[Θεσσαλονίκη] Ενημέρωση από τους αποκλεισμούς καταστημάτων για την υπεράσπιση της κυριακάτικης αργίας: 9 Οκτώβρη 2017


Η Κυριακή 8 Οκτωβρίου ήταν μία ακόμα Κυριακή που τα εμπορικά καταστήματα παρέμειναν ανοιχτά. Από το Μάη του 2017 οι εργαζόμενοι είναι αναγκασμένοι να δουλεύουν 32 Κυριακές το χρόνο, βάσει της συμφωνίας της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ με τους “θεσμούς".

Ο Συντονισμός ενάντια στην Κυριακάτικη εργασία και τα "απελευθερωμένα" ωράρια έδωσε και αυτή την Κυριακή το παρών στο άνοιγμα των εμπορικών καταστημάτων.

Από τις 10:30 μέχρι τις 12:30 έγιναν αποκλεισμοί στα καταστήματα Zara, Benetton, Massimo Dutti και marks & spencer επί της οδού Τσιμισκή. Κατά τη διάρκεια των αποκλεισμών υπήρξε επικοινωνία με τους εργαζομένους, η στάση των οποίων ήταν για ακόμα μια φορά θετική. Δεν σημειώθηκαν εντάσεις και ο κόσμος που επιθυμούσε να επισκεφτεί τα καταστήματα ήταν λιγοστός. Η συντριπτική πλειοψηφία των καταστημάτων παρέμεινε, για ακόμα μία Κυριακή κλειστή. Η εξαιρετικά μικρή κίνηση στα καταστήματα τις Κυριακές που αυτά παραμένουν ανοιχτά δείχνει πιο εμφανώς από ποτέ ότι ο λόγος για τον οποίο κράτος και αφεντικά επέβαλαν το μέτρο αυτό δεν ήταν η βελτίωση των πωλήσεων: είναι προφανές άλλωστε ότι δε μας λείπουν οι μέρες να ψωνίσουμε, μας λείπουν τα λεφτά να πάρουμε ακόμα και τα βασικά. Ο λόγος ήταν η επιβολή ενός μέτρου που θα οδηγήσει στην περεταίρω υποτίμηση της εργατικής τάξης, στη περεταίρω ελαστικοποίηση των ζωών μας.

Στις 12:30 ξεκίνησε μία μαζική παρέμβαση κατά μήκος των πεζοδρομίων της οδού Τσιμισκή, κατά την οποία φωνάχτηκαν συνθήματα και μοιράστηκαν κείμενα. Η πορεία κατέληξε στο κατάστημα H&M, ένα από τα λίγα που επιμένει να αναγκάζει τους εργαζόμενους αν δουλεύουν κάθε Κυριακή, όπου έγινε αποκλεισμός του εν λόγω καταστήματος για μισή ώρα.

Καλούμε τους εργαζόμενους και τις εργαζόμενες να έρθουν σε επαφή με τα σωματεία και τις πρωτοβουλίες εργαζομένων του κλάδου, να στήσουμε νέα όπου δεν υπάρχουν, να δημιουργήσουμε εργατικές συνελεύσεις σε κάθε μαγαζί και να έρθουν σε επαφή με τον συντονισμό. Είναι ανάγκη να αντιληφθούμε τη δύναμη που έχουμε στα χέρια μας ως οι πραγματικοί παραγωγοί του πλούτου που υπάρχει γύρω μας και βασιζόμενοι στις δικές μας πλάτες και με όπλο μας την ταξική αλληλεγγύη, να συνεχίζουμε όλο και πιο δυναμικά να οργανωνόμαστε και να αντιστεκόμαστε συλλογικά μέσα κι έξω από τους χώρους δουλειάς μας.
Ή ΜΑΣ ΓΙΝΕΤΑΙ ΣΥΝΗΘΕΙΑ ΤΟ 7 ΣΤΑ 7 – Ή ΒΑΖΟΥΜΕ ΤΑ ΕΡΓΑΤΙΚΑ ΣΥΜΦΕΡΟΝΤΑ ΜΠΡΟΣΤΑ

ΚΑΜΙΑ ΚΥΡΙΑΚΗ ΤΑ ΜΑΓΑΖΙΑ ΑΝΟΙΧΤΑ, ΚΑΜΙΑ «BLACKFRIDAY», ΚΑΜΙΑ «ΛΕΥΚΗ ΝΥΧΤΑ»

Συντονισμός ενάντια στην κυριακάτικη εργασία και τα “απελευθερωμένα ωράρια”

* Επικοινωνία: sintonismoskiriakis@espiv.net

Προσθέστε περισσότερες πληροφορίες

To μέγιστο μέγεθος των αρχείων είναι 16ΜΒ. Επιτρέπονται όλες οι γνωστές καταλήξεις αρχείων εικόνας,ήχου, βίντεο. ΠΡΟΣΟΧΗ! Για να υπάρχει η δυνατότα embed ενός video πρέπει να είναι της μορφής mp4 ή ogg.

Νέο! Επιλέξτε ποιά εικόνα θα απεικονίζεται στην αρχή του σχόλιου

Creative Commons License

Όλα τα περιεχόμενα αυτού του δικτυακού τόπου είναι ελεύθερα προς αντιγραφή, διανομή, προβολή και μεταποίηση, αρκεί να συνεχίσουν να διατίθενται, αυτά και τα παράγωγα έργα που πιθανώς προκύψουν, εξίσου ελεύθερα, υπό τους όρους της άδειας χρήσης Creative Commons Attribution-ShareAlike 4.0 International License