Επειδή το πιθανότερο είμαι… αργός στο νοείν με τον τρόπο που διανοούνται και διαβάζω εδώ κείμενά τους κάποια καλόπαιδα σε σχέση με τα δημοψηφίσματα Καταλανών και Κούρδων , θα επιθυμούσα να με ενημερώσουν, αν στην ιδεολογία ενός ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΥ ΑΝΑΡΧΙΚΟΥ συμπεριλαμβάνεται και ο αγώνας για τη δημιουργία νέων κρατών ( προφανώς…δημοκρατικών, όπως και τα άλλα!).Κι ακόμα, επιθυμώ να με πληροφορήσουν, αν δημιουργηθούν τα νέα αυτά κράτη σε τι θα διαφέρουν από τα άλλα! ΄Η μήπως, όπως υποστηρίζουν κάποιοι εθνικιστές στη Βαρκελώνη, αγωνίζονται για να γκρεμίσουν το ισπανικό… καθεστώς;(!)(Υ.Γ. Θα αφήσει κανένα κείμενό μου η Δ.Ο να διαβαστεί ή ,όπως συνηθίζει με τα δικά μου, θα τα στέλνει αδιάβαστα στον αγύριστο;)

από ΠΟΛΥΤΡΟΠΟΣ 30/09/2017 1:23 μμ.


Επειδή τα «καλόπαιδα» που λέμε παραπάνω δε βλέπω να μου απαντούν και συνεχίζει να με τρώει η περιέργεια, γιατί, αν είναι αναρχικοί και όχι Κνίτες ή εθνικιστές, μπήκαν στον κόπο να κάνουν αναλύσεις και να τις ανεβάσουν μάλιστα εδώ που υποτίθεται πως τέτοια κείμενα ,επειδή ακριβώς καλλιεργούν και στηρίζουν τον εθνικισμό και τον κρατικισμό, δεν έχουν θέση. Αν στο μεταξύ, κάνει κανείς το ολίσθημα και μπει σε κανένα σάιτ χρηματοδότησης και προστασίας Περισσού ,θα δει πως κι εκεί λένε τα ίδια. Για να μην πω για την αμέριστη χρυσαυγίτικη συμπαράσταση στους πατριωταράδες Κούρδους και Καταλανούς, που ακούμε και διαβάζουμε στις εμετικές όμοιες δηλώσεις των Νεο-Ναζί της Ελλάδας.
Να τελειώνουμε με αυτά. Καθαρά και ξάστερα. Οι Καταλανοί και οι Κούρδοι είναι εθνικιστές. Δεν έχουν καμιά σχέση ούτε με κοινωνικά κινήματα ή άλλες ακτιβιστικές-κινηματικές-επαναστατικές κοινότητες. Επιδιώκουν να στήσουν νέα κράτη, να φέρουν νέες εξουσίες διαφορετικές όχι στην...ποιότητα της άσκησης της, αλλά στην εθνική-εθνοτική, φυλετική ομοιογένεια-καθαρότητα των φορέων της..
Γι΄αυτό ακριβώς και όλες αυτές οι... λαϊκές εξεγέρσεις και επαναστάσεις έχουν την αμέριστη συμπαράσταση άλλων εξουσιών, που τα συμφέροντά τους συμπίπτουν. Πχ. Ελλάδα υπέρ Κούρδων, ενάντια στην Τουρκία. Δικτάτορας Πούτιν υπέρ Καταλανών, επειδή και ο ίδιος ακολούθησε την ίδια τακτική με τους Ισπανούς-Καταλανούς στην Ουκρανία και τη Συρία. Και πάει λέοντας.
Καμιά στήριξη δε νοείται και δεν επιτρέπεται σε τέτοιους είδους εθνικιστικά ξεσπάσματα-παραληρήματα, πολύ περισσότερο όταν οι αρχηγοί τους, για να θολώσουν τα νερά δε διστάζουν να επικαλούνται λόγους κοινωνικούς και αντιεξουσιαστικούς στους αγώνες τους(!), για να αποκρύψουν την καθαρή, πεντακάθαρη αλήθεια πως δεν είναι τίποτα περισσότερο από κρατικιστές, όμοιοι με εκείνους που πολεμούν και θέλουν να ανατρέψουν

Το κράτος είναι από τη φύση του ανήθικο. Είτε είναι δημοκρατικό είτε δικτατορικό, ΄Εχουν όλα τις ίδιες συμπεριφορές, τους αυτούς θεσμούς και τους γνωστούς κατασταλτικούς μηχανισμούς. Και αν διαφέρουν σε κάτι είναι στην «ποιότητα» του θεάτρου και την ικανότητα των ηθοποιών-φορέων της εξουσίας να πολιτογραφούνται διαφορετικοί στις δικτατορίες και αλλιώτικοι στις δημοκρατίες.
Κουρδικό επομένως ανεξάρτητο κράτος με...πρόεδρο Δημοκρατίας τον Οτσαλάν και όχι τον Ερντογάν είναι μια από τα ίδια. Αμφότερους θα τους πολεμώ εξίσου και αδιακρίτως. Κι ακόμα, για να περάσουμε στις αψευδείς δέλτους της Ιστορίας, είναι ίδια περίπτωση αναλογικά με κυβερνήτες της Ελλάδας τον Καποδίστρια ή τους μετέπειτα βασιλείς και όχι το Σουλτάνο. «Στάχτη στα μάτια», εν ολίγοις.
Να συνεννοούμαστε καμιά φορά σε τέτοια απλά, αυτονόητα και ξεκαθαρισμένα ιδεολογικά ζητήματα. Γιατί ,αν είναι να διαβάζω κείμενα για την Ηριάννα και τον Περικλή εδώ, δίπλα στο θέμα με τίτλο η...μεγάλη επανάσταση της Βαρκελώνης (!), να μην ξανανοίξω σελίδα στα Indymedia.

από πολυμορφους ποικιλοτροπους 01/10/2017 2:26 μμ.


Έχεις ακούσει ποτέ για Αποκέντρωση της εξουσίας; Υποτίθεται ότι είσαι ηλικιωμένος και σοβαρός, αλλά από τα γραπτά σου συμπεραίνω ότι εξυπηρετείς και συ το σχέδιο της παγκοσμιοποίησης.

Θα καταργήσουμε τα σύνορα μεγάλε συνολικά, όταν οι άνθρωποι πάνω από το 50% αποφασίσουν να το κάνουν. Μέχρι τότε στηρίζουμε την αποκέντρωση και τον καταμερισμό της εξουσίας σε όσο μεγαλύτερα τμήματα. Το τέλοιο είναι 7 δις κράτη :) ένα για τον καθένα μας.

Δε μου λες, εγώ γιατί θα πρέπει να δέχομαι το κράτος των Αθηνών, τη θρησκεία που επιβάλει αυτό το κράτος και τα οικογενειακά τζάκια που κυβερνούν από αυτό το κράτος όλη την Ελλάδα; Δεν θα ήταν καλύτερα να είμαι σε μια αυτόνομη περιοχή στην οποία να συμφωνώ και να αποφασίζω για τα του οίκου μου με αυτούς που εργαζόμαστε σε αυτόν τον τόπο μαζί και για μας;

Το ότι το λένε κνίτες και φασίστες δεν είναι επιχείρημα. Ψωμί τρώνε και οι φασίστες ψωμί τρως κι εσύ, δεν σε βλέπω να κόβεις το ψωμί επειδή το τρώνε ΚΑΙ οι φασίστες. Είσαι και καθηγητής τρομάρα σου...
από @ 01/10/2017 2:56 μμ.


Θα ήθελα απλώς να τονίσω οτι η αδυναμια διάκρισης μεταξύ δύο ή περισσότερων ανόμοιων πραγμάτων είναι δείγμα είτε έλλειψης γνώσεων είτε χαμηλής νοημοσύνης (π.χ. το Κουρδικό κράτος με πρόεδρο τον Ερντογάν και τον Οτσαλάν θα είναι το ίδιο ή το Ελληνικό κράτος με τον Σουλτάνο και με τον Καποδίστρια ήταν το ίδιο). Το ζήτημα της Καταλονίας είναι επίσης ανόμοιο με τα παραπάνω και εντάσσεται στο ίδιο συμπέρασμα.

