«Μπήκαν στο χωριό τα ΜΑΤ» αλλά δικάζονται οι κάτοικοι

«Μπήκαν στο χωριό τα ΜΑΤ» αλλά δικάζονται οι κάτοικοι Στο εδώλιο του Δικαστηρίου Πολυγύρου θα καθίσουν ξανά αύριο, Πέμπτη, 23 κάτοικοι της Ιερισσού για τα γεγονότα της 7 Μαρτίου 2013, όταν δυνάμεις τον ΜΑΤ είχαν εισβάλει στην Ιερισσό, πνίγοντας την στα δακρυγόνα και τη καταστολή. Την ίδια στιγμή, η «Ελληνικός Χρυσός» είναι «πλατινένιος χορηγός» αναπτυξιακού συνεδρίου στη Χαλκιδική.

post image

Την Τσικνοπέμπτη του 2013 (7 Μαρτίου) οι κάτοικοι της Ιερισσού δέχτηκαν επίθεση από δυνάμεις των ΜΑΤ και βαριά οπλισμένους άνδρες των ΕΚΑΜ, που έπνιξαν το χωριό με δακρυγόνα και κρότου λάμψης, ενώ πραγατοποίησαν ανεξέλεγκτα έρευνες στα σπίτια των κατοίκων, προκαλώντας τότε κοινωνική κατακραυγή. Μάλιστα, όπως κατήγγειλαν τότε οι κάτοικοι και επιβεβαιώνεται από τα video, τα ΜΑΤ πέταξαν δακρυγόνα ακόμα και σε σχολείο.
Η Τσικνοπέμπτη του 2013 στην Ιερισσό αποτέλεσε την έμπνευση για το τραγούδι «Μπήκαν στο χωριό τα ΜΑΤ» των «Υπεραστικών». Στο ξεκίνημα του, ακούγεται η φωνή μιας ηλικιωμένης γυναίκας, που φωνάζει στις δυνάμεις των ΜΑΤ που ετοιμάζονται να μπουν στην Ιερισσό

Από τις Επιτροπές Αγώνα κατά της εξόρυξης χρυσού έχει γίνει κάλεσμα για συγκέντρωση συμπαράστασης
Υπενθυμίζεται ότι στα τέλη Σπετεμβρίου 21 κάτοικοι της Ιερισσούκρίθηκαν ομόφωνα αθώοιγια τη συμβολική κατάληψη στο δημαρχείο, τον Μάρτιο του 2012.«Είναι θλιβερό μία τοπική κοινωνία να διχάζεται και να οδηγείται στα δικαστήρια για να βρει το δίκαιό της. Είναι ευχής έργον οι τοπικοί άρχοντες να συνεργαστούν προς την κατεύθυνση της εκτόνωσης της έντασης στην περιοχή» ανέφερε τότε η πρόεδρος του Μικτού Ορκωτού Δικαστηρίου Θεσσαλονίκης, λίγο πριν κάνει γνωστή την αθωωτική απόφαση. Οι διώξεις των κατοίκων ασκήθηκαν μετά από μηνύσεις του πρώην δημάρχου, Χρήστου Πάχτα, οποίος όμως στο δικαστήριο δεν μπόρεσε να αναγνωρίσει κανέναν από τους κατηγορουμένους, ενώ ισχυρίστηκε ότι τα ονόματα των διωκόμενων του έγιναν γνωστά από τρίτους.

Σε προηγούμενη δίκη όμως, για διαμαρτυρίες που πραγματοποιήθηκαν στις 21 Μαρτίου 2012, τοδικαστήριο επέβαλε ποινή φυλάκισης 1 έτους με αναστολήσε τέσσερις πολίτες-μέλη του κινήματος ενάντια στην εξόρυξη χρυσού στη Χαλκιδική
Αναπτυξιακό συνέδριο με «πλατινένιο χορηγό»
Την ίδια στιγμή που οι κάτοικοι της Χαλκιδικής οδηγούνται στα δικαστήρια, σε αλλεπάλληλες δίκες με περίπου 500 συνολικά δικώμενους, η «Ελληνικός Χρυσός» εμφανίζεται ως «πλατινένιος χορηγός» του «1ου αναπτυξιακού συνεδρίου» της Χαλκιδικής, που θα πραγματοποιηθεί το διήμερο 14-15 Οκτωβρίου στα Μουδανιά.

Όπως αναφέρεται στησελίδα του συνεδρίου,στο «1ο Αναπτυξιακό Συνέδριο» θα συμμετέχουν όλα τα επίπεδα της δημόσιας διοίκησης (Υπουργεία, Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, Διαχειριστικές Αρχές του ΕΣΠΑ, οι Δήμοι της Περιφερειακής Ενότητας, Ευρωπαϊκοί φορείς, Δήμοι, κλπ) αλλά και του Επιχειρηματικού Κόσμου (Επιχειρηματίες, Πολυεθνικές Εταιρείες, Οργανισμός Τουρισμού, Ομοσπονδία Εμπόρων, Διήμερη Επιμελητήρια, κλπ).

Το συνέδριο διοργανώνεται από την «Αναπτυξιακή Εταιρεία Χαλκιδικής» (ΑΝ.ΕΤ.ΧΑ.) και σύμφωνα με τον δημοσιογράφο της ΕΡΤ3,Στέλιο Νικητόπουλο, στην εταιρεία συμμετέχει η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας και με μικρότερα ποσοστά οι τοπικοί δήμοι (Πολυγύρου, Νέας Προποντίδας, Αριστοτέλη, Σιθωνίας, Κασσάνδρας) αλλά και αγροτικοί, δασικοί και ξενοδοχειακοί συνεταιρισμοί.

https://www.thepressproject.gr/article/118038/Mpikan-sto-xorio-ta-MAT-alla-dikazontai-oi-katoikoi

Εικόνες:

Προσθέστε περισσότερες πληροφορίες

To μέγιστο μέγεθος των αρχείων είναι 16ΜΒ. Επιτρέπονται όλες οι γνωστές καταλήξεις αρχείων εικόνας,ήχου, βίντεο. ΠΡΟΣΟΧΗ! Για να υπάρχει η δυνατότα embed ενός video πρέπει να είναι της μορφής mp4 ή ogg.

Νέο! Επιλέξτε ποιά εικόνα θα απεικονίζεται στην αρχή του σχόλιου

Creative Commons License

Όλα τα περιεχόμενα αυτού του δικτυακού τόπου είναι ελεύθερα προς αντιγραφή, διανομή, προβολή και μεταποίηση, αρκεί να συνεχίσουν να διατίθενται, αυτά και τα παράγωγα έργα που πιθανώς προκύψουν, εξίσου ελεύθερα, υπό τους όρους της άδειας χρήσης Creative Commons Attribution-ShareAlike 4.0 International License