να κάνεις το μαύρο άσπρο. Απαιτεί να λες ανερυθρίαστα τα πιο «χοντρά» ψέματα, με την ελπίδα ότι κάποιοι μπορεί να κλονιστούν και να αναρωτηθούν μήπως έχεις και λίγο δίκιο.
ΣΕΛΙΔΑ 6

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Λιτότητα, κινεζοποίηση και επιτροπεία επ' αόριστον Ο βλοσυρός Τόμας Βίζερ του EuroWorkingGroup, όμως, επέλεξε το μαστίγιο αντί για το καρότο (είναι και η δουλειά του βλέπετε). «Η Ελλάδα θα παραμείνει σε αυστηρή εποπτεία για χρόνια» ήταν ο τίτλος που έβαλε το insider.gr στη συνέντευξη που του παραχώρησε ο Βίζερ. Και δεν ήταν καθόλου υπερβολικός ο τίτλος. 
ΣΕΛΙΔΑ 16

Εθνικισμός, κοσμοπολιτισμός και πολιτικό παίγνιο Αυτά που έγιναν την περασμένη Τρίτη στη Βουλή, απ' αφορμή τροπολογία που αφορούσε εμμέσως το μειονοτικό ζήτημα στη Θράκη, ήταν ένα πολιτικό παιχνίδι. Πίσω από το πολιτικό παιχνίδι, όμως, υπάρχει η ουσία και μ' αυτήν πρέπει να ασχοληθούμε. 
ΣΕΛΙΔΑ 7

Στριμωγμένος στα σκοινιά Ολημερίς το χτίζανε το βράδυ γκρεμιζόταν. Τον θρύλο του γεφυριού της Αρτας θυμίζει ο προπαγανδιστικός σχεδιασμός του Τσίπρα και των επιτελών του. Πάνω που πάνε να στήσουν κάτι που θα τους βγάλει από τη γωνία, έρχονται πλευρές της πολιτικής τους ή και τυχαία περιστατικά να τους ξαναβάλουν στην ίδια θέση. 
ΣΕΛΙΔΑ 3

Πόσο θα «κοστίσει» η βίζιτα του Τσίπρα στον Τραμπ; Οταν πηγαίνει ένας υπουργός στις ΗΠΑ, με αποστολή να κλείσει ταξίδι του έλληνα πρωθυπουργού και συνάντησή του με τον αμερικανό πρόεδρο, είναι σίγουρο πως η διπλωματική οδός –που σίγουρα προηγήθηκε- αποδείχτηκε ατελέσφορη. Οπότε, μπορούμε -χωρίς κανέναν κίνδυνο υπερβολής- να θέσουμε το ερώτημα: τι «έδωσε» ο εξ απορρήτων υπουργός για να κλείσει την επίσκεψη;
ΣΕΛΙΔΑ 3

Κόμμα του σωλήνα Αρκεί να δει κανείς ποιο είναι το… μέγα διακύβευμα των υποψήφιων αρχηγών του «νέου» κόμματος της Κεντροαριστεράς για να καταλάβει τι είδους θα είναι αυτό το κόμμα. Γεννηματά και Θεοδωράκης, ΠΑΣΟΚ και Ποτάμι, ερίζουν δημόσια, μέσω ανακοινώσεων και δηλώσεων, για το αν θα υπάρξει ή όχι ηλεκτρονική ψηφοφορία για την εκλογή αρχηγού. Κι ενώ οι πάντες γνωρίζουν ποια είναι τα αίτια αυτού του σκυλοκαυγά, οι πρωταγωνιστές του παριστάνουν τους αθώους που ενδιαφέρονται τάχα μου για την όσο το δυνατόν πιο πλατιά συμμετοχή στις εκλογές, αλλά με… εγγυήσεις για το αδιάβλητο της διαδικασίας.
ΣΕΛΙΔΑ 11