από Πολύτροπος 01/10/2017 3:19 μμ.


1. Δεν είμαι ηλικιωμένος αλλά...ενήλιξ (είσαι φορέας ηλικιακού ρατσισμού). Και δεν υποτίθεται, είμαι αρκούντως σοβαρός.

2. Αυτά που λες, τα είπε εδώ και πολύ καιρό ο ακροδεξιός ΑΝ.ΕΛ Κώστας Ζουράρις (ης) γα το κράτος Αθηνών κιαι Θεσσαλονίκης.

3.Ουδείς σοβαρός αναρχικός επιθυμεί ή στηρίζει αποκέντρωση της εξουσίας. Αλλιώς,δεν είναι αναρχικός, δουλειά του οποίου είναι να απεχθάνεται και να πολεμά κάθε μορφή εξουσίας, ακόμα και στην ιδιωτική, την προσωπική του ζωή (και πρωτίστως εκεί).

4. Αν την ένωση των λαών σε ένα "ΕΘΝΟΣ", μια "φυλή", μια "γλώσσα" εσύ τη λές παγκοσμιοποίηση, ναι είμαι υπέρ της.

5. Αγωνιζόμαστε να καταργήσουμε με τον καιρό τα κράτη και τις εξουσίες. Να δημιουργήσουμε κοινωνίες αντιεξουσιαστικές ,αταξικές, κομμουνιστικές, ανθρωποκεντικές.

6. Οι κοινότητητες των σοβαρών αναρχικών στην Ισπανία και την Καταλονία απέχουν από αυτό το εθνικιστικό παραλήρημα-τζέρτεζλο. Δεν το στηρίζουν. Και ορθώς.

7. Γράφεις: "Είσαι και καθηγητής τρομάρα σου..."
Αν θες να σου απαντούν και να σε παίρνουν στα σοβαρά οι ...σοβαροί να μη βρίζεις.

από πολυμορφους ποικιλοτροπους 01/10/2017 3:49 μμ.


"4. Αν την ένωση των λαών σε ένα "ΕΘΝΟΣ", μια "φυλή", μια "γλώσσα" εσύ τη λές παγκοσμιοποίηση, ναι είμαι υπέρ της. "


Α! γι αυτό ο Μάικλ Τζάκσον ήθελε να ασπρίσει... για να γίνουμε ούλοι ούνα φάτσα ούνα ράτσα... Μήπως να ντυνόμαστε και το ίδιο αφού θα μιλάμε και την ίδια γλώσσα, να σκεφτόμαστε και το ίδιο; πολύ περίεργος αναρχικός μας προέκυψε προφέσορα.

"3.Ουδείς σοβαρός αναρχικός επιθυμεί ή στηρίζει αποκέντρωση της εξουσίας. Αλλιώς,δεν είναι αναρχικός, δουλειά του οποίου είναι να απεχθάνεται και να πολεμά κάθε μορφή εξουσίας, ακόμα και στην ιδιωτική, την προσωπική του ζωή (και πρωτίστως εκεί). "


Ουδείς σοβαρός αναρχικός δίνει σημασία σε αυτούς που ορίζουν τι είναι και τι δεν είναι δουλειά του κάθε αναρχικού, αυτά τα κάνουν κάτι τελειωμένοι αριστεροί σαν κι εσένα που με το πρόσχημα του αναρχισμού προσπαθείς να περάσεις γραμμή υπέρ της παγκοσμιοποίησης, αλλά οι αναρχικοί είναι από τους πρώτους που πολέμησαν και πέθαναν ενάντια στην παγκοσμιοποίηση, Κάρλος Τζουλιάνι.

Για τις υπολοιπες σημειώσεις σου απαξιώ...από Πολύτροπος 01/10/2017 4:01 μμ.


Γράφεις: "Θα ήθελα απλώς να τονίσω οτι η αδυναμία διάκρισης μεταξύ δύο ή περισσότερων ανόμοιων πραγμάτων είναι δείγμα είτε έλλειψης γνώσεων είτε χαμηλής νοημοσύνης"

Σε κόβω πέρα από «χαμηλή νοημοσύνη», όπως λες, και για έλλειψη σοβαρότητας (ή πάνε μαζί;) για πολλούς λόγους. Όπως για το συγκεκριμένο . Πετάς μια σαχλαμάρα περί... ανόμοιων πραγμάτων και θαρρείς πως ξεμπέρδεψες. Τη λέξη τεκμηρίωση εκεί στο συνάφι σου με τη "χαμηλή νοημοσύνη» την έχεις ακουστά;
Υ.Γ Θα μάθουν κάποιοι, επαναλαμβάνουμε, να απαντούν χωρίς ύβρεις;

από Χρονογράφος 01/10/2017 5:17 μμ.


ο Τζουλιάνι δεν δολοφονήθηκε ούτε για να ανήκουμε όλοι σε ένα έθνος, ούτε ενάντια στην παγκοσμιοποίηση γενικά κι αόριστα. Συγκεκριμένα ήταν υπέρ του ξεπεράσματος της ιστορικής μορφής έθνος και κατά της καπιταλιστικής παγκοσμιοποίησης, όχι της παγκοσμιοποίησης γενικά κι αόριστα. Όταν μιλάμε για παγκοσμιοποίηση της αλληλεγγύης κ.ο.κ, είμαστε ενάντια δηλαδή; Μη μπερδεύετε σκοπίμως κάποιοι τις ιστορικές μορφές ενός πράγματος με την ουσία ενός άλλου πράγματος. Κόκα λέμε και το ναρκωτικό κόκα και το αναψυκτικό...

από @ 01/10/2017 5:37 μμ.


Δεν χρειάζεται να τεκμηριώσω τίποτα, διότι δεν έκανα εγω έναν αχταρμά ιστορικών προσώπων, καταστάσεων και ιδεολογιών για να καταλήξω τελικά οτι όλα είναι χυλός. Εσύ το έκανες. Εγώ απλά εκφράζω την προσωπική άποψη οτι όποιος το κάνει αυτό είναι ή βλάκας ή άσχετος (ή πονηρός). Αυτό που μπορώ να πώ με σιγουριά πάντως, είναι οτι είσαι ανενημέρωτος. Μιας και ετεροπροσδιορίζεσαι απο τους εθνικιστές, να σε ενημερώσω οτι οι περισσότεροι απο αυτούς διεθνώς στηρίζουν το ισπανικό κράτος, χάριν την φρανκικής ιστορίας του και της ανάγκης που αισθάνονται για εθνική ενότητα στα δικά τους ζητήματα.

Πόλεμος γίνεται σε ένα βράδυ, από τη δύση ως το ξημέρωμα μπορεί να έχουν αλλάξει τα πάντα γύρω σου. Καλό είναι λοιπόν να μη μιλάτε τόσο απόλυτα "εξ έδρας" λες και κάνετε διάλεξη σε τίποτα μαθητούδια, γιατί αν το ζήσετε κάτι τέτοιο δεν είναι σίγουρο ότι θα σταθείτε στο ύψος των περιστάσεων. Έχουμε και πολλούς Κούρδους στην Ελλάδα, να πιείτε ένα τσάι και να μάθετε πέντε πράγματα. Λιγότερο ύφος, περισσότερο ψάξιμο. Όποιος έχει εμπειρίες είναι ταπεινός.

από πολυμορφους ποικιλοτροπους 01/10/2017 9:22 μμ.


