Ιθαγενική αντίσταση: ο αγώνας μου για τη γη και τη ζωή στην Κολομβία

Της Angelica Ortiz Στο http://www.theecologist.org/blogs_and_comments/commentators/2989392/indigenous_resistance_my_fight_for_land_and_life_in_colombia.html   12 Οκτωβρίου 2017   Την Παγκόσμια Ημέρα Ανίστασης των Αυτοχθόνων, η γυναίκα της ΑΝΤΖΕΛΙΤΣΑ ΟΡΙΤΖ, απο το Wayouu, μοιράζεται την εμπειρία της ως υπερασπίστριας των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, ζώντας και αγωνιζόμενη για το μέλλον της κοινότητας της στη σκιά του μεγαλύτερου ανοικτού ορυχείου στην Κολομβία

post image

Σήμερα πρόκειται να θυμηθούμε εκείνους τους πολιτισμούς και τους λαούς των οποίων η αντίσταση δεν ήταν αρκετή, όσοι έχουν σβήσει..

Το όνομά μου είναι Angelica Ortiz.Είμαι μια γυναίκα Wayuu από τη φυλή Ipuana της ιθαγενικής ρεζέρβας Lomomato στο La Guajira της Κολομβίας.Είμαι υπερασπίστρια των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και μέρος του Κινήματος Δύναμης Γυναικών Wayuu.Είμαι επίσης μητέρα.

Η 12η Οκτωβρίου είναι μια σημαντική ημερομηνία για μένα και για τους ανθρώπους του Wayuu.Είναι η μέρα που λένε ότι ανακάλυψαν την Αμερική, αλλά ήμασταν ήδη εδώ όταν έφθασαν οι Ισπανοί.Αν ανακάλυψαν τα εδάφη μας και τους πολιτισμούς μας, τότε ανακάλυψαν και τους τρόπους να μας αναγκάσουν να υποταχθούμε.Σήμερα πρόκειται να θυμηθούμε εκείνες τις κουλτούρες και τους λαούς των οποίων η αντίσταση δεν ήταν αρκετή, όλοι έχουν σβηστεί.

Στην Κολομβία, η ισπανική διοίκηση οικοδόμησε ένα σύστημα με το οποίο οι αυτόχθονες κοινότητες έπρεπε να πληρώσουν το στέμμα για να τους επιτραπεί να δουλέψουν στη γη.Μέσα από αυτό το σύστημα, έβαλαν εμπόδια στους αρχικούς κάτοικους της γης, κυκλώνοντάς τους και τους είπαν «δεν μπορείτε να διασχίσετε αυτά τα σύνορα», και στην συνέχεια, δημιούργησαν τις ρεζέρβες που ζούμε σήμερα.

Μη αναστρέψιμες επιπτώσεις

Σήμερα, βλέπουμε μια νέα μορφή κατάκτησης, η γη απογυμνώνεται από τα ορυκτά της.Για εμάς, ο άνθρακας, το πετρέλαιο και τα ορυκτά είναι τα όργανα της γης μας, τα οποία σιγά σιγά σκοτώνονται.Εάν παίρνετε τα όργανα από ένα άτομο, τα σκοτώνετε.

Η Cerrejon Coal, το μεγαλύτερο ανθρακωρυχείο στην Κολομβία, είναι παρών εδώ και τέσσερις δεκαετίες στο La Guajira.Περισσότεροι από 32 εκατομμύρια τόνοι εξάγονται ετησίως.Από αυτό, το 46% πηγαίνει στην Ευρώπη.

Η εκμετάλλευση και εξαγωγή αυτού του άνθρακα, καθώς και η πρόθεση της εταιρείας να διπλασιάσει τις ποσότητες αυτές, οδήγησαν στην παραβίαση των θεμελιωδών δικαιωμάτων των κοινοτήτων αφρικανικής καταγωγής, Wayuu και αγροτών της La Guajira, της δεύτερης φτωχότερης επαρχίας της χώρας, που υπέστη τις συνέπειες της κοινωνικής και ένοπλης σύγκρουσης.