Πάκης ο απάτης Σκέτη απάτη ο Πάκης. Αλλο «νομικά επιδιώξιμες» και άλλο «τις διεκδικώ νομικά». Το πρώτο, έτσι όπως χειρίζεται την υπόθεση το ελληνικό κράτος, είναι απλά ένα παραμυθάκι για να αποκοιμίζει τον ελληνικό λαό. Οταν κάτι λες ότι «το δικαιούσαι», αλλά δεν ασκείς αυτό το δικαίωμά σου στην πράξη, κοροϊδεύεις τον κόσμο. Μάλιστα, η πολιτική ηγεσία που διαχειρίζεται τις υποθέσεις του ελληνικού κράτους (και δεν είναι απλά για να εκφωνεί δεκάρικους σε επετειακές εκδηλώσεις), όταν βρίσκεται απέναντι στη γερμανική πολιτική ηγεσία, βάζει την ουρά στα σκέλια και μιλάει  για «ηθικό θέμα». 
ΣΕΛΙΔΑ 11

Εκλογή προέδρου του Αρείου Πάγου

Οποιος έχει το μαχαίρι έχει και το πεπόνι Από την εποχή της εκλογής του Βασίλειου Κόκκινου, από την κυβέρνηση Μητσοτάκη το 1990, είχε να γίνει τέτοια «βουτιά» στην επετηρίδα των δικαστών του Αρείου Πάγου, προκειμένου να εκλεγεί ως διάδοχος της Βασιλικής Θάνου ο Βασίλειος Πέππας, δέκατος πέμπτος στην επετηρίδα. Για να εκλεγεί, παρακάμφθηκαν οι αντιπρόεδροι του ανώτατου ακυρωτικού δικαστηρίου και μια σειρά αρχαιότεροι συνάδελφοί του.
ΣΕΛΙΔΑ 12

Με το ίδιο νόμισμα Οπως αντιλαμβάνεστε, αναφερόμαστε στην απείρου κάλλους συζήτηση που έγινε στη Βουλή, κατά τη διάρκεια συζήτησης επίκαιρης ερώτησης του αντιπροέδρου Μπουμπούκου προς τον πρόεδρο και υπουργό Πάνο. Οποιος παρακολούθησε τη συζήτηση ή διάβασε τα πρακτικά της Βουλής κατάλαβε γιατί ο Μητσοτάκης έβαλε τον Γεωργιάδη τομεάρχη Αμυνας.  Είναι εκείνος που μπορεί να αντιμετωπίσει τον Καμμένο με τα δικά του (του Καμμένου) όπλα, να τον εκνευρίσει, να τον κάνει να χάσει κάθε έλεγχο και να τον εκθέσει. 
ΣΕΛΙΔΑ 12

ΕΡΓΑΤΙΚΑ

Να μην περάσει ο αντεργατικός τσαμπουκάς της Γεροβασίλη Τη θεωρία των «υποκινούμενων» εργαζόμενων, αγαπημένη όλων των αντιδραστικών πολιτικών κάθε που βρίσκονταν στριμωγμένοι από μια κινητοποίηση, ανέσυρε από το… χρονοντούλαπο της ιστορίας η Ολγα Γεροβασίλη. Οπως δήλωσε με το γνωστό συριζαίικο θράσος, από την αρχή δεν υπήρχε τόσο μεγάλο πρόβλημα με τους υπαλλήλους όσο με τους προϊσταμένους που είτε δε δέχονταν είτε δεν παρέδιδαν τα φύλλα αξιολόγησης συνεπικουρούμενοι και από τους συνδικαλιστές. Τώρα, λοιπόν, που ψηφίστηκε η φασιστικής έμπνευσης τροπολογία της, που απειλεί με μη επανεκλογή τους προϊσταμένους, αυτοί θα πειθαρχήσουν στη… θέληση των εργαζόμενων και θα μαζέψουν τα φύλλα αξιολόγησης!
ΣΕΛΙΔΑ 13