Σε αναρχικό σάιτ δεν θα κάτσω να γράψω λεξικό τι είναι η παγκοσμιοποίηση και ποιός και γιατί και πώς την πολεμάει. Αλλά αν θέλεις τον ακριβή όρο είναι "απελευθέρωση του παγκόσμιου εμπορίου", δηλαδή καταργούνται τα σύνορα αλλά μόνο στο εμπόριο ώστε οι πολυεθνικές (τράπεζες, πολυκαταστήματα, μάικροσοφτ, απλ και ό,τι βάζει ο νους του ανθρώπου-καταναλωτή) να σβήσουν κάθε μεσάζοντα-μικροέμπορα-καταστηματάρχη και έτσι όλοι το πρωί να δουλεύουμε για τις πολυεθνικές και το βράδυ να τρώμε αυτά που αγοράσαμε από τις πολυεθνικές. Μια υπέροχη και παραμυθένια ζωή...

από Πολύτροπος 01/10/2017 9:39 μμ.


Κατ΄αρχή, άλλο ταπεινότητα και άλλο ταπεινολογία. Δεν έχω σχέση με τη δεύτερη. ΄Ενα αυτό. Το άλλο τώρα.
Ο Κούρδος ο στοχοποιημένος,ο διωκόμενος,ο κατατρεγμένος είναι φίλος μου και όχι επειδή ΄Ελληνας. Είμαι αλληλέγγυος στο δράμα του, όσο ακριβώς είμαι και δίπλα στο διωκόμενο Τούρκο. Δεν έχω να επιδείξω διαφορετική αλληλεγγύη σε κανέναν από τους δυο, λόγω....φυλής και εθνικής ταυτότητας. Ο Κούρδος, όμως,ο οπαδός του Οτσαλάν,του κολλητού του Πάγκαλου (άσχετα αν μετά τον "έδωσε"), που ονειρεύεται να αναστήσει το Κουρδικό ΄Εθνος σε κράτος και μισεί τον Τούρκο αδερφό μου, είναι το ίδιο μισητός σε μένα, όσο κάθε εθνικιστής και πατριωταράς. Η ιδεολογική καθαρότητα καλεί τον Κούρδο αγωνιστή να παλέψει με τον Τούρκο συναγωνιστή σε κοινωνικούς αγώνες και ενάντια σε κάθε μορφή εξουσίας, είτε λέγεται Ερντογανική είτε Οτσαλανική.
΄Οσο για την Καταλανική ...επανάσταση,δεν έχει κανένα κοινωνικό έρεισμα,είναι καθαρά εθνικιστική κίνηση,σιγοντάρεται από ακροδεξιούς, Ναζί, και φυσικά από τον αρχιμαφιόζο δικτάτορα Πούτιν, φίλο ,τόσο του σημερινού επικεφαλής του εθνικιστικού αυτού ξεσπάσματος δημοσιογράφου μιας αισχρής βιομηχανίας παραπληροφόρησης, που υπηρετεί,όσο και του αρχιδημαγωγού και λαϊκιστή αρχηγού των Podemos Πάμπλο Ιγκλέσιας (ας μην ξεχνάμε την περίφημη,εθνικιστική φράση του Ισπανία δεν είναι προτεκτοράτο όπως η Ελλάδα"!) .

Κι αν αυτό σήμερα λέγεται λαϊκό κίνημα των Καταλανών,γιατί ο υπόλοιπος λαός της Ισπανίας ,μαζί και οι Ισπανοί και οι Καταλανοί αναρχικοί, καταδικάζουν τέτοιους είδους αποσχίσεις και εθνικιστικούς της στόχους.΄Η μήπως οι κάποιες χιλιάδες Καταλανοί είναι περισσότερο ...λαός από κάποια εκατομμύρια Ισπανούς,που τους έχουν απέναντί τους;
Ας μην πέφτουμε στην παγίδα των πατριωταράδων.Καμιά σχέση και υποστήριξη σε τέτοιες εθνικιστικές κινήσεις, που σε καμιά περίπτωση δεν εκφράζουν ιδεολογικά κινήματα.

από ΑΝΤΙΟΤΙΝΑΝΙΣΤΗΣ 02/10/2017 7:47 πμ.


"Μιας και ετεροπροσδιορίζεσαι απο τους εθνικιστές, να σε ενημερώσω οτι οι περισσότεροι απο αυτούς διεθνώς στηρίζουν το ισπανικό κράτος, χάριν την φρανκικής ιστορίας του και της ανάγκης που αισθάνονται για εθνική ενότητα στα δικά τους ζητήματα."

Ξεχνάς, εσύ που δεν ετεροπροσιορίζεσαι και καλά, ότι ο όρος "εθνικιστές διεθνώς" δεν έχει κανένα πραγματικό αντίκρυσμα, όταν περιγράφει εθνικιστικές πολιτικές, αφού ο όρος "εθνικισμός" εμπεριέχει μια εσωτερική αντίφαση. Αυτή του να ενώνει στο εσωτερικό του, διαχωρίζοντας πάντα στο εξωτερικό του. Άρα και η άποψη που λέει ότι "υποστηρίζουν διεθνώς το ισπανικό κράτος χάρην της φρανικής ιστορίας του» δεν ισχύει αφού καθε εθνικιστής είναι υπερ της εθνικής αυτοδιάθεσης ταυτόχρονα και η Καταλωνία επίσης δεν έχει έλλειψη εθνικιστών. Άρα ένας αλυτρωτικός εθνικισμός δε συμφωνεί ταυτόχρονα με το Ισπανικό Κράτος, επειδή π.χ μπορεί ο ίδιος να θεωρεί ότι έχει "σκλαβωμένους αδελφούς" στην Κύπρο ή στην Βόρεια Ήπειρο ή στη Μικρά Ασία ή στο Αφγανιστάν, οπότε μια χαρά διαφωνεί με το Ισπανικό Κράτος. Είναι η γνωστή σχιζοειδής φύση του εθνικισμού που τον αναγκάζει να μην είναι τίποτα άλλο παρά υποκρισία.

Κι ακόμα σημαντικότερο, ξεχνάς ότι όλοι οι νεωτερικοί πόλεμοι είναι πόλεμοι εθνικιστών. Αν ίσχυε αυτό το «εθνικιστές διεθνώς", που λες δε θα συγκρούονταν ποτέ εθνικισμοί. Να ανοίγουμε και κανά βιβλιαράκι ιστορίας...

από Μονόμορφος Αναρχοσοσιαλιστής (catalunia) 02/10/2017 8:31 πμ.


Ας πούμε ότι κατά χιλιάδες οι απεργοί εργαζόμενοι αγωνίζονται για καλύτερες συντάξεις ή ενάντια στην μείωση τους, ή αγωνίζονται ενάντια στην ιδιωτικοποίηση του συστήματος παιδείας ή υγείας, οι αναρχικοί θα έπρεπε να είναι εναντίον τους ή αδιάφοροι; Για πάνω από έναν αιώνα και σε όλα τα μήκη και πλάτη έχουν παρέμβει πολιτικά, στο πλευρό των εργατών (ή των από τα κάτω κατ'άλλους) ώστε να αποδοθούν όσο γίνεται πιο ριζοσπαστικά χαρακτηριστικά στον αγώνα και να εστιάσουν οι αγωνιζόμενοι στο χαρακτήρα του κράτους να καταστείλει τον αγώνα. Αυτό δεν σημαίνει ότι οι αναρχικοί είναι υπέρ της κρατικής παροχής συντάξεων ούτε των κρατικών σχολείων και των νοσοκομείων. Θα μου πει κάποιος/α ότι αν έβγαιναν για να εμποδίσουν την αποκοπή της θρησκείας από τους θεσμούς του κράτους πάλι το κράτος μπορεί να κατέβαζε τις μονάδες καταστολής να διαλύσει αυτό το λαϊκό κίνημα, και δεν θα υπήρχε πεδίο ριζοσπαστικοποίησης σε ένα τόσο αντιδραστικό κίνημα, κι εκεί δεν θα υπήρχε περιθώριο για την παρέμβαση των αναρχικών. Δεκτό, αλλά αν εστιάσουμε σε ταξικά αιτήματα ενάντια στα συμφέροντα των αφεντικών, ή σε κοινωνικά αιτήματα δικαιωμάτων ενάντια στην κρατική εξουσία, πάντα υπάρχει πεδίο παρέμβασης.