Περίπου 35 κοινότητες έχουν εκτοπιστεί λόγο των δραστηριοτήτων εξόρυξης.Μόλις πέντε έχουν μετεγκατασταθεί μερικώς.Η υγεία και τα μέσα διαβίωσης του πληθυσμού έχουν επηρεαστεί, καθώς και η πρόσβασή τους στο νερό.

Αυτοί οι πόροι και οι άνθρωποι δεν έχουν προστατευθεί από το κολομβιανό κράτος, αλλά αντί του ορυχείου μεταλλευμάτων και ενέργειας του προέδρου Σάντος, που αυτοί ονομάζουν αναπτυξιακό μοντέλο τους, προκάλεσαν μεγάλες και μη αναστρέψιμες επιπτώσεις σε εμάς.Αν κοιτάξουμε όλες τις επιπτώσεις που είχαμε στο Guajira, όλα καταλήγουν στη λεγόμενη ανάπτυξή τους.

Τα πράγματα δεν είναι έτσι

Για εμάς, η επικράτεια είναι το πάν.Είναι η ζωή, το νερό και τα τρόφιμα.Εκεί μεταφέρουμε την κουλτούρα και τη γνώση μας.Εκεί ασκούμε την πνευματικότητά μας.Για τους Wayuu, είναι το δικαίωμα της αυτοδιάθεσης και των προγονικών δικαιωμάτων μας, που βασίζονται στην ιστορία μας.

Είναι επίσης όπου η οικονομική μας δραστηριότητα πραγματοποιείται σύμφωνα με τις ανάγκες μας, όπου παράγουμε τρόφιμα από μη Γενετικά Τροποποιημένους σπόρους και χημικά.Πρόκειται για την ύφανση των ιδανικών των κοινοτήτων και του σεβασμού προς τη μητέρα γη.Χωρίς έδαφος, παύουμε να είμαστε Wayuu.

Η προστασία της επικράτειάς μας αποτελεί δέσμευση του Κινήματος Δύναμης Γυναικών Wayuu – και εκείνων που το ενσωματώνουν.Από τον αγώνα αυτό που ξεκινήσαμε πριν από πολλά χρόνια όπου σημειώσαμε τους χώρους μας, το νερό και την υγεία προασπιστήκαν ενάντια στα πολλά συμφέροντα που υπάρχουν πάνω από τη γη μας.

Η ύπαρξη μιας γυναίκας Wayuu σημαίνει να φυλάσσουμε το έδαφός μας, να την φροντίζουμε, να προστατεύουμε το νερό και τη Woumankain - τη μητέρα γη, τη μεγαλύτερη γυναίκα όλων, που γέννησε τα πάντα.Η γυναίκα μας συνδέεται με την πνευματικότητα κάθε κοινότητας Wayuu, η γυναίκα των Wayuu διαδραματίζει θεμελιώδη ρόλο στον πολιτισμό, ως πομπός του πολιτισμού και ένα ζωτικό μέρος της κοινωνίας των Wayuu. Το κάνουμε αυτό επειδή θέλουμε δικαιοσύνη για εκείνους που θα έρθουν μετά από μας, δεν πληρώνουμε για να υπερασπιστούμε την επικράτεια. Αυτό γίνεται με καταδίκες και έρχεται με απειλές και βία.

Έχω δύο κορίτσια και ένα αγόρι που έχουν εκτοπιστεί από το τέλος του 2011 λόγω απειλών εναντίον μου.Πέρυσι, προσπάθησα να τους φέρω σπίτι για να ζήσουν μαζί μου, αλλά έπρεπε να μετακινηθούν και πάλι επειδή ήταν πολύ επικίνδυνο.Δεν τους βλέπω πια συχνά.Έχουμε καταγγείλει τις απειλές και τους εκφοβισμούς στον Ύπατο Αρμοστή των Ηνωμένων Εθνών για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα.Αυτό ήταν τρομακτικό και ακόμα δεν αισθάνομαι ασφαλής.Το να είσαι προστάτης απαιτεί αυτή τη θυσία.