ΚΑΤΑΣΤΟΛΗ

16χρονος χαροπαλεύει στο ΚΑΤ

Ενα ακόμα μπατσικό έγκλημα Καλύτερα νεκρός παρά ελεύθερος. Αυτό είναι το δόγμα της κρατικής καταστολής, αποτυπωμένο με ωραία λογάκια στο ΠΔ 141/1991, που ορίζει τα καθήκοντα της αστυνομίας. Θύμα αυτού του δόγματος έπεσε ο 16χρονος Κ. Μπ. που χαροπαλεύει στην Εντατική του ΚΑΤ, με βαρύτατα τραύματα (και αστυνομική φρουρά!).
ΣΕΛΙΔΑ 13

Ανθρωπιστές με ματωβαμμένα χέρια Η «φιλεύσπλαχνη» και «ηθική» Ευρώπη αντέδρασε! Και ξαφνικά, από εκεί που ενέκρινε έστω κάποια αιτήματα, θέλοντας να ανακόψει τη νέα «μόδα» που δημιουργείται, αποφασίζει να… ηθικολογήσει στις πλάτες αυτών που η ίδια οδήγησε σ’ αυτή την κατάσταση. Οχι μόνο σταμάτησε να εγκρίνει οικογενειακές επανενώσεις αλλά προχώρησε ένα ακόμα βήμα. 
ΣΕΛΙΔΑ 8

Μπάτσοι και ναζί, πάντοτε μαζί Η φωτογραφία, αν και προδιαθέτει, δεν μπορεί να περιγράψει αυτά που υπέστη ο μουσικός δρόμου και μετανάστης από τη Γουϊνέα, Μοχάμεντ Καμαρά, λίγα λεπτά μετά τα μεσάνυχτα της 18ης Σεπτέμβρη στο Μοναστηράκι.
ΣΕΛΙΔΑ 8

ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

Μόνο το πολιτικάντικο παιχνίδι τους ενδιαφέρει Οσο περνούν οι μέρες τόσο γίνεται πιο καθαρό πως αυτό που εκτυλίσσεται γύρω από την καταστροφική ρύπανση του Σαρωνικού είναι ένα πολιτικάντικο παιχνίδι ανάμεσα στην κυβέρνηση και την αντιπολίτευση, τη ΝΔ κυρίως. Και οι μεν και οι δε αδιαφορούν πλήρως για τα αίτια της καταστροφής, για τη γρήγορη αντιμετώπισή της, για την πρόληψη παρόμοιων καταστροφών στο μέλλον.
ΣΕΛΙΔΑ 3

Ιδού τα δάση στην έκταση Ελληνικού - Αγίου Κοσμά Πρόκειται για καθαρά γκεμπελίστικη εκστρατεία, που σκοπό έχει να παραδώσει ολόκληρη την έκταση Ελληνικού - Αγίου Κοσμά στους πλιατσικολόγους καπιταλιστές του real estate και των καζίνων, χωρίς καμιά προστασία των αρχαιολογικών θησαυρών και των εκατοντάδων στρεμμάτων δασών. Γιατί η περιοχή περιλαμβάνει δάση και δασικές εκτάσεις, τις οποίες προσπάθησε να υπερασπιστεί ο Δασάρχης Πειραιά, καταφέρνοντας τελικά να εξαιρέσει από τον αποχαρακτηρισμό 37 στρέμματα (τα υπόλοιπα τον υποχρέωσαν -«με το πιστόλι στον κρόταφο», όπως έχουμε γράψει- να τα εξαιρέσει από την υπαγωγή στη δασική νομοθεσία).
ΣΕΛΙΔΑ 9

ΝΕΟΛΑΙΑ-ΠΑΙΔΕΙΑ

Οι μπάτσοι να καταλύουν το άσυλο όποτε γουστάρουν Η είδηση είναι λίγο παλιά, αλλά αξίζει να τη σχολιάσουμε. Το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, «πρωτοπόρο» στην επιχειρηματική λειτουργία, στην ίδρυση «επώνυμων» εδρών και τα «κονέ» με αστούς πολιτικούς όλου του φάσματος, την πρεσβεία του σιωνιστικού κράτους που έχει επιδοθεί στον αφανισμό του παλαιστινιακού λαού, και λοιπά κρίματα, ων ουκ έστιν αριθμός, ενημερώνει με δελτίο Τύπου, στις 8 του Σεπτέμβρη, για την ακόλουθη εξοργιστική Ομόφωνη Απόφαση της Συγκλήτου και του Πρυτανικού Συμβουλίου:
ΣΕΛΙΔΑ 10