Εδώ όμως μιλάμε ειδικά για ένα ιθαγενικό κίνημα αυτονομίας και ανεξαρτησίας ενάντια σε ένα ρατσιστικό και αυταρχικό καθεστώς, κατάλοιπο μιας μεγάλης αυτοκρατορίας που δεν μπόρεσε να αφομοιώσει τους πάντες μέσα σε μια αυτοκρατορία έθνος. Παρατηρούμε όμως στις φωτογραφίες των "καταλήψεων" να πρωτοστατούν άνθρωποι με μπλουζάκια με μαυροκόκκινες, και οι Ισπανικές ενωτικές κινήσεις (100% Ισπανοί) να έχουν μπροστάρηδες τους οπαδούς του Φράνκο και να χαιρετούν ναζιστικά (από φωτογραφίες σε άρθρο των ΝΥΤimes). Aυτό από μόνο του βέβαια δεν είναι κριτήριο για το αν αξίζει ο χρόνος και ο κόπος των αναρχικών να συμμετέχουν, έστω και σαν αντιφασίστες.

Υπάρχει όμως με το σκεπτικό της επαναστατικής πρωτοπορίας, που εμείς οι ελευθεριακοί έχουμε εκμηδενίσει ως εξουσιαστική τακτική, κρίσιμη στιγμή σε κάθε λαϊκό μαζικό κίνημα που αντιμετωπίζει την καταστολή από τις δυνάμεις του κράτους, που δίνεται η ευκαιρία να αλλάξει κατεύθυνση το μαζικό κίνημα από την αρχική που το έκανε και λαϊκό και μαζικό. Και αυτό πρέπει να γίνει από αυτούς που ήδη βρίσκονται μέσα στο κίνημα και όχι από ουρανοκατέβατη πρωτοπορία. Κι εμείς αν θυμάσαι ενάντια στα μνημόνια βρισκόμασταν μέσα σε αυτό το κίνημα, και πάραδίπλα ήταν ΚΑΙ το ΚΚΕ. Και είναι άλλο να βρίσκεσαι εκεί ως συνδικαλιστής βάσης και άλλο ως στρατιωτάκι κάποιου οπορτουνιστικού κόμματος.

Ξαναπετιέται κάποια/ος και μου λέει ότι τώρα τα μπερδεύω περισσότερο παρά τα ξεακαθαρίζω τα θέματα. Για μένα είναι πεντακάθαρα ζήτημα αγώνα των από κάτω ενάντια στο από τα πάνω κατεστημένο και ζήτημα σύγκρουσης με το μονοπώλιο της οργανωμένης βίας, και της καταστολής. Ασχέτως αν θα το κατα-ευχαριστιόμουνα να έβλεπα τον Φίλη να κατεβάζει τα ΜΑΤ και να σπάει κεφάλια ορθοδόξων χριστιανών, αν ήταν κάποια θρησκευτική μειονότητα που αγωνιζόταν για ισότητα ενάντια στο ελληνορθόδοξο άπαρτχάϊντ ίσως να ήμουν μαζί τους. Να μην γίνω χυδαίος και πω στ'αρχίδια μου τι θα έκαναν οι αναρχικοί στην πλειοψηφία τους, θα συναντιόμουν με τους λίγους που έκαναν την ίδια επιλογή. Κι έτσι είχε τύχει πριν λίγα καλοκαίρια που βρεθήκαμε κάποιοι ελάχιστοι να κάνουμε πορεία στον καύσωνα στην Αμυγδαλέζα μαζί με την κίνηση του Κωνσταντίνου.

Την στιγμή όμως που ένας αυτοκράτορας, σαν τον Ραχόϊ, στέλνει την μισή αστυνομική δύναμη και ποιός ξέρει πόσες στρατιές ρουφιάνων, και λέει να μην χρησιμοποιηθεί βία, και μέσα σε 12 ώρες υπάρχουν 800 τραυματίες και το μέσο του αγώνα είναι η κατάληψη δημοσίων κτηρίων, πρέπει να είσαι πολύ μαλάκας πολιτικά να κάθεσαι στην τηλεόραση και να κρίνεις αν θα έπρεπε οι αναρχικοί να συμμετέχουν σε έναν τέτοιο αγώνα. Ήδη θα έπρεπε να έχουμε καλέσει συνέλευση για δράσεις αλληλεγγύης και πορεία στην Ισπανική πρεσβεία. 800 τραυματίες καταληψίες σε μια μέρα σε πόλη που δεν είναι πρωτεύουσα κράτους δεν έχουν δει συχνά τα ιστορικά της Ευρώπης. Τα υπολείμματα αυτής της κτηνώδους αυτοκρατορίας που έχει αιματοκυλίσει 3 ηπείρους "ως έθνος" δεν χρειάζεται ιδιαίτερα κίνητρα να στραφεί κάποιος ενάντια της. Θα έπρεπε να είναι χρέος της ανθρωπότητας να εξαφανίσει και την Ισπανία και την Αγγλία από τον χάρτη της ανθρωπότητας και να αφαιρέσει το δικαίωμα εθνότητας να χαρακτηρίζεται με ένα τόσο απάνθρωπο όνομα, όπως "Ισπανία".

Η καταλονία έχει ιστορία, έξω οι μπάτσοι απ'την πλατεία.


Στα όσα είπαμε παραπάνω για την περίφημη Καταλανική… επανάσταση και για τους λόγους, που εναντιωνόμαστε ιδεολογικά στη στήριξή της, προσθέτουμε και τα εξής περιεκτικά,αλλά αρκούντως κατατοπιστικά για τον… επαναστατικό, κινηματικό, κοινωνικό χαρακτήρα της εθνικιστικής αυτής απόσχισης!

1.Κυρίαρχο σύνθημα από πολύ παλιά και όχι μόνο στο χτεσινό δημοψήφισμα, ήταν η περίφημη φράση των ψηφοφόρων «Η Καταλανία δε θα πληρώσει τα χρέη της Μαδρίτης». Μην ξεχνάμε πως η περιοχή είναι η ευπορότερη στην Ισπανία , οι κάτοικοί της θεωρούν εαυτούς αριστοκράτες και αρνούνται να ταυτίζονται με το Ισπανικό πόπολο ,που κατοικεί στις φτωχότερες περιοχές της χώρας. Για να το πούμε απλοϊκά και ελληνικά, έχουμε ξεσηκωμό της προνομιούχας... Εκάλης ενάντια στο υποβαθμισμένο Κερατσίνι!

2. Αρχηγός των εθνικιστών, είναι ο δημοσιογράφος Κάρλε Πουτσδεμόν (Carles Puigdemont) τον οποίο πάμπολλες φορές τα αριστερά ισπανικά κινήματα έχουν καταγγείλει πως εκφράζει ακροδεξιές, εθνικιστικές απόψεις και έχουν αποσύρει εδώ και χρόνια τη στήριξή τους στο πρόσωπό του. Το ίδιο και οι Ισπανοί αναρχικοί

3. Σε συνεντεύξεις του ο Κάρλε Πουτσεδεμόν θεωρεί την υπόλοιπη Ισπανία ένα…μπάσταρδο έθνος, χωρίς ακραιφνείς ιθαγενείς, ένα μίγμα Αράβων, Ρωμαίων και Αφρικανών! Στον αντίποδα βρίσκεται η …Αρία φυλή των Καταλανών. ΄Εχει δεσμευτεί επίσης πως η ιστορική Καταλονία δε θα γίνει καταφύγιο μεταναστών και προσφύγων και αλητών, όπως η Μαδρίτη εποφθαλμιά και πως θα διατηρήσει την παλιά, εθνική, ιστορική της ταυτότητα και πορεία.

