Βενεζουέλα: Η εγκατάλειψη του διεθνούς αναρχισμού μας υποχρεώνει να ψηφίσουμε

http://alasbarricadas.org/noticias/node/39059

Μαρία Πένα

Καθώς αντιλαμβάνομαι αυτή την περιοχή ως ελεύθερης για διαφωνία [Σημείωση: αναφέρεται στην εφημερίδαEl Libertario], ανοιχτής αναζήτησης και οικοδόμησης μιας σκέψης που αντιμετωπίζει τα διλήμματα αυτά, θα κάνω μια προκλητική δήλωση: Η εγκατάλειψη του διεθνούς αναρχισμού με την κατάσταση της Βενεζουέλας θα αναγκάσει τους ελευθεριακούς να ψηφίσουν για να τονώσουν την αλλαγή.Και πριν κάω στην πυρά, επιτρέψτε μου να επιχειρηματολογίσω.

Από τη στιγμή που δεν ενδιαφέρονται για το «πολιτικά ορθό» θέλουμε να αρχίσουμε με το επιχείρημα ότι ο διεθνής αναρχισμός, με ό, τι καταλαβαίνουμε με τον όρο αυτό, έχει εγκαταλείψει τον αγώνα του λαού της Βενεζουέλας για να απαλλαγούμε από την δικτατορία του καθεστώτος Τσαβες- Ματντούρο.Εγκατάλειψη που οδηγεί στη σιωπή σχετικά με κάτι που ανένας μαχητής της ελευθερίας μπορεί να παραμένει σιωπηλός: Καταστολή του κράτους ή, σε πιο δραματικές περιπτώσεις για την υποστήριξη της «αριστερής κυβέρνησης» Maduro ενάντια στην «εξέγερση της δεξιάς».Η επιφανιακότητα πολλών συντρόφων, που ενημερώνονται από το σύμπαν των μέσων μαζικής ενημέρωσης της αριστερές που αποικίστηκε από την κυβέρνηση της Βενεζουέλας (Telesur, ιστοσελίδες όπως το Rebellion, Kaos en la Red και πολλά άλλα), έχει οδηγήσει σε στήριξη των ισχυρισμών που λίγο διαφέρουν απο τις ανακοινώσεις που εκδίδεται από το παλάτι Miraflores.Κάποιοι επέλεξαν τη σιωπή, διοχετεύοντας τις ενέργειές τους για να σκεφτούν πάνω σε αυτό που πιστεύουν ότι είναι πιό ξακάθαρο, τις καταχρήσεις μιας «δεξιάς» κυβέρνησης.Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο τόσοι πολλοί αναρχικοί που έχουν πει οτι δεν λένε τίποτα για τη Βενεζουέλα, «επειδή δεν έχουν αρκετά στοιχεία», γρήγορα υψώνουν τη φωνή τους, όπου η διχοτόμηση λειτουργεί.Και εδώ παραθέτουμε μια πρόσφατη υπόθεση. Είναιθετικό το γεγονός ότι πολλοί αναρχικοί στον κόσμο ανησυχούν για την τύχη του Σαντιάγο Maldonado, μία περίπτωση εξαφάνισης στην Αργεντινή της δεξιάς του Macri.Αλλά οι περισσότεροι από αυτούς έστρεψαν αλλού το βλέμα για την εξαφάνιση της Alcedo Mora στη Βολιβαριανή Βενεζουέλα.Με αξιοσημείωτες εξαιρέσεις, ο αγώνας του λαού της Βενεζουέλας έχει εγκαταλειφθεί από την «διεθνή αναρχία» ως ορφανού όπως κάποτε ο αγώνας του κουβανικού λαού ενάντια στο καθεστώς του Κάστρο.

Αυτοί οι αναρχικοί που αποσιώπησαν, καταδίκασαν και απέρριψαν τις πρόσφατες διαδηλώσεις στη Βενεζουέλα πως είναι, όπως η κυβέρνηση ονοματίζει «τρομοκρατία της άκρας δεξιάς» , μας αναγκάζουν να επιλέξουμε τα κακά εργαλεία του θεσμικού συστήματος για να επιφέρουμε μια αλλαγή στην κοινωνικο-πολιτική σκηνή, ένα περιβάλλον το οποίου να είναι ευνοϊκότερο από το παρόν για αυτονομία και αυτοδιαχείριση. Ζητώ την ερώτηση χωρίς να δώσω απάντηση.Αν οι «αναρχικοί» πιστεύουν οτι στην Βενεζουέλας υπό τονMaduro το να φωράς κουκούλα και να προωθείς εξεγερτικές πράξές είναι «τρομοκρατία» μας αναγκάσουν να εγκαταλείψουμε την ιστορική μας στρατηγική και να επιλέξουμε στρατηγικές αμετάκλητα ειρηνικές άλλων πολιτικών τομέων. Τα αποτελέσματα της 15ης Οκτωβρίου θα μπορούσαν να επικυρώσουν τη μειοψηφική τους ιδιότητα, γεγονός που κανένας απλός άνθρωπος δεν θα μπορούσε να αγνοήσει.