Πωρωμένος νεοφιλελεύθερος Το όραμά του για την Παιδεία ξετύλιξε ο Κούλης. Πωρωμένος νεοφιλελεύθερος, με μαύρο παρελθόν ως υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης στη συγκυβέρνηση ΝΔ-ΠΑΣΟΚ, όπου διέπρεψε με τις δεκάδες χιλιάδες διαθεσιμότητες δημοσίων υπαλλήλων, τις απολύσεις και τις συγχωνεύσεις - καταργήσεις δημόσιων υπηρεσιών, αλλά και οικογενειακό περιβάλλον με βεβαρυμένο παρελθόν και παρόν.
ΣΕΛΙΔΑ 10

Και άστεγοι και πένητες άθε τουριστικός προορισμός και ξενοδοχεία, κάθε χωριό με φυσικές ομορφιές και αρχαιότητες rooms to let, airbnb και δε συμμαζεύεται. Κι ένας λαός σε συντριπτική πλειοψηφία χωρίς ταξικό μπούσουλα. Στους τουριστικούς προορισμούς υψηλής ζήτησης, τολμούμε να πούμε, πολλοί διαπαιδαγωγημένοι από το σύνολο του εσμού στη λογική της γρήγορης «κονόμας», με ανύπαρκτες ή και υποτονικές κοινωνικές ευαισθησίες. Ακόμη κι αν πρόκειται για τη μόρφωση των ίδιων των παιδιών τους. Αλλωστε, αυτή -και μαζί της το δημόσιο σχολείο- έχει τόσο απαξιωθεί  σε αυτές τις μικροκοινωνίες!
ΣΕΛΙΔΑ 10

ΔΙΕΘΝΗ

Ο ρωσοκινέζικος άξονας απλώνει τα χέρια του στην κορεατική χερσόνησο Αλλο είναι το πότε η Κίνα θα «τραβήξει το αυτί» της Βόρειας Κορέας για να κάτσει στ’ αυγά της (όπως έχει κάνει και στο παρελθόν) κι άλλο να συντάσσεται με τους Αμερικάνους που θέλουν την ανατροπή του καθεστώτος. Ομως, οι αντιπρόσωποι της Κίνας και της Ρωσίας στο Συμβούλιο Ασφαλείας ξεκαθάρισαν ότι είναι αντίθετοι στην πτώση του καθεστώτος και στη γρήγορη επανένωση. Για την ώρα, οι κινέζικες πιέσεις περιορίστηκαν μόνο στην απαγόρευση ανοίγματος νέων τραπεζικών λογαριασμών των βορειοκορεατών πολιτών στα υποκαταστήματα των κινέζικων τραπεζών. 
ΣΕΛΙΔΑ 4

ΗΠΑ: Στρατιωτικοποίηση στο φουλ Μπορεί η λιτότητα να χτυπά τις κοινωνικές δαπάνες στις ΗΠΑ, φτάνοντας στο σημείο να σκέφτονται να περικόψουν έως και κατά 30% τις δαπάνες για την Υπηρεσία Περιβαλλοντικής Προστασίας (σύμφωνα με τον προϋπολογισμό που κατατέθηκε τον περασμένο Μάη, αλλά δεν έχει εγκριθεί ακόμα), όταν όμως πρόκειται για τις πολεμικές δαπάνες, τα πράγματα αλλάζουν άρδην. Την περασμένη Δευτέρα, η αμερικάνικη Γερουσία υπερψήφισε με 89-8 την αύξηση των στρατιωτικών δαπανών των ΗΠΑ κατά 700 δισ. δολάρια για τον επόμενο χρόνο
ΣΕΛΙΔΑ 4