4. Κύριος σύμμαχος και υποστηρικτής (και οικονομικά) αυτής της εθνικιστικής κίνησης είναι ο δικτάτορας της Ρωσίας για τους λόγους που έχουμε εδώ αναπτύξει. Ο δικτάτορας επίσης της Βενεζουέλας Μαδούρο, αλλά και ΟΛΑ τα ακροδεξιά-Ναζιστικά μορφώματα τςη Ευρώπης, ιδιαίτερα της Αυστρίας και της Γαλλίας (και φυσικά το δικό μας εδώ ναζιστικό έκτρωμα του Μιχαλολιάκου),τα οποία είναι αναφανδόν υπέρ του «εθνικού κινήματος των Καταλανών της καθαρής Ισπανίας », όπως το είχε αποκαλέσει παλιότερα η Μαρί Λεπέν.
΄Εκαστος τα…ηλίου φαεινότερα συμπεράσματά του.

Γράφουμε παραπάνω: "Σε συνεντεύξεις του ο Κάρλε Πουτσεδεμόν θεωρεί την υπόλοιπη Ισπανία ένα…μπάσταρδο έθνος, χωρίς ακραιφνείς ιθαγενείς, ένα μίγμα Αράβων, Ρωμαίων και Αφρικανών! Στον αντίποδα βρίσκεται η …Αρία φυλή των Καταλανών. ΄Εχει δεσμευτεί επίσης πως η ιστορική Καταλονία δε θα γίνει καταφύγιο μεταναστών και προσφύγων και αλητών, όπως η Μαδρίτη εποφθαλμιά και πως θα διατηρήσει την παλιά, εθνική, ιστορική της ταυτότητα και πορεία." Να και η επιβεβαίωση:

Πρότυπο αντιπροσφυγομεταναστευτικής πολιτικής που έχει εφαρμόσει η Βουλή της Καταλονίας αποτελεί και η παρακάτω καταγγελία. Δημοσιεύματα τέτοια άπειρα στα έντυπα της Χ.Α . Η αντι-προσφυγική-μεταναστευτική πολιτική της Καταλονίας, είναι πρότυπο για όλες τις χώρες και ειδικά την Ελλάδα, η οποία, όπως παρακάτω υποστηρίζει οργισμένα ο Νεο-Ναζί ,είναι παράδεισος των λαθρό! Αυτό το...επαναστατικό Καταλανικό κίνημα μας καλούν να στηρίξουμε;

ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑ ΧΡΥΣΑΥΓΙΤΗ
"...Εκεί (στην Βαρκελώνη) μου ζήτησαν:
1) Αντίγραφο ποινικού μητρώου από την χώρα από την οποία κατάγομαι
2) Αντίγραφο ποινικού μητρώου από την χώρα από την οποία ήρθα στην Ισπανία (Γερμανία). Τα δυο παραπάνω για να βεβαιωθούν ότι δεν πήγα "κυνηγημένος" στην Ισπανία να ζήσω. Κατόπιν ήλεγξαν επιτόπου εάν έχω διεθνές ένταλμα σύλληψης από Europol ή Ιντερπόλ.
3) Με έστειλαν στο ΙΚΑ της Καταλονίας όπου έπρεπε να κάνω εξετάσεις για Ηπατίτιδα, Σύφιλη, AIDS, φυματίωση και λοιπές κολλητικές αρρώστιες.
4) Έπρεπε να κάνω ένορκη δήλωση ότι εκείνη τη στιγμή δεν διώκομαι σε καμία χώρα για
ποινικό αδίκημα και ούτε γίνεται αστυνομική / δικαστική ερευνά εις βάρος μου (και ας μην έχει γίνει ακόμη το δικαστήριο). Εφόσον προσκόμισα όλα τα παραπάνω έπρεπε να βρω σπίτι να μείνω. Στο μεσοδιάστημα εμένα σε Ξενοδοχείο, καθότι στην Ισπανία απαγορεύεται ιδιοκτήτης να νοικιάσει σπίτι σε αλλοδαπό, εφόσον δεν έχει άδεια παραμονής και εφόσον δεν πάειμε τον υποψήφιο νοικάρη στο τοπικό αστυνομικό τμήμα όπου πρέπει να ελέγξει τον νοικάρη η αστυνομία και να δώσει συγκατάθεση!!! Η τιμωρία είναι κατάσχεση του διαμερίσματος.
Μου βγήκε η άδεια παραμονής (για έξι μήνες αρχικά) και άρχισα να ψάχνω σπίτι. Βρήκα σπίτι και πήγα με τον ενοικιαστή στο πλησιέστερο τμήμα όπου η αστυνομία έλεγξε και εμένα και την άδεια παραμονής μου και έδωσε τη συγκατάθεση της. Με αυτό το χαρτί πήγα ξανά στο δημαρχείο και κατόπιν πήρα άδεια εργασίας και πήρα και από την Εφορία ΑΦΜ. Έως ότου βρω δουλειά έπρεπε να πληρώνω το ΙΚΑ από την τσέπη μου (90 Euro το μήνα) ώστε να είμαι ασφαλισμένος. Κατόπιν αυτών μου συνέστησαν να διαβάσω μερικά χωρία του ισπανικού δικαίου (όσον αφορά τι είναι ποινικά αδικήματα, τι πλημμελήματα κτλ.) και με ενημέρωσαν ότι εάν αρχικά τον πρώτο χρόνο υποπέσω σε σοβαρό αδίκημα τότε θα απελαθώ προς την χώρα από την οποία κατάγομαι (όχι σε αυτήν από την οποία πήγα εκεί) και θα παρακρατηθεί η τυχόν περιουσία μου (λογαριασμοί σε ισπανικές τράπεζες) από το ισπανικό κράτος! Σημειωτέο ότι εγώ ήρθα Μετανάστης στην Ισπανία και όχι Λαθρομετανάστης (όπου οι διαδικασίες είναι πολύ πιο δύσκολες για να πάρεις άδεια παραμονής, σχεδόν αδύνατο).
Ρωτώ λοιπόν τους βαθιά δημοκρατικούς (... ) συνέλληνες: Στην Ελλάδα, ποιός από τους λαθρομετανάστες θα πέρναγε επιτυχώς την παραπάνω διαδικασία; Το σχέδιο του Κίσινγκερ είναι σε πλήρη εφαρμογή και οι προδότες πολιτικοί μας βάζουν εκατοντάδες λαθρομετανάστες σε αυτή την χώρα εκτελώντας κατά γράμμα το σχέδιο αυτό. ΕΜΕΙΣ ΤΟΥΣ ΚΑΝΟΥΜΕ ΕΛΛΗΝΕΣ! ΜΕΕΛΛΗΝΙΚΗ ΙΘΑΓΕΝΕΙΑ!
Ας ξυπνήσουμε επιτέλους, αν και είναι ήδη πάνω από 2.000.000..."

από (ήδη) 02/10/2017 3:57 μμ.


οι κάτοικοί της θεωρούν εαυτούς αριστοκράτες και αρνούνται να ταυτίζονται με το Ισπανικό πόπολο ,που κατοικεί στις φτωχότερες περιοχές της χώρα

Ήρθε η ώρα λοιπόν να αρχίσεις να αναφέρεις τις πηγές σου...

από @ 02/10/2017 8:03 μμ.


Κρατιστές τοπικιστές εναντίον κρατιστών ευρωπαϊστών,που και οι δυο γουστάρουν ΕΕ και προσφεύγουν στην ΕΕ για τις κερδοσκοπικές διαφορές τους.Για αυτό και δεν είχαν εργάτες ή του χώρου μαζί τους,πήγαν σαν κλασικοί μικροί αστοί να κανουν πιτζάμα πάρτυ και να ζητήσουν με δημοκρατικό δημοψήφισμα,αστικοδημοκρατικό ευρωπαικό κράτος.Η συνέχεια γνωστή...όσο για τους κούρδους,απο που να το πιάσει κανείς;Ότι θέλουν κράτος,ότι είναι τα νούμερο ένα αμερικανάκια του πλανήτη,ότι είναι εθνίκια και μισούν τους Τούρκους;Συμφωνώ ότι οι διαφορές μεταξύ κρατιστών για να χωρίσουν την γή τους και τα φράγκα,δεν αφορούν κανέναν εξεγερμένο,εργάτη,αναρχικό

από Barca 02/10/2017 9:21 μμ.