Τίποτα δεν γιορτάζεται

Αλλά δεν είναι όλοι στην ίδια βάρκα.Δυστυχώς, οι ηγέτες που υπερασπίστηκαν προηγουμένως όλα όσα είναι δικά μας βρίσκονται τώρα στην πλευρά της εταιρείας.Λυπούμαστε που πολλοί άνθρωποι από τις κοινότητές μας προσφέρονται να πούνε ότι όλα είναι εντάξει, ότι όλα είναι ωραία στο la Guajira, αλλά τα πράγματα δεν είναι έτσι.

Κάθε χρόνο, το LMN και το War on Want μας προσκαλεί στο Λονδίνο, αλλά και μας συνοδεύσουν στις δραστηριότητές μας στις χώρες μας - δείχνοντας τις αληθινές πραγματικότητες που αντιμετωπίζουν οι κοινότητές μας, σε αντίθεση με αυτό που λέει η Cerrejón και οι μέτοχοί της για το τι συμβαίνει σε ένα βρετανικό ακροατήριο για το La Guajira.

Συνεπώς, οι κοινότητες και οι τοπικοί οργανισμοί, σε συμμαχία με διάφορους κοινωνικούς τομείς, έχουν ενώσει τις δυνάμεις τους για να καταγγείλουν τις περιβαλλοντικές και εδαφικές επιπτώσεις της εξόρυξης ορυκτών και να μιλήσουν για τις εναλλακτικές λύσεις για την προστασία της ζωής, της γης και του νερού.Αυτός είναι ο λόγος που ταξιδεύω στο Λονδίνο.

Για εμάς, η εγχώρια ανάπτυξη διαμορφώνεται από έναν άλλο τρόπο κατανόησης των κοινωνικών και οικονομικών σχέσεων, ενώ η κυβέρνηση και τα κράτη έχουν εκφράσει την πορεία ανάπτυξής τους, η οποία απειλεί τους τρόπους ζωής μας και τα εδάφη μας.

Γι 'αυτό στις 12 Οκτωβρίου τίποτα δεν γιορτάζεται, την ημέρα αυτή εορτάζουμε όλους τους αυτόχθονες λαούς που έχουν πεθάνει υπερασπιζόμενοι τη γη και επιβεβαιώνουμε τον αγώνα μας για την απελευθέρωση της μητέρας γης.Όταν λέμε απελευθέρωση, αναφερόμαστε στη γη που επιστρέφει στους αληθινούς ιδιοκτήτες της, όχι σε όσους έχουν απογυμνώσει αυτές τις εκτάσεις.

…………………………………………………………………………………………

Η Angelica Ortiz είναι μια γυναίκα του Wayouu από το Reserve Lomguato και γενική γραμματέας της Fuerza de Mujeres Wayúu, μια οργάνωση που ευαισθητοποιεί για τις παραβιάσεις των ανθρωπίνων και εθνοτικών δικαιωμάτων στην Guajira.Επιδιώκουν να καταγγείλουν τις εδαφικές επιπτώσεις μεγάλων έργων εξόρυξης, συμπεριλαμβανομένου του αναγκαστικού εκτοπισμού και της κατάστασης παραβίασης των δικαιωμάτων των αυτόχθονων γυναικών.

Εικόνες:

Προσθέστε περισσότερες πληροφορίες

To μέγιστο μέγεθος των αρχείων είναι 16ΜΒ. Επιτρέπονται όλες οι γνωστές καταλήξεις αρχείων εικόνας,ήχου, βίντεο. ΠΡΟΣΟΧΗ! Για να υπάρχει η δυνατότα embed ενός video πρέπει να είναι της μορφής mp4 ή ogg.

Νέο! Επιλέξτε ποιά εικόνα θα απεικονίζεται στην αρχή του σχόλιου.

Creative Commons License

Όλα τα περιεχόμενα αυτού του δικτυακού τόπου είναι ελεύθερα προς αντιγραφή, διανομή, προβολή και μεταποίηση, αρκεί να συνεχίσουν να διατίθενται, αυτά και τα παράγωγα έργα που πιθανώς προκύψουν, εξίσου ελεύθερα, υπό τους όρους της άδειας χρήσης Creative Commons Attribution-ShareAlike 4.0 International License