Απλά, χωρίς μάσκα… Καμιά σχέση με τη μόρφωση και τη φινέτσα ενός Ομπάμα ή ενός Κλίντον ή με την πολιτική κατάρτιση του Μπους του νεότερου (που μεγάλωσε σε μια πολιτική οικογένεια και προοριζόταν από μικρός για το ρόλο του προέδρου). Ομως, στον «μπρούταλ» μανιχαϊσμό του Τραμπ και του λογογράφου του (Στίβεν Μίλερ ονομάζεται, αλλά ήδη του έχουν κολλήσει το παρατσούκλι «Νταρθ Βέιντερ») μπορεί κανείς να δει τον ιμπεριαλισμό χωρίς τη μάσκα της ειρηνοφιλίας, της δημοκρατίας, των οραμάτων. Φυσικά, το αν θα γίνει πόλεμος ή όχι είναι άλλο ζήτημα.
ΣΕΛΙΔΑ 4

Η Χαμάς αποσύρεται από τη διακυβέρνηση της Γάζας Η ανακοίνωση της Χαμάς αποτελεί έναν ελιγμό από τη μεριά της, προκειμένου να αποσοβήσει, έστω και μερικώς, την πίεση που δέχεται από τον αποκλεισμό και να δείξει σε προπαγανδιστικό επίπεδο ότι δεν έχει γαντζωθεί στην εξουσία όπως ο εξουσιομανής Αμπάς, γνωρίζοντας όμως ότι στις επικείμενες εκλογές -όταν γίνουν- έχει τις περισσότερες πιθανότητες να κερδίσει. Μόνο η παρουσία του Μαρουάν Μπαργούθι στην ηγεσία της Φατάχ μπορεί να αλλάξει τους πολιτικούς και εκλογικούς συσχετισμούς. Ο Αμπάς και οι σιωνιστές γνωρίζουν πολύ καλά ότι η Χαμάς δεν πρόκειται να δεχτεί να αφοπλιστεί, ενώ η ΠΑ δεν μπορεί να εξαπολύσει στη Λωρίδα της Γάζας το όργιο συλλήψεων μελών και στελεχών της Χαμάς που εξαπέλυσε στη Δυτική Οχθη την τελευταία δεκαετία
ΣΕΛΙΔΑ 5

Ιρακινό Κουρδιστάν

Ανοίγει ο δρόμος για την απόσχιση Ο δρόμος για το δημοψήφισμα για την ανεξαρτησία του Ιρακινού Κουρδιστάν έχει ανοίξει και αν η Βαγδάτη δεν προσέλθει άμεσα στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων (πράγμα που για την ώρα φαίνεται μάλλον αδύνατο), την ερχόμενη Δευτέρα (25/9), οι τρεις κουρδικές επαρχίες του Ιράκ θα ψηφίσουν αν θέλουν ανεξαρτησία ή να παραμείνουν ως αυτόνομη περιοχή στο Ιράκ.
ΣΕΛΙΔΑ 5

ΚΟΝΤΡΑ

http://www.eksegersi.gr/Επικαιρότητα/29242.ΔΙΑΒΑΣΤΕ-ΣΤΗΝ-«ΚΟΝΤΡΑ»-ΤΟ-ΣΑΒΒΑΤΟ-23-ΣΕΠΤΕΜΒΡΗ

Εικόνες:

Προσθέστε περισσότερες πληροφορίες

To μέγιστο μέγεθος των αρχείων είναι 16ΜΒ. Επιτρέπονται όλες οι γνωστές καταλήξεις αρχείων εικόνας,ήχου, βίντεο. ΠΡΟΣΟΧΗ! Για να υπάρχει η δυνατότα embed ενός video πρέπει να είναι της μορφής mp4 ή ogg.

Νέο! Επιλέξτε ποιά εικόνα θα απεικονίζεται στην αρχή του σχόλιου

Creative Commons License

Όλα τα περιεχόμενα αυτού του δικτυακού τόπου είναι ελεύθερα προς αντιγραφή, διανομή, προβολή και μεταποίηση, αρκεί να συνεχίσουν να διατίθενται, αυτά και τα παράγωγα έργα που πιθανώς προκύψουν, εξίσου ελεύθερα, υπό τους όρους της άδειας χρήσης Creative Commons Attribution-ShareAlike 4.0 International License