Πολύτροπε πολύτροπε για θυμισε μας. Το Maidan γιατι το υποστήριζες? Ήταν αναρχική εξέγερση πολύτροπε?

από μονότροπος αναρχοσοσιαλιστής 02/10/2017 11:17 μμ.


Αν παράβλεψες την δική μου αντιφατική θέση θα πρέπει να μπορείς να σχολιάσεις τα όσα αντιφατικά στην δική σου θέση γράφει η CNT https://athens.indymedia.org/post/1578438 H κρατική καταστολή μαζικών λαϊκών κινήσεων έχει πολιτικό περιεχόμενο.

από Πολυλογάς 03/10/2017 12:03 πμ.


Ως απάντηση στο παραλλήρημα του Πολύτροπου έχουμε την εξής απάντηση:
01/10/2017 2:56 μμ.

Θα ήθελα απλώς να τονίσω οτι η αδυναμια διάκρισης μεταξύ δύο ή περισσότερων ανόμοιων πραγμάτων είναι δείγμα είτε έλλειψης γνώσεων είτε χαμηλής νοημοσύνης (π.χ. το Κουρδικό κράτος με πρόεδρο τον Ερντογάν και τον Οτσαλάν θα είναι το ίδιο ή το Ελληνικό κράτος με τον Σουλτάνο και με τον Καποδίστρια ήταν το ίδιο). Το ζήτημα της Καταλονίας είναι επίσης ανόμοιο με τα παραπάνω και εντάσσεται στο ίδιο συμπέρασμα.

Οπότε ο Πολύτροπος θεώρησε ότι πρέπει να ξεπεράσει τον εαυτό του:

"«Η Καταλανία δε θα πληρώσει τα χρέη της Μαδρίτης» . Μην ξεχνάμε πως η περιοχή είναι η ευπορότερη στην Ισπανία , οι κάτοικοί της θεωρούν εαυτούς αριστοκράτες και αρνούνται να ταυτίζονται με το Ισπανικό πόπολο ,που κατοικεί στις φτωχότερες περιοχές της χώρας. Για να το πούμε απλοϊκά και ελληνικά, έχουμε ξεσηκωμό της προνομιούχας... Εκάλης ενάντια στο υποβαθμισμένο" Κερατσίνι !

Πέραν αυτής καθαυτής της γελοιότητας της αναλογίας του καταλανικού με... τις διαφορές Κερατσινίου* Εκάλης (ή όταν η ταξικότητα έχει κάψει τα εγκεφαλικά σου κύτταρα), έχουμε και το έγκλημα της διπλής αναλογίας Μαδρίτη = Κερατσίνι και Καταλονία = Εκάλη!

Κατά τα άλλα θέτει και ζήτημα σοβαρότητας των συνομιλιτών...

*Το μόνο ίσως που μπορεί να συναγωνιστεί τα θλιβερά του επιχειρήματα, είναι η κάθε άλλο παρά τυχαία επιλογή της συγκεκριμένης ως φτωχογειτονιά. Κλασσικά αριστερίστικα τακτικές.

από Μπούμερανγκ 03/10/2017 1:17 πμ.


Αντιγράφω από το site των παρακρατικών νεοναζί της Χρυσής Αυγής και σύμφωνα με τη λογική του,φίλους του:

" Ισπανοί νεολαίοι με εθνικιστικούς χαιρετισμούς*, λάβαρα και εμβατήρια διαδηλώνουν ενάντια στην αυτονομία της Καταλονίας "

εδώ το βίντεο:https://www.youtube.com/watch?v=SjUGZ-ZWPUQ

Για άλλη μία φορά εκτέθηκες ανεπανόρθωτα.Αν δεν είσαι κάποιου είδους φετιχιστής θα πρέπει να προσπαθείς περισσότερο για την πολυπόθητή σου δημοσιότητα στο indymedia.

*οποιαδήποτε ομοιότητα με τον αρχαιοελληνικό χαιρετισμό των χρυσαυγιτών είναι σατανική σύμπτωση

από Μήτσος Κ... 03/10/2017 3:14 μμ.


Το πιο βασικό που θέλω να πω, είναι ότι έχει αποδειχτεί ιστορικά ότι όταν τα αιτήματα ενός λαού που παλεύει για αυτοδιάθεση τείνουν στον πατριωτικό λόγο, η κοινωνική χειραφέτησή του όπως και τα αιτήματα για κοινωνική δικαιοσύνη φεύγουν απ' το παράθυρο.... Θυμηθείτε το Μαϊντάν στην Ουκρανία ή ακόμα και την πλατεία Συντάγματος το '11- '12.
Συμφωνώ, όταν υπάρχει όργιο καταστολής και καταπάτησης δικαιωμάτων, ο ρόλος των αναρχικών είναι να σταθεί ενάντια στους φορείς αυτής της βίας και εξουσίας. Πρέπει να συμμετέχουμε στους λαϊκούς αγώνες κοινώς...
Αυτό όμως δεν πρέπει να γίνεται άκριτα, χωρίς ενδοιασμούς και το κυριότερο χωρίς κάποιο σχέδιο. Το να την πέφτεις στους μπάτσους, υπερασπιζόμενος δικαιώματα συνανθρώπων σου φυσικά και είναι θεμιτό, αλλά ας μην ξεχνάμε ότι σε πολλές περιπτώσεις, τα θύματα που έσωζες χτες έγιναν οι θύτες σου μετά. Πχ Μετά την περίοδο του "κινήματος της πλατείας" η άνοδος των ακροδεξιών στην Ελλάδα, αλλά και η άνοδος των Συριζαίων στην εξουσία...
Δεν τα λέω αυτά γιατί είμαι φανατικός κάποιας "πολιτικής καθαρότητας", ούτε πιστεύω ότι εμείς σαν αναρχικοί/ες έχουμε τις λύσεις για όλα. Απλά δεν μπορώ να παραβλέψω στο χαλαρό, ότι εμείς δεν χωράμε σε κανενός τα επιτελικά σχέδια. Και ναι, παίζουν τέτοια...
Προσοχή λοιπόν τι λέμε και τι κάνουμε, για να μην κοιμηθούμε καμμιά μέρα πατριώτες και ξυπνήσουμε εθνικιστές......

ΥΓ: Πληροφοριακά, οι Καταλανοί θέλουν δικό τους κράτος, με δική τους αστυνομία (ήδη υπάρχει) κλπ. για οικονομικούς λόγους. Σε αυτό είναι ταγμένα και τα αριστερά κόμματα και τα δεξιά (βγάλτε συμπέρασμα, άρα) Και ρωτήστε Ισπανούς συντρόφους να σας πούνε πόσο καθάρματα είναι οι Καταλανοί μπάτσοι όταν έχουν να κάνουν με αναρχικούς....

από Ντε Λας Ραμπλας 04/10/2017 3:55 πμ.


Βλέποντας τα επεισόδια στη Καταλονία, πολλές φορές μου ανέβηκε το αίμα στο κεφάλι και σκέφτηκα κρίμα να μην είμαστε εκεί 200-300 αναρχικοί να συγκρουστούμε με τους μπάτσους. Δεν μπορούσα να διανοηθώ πως τέτοια βία έμεινε αναπάντητη και απλά τη δέχονταν. Αλλά αυτό είναι καθαρή αισθηματικότητα και αντι-μπατσικό μένος.

Στη συγκεκριμένη περίπτωση έχουμε αντιδράσεις στην ανεξαρτοποίηση από φασίστες μοναρχικούς Ισπανούς ενάντιων εθνικιστών Καταλανών που θέλουν να δημιουργήσουν κράτος για λόγους φυλετικούς (!), για οικονομικούς/ καπιταλιστικούς και για ρατσιστικούς.