Από την άλλη πλευρά, υπάρχουν σύντροφοι που πιστεύουν ότι το να είμαστε, κάτω από το Τσαβισμό, είναι μια αυταρχική παραλλαγή της δημοκρατίας και ότι μπορούμε επομένως να επαναλάβουμε όσα είπαμε κάθε φορά που η δημοκρατία καλεί τις εκλογές.Είναι σύμφωνο με τη διάγνωση.Αλλά αν οποιοσδήποτε ελευθεριακός της Βενεζουέλας, αντίθετα, νομίζει ότι είμαστε σε μια δικτατορία, όπως στην περίπτωσή μου, το επιχείρημα θα πρέπει να είναι διαφορετικό.Και μέχρι στιγμής έχω δει ελάχιστα.Λέμε ότι είμαστε στη δικτατορία αλλά επαναλαμβάνουμε όσα είπαμε όταν βρισκόμασταν στη δημοκρατία, κακή αλλά και στην τελική της δημοκρατία.Ο Maduro δεν ενδιαφέρεται για κανένα στοιχείο που να τον αποκαλύπτει ως μειονότητα και γι 'αυτό από την εκλογική ημερομηνία της 6ης Δεκεμβρίου 2015 έλαβε την απόφαση να γίνει ανοιχτά δικτατορία.

Οι αναρχικοί, όπως και άλλες επαναστατικές τάσεις που δεν είναι οπαδοί του Τσάβες, αποφασίσαμε να μείνουμε έξω από τα γεγονότα, σε μια εποχή που υπάρχει μια κρίση πολιτικής εκπροσώπησης και μετά από μια συναρπαστική στιγμή της λαϊκής αυτο-οργάνωσης που δημιουργεί αντικειμενικά ιδανικές συνθήκες για την εξάπλωση του Ελευθεριακού ιδανικού.Αλλά ο αναρχισμός, ή μάλλον οι αξίες που υπερασπίζεται ο αναρχισμός, πρέπει να οικοδομηθούν με τους ανθρώπους που είναι διαφορετικοί από εμάς.Θα πρέπει να ρωτήσουμε αν μη τι άλλο τους εαυτούς μας, αν υπάρχει περισσότερος ή λιγότερος, σεχταρισμός μέσα μας, που μας έχει κρατήσει δέσμιους απο τα να οδεύσουμε με τα κοινωνικά και λαϊκά στρώματα που με διαφορετικούς τρόπους έχουν εκφραστεί από την επιθυμία για αλλαγή.Μετά τις 15 Οκτωβρίου,Θα συνεχίσουμε να επικυρώνουμε με αυτοπεποίθηση ή θα προσπαθούμε να έχουμε αντίκτυπο στην πορεία των γεγονότων;Ας ανταποκριθούμε με βάση τις αρχές της ατομικής και συλλογικής ελευθερίας και της κοινωνικής δικαιοσύνης και όχι να εμπλουτίσουμε τον εαυτό μας με ένα διεθνές κίνημα που αποφάσισε κυρίως να στρέψει την πλάτη μας.

Το αφήνω αυτό στη συζήτηση.Χαιρετισμούς σε όλους

από σύντροφος 16/10/2017 12:19 πμ.


Σύντροφοι/ισες αν και εκτιμώ την προσπάθεια που κάνετε, πρέπει να αναφέρω πως οι μεταφράσεις αυτές δεν πρέπει (όχι δεν αξίζει, δεν πρέπει) να ανεβαίνουν στο ιντυ. Οι επιλογές των κειμένων είναι εύστοχες, αλλά οι μεταφράσεις της μηχανής δεν είναι για να διαδίδονται ευρέως. Κι αυτές που ανεβάζει η ελευθεριακή κοινότητα εδώ και μήνες είναι της μηχανής. Υπάρχει και το http://www.ainfos.ca/ που πάντα γράφει "μετάφραση της μηχανής". Νομίζω πως οι συντρόφισσες της ΣΟ πρέπει να το κοιτάξουν, αλλά πρώτα πρέπει οι ίδιοι οι δημοσιευτές να τα κοιτάζουν αυτά.

από απο κυψέλη 16/10/2017 2:24 πμ.


"Εξεγερτικές πράξεις" είναι οι πορείες μαζί με τους ακροδεξιούς ?
Αρκετά με την ματαίωση της εξέγερσης και με τον επανορισμό της ωστέ να χωράει/ταυτίζεται απλά και μόνο με το θέαμα της βίας.
Χορτάσαμε από τέτοιες "εξεγέρσεις" και τέτοιους "αναρχικούς" στο ΕυρωΜειντάν στην Ουκρανία.

Καθήκον των αναρχικών δεν είναι ούτε να σέρνονται πίσω από τους χρηματοδοτούμενους της CIA, ούτε και να κουνάνε σημαιάκια κρατικού μπολιβαρινού "σοσιαλισμού".

Προσθέστε περισσότερες πληροφορίες

To μέγιστο μέγεθος των αρχείων είναι 16ΜΒ. Επιτρέπονται όλες οι γνωστές καταλήξεις αρχείων εικόνας,ήχου, βίντεο. ΠΡΟΣΟΧΗ! Για να υπάρχει η δυνατότα embed ενός video πρέπει να είναι της μορφής mp4 ή ogg.

Νέο! Επιλέξτε ποιά εικόνα θα απεικονίζεται στην αρχή του σχόλιου.

Creative Commons License

Όλα τα περιεχόμενα αυτού του δικτυακού τόπου είναι ελεύθερα προς αντιγραφή, διανομή, προβολή και μεταποίηση, αρκεί να συνεχίσουν να διατίθενται, αυτά και τα παράγωγα έργα που πιθανώς προκύψουν, εξίσου ελεύθερα, υπό τους όρους της άδειας χρήσης Creative Commons Attribution-ShareAlike 4.0 International License