Έχοντας μάλιστα μιλήσει και με Ισπανούς και με Καταλανούς, το θέμα του ρατσισμού των Καταλανών έναντι στους άλλους Ισπανούς όπως π.χ. στους Ανδαλουσιανούς είναι πέραν για πέραν αληθινό.

Οπότε σαν αναρχικός δεν πιστεύω πως έχω την παραμικρή θέση διπλά σε τέτοιες κινήσεις και μου περνάει τελείως αδιάφορο αν οι Καταλανοί θα υπόκεινται στο Ισπανικό ή στο Καταλανικό κράτος.

Γνωρίζοντας όμως πως προφανώς δεν είναι όλοι ρατσιστές ή κρατιστές αυτοί που θέλουν την ανεξαρτοποίηση από την Ισπανία και επειδή ζούμε από τις αντιφάσεις μας, εάν βρισκόμουν εκείνη την περίοδο Βαρκελώνη μάλλον θα ήμουν και εγώ στους δρόμους μόνο και μόνο ενάντια στις απαγορεύσεις του Ραχόι που την είδε Φράνκο.

Όσον αφορά τους Κούρδους, ανμελετήσει κάνεις την ιστορία τους και ιδιαίτερα την PKK περίοδο αλλά και καταφέρει να μιλήσει και με κάποιον Κούρδο αγωνιστή, θα καταλάβει ότι είναι πάνω κάτω (όχι το ίδιο προφανώς) με τη σχέση ενός Αναρχικού με το ΕΑΜ. Δεν μπορείς να μην είσαι συμπαθής και αλληλέγγυος στην ιστορία του και μάλιστα μπορεί και μέλος του αν ζουσες τότε αλλά ξέρεις ποια θα ήταν η κατάληξη σου σαν αναρχικός όταν θα ξεπερνιόνταν ο κοινός εχθρός.

από μονοτροπος αναρχοσοσιαλιστής 04/10/2017 4:04 πμ.


Μαζικότατη απεργία των πάντων στην Καταλονία σήμερα, χιλιάδες στους δρόμους και τα κατασταλτικά συστήματα γνώριμα (κλειστά μετρό και ΜΜΜ). Ο λόγος της διαδήλωσης "ενάντια στην αστυνομική βαρβαρότητα". Οι υποστηριχτές του δρόμου βγαίνουν και πάλι πιο σωστοί από τους φιλοσόφους της πολιτικής ορθότητας. Απ'τη στιγμή που ένα κράτος, σαν μηχανισμός, καταλήγει στην βία ώστε να συγκρατήσει τμήμα της κυριαρχίας του και να διατηρήσει κάποια "νομιμοποίηση" έχει είδη πληγεί η πολιτική του δύναμη. Η πολιτική δύναμη μετριέται με το πόσο οι αποφάσεις των από πάνω εκτελούνται χωρίς δισταγμό από τους από τα κάτω. Όταν χάνεται αυτό, και η βία, ή η απειλή της βίας, έρχεται να καλύψει το έλλειμμα της πολιτικής δύναμης, η αναδόμηση της πολιτικής δύναμης είναι μια μακροχρόνια και δύσκολη διαδικασία για τους άρχοντες. Δεν κοιτάω καθόλου τους αρχικούς λόγους που δημιουργήθηκε το κίνημα. Πραγματικά η εύκολη αυτονομία και ανεξαρτησία κάτω από νομότυπες διαδικασίες θα ήταν η αφομοίωση του κινήματος σε μια άλλη οντότητα (κράτος) που θα τελείωνε την πορείς του κινήματος. Ας ελπίσουμε ότι δεν θα γίνει εύκολα και η δυναμική αυτή θα ξεπεράσει τα σύνορα της Καταλονίας. Δείτε την ήττα του Ιρλανδικού λαού να παραχωρήσει το 1/3 της αιματοβαμμένης γης του στους Άγγλους δυνάστες, και δείτε και την δυναμική του Κούρδικου λαού να μην το βάζει κάτω για δεκαετίες. Βέβαια υπάρχει και το παράδειγμα των Βάσκων που είναι κάπως αντιφατικό, αλλά και για τους Γαλιέχους δεν ακούγονται τόσα πολλά.

από Barca 04/10/2017 10:58 πμ.


Πολυτροπε , πολύτροπε οι ημεδαποί φασίστες γράφουν " Εν τω μεταξύ, οργή επικρατεί στον ισπανικό λαό γιατί η κυβέρνηση (και το μεταπολιτευτικό κατεστημένο στο σύνολό του…) άφησαν την κατάσταση να φτάσει μέχρις εδώ, αντί να κηρύξουν τις προηγούμενες μέρες τον στρατιωτικό νόμο στην Καταλονία, για να προστατεύσει ο Στρατός σε συνεργασία με την Αστυνομία την ενότητα του κράτους! Έτσι, μοιραία ο ισπανικός λαός νοσταλγεί το ενιαίο και ισχυρό κράτος της εποχής του Φράνκο, οπότε και οι πολιτικές εξελίξεις στην χώρα αναμένονται καταιγιστικές και απρόβλεπτες! " .Δεν βάζω link για ευνόητους λόγους αλλά το παραληρηματικό άρθρο του φασίστα τελειώνει με βιντεάκι με ασπόνδυλα να τραγουδάνε τη "φάλαγγα" κλπ. Εσυ βέβαια δεν έβλεπες ούτε τον Δεξιό Τομέα και τους Ουκρανούς Φσίστες οπότε η μυωπία σου έχει μεγαλώσει...

Και για να μην ξεχνιόμαστε Τσακίζουμε τους φασίστες σε κάθε χώρα

από Άπλυτος κι όμως καθαρός 04/10/2017 12:13 μμ.


"Γνωρίζοντας όμως πως προφανώς δεν είναι όλοι ρατσιστές ή κρατιστές αυτοί που θέλουν την ανεξαρτοποίηση από την Ισπανία και επειδή ζούμε από τις αντιφάσεις μας "

"Από" και "για" τις αντιφάσεις μας ζούνε οι πολιτικάντες και οι εξουσιαστές. Οι αναρχικοί ζούμε «με» και «ενάντια στις αντιφάσεις μας»...

από Άπλυτος κι όμως καθαρός 04/10/2017 2:05 μμ.


« Αυτό που απαιτείται από μέρους μας είναι συχνές αλλαγές στη γραμμή της συμπεριφοράς μας, οι οποίες στον εξωτερικό παρατηρητή μπορεί να φαίνονται παράξενες και ακατανόητες. Μόλις χθες δώσατε υποσχέσεις στους μικροαστούς», θα πει, «και σήμερα ο Ντρεζίνσκι δηλώνει ότι οι Αριστεροί Σοσιαλεπαναστάτες και οι Μενσεβίκοι «θα στηθούν στον τοίχο». Τι αντίφαση». Ναι, είναι αντίφαση. Τι άλλο πρέπει να γίνει αν η συμπεριφορά της μικροαστικής δημοκρατίας είναι η ίδια αντιφατική..."

Τάδε Έφη, Βλαδίμηρος Ίλιτς Λένιν......18/03/1919

από Μονομορφος Αναρχοσοσιαλιστής 04/10/2017 8:55 μμ.


ένα κίνημα υπέρ της εξάρτισης από την ΕΕ με ένα κίνημα ανεξαρτησίας. Δηλαδή το ένα αποδέχεται δέσμευση και συγκέντρωση εξουσιών κεντρικά και κάπου μακρυά ενώ το άλλο είναι υπέρ της αποκέντρωσης της εξουσίας. Επαναλαμβάνω ότι μιλάμε για τα απομεινάρια μιας από τις πιο βάρβαρες αυτοκρατορίες στην ιστορία της ανθρωπότητας.

.

από Ντε Λας Ραμπλας 04/10/2017 9:52 μμ.


Φίλε μου ηρέμησε και εξήγησε μου αν μπορείς γιατί ακριβώς σκάλωσες με ένα συντακτικό λάθος σε κείμενο που γράφτηκε τις 4 το βράδυ και με βγάζεις εξουσιαστή και μου παραθέτεις μάλιστα και κουβέντες του Λένιν(!)..

Δεν ξέρω αν πρέπει να γελάσω ή να νιώθω χαζός μήπως και δεν σε πιάνω κάπου που θα πρέπε..
Θα διευκρινίσω μια φορά τι εννοώ με την αντίφαση.

Σαν αναρχικός δεν νιώθω ότι χωράω πολιτικά μέσα σε μια τέτοια κατάσταση όπως της Καταλονίας ακριβώς για τον λόγο που όλο αυτό είναι στημένο από κάθετες και εξουσιαστικές δομές.

Εάν όμως βρισκόμουν Βαρκελώνη μπορεί και να βρισκόμουν στο δρόμο μαζί τους γιατί πιστεύω ότι είναι λάθος να στερούν σε κάποιον το δικαίωμα του για αυτοδιάθεση όπως επίσης μπορεί και να ήμουν στο δρόμο για να αντισταθώ σε όλη αυτή τη καταστολή.

Για μένα είναι μια αντίφαση αυτή που δεν με πολυσκοτίζει. Εσύ μπορείς να μου πεις γιατί σκάλωσες και να προσπαθήσεις να κάνεις κριτική πάνω στα επιχειρήματα μου και όχι κουβέντες να χαμε να λέγαμε?

από Άπλυτος κι όμως καθαρός 05/10/2017 8:05 πμ.


Φίλε μου, ήρεμος ήμουν, είμαι και θα είμαι. Για το ερώτημα σου, απαντώ,

ότι η κριτική μου είναι πάνω στο σημείο που διαφωνώ άρα δε θα κάνω κριτική και σε αυτά που συμφωνώ

ότι κριτικάρω ότι διαβάζω, εν προκειμένω, το "από". Το να μου ζητάς να γνωρίζω εκ των προτέρων ότι πρόκεται περί συντακτικού λάθους όπως καταλαβαίνεις είναι μεταφυσικό, ειδικά αφού συνοδεύεται από το "ναι μωρέ, αλλά αν ήμουν εκεί θα συμμετείχα» και «δεν πολυσκοτίζομαι». Παρεπιπτόντως γι' αυτό λέγονται συντακτικά λάθη επειδή συντάσσουν τα νοήματα του λόγου, άρα κυρίως εκεί πρέπει να πιανόμαστε. Τα συντακτικά λάθη δεν είναι ορθογραφικά...

ότι η κριτική εν γένει δεν πρέπει να επηρρεάζεται από τη χιλιομετρική απόσταση. Αυτό απαντά και στον μονόμορφο. Αγαπητέ και το χωριό μου είναι πάρα πολύ μακρυά από την Αθήνα. Τι επιχείρημα είναι αυτό; Αν ζούσες στην τεράστια Κίνα και ήταν μέλος μιας ένωσης που η έδρα της βρίσκονταν στην Ιαπωνία, τι θα έλεγες ότι μεταφέρεται το Κέντρο των αποφάσεων μακρυά; Αστείο...Θάνατος στην κρατική γεωγραφία.

από Ντε Λα Τσίμπιλας (Κόμης) 05/10/2017 8:22 πμ.


Στο θρεντ με τίτλο "ο εθνικισμός σα φετίχ" (https://athens.indymedia.org/post/1578479/#1613112) η κατακλείδα του κειμένου έχει ως εξής: "

"Εξυπακούεται ότι υποστηρίζουμε το δικαίωμα του κάθε λαού στον αυτοκαθορισμό. Μολαταύτα, θεωρούμε ότι είναι υποχρέωση μας να βροντοφωνάξουμε ότι καμία σημαντική αλλαγή δεν πρόκειται να επέλθει στις κοινωνικές συνθήκες της ζωής των υποτελών στρωμάτων της Καταλονίας, εφόσον το κίνημα υπέρ της ανεξαρτησίας κατορθώσει με κάποιον τρόπο να επικρατήσει. Όπως έχει γράψει και ο Λ. Φαν Ντερ Βαλτ, “Είμαστε [οι αναρχικοί] αντίθετοι με την κρατική καταστολή των αντιμπεριαλιστικών κινημάτων, όπως επίσης απορρίπτουμε το δικαίωμα του κράτους να αποφασίζει τι συνιστά νόμιμη διαμαρτυρία και τι όχι. Παρ’ όλα αυτά, δεν πρόκειται για απελευθέρωση, αν το μόνο πράγμα που αλλάζει είναι το χρώμα ή η γλώσσα της τάξης των καπιταλιστών”.

Εδώ έχουμε μια εντελώς άκυρη θέση. Αυτή που μιλάει περί αντιμπεριαλιστικού κινήματος στην Καταλωνία. Για όποιον δε θέλει να καλλιεργεί σύγχυση πάνω σε έννοιες και σε πραγματικότητες, είναι προφανές πως δεν είναι δυνατόν να είναι ιμπεριαλιστική η Μαδρίτη και αντιμπεριαλιστική η Βαρκελώνη.

Αφενός, γιατί άλλο εθνικό κίνημα κι άλλο αντιιμπεριαλιστικό, αφού για να είναι αντιιμπεριαλιστικό ένα κίνημα πρέπει απαραιτήτως να έχει αντικαπιταλιστικούς στόχους, δεδομένου του ίδιου του ορισμού της έννοιας, Ιμπεριαλισμός. Πράγμα που δεν συμβαίνει στην Καταλωνία.

Κι αφετέρου, γιατί η Καταλωνία είναι πολύ πιο ανεπτυγμένη καπιταλιστικά από την υπόλοιπη Ισπανία, άρα αν μπορούσαμε να πούμε κάτι τέτοιο, θα λέγαμε ότι είναι »πιο ιμπεριαλιστική» η ίδια.

Άρα, στη συγκεγκριμένη περίπτωση έχουμε έναν ιμπεριαλισμό, τον Ισπανικό, που θέλει να σπάσει σε δύο μικρότερους, Ισπανικό-Καταλανικό, και κανένα αντιιμπεριαλιστικό κίνημα. Αν πάλι κάποιος δε θεωρεί την Ισπανία ιμπεριαλιστική, τότε και πάλι δεν υπάρχει αντιιμπεριαλιστικό κίνημα.Οπότε η παράθεση αυτής της αποστροφής του Βαν Ντερ Βαλτ είναι ατυχής.

Τελευταία παρατήρηση, έχει να κάνει με την παραδοχή ότι μπορεί μέσω του Κράτους ένας λαός να αυτοκαθοριστεί. Δεν υπάρχει μεγαλύτερη πολιτική απάτη. Μπορεί να αυτοκαθοριστεί, όσο μπορεί να αυτοκαθοριστεί μέσω της αντιπροσωπευτικής δημοκρατίας και των εκλογών της. Δηλαδή μέχρι να πέσει η ψήφος στην κάλπη. Μετά, κλάφτα χαράλαμπε...

Προσθέστε περισσότερες πληροφορίες

To μέγιστο μέγεθος των αρχείων είναι 16ΜΒ. Επιτρέπονται όλες οι γνωστές καταλήξεις αρχείων εικόνας,ήχου, βίντεο. ΠΡΟΣΟΧΗ! Για να υπάρχει η δυνατότα embed ενός video πρέπει να είναι της μορφής mp4 ή ogg.

Νέο! Επιλέξτε ποιά εικόνα θα απεικονίζεται στην αρχή του σχόλιου.

Creative Commons License

Όλα τα περιεχόμενα αυτού του δικτυακού τόπου είναι ελεύθερα προς αντιγραφή, διανομή, προβολή και μεταποίηση, αρκεί να συνεχίσουν να διατίθενται, αυτά και τα παράγωγα έργα που πιθανώς προκύψουν, εξίσου ελεύθερα, υπό τους όρους της άδειας χρήσης Creative Commons Attribution-ShareAlike 4.0